Zobacz więcej w kategorii: bezpieczeństwo | internet
producenci: ESET
Eksperci ostrzegają, że użytkownicy portalu społecznościowego Nasza-Klasa po raz kolejny znaleźli się na celowniku oszustów. Jak zwykle chodzi o pieniądze.
| Warto przeczytać: | |
Oszuści za pośrednictwem fikcyjnych kont rozsyłają wiadomości zachęcające do odwiedzenia witryny, w której można obejrzeć zdjęcia i filmy jednej z użytkowniczek serwisu. Wszystko to za pośrednictwem programu GoD. Pobranie aplikacji możliwe jest jednak po zapłaceniu za nią za pośrednictwem PayPal lub wiadomości SMS. Wysłanie wiadomości obciąża rachunek użytkownika kwotą nawet 23 zł.
Oszustwo rozpoczyna się od wiadomości przesyłanej do użytkowników Naszej-Klasy. Do zapoznania się z jej treścią przekonuje zdjęcie-przynęta, przedstawiające atrakcyjną brunetkę. Treść wiadomości przechwyconej przez laboratoria antywirusowe firmy ESET znajdziecie poniżej (pisownia oryginalna).
| „Hej! Jestem Agnieszka :) Szukam odpowiedzialnej osoby, która się mną zaopiekuje. Jeśli chcesz zobaczyć mnie w całej okazałości wejdź na: http://xxxxxxxx.pl/xxxxxxxx Są tam zdjęcia jak i również filmiki :) Folder o nazwie : "agusia_19_03_2010.rar" dostępu jest z poziomu wyszukiwarki programu. Pozdrawiam gorąco ;**” |
Aby dostać się do obiecywanych zdjęć i filmów internauta musi jednak najpierw pobrać program GoD, polecany rzekomo przez kilka serwisów downloadowych i jedną z gazet (tytuł zbliżony do jednego z magazynów komputerowych). Pobranie programu możliwe jest dopiero po zapłacie symbolicznej złotówki – tak przynajmniej sugeruje informacja w oknie na stronie polecanej w wiadomości.
Warto zwrócić jednak uwagę na regulamin, z którego wynika coś zupełnie innego. W treści można bowiem znaleźć informację, że w zależności od wybranego przez użytkownika numeru, wysłanie wiadomości może kosztować 10,98 zł lub nawet 23,18 zł brutto! Okno z informacją o konieczności zakupu programu jest przy tym wyjątkowo natarczywe – mimo prób zamknięcia po kilku sekundach wyświetla się ono ponownie.
Nasza-Klasa błyskawicznie zareagowała na próbę oszustwa i zablokowała konto, z którego rozsyłano do użytkowników serwisu wspomniane wiadomości. Eksperci z firmy ESET przestrzegają jednak przed kolejnymi próbami, jakie z pewnością podejmą oszuści w celu zwabienia w pułapkę nieostrożnych internautów. Przypominają oni również o zachowaniu ograniczonego zaufania i o konieczności dokładnego czytania wszelkiego rodzaju regulaminów serwisów, które oferują w sieci swoje towary, zanim jeszcze zdecydujemy się na skorzystanie z ich usług.
Źródło: Eset
"Folder o nazwie : "agusia_19_03_2010.rar" dostępu jest z poziomu wyszukiwarki programu. "
Jaki folder??? Chyba plik! Ale debile!
Nie wiem co za idioci mogliby się na to nabrać!!!
Nie dziwię się dlaczego Polska i Unia Europejska sponsoruje i zachęca do nauki matematyki jak ludzie w ogóle nie myślą:(
z ostatnich 30 dni
odsłon: 160215
odsłon: 95635
odsłon: 34589
odsłon: 28574
odsłon: 26535
odsłon: 24858
odsłon: 22810
odsłon: 21853
odsłon: 19184
odsłon: 18989
odsłon: 18851
odsłon: 18236
odsłon: 17295
odsłon: 15659
odsłon: 15499
odsłon: 14986
odsłon: 14580
odsłon: 14437
odsłon: 13596
odsłon: 13562
odsłon: 13468
odsłon: 12438
odsłon: 11779