Na topie

Jak wytworzyć cukier na Marsie? - odpowiedź na to pytanie przyda się i na Ziemi

Autor:

więcej artykułów ze strefy:
Nauka

Kategoria: Ciekawostki Nauka Tematyka: Eksploracja kosmosu

Lot i pobyt człowieka na Marsie wiąże się z wieloma wyzwaniami. Czy jednak przyszłoby wam do głowy, że jednym z nich jest wytworzenie cukru.

  • Jak wytworzyć cukier na Marsie? - odpowiedź na to pytanie przyda się i na Ziemi
A A

Glukoza to jeden z cukrów, którego znalezienie na Ziemi nie jest trudne. Jeśli właśnie przypadkiem spożywacie owoce lub raczycie się miodem to prawdopodobnie w ich składzie znajduje się właśnie glukoza. Cukry są źródłem energii dla człowieka, ale również dla mikroorganizmów. Wytworzenie glukozy, nawet gdy nie mamy jej do dyspozycji, nie jest trudne. Wystarczy pomoc roślin lub pszczół, które zajmą się słodka robotą.

Wyzwanie NASA - wytworzyć glukozę na Marsie

Cóż, na Ziemi mamy rośliny, mamy owady, ale na Marsie nie będzie o nie łatwo. Wodę przydatną jako źródło tlenu i wodoru będziemy szanować. Owadów brak. Nie będziemy też mieli nadmiaru energii, która pozwoli wytwarzać glukozę (bo na tym cukrze przede wszystkim zależy NASA). Za to będziemy otoczeni ze wszystkich stron dwutlenkiem węgla. I to właśnie dwutlenek węgla ma stać się jedynym źródłem węgla i podstawą technologii, która pozwoli wytworzyć szybko, tanio i przy niewielkim nakładzie energii glukozę na Marsie.

Zresztą nie chodzi tylko o cukry, które będą pomocne jako odżywka dla marsjańskich hodowli mikroorganizmów. Bo przecież na bimbrze świat się nie kończy. Glukoza to tylko jeden z produktów jaki może powstać w wyniku konwersji dwutlenku węgla (oczywiście nie sam dwutlenek będzie tu potrzebny). Niemniej bardzo przydatny.

NASA CO2 Conversion Challenge

Szukając optymalnej technologii produkcji glukozy NASA, poprzez organizację konkursu CO2 Conversion Challenge z pulą nagród miliona dolarów, chce odwołać się do pomocy innych instytucji, a nawet pojedynczych pomysłowych jednostek. To jeden z kilku konkursów realizowanych w ramach programu Wyzwania stulecia (Centenial Challenge).

Od idei do kompletnego urządzenia do syntezy glukozy

Konkurs będzie miał dwie fazy. Pierwsza zakończy się wyłonieniem 5 zespołów, które otrzymają po 50 tysięcy dolarów. Te zespoły muszą przedstawić opracowany proces, który doprowadzi do wytworzenia glukozy. W kolejnej fazie każdy zespół musi zbudować funkcjonujący prototyp urządzenia, które wykorzystuje wymyśloną technologię wytwarzania cukru. Ten, który będzie najskuteczniejszy, a także ekonomiczny, wygra w konkursie.

Pula nagród w drugiej fazie wynosi 750 tysięcy dolarów i może wydawać się niewielka, ale należy się na nią patrzeć jako na zachętę do rywalizacji, wcielania w zycie swoich idei, mniej jako wynagrodzenie wysiłku. Bo wygrana w konkursie może być początkiem współpracy z NASA lub kariery zespołu w branży biotechnologii, a ekonomiczna technologia wytwarzania glukozy przyda się nie tylko na Marsie.

Glukoza

Również na Ziemi, gdzie tylko teoretycznie cukrów mamy pod dostatkiem. Cukry to jeden z elementów, które stanowią podstawę rozwijającej się szybko branży biofabrykacji, której celem jest wykorzystanie lub wytworzenie materiału biologicznego, który po przetworzeniu staje się podstawą różnych przydatnych człowiekowi produktów. Nie tylko bimbru czy pączków czy syntetycznych hamburgerów, ale też lekarstw i biodegradowalnych protez.

Wyzwania stulecia to również drukowane marsjańskie siedlisko

Konkurs, którego celem jest stworzenie funkcjonalnego prototypu marsjańskiego siedliska w technologii druku 3D, wkroczył w trzecią fazę. Modele obiektów zostały wybrane już w 2015 roku. Podstawowe cegiełki stanowiące podstawę strukturalną zespoły konkursowe pokazały w 2017 roku. Teraz pięć zespołów przygotowuje się doskonaląc swoją technologię, by w kwietniu 2019 roku przystąpić do zawodów, w których na czas będą drukować i montować swoje siedlisko.

Źródło: NASA, inf. własna

Odsłon: 4213 Skomentuj newsa
Komentarze

17

Udostępnij
  1. DrMjut
    Oceń komentarz:

    2    

    Opublikowano: 2018-09-09 14:11

    Cukier to biała śmierć.

    Skomentuj

    1. stach122
      Oceń komentarz:

      6    

      Opublikowano: 2018-09-09 14:26

      wszystko to śmierć w dużych ilościach, cukier jest potrzebny bo bez niego organizm nie może pracować.

      Skomentuj

      1. Balrogos
        Oceń komentarz:

        -6    

        Opublikowano: 2018-09-09 16:03

        Na pewno nie bialy :)

        Skomentuj

        1. pablo11
          Oceń komentarz:

          4    

          Opublikowano: 2018-09-09 16:43

          A jaki ?? Brązowy ?? W życiu należy kierować się rozsądkiem, nie mitomanią. Cukier nie jest tragedią, jeśli się go nie nadużywa, a nadużyć jest go bardzo łatwo. Bo smakuje nam to co posłodzone. Często nie zdajemy sobie sprawy w których produktach jest najwięcej cukru.
          Każdy węglowodan w nadmiernej ilości szkodzi, nie tylko sacharoza. Sacharoza szkodzi głównie dlatego, że jej najczęściej nadużywamy.
          Gdybyś np. wsypał tyle soli do litrowego napoju ile jest cukru. Umarłbyś w mękach, bo to już smiertelna dawka dla człowieka.

          Poza tym nie dajmy się omamić białym cukrem, sacharoza to sacharoza, czy to biały cukier czy brązowy, sacharoza jest ta sama. To tak jak z brązowym pieczywem, tak zdrowym według niektórych. Niby tak, ale nie biorą pod uwagę, tego, że w 100% przypadków ten ładny ciemny kolor bierze się z dodatku karmelu do białego pieczywa(ten karmel nie koniecznie z cukru, bo z cukru jest droższy).

          Skomentuj

          1. Balrogos
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2018-09-11 13:49

            Chodzi mi o cukier jako weglowodany ze jesli cukier to np pieczywo ziemniaki kasze ryze itp bo to sie o wiele dluzej trawi i dluzej uwalnia weglowoadny ktore sa weglowodanami zlozonymi(cukry zlozone) niz taki bialy cukier ktory jest glukoza i fruktoza wywala insulina w kosmos. Szczegolnie w dzisiejszych czasach gdzie glukoze masz w nawet przyzwoitej kielbasie typu "Dry aged"

            Takze minusujcie mnie przyszle cukrzyki :)

            Skomentuj

        2. rahl_r
          Oceń komentarz:

          7    

          Opublikowano: 2018-09-09 18:08

          Jak zauważył kolega poniżej, sacharoza to sacharoza, bez względu na pochodzenie i stwierdzenie.

          Ale w artykule mowa o glukozie (czyli jednej połówce sacharozy) - wewnętrznym paliwie organizmów żywych.

          Skomentuj Historia edycji

        3. Smuga
          Oceń komentarz:

          1    

          Opublikowano: 2018-09-10 10:49

          Idź najlepiej leczyć się homeopatią i zwalczać szczepionki.

          Skomentuj

        4. BrumBrumBrum
          Oceń komentarz:

          0    

          Opublikowano: 2018-09-11 08:48

          nadmiar cukru to biała śmierć.

          Skomentuj

      2. klimekop6
        Oceń komentarz:

        3    

        Opublikowano: 2018-09-10 09:34

        stach122 - mylisz się, ludzki organizm potrafi funkcjonować bez większego problemu bez ani grama węglowodanów. W ciągu kilku dni przechodzisz w stan ketozy który polega na wytwarzaniu ciał ketonowych z tłuszczu. Co ciekawe mózg ludzki potrafi nawet efektywniej pracować właśnie na ciałach ketonowych niż na zwykłej glukozie.

        Skomentuj

    2. owatanka
      Oceń komentarz:

      -2    

      Opublikowano: 2018-09-09 16:25

      Nadmiar ryb tez jest szkodliwy.

      Skomentuj

      1. BrumBrumBrum
        Oceń komentarz:

        1    

        Opublikowano: 2018-09-11 08:49

        nadmiar wody też jest bardzo szkodliwy :)

        Skomentuj

        1. Michał 06
          Oceń komentarz:

          1    

          Opublikowano: 2018-09-11 14:56

          nadmiar wódy też :)

          Skomentuj

  2. szpak333
    Oceń komentarz:

    6    

    Opublikowano: 2018-09-09 16:34

    Obecnie cukier jest wszechobecny, kiełbasy, pasztety, napoje, nawet te b. zdrowe bez konserwantów „”
    Czekam kiedy to cukier znajdę w soli kuchennej

    Skomentuj

    1. rahl_r
      Oceń komentarz:

      4    

      Opublikowano: 2018-09-09 17:57

      No niestety, ale to fakt, przy przygotowaniu większości przetworów mięsnych także używa się cukru.

      Skomentuj

  3. bodziokrak
    Oceń komentarz:

    9    

    Opublikowano: 2018-09-09 18:59

    Jeszcze nie dolecieliśmy a już ktoś planuje pędzić bimber?

    Skomentuj

    1. baca130
      Oceń komentarz:

      5    

      Opublikowano: 2018-09-09 19:27

      Astronauci to też ludzie i potrzebują paliwa do pracy.

      Skomentuj

    2. mrocznysedes
      Oceń komentarz:

      3    

      Opublikowano: 2018-09-10 14:52

      Sam lot jest wystarczająco długi żeby nie dało się go zdzierżyć na trzeźwo. ;-)

      Skomentuj

Dodaj komentarz

Przy komentowaniu prosimy o przestrzeganie netykiety i regulaminu.

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany!