Na topie

Windows 10 Technical Preview już jutro pojawi się na większości smartfonów Lumia

Autor:

więcej artykułów ze strefy:
Systemy operacyjne

Nowy system sprawdzić będą mogły osoby korzystające z jednego z aż 28 smartfonów.

Windows 10

AA

Windows 10 jest już coraz bliżej, a producent zgodnie z obietnicami daje użytkownikom szanse sprawdzania postępów w pracach nad nową platformą. Trzeba pamiętać, że dotyczy to nie tylko korzystających z PC, ale również właścicieli wybranych smartfonów.

W lutym Windows 10 Technical Preview udostępniony został na 6 modelach Nokia Lumia. Trzeba było trochę poczekać, aby możliwość sprawdzenia nowych mobilnych okienek otrzymała większa liczba użytkowników, ale wreszcie będzie im to dane.

Szef programu Windows 10 Insider, Gabriel Aul, zapowiedział, iż kolejna z testowych wersji mobilnego Windows 10 udostępniona zostanie już jutro. Co najważniejsze, sprawdzić mogły będą ją osoby korzystające z jednego z aż 28 smartfonów. Zaskoczeniem jest z pewnością brak wsparcia dla Lumii 930/ICON, ale producent miał tym przypadku pewne problemy, których jak widać nie rozwiązano.

Lista smartfonów, które otrzymają kolejną wersję mobilnego Windows 10 Technical Preview:

Już wkrótce można będzie zatem sprawdzić, jak prezentuje się nowa platforma Microsoftu i czy rzeczywiście zwiastuje ona lepsze czasy mobilnych okienek.

Źródło: neowin, phonearena

Odsłon: 10395 Skomentuj newsa
Komentarze

27

Udostępnij
  1. mikuta
    Oceń komentarz:

    4    

    Opublikowano: 2015-04-09 13:53

    No ciekawe jak sobie poradzą takie modele jak Lumia 620 z 512MB pamięci.

    Skomentuj

    1. Jake24
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2015-04-09 14:06

      No właśnie, też takowy posiadam, chociaż niebawem zmienię na 640

      Skomentuj

    2. mazmazik
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2015-04-09 23:10

      ja sprawdzałem na 630 i trochę chrupało, ale to pewnie przez wczesną wersję, bo sporo rzeczy też nie działało

      Skomentuj

  2. Dudi4Fr
    Oceń komentarz:

    8    

    Opublikowano: 2015-04-09 13:55

    Ciekawe kiedy wypuszcza te romy na telefony z androidem. Z przyjemnością bym zobaczył na W10 śmiga na Note 4.

    Skomentuj

    1. Badas
      Oceń komentarz:

      -1    

      Opublikowano: 2015-04-09 18:17

      Jak na razie aktualna jest opcja "Nigdy"
      Jednak tak naprawdę wszystko może się zmienić jeśli kiedyś Microsoft dogada się z Samsungiem, ponieważ to od producenta zależy czy system będzie dopuszczony czy nie. Choć pewnie Google nie będzie stać i spokojnie patrzeć na takie zagrożenie dla swojego androida i będzie naciskać by nie było możliwości zmiany systemu na inny.
      W sumie chciałbym by w końcu w komórkach jak w komputerach można był instalować dowolny system, a nawet kilka na raz.

      Skomentuj

  3. Wasek
    Oceń komentarz:

    11    

    Opublikowano: 2015-04-09 13:59

    Dobrze, że są jeszcze producenci, którzy wydają aktualizację do swoich smartofnów a nie olewają je, by konsument kupował co półtora roku nowy.

    Skomentuj

      1. andrzej-wywial
        Oceń komentarz:

        -4    

        Opublikowano: 2015-04-09 15:15

        Już olali przecież klientów wp7 dlatego udziały o połowę mniejsze

        Skomentuj

        1. BuryZenek
          Oceń komentarz:

          4    

          Opublikowano: 2015-04-09 21:38

          Ty wiesz kiedy wyszła seria smartfonów z win 7 ?
          Co za niedorąbany człowiek.

          Skomentuj

          1. andrzej-wywial
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2015-04-10 08:14

            :)

            Widzę, że nie śledzisz tego tematu ale spokojnie, wejdź na wikipedię i poczytaj, poczytaj i wtedy odpowiadaj.

            Skomentuj

          2. andrzej-wywial
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2015-04-10 08:16

            A, zapomniałem dodać.

            Jak ktoś czyta portale typu wp7world i zobaczy twój komentarz to padnie ze śmiechu ośle ^^

            Skomentuj

        2. ModeratorChodziWRurkach
          Oceń komentarz:

          3    

          Opublikowano: 2015-04-09 22:39

          Posiadaczy telefonów stacjonarnych również i tych z windows CE również :(

          Skomentuj

          1. andrzej-wywial
            Oceń komentarz:

            -1    

            Opublikowano: 2015-04-10 08:14

            Słaby troll

            Skomentuj

  4. andrzej-wywial
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2015-04-09 15:14

    Ciekawe czy Ativ S dostanie update

    Skomentuj

  5. zuku199106
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2015-04-09 15:17

    Jeżeli będzie ok to zastanowię się nad przejściem na WP i lumią 640 :) Więc recenzujcie gdy już wyjdzie ;)

    Skomentuj

  6. matteom5
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2015-04-09 15:19

    No a za rok przy oficjalnej premierze systemu, swoją wersję TP dostaniemy HTC 8x i HTC 8s :/

    Skomentuj

  7. dlomlo
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2015-04-09 16:48

    Ehh... czekam aż będzie na L9302

    Skomentuj

    1. dlomlo
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2015-04-09 16:48

      L930*

      Skomentuj

  8. kurasiok
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2015-04-09 17:35

    Trochę szkoda ze wśród tych modeli brak flagowca.

    Skomentuj

  9. Factory
    Oceń komentarz:

    2    

    Opublikowano: 2015-04-09 17:52

    No to zobaczymy jak będzie działać ta Alfa na mojej L735

    Skomentuj

  10. marekxdx
    Oceń komentarz:

    2    

    Opublikowano: 2015-04-09 18:51

    Twierdzisz ,że brak flagowca ? Taka lumia 730 kładzie na łopatki wiekszość telefonòw(w tym iPhone). Jednak po części podzielam twoje zdanie bo nie ma chociazby L930 czy tez 1020 1520. Ale poczekamy bo napewno się pojawi !

    Skomentuj

    1. elfirek
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2015-04-13 12:30

      "Taka lumia 730 kładzie na łopatki wiekszość telefonow".
      Tylko w Twoich snach.

      Skomentuj

  11. komszczak
    Oceń komentarz:

    -1    

    Opublikowano: 2015-04-09 22:32

    Ja mam LUMIE 630 i mam 512 MB ram-u w styczniu myślałem że nie dostanę Windowsa 10 ale okazało się że jednak dostanę , ma podobno mieć trochę mniej aplikacji wgranych ale i tak jestem zadowolony. A najbardziej mi się chce śmiać z lumi 930 najlepszy telefon od Microsoftu a nie może testować 10 .

    Skomentuj

    1. the saint
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2015-04-10 06:00

      bo lumie 930 kupuja ludzie wymagajacy sprawnego telefonu do pracy a nie gimbaza do testowania. gimbaza kupuje 43, 630 etc.

      Skomentuj

  12. maroo
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2015-04-10 06:04

    Ehhh, czekam aż na HTC się pojawi. Pytanie - czy to HTC musi wystawić aktualizację czy też sam Microsoft udostępnić? Może by tak właśiciele HTC, skrzyknąć się i pomejlować do M$ i HTC o Windowsa 10?

    Skomentuj

    1. andrzej-wywial
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2015-04-10 08:15

      HTC akurat szybko wystawia update więc gdyby to od nich zależało to byś dostał raz dwa.

      Skomentuj

  13. wirher
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2015-04-11 01:14

    11.04.2015, godzina 1:13. Aktualizacji jak nie było, tak nie ma.

    Skomentuj

    1. wirher
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2015-04-11 12:52

      No dobra, jednak jest. Nie wiedziałem, że dla W10 trzeba od nowa się rejestrować do preview.

      Skomentuj

Dodaj komentarz

Przy komentowaniu prosimy o przestrzeganie netykiety i regulaminu.

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany!