Na topie

Ile RAMu w telefonie jest potrzebne?

Autor:

więcej artykułów ze strefy:
Smartfony

Kategoria: Mobile Telefony Smartfony Tematyka: Porady mobile

Każdy telefon i smartfon musi mieć pamięć RAM do prawidłowego działania. Przy wyborze nowego telefonu warto na nią zwracać uwagę, zwłaszcza, gdy szukamy dobrego telefonu z Androidem. Podstawowa zasada jest prosta - im więcej RAM, tym lepiej, ale czy jest jakaś sensowna granica?

  • Ile RAMu w telefonie jest potrzebne? | zdjęcie 1
Ocena redakcji

5

super

 

A A

Co to jest RAM? W skrócie.

RAM, czyli Random Access Memory, to bardzo szybka pamięć o dostępie swobodnym (losowym), która wymagana jest do prawidłowej pracy każdego współczesnego komputera. To samo dotyczy smartfona, który w praktyce jest małym, kieszonkowym komputerem. RAM oferuje bezpośredni dostęp do każdej komórki pamięci, czyli w praktyce umożliwia bardzo szybki, bezpośredni odczyt danych. Ma to więc wpływ na szybsze działanie telefonu, który nie musi przeszukiwać wolniejszej pamięci masowej, lecz znajduje najważniejsze informacje właśnie w RAM’ie. Oczywiście ten typ pamięci poza bardzo szybkim odczytem musi też gwarantować sprawny zapis danych.

We współczesnych, dobrych smartfonach rolę pamięci masowej pełni tzw. pamięć flash (UFS lub eMMC), która też jest relatywnie szybka i ze względu na swoją specyfikę oferuje błyskawiczny dostęp do danych. W praktyce wciąż jednak dedykowany RAM lepiej spisuje się w roli pamięci operacyjnej. Jest szybszy, ale nie koniecznie bardziej pojemny.

LG G7 ThinQ

Trzeba jednak pamiętać, że standardowo RAM nie jest pamięcią trwałą, czyli nie służy do archiwizacji plików. Przechowywane są w niej dane aktualnie wykorzystywane przez system operacyjny oraz wykonywane aplikacje. Po zaniku zasilania lub zakończeniu pracy programu lub systemu dane te są tracone (w temperaturze zbliżonej do pokojowej) już po około sekundzie.

Ile pamięci RAM potrzeba w smartfonie?

No właśnie, jest to pytanie, na które każda osoba może odpowiedzieć nieco inaczej, bo każdy ma inne wymagania wobec swojego smartfona. Niektórym wystarcza prosty telefon z 2 GB RAM, ale najbardziej wymagający użytkownicy mogą potrzebować 6, a nawet 8 GB RAM.

W ten sposób właśnie określiliśmy sobie zakres pojemności pamięci RAM w obecnych smartfonach: od 2 do 8 GB, ale... wyższa cyferka nie musi od razu oznaczać lepszej szybkości działania systemu, aplikacji i gier. Wiele bowiem zależy od rodzaju systemu operacyjnego oraz jego optymalizacji.

Na przykład system iOS występujący w iPhone’ach może działać lepiej na 3 GB RAM, niż bardziej popularny Android, bo Apple tworzy iOS na bardzo ograniczoną liczbę platform sprzętowych. Co więcej nawet sam Android może pracować inaczej przy danej pamięci RAM. Idealnym przykładem są telefony z czystym systemem Android bez nakładki, które często działają szybciej i wolniej się „zamulają” od telefonów z nakładką w postaci rozbudowanego interfejsu graficznego, z wieloma dodatkowymi funkcjami.

Xiaomi Mi A2 Lite

Innymi słowy nie da się zawsze jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie czy wygrywa 3 GB vs 4 GB RAM w telefonie. Zazwyczaj więcej = lepiej, ale w niektórych przypadkach może być tak, że lepszy będzie telefon z czystym Androidem i 3 GB RAM, od telefonu z nakładką i 4 GB RAM. W takim przypadku wszystko sprowadza się do optymalizacji i zarządzania zasobami pamięci przez urządzenie.

Co daje pamięć RAM w telefonie? Przede wszystkim większa ilość RAM zazwyczaj oznacza, że w pamięci może być przechowywanych więcej aktywnych programów. W praktyce więc przekłada się na wielozadaniowość.

Przy małej pojemności RAM’u już sama przeglądarka internetowa z kilkoma lub kilkunastoma otwartymi kartami może zająć pokaźną część pamięci. Wtedy niewiele miejsca zostaje dla innych aplikacji. Po otwarciu nowego programu stary może zostać wyłączony.

Więcej RAM to więcej procesów uruchomionych w tle, które nie musza być odświeżane gdy do nich wracamy. Oczywiście do momentu gdy je zamkniemy - wtedy muszą wystartować od nowa z pamięci masowej.

Galaxy Note 9

Pojemność RAM’u bezpośrednio przekłada się na komfort obsługi smartfona (płynność, szybkość, responsywność). Jeśli do tego doliczymy jeszcze dobrą optymalizację systemu i wydajny procesor, to mamy szansę stworzyć telefon, który polubią miliony użytkowników.

Idealnym przykładem jest OnePlus 6, a nawet starsze OnePlus 5T i OnePlus 5. Mają one 6 lub 8 GB RAM i należą do najszybciej i najlepiej działających smartfonów jakie dotychczas stworzono. Zupełnie poważnie. Nawet Google Pixel 2 (4 GB RAM), który działa superszybko i płynnie nie jest w stanie utrzymać jednocześnie tylu aktywnych aplikacji w pamięci RAM, co OnePlus 6.

Czy warto kupić smartfon z 6 GB RAM? Jeśli często macie otwartych kilka-kilkanaście aplikacji jednocześnie i wymagacie, by telefon płynnie działał oraz szybko się pomiędzy nimi przełączał, to odpowiedź brzmi: tak. Dużo pamięci RAM przydaje się nie tylko w grach, ale również w czasie typowej obsługi aplikacji i systemu.

Ile RAM w tanim telefonie?

Tanie telefony do 500 zł zazwyczaj wykorzystywane są do podstawowych, prostych czynności i nikt raczej nie wymaga od nich obsługi filmów 4K, idealnego działania gier z zaawansowaną grafiką czy doskonałej pracy z wieloma otwartymi programami w tle. Dlatego realnie wciąż wystarczają tutaj 2 GB, a optimum to 3 GB. Dobrym przykładem jest Xiaomi Redmi 5.

Redmi 5

Ile RAM w telefonie klasy średniej?

Uniwersalny smartfon klasy średniej powinien mieć 4 GB RAM. Tutaj szczególną uwagę warto zwrócić na modele Xiaomi, które wśród telefonów do 1000 zł potrafią oferować pamięć operacyjną 4 GB i całkiem dobrze zoptymalizowany system z lubianym interfejsem MIUI.

Co więcej, Xiaomi za „tysiaka” ma w swojej ofercie także telefony z czystym Androidem. Oferują one nieco mniej opcji, ale działają szybciej od większości konkurentów. Przykładem jest Xiaomi Mi A2 Lite.

Ile RAM w telefonie do gier?

Na każdym smartfonie da się pograć. Pytanie tylko w jakie gry? Jeśli założymy, że chcemy kupić nowy telefon, na którym uruchamiać będziemy zarówno proste, jak i bardziej zaawansowane gry, to z pewnością przyda się 4 GB RAM lub więcej. No, chyba, że zamiast Androida wolicie iPhone, to w zupełności wystarczą nawet 2 lub 3 GB RAM (np. iPhone 7, 7 Plus, 8, 8 Plus).

Oczywiście nie można przy tym zapominać o innych kwestiach, takich jak wydajność procesora głównego, wydajność układu graficznego, szybkość pamięci masowej, a poniekąd również rozdzielczość wyświetlacza.

A jeśli potrzebujecie coś lepszego, to...

OnePlus 6

Ile RAM w telefonie flagowym?

W przypadku smartfona z najwyższej półki 4 GB RAM to już absolutne minimum. Teraz standardem staje się 6 GB RAM (np. OnePlus 6, Samsung Galaxy Note 9, Huawei P20 Pro, Xiaomi Mi Mix 2s), a topowe wersje mają 8 GB. Są już przymiarki do smartfonów z 10 GB RAM. Jeśli macie odpowiedni budżet, to obecnie najlepszym pomysłem jest celowanie w modele 6 GB.

Naturalnie „flagowiec” nie wyróżnia się tylko pojemnością pamięci operacyjnej. Najlepszy telefon to również najlepszy procesor, aparat, wyświetlacz, łączność bezprzewodowa i najbardziej zaawansowane funkcje. RAM to tylko jeden element dość skomplikowanej układanki jaką jest „dobry telefon”.

 

Podsumowując...

W tanich telefonach z Androidem wciąż wystarcza 2-3 GB RAM, w średniakach powinniśmy wybierać modele 4 GB, a jeśli kusi kogoś flagowiec, to 6 GB będzie wartością optymalną dla RAM’u. Doliczcie do tego dobrze zoptymalizowany system (może np. czysty Android) oraz wydajny procesor i możecie liczyć na bardzo przyjemną, sprawną obsługę.

A jeśli wolicie iPhone, to możecie się RAM’em nie martwić. W iPhone’ach 7 i 8 macie 2 lub 3 GB RAM, a i tak działają one dobrze. W iPhone X też są 3 GB RAM i trzeba przyznać, że robi z nich doskonały użytek, ale... wciąż nie przechowuje pamięci operacyjnej tylu aktywnych aplikacji co np. OnePlus 6.

Odsłon: 9169 Skomentuj artykuł
Komentarze

21

Udostępnij
  1. loctor
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2018-09-10 18:28

    Ile pamięci RAM do telefonu z Androidem? Odpowiedź jest prosta: jak najwięcej. Android zmarnuje każdą jej ilość.

    Skomentuj

    1. albi37
      Oceń komentarz:

      2    

      Opublikowano: 2018-09-10 23:50

      Oczywiście, że Android wykorzysta praktycznie każdą ilość RAM, podobnie jak Windows czy każdy porządny skalowalny system.
      W urządzeniach mobilnych w szczególności z pamięcią flash, więcej RAM to nie tylko szybsze działanie, ale i dłuższa praca na baterii - ponieważ kasowanie sektorów w pamięci flash jest bardzo prądożerne jak i ich zapisywanie oraz zżera to RAM i zamula urządzenia.

      Android na szczęście potrafi zoptymalizować swoje działanie wykorzystując maksymalnie ilość pamięci operacyjnej.

      Skomentuj

    2. BrumBrumBrum
      Oceń komentarz:

      6    

      Opublikowano: 2018-09-11 09:24

      widzę ogromną ściemę z ramem. widzę trąbienie, ileż to smarkfon ramu potrzebuje, a ja dodam, że nawet bardzo pamięciożerny windows10 na komputerze zadowala się ..... 4GB RAM.

      bardzo dużo zależy, jak bardzo źle napisanych aplikacji używamy, oraz jak bardzo rozrzutna jest nakładka.

      w praktyce, przy standardowym korzystaniu słuchawki i dobrej oszczędnej nakładce, spokojnie wystarcza 1GB RAM. Schodzenie do 0.5GB RAM obecnie jest pomyłką. Wiele aplikacji i tak jest tak profilowanych, aby dawały się bez problemu odpalić na słuchawce z 1GB RAM, chyba że aplikacja jest napisana wyjątkowo fatalnie. takie też są. Jednak producentom apek zależy, aby jak najwięcej userów było zadowolonych.

      Dlaczego duża ilość RAM jest zła? Problemem jest energia. Im więcej ramu, tym więcej prądu on żre, nawet jak procesor jest uśpiony. Po prostu musi być odświeżany, bo to pamięć typu DRAM, gdzie za komórkę pamięci robi kondensator, który się po prostu rozładowuje. Musi być cyklicznie odczytywany i doładowywany, a to żre baterię.

      Bardzo dobrym optimum, niestety dosyć rzadko spotykanym, jest RAM o wielkości ...... 1.5GB . Używałem takiej słuchawki, i jedyne programy które działały mi źle, to były:
      1. mobilny firefox, on działa dobrze od min. 2GB, pod warunkiem że nakładka ramu nie zje
      2. na próbę zainstalowałem aplikację od booking.com . gorzej napisanej aplikacji w życiu nie widziałem, ma funkcjonalność dla której 0.5GB RAM powinno w 100% wystarczyć, ale jest po prostu partacko napisana. wisiała na moim telefonie tydzień.
      3. oficjalny fejsbukowy messenger, tu ręce opadają.

      Sporo obecnie dostępnych tanich budżetowców ma 2GB RAM, i moim zdaniem są one wystarczające.

      Oczywiście topowce muszą czymś błysnąć, i uzasadnić tym swoją cenę, więc klientom wciska się 4 czy 8GB RAM. Tylko czekać jak zaczną wciskać 16GB RAM :)

      Podobnym kitem było wprowadzenie 64bit do smarkfonów, które miały zaledwie 1GB RAM, a w praktyce ma to sens dopiero powyżej 4GB RAM. Tu też marketing zrobił złą robotę. Gdyby na rynku były dostępne architektury 128bit, też by zaczęli wciskać kit jakie to jest koniecznie potrzebne, a ludzie by to łyknęli. tak działa marketing. nieważne czy coś potrzebne, ważne by się udało sprzedać.

      co do ankiety, kompletna lipa, wielkości RAM są od 3GB, a nawet nie ma opcji "mniej niż 3GB wysarczy", za to jest "zeżre wszystko". ale to nie pierwsze mistrzo

      Skomentuj

      1. Smuga
        Oceń komentarz:

        1    

        Opublikowano: 2018-09-11 12:23

        Człowieku zamilcz bo gadasz jak typowy człek którego nie stać i usprawiedliwia słaby sprzęt, a jego potrzeby wydają mu się uniwersalne.

        Po pierwsze - jakie 1.5 GB ram optymalne? Wiesz co znaczy w ogóle słowo "optymalne"? Znaczy NAJLEPSZE a nie jakieś "pomiędzy" (swoją drogą mnóstwo ludzi nie ma o tym pojęcia i bredzi). Owszem, 1-2 aplikacje być może się zadowolą taką ilością, ALE - byle kilka większych aplikacji jednocześnie (jakaś gierka, przeglądarka z kilkoma kartami, odtwarzacz, jakiś messenger, youtube, jakaś chmura, do tego 20 aplikacji z jakąś usługą w tle) i kuniec zabawy bo trzeba wszystko odpalać ponownie. Smartfon z ZASADY służy do czegoś więcej niż dzwonienia i esemesowania - ma móc dużo i jednocześnie. Twoje prywatne potrzeby nikogo nie obchodzą bo liczy się ogół.

        Nie masz pojęcia czym jest architektura 64 bitowa i bezmyślnie przenosisz charakterystykę z PCtów do telefonów. To, że w pecetach 64 bity oznaczały niemal konieczność posiadania 4GB ram (a jednocześnie możliwość) spowodowane było PODSYSTEMEM 32 BITOWYM a nie jakimś magicznym wymogiem. Otóż w Windowsie 64 bitowym można odpalać programy 32 bitowe bo istnieje tam tak owy podsystem. Stąd ładowane były usługi i biblioteki 32 bitowe włączając obsługę starszych programów.

        I tak, bardzo często pamięć jest fatalnie wykorzystywana - mój stary Nexus 5 na oryginalnym softcie działał o niebo lepiej niż większość ówczesnych 3 gigowców (ale taki Nexus 9 przy tej samej pojemności był tragiczny) ale dzisiaj już nie daje rady.

        Podsumowanie - na przyszłość przestań bredzić jak to "wystarczy" coś innym bo nie dość, że się na tym nie znasz i testujesz w bezużyteczny sposób to jeszcze jesteś ignorantem.

        PS - 4GB RAM na Win 10? Użyj kompa do CZEGOKOLWIEK więcej niż do zalogowania się na pocztę to pogadamy :)

        Skomentuj

        1. Vengir
          Oceń komentarz:

          6    

          Opublikowano: 2018-09-11 14:48

          Co można zrobić na Windowsie 10 z 4GB RAM-u? W sumie to całkiem sporo rzeczy. Można pracować z dokumentami, przeglądać internet (chociażby taki benchmark.pl), oglądać YouTube'a czy jakieś inne filmy z płyty.

          Na pewno się nie pogra w najnowsze gry, ale jakieś starsze klasyki na pewno pójdą (pod warunkiem, ze nie napotkamy innych problemów z kompatybilnością).

          Oczywiście dużo też zależy od tego, ile tych wszystkich rzeczy chcemy robić naraz.

          Krótko mówiąc, jednym wystarczy na co dzień 4 GB, a inni powinni celować w minimum 8.

          Skomentuj

          1. owatanka
            Oceń komentarz:

            1    

            Opublikowano: 2018-09-11 15:07

            4GB to calkiem sensowny zloty srodek nie za malo nie za duzo , na smatrfonie glownie gram i jeszcze nie bylo sytuacji aby mi braklo ramu , mam wlasnie 4gb , nawet granie na podzielonym ekranie gdzie na jednym jest jedna gra a na drugim zupelnie inna bez problemu dziala na 3gb.
            Czy wiecej jest potrzebne? jesli nie wadzi to czemu nie wraz z rozwojem technologi pamiec ram tez zuzywa mniej energi a co za tym idzie 4gb dzisiejszej pamieci zuzywa tyle co w przyszlosci 10gb ram.

            Skomentuj

        2. rulax
          Oceń komentarz:

          0    

          Opublikowano: 2018-09-12 05:00

          Napisz mu jeszcze, że gdy będzie miał 4 Gb ram w W10 to komputer może wybuchnąć i zniszczyć dom. Trzeba się jakoś przekonać do pchania hajsu we wszelkie nowinki techniczne.

          Skomentuj

      2. baca130
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2018-09-11 18:55

        Ja przy normalnej pracy mam użyte 8-10 GB pamięci a nic tak szczególnie dużego nie włączam, przy większej pracy dochodzi do 16

        Skomentuj

      3. albi37
        Oceń komentarz:

        1    

        Opublikowano: 2018-09-11 19:59

        @BrumBrumBrum
        Proponuję zapoznać się jak działa pamięć flash i dowiesz się dlaczego piszesz głupoty - właśnie pamięć RAM optymalizuje zużycie energii.
        Przy okazji możesz też poczytać czym różni się 64 bitowe adresowanie od 64 bitowych instrukcji - bo chyba nie rozumiesz zagadnień.

        Skomentuj

  2. DooM3R
    Oceń komentarz:

    3    

    Opublikowano: 2018-09-10 19:51

    4GB to idealna ilość pamięci dla przyzwoitego telefonu.

    Skomentuj

  3. Fiona
    Oceń komentarz:

    -2    

    Opublikowano: 2018-09-11 07:20

    6

    Skomentuj

  4. nifoz
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2018-09-11 11:43

    Im więcej RAM tym lepiej, ale wiadomo, nie każdy może wydać na smartfon 3.000 PLN

    Skomentuj

    1. PITUCH1
      Oceń komentarz:

      -5    

      Opublikowano: 2018-09-11 12:06

      allegro , raty 0% :) mi mix 2s jest :) 95 zeta miesięcznie nie kole :) jedna impreza mniej :)

      Skomentuj

    2. Doctor
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2018-09-12 00:27

      Wiesz, takie iPhony schodzą po 3000zł mając po 2GB RAMu, więc coś jest nie halo. ;)

      Prawda jest taka, że więcej niż 4 nie jest potrzebne - ani na iOS, ani na Androidzie. Wystarczy dobrze zoptymalizowana nakładka.

      Moim zdaniem wstawianie 6 i 8GB RAMu to czysta zagrywka marketingowa.

      Skomentuj

  5. luckyboy
    Oceń komentarz:

    3    

    Opublikowano: 2018-09-11 12:26

    Mam G620S z 1GB RAM, na 4.4.4 telefon kulał, ostatnio po aktualizacji do Oreo dostał nowego życia i 1GB znowu mi starcza ;)

    Skomentuj

  6. htm72
    Oceń komentarz:

    3    

    Opublikowano: 2018-09-11 20:54

    Przy dobrej optymalizacji 3 wystarcza .

    Skomentuj

    1. legoras
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2018-09-12 06:57

      To az nadto.

      Skomentuj

  7. Fenio
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2018-09-12 15:37

    1GB wystarczy do przyzwoitego działania systemu o ile nie jest on zawalony zbędnymi aplikacjami dorzucanymi do Androida przez producenta smartfonu. 2GB to już optimum pozwalające na płynne przełączanie pomiędzy aplikacjami. Od 3GB w górę ciężko zauważyć różnicę o ile ktoś nie uruchomi dużej aplikacji lub wymagającej gry. Wciskanie kitu o 4 czy 6GB jako "optimum" to marketingowa bujda. Klienci co kupują smartfona aby na nim grać to kropla w morzu, mniej niż 1%. Niestety producenci dopasowują produkty tak aby były "odpowiednio" wycenione przez zbędne wciskanie super wydajnych układów graficznych do każdego smartfona klasy wyższej. Chcesz czy nie musisz płacić za rozbudowane GPU choć znaczna większość w ogóle nie będzie tego GPU używać (oprócz akceleracji GUI systemu).

    Skomentuj

  8. pawluto
    Oceń komentarz:

    2    

    Opublikowano: 2018-09-12 19:38

    A wiecie ile ramu miał ZX Spectrum+ ???
    48 kb !!!
    48 kilobajtów a grało się na tym jak na najdroższej konsoli z turbodoładowaniem !
    Te gry pamiętam do dziś - Saboteur - Knight Lore - Ghost n Goblins - Archon - Cybernoid - Exolon - Batty - Barbarian !
    Wtedy nie potrzebne były giga ramy !
    Wtedy to programista musiał się dostosować do tego co miał komputerek.
    A dziś giga mega hiper światłowody a gry mizerne...

    Skomentuj

    1. baca130
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2018-09-13 08:50

      Tylko, że w tych grach było po kilka pikseli a nie cały 3D świat z milionami elementów.

      Skomentuj

    2. Fenio
      Oceń komentarz:

      -1    

      Opublikowano: 2018-09-13 20:46

      kb to kilobity. Co mają światłowody do komputerów i ich pamięci ? Zawsze możesz kupić sobie Atari 2600 i cieszyć się super optymalizacją gier działających na sprzęcie z 128B (bajtów) ramu.

      Skomentuj

Dodaj komentarz

Przy komentowaniu prosimy o przestrzeganie netykiety i regulaminu.

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany!