Na topie

Podsumowanie

Autor:

więcej artykułów ze strefy:
Smartfony

A A

2199 zł... czy dacie tyle za tego smartfona? Czy jest tyle wart? Każdy z nas ma inne priorytety. Niektórzy stawiają na jakość aparatu, innym potrzebna jest wysoka wydajność, kolejni zwrócą uwagę na interfejs i jakość wyświetlacza, a jeszcze inni stwierdzą, że to wszystko i tak nie jest ważne, bo w telefonie najpotrzebniejsza jest dobra bateria.

Cóż... każda z tych osób będzie broniła swojej racji, a prawda jak zwykle leży gdzieś po środku. Na początek przypomnę jedną rzecz, na którą ja zwróciłem dużą uwagę. LG G3 w chwili polskiej premiery kosztował 2199 zł, czyli 800 zł mniej niż Samsung Galaxy S5 w chwili swojej premiery (2999 zł). Teraz jednak „es piątka” staniała na tyle, że w serwisach aukcyjnych można kupić nówkę za 1800 zł (choć w typowych sklepach wciąż kosztuje ok. 2500 zł).

Czy jesteście w stanie zrezygnować z micro USB 3.0, czytnika linii papilarnych, czujnika bicia serca oraz wodoszczelnej obudowy? Jeśli tak to moim zdaniem LG G3 będzie lepszy niż Galaxy S5. Jeśli nie to... problem rozwiązuje się sam.

Nowy flagowiec od LG oferuje imponującą jakość wyświetlacza (jeszcze nigdy nie widziałem tak szczegółowego obrazu), wysoką wydajność (którą trochę obniża wspomniana rozdzielczość), świetny aparat tylny ze stabilizacją optyczną i nagrywaniem 4K, nowoczesny i prosty w użyciu interfejs, mnóstwo przydatnych funkcji programowych oraz paradoksalnie dość poręczną i lekką obudowę (pomimo dużego ekranu). Dzięki wąskim ramkom wokół ekranu obudowa wygląda elegancko i nowocześnie.

W moim zestawie znalazły się też akcesoria takie jak ładowarka bezprzewodowa (ładuje 1/3 baterii w ciągu godziny), zestaw słuchawkowy Bluetooth (gra nieźle, ale jest za duży i niezbyt ładny) oraz bardzo przydatne etui z okrągłym oknem w którym wyświetla się zegar, powiadomienia i kilka aplikacji (w tym np. kadr z aparatu). Czas rozmów telefonicznych w porównaniu do Galaxy S5 był gorszy. Smartfon ma kilka wad, ale... który sprzęt ich nie ma?

 

  Opinia redakcji
  plusy:
imponująca jakość wyświetlacza
wydajny procesor główny i układ graficzny
duża pojemność pamięci RAM
bardzo dobra jakość zdjęć z aparatu głównego
stabilizacja optyczna
możliwość nagrywania filmów 4K Ultra HD
bardzo atrakcyjny i prosty w użyciu interfejs
funkcja uniwersalnego pilota TV (nadajnik IR)
szybkie Wi-Fi w standardzie „ac”
łączność zbliżeniowa NFC
dobra jakość dźwięku
wbudowany głośnik ma relatywnie dużą moc
pomimo dużego wyświetlacza konstrukcja jest dość lekka i wciąż poręczna
klawisze sprzętowe umieszczone ergonomicznie w tylnej części obudowy
  minusy:
złącze micro USB w standardzie 2.0  (zamiast 3.0)
czas pracy na baterii nieco poniżej oczekiwań
obudowa nie jest w pełni wodoszczelna
wysoka rozdzielczość ekranu dodatkowo obciąża procesor
wąska ramka wygląda pięknie, ale nie chroni zbyt dobrze brzegów szkła
nagrania w zwolnionym tempie (120 kl./s) mają niską jakość
Orientacyjna cena w dniu publikacji testu: ok. 2199 zł
 
Odsłon: 263368 Skomentuj artykuł
Komentarze

44

Udostępnij
  1. Ragnar Lothbrok
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2014-07-04 10:08

    WOOW :D niezły, chyba czas zmienić z zasłużonej Zetki :D

    Skomentuj

    1. luq529
      Oceń komentarz:

      -5    

      Opublikowano: 2014-07-04 10:54

      Pamiętaj tylko że ten model LG to też piekarnik jak Zetka xD

      Skomentuj

      1. luq529
        Oceń komentarz:

        4    

        Opublikowano: 2014-07-04 11:13

        Kontrast może nie jest najlepszy ale za to ostrość obrazu jest dużo lepsza. Patrz piksel samsung składa się z dwóch subpikseli a nie z trzech. Jednolitość kolorów także. Załącz sobie np. szary kolor na amoledzie pod wieczór. Nie ujrzysz jednolitej barwy tylko lekkie zapiaszczenie. Amoled nie jest znowu taki doskonały. Dołożyć do tego trzeba jeszcze, że każdy panel amoledowy jest inny. Ma inną temperaturę barwową. Czasami ma bardziej zielony odcień, żółty lub niebieski. Kąty widzenia też nie są powalające. Już po odchyleniu o parę stopni cały obraz robi się bardziej niebieski i widać to nawet jeżeli użytkujesz smartfona samemu. A przy 170 stopniach ujrzysz tęczę :)

        Ps. ekrany do iphona robi także Japan display i LG jak się nie mylę

        Ps2. zmowy takie są od zawsze, nic odkrywczego

        Skomentuj

      2. elmak
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2014-07-19 08:42

        Jesteś bystry jak woda w klozecie. Samsung dla apple produkuje procesory nie wyświetlacze wyświetlacze mają od LG. Pozatym apple powoli odchodzi od podzespołów od szajsunga poczytaj trochę w necie będziesz na bieżąco. Ja już samsungowi podziękowałem za paprochy które wprowadza na ryne. Bawiłem się ostatnio SGS5 ten telefon jest śmieszny sprawia wrażenie chińskiej zabawki a zaślepka od wejścia do ładowarki zachowywała się jakby zaraz miała odpaść dramat. Tak więc zostań przy swoin szajsungu a reszta zrobi co będzie chciała

        Skomentuj

    2. okar19
      Oceń komentarz:

      3    

      Opublikowano: 2014-07-04 20:59

      minusy:
      • wąska ramka wygląda pięknie


      O co tu chodzi??

      Skomentuj

      1. aoxd1
        Oceń komentarz:

        -6    

        Opublikowano: 2014-07-05 17:24

        Redaktor nie potrafi tego napisać w ostatniej linijce plusów a kontynuację w pierwszej minusów... PCLab niestety niszczy ten portal pod względem rzetelności i metodyki testów. Poza tym nie jest tak przekupny jak benchmark... Kiedyś byłem wielkim fanem benchmarka, to smutne ;)

        Skomentuj

        1. elmak
          Oceń komentarz:

          2    

          Opublikowano: 2014-07-19 11:42

          To że PCLab napisał źle o LG G3 a dobrze o szajsungu SGS5 który wygląda jak tandetna zabawka a zaślepki portów niszczą się w zastraszającym tępnie,(wystarczy poczytać opinie urzytkowników) z tego powodu uważasz że PC Lab jest żetelny a Benchmark sięsprzedaje? Proszę cię.

          Skomentuj

  2. sqrtxi
    Oceń komentarz:

    8    

    Opublikowano: 2014-07-04 10:10

    A grzanie się, wyłączanie części GPU i aparatu podczas nagrywania w 4K? Poza tym nie można go trzymać na maks. jasności w dużym świetle, bo grzeje się tak, że wypada komunikat o zbyt dużej temperaturze.

    Powinniście zrobić test temperatury telefonu, na którym by się grało ok. 1h.

    Skomentuj

    1. mariusz_k
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2014-07-04 10:20

      A ty co, z Samsunga? :P

      Skomentuj

      1. sqrtxi
        Oceń komentarz:

        6    

        Opublikowano: 2014-07-04 18:47

        Nie. Sam mam telefon od LG :D

        Skomentuj

    2. Maciej Słaboszewski
      Oceń komentarz:

      5    

      Opublikowano: 2014-07-04 11:34

      Ma akurat rację, bawiłem się G3 przez kilka dni i problem "przegrzewania" występuje tutaj bardzo często. W ogóle softowy system zarządzania taktowaniem procka praktycznie zawsze ustawiania niższe taktowanie niż w specyfikacji. "Pełną" moc można zobaczyć przy obciążeniu tylko jednego rdzenia, jak aplikacja wykorzystuje więcej to zegar jest ustawiony automatycznie na 1,5 GHz. Tragedii nie ma, ale daje do myślenia.

      Natomiast sporym problemem, którego raczej nie sposób przemilczeć jest fakt ostrego przycinania taktowania GPU. Najlepiej widać to w programach typu GFXBench, początkowo w zapętlonym teście pokazywał 22 kl/s, po 7 minutach było już tylko 13 kl/s. Nie ma mowy o dłuższej zabawie bez widocznego spowolnienia w jakieś bardziej wymagającej grze i nie piszę tutaj o jakimś szczególnie upalnym dniu, ale już w temperaturze pokojowej (23 stopnie).

      Dziwi też brak "trimowania" pamięci masowej, z czasem zapewne spowoduje przycinki.

      Ogólnie fajny smartfon, ale lista jego wad moim zdaniem jest zdecydowanie dłuższa niż ta, która zaprezentował tutaj Tomek.

      Skomentuj

      1. mariusz_k
        Oceń komentarz:

        6    

        Opublikowano: 2014-07-04 11:39

        Z tego co piszesz wynika, że to smartfon idealny - dla polarnika :)

        Skomentuj

    3. Tomasz Duda
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2014-07-04 12:38

      Na końcu strony 4 jest informacja na temat przegrzewania. Ja niestety nie miałem aż tyle czasu by dokładnie porównać wydajność przed przegrzaniem i po przegrzaniu. Takie zjawisko jednak występuje.

      Skomentuj

    4. elmak
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2014-07-19 17:36

      Przeglądam internet i czytam o przegrzewanie się LG G3 i ludzie piszą że jest ciepły ale bez przesady. A jeżeli chodzi o temperaturę prz filmach 4k to Z2 ma to samo a samsung wpadł na pomysłby dać limit czasowy kręcenia filmów w 4k.

      Skomentuj

  3. Dragonik
    Oceń komentarz:

    5    

    Opublikowano: 2014-07-04 11:20

    ciekawe kiedy chłodzenie do telefonów.

    Skomentuj

  4. Number_one
    Oceń komentarz:

    5    

    Opublikowano: 2014-07-04 12:18

    Najwyższa ocena dla smartfona, który zamula? I to zamula świeżo po wyjęciu z pudełka. To chyba jakiś błąd. WTF?

    Skomentuj

    1. elmak
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2014-07-19 11:47

      https://www.youtube.com/watch?v=170VEA3Dk84
      zamulanie LG G3

      Skomentuj

  5. dwetta11
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2014-07-04 12:24

    ku@#a a cieńszej obudowy się nie dało co ?

    Skomentuj

  6. laaval
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2014-07-04 13:00

    W tej cenie to jest note 3, który jak dla mnie jest dużo lepszym wyborem.
    Swoją drogą ciekawe ile lg zaśpiewa sobie za lepszą wersję czy 32gb/3gb i czy w ogóle będzie do kupna w Polsce.

    Skomentuj

  7. eryk1310
    Oceń komentarz:

    -1    

    Opublikowano: 2014-07-04 14:45

    może nie jest idealny ale o wiele lepiej wygląda od S5 no i jest tańszy neiwiem nad czym się zastanawiać :)

    Skomentuj

  8. robertgr1
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2014-07-04 14:46

    Ja już sam nie wiem na konkurencyjnym forum ocena jakości zdjęć i nagrań tego smartfona była dość słaba , a tutaj same superlatywy , komu wierzyć ?

    Skomentuj

    1. elmak
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2014-07-19 08:50

      Proszę:
      http://www.youtube.com/watch?v=-vs_63djpGM

      Skomentuj

  9. michael85
    Oceń komentarz:

    2    

    Opublikowano: 2014-07-04 15:01

    Niezły sprzęt. Do zalet na pewno zaliczyć można wymienną baterię oraz slot na micro sd!!! G2 tego nie miał.

    Skomentuj

  10. Toushiro
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2014-07-04 17:28

    Na 4 stronie "wydajność" wydaje mi się że coś jest źle. GFXBench - " wynik Alcatela był zbliżony do S4-ki mini oraz G2 mini"

    Skomentuj

  11. arcadios
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2014-07-04 19:38

    Jestem maniakiem ultra wysokich rozdzielczości i mam nadzieje że LG G3 rozpocznie wyścig producentów, o jak najszybsze wprowadzenie rozdzielczości 4K w smartfonach! Oby już w przyszłym roku Samsung odpowie właśnie ekranem 4K w Galaxy S6!

    Skomentuj

    1. Flynn
      Oceń komentarz:

      3    

      Opublikowano: 2014-07-04 22:18

      To tak sarkastycznie, tak?

      Na 5 calach baaaaardzo trudno odróżnić HD od FullHD, a Ty chcesz zobaczyć różnicę między FullHD+ (?), a 4K na 5,5 calowym ekranie.

      Nabijanie kasy z megapikseli w aparatach się skończyło, to teraz będą pchać cyferki w ekrany. Lemingi będą łykać aż miło nawet jeśli nie zauważą żadnej różnicy między FullHD, a 4K na takim ekraniku.

      Skomentuj

  12. dejot
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2014-07-04 22:35

    Mam Szaj-ga Galaxy Note 2, 5,5" i nie narzekam. Starszy tej firmy model ale obraz żyleta i chodzi b.ładnie, zdjecia na aparacie 8 mpx. spoko + radio i takie tam. Nie narzekam..

    Skomentuj

    1. dejot
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2014-07-04 22:39

      A i jeszcze zayebiste słuchawki. :)

      Skomentuj

  13. el_profeta
    Oceń komentarz:

    -1    

    Opublikowano: 2014-07-05 09:09

    Co jeśli ci powiem, że świat nie kończy się na smartfonach, a ja osobiście widzę jakość pomiędzy HD, FHD a UHD na komputerze i chciałbym mieć zdjęcia czy nagrania odporne (w jakimś stopniu) na ząb czasu.

    Obecnie rynek pozwala wybrać "wystarczające" produkty jak np htc one z 4MP, więc każdy znajdzie coś dla siebie a LG niech dalej wdraża nawet i lepszej jakości standardy

    Skomentuj

  14. el_profeta
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2014-07-05 09:10

    @flynn

    Skomentuj

  15. ophiuchus
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2014-07-05 09:31

    na konkurencyjnym portalu pclab jakoś nie pieją z zachwytu...

    Skomentuj

  16. belvedere
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2014-07-05 22:43

    Na poczatku bylem nim zachwycony i byly plany zeby go kupic, jednak te alerty o przegrzaniu telefonu sprawily, ze jakos nie wyobrazam sobie posiadac telefonu ktory zabroni mi rozjasnic bardziej ekran. A wszystko przez to, ze komponenty i rozdzielczosc ekrany zostaly nieumiejetnie dobrane. Mam nadzieje ze kolejne modele LG beda bardziej udane i trafi sie kolejna perelka jak G2

    Skomentuj

  17. szynszyl1337
    Oceń komentarz:

    2    

    Opublikowano: 2014-07-05 23:10

    Od kiedy widać różnicę w ekranach powyżej 300 ppi ? Jedne wytłumaczenie dlaczego ekran LG G3 może być lepszy od g2 to tylko z powodu lepszej jakości ekranu.

    Skomentuj

  18. znik70
    Oceń komentarz:

    -1    

    Opublikowano: 2014-07-08 10:56

    Zawsze negowalem sens posiadania takich "placków". W kieszeń strach włożyć bo albo za duży albo się podrapie, i tak się używa głównie do dzwonienia i smsowania. więc po co?

    co do mnie, potrzebne jest dzwonienie, smsowanie, dobry aparat by się przydał, i "lapma błyskowa" robiąca za latarkę, oraz bluetooth. ewentualnie możliwość instalacji jakichś prostych gierek na zabicie czasu, od biedy prosty arkusik kalkulacyjny i notatnik. reszta zbędna, od tego jest tablet.

    Skomentuj

    1. maciek1o3s
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2014-07-21 03:36

      Po co tablet skoro możesz mieć w tej samej cenie laptopa? Huh ;>

      Skomentuj

  19. Krzysztofofo
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2014-08-03 21:10

    Nie ma sprzętu doskonałego, zawsze będą jakieś wymagania nie do spełnienia. Ale akurat to urządzenie mnie zdecydowanie odpowiada !
    Pojemna bateria, szybki procesor i co ważne slot SD. Nie ma szansy że szybko zmienię na inny model ;P

    Skomentuj

  20. dlomlo
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2014-08-07 14:29

    Ja w telewizorze 47' Full HD mam a oni do 5,5' dają QHD...

    Skomentuj

  21. student84
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2014-09-28 12:12

    Rewelacyjny telefon. 5,5 cala dla wielu może wydawać się za dużo ale dla mnie osobiście to optymalne rozwiązanie. Wygodny w obsłudze. Bardzo dobry ekran. Znakomita jakość zdjęć i co ważne jakość wykonania dużo lepsza niż w przypadku flagowego modelu Samsunga.

    Skomentuj

  22. magus
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2014-10-14 12:40

    Urządzenie jest świetne, mam go od 3 tygodni i jestem bardzo zadowolony. Jedyną wadą jest bateria... spodziewałem się dłuższej pracy telefonu jednak się przeliczyłem, no i grzeje się bardzo, ale to dobry wybór i polecam każdemu :)

    Skomentuj

  23. treborrr1972
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2014-11-30 23:24

    Poużywałem na razie trzy dni G3 16 GB. Mam równolegle do testów GS5. I jeszcze będę miał tydzień. Jak o coś chcecie zapytać, pytajcie - zrobię test (poza benchmarkami, bo uważam, że cyfry są bez sensu).
    Jutro wstanę i odepnę od ładowarek obydwa telefony o godz. 8.00 i zobaczę jak będą po 12 godzinach działać.

    Sam zastanawiam się nad jednym z nich, ew. Note 3. Klucz? Do 1,7-1,8 tys. zł, dobre fotki, szybkość włączania aplikacji, długość działania baterii, szybki internet.

    Zdjęcia w ciemnym pomieszczeniu - etykiet butelek (prowadzę bloga o winach) - wygrywa G3. Szybki focus (S5 się nieco myli), w kontrastach G3 (złote litery na czarnym tle) - robi wyraźniej (widać w zbliżeniu). Fajny w G3 brak guzików na brzegu obudowy jak się łapie aparat do poziomego zdjęcia.

    Trzymanie w dłoni - lepsze wrażenie S5. Chwyt pewny, plecki gumiaste, "lepią się" do dłoni. G3 trochę się ślizga jednak.

    Jak chcecie, bym coś sprawdził, piszcie w komentach :)

    Skomentuj

  24. kubic22562
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2016-01-02 20:49

    mam lg g3 i jeśli chodzi o ścinanie to jest gorzej niż tu piszą
    ale

    Skomentuj

  25. kubic22562
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2016-01-02 20:49

    mam lg g3 i jeśli chodzi o ścinanie to jest gorzej niż tu piszą
    ale

    Skomentuj

  26. kubic22562
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2016-01-02 20:51

    według mnie fakt telefon podczas dłuższej pracy sie nagrzewa ale nie tak mocno żeby było to uciążliwe

    Skomentuj

  27. Brokula
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2016-05-26 09:49

    Myślę, że jest to jeden z najciekawszych telefonów z 2014 roku, a już na pewno LG przetarło szlak w kilku aspektach. Pewnie, musieli iść na kilka kompromisów, ale z perspektywy czasu jest to bardzo atrakcyjny telefon szczególnie na rynku wtórnym.

    Jeśli interesuje Was jak się sprawuje LG G3 w 2016 roku to zapraszam do obejrzenia mojej recenzji wideo: https://www.youtube.com/watch?v=WmeFP74ATY4

    Skomentuj

Dodaj komentarz

Przy komentowaniu prosimy o przestrzeganie netykiety i regulaminu.

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany!

Psst... Chciałbyś przetestować naszą nową stronę? :)