Na topie

Czas reakcji, kąty widzenia, pobór prądu, ocena końcowa

Autor:

Szef strefy Monitory

więcej artykułów ze strefy:
Monitory

A A

W monitorze zastosowano matrycę typu TN, która jak wiadomo nie może pochwalić się szerokimi kątami widzenia (zwłaszcza jeśli porównamy je z matrycami IPS lub VA). Poniższe zdjęcie może sugerować, że pod tym względem iiyama wypada bardzo słabo, ale w rzeczywistości jest znacznie lepiej, a obraz widziany z boku jest całkiem wyraźny. Kolory wprawdzie tracą na wyraźności, ale nie w tak dużym stopniu, jak można by się spodziewać. Znacznie większe odchylenia od normy są widoczne jeśli patrzymy na monitor z góry lub z dołu. Wówczas obraz sprawia wrażenie przepalonego, o zbyt wysokim kontraście. Wszystko pozostaje więc kwestią odpowiedniego ustawienia wyświetlacza, co przy tak szerokiej ergonomii monitora nie będzie stanowić żadnego problemu.

iiyama G-Master GB2760QSU kąty widzenia

Nominalny czas reakcji monitora według specyfikacji technicznej wynosi 1 ms (Gray-to-gray). Do przetestowania monitora pod tym kątem użyłem programu Pixel Persistance Analyzer i testu Streaky Pictures. Efekt smużenia pojawił się przy tempie 7, a więc bez żadnego problemu poradzi sobie z wyświetlaniem bardzo dynamicznych scen w grach akcji, czy wyścigach.

G-Master GB2760QSU jest w stanie odświeżać obraz z częstotliwością 144 Hz (poprzednia generacja Red Eagle obsługiwała 120 Hz odświeżanie), ma także wsparcie dla FreeSync, czyli nie ma mowy o rozdzieraniu obrazu, zacięciach i lagach, a animacja pozostaje płynna dzięki synchronizacji obrazu generowanego przez kartę graficzną z tym wyświetlanym na monitorze.

Pobór energii

Monitor iiyama G-Master GB2760QSU pracując z optymalną luminancją (czyli ok. 120 cd/m2) pobiera 18,2 W energii elektrycznej. Przy maksymalnej jasności pobór energii wzrasta do 40.4 W. W trybie czuwania monitor pobiera 0,9 W. Nie licząc tego ostatniego, są to bardzo dobre wyniki. Wspomniany na początku tej recenzji monitor AOC AG271QX pobiera odpowiednio 25,1 W oraz 44,2 W, czyli wyraźnie więcej. Dodatkowo można ograniczyć zużycie energii korzystając z trybu Eco.

Zobacz jak testowany model wypada pod tym względem na tle innych testowanych przez benchmark monitorów.

Porównanie monitorów pod względem poboru energii

Podsumowanie

iiyama G-Master GB2760QSU Red Eagle to bardzo atrakcyjna propozycja dla graczy poszukujących wyspecjalizowanego monitora do gier o rozdzielczości WQHD. Red Eagle wyposażony jest w matrycę typu TN, która może nie oferuje najwierniej odwzorowanych kolorów, ale za to jest bardzo szybka, co jest kluczowym parametrem, zwłaszcza w kontekście gier FPS czy wyścigów. Przy fabrycznych ustawieniach monitor generuje nieco zbyt niebieski obraz, ale po niewielkich poprawkach w ustawieniach można uzyskać satysfakcjonujący rezultat. Realnie rzecz biorąc iiyama oferuje bowiem całkiem przyjemną w odbiorze jakość obrazu.

iiyama G-Master GB2760QSU Red Eagle

Gracze docenią także szybki czas reakcji (1 ms), częstotliwość odświeżania (144 Hz) oraz wsparcie dla FreeSync. Nie zabrakło także huba USB oraz złącz wideo, które są wygodnie skierowane w dół, dzięki czemu monitor można zamontować także na uchwycie blisko ściany.

Stylistyka monitora to kolejny punkt, nad którym warto się pochylić. Tak jak bowiem wspomniałem na początku recenzji, iiyama w końcu odświeżyła design i Red Eagle został znacznie odchudzony. Ramki ekranu są wąskie, a ogólne monitor sprawia ogólne wrażenie nowoczesności. Ergonomia monitora jest szeroka, możemy regulować pozycję ekranu w każdym zakresie, włączając w to obrócenie go do pionu w razie potrzeby.

iiyama G-Master GB2760QSU Red Eagle

W dniu testu iiyama G-Master GB2760QSU Red Eagle kosztował 1999 zł, co stanowi dobrą relację ceny do możliwości. Za monitor o podobnej funkcjonalności ale zaopatrzony w matrycę IPS trzeba zapłacić kilkaset złotych więcej. Gracze potrzebujący szybkiego gamingowego ekranu będą zadowoleni, nawet jeśli trzeba nieco przymknąć oko na niedoskonałości obrazu, ale taki już urok matryc TN. Z podobnymi bolączkami muszą się zresztą mierzyć bezpośredni konkurenci, czyli wspomniane na początku AOC AG271QX i Asus MG278Q. Wybór pozostaje więc kwestią indywidualną. Ja z nowej iiyamy byłem bardzo zadowolony.

Ocena końcowa:

  • rozdzielczość WQHD
  • czas reakcji 1 ms i odświeżanie 144 Hz
  • wsparcie dla AMD FreeSync
  • szeroki zakres regulacji pozycji ekranu
  • atrakcyjna stylistyka z wąskimi ramkami wokół ekranu
  • niskie zużycie energii
  • dobra relacja ceny do możliwości
     
  • spore błędy w odwzorowaniu kolorów
  • fabryczne ustawienia wymagają korekty
  • wąskie kąty widzenia w pionie

91%

Odsłon: 13627 Skomentuj artykuł
Komentarze

28

Udostępnij

Monitory w marketplace

  1. cacodemon
    Oceń komentarz:

    10    

    Opublikowano: 2017-11-18 19:07

    TN i nie czytam dalej

    Skomentuj

    1. aendrju
      Oceń komentarz:

      -2    

      Opublikowano: 2017-11-18 19:16

      Jak się nie umie :)

      Skomentuj

      1. jonny2003
        Oceń komentarz:

        4    

        Opublikowano: 2017-11-19 02:18

        Nie umie to się myśleć chyba jak się kupuje TNkę

        Skomentuj

        1. kitamo
          Oceń komentarz:

          -1    

          Opublikowano: 2017-11-19 15:43

          zalezy do czego kupujesz. Nie zawsze odwzorowanie barw ma znaczenie

          Skomentuj

        2. WhiteDrag0n
          Oceń komentarz:

          0    

          Opublikowano: 2017-11-20 15:51

          Zależy w jakiej kategorii cenowej. Na innym serwisie był test monitorów bodajże do 1000zł, spośród których niektóre TN miały lepsze odwzorowanie kolorów niż IPSy... A praktycznie zawsze monitory z matrycami TN mają niższe opóźnienie.

          Także nie wprowadzajmy innych w błąd, mówiąc jaki to badziew, bo takie matryce też mają swoją niszę. A biorąc pod uwagę jak popularne są gry typu CS i PUBG - wcale nie jest to taka nisza.

          Skomentuj

    2. Ruter19
      Oceń komentarz:

      -1    

      Opublikowano: 2017-11-18 19:26

      To jest do CS, BF4, itd a nie do przeglądania zdjęć człowieku.

      Skomentuj

      1. Yamaraj6
        Oceń komentarz:

        7    

        Opublikowano: 2017-11-19 00:07

        Ja tam gram w CS i BFa na IPS. Jak kupiłem monitor z TN to zwróciłem go następnego dnia, na to się nie da patrzeć.

        Skomentuj

      2. jonny2003
        Oceń komentarz:

        -1    

        Opublikowano: 2017-11-19 02:17

        Z matrycą TN to nie jest do niczego.

        Skomentuj

      3. Rebelmind
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2017-11-19 12:33

        Do csa monitor za dwa klocki? I to jeszcze 1440p? Stary ale jary BenQ XL2411Z ma niemalże identyczny obraz a da się go dostać uzywanego za 1/3 ceny.

        Skomentuj

      4. SirMichael
        Oceń komentarz:

        6    

        Opublikowano: 2017-11-19 14:09

        co nie zmienia faktu, że TN za 2 tyś zł to jest rozbój w biały dzień. Za to powinni do więzienia wsadzać.

        Skomentuj

    3. mrocznysedes
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2017-11-20 13:20

      A tym bardziej TN za dwa tysie cebulionów. ;-)

      Skomentuj

  2. Wiskas
    Oceń komentarz:

    2    

    Opublikowano: 2017-11-19 01:43

    Ciężko znaleźć zloty środek, ja też bym chciał ostrości i kąty widzenia retiny 5k, ramki 1mm, 144hz i 0 smużenia no i panel grubości oledów od LG. Aha no i tak do 999zł bo to mój max który mogę przeznaczyć na monitor :) Wracając do iiyama to pokochałem tą firmę X lat temu na moim biurku dumnie stał 20' CRT od tego producenta " to było coś niezwyklego, podniecony nowymi technologiami kupiłem moj pierwszy plaski monitor (coś koło 999zł :) asusa 19' TN .....to był placz i żałoba jakich mało- jedyna przewaga nowego screenu to oszczędność miejsca -bo nawet rozdzielczością nie miał szans (1400x900 vs 1650x1050@75hz.....cos takiego ) kolory, płynność, smużenie,pole widzenia MASAKRA. Dziś gram eyefinity na 3x24' od iiyama i też nie jest idealnie (monitory mają juz swoje lata) w czasie czuwania na jednym cewka piszczy, pomimo tych samych modeli skonfigurować paletę kolorów by bylo tak samo graniczy z cudem. Tylko jeden z nich naprawdę pięknie świeci i co zabawne to ten z piszczącą cewką ( piszczy jak komp jest wyłączony co irytuje nocą) Ogólnie jak będę wymieniał dam szansę innej firmie ( co nie oznacza że iiyama to lipa)

    Skomentuj Historia edycji

    1. Pixel
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2017-11-19 08:15

      Oddaj do naprawy, to sekcja zasilania, prawdopodobnie spuchły ci kondensatory i straciły pojemność, koszt naprawy u mnie był śmieszny, 30 pln, no ale sam dostarczyłem wymontowaną płytkę i naprawa była od ręki.

      Skomentuj

      1. kitamo
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2017-11-19 15:46

        to piszczą cewki.
        jakby kondensatory straciły pojemnosc to by były inne objawi w działaniu niz piszczenie.

        Skomentuj

        1. Pixel
          Oceń komentarz:

          1    

          Opublikowano: 2017-11-19 18:27

          Możliwe, mój monitor też piszczał nawet jak był na off, ale po wymianie kondensatorów pomogło.

          Skomentuj

          1. kitamo
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2017-11-19 21:11

            mysle ze to nie byly kondensatory tylk owlasnie cewki - one tez mają obudowy i moga przypominac kondensatory.

            Skomentuj

    2. musslik
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2017-11-20 08:34

      CRT to był koszmar wypalający oczy :)

      Skomentuj

    3. SirMichael
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2017-11-20 12:06

      widzisz ja mam ten problem, że już długo siedzę na DELLu Ultra Sharp i teraz jaki monitor bym nie oglądał to wizualne doznania są dużo słabsze od ww. DELLa.

      Skomentuj

  3. jonny2003
    Oceń komentarz:

    7    

    Opublikowano: 2017-11-19 02:15

    Ja pierniczę. Że w dzisiejszych czasach, ktoś jeszcze produkuje monitory na matrycy TN, i sprzedaje w takiej cenie.
    Najgorsza możliwa jakość obrazu, zero kolorów, kątów, kontrastu i to w czasach kiedy już OLEDY z HDR wchodzą pełną parą.
    Ale jest jeszcze coś gorszego. to debile, którzy są w stanie zapłacić za taki złom 2 tys bo mają 144 klatki w strzelance gimbałce dla dzieciaków.
    Kij z tym, że obraz gorszy od rubina. Dzieciaki się nabierają na gejmingowe slogany i myślą, że mając 144 hz będą pro graczami w strzegimlanki i będą zarabiać gruby hajs.
    Dziwię się autorom benchmarka, że ciągle piszą o takich "monitorach" przecież to lamerstwo i oszustwo.
    Sprzęt nie warty nawet 500 zł.
    Za tą cenę to można kupić lepszy monitor albo chociaż duży TV na matrycy np IPS albo MVA.
    Wogóle TNki powinny być pomijane w newsach, bo wreszcie ktoś powinien się zabrać za to oszustwo i pisać jak jest.
    Czyli złom nie warty nic. Nawet stare monitory CRT miały dużo lepszy obraz, kolory i kąty.
    Matryce TN to zakała technologii LCD i powinno się to tępić w zarodku aby żaden nieświadomy dzieciak nie dał się zrobić w konia, bo firmy produkujące monitory dalej wciskają ten badziew nie świadomym ludziom.
    Podkręcą odświeżanie i sprzęt warty max kilka stówek wciskają za 2 tys.
    Trzeba walczyć z dziadostwem i uświadamiać ludzi, że TN to zakała jakości LCD i strata pieniędzy.

    Skomentuj

  4. hideo
    Oceń komentarz:

    6    

    Opublikowano: 2017-11-19 02:32

    wprawdzie nie jestem profesjonalnym graczem pc i nie liczę nanosekund ale w życiu bym nie chciał czegokolwiek na matrycy TN przez kolory i kąty widzenia, a miałem w przeszłości dosyć dobrej jakości monitory z matrycą TN i nigdy więcej

    Skomentuj

  5. Colidace
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2017-11-19 05:21

    Sam mam monitor Iiyama 27" i chodzi do dziś bardzo fajnie ale to już drugi przypadek który spotkałem kiedy w ich monitorach przyciski przestają poprawnie działać po jakimś czasie, więc myślę że warto zwrócić uwagę na wykonanie obudowy bo coś mają nie halo na tym polu.

    Skomentuj

  6. szymcio30
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2017-11-19 09:10

    Ciekawe jaki jest zakres FreeSync? Wbrew pozorom to istotny szczegół o którym nie wspomniał autor recenzji.

    Skomentuj

  7. Gatts-25
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2017-11-19 11:11

    Tu nie chodzi o samo TN bo mogłoby być lepsze jakby zastosowali dodatkowe możliwości tej matrycy włącznie z lepszym odwzorowaniem kolorów.
    Taki TN z technologią "NANO CELL" czy "QUANTUM DOT" zawstydziłby nie jednego IPS a u EIZO ale nikt tego nie chce zrobić dlatego trzeba czekać na UHD ze 144Hz opartych na VA.

    Skomentuj

  8. Rebelmind
    Oceń komentarz:

    6    

    Opublikowano: 2017-11-19 12:22

    Do puki człowiek nie zobaczy różnicy między ips / va a tn na własne oczy to nie zrozumie o czym piszecie, taka jest smutna prawda niestety.

    Ja po 10 latach na dobrej TNce (iiyama swoją drogą) przesiadlem się na MVA od AOC. Nie ma nawet porównania :D

    +1 ode mnie w temacie walki z monitorami TN w cenie powyżej 1000 PLN.

    Skomentuj

    1. Wasek
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2017-11-19 23:43

      2 błędy w jednym wyrazie, aż musiałem skomentować, brawo.

      Dopóki*

      Skomentuj

  9. stoona
    Oceń komentarz:

    7    

    Opublikowano: 2017-11-19 13:13

    "Plusy: atrakcyjna stylistyka z wąskimi ramkami wokół ekranu."
    Prawie zawsze przy testowaniu monitorów w "Plusach" pojawia się to bezsensowne zdanie. Wąskie ramki to te monitory mają jak są wyłączone. Nawet na jednym z pierwszych zdjęć widać jak wygląda ramka po włączeniu.

    Skomentuj

    1. kitamo
      Oceń komentarz:

      3    

      Opublikowano: 2017-11-19 15:48

      co ciekawe im większy monitor tym ten efekt powinien mniej w oczy kłuć a jednak tak nie jest.

      Skomentuj

  10. henry230
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2017-11-23 10:14

    Szkoda ze TN

    Skomentuj

Dodaj komentarz

Przy komentowaniu prosimy o przestrzeganie netykiety i regulaminu.

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany!