Na topie

Days Gone – przygoda, którą musisz przeżyć sam

Autor:

Szef strefy Gry

więcej artykułów ze strefy:
Gry

No i mamy kolejny hit na PS4! Ale to było chyba do przewidzenia, sądząc po pierwszych wrażeniach z Days Gone. I choć grze brakuje nieco do legendy survival horrorów – The Last of Us, to jednak nadrabia ona fenomenalnym klimatem i akcjami, od których jeżą się włosy na głowie.

  • Days Gone – przygoda, którą musisz przeżyć sam | zdjęcie 1

90%

Ocena benchmark.pl

 

Plusy

- sporej wielkości otwarty świat,
- niezwykle sugestywne miejscówki,
- ciekawie rozwijająca się fabuła,
- bohater, do którego łatwo się przywiązać,
- wyraziste postaci poboczne,
- mocno wciągająca rozgrywka z satysfakcjonującym skradaniem i strzelaniem,
- konieczność ulepszania, tankowania i naprawiania motocykla,
- satysfakcjonujący model jazdy,
- hordy „nieumarłych” liczące nawet po kilkaset osobników,
- absolutnie fenomenalny, postapokaliptyczny klimat,
- niezła oprawa audiowizualna,
- spora liczba dodatkowych, okazjonalnych wydarzeń…

Minusy

…których nie jesteśmy w stanie w pełni doświadczyć, ze względu na ich czasowość i dzielącą nas odległość,
- nieśpiesznie rozkręcająca się fabuła nie wszystkim może się spodobać,
- występujące czasami błędy w skryptach, które mogą znacząco popsuć odbiór danej sceny czy misji,
- niektóre sceny przerywnikowe aż proszą się o większą interaktywność,
- koniec niektórych misji pozostawia w nas poczucie sporego niedosytu.


A A

Days Gone przeszło naprawdę długą drogę. Nie wiem czy zdajecie sobie z tego sprawę, ale od pierwszej zapowiedzi tej niesamowicie prezentującej się przygodowej gry akcji minęły już prawie 3 lata. Co więcej, miał to być zapewne tytuł, który objawi nam moc drzemiącą w PlayStation 4 Pro, w momencie jej rynkowego debiutu. Jak widać jednak, nic z tego nie wyszło, skoro dopiero teraz trafia na półki sklepowe i możemy w nią zagrać.

Powodów takiego stanu rzeczy nie ma chyba co teraz roztrząsać. Dość powiedzieć, że odpowiedzialne za Days Gone Bend Studio miało mocno pod górkę. I historia o czterokołowym motocyklu, którego dwa koła są w grze niewidoczne (bo inaczej się nie dało – ot, ograniczenia Unreal Enigne) to tylko czubek góry lodowej.

Ambicji twórcom jednak nie brakowało. Chcieli stworzyć porywającą grę z olbrzymim, otwartym światem, w którym by przetrwać trzeba będzie stawić czoła całym tabunom przeciwników. To brzmiało (i wyglądało) niemal zbyt pięknie by było prawdziwe. Także dlatego, że słuch o Days Gone to pojawiał się na chwilę, to znowu ginął na długie miesiące. 

A jednak cuda się zdarzają, co pokazały zresztą pierwsze wyjątkowo entuzjastyczne reakcje mediów po niedawnej przedpremierowej prezentacji Days Gone. Mnie również ten tytuł niesamowicie wówczas zaskoczył, czego dałem upust w swoich pierwszych wrażeniach. Ba, po tym pokazie Days Gone potężnie awansowało w moim prywatnym rankingu gier.

I wiecie co? Po dobrych kilkudziesięciu godzinach spędzonych w finalną wersją gry wciąż mocno tam siedzi okopując się w pierwszej dziesiątce najlepszych gier na PlayStation 4. Jedno jest pewne, Bend Studio ma powody do dumy, a Sony – kolejny mocny hit na swoją konsolę. I to nawet jeśli wciąż trapią go mniejsze i większe bolączki.

Days Gone - sielski Oregon

Apokalipsa (nie)jedno ma imię

Jak zapewne wiecie akcja Days Gone rozgrywa się w świecie, w którym wybuch pandemii nieznanej choroby zdziesiątkował ludzkość. Nie ma już władz, nie ma autorytetów, nie ma miast. Są za to polujący na ocalałych bandy łupieżców, są całkowicie opuszczone domostwa i wielkie hordy powstałych z martwych ofiar epidemii.

Co ciekawe, twórcy Days Gone jak ognia unikają nazywania ich zombiakami czy chodzącymi trupami. Tutaj to Świrusy, mutanty już tylko z wyglądu podobne do ludzi. Mimo to jednak potrafią zbierać się w duże grupy i wspólnie żerować. Jadłospis chyba jest tu na tyle oczywisty, że nie muszę go przytaczać.

Days Gone - atak z zaskoczenia
Days Gone - atak watahy Świrusów

I w takim postapokaliptycznym świecie przyszło żyć naszemu bohaterowi, byłemu członkowi gangu motocyklowego - Deaconowi St. John. Celowo pomijam tu wątek jego żony, która zaginęła zaraz po wybuchu epidemii. Wiecie o nim zapewne z licznych zwiastunów, a zdradzanie co było dalej to pozbawianie całej przyjemności z samodzielnego odkrywania fabularnych zawiłości Days Gone.

Może starczy więc powiedzieć, że nasz dający się lubić gieroj dwa lata po tragicznych wydarzeniach wciąż włóczy się na motocyklu, i wraz ze swoim przyjacielem - Boozerem, ima się różnych zleceń, które otrzymuje od przywódców kilku okolicznych osad ocaleńców.

Niestety, na skutek pewnych nieprzewidzianych okoliczności nasz towarzysz zostaje czasowo „wyłączony z gry”, a my musimy na nowo składać nasz jednoślad. Bo bez niego w Days Gone jak bez ręki. Świat jest za duży i zbyt niebezpieczny, by poznawać go na piechotę. I faktycznie, tak jak obiecali twórcy gry, wszystko w nim chce nas zabić.

Days Gone - Boozer na motocyklu
Days Gone - ulepszanie motocykla

Życie w Syfie

Brzmi to może dziwnie, ale tak właśnie nazywają ów niebezpieczny świat postacie z gry. Syf, z pozoru, nie wygląda jakoś szczególnie przerażająco. Gdyby nie opuszczone domostwa i porzucone tu i ówdzie samochody nie byłoby nawet tak źle. Wystarczy jednak na chwilę się zapomnieć i już możemy  mieć na karku kilka szwędających się po okolicy świrusów albo watahę wilków.

Jeszcze gorzej bywa w nocy, gdy nasze pseudo zombie wychodzą na żer. Początkowo miałem nawet dylemat - czy próbować eksplorować świat nocą, atakować wówczas gniazda świrusów (bez wyczyszczenia których nie da się odblokować szybkich podróży) i przekradać się do celów misji czy też lepiej poczekać aż zrobi się widno? 

Po kilku pierwszych godzinach zabawy doszedłem jednak do wniosku, że nie ma to wielkiego znaczenia – w każdych warunkach w Days Gone możesz wpakować się w kłopoty. Syf to bowiem nie tylko świrusy czy zmutowane zwierzęta, ale także patrole łupieżców na motocyklach, osady bandytów, zwariowany kult wieczystych, którzy chcą upodobnić się naszych nieumarłych i wspomniane już wcześniej hordy.

Myślicie pewnie „E tam, hordy. Ot kilkanaście sztuk”. Nie, nie, nic z tych rzeczy. Po Syfie krąży bowiem kilka naprawdę potężnych watah, z których niektóre mogą mieć ponoć nawet 300 osobników. Wiem, brzmi to wręcz niewiarygodnie, ale wierzcie lub nie, nawet mniejsze sfory potrafią zrobić absolutnie piorunujące wrażenie.

Days Gone - pierwsze spotkanie z hordą

Mojego pierwszego spotkanie z jedną z hord z pewnością nie zapomnę. Ależ miałem pietra, gdy próbując uruchomić generator przy jednej z opuszczonych stacji medycznych NERO (w których zazwyczaj odnajdujemy zapisy załogi oraz dopalające nas iniektory), nagle okazało się, że tuż obok przemieszcza się nie kilka sztuk świrusów, a całe ich stado.

Gorzej, że sam na siebie sprowadziłem kłopoty, bo niedokładnie obejrzałem otoczenie i nie odłączyłem jednego z głośników, który po uruchomieniu stacji zaczął nadawać ściągając całą hordę z powrotem. I wiecie co? Po kilku dniach, gdy tam powróciłem, ona wciąż tam była, tak samo rozjuszona jak wówczas, gdy ją zostawiłem. Cóż, głośnik cały czas działał!

Days Gone - iniektor ze stacji NERO
Możliwe bonusy ze znalezionego iniektora

Takich sytuacji, podczas wykonania kolejnych misji, jest w Days Gone naprawdę sporo. Można wręcz nieświadomie wjechać w sam środek hordy, w nocy, w mocno zacinającym deszczu. Mnie się to zdarzyło, i dziękowałem sobie, że wcześniej zdążyłem wykupić u mechanika wszelkie dostępne ulepszenia – od silnika i opcjonalnego nitro, po lepsze opony i cichszy wydech. Bez tego pewnie bym tam poległ.

Porządnie dopakowany motocykl przyda się też podczas pościgów za innymi motocyklistami, a nawet zwykłej, szybkiej podróży. Bo o tym, że trzeba tankować nasz pojazd wszyscy już zapewne wiecie. Czego nie wiecie to to, że każdy, nawet najmniejszy automatyczny skok z jednego odblokowanego punktu do innego kosztuje nas sporo paliwa. Ile dokładnie – tego możemy dowiedzieć się ze stosownej grafiki na mapie świata. 

Days Gone - mapa świata
Days Gone - w drodze powrotnej do motocykla, z paliwem
Jak skończy się paliwo, nie ma zmiłuj, trzeba poszukać go na piechotę

Same zadania, jakie przychodzi wykonywać nam w Days Gone są dość różnorodne. A to musimy kogoś znaleźć, zlikwidować bądź coś dostarczyć. Sporo w tym wszystkim skradania i cichych eliminacji. Warto pamiętać, że każdy większy hałas w tym świecie może sprowadzić na nas kłopoty. Tak jak zdarzyło mi się to podczas odbijania jednej z miejscówek z rąk bandytów. 

Okazało się bowiem, że nieszczęśnicy wybrali sobie nieszczególne miejsce na bazę, tuż przy legowisku sporej grupy świrusów. Gdy nieopatrznie doprowadziłem do otwartego konfliktu wataha wylazła z nory i musiałem salwować się ucieczką. Wcześniej jednak naprowadziłem ją na pozostałych przy życiu rzezimieszków. O, ja niedobry!:)

Days Gone - atak na obóz bandytów
Days Gone - naprawa motocykla

Nie wszystkie jednak misje bywają tak oryginalne. Sporo jest tu powtarzalnych zadań, które różnią się w zasadzie wyłącznie miejscówką, i może jeszcze ilością przeciwników do wyeliminowania. Pod tym względem główne misje fabularne są znacznie, znacznie ciekawsze. Co najlepsze jednak, sama fabuła gry jest wielowątkowa, i bywa tak, że wykonując jedną misję do przodu posuwamy na raz kilka wątków. 

Sam świat gry również dostarcza sporej ilości atrakcji. Bo choć wydaje się wymarły co jakiś czas na mapie pojawiają się krótko migające znaki zapytania, które sugerują, że w okolicy coś się właśnie dzieje. Jedyny kłopot w tym, że nigdy nie wiadomo jak daleko mamy do danego wydarzenia, bo zasięg naszego rozpoznania okolicy mocno się rozszerza, gdy tylko wsiądziemy na motocykl. 

Days Gone - jazda w nocy

Skutek tego taki, że w znakomitej większości wypadków, gdy docierałem na miejsce było już „po ptokach” i zamiast ratować kogoś przed atakiem wilków albo uwalniać z rąk bandy łupieżców mogłem jedynie przeszukać jego zwłoki i dokonać srogiej pomsty na agresorach. I pewnie dlatego z czasem zniechęciłem się do tych losowych wydarzeń na tyle, że po prostu je pomijałem. 

Oczywiście, czasami zupełnie niechcący zdarzało mi się na jakieś wpaść, ale raczej były to sporadyczne przypadki. Znacznie ciekawie jest po prostu śledzić najważniejsze wątki, bo wiele rzeczy w Days Gone nie wygląda wcale tak jak na pierwszy rzut oka się wydaje.   

Days Gone - nagroda za ukończenie wątku fabularnego
Days Gone - w drodze do osady z ocaloną

Wyboista droga do zatracenia

W zasadzie mógłbym tak dalej pisać o Days Gone w samych superlatywach, bo gra faktycznie mnie zachwyciła, napędziła stracha i dała sporo do myślenia. „Mógłbym”, gdyby nie masa irytujących błędów, które skutecznie psuły mi pozytywny odbiór gry.

Pierwszy z brzegu przykład – wpadam do obozu bandytów, zabijam szefa i cierpliwie czekam, aż pojawią się posiłki na motocyklach, które widziałem podczas pierwszego, przedpremierowego pokazu gry. No ale nic się nie dzieje. Myślę sobie, pewnie coś zmienili.  Wychodzę przed obóz a tam spokojnie na motorach czekają bandyci. 

Nie musiałem nawet wielce się wysilać, bo mimo iż do nich strzelałem, żaden nie ruszył się ze swojego miejsca aż do śmierci. Później zauważyłem jeszcze dwóch kryjących się za kamieniem. Pierwszego z nich zaatakowałem znienacka wykonując pojedynczy cios kończący. Niestety, podczas trwającej animacji mój przeciwnik rozpłynął się w powietrzu. 

Co się stało? Ot wówczas dopiero zadziałał skrypt i bandyci z miejsca znaleźli się w obozie. Co najlepsze, mój cel zreaktywował się tam martwy, tuż obok żyjącego kompana. Takich kwiatków jest tu niestety znacznie więcej, i to nawet po niedawnej dużej aktualizacji, która miała ponoć wiele takich uprzykrzających błędów naprawiać.

Days Gone -błąd skryptu
Days Gone - zasadzka łupieżców

W Days Gone jest też sporo pomniejszych niedoróbek takich jak choćby nie do końca przemyślane koło szybkiego wyboru (szkoda, że tak opornie się z niego korzysta) czy wprowadzający niepotrzebny zamęt zbyt jednolity system oznaczania przedmiotów, z którymi można wejść w interakcje.

Powiedzmy sobie jednak szczerze – przy tak ambitnym projekcie to drobnica, z którą zresztą twórcy pewnie szybko poradzą. A przynajmniej na to po cichu liczę.

Days Gone - błąd wyświetlania ikony broni

Days Gone – czy warto kupić?

Bezapelacyjnie, warto! Bo nawet z tymi irytującymi błędami Days Gone to kawał świetnej gry z cudownie przerażającą wizją postapokaliptycznego świata, świetnym modelem jazdy i patentami, które sprawiają, że ciężko oderwać się ekranu. 

Fabule brakuje może nieco błyskotliwości The Last of Us, ale z pewnością nikt nie poczuje się nią zawiedziony. By docenić tę niezwykłą opowieść trzeba jednak przeżyć ją samemu. Najlepiej grając po zmroku, z wyłączonym światłem. Wówczas każde spotkanie z hordą będzie czymś naprawdę niezapomnianym.

Days Gone - rozmowa Deacona

Ocena końcowa Days Gone:

  • sporej wielkości otwarty świat
  • niezwykle sugestywne miejscówki
  • ciekawie rozwijająca się fabuła
  • bohater, do którego łatwo się przywiązać
  • wyraziste postaci poboczne
  • mocno wciągająca rozgrywka z satysfakcjonującym skradaniem i strzelaniem
  • konieczność ulepszania, tankowania i naprawiania motocykla
  • satysfakcjonujący model jazdy
  • hordy "nieumarłych" liczące nawet po kilkaset osobników
  • absolutnie fenomenalny, postapokaliptyczny klimat
  • niezła oprawa audiowizualna
  • spora liczba dodatkowych, okazjonalnych wydarzeń...
     
  • ...których nie jesteśmy w stanie w pełni doświadczyć, ze względu na ich czasowośc i dzielącą nas odległość
  • niespiesznie rozkręcająca się fabuła nie wszystkim może się spodobać
  • występujące czasami błędy w skryptach, które mogą znacząco popsuć odbiór danej sceny czy misji
  • niektóre scenki przerwynikowe aż proszą się o większą interaktywność
  • koniec niektórych misji pozostawia w nas poczucie sporego niedosytu
     
  • Grafika:
    dobry plus
  • Dźwięk:
    dobry plus
  • Grywalność:
     dobry plus

Ocena ogólna:

90% 4,5/5

Dobry Produkt

Za bezpłatne udostępnienie gry Days Gone na potrzeby niniejszej recenzji dziękujemy firmie Sony Interactive Entertainment Polska

Odsłon: 5354 Skomentuj artykuł
Komentarze

78

Udostępnij
  1. myszka91
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2019-04-25 14:11

    To takie Ubistyle tylko, że w fatalnej jakości technicznej i dropami, także 5/10 maksimum.

    Skomentuj

    1. Eyesofthesouth
      Oceń komentarz:

      -6    

      Opublikowano: 2019-04-25 21:14

      ta gra gniecie te wszystkie far crye i assassin shity ze stajni firmy z ubi-kacji

      Skomentuj Historia edycji

      1. Avengers PS5
        Oceń komentarz:

        -5    

        Opublikowano: 2019-04-26 23:35

        Witam kolegę. :)
        Potwierdzam. Małe poprawki i będzie świetna przygoda. :)

        Poczekajcie na The Last of Us Part II

        Skomentuj

        1. Wyrwinoga
          Oceń komentarz:

          4    

          Opublikowano: 2019-04-27 12:59

          O zmieniłeś nazwe konta ale wiemy kim jesteś:)

          Skomentuj

          1. Avengers PS5
            Oceń komentarz:

            -2    

            Opublikowano: 2019-04-27 16:17

            Kim?
            Po prostu omyłkowo mnie tutaj pomylono. Wczoraj założyłem konto, fakt. Jestem nowym userem. Taka prawda. :)

            Skomentuj

      2. PS6 Eks
        Oceń komentarz:

        -2    

        Opublikowano: 2019-04-27 16:32

        Ostatni dobry FarCry to FC3. Reszta to sama szmira.

        Skomentuj

  2. raffal81
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2019-04-25 14:20

    Wczoraj zakupiłem, więc jeszcze kilka godzin i sam się przekonam jak to jest uciekać przed hordą świrusów :D

    Skomentuj

    1. piotreeeek
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2019-04-25 18:56

      No i przekonasz sie jak wyglądaja dropy fps do 18 klatek buahahahahahahahaha 4thefrajers :D

      Skomentuj Historia edycji

      1. jimi83
        Oceń komentarz:

        3    

        Opublikowano: 2019-04-25 20:27

        moze polaczyc PS4 w SLI ? :P

        Skomentuj Historia edycji

      2. Eyesofthesouth
        Oceń komentarz:

        -5    

        Opublikowano: 2019-04-25 21:16

        hahahahah odezwał się frajer któremu mama nadal nie kupiła konsoli. Co?? dupeczka już boli, ze nigdy w to nie zagrasz??

        Skomentuj

  3. SzpiegShoguna
    Oceń komentarz:

    3    

    Opublikowano: 2019-04-25 17:22

    Niestety tym razem wyszedł średniak i graficznie i grywalnie poniżej bardzo dobra recenzja gry

    https://www.youtube.com/watch?v=9U-HFkxBe38

    Skomentuj

    1. PS4Ekskluzyw
      Oceń komentarz:

      -6    

      Opublikowano: 2019-04-25 17:51

      Dno i tona mułu w tej generacji to pctowa prowizora i xbox od M$.
      Nie ma to jak ostatni ex od M$ crapkdown 3 tu masz powód do dumy fanboju. Wygląda jak tani gów... indyk.

      Ciekawe co napiszesz przy The Last of us 2 trollu :)

      Olać napinaczy jutro ląduje gra w czytniku PS4.

      + Endearing characters
      + Makes you want to see the end of it
      + Solid atmosphere
      + Efficient gameplay mechanics
      + The trust system works well
      + Excellent use of the touch pad for once
      + Bike customization is cool
      + A beautiful game
      + Great weather effects and superb lighting
      + HDR works wonders (up to 1500 nit peak brightness)
      + Very detailed characters
      + Great sound design and voice work
      + Impressive crowd engine
      + Animations are great overall

      HDR będzie konkretny jak to u Sony najlepszy :) Tutaj dużo zmieni na korzyść oprawy.

      Skomentuj

      1. Juan Sanchez Villa-Lobos Ramir
        Oceń komentarz:

        4    

        Opublikowano: 2019-04-25 18:09

        HDR posiadają telewizory nie konsole!

        Skomentuj

        1. PS4Ekskluzyw
          Oceń komentarz:

          -7    

          Opublikowano: 2019-04-25 18:19

          Nie potrafisz czytać matole :)

          + HDR works wonders (up to 1500 nit peak brightness)

          Do tego trzeba mieć odpowiedni TV i nie moja wina że nie masz :) Sio.... fanbojki.

          Skomentuj

          1. Juan Sanchez Villa-Lobos Ramir
            Oceń komentarz:

            7    

            Opublikowano: 2019-04-25 18:22

            HDR posiadają telewizory nie konsole!

            Skomentuj

          2. kitamo
            Oceń komentarz:

            -2    

            Opublikowano: 2019-04-26 00:14

            czyli w konsolach nie musi byc HDRu na wyjsciu zeby był HDR w grze?
            W sumie bez HDRu w grze i tak mamy HDR w TV nawet wtedy kidy on nie działa ;)

            Skomentuj

          3. PS4Ekskluzyw
            Oceń komentarz:

            -7    

            Opublikowano: 2019-04-26 07:59

            To jakiś ograniczony baranek ech......

            Skomentuj

      2. Avengers PS5
        Oceń komentarz:

        -7    

        Opublikowano: 2019-04-26 23:42

        Microsoft poległ w tej generacji i to bardzo słuszna uwaga. Może i mają heh tę mocną konsolę, ale takich gier jak Sony stricte singlowe nie będą mieć. :) Pozdrawiam

        Skomentuj

        1. Wyrwinoga
          Oceń komentarz:

          5    

          Opublikowano: 2019-04-27 12:59

          Nowe konto :) dobre.

          Skomentuj

        2. PS6 Eks
          Oceń komentarz:

          -3    

          Opublikowano: 2019-04-27 16:29

          Ponoć Xbox Anakonda będzie mocna heh

          Skomentuj

    2. Eyesofthesouth
      Oceń komentarz:

      -6    

      Opublikowano: 2019-04-25 21:17

      ta recenzja to lipa

      Skomentuj

    3. kitamo
      Oceń komentarz:

      -3    

      Opublikowano: 2019-04-25 21:34

      @szpiegSzoguna ta recenzja troche mało pokrywa się z innymi które na szybko obejrzałem (zeby nie spoilerowac sobie). Dysk SSD w konsoli znacznie niweluje problem loadingow i chrupniec.
      Za chwile sam się przekonam z resztą czy to co w innych recenzjach pisali to prawda.

      Gra musi przypasc do gustu. Nie kazdemu musi sie podobac itp.

      Te animacje ktorych nie mozna przerwac - cos czuje ze po to są by w tle załadowac dane. Lepsze to niz ekran ładowania - w wiedzminie tez były długie loadingi na samym poczatku.

      No nic , warto samemu zagrac.
      Moze po prostu exy od sony przyzwyczaiły nas do turbo jakosci a tu jest troche ponizej tego maksa i jest to po prostu porzadny produkt.

      Skomentuj

  4. SzpiegShoguna
    Oceń komentarz:

    6    

    Opublikowano: 2019-04-25 18:02

    PS4Ekskluzyw a co recenzja redaktora arhn.eu który jest poważany w internecie ci się nie spodobała a widzisz 1200 osób dało łapkę w górę a tylko 75 w dół.


    "Days Gone to gra pod każdym względem przeciętna. Nie wyróżnia się absolutnie niczym co warto byłoby zapamiętać. Ale jeśli przymkniemy na to oko, to jest przyjemną, długą grą o zombiakach w otwartym świecie. Całkiem niezłe pierwsze podejście do gry z wyższej półki zapomnianego studia BEND, ale gracze oczekują dziś sporo więcej."

    A może ci się nie podoba ocena na Metacritic która przez 6 godzin spadła na 72

    https://www.metacritic.com/game/playstation-4/days-gone


    A może po prostu ci się nie podoba że nikt cię nie słucha i nie bierze na poważnie bo nie masz nic sensownego do powiedzenia oprócz wklejania z automatu tego samego do znudzenia.


    Gra to średniak 5/10 nie ma w nic nadzwyczajnego.

    Skomentuj Historia edycji

    1. PS4Ekskluzyw
      Oceń komentarz:

      -10    

      Opublikowano: 2019-04-25 18:21

      Pokaż komentarz zakopany przez użytkowników

      Jesteś troll jak te twoje herbatniki które od lat to samo piszą i jadą PS4.
      Nie moja wina że w tej generacji obsr.... się M$ hej.

      Tutaj masz 4.5/5 wystawioną ocenę a ten 5/10 chyba w twojej chorej wyobrazni sio.....

      Skomentuj

    2. kitamo
      Oceń komentarz:

      -5    

      Opublikowano: 2019-04-25 21:36

      Wiesz łapki w góre czy w dol pod filmikiem na YT gdzie ludzie w gre nie grali to takie ekhem nie wiem czy swiadcza o tym czy autor filmiku ma racje.

      Gra nie bedzie hitem jak TLOU na bank ale nie mozna powiedziec by było to 5/10 - przecza temu inne recenzje w sieci.

      Skomentuj

  5. SzpiegShoguna
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2019-04-25 18:27

    Acha czyli redaktor z arhn.eu który zrecenzował grę a którego recenzja ci się nie podoba i ludzie z metacritic którzy negatywnie ocenili grę to moje herbatniki???
    No powiem ci że teraz przeszedłeś samego siebie w pisaniu bzdur brawo.

    Skomentuj Historia edycji

    1. kitamo
      Oceń komentarz:

      5    

      Opublikowano: 2019-04-26 01:29

      A ja powiem tak - z kilkoma aspektami tej recenzji juz moge się zgodzic.

      Grafika jest bardzo dobra. Nie jest to Horizon - raczej troche bardziej uncharted (troche słabiej niz uncharted choc mało widziałem). Fajne warunki pogodowe, dobrze animowane.
      Otoczenie z duża ilością detali ale są tez miejsca gdzie sa łyse placki i az się prosi o dołożenie jakiejs trawy czy krzaczków. Animacja lasu podczas burzy robi wrazenie.
      Świetna praca jest tutaj HDRu - juz na samym początku mamy misję w tunelu gdzie robi on wrażenie bo jedyne swiatło to reflektor motocykla a my przedzieramy sie miedzy zombiakami/swirusami. Swietnie to wyglada.
      Same swirusy są fajne - szybkie i przypominają nie zombie a te z filmu Im Legend.
      Muzyka zmnienia się bardzo fajnie, nadaje dynamike grze itp.
      Jazda na motorze bardzo fajna.

      Z takich mniej fajnych rzeczy to faktycznie dziwnie dobrane cutscenki - czasem jest tak ze ogladamy 10sec cutscenki nastepnie oddajemy dwa strzały i znow cutscenka ;)
      Moze pozniej bedzie juz to bardziej rozsądne.
      Czasy ładowania są rozne - w czasie gry idzie to sprawnie (dysk SSD) ale na poczatku jak sie uruchamia po pierwszym intro to widać że trzeba poczekac.
      Dropów nie widziałem ale to poczatek gry.

      Nie ma tu tak dobrze zapowiadającej się fabuły jak w TLOU gdzie od pierwszej minuty jest swietna historia. Moze tutaj trzeba ją odkryc podczas gry.
      Intro wprowadzające to film klasy B ;) do TLOU, horizona czy GOW mu bardzo daleko. Jest wrecz absurdalne i naiwne ;)
      Nie będzie to genialna gra jak GOW, nie bedzie tak ładna jak Horizon, nie będzie może tak epicka fabuła jak w uncharted i nie będzie tak dobrze tyrała emocjami jak TLOU ale będzie to porzadna gra.
      Swietnie porusza sie horda.
      Fatalny system obsługi interfejsu - moze trzeba przywyknac, ale intuicyjny nie jest.


      nie będzie to gra której będzie się cykało zdjęcia w foto mode ;) choc moze pozniej heh no nie wiem.

      Skomentuj

      1. Avengers PS5
        Oceń komentarz:

        -6    

        Opublikowano: 2019-04-27 00:16

        @Kitamo

        Emocje w TLOU, to najwyższa półka.
        Też czekasz na kontynuacje.?

        Horizon 2

        God of War Ragnarok

        The Last of Us Part II

        P.S. Jak minął dzień. ?

        Skomentuj

        1. Wyrwinoga
          Oceń komentarz:

          4    

          Opublikowano: 2019-04-27 13:02

          Ile masz tych kont PS4Ekskluzyw? Załóż jeszcze jedno tylko zamiast ps5 zrób ps6.

          Skomentuj

          1. PS6 Eks
            Oceń komentarz:

            -2    

            Opublikowano: 2019-04-27 16:31

            To portal dla całej maści użytkowników.

            Skomentuj

  6. raffal81
    Oceń komentarz:

    5    

    Opublikowano: 2019-04-25 18:28

    Oj tam oj tam, tak czy siak sam się przekonam, nie musi być wybitna by się dobrze grało. Jednemy się spodoba, drugiemu nie przypadnie do gustu, tak jest z wieloma grami ;)

    Skomentuj

  7. SzpiegShoguna
    Oceń komentarz:

    4    

    Opublikowano: 2019-04-25 18:35

    raffal81 dokładnie masz racje no ale jak nie powiesz że gra jest dziełem sztuki najwybitniejszym na świecie to pan PS4Ekskluzyw nie może tego przeboleć.

    Skomentuj

    1. raffal81
      Oceń komentarz:

      6    

      Opublikowano: 2019-04-25 18:54

      Ale tutaj są takie kwiatki, jeden przesadza w jedną drugi w drugą stronę ;]

      Na dzień dzisiejszy ograłem wszystko co mnie interesowało i tak szczerze brakuje mi fajnej gry, a DAYS GONE może mi umilić wyczekiwanie na kolejny dobry tytuł.
      Ogrywam od czasu do czasu RDR2, ale powiem szczerze że mnie mega znudziła, jakoś nie mogę przysiąść na dłużej i skończyć, raz na jakiś czas ogrywam jedną misje ;)

      Ja się jutro przekonam, co ma do zaoferowania DAYS GONE, podobno klimat jest świetny, a to w sumie najbardziej w grach mnie interesuje. Grafika ?? eee tam nie jest zła, ale nie musi być wybitna jak grywalność będzie dobra :)

      PS. Teraz właśnie gram w Spyro the dragon :D:D:D

      Skomentuj

      1. piotreeeek
        Oceń komentarz:

        2    

        Opublikowano: 2019-04-25 19:46

        "Grafika ?? eee tam nie jest zła, ale nie musi być wybitna jak grywalność będzie dobra :)"

        Podobno według Wulfena jest lepsza niz w Metro z raytracingiem buahahahahahahahahahahahah

        Skomentuj

        1. raffal81
          Oceń komentarz:

          5    

          Opublikowano: 2019-04-25 22:15

          A co mnie interesuje jakiś wulfen ? weź się już opanuj.

          Skomentuj

    2. Avengers PS5
      Oceń komentarz:

      -5    

      Opublikowano: 2019-04-26 23:54

      @SzpiegShoguna
      Najwybitniejsza, raczej nie. Fakt.

      Arcydzieło, perełka, oczko w głowie nadciąga pod postacią..
      The Last of Us Part II
      40 mln pęknie jak nic. ;)

      https://www.youtube.com/watch?v=4XqN_hMlFyY

      Skomentuj

  8. piotreeeek
    Oceń komentarz:

    3    

    Opublikowano: 2019-04-25 19:00

    No i mamy beke i ubaw po pachy.
    Wygląda na to że tasiemce od Ubi są lepszymi grami niż ten mesjasz od Sony na którego widok fanbojki miały takie mokre gacie :D
    I te dropy fps do 18-20 klatek...nowa jakość cinematic experience własnie nadeszła bauhahahahahahhahaha

    Skomentuj

    1. raffal81
      Oceń komentarz:

      3    

      Opublikowano: 2019-04-25 19:42

      Możesz chociaż raz w życiu napisać coś normalnego ? czy za dużo od Ciebie wymagam ?

      Skomentuj

      1. piotreeeek
        Oceń komentarz:

        2    

        Opublikowano: 2019-04-25 19:50

        A której cześci zdania nie zrozumiałeś?

        Skomentuj

      2. Adrian Waleczny
        Oceń komentarz:

        -1    

        Opublikowano: 2019-04-25 20:14

        Zdecydowanie za dużo od Niego wymagasz :)
        Przecież to piotreeeek, jaki jest, każdy wie.

        Skomentuj

      3. kitamo
        Oceń komentarz:

        1    

        Opublikowano: 2019-04-26 00:08

        piotrek to ma w kazdej grze 18-20fps nawet jak framerate jest stały ;)
        co wiecej, on ma tak ifps w grach ktore nawet nie wyszly :)

        Skomentuj

    2. raffal81
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2019-04-26 07:38

      Po prostu zastanawiam się jak to jest być klaunem benchmark'a, bo jesteś w tym wyjątkowo dobry.

      Skomentuj

    3. Avengers PS5
      Oceń komentarz:

      -6    

      Opublikowano: 2019-04-27 00:59

      Panie Piotrze.
      Do poprawy działania klatek wystarczy ostatni mały paczyk. ;)

      Przecież gry od Sony to tylko na PS4EX..
      Niebawem dzięki wstecznej na PS5, nawet nowi Avengersi mogą być tytułem Ekskluzywnym. :)

      Widać, że główny Dev jak i fani są głodni, głodni kolejnych przygód.
      Kup dwie kopie, może uszkodziłeś płytę czy coś... :x Stąd te zdenerwowanie.

      Skomentuj

      1. Wyrwinoga
        Oceń komentarz:

        5    

        Opublikowano: 2019-04-27 13:04

        Kolejne konto?

        Skomentuj

  9. pawluto
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2019-04-25 20:54

    Fajna gra , szkoda że tylko na PS4 - chętnie zagrąłbym w to na PC :)

    Skomentuj

  10. piotreeeek
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2019-04-26 00:07

    Załoze się że nawet kolejny Far Cry, Assasins Creed i Call of Duty klepane taśmowo co roku, dostaną wyższe oceny niż Days Gone :DDDDD

    Skomentuj

  11. raffal81
    Oceń komentarz:

    2    

    Opublikowano: 2019-04-26 07:13

    Ograłęm trochę i powiem mi się mega podoba, jest świetny klimat, gra też wygląda świetnie. Po tych niektórych recenzjach miałem obawy, ale mi się gra świetnie ;)

    Skomentuj

  12. Daro_ufo
    Oceń komentarz:

    5    

    Opublikowano: 2019-04-26 07:55

    Komentarze na benchmarku pod grami oraz konsolami powinny być wyłączone.. jak widzę pseudo wojny między PS4 a XBOXem to dostaję raka.

    Skomentuj

  13. PS4Ekskluzyw
    Oceń komentarz:

    -7    

    Opublikowano: 2019-04-26 07:58

    piotruś spadaj na bambus banany prostować oki.

    I o to chodzi że gra jest dobra a nie jakiś crap. Czego można było wymagać od takiego studia i tak im to dobrze wyszło. Ważne że mamy nowe exy a konkurencja śpi.

    Skomentuj

  14. Chong-li
    Oceń komentarz:

    6    

    Opublikowano: 2019-04-26 09:49

    Może i ja dodam parę swoich groszy co do gry.

    Najpierw wymienię to co mi się w tej grze nie podoba:

    Faktycznie tak jak napisałeś @kitamo fabuła niestety nie powala w tej grze,interface fatalny to nie jest coś do czego przyzwyczaiły mnie gry na wyłączność od sony.
    Jazda na motorze jest fajna ale ma bardzo uciążliwe tankowanie bo ten motor ma mniej benzyny niż kosiarka do trawy u mnie pod domem być może jak go usprawnię będzie miał jej więcej ale to i tak głupi pomysł bo nie czuję wolności w tej grze tylko łańcuchy które cały czas każą mi uważać na poziom benzyny.
    Cut-scenki jakieś takie klasy B tak samo intro wprowadzające.
    Jest wiele durnych sytuacji w tej grze i faktycznie są motywy gdzie spotykamy nieznajomych i wyjaśniamy im co się stało ze światem przez ostatnie 2 lata od pandemii dla mnie to jest żenujące bo jak ktoś może nie wiedzieć.

    Dobre strony gry:

    Kwestia zmieniającej się pogody jest zrobiona na najwyższym poziomie i robi fenomenalne wrażenie.
    Klimatyczna muzyka bardzo dobrze dobrana.
    Świrusy umieją biegać i potrafią gonić co daje niezłą adrenalinę to coś czego oczekiwałem w tej grze.
    Grafika jest bardzo dobra ale do takich gier jak God od war,Horizon Zero Dawn,Red dead redemption 2,czy Spieder-man to jej daleko za to ratuje się dobrym HDR.
    Otwarty ciekawy a zarazem grozny świat pełen niebezpieczeństw z masą ciekawych detali nadających grze smaczku.

    Podsumowując ;

    Nie jest to gra na miarę hitu The Last of Us, Uncharted czy God of War. W Days Gone zabrakło doświadczenia i umiejętności przy projektowaniu.

    Grę oceniam na 7/10 i niestety muszę to powiedzieć ale Days Gone jest u mnie na samym końcu listy w powstałych grach na wyłączność ponieważ uważam że wszystkie poprzednie pozycje były od niej lepsze.


    Zgadzam się z tym co napisał PS4Ekskluzyw

    "I o to chodzi że gra jest dobra a nie jakiś crap. Czego można było wymagać od takiego studia i tak im to dobrze wyszło"

    Skomentuj Historia edycji

    1. raffal81
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2019-04-26 10:40

      Z tym tankowaniem to trochę przesadzili, ale jest adrenalina bo gonią się świrusy i nie wiesz czy nagle się nie zatrzymasz :D

      Podobno upgrade motocykla pozwala zmniejszyć jego spalanie :D oby :D

      Gra jest dobra i ma fajny klimat, nie jest wybitna do czego nas SONY przyzwyczaiło, ale warta ogrania ;]

      Skomentuj

  15. SzpiegShoguna
    Oceń komentarz:

    3    

    Opublikowano: 2019-04-26 11:03

    raffal81 z tym motorem to tragedia powinni zwolnić tego co to wymyślił nie da się nic zrobić bo zaraz benzyna się kończy zresztą ludzie narzekają wszędzie na wiele aspektów zawartych w grze.

    "Pierwsze recenzje Days Gone – gra nie spełnia oczekiwań"

    Gra jest średnia no ale jest i jest w co grać przynajmniej ale nie do końca jestem zadowolony z zakupu trochę prześladuje mnie myśl że wywaliłem za dużo kasy za coś co nie jest aż tyle warte.

    Skomentuj

    1. raffal81
      Oceń komentarz:

      2    

      Opublikowano: 2019-04-26 11:20

      Taki urok kupowania gier na premierę ;]

      Ja kupuje wspólnie z bratem więc dzielimy koszty po połowie.
      Mimo wszystko podoba się mi i mojemu bratu więc nie ma tragedii w moim przypadku ;)

      Podobno gra się rozkręca a w wielu przypadkach to recenzje ludzi po pierwszym zetknięciu z grą ;) trzeba ograć by się przekonać ;)

      Skomentuj

    2. noizebeat
      Oceń komentarz:

      -3    

      Opublikowano: 2019-04-26 11:22

      Nie udawaj nic nie kupiłeś tylko czekasz żeby ściągnąć z internetu... Mama nigdy by Ci nie dała tyle pieniędzy na jakąś tam gierke.

      Na tym polega survival, że kończą się surowce i trzeba ciągle coś zdobywać... Nie podoba się to wpisz kod na amunicje w GTA i sobie postrzelaj...

      Skomentuj

    3. Avengers PS5
      Oceń komentarz:

      -4    

      Opublikowano: 2019-04-26 23:40

      Nie że nie spełniają, tylko nieodpowiedni ludzie zasiadali do pisania recenzji. ;)

      Horizon Zero Dawn

      Ghost of Tsushima

      Czy nadchodzące The Last of Us Part II

      Skomentuj

      1. SzpiegShoguna
        Oceń komentarz:

        5    

        Opublikowano: 2019-04-27 00:07

        Avengers PS5 tak tak a odpowiedni byli by tacy co podzielają twoje zdanie.Dobre sobie :D

        Skomentuj

    4. Avengers PS5
      Oceń komentarz:

      -4    

      Opublikowano: 2019-04-27 00:13

      @SzpiegShoguna

      Za bardzo cisną w recenzjach po grze. Powinni wziąć pod uwagę dewelopera, a bagażu doświadczenia to oni wielkiego nie mają. Tylko czekać na kontynuacje. ;)

      Polecam ;)

      Skomentuj

      1. Avengers PS5
        Oceń komentarz:

        -6    

        Opublikowano: 2019-04-27 00:37

        Uncharted4
        https://imgur.com/a/ESuWS01

        Uncharted Lost Lagecy
        https://imgur.com/a/KsPMSH9

        Horizon Zero Dawn
        https://imgur.com/a/8zACbu0

        God of War
        https://imgur.com/a/2r52ijY

        Spider Man
        https://imgur.com/a/zo9ccfW

        The Order 1886
        https://imgur.com/a/DY1BkGT

        Nadchodzące

        The Last of us 2
        https://www.youtube.com/watch?v=btmN-bWwv0A&t

        Death Stranding
        https://www.youtube.com/watch?v=rP3UngLFou4&t

        Ghost of Tsushima
        https://www.youtube.com/watch?v=kSAvzeopPC8&t

        Te gry jeszcze przez najbliższą kolejną generację będą prezentować taką jakość że hej a wystarczy jak odpalimy je na PS5 z obsługą ray tracingu :)

        Przyszłość jest piękna. Przyszłość już za sekundę ;)

        Skomentuj

        1. blebleble
          Oceń komentarz:

          6    

          Opublikowano: 2019-04-27 08:28

          Dzieciaku założyłeś sobie nowe konto.

          Co za desperacja.

          Skomentuj

          1. SzpiegShoguna
            Oceń komentarz:

            4    

            Opublikowano: 2019-04-27 12:52

            Haha nie wytrzymał że gra wyszła średnia i nowe konto założył hahahahahaha!

            Skomentuj

        2. silvver
          Oceń komentarz:

          6    

          Opublikowano: 2019-04-27 10:57

          @Avengers PS5
          I jaką jakość prezentuje ten twój The Order 1886? Oceny 63% to wyznacznik jakości u Ciebie? Co z tego, że oprawę zrobili w miarę dobrze skoro wszystko inne leżało? Miniaturowe mapy, gameplay, fabuła i jej ucięcie, QTE etc.

          Skomentuj

          1. Wyrwinoga
            Oceń komentarz:

            6    

            Opublikowano: 2019-04-27 13:03

            PS4Ekskluzyw a nie żaden Avengers PS5.

            Skomentuj

          2. PS6 Eks
            Oceń komentarz:

            -3    

            Opublikowano: 2019-04-27 16:27

            Czepiasz się i to bezpodstawnie. Bardzo dobra gra, liczyłem na kontynuacje. :)

            Skomentuj

          3. Adrian Waleczny
            Oceń komentarz:

            -1    

            Opublikowano: 2019-04-28 10:44

            Nie, The Order: 1886 to nie jest bardzo dobra gra, to średniak z dobrą grafiką. Ja tez liczyłem na kontynuację, tyle, że dużo, dużo lepszą, ale raczej się nie doczekam.

            Skomentuj

          4. Adrian Waleczny
            Oceń komentarz:

            -3    

            Opublikowano: 2019-04-29 17:55

            .

            Skomentuj Historia edycji

  16. YoshiTorranga
    Oceń komentarz:

    5    

    Opublikowano: 2019-04-26 13:47

    "Days Gone PlayStation 4 na takie pożegnanie nie zasłużyło
    Otwarty świat pełen zombie, dwóch twardzieli w skórach i na motorach, którzy jadą i wybijają hordy wrogów. Czy to mogło się nie udać? Mogło i nie udało. "Days Gone" spóźniło się o parę lat. Nie wnosi niczego ciekawego, a na dodatek nie radzi sobie z hardwarem PlayStation 4"

    "Days Gone": wszystko, co dobre z innych gier. Tyle, że gorzej"

    "Days Gone" nie jest najgorszą grą na świecie. Nie jest nawet złą czy słabą. To po prostu średniak, mający duże aspiracje, ale bez większego pomysłu na siebie. Jest rozczarowaniem, bo od gier na wyłączność wymagamy bezbłędnej jakości technicznej, pięknej grafiki, ciekawej historii i wciagającej rozgrywki. "Days Gone" ma tylko momenty."
    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Naciągane 7/10 można dać ale lepiej pasuje 6,5/10

    Podziękował poczekam na promocje w Biedronce za 29,99zł.

    Skomentuj Historia edycji

  17. człowiek-taboret
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2019-04-26 13:55

    Jakby ta gra wyszła od Ubisoftu i była multiplatformowa to byście wszyscy pisali, że to "przerobiony odgrzewany kotlet od ubishitu". A że to ex na PS to chwalicie średniaka za coś czym jest tylko w waszej wyobraźni.

    Skomentuj

  18. silvver
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2019-04-27 10:53

    "No i mamy kolejny hit na PS4!"

    Dziwnym trafem ten "hit" ma oceny 72%

    Skomentuj

    1. kitamo
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2019-04-28 00:32

      user score 7,6/10 to raczej bardzo udany produkt. 5/10 to średniak.
      Na ratingi jakichs dziwnych randomowych portali to ja nie patrze i im nie ufam.

      Skomentuj Historia edycji

      1. człowiek-taboret
        Oceń komentarz:

        -1    

        Opublikowano: 2019-04-28 15:40

        Patrząc na to, że 5/10 w przyjętej skali, gdzie szasta się 9 i 10 na lewo i prawo - to faktycznie oceny rozkładają się właśnie pomiędzy 5 a 10. Gdzie 5 to totalny crap a nie średniak. Właściwie wszystkie gry z oceną poniżej 7 to już wiele osób odrzuca, że nie są warte pieniędzy. Patrząc na rzeczywiste odzwierciedlenie wartości ocen do jakości produktów można powiedzieć, że 7.6/10 to bardzo średnia gra.

        Skomentuj

        1. raffal81
          Oceń komentarz:

          0    

          Opublikowano: 2019-04-29 07:44

          Pograłem kilka ładnych godzin, jak dla mnie gra zasługuje spokojnie na 7,5-8,0.

          Nie rozumiem tego hejtu na gre, być może hejtują Ci co ograli 30min gry. Gra się rozwija, przycięte intro na początku gry, które uznawałem za jakieś nieporozumienie, zaczyna składać się w całość. Walka z pierwszą HORDĄ świrusów rozwaliła mnie na łopatki, tak licznej liczby ala zombiaków jeszcze nie widziałem, a co się okazało nie była tą najliczniejszą.

          Klimat gry mnie rozwala, czuć te zagrożenie, a sytuacja kiedy zabrakło mi paliwa bo się zagapiłem, a za mną biegło mini stado świrusów, a ja na motocyklu się odpychałem samymi nogami i na szczęście była spora górka na której na zgaszonym motocyklu rozpędziłem się na tyle by im uciec, to powiem tylko wow, taki mały smaczek który robi wrażenie.

          Gra też nie należy do krótkiej, przegrałem wczoraj z 6-7h a dokryłem dopiero z 1/4 mapy, gdzie jeszcze na kilka ładnych godzin mam na niej co robić. Co prawda na pewno nie jest to wiedźmin 3, ale wystarczająco dużo czasu w grze można się bawić.

          Tak jak wyżej napisałem, gra według mnie zasługuje na solidną 8 semke i na pewno nie jest średnią grą, jest naprawdę dobra, ale przekonają się o tym CI którzy pograją dłużej niż 30min.

          Skomentuj

          1. człowiek-taboret
            Oceń komentarz:

            -1    

            Opublikowano: 2019-04-29 09:19

            Tylko widzisz, główne pytanie to czy faktycznie to "jest co robić" to ciekawa fajna rozgrywka czy zadania typu Fedex.

            Poza tym, skoro gra rozkręca się dopiero po jakimś czasie - czy może nawet dopiero zaczyna być interesująca, to znaczy, że jest kiepsko zrobiona. I z tego co widziałem (bo nie grałem) w późniejszych etapach gry, ta gra jakoś szczególnie nie wyróżnia się na tle np Far Cry 5... który to jest raczej średnią grą. Można sobie się pobawić trochę i daje frajdę, ale więcej niż 7.5 bym mu nie dał.

            Czy Days Gone oferuje cokolwiek co go wyróżnia? Jakieś ciekawe mechaniki? Scenariusz? Sposób opowiadania historii?

            Skomentuj Historia edycji

          2. raffal81
            Oceń komentarz:

            1    

            Opublikowano: 2019-04-30 15:39

            Historia składa się w całość z biegiem gry. Coś co wyróżnia, cholera wiele gier jest na jedno kopyto i jakoś nikt się nie czepia. Lepiej mi się gra niż w DYING LIGHT która grą ludzie się zachwycają, może nie na miano jakiegoś hitu, ale jednak.

            Po prostu jest fajny klimat, jestem gdzieś w połowie gry, widzę że stopień trudności jakby wzrósł, co też mi odpowiada.

            Nie jest to jakaś wybitna gra, ale mi pasuje i na pewno nie zasługuje w mojej ocenie na jakieś marne noty. Pewne jest to że nie każdemu przypadnie do gustu i tyle.

            Skomentuj

          3. człowiek-taboret
            Oceń komentarz:

            -2    

            Opublikowano: 2019-04-30 16:26

            Fair enough...

            Skomentuj

          4. kitamo
            Oceń komentarz:

            1    

            Opublikowano: 2019-05-01 00:36

            mam podobne zdanie - im więcej gram tym bardziej gra mi sie podoba. Cos jak Farcry 3 gdzie fabula naprawde była ciekawa.
            Swobodnie podwyzszam moją ocene do 8/10

            Skomentuj

  19. Chong-li
    Oceń komentarz:

    3    

    Opublikowano: 2019-05-01 11:13

    @kitamo racja ta gra wymaga dłuższego pogrania usprawnienia motoru i przyzwyczajenia się do interfecu jak to mamy już za sobą gra jest świetna.
    Mocne 8/10.

    Skomentuj

    1. kitamo
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2019-05-04 20:47

      do tego jest naprawde dłuuga. Az w szoku jestem. Ktos na howtobeat podał że niby skonczył w mniej niz 30h ale to troche naprawde na speedzie musiało byc.

      Skomentuj

      1. xGatki
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2019-05-09 04:28

        Da się jakoś sprawdzić ile sie gra w Days Gone? poniewaz fabułe juz ukonczyłem, pozostało mi tylko aby wyczyscic wszystkie hordy i pozbierać tabliczki. :D Co do gry grało mi się w nią zajebiscie im dłuzej tym lepiej, najgrosze to wady techniczne. :(

        Skomentuj

Dodaj komentarz

Przy komentowaniu prosimy o przestrzeganie netykiety i regulaminu.

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany!