Na topie

Zalety telewizji cyfrowej

Autor:
Marcin Bienkowski

więcej artykułów ze strefy:
Tunery TV

A A

Do najważniejszych zalet telewizji cyfrowej, oprócz możliwości odbioru programów w znacznie lepszej jakości bez "śnieżenia" czy "odbić" (w przekazie cyfrowym tego typu zjawiska nie występują) oraz tego, że programy cyfrowe nadawane są w wysokiej rozdzielczości, zaliczyć można również wysokiej jakości dźwięk oraz funkcje, które zwiększają wygodę i atrakcyjność oglądania telewizji.

Śnieżenie w telewizji analogowej - częsty problem
Typowa wada analogowej transmisji telewizyjnej – śnieżenie. Widoczna jest ona w sytuacji gdy sygnał telewizyjny jest zbyt słaby.

Przesyłany w standardzie DVB-T dźwięk jest również przesyłany cyfrowo. Oczywiście, zakodowany dźwięk jest wielokanałowy i przestrzenny – podobnie jak w wypadku dzwięku na płytach Blu-ray. Jak już wspomniałem, w DVB-T, podobnie jak Blu-ray, korzysta się ze standardu Dolby Digital Plus (EAC-3 – Enhanced Audio Compression –  3), w którym zaimplementowano szereg usprawnień w stosunku do wykorzystywanego np. na płytach DVD kodowania AC-3. EAC3 obsługuje m.in. do 13 kanałów audio z maksymalnym bitrate wynoszącym 6,144 Mbit/s.

Konfiguracja kina domowego 7.1
Konfiguracja kina domowego 7.1 korzystającego z systemu Dolby Digital Plus

Jeśli chodzi o dodatkowe funkcje, które zwiększają wygodę i atrakcyjność oglądania telewizji, to DVB-T oferuje funkcję elektronicznego przewodnika po programach (ang. EPG – z ang. Electronic Program Guide). Dzięki niemu na ekranie może być wyświetlany aktualny program telewizyjny dla wszystkich programów danego nadawcy. W EPG można też zaszyć wiele dodatkowych funkcji, np. opcję ustawienia przypomnienia o programie nadawanym w przyszłości, planowanie nagrań, układanie listy ulubionych kanałów, czy wyświetlanie poszerzonego opisu nadawanych programów.

Działanie funkcji EPG
Działanie funkcji EPG dobrze znają użytkownicy cyfrowych platform satelitarnych i kablówek.

Drugą funkcją powiązaną z EPG jest funkcja PVR (ang. Personal Video Recorder), która wykorzystywana jest w dekoderach z opcją nagrywania. Pozwala nagrywać wybrane wcześniej z wyprzedzeniem programy telewizyjne oraz na „zatrzymanie” (funkcja Time shifting) na chwilę lub cofanie programu podczas nadawania audycji telewizyjnej.

Ostatnią funkcją dodatkową możliwą do zastosowania w cyfrowej telewizji DVB-T jest wideo na żądanie, czyli VoD, które stwarza możliwość stworzenia wirtualnych wypożyczalni filmowych. Niestety, na razie w Polsce usługa ta nie jest jeszcze przewidziana.

Multipeksy i kanały

Obecnie w Polsce, ale jeszcze nie na całym obszarze, uruchomione zostały trzy miltipleksy MUX-1, MUX-2 i MUX-3. W multipleksie MUX-1 znalazły się kanały TVP1 HD, TVP2, TVP Info, Polo TV, ESKA TV, ATM Rozrywka TV oraz TTV. W multipleksie MUX-2 znalazły się: Polsat, Polsat Sport News, TVN, TVN7, TV Puls, TV Puls 2, TV4, TV6, a w multipleksie MUX-3: TVP1, TVP2 HD, TVP Info, TVP Kultura, TVP Historia oraz TVP Polonia.

Szczegółowy harmonogram wdrożeń telewizji cyfrowej w Polsce dostępny jest pod następującymi adresami:

Zasięg oraz częstotliwości działania poszczególnych nadajników dla MUX-1,2 i 3 znaleźć można zaś na stronie:

Obecny zasięg multipleksu MUX-1 (stan na 30.09.2012)
Uruchomienie do 1 października 2012 r., ludność w zasięgu: 95% populacji Polski

Obecny zasięg multipleksu MUX-2 (stan na 31.12.2011)
Uruchomienie do 31 grudnia 2011 r., ludność w zasięgu: 94% populacji Polski.

Obecny zasięg multipleksu MUX-3 (stan na 31.07.2011)
Uruchomienie do 27 października 2011 r., 45% woj. dolnośląskiego, kujawsko-pomorskiego, małopolskiego, opolskiego, śląskiego, świętokrzyskiego, warmińsko-mazurskiego, ludność w zasięgu: 44% populacji Polski.

Odsłon: 546959 Skomentuj artykuł
Komentarze

68

Udostępnij
  1. dzejdzej007
    Oceń komentarz:

    -2    

    Opublikowano: 2011-09-20 11:20

    Ja odbieram na antenie pokojowej sygnał z nadajnika oddalonego o 40km i jest git

    Co do widoczności anteny nadawczej z odbiorczą to nie jest to potrzebne ponieważ transmisja jest za pomocą modulacji OFDM.

    Skomentuj

    1. qwerty
      Oceń komentarz:

      2    

      Opublikowano: 2011-09-20 16:25

      [/quote]Dostępne są również anteny specjalnie zaprojektowane do odbioru telewizji DVB-T, a ich ceny są podobne do zwykłych anten i wahają się od 50 do 130 zł. Oczywiście jeżeli instalujemy nową antenę, wówczas lepiej zaopatrzyć się w model przystosowany do telewizji cyfrowej, niemniej nie jest to konieczne.[/quote]
      Chyba to pisał kretyn. Niby jak są anteny dostosowywane do DVB-T? Przecież to jest taka sama fala radiowa! Trzeba tylko pamiętać, aby antena pracowała na paśmie k.21-69 (474 MHz - 858 MHz). Nie ma czegoś takiego jak antena DVB-T. Sam odbieram na prostym dipolu półfalowym, a dla znajomego zrobiłem dipol szerokopasmowy. Koszt: 10 zł. Niech redaktorek idzie się pouczy, bo wypisuje bzdury!!! Jeszcze brakuje, aby polecał przedwzmacniacze (błędnie nazywane wzmacniaczami), żeby ktoś przesterował sygnał...

      Skomentuj

      1. pershing6
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2011-09-23 11:56

        masz moze jakies fajne info diy ?

        Skomentuj

    1. Preston2009
      Oceń komentarz:

      -1    

      Opublikowano: 2011-09-20 11:59

      Jeśli kupisz sobie hybrydową kartę to tak.

      Skomentuj

      1. qwerty
        Oceń komentarz:

        -2    

        Opublikowano: 2011-09-20 16:26

        Nie ma hybrydowych dvb-t+dvb-c. Są tylko dvb-t i analog.

        Skomentuj

        1. tora1025
          Oceń komentarz:

          -1    

          Opublikowano: 2011-09-21 19:47

          Bzdury piszesz, bzdury!!!
          http://dmtrade.pl/index.php?p925,anysee-e7-tc-ci-plus

          Najpierw doczytaj a później mów.

          Skomentuj

          1. qwerty
            Oceń komentarz:

            -1    

            Opublikowano: 2011-09-22 11:38

            Ma 2 niezależne głowice? Nie. Sam widzisz... Może odbierać albo dvb-t albo dvb-c.

            Skomentuj

  2. Preston2009
    Oceń komentarz:

    -1    

    Opublikowano: 2011-09-20 11:58

    Ja odbieram na starej antenie pokojowej do której również jest podłączony telewizor bez DVB-T. Tuner Leadtek Winfast DTV100S mam w kompie i jakoś sobie daje rade przy ok 24% obciążeniem procka bo niestety nie ma on sprzętowego dekodera, ale za to kosztował mnie tylko 100zł.

    Skomentuj

  3. rcicho
    Oceń komentarz:

    -1    

    Opublikowano: 2011-09-20 12:10

    Dla mnie nieporozumieniem jest fakt, że wśród tych kilkunastu progrmaów nie ma ani jednego choćby w standardzie hd ready. Jeszcze rok temu ze Sremu odbierałem TVP HD ale skurczybyki zablokowali to. Za to program ten pojawił się z płatnych platformach np. Cyfra+ i to za dodatkową opłatą.

    Skomentuj

    1. Baltazar
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2011-09-20 13:21

      ostatnim razem jak sprawdzalem to Polsat nadawal 1080i

      Skomentuj

      1. qwerty
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2011-09-20 16:26

        Ale tylko dla warszaFki (specjalnie z błędem).

        Skomentuj

  4. pomidor
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2011-09-20 12:16

    Co prawda w DVB-T nie ma odbić i śnieżenia, ale za to są bure klocki i przerywanie transmisji, gdy sygnał jest zakłócony. TV cyfrowa jest nadawana na węższym paśmie, dlatego jest bardziej narażona na zakłócenia.

    Skomentuj

    1. qwerty
      Oceń komentarz:

      2    

      Opublikowano: 2011-09-20 16:27

      Jak na węższym pasmie? Analog ma szerokość 8 MHz i tyle cyfra. Bzdury piszesz, bzdury!!!

      Skomentuj

  5. Galnospoke
    Oceń komentarz:

    -1    

    Opublikowano: 2011-09-20 12:27

    Niczego nie bede wymienac, bo TV nie ogladam. Az sie ciesze na te zmiany: TV duzo straci, moze ludzie tez z niej zrezygnuja.

    Skomentuj

    1. Fyoddeotka
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2011-09-20 13:58

      Dokładnie! Nie mam TV od wielu lat i zacząłem dzięki temu trzeźwiej myśleć. Jak ilość oglądających TV spadnie poniżej 25% to i przestanie docierać do nas propaganda poprzez marketing szeptany.

      Prawda jest niczym wirus dla partii rządzącej i dlatego stara się szczepić całą populację TV.

      Skomentuj

      1. FamilyGuy
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2011-09-20 15:15

        Marketing szeptany to głównie w internecie jest. Czytając komentarze przyjaznych ci ludzi może się okazać, że ktoś właśnie wciska ci kit. Sprawdź sobie linka:

        http://www.zlecenia.przez.net/aukcja,84622,pisanie-postow-wiadomosci-zwiazanych-z-gpw

        Skomentuj

        1. Fyoddeotka
          Oceń komentarz:

          -1    

          Opublikowano: 2011-09-20 18:03

          Ludzie przez TV nie wiedzą już czym jest prawda i wciskają telewizyjny kit znajomym.

          Skomentuj

  6. TranceEternity
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-09-20 12:35

    Wyłącz TV !!!
    Włącz myślenie !!!

    Skomentuj

  7. shadowman333
    Oceń komentarz:

    -1    

    Opublikowano: 2011-09-20 13:06

    Nie wiem skąd redakcja wzięła dane na temat rodzaju anteny i odległości z jakich można odbierać TV. Bez problemu odbieram 2 multiplexy z siatkowej anteny ze wzmacniaczem oddalonej o 40km od nadajnika w linii prostej. Warto dodać, że jeden mux nadaje z mocą tylko 20,000kW. Tuner kosztował mnie 60zł.

    Skomentuj

    1. poprostujakub
      Oceń komentarz:

      -1    

      Opublikowano: 2011-09-20 16:08

      20 MW? A gdzie taki jest?

      Skomentuj

      1. shadowman333
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2011-09-20 19:15

        Nie widzisz przecinka?

        Skomentuj

    2. Speedstar
      Oceń komentarz:

      -1    

      Opublikowano: 2011-09-20 19:31

      Dokładnie nie trzeba wymyślnych anten ja odbieram sygnał z Iławy jeden 100KW i 50KW z odległości 80 km na zwykłej antenie podwójnej "patykowej" długość ok 1m (jakie kiedyś były dodawane do Telewizorów) aż sam nie mogłem w to uwierzyć.

      Skomentuj

  8. wolfikx
    Oceń komentarz:

    -1    

    Opublikowano: 2011-09-20 13:25

    Ja odbieram MUX2 na zwykłej antence z kablekiem :)
    Niestety MUX3 już nie :( a antena pokojowa wygląda okropnie.

    Skomentuj

  9. jewgienij
    Oceń komentarz:

    -1    

    Opublikowano: 2011-09-20 14:04

    W brytfannie od paru dni nie ma juz telewizorni analogowej. A co do propagandy jaka to cyfrowa jest super, a analogowa be, to naturalnie nie jast tak cudownie. Mieszkam w brytfannie na zadupiu wsrod wzgorz i szczegolnie podczas zlej pogody, niektore kanaly nie dzialaja wcale, niektore prezentuja ogromne piksele, a nierzadko zacina sie obraz lub dzwiek. Ponadto juz dwukrotnie na przestrzeni czterech lat trzeba bylo zapdejtowac/wymienic odbiorniki freeview, bo cos tam sobie w standardach pozmieniali i niektore nie dzialaly. Ogolnie zgadzam sie, ze cyfrowe lepsze, ale stara telewizja dzialala zawsze, nie sniezyla itd. I tak, mam antene swiezo zalozona pod katem cyfrowki. Na starej antenie byla jeszcze wieksza lipa. Jak mawial znany na calym swiecie polski szolmen: Nie lekajcie sie!!

    Skomentuj

    1. qwerty
      Oceń komentarz:

      -1    

      Opublikowano: 2011-09-20 16:28

      To wymień instalację, bo deszcz powinien poprawić odbiór (wtedy jest lepsza propagacja sygnału). Chyba, że opisujesz tropo... Wtedy tak może być.

      Skomentuj

  10. lament
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-09-20 14:42

    Ja mam fajnie, gdyż mieszkam w Chrzanowie i mam zasięg z Skrzycznego, Krakowa i Katowic.
    A co do anten posiadam kierunkową o dużym zysku, lecz nawet siatkową odbieram bardzo wysokiej jakości

    Skomentuj

  11. losarturos
    Oceń komentarz:

    -1    

    Opublikowano: 2011-09-20 15:00

    A ja nie odbieram żadnego MUXa ani z daleka anie bliska... bo nie mam telewizora ;-) I wcale mi to nie przeszkadza.

    Skomentuj

  12. agnus
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2011-09-20 15:05

    Od 15 lat nie oglądam TV :) Noo.. zdarzyło się że u znajomych mecz oglądałem, to wszystko. Zniechęciły mnie głośne bloki reklamowe a teraz nie żałuję braku TV.
    Myślę nad zakupem TV tylko po to by oglądać filmy na większym ekranie, anteny zaś podłączać nie zamierzam. Oczywiście to moje zdanie i prywatne widzi-misie. Ale jak widać jest więcej osób bojkotujących telewizję.

    Skomentuj

  13. Gulczkwas1
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-09-20 15:33

    ja się wstrzymam, na razie mi dobrze analogowa odbiera

    Skomentuj

  14. MarJano
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-09-20 15:39

    w TV ogladam jedynie najuczciwsza ligę piłkarska na świecie :D - a tak to praktycznie TV mi nie potrzebne ..

    Skomentuj

  15. kovalskybobi
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-09-20 16:09

    czemu służy pisanie, że nie oglądacie telewizji? artykuł jest skierowany do tych których interesuje ta tematyka. Telewizja ogłupia itp. piszecie, a macie czas pisać bzdety nie na temat

    Skomentuj

  16. disign
    Oceń komentarz:

    -1    

    Opublikowano: 2011-09-20 18:04

    słuchajcie mam takie pytanie bo posiadam satelitę i odbieram ją na analogowym telewizorze i właśnie się zastanawiam czy jak Polska wyłączy wszystkie nadajniki analogowe to będę musiał zmienić dekoder na DVB-S

    Skomentuj

    1. qwerty
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2011-09-20 18:28

      Przecież już odbierasz dvb-s. Najpierw doczytaj co masz, a potem zadawaj pytania.

      Skomentuj

  17. Przemasek
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-09-20 18:29

    TV satelitarna i naziemna nie mają ze sobą nic wspólnego. Na satelicie już od dawna nie masz nic w analogu, wiec musisz już posiadać dekoder DVB-S, nie ma innej opcji.
    A co do mnie to odbieram DVB-T z nadajnika oddalonego o 50km, zwykłą anteną pokojową. MUX 1 jest zawsze idealny, a MUX 3 to zależy kiedy, raz jest, a raz nie ma w ogóle sygnalu, ale to przez to, że MUX3 ma nadajniki tylko 20 kW.

    Skomentuj

    1. disign
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2011-09-20 21:05

      dzięki za objaśnienie podejrzewałem ale nie byłem pewny bo według specyfikacji mój dekoder ( Samsung DSB-S305G )jest zgodny z DVB

      Skomentuj

    2. qwerty
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2011-09-22 11:30

      hahahaha. Ale mnie rozbawiłeś. Na satelicie nie ma analoga? A na astra 19,2E niemieckie 33 stacje analogowe? Co na 5W gdzie jest nadawane 5 kanałów francuskich. Powinni ciebie zbanować za wypisywanie głupot.

      Skomentuj

  18. Przemasek
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-09-20 18:31

    Multipleks 2, a nie 1

    Skomentuj

  19. suntzu
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-09-20 18:57

    Szkoda, że taki art tylko wprowadzający...

    ... Widać nawet benchmark.pl nie potrafi ogarnąć tematu dogłębnie. Szkoda, bo ma dostęp do komputronika.


    Ze swojej strony dodam, że ściśle ustawowo, są określone parametry nadawania....

    A jednak ludziom TVN nie nadaje z dźwiękiem. Sam chciałbym kupić TunerTV, ale nie mam pojęcia jaki. Bo dziś może działać, a jutro nie.

    Skomentuj

    1. Paweł Maziarz
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2011-09-20 21:31

      I co z tego, że "ma dostęp do komputronika"? Co ma piernik do wiatraka? ;]

      Skomentuj

      1. suntzu
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2011-09-21 06:36

        Lol... to, że mają dostęp do sprzętu jaki większość redakcji może tylko pomarzyć.

        Skomentuj

  20. Czajson
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-09-20 19:51

    Jedna uwaga co do kart CI, które umożliwiają odbiór MPEG-4 na TV z MPEG-2 - niektóre TV straciły wsparcie w najnowszej rewizji, więc przed zakupem radzę sobie sprawdzić. Nie warto kupować tego twierdząc, że można zaaplikować starsze firmware. Dzisiaj może działać a za jakiś czas gdy zmienią coś w standardzie trzeba będzie zrobić update i przestanie działać. Karty CI nie działają np na niektórych TV Sony z MPEG-2. Co do anten to oczywiście będzie działać to na każdej. Sprawdzone na kierunkowej i siatkowej - różnic nie ma (nadajnik Lublin/Piaski). Co do kupna TV w dzisiejszych czasach - UWAGA! W marketach nadal mają modele z MPEG-2 i to one mają najniższe ceny, więc nie dajcie nabić się w butelkę. W ten sposób można odbierać tylko dźwięk bez obrazu. Dokupując dekoder za 150zł cena TV + dekoder zrówna się lub przewyższy cenę za TV z MPEG-4. Co do dekoderów to np Cabletech daje radę.

    Skomentuj

  21. terr4
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-09-20 21:30

    A ja mieszkam na polskim zadupiu DVB-T, czyli w mieście Łodzi parę km. od nadajnika (0,4 kW) i nie jestem w stanie nic odebrać.

    Skomentuj

  22. DoberMan
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-09-21 01:15

    terr4 witam tez w Łodzi mieszkam i tez nic sie nie da odebrac,poza Śródmiesciem..z bardzo prostej przyczyny:zgodnie z dyrektywami UE musielismy miec nadajnik w okreslonym terminie to mamy!ale nie jak napisales 0,4 tylko 0,3 kW !!no i nikt przyczepic sie nie moze bo nadawane jest..od konca grudnia bedzie na kominie na Widzewie normalniejszy nadajnik to nie bedzie juz problemow,ale jak narazie Bałuty sa wlasciwie poza zasiegiem na standardowych antenach..no ale..kary nikt nie musial placic bo nadajnik dziala..no ale coz wymagac...w koncu to tylko Polska..tu sie nie da zrobic tak,aby cokolwiek bylo normalnie..
    a do autora mam pytanie:co to jest "antena DVB-T" ??czyzby wiedza o tym pochodzila z opakowan?bo zdaje sie,ze obecnie jest taka tendencja znakowan wszelakich paczek z antenami..moze warto bylo wczesniej poczytac fachowa prase i pewnie by sie okazalo ze nie ma czegos takiego jak antena cyfrowa?
    a tak poza tym art w sumie przydatny,bo jak sie okazuje,wielu naszych rodakow nie ma pojecia na temat klopotow zwiazanych z odbiorem DVB-T i kiedy beda do tego zmuszeni..

    Skomentuj

  23. Fiero
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-09-21 09:05

    Piszesz o DVB-S ale żadnej wzmianki o DVB-S2. Redaktorku doucz się trochę i pisz wtedy artykuły bo jak narazie to .... kiepsko.

    Skomentuj

  24. FITTIpalti
    Oceń komentarz:

    -1    

    Opublikowano: 2011-09-21 09:17

    To jest ewidentnie sponsorowany artykuł, producenci anten i dekoderów zarobią na tej zmianie krocie i nie ważne że nie potrzebujesz nowej anteny, że wszystko pójdzie na starej i tak większość kupi nowe.

    Skomentuj

  25. FITTIpalti
    Oceń komentarz:

    -1    

    Opublikowano: 2011-09-21 09:56

    A i jeszcze jedno redaktor napisał : "Typowa wada analogowej transmisji telewizyjnej – śnieżenie. Widoczna jest ona w sytuacji gdy sygnał telewizyjny jest zbyt słaby." ciekawe co będzie kiedy sygnał cyfrowy będzie za słaby, będzie śnieżyca albo burza ?

    Skomentuj

    1. Mariousz1
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2011-09-21 10:09

      Będzie pikseloza plus efekt jak byś oglądał film na PC z niewłaściwym kodekiem. Chwilowe wstrzymanie obrazu i przekłamania kolorów.

      Skomentuj

  26. Mariousz1
    Oceń komentarz:

    -1    

    Opublikowano: 2011-09-21 10:19

    Sam osobiście ostatnio zakupiłem Panasonica p50g30, żadnych dekoderów już dodatkowych nie trzeba. Odbiera na starej domowej/pokojowej antenie. Mieszkam w takim miejscu gdzie teoretycznie jestem poza granicą zasięgu dvbt a tutaj proszę odbiera wszystkie dostępne mux'y. Jedynie TVP trzeba dobrze ustawić antenę, ale jak już się ustawi do wtedy wszystkie kanały pięknie odbierają.
    Ktoś pisał że nie ogląda TV bo są reklamy... rzeczywiście widać że się zatrzymał w epoce analogowej kilkanaście lat temu, bo w chwili obecnej są stacje bez reklam. Są też takie które nie przerywają filmów reklamami, ale między programami są reklamy. DVBT ma tą zaletę że przy odpowiednim odbiorniku możesz sobie nawet w 5 sekund zaprogramować w TV co i kiedy ma być automatycznie wyświetlane lub też nagrywane żebyś mógł sobie obejrzeć w dowolnej dla siebie chwili.

    Skomentuj

    1. Czajson
      Oceń komentarz:

      -1    

      Opublikowano: 2011-09-21 19:59

      Co nie zmienia faktu, że bez ingerencji użytkownika nie da się oglądać żadnego bezpłatnego kanału bez reklam.

      Skomentuj

  27. bryla10
    Oceń komentarz:

    -1    

    Opublikowano: 2011-09-21 20:35

    Czy macie jakieś sprawdzone dekodery dvb-t, mam kupiony niecałe 2 lata temu 32 calowy TV samsunga jednak bez mpg4 i szkoda mi go wyrzucać wiec zamierzam kupić jakiś dekoder dvb

    szukając po internecie znalazłem 3 modele które mnie zaciekawiły

    Media-Tech MT4160
    Maximum T-102 HD PVR
    WIWA HD-100

    jednak do wiwy jakoś nie jestem przekonany. Czy mieliście styczność z którym z tych tunerów?
    Maximum i Media Tech widzę zbierają dobre opinie, jednak MT4160 odtwarza rmvb i mkv co mnie bardziej kusi.

    Skomentuj

    1. qwerty
      Oceń komentarz:

      -1    

      Opublikowano: 2011-09-22 11:32

      Kupuj coś na 7818 (wiwa HD-50, wiwa HD-90, Signal HD-527). Użyj binga, zamiast zadawać głupie pytania. STB na 7828 to przeżytek.

      Skomentuj

      1. bryla10
        Oceń komentarz:

        -1    

        Opublikowano: 2011-09-22 15:25

        Wiwa jakoś mnie nie przekonuje. Dziś w sklepie gdzie kupowałem nie było signala, ale sprzedawca polecił mi właśnie media-techa, zobaczymy jak to będzie się sprawować. Sprzedawca zachwalał ten tuner.

        Skomentuj

        1. Czajson
          Oceń komentarz:

          -1    

          Opublikowano: 2011-09-22 18:47

          Dziwne, żeby nie zachwalał. Jak coś zalega im na półkach to jest jeszcze bardziej zachwalane. Ach ten marketing i jego odbiorcy.

          Skomentuj

        2. qwerty
          Oceń komentarz:

          0    

          Opublikowano: 2011-09-23 11:06

          Wiwa HD-50 i HD-90 to już dopracowany STB (nie to co poprzednie wiwy). Dzięki lepszemu procesorowi znacznie szybciej się włącza i przełącza kanału. Kupiłeś na 7828, więc znacznie wolniejszy STB. Wszelkie informacje są na forum emitela.

          Skomentuj

          1. bryla10
            Oceń komentarz:

            -1    

            Opublikowano: 2011-09-23 13:00

            Nie wiem czy mu zalega, mówił że sprzedaje tego dużo, zresztą dostałem tuner prosto z dostawy (przy mnie wyjął z kartonu). Jak na razie tuner się sprawuje tak jak mówił, wszystko działa, nie mam problemów z sygnałem (utrzymuje się na stabilnym poziomie ok97%). Nie testowałem jeszcze nagrywania, ale mkv oraz rmvb i napisy polskie chodzą mi bardzo dobrze, a to był jedne z powodów które mnie skusiły. Co do emitela, to widzę tam tak sprzeczne opinie że nie wiem komu wierzyć xD

            Skomentuj

  28. infinitimind
    Oceń komentarz:

    -1    

    Opublikowano: 2011-09-21 20:53

    Urzędnicy koordynują przejście na naziemną cyfrową telewizje.
    Oczywiście wydając przy tym niepotrzebne pieniądze ludzi.

    Czy jakiś urzędnik koordynował przejście z obrazu czarnobiałego na kolorowy albo z procków 32bit na 64bit? No właśnie niepotrzebne wydawanie kasy przez socjalistów.

    Skomentuj

    1. pershing6
      Oceń komentarz:

      -1    

      Opublikowano: 2011-09-23 18:46

      wow... zielonego pojecia nie masz co piszesz.
      Zastanow sie co ma architektura CPU do masy oglupionej ludnosci nagle pozbawionej TV.

      Skomentuj

  29. TomaszPawel
    Oceń komentarz:

    -1    

    Opublikowano: 2011-11-17 11:26

    Mi w Lublinie, sygnał się tnie nieziemsko.... mam tylko dostęp do pakietu polsat tvn itd...

    Chyba będę musiał się zaopatrzyć w lepszą antenę...

    Skomentuj

    1. winone
      Oceń komentarz:

      -1    

      Opublikowano: 2011-11-29 15:30

      musisz mieć zewnętrzną antenę + zasilacz

      Skomentuj

      1. stalkerpl
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2013-08-17 22:54

        no nie wiem ja mam jedynie 1 i 2 i tnie sie niemilosiernie, a powinienen miec 18 programow a tv znalazl tylko 7

        Skomentuj

  30. dredg
    Oceń komentarz:

    -1    

    Opublikowano: 2011-12-05 21:32

    Ja odbieram na kompie w hd z kilkucentymetrowa antenka
    (tyko ze we francji)

    http://www.youtube.com/watch?v=aq_WbMSHC8k

    Skomentuj

  31. Janusz1945
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-12-14 11:41

    Witam po raz pierwszy. Zarejestrowałem się, bo widzę tu prawdziwych ekspertów i chciałbym skorzystać z Waszej pomocy. Mam w laptopie tuner DVB-T w USB: Blaze Video HDTV Deluxe v6.0, który bardzo dobrze odbiera wszystkie 15 kanałów ale nie odbiera EPG, chociaż powinien. Sprzedający na Allegro twierdzi, że powinien odbierać. Czy ktoś mógłby mi poradzić co zrobić. Pozdrawiam Janusz

    Skomentuj

  32. JestemKuba
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2011-12-20 18:02

    co zjadło 2 stronę ;D

    Skomentuj

  33. pawcio12vip
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-12-21 18:55

    no właśnie, mi też nie działa :D

    Skomentuj

  34. jerzorek.lysy
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2011-12-29 19:06

    Pokaż komentarz zakopany przez użytkowników

    W artykule zabrakło jednego, najważniejszego zdania :
    WSZELKIE ODBIORNIKI POWINNY SPEŁNIAĆ WYMAGANIA DO ODBIORU NAZIEMNEJ TELEWIZJI CYFROWEJ W POLSCE ZGODNIE Z ODPOWIEDNIMI ROZPORZĄDZENIAMI, SPRZEDAŻ INNYCH PODLEGA KARZE DO 5000ZŁ.
    INACZEJ - IDĘ DO SKLEPU, KUPUJĘ TUNER I MA DZIAŁAĆ TERAZ I ZA 3 LATA. BO CO NA PRZYKŁAD, KIEDY NADAWCA - MAJĄC DO TEGO PEŁNE PRAWO - ZMIENI SYSTEM NADAWANIA DŹWIĘKU? ANO OBEJRZYMY SOBIE MECZE EURO 2012 W HD ZA FIRKO (ZA ABONAMENT RTV) ALE BEZ DŹWIĘKU (AKURAT BEZ SZARANOWICZA MAŁA STRATA, ALE JEDNAK).
    WSZELAKIE INNE UWAGI TYPU: WOLNE PRZEŁĄCZANIE, DIODA ŚWIECI ZA MOCNO, USB Z TYŁU NIEWYGODNIE, MAJĄ DRUGORZĘDNE ZNACZENIE.

    Skomentuj

  35. borat1979
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-01-03 01:18

    Jak ktoś ma kablówkę albo korzysta z platform cyfrowych typu n-ka czy Polsat to czy TV obsługuje DVB-T czy nie nie ma żadnego znaczenia.

    Poza tym w analogowej telewizji naziemnej przy słabszym sygnale np. w gorszych warunkach pogodowych zdarza się tylko lekkie śnieżenie a w przypadku cyfrowej jest czkawka (przeskoki obrazu i dźwięku), artefakty i zniekształcenia.

    Skomentuj

  36. dominox
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-01-13 20:53

    Podpis pod zdjęciem "Kierunkowa antena DVB-T antena o dużym zysku antenowym", kto to pisał ?!?!

    Skomentuj

  37. gajes
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2013-06-01 13:06

    A co zrobić jak przed blokiem mam blok i musze w niego wycelować antenę, bo innej opcji nie ma , jestem obstawiony blokami z wszystkich stron, mam super antenę kierunkową z zyskiem a poziom sygnału mam 30%, zamontowanie wyżej nie wchodzi w rachubę, mieszkam na 1 piętrze. Telewizor mam nowy i często gubi sygnał, ma zakłocenia, czasami gra dobrze czasami nie idzie nic oglądać. Czy spółdzielnie mieszkaniowe powinny wymienic instalacje na dvb-tv czy jest sens o to walczyć bo co mam zrobić jak mam kiepski sygnał?

    Skomentuj

Dodaj komentarz

Przy komentowaniu prosimy o przestrzeganie netykiety i regulaminu.

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany!