Na topie
cza12ster | 2013-05-31

AVG Internet Security 2013 - bezpieczne surfowanie

kategoria: Bezpieczeństwo, narzędzia

typ tekstu: recenzja

 

AVG to firma z tradycjami istnieje na rynku od 1991 roku. Nazwa firmy  pochodzi od nazwy pierwszego wydanego produktu – Anti-Virus Guard. Celem AVG Technologies jest zapewnienie swoim użytkownikom na całym świecie ochrony przy użyciu najnowocześniejszych technologii zabezpieczających. Po statystykach widać, że cel staje się rzeczywistością. Rozwiązaniom zabezpieczającym oferowanym przez AVG zaufało ponad 146 milionów osób które na co dzień korzystają z ochrony oferowanej przez oprogramowanie. Skuteczność oprogramowania potwierdzają certyfikaty przyznane przez cenione i znane zagraniczne portale zajmujące się bezpieczeństwem.

 -Platforma Testowa
 -Porównanie wersji
 -Wymagania sprzętowe
 -Zawartość opakowania
 -Instalacja
 -Interfejs
 -Antivirus i skanowanie
 -Rescue CD
 -Zapora sieciowa
 -Zużycie zasobów
 -Skuteczność ochrony
 -Test przeglądarek
 -Ochrona poczty
 -Ochrona tożsamości
 -Quick Tune i AVG Accelerator
 -AVG Mobilation
 -AVG MyAccount
 -Podsumowanie
 -AVG AntiVirus  FREE 2013

Oprogramowaniem recenzowanym przeze mnie będzie: AVG Internet Security 2013 13.0.  

Pakiet został zaprojektowany tak aby zapewnić kompleksową ochronę w każdej sytuacji, podczas codziennej pracy przy komputerze czy też  surfowania po internecie. Główne jego cechy to:  ochrona przed  zagrożeniami  w czasie rzeczywistym zapewniona przez: moduł rezydenta, AVG Anti-Virus, Anti-Spyware, Anti-Rootkit, ochrona poczty przed wirusami i spamem zapewniona przez: modułu AVG Email Scanner i Anti-Spam, ochrona podczas korzystania z internetu zapewniona przez: Ochronę Sieci WWW, Security Toolbar, LinkScanner, Surf-Shield, optymalizacja systemu dzięki zintegrowanym narzędziom Quick Tune oraz AVG Accelerator. Czy oprogramowanie jest warte swojej cenny będziemy mogli się przekonać po zapoznaniu się z poniższym materiałem.

 

Platforma Testowa

Testy przeprowadziłem pod kontrolą systemu Windows 7 Home Premium w wersji 64 bitowej z zainstalowanymi najnowszymi aktualizacjami oraz pakietem AVG Internet Security 2013 13.0 Build 3267.

Komputer Stacjonarny
Procesor: AMD Phenom II X4 955 BE 3,2GHz
Płyta główna: Asrock 880G Extreme3
Pamięć: Kingston HyperX DDR3 4x2GB
Karta graficzna: ASUS HD6850 DirectCU
Dysk: SEAGATE ST3250318AS
System: Windows 7 64 bit
 
Laptop
Procesor: Intel Core i3 380M 2.53GHz
Płyta główna: ASUS K52F
Pamięć: Patriot Memory DDR3 2x4GB
Karta graficzna: Intel HD Graphics
Dysk: SEAGATE MOMENTUS XT 500GB
System: Windows 7 64 bit

Porównanie wersji

Dla platformy Windows są dostępne dwa różne komercyjne rozwiązania zabezpieczające. Różniące się od siebie funkcjonalnością. W zależności od naszych potrzeb możemy wybrać pomiędzy: AVG AntiVirus 2013 13.0  lub AVG Internet Security 2013 13.0.

 
Ochrona AVG AntiVirus 2013 AVG Internet Security 2013
Wykrywa i powstrzymuje wirusy, zagrożenia i złośliwe oprogramowanie.
Niezastąpiona ochrona, której każdy potrzebuje.
Pobieraj i udostępniaj pliki bez ryzyka.
Bezpieczne otwieranie plików.
Ochrona komunikatorów internetowych.
Bezpieczne otweranie linków.
Dodatkowo! Darmowa ochrona mobilna.
Zawiera niezastąpiony antywirus oraz ochronę przed utratą lub kradzieżą urządzenia Android.
Chroni Twoją pocztę e-mail.
Przeciwdziała spamowi i oszustwom online.
 
Prywatność AVG AntiVirus 2013 AVG Internet Security 2013
Bezpieczne zakupy i bankowość.
Całkowita ochrona informacji osobowych, które podajesz online.
 
Powstrzymuje hakerów.
Blokowanie dostępu do danych przechowywanych na Twoim komputerze.
 
Wydajność AVG AntiVirus 2013 AVG Internet Security 2013
Szybsze skanowanie, rozruch komputera i strumieniowanie plików wideo.
Zapewnia maksymalny komfort podczas odtwarzania filmów.
 
Dba o sprawniejsze działanie Twojego komputera. Natychmiastowe przyspieszenie Twojego komputera.
Pomoc AVG AntiVirus 2013 AVG Internet Security 2013
Darmowa telefoniczna pomoc techniczna i aktualizacje priorytetowe.
Dostępna 24 godziny na dobę.

Dodatkowo w ofercie firmy znajdziemy oprogramowanie AVG PC TuneUp które służy do optymalizacji, czyszczenia i przyspieszania systemu operacyjnego oraz bogatą gamę oprogramowania skierowanego do klientów biznesowych.

AVG nie zawiódł także użytkowników domowych (zwolenników bezpłatnego oprogramowania).  To właśnie dla nich został przygotowany AVG AntiVirus FREE 2013 oraz AVG Secure Search. Celem oprogramowania jest zapewnienie podstawowej ochrony podczas codziennego korzystania z komputera i internetu.

Wymagania sprzętowe

Minimalne wymagania sprzętowe
System operacyjny
MS Windows XP, MS Windows XP Pro x64 Edition, MS Windows Vista, MS Windows Vista x64 Edition,MS Windows 7, MS Windows 7 x64 Edition, MS Windows 8 x32 Edition, MS Windows 8 x64 Edition
Procesor
Intel Pentium 1,5 GHz lub szybszy
Pamięć
512 MB pamięci RAM
Wolna przestrzeń na dysku (na potrzeby instalacji)
1000 MB
 
Zalecane wymagania sprzętowe
System operacyjny
MS Windows XP, MS Windows XP Pro x64 Edition, MS Windows Vista, MS Windows Vista x64 Edition,MS Windows 7, MS Windows 7 x64 Edition, MS Windows 8 x32 Edition, MS Windows 8 x64 Edition
Procesor
Intel Pentium 1,8 GHz lub szybszy
Pamięć
512 MB pamięci RAM
Wolna przestrzeń na dysku (na potrzeby instalacji)
1550 MB
 
Przeglądarka internetowa
Technologia LinkScanner® firmy AVG jest kompatybilna z:
Wspierane przeglądarki:
Microsoft Internet Explorer
Mozilla Firefox
Google Chrome

Zawartość opakowania

W skład zestawu jaki otrzymujemy po zakupie oprogramowania wchodzi: opakowanie typu box DVD, nośnik DVD, przewodnik „szybki start", certyfikat licencyjny oraz przewodnik instalacyjny pełnej wersji dla Androida.


 

Instalacja

Polega na umieszczeniu nośnika instalacyjnego w napędzie, uruchomieniu instalatora oraz postępowaniu zgodnie z jego poleceniami. Do wyboru mamy dwa tryby instalacyjne. Tryb instalacji ekspresowej (zalecany) instalujący wszystkie standardowe funkcje oraz gadżet pulpitu AVG. Tryb instalacji niestandardowy (zalecany dla zaawansowanych użytkowników) decyzje o instalowanych funkcjach(modułach) podejmujemy sami. Dodatkowo podczas instalacji możemy wybrać czy ma zostać zainstalowany dla zwiększenia bezpieczeństwa pasek przeglądarek AVG Toolbar oraz czy AVG Secure Search ma się stać domyślną przeglądarką oraz stroną startową.

Interfejs

Inspiracją dla wyglądu interfejsu AVG Internet Security 2013 był niewątpliwie Windows 8 Meto UI. Programiści i designerzy podeszli do swojego zadania w sposób profesjonalny. Owocem ich pracy jest bardzo przejrzysty i intuicyjny interfejs oparty na „kafelkach ”. Dzięki temu mamy dostęp do wszystkich modułów i ustawień programu za pomocą praktycznie dwóch kliknięć.

Programiści nie zapomnieli także o logicznym rozplanowaniu okna ustawień, które zostało oparte o strukturę drzewa. Dając możliwość szybkiego i prostego dostępu nawet do najbardziej zagnieżdżonych ustawień.

 

Gadżet pulpitu

Jest częścią interfejsu użytkownika.  Odpowiedzialny jest za przekazanie użytkownikowi informacji o stanie ochrony. Dodatkowo pozwala na szybkie uruchomienie skanowania, aktualizacji oraz optymalizacji. Gadżet został wyposażony również w dwa skróty prowadzące do profili AVG na Facebooku i Twitterze. Moim zdanie są one bezużyteczne i powinny zostać zastąpione skrótami do szybkiego przejścia do ustawień zapory i ochrony poczty.

Antivirus i skanowanie

Mechanizm ochrony w czasie rzeczywistym (real-time) został oparty na  własnym autorskim silniku antywirusowym AVG, który wspierany jest przez wielowarstwową technologię antywirusową. W skład technologii wchodzi: wykrywanie oparte na sygnaturach, wykrywanie wirusów polimorficznych, analiza heurystyczna, analiza behawioralna oraz technologie AVG Protective Cloud, która identyfikuje i zapobiega pojawieniu się zagrożeń przez wykorzystanie chmury.

 

Tryby skanowania

Do wybory mamy pięć  trybów skanowania:

Zaplanowane skanowanie - w tym trybie możemy określić w który dzień tygodnia i o której godzinie ma  rozpocząć się skanowanie. Ponadto możemy określić lokalizacje jakie mają być skanowane, sposób skanowania oraz to czy np: komputer ma zostać zamknięty po ukończonym zadaniu.
Skanowanie całego komputera - w tym trybie przeprowadzane jest standardowe zdefiniowane skanowanie całego komputera
Skanowanie  rozszerzenia powłoki -  tryb uruchamiany bezpośrednio z interfejsu Eksploratora Windows
Skanowanie wybranych plików lub folderów - w tym trybie sami określamy jakie obszary mają zostać przeskanowane.
Skanowanie  w poszukiwaniu rootkitów -  tryb w którym uruchamiamy skanowanie w poszukiwaniu rootkitów.  W normalnych warunkach nie trzeba przeprowadzać go osobno ręcznie, ponieważ rootkity wykrywane są przy pełnym skanowaniu.

Dla zwiększenia bezpieczeństwa warto włączyć również skanowanie nośników wymiennych, które zostało domyślnie wyłączone w ustawieniach.

Priorytet procesu skanowania

AVG oprócz trybu AVG Turbo Scan (który dzięki inteligentnemu skanerowi skraca czas testów antywirusowych przez skanowanie zgodnie z kolejnością plików na dysku) umożliwia wybranie najkorzystniejszego priorytetu skanowania.

Do wybory mamy cztery tryby trwania skanowania:

Zależne od użytkownika (opcja zalecana)  - w przypadku wyboru tego trybu szybkość skanowania zmienia się w zależności od dostępnych zasobów. Skanowanie może trwać dłużej ale nie ma wpływu na inne procesy.
Niski priorytet - w przypadku wyboru tego trybu skanowanie trwa dłużej, ale zużywa mniej zasobów, dzięki temu nie odczuwamy działania AVG. Tryb zalecany gdy w międzyczasie musimy pracować na komputerze.
Średni priorytet -  w przypadku wyboru tego trybu jest wykorzystywana większa ilość zasobów. Ten tryb charakteryzuje się idealnym stosunkiem szybkości do czasu. Pozwala pracować na komputerze, ale działanie innych aplikacji działających w systemie jest odczuwalnie wolniejsze.
Wysoki  priorytet - w przypadku tego trybu skanowanie trwa krótko, ale zużywa najwięcej zasobów. Zalecane gdy nie korzystamy akurat z komputera.

Rescue CD

To nic innego niż dysk ratunkowy oparty o dystrybucję Linuxa. Oprócz skanera antywirusowego AVG został wyposażony w szereg  narzędzi niezbędnych podczas poważnej infekcji systemu : menedżer plików, edytor rejestru,  fix MBR, TrueCrypt,  narzędzie służące do przywracania danych, narzędzie służące do testowania łączności z siecią, narzędzie do tworzenia bootowalnych pamięci flash. 

W przypadku nabycia wersji pudełkowej oprogramowania nośnik instalacyjny jest zarazem dyskiem ratunkowym. W przypadku wyboru  bardziej ekologicznej wersji  elektronicznej obraz płyty można pobrać ze strony AVG.

Zapora sieciowa

Zapora sieciowa (ang. firewall – ściana przeciwogniowa) jest jednym z ważniejszych narzędzi odpowiedzialnych za zabezpieczanie komputera. Jej podstawowym zadaniem jest filtrowanie połączeń wchodzących i wychodzących oraz blokowanie żądań dostępu tym uznanym za niebezpieczne. Zapora AVG daje nam możliwość wyboru pomiędzy dwoma trybami ustawień: podstawowym  i eksperckim.

W obydwu przypadkach możemy wybierać pomiędzy czterema gotowymi trybami zapory:

Tryb automatyczny (zalecany) - przy wyborze tego trybu zapora automatycznie zezwala i blokuje aplikacje na bazie ich zachowań i przynależności do wewnętrznej bazy zaufanych aplikacji.
Tryb interaktywny - przy wyborze tego trybu zapora pozwoli Ci odblokować lub zablokować dowolną aplikację działającą na komputerze.
Blokuj dostęp do Internetu - przy wyborze tego trybu zapora zablokuje każdą próbę połączenia się z Internetem.
Wyłącz zaporę (niezalecane) - przy wyborze tego trybu zapora nie będzie chroniła Twojego komputera. Zezwala na ruch sieciowy wszystkich aplikacji.

Tryb podstawowy daje nam możliwość dostępu do ustawień ogólnych, decydowania które aplikacje mogą łączyć się z internetem oraz zarządzania udostępnianiem drukarek.

Tryb ekspercki daje nam dodatkowo możliwość dostępu do następujących ustawień:  zaawansowanych, zdefiniowania sieci, usług systemowych oraz dziennika.

Dzięki takiemu rozwiązaniu możemy zezwalać lub blokować ruch do maszyn wirtualnych, decydować czy ma być rejestrowany ruch przychodzący i wychodzący, definiować sieci z jakimi chcemy się łączyć jak również białą i czarną listę adresów IP, decydować o tym które usługi mogą mieć dostęp do internetu oraz przeglądać dziennik zdarzeń.

Zużycie zasobów

Do sprawdzenia zużycia obciążenia procesora i pamięci zostały wykorzystane następujące aplikacje: Process Hacker w wersji 2.30 (r5267) oraz Process Explorer w wersji 15.3.

Podane testowi zostały cztery różne pakiety: Bitdefender Total Security 2013 w wersji 16.25.0.1710, TrustPort Total Protection 2013 w wersji 13.0.9.5102, Trend Micro Titanium Maximum Security 2013 w wersji 6.0.1215, AVG Internet Security 2013 13.0 w wersji 3267.

Każdy pakiet był testowany na świeżo postawionym zaktualizowanym systemie z zainstalowanym podstawowym zestawem aplikacji.

  • Procesy brane pod uwagę podczas pomiarów dla Bitdefendera to: bdagent.exe, odscanui.exe, bdparentalservice.exe, pcupdateservice.exe, vsserv.exe, bdparentalsystray.exe, updaterv.exe, safeboxservice.exe.
  • Procesy brane pod uwagę podczas pomiarów dla TrustPost to: avcom.exe, gozer.exe, tpmgma.exe, avas.exe, avc.exe, avss.exe, wiperv.exe, tptray.exe.
  • Procesy brane pod uwagę podczas pomiarów dla Trend Micro to: ASMP_LogServer.exe, coreFrameworkHost.exe, coreServiceShell.exe, uiSeAgnt.exe, uiWatchDog.exe, uiWinMgr.exe.
  • Procesy brane pod uwagę podczas pomiarów dla AVG to: avgemca.exe, avgfws.exe, avgidsagent.exe,avgnsa.exe,avgrsa.exe, avgcsrva.exe, avgcsrva.exe, avgui.exe, avgwdsvc.exe.

Dla każdego trybu i pakietu pomiar został powtórzony trzykrotnie w celu uzyskania jak najdokładniejszych wyników.

Tryb normalny
Pomiary były wykonywane w warunkach symulujących normalną codzienną pracę przy komputerze. Aplikacje, które były uruchomione to : przeglądarka internetowa Google Chrome, klient poczty e-mail Mozilla Thunderbird, pakiet biurowy MS Office 2010 .

Tryb skanowania
Pomiary były wykonywane podczas aktywnego procesu pełnego skanowania systemu.

Tryb normalny komputer stacjonarny Zużycie pamięci (%)

Bitdefender 3%
TrustPort 5,1%
Trend Micro 2,3%
AVG 2%

 

Tryb normalny laptop Zużycie pamięci (%)

Bitdefender 3%
TrustPort 5,3%
Trend Micro 2,2%
AVG 1,7%

 

Tryb skanowania komputer stacjonarny Zużycie pamięci (%)

Bitdefender 4%
TrustPort 6,5%
Trend Micro 3%
AVG 3%

 

Tryb skanowania laptop Zużycie pamięci (%)

Bitdefender 4%
TrustPort 6,6%
Trend Micro 3%
AVG 2,7%

 

Tryb normalny komputer stacjonarny Zużycie zasobów procesora (%)

Bitdefender 3%
TrustPort 3%
Trend Micro 3%
AVG 3%

 

Tryb normalny laptop Zużycie zasobów procesora (%)

Bitdefender 3%
TrustPort 3%
Trend Micro 3%
AVG 3%

 

Tryb skanowania komputer stacjonarny Zużycie zasobów procesora (%)

Bitdefender 9%
TrustPort 16%
Trend Micro 21%
AVG 17%

 

Tryb skanowania laptop Zużycie zasobów procesora (%)

Bitdefender 11%
TrustPort 18%
Trend Micro 22%
AVG 19%

Skuteczność ochrony

Głównym celem każdego pakietu zabezpieczającego jest ochrona naszych danych i tożsamości w internecie. Dobry pakiet powinien zabezpieczyć nas przed różnego rodzaju złośliwym oprogramowaniem, niezależnie czy jest to: trojan, rokit, keylogger czy też poczciwy spam. Najlepszym wyznacznikiem do sprawdzania jakości oprogramowania są strony av-test.org oraz virusbtn.com Jednak nie byłbym sobą gdybym sam nie przeprowadził testów, które mają na celu przybliżyć możliwości oprogramowania.

Do testów wykorzystałem dwie cenione strony eicar.org i malc0de.com zwierające potencjalne linki do złośliwego oprogramowania. Celem testu było sprawdzenie czasu i reakcji oprogramowania zabezpieczającego na zagrożenie.

eicar.org

Strona zawierająca pliki symulujące złośliwe oprogramowanie.

 

Możemy na niej sprawdzić zachowanie naszego oprogramowania zabezpieczającego na pliki ze złośliwym oprogramowaniem o rozszerzeniu .com .txt oraz zawarte w archiwum zip. Ponadto można sprawdzić jak zachowa się oprogramowanie podczas pobierania przy użyciu zwykłego połączenia protokołu HTTP oraz przy użyciu bezpiecznego połączenia SSL protokołu https.

malc0de.com

Strona zawierająca dużą bazę stron/domen hostingowych zawierających złośliwe oprogramowanie.

 

Celem testu jest sprawdzenie szybkości reakcji mechanizmu ochrony przeglądarki. Do testu wykorzystałem pliki z eicar.org oraz pięć wybranych losowo stron z listy stron zainfekowanych złośliwym oprogramowaniem dostępnych na malc0de.com.

Jak widać z powyższego materiału oprogramowanie bardzo dobrze radzi sobie z usuwaniem zagrożeń, ale  nie usuwa ich  z pierwotnego archiwum. Program usuwa obiekt który powstaje podczas próby wypakowania/uruchomienia zainfekowanego pliku z archiwum. Takie rozwiązanie zostało zastosowane dla zwiększenia wydajności. Przepakowanie archiwum w celu usunięcia zainfekowanego pliku w przypadku dużego archiwum mogłoby okazać się bardzo czasochłonne. Cóż pozostaje nam samemu usunąć takie archiwum lub poczekać do najbliższego pełnego skanowania systemu.

Test przeglądarek

Za ochronę przeglądarek odpowiedzialny jest pasek  AVG Secure Search, integrujący się z trzema popularnymi na rynku przeglądarkami: Internet Explorer, Google Chrome, Mozilla Firefox. Jego zadanie to ostrzeganie przed potencjalnymi zainfekowanymi witrynami oraz pomoc w ochronie prywatności. Za ochronę w sieci odpowiedzialny jest także składnik LinkScanner  Search Shield oraz LinkScanner Surf Shield.

LinkScanner Search Shield gwarantuje bezpieczne wyszukiwanie po przez system ocen linków. Który może w sposób graficzny ostrzegać o niebezpiecznych witrynach jednak w tej chwili współpracuje tylko z wyszukiwarką AVG Secure Search.

LinkScanner Surf Shield to składnik odpowiedzialny za skanowanie w czasie rzeczywistym odwiedzanych stron oraz blokowanie dostępu do tych niebezpiecznych.

Do testu użyłem pięciu popularnych przeglądarek: Internet Explorer 9.0.8112.16421, Google Chrome 24.0.1312.57, Mozilla Firefox 18.0.2, Opera 12.14, Safari 5.1.7.

Ochrona poczty

Pakiet AVG Internet Security 2013 został wyposażony w bardzo rozbudowany system ochrony poczty o wysokiej konfigurowalności. Składający się z  dwóch składników: skanera poczty email oraz filtru antyspamowego.

Skaner poczty email

Składnik odpowiedzialny za ochronę  nas i naszych znajomych przed wirusami dołączonymi do korespondencji elektronicznej. Może sprawdzać pocztę zarówno przychodzącą jak i wychodzącą.

Anti-Spam

Składnik odpowiedzialny za ochronę przed niechcianymi i niepotrzebnymi wiadomościami. W porównaniu do testowanych wcześniej pakietów Bitdefender Total Security 2013  i TrustPort Total Protection 2013, AVG IS  2013 oferuje ogromne możliwości ochrony przed potencjalną niechcianą pocztą. Oprócz już klasycznej białej i czarnej listy nadawców można dodatkowo określić filtrowanie wedle języka, krajów, adresów IP oraz listę fałszywych nadawców. To jeszcze nie wszystko możemy przystosować silnik do zużycia zasobów naszego komputera.

Do testów wykorzystałem programy Mozilla Thunderbird 17.0.2 i Microsoft Outlook 2010.

Jak widać z powyższego materiału AVG został wyposażony w pasek narzędziowy integrujący się tylko z programem pocztowym Microsoft Outlook.  Nie mamy się jednak czego obawiać jeśli skonfigurujemy odpowiednio ochronę poczty i klienta pocztowego możemy skanować wiadomości wysyłane i odbierane prawie każdym programem pocztowym dostępnym na rynku. Jednak w tym przypadku dość odczuwalny jest brak paska dającego możliwość w szybki sposób dodawać nadawców do białej lub czarnej listy spamowców.

 

Ochrona tożsamości

Za ochronę  odpowiedzialne są dwa składniki: Udoskonalona Zapora AVG oraz AVG Identity Protection. W tym przypadku zapora chroni komputer przed atakami sieciowymi dzięki funkcji inteligentnej detekcji intruzów, aby uniemożliwić wykradzenie cennych danych. AVG Identity Protection chroni przed zagrożeniami online, a także przewiduje możliwość wystąpienia potencjalnych zagrożeń  komputera w celu ich zablokowania zanim spowodują jakiekolwiek szkody.

 

Quick Tune i AVG Accelerator

Quick Tune

Składnik oprogramowania wyposażony w zestaw narzędzi pozwalających na podstawową optymalizacje komputera. Zadaniem Quick Tune  jest znalezienie i usunięcie błędów rejestru, niepotrzebnych plików, przerwanych skrótów oraz analiza poziomu fragmentacji dysku w celu dokonania późniejsze defragmentacji. Dodatkowo AVG IS 2013 został wyposażony w składnik odpowiedzialny za przyspieszenie czasu startu systemu.

 

Funkcjonalność modułu Quick Tune można zwiększyć przez dokupienie oprogramowania AVG PC TuneUp, którego zadaniem jest optymalizacja i przywrócenie szczytowej formy komputera.

AVG Accelerator

AVG Accelerator to innowacyjny jak na oprogramowanie zabezpieczające moduł, który pozwala na optymalizacje  połączenie komputera z internetem. Dzięki temu skraca czas pobierania plików  oraz czas ładowania filmów na  YouTube eliminując opóźnienia przy ich odtwarzaniu.

 

Działanie modułu jest odczuwalne w szczególności podczas odtwarzania materiałów w jakości HD z YouTube.

AVG Mobilation

Wybierając pakiet AVG IS 2013 dostajemy gratis  roczną licencje na AVG AntiVirus PRO dla urządzeń mobilnych z systemem Android. W porównaniu do swojej darmowej wersji która jest wyposażona w moduły:  ochrony, filtrowania sms, zdalnej lokalizacji. Wersja PRO została wzbogacone o moduły: ochrony prywatności, tworzenia kopi zapasowej oraz optymalizacji (Mobile TuneUp).  

     

     

Podobnie jak w wersji Windosowej interfejs został oparty o „kafelki”. Dodano także gadżet pulpitu.

     

Uzupełnieniem AVG Mobilation AntiVirus dla Androida jest panel internetowy avgmobilation.com. Za jego pomocą można dokonać lokalizacji telefonu, wywołać na nim alarm, zablokować go, wymazać jego zawartość lub wywołać zdalne skanowanie.

 

AVG MyAccount

To miejsce w którym można sprawdzić numery i ważność licencji na swoje produkty AVG. Pobrać instalator lub po prostu zamówić/odnowić licencje oprogramowania.  Szkoda, że producent nie zintegrował  ze sobą panelu usługi AVG MyAccount oraz AVG Mobilation .

 

Podsumowanie

AVG Internet Security 2013 jest produktem kierowanym do użytkowników potrzebujących kompleksowej ochrony podczas codziennej pracy przy komputerze oraz surfowania w internecie. Do plusów oprogramowania można zaliczyć: intuicyjny interfejs, skuteczność, rozbudowany mechanizm ochrony poczty elektronicznej,  niskie zużycie zasobów,  moduł optymalizacji systemu i połączenia internetowego, dodatkową roczną licencje  na AVG Mobilation AntiVirus  w gratisie.  Do minusów można: zaliczyć brak modułu ochrony rodzicielskiej charakterystycznej dla oprogramowania tej klasy oraz pasek narzędziowy Anti-Spam integrujący się tylko z Microsoft Outlook .

  AVG Internet Security 2013
 

Plusy:
stabilność
intuicyjny interfejs
niskie zużycie zasobów
rozbudowany mechanizm ochrony poczty elektronicznej
moduł optymalizacji systemu i połączenia internetowego
dodatkowa roczna licencja na AVG Mobilation AntiVirus

Minusy:
brak modułu ochrony rodzicielskiej charakterystycznej

Orientacyjna cena w dniu publikacji: 181,77zł (1 stanowisko)

AVG AntiVirus FREE 2013

To nic innego niż okrojona wersja popularnych  i cenionych  komercyjnych rozwiązań AVG AntiVirus 2013 13.0 i AVG Internet Security 2013 13.0. W porównaniu do wersji komercyjnych został on pozbawiony modułów: ochrony poczty przed spamem, ochrony przed  hakerami, ochrony podczas korzystania z komunikatorów, bezpiecznego pobierania i wymiany plików, inteligentnej zapory oraz bezpłatnej pomocy technicznej.

Instalacja

Zaczynany od pobrania pliku downloadera. Gdy znajdzie się on na naszym dysku uruchamiamy instalator i postępujemy zgodnie z jego poleceniami.  Do wyboru mamy dwa tryby instalacyjne. Tryb instalacji ekspresowej (zalecany) instalujący wszystkie standardowe funkcje oraz gadżet pulpitu AVG. Tryb instalacji niestandardowy (zalecany dla zaawansowany użytkowników) decyzje o instalowanych funkcjach(modułach) podejmujemy sami. Dodatkowo podczas instalacji możemy wybrać czy ma zostać zainstalowany dla zwiększenia bezpieczeństwa pasek przeglądarek AVG Toolbar oraz czy AVG Secure Search ma się stać domyślną przeglądarką oraz stroną startową.

Interfejs i Test

W wypadku wersji AVG AntiVirus FREE 2013 zastosowano taki sam interfejs użytkownika inspirowany o Windows 8 Meto UI, jak w AVG AntiVirus 2013 13.0 i AVG Internet Security 2013 13.0.

Podsumowanie

AVG AntiVirus FREE 2013 jest kierowane do osób, które oczekują podstawowej, lecz skutecznej ochrony. Po plusów można zaliczyć: intuicyjny interfejs, skuteczność, moduł ochrony poczty elektronicznej przed wirusami.  Do minusów można zaliczyć: czego właściwie można oczekiwać jeszcze od darmowego oprogramowania zabezpieczającego?

  AVG AntiVirus Free Edition 2013
 

Plusy:
stabilność
intuicyjny interfejs
moduł ochrony poczty elektronicznej przed wirusami

Minusy:
brak

Orientacyjna cena w dniu publikacji: bezpłatny, z wyłączeniem zastosowań komercyjnych

 Podziękowania dla redakcji benchmark.pl oraz blog.avg.pl za udostępnienie oprogramowania do testów!



odsłon: 13929

KMyL13

-4 + - 2013-06-01 18:53

Miałem AVG Free, ale menu chodziło tak wolno, że mnie szlag trafiał, a podczas gry w LoL (pomimo włączonej opcji nieaktualizowania w momencie uruchomienia aplikacji pełnoekranowe) potrafił zamulić nie tylko łącze, ale i komputer swoją aktualizacją.
Przerzuciłem się na najnowszego Avasta i chyba mogę polecić: nie dość, że lżejszy i szybszy (menu np.)to znalazł też jakieś trojany pominięte przez tego AVG Free.
A z bankowości nie korzystam w necie, na "dziwne" strony nie wchodzę, a poczta to gmail... A od optymalizacji, czy defragmentacji to mam inne darmowe programy...

suchecka63

0 + - 2013-06-02 14:36

Widać po ocenach, że ktoś z multikontem [pawciostxxx-1, pavciostx -1] które nie jest dozwolone bawi się w zaniżanie recenzji. Redakcja powinna interweniować i skasować prawdopodobnie niesłuszne głosy i fake konta. Wielu takie bez argumentacyjne oceny mogą demotywować do pracy.

snilmerg

0 + - 2013-06-02 19:35

Posiadałem przez dłuższy czas zarówno wersję Free jak i przez rok wersję płatną. Muszę przyznać że w obu przypadkach komputer był chroniony dość dobrze i nie był zamulany. Nie zmienia to jednak faktu że w obu wersjach AVG kilkukrotnie nie wykrył na moim komputerze keyloggera - co skończyło się bolesną stratą.

Lightning

-1 + - 2013-06-03 18:46

Cza12ster proszę, zacznij w końcu porównywać swoje wyniki to znacznie popularniejszych programów antywirusowych jak np. KIS, Norton, czy choćby Avast.

Powiem wprost - z Twoich testów nie wiem nic, mimo, że na prawdę wszystko wygląda na świetnie zrobione.

cza12ster

0 + - 2013-06-03 19:07

Mogłeś zwrócić mi na to uwagę dwie recenzje temu ;(

Tomek Wilczyński

1 + - 2013-06-05 21:59

Spoko recka, choć wykresy trochę oszukane, np. nie widać różnicy pomiędzy 11% a 22% :D
Ale poza tym wszystko ok, widać że się przyłożyłeś.

cza12ster

0 + - 2013-06-05 22:27

Dzięki za komentarz :) Każda recenzja oprogramowania to kawał ciężkiej roboty, aby dokładnie poznać jego możliwości i skuteczność, ale też dużo radości z testowania.

 
zgłoś naruszenie netykiety lub złe
zachowanie

O autorze miniRecenzji

Nick: cza12ster

Imię: Radosław Maksymilian

Nazwisko: Bąk

Wiek: 29

Status: zwykły

Punkty: 12

Specjalizacje usera:

  • chłodzenie
  • komputery
  • oprogramowanie

Ulubieni producenci usera:

  • A4Tech
  • ASUS
  • ATARI

  pokaż więcej

Zobacz komputer usera:

  • ASUS K52F
  • Aspire X1470
  • Maximus
  • Ostatnie miniRecenzje
Mateusz Sołtysiak | 2013-09-03

Kamera Sportowa Natec Sport Cam HD50

kategoria:

Jak dostępna za 450 zł kamerka sportowa sprawdza się w praktyce.

 

ocena

04

odsłon: 12647

Tomek Wilczyński | 2013-07-28

ADATA UC510 - małe oznacza ogromne

kategoria: flash

ADATA UC510 - małe oznacza ogromne

 

ocena

021

odsłon: 12321

Wooojciech1983 | 2013-07-25

680tka po tunningu: test karty Gigabyte GTX 770 Windforce 3

kategoria: karty graficzne

Nvidia wprowadziła do swojej oferty nowego konkurenta dla Radeona 7970 GHz edition. Jest nim GTX 770 - stuningowana 680tka. Czy wygra w testach z Radeonem?

 

ocena

021

odsłon: 13203

TOP 10

Najlepiej oceniane miniRecenzje: