Na topie

Lineage OS - co to i czy warto zainstalować?

Autor:
Patryk Szczepaniak

więcej artykułów ze strefy:
Smartfony

Lineage OS to jeden z najpopularniejszych custom romów dla telefonów z Androidem. Dowiedzcie się czy warto go zainstalować.

  • Lineage OS - co to i czy warto zainstalować? | zdjęcie 1
Ocena redakcji

1

bardzo dobry

 

A A

Custom rom - co to?

Zanim dowiecie się czym jest Lineage OS musicie wiedzieć czym są "custom romy". To przerobione wersje oprogramowania, najczęściej na bazie systemu Android. Programiści, którzy przygotowują custom romy najczęsniej rozbudowują "standardowy system" poprzez dodanie pewnych funkcji lub usunięcie tych, które niepotrzebnie obciążają urządzenie. Custom romy mogą również dawać dostęp do dodatkowych funkcji smartfona np. zarządzenie procesami lub ukrytymi plikami.

Jeżeli posiadacie telefon z Androidem to jest duża szansa, że posiadacie custom rom. Pewnie nie zdajecie sobie z tego sprawy, ale albo posiadacie telefon z "czystym Androidem" tj. bez nakładki, albo macie zainstalowany custom rom, który prawdopodobnie przygotował producent telefonu. 

Najpopularniejsze custom romy to MIUI (najczęściej na telefonach Xiaomi), OxygenOS (na telefonach OnePlus) oraz Samsung Experience (jak po nazwie łatwo się domyślić, znajdziemy go na smartfonach Samsunga). Telefony z czystym Androidem są mało popularne, jeżeli takiego szukacie, sprawdźcie nasze zestawienie "Jaki telefon z czystym Androidem kupić?".

Android Custom Room

Lineage OS - co to?

Lineage OS to popularny custom rom na telefony z systemem Android. Warto zaznaczyć, że w odróżnieniu od MIUI czy OxygenOS, Lineage OS jest przygotowany przez niezależnych programistów, a nie dużą firme jak Xiaomi czy OnePlus. Lineage OS posiada funkcje, których czysty system Android lub inne nakładki nie posiadają. 

Jeżeli Wasz telefon ma wciąż przestarzałą wersje Androida np. 6 i nie zapowiada się, aby producent przygotował aktualizacje, to sposobem może być custom rom. To dzięki Lineage OS lub innemu "customowi" możecie zainstalować na swoim telefonie nowszą wersje systemu Android. Aktualizacja natomiast jest ważna choćby dla bezpieczeństwa lub nowych funkcji oferowanych przez kolejne wersje systemu. 

 Lineage OS - tryb jednoręczny
Lineage OS - tryb jednoręczny jest jedną z jego dodatkowych funkcji

Lineage OS - najważniejsze fukcje

Jak wspomniałem wcześniej, Lineage OS to również wiele funkcji, których nie znajdziecie w czystym systemie Android. Przytoczę najważniejsze z nich:

  • możliwość dostosowywania szablonu interfejsu,
  • tworzenie profili z predefiniowaymi ustawieniami jak "Dom", "Praca" czy "Sen" (profile mogą obejmować nawet automatyczne łączenie się do wybranego WiFi lub urządzenia Bluetooth oraz presety dotyczące wyświetlania powiadomień),
  • ciemny motyw kolorystyczny,
  • zabezpieczenie wybranych aplikacji hasłem,
  • zabieczenie zapobiegajace podejrzenia kodu blokady telefonu,
  • ukrywanie aplikacji,
  • duże listy APN,
  • zarządanianie uprawieniami poszczególnych aplikacji,
  • podkręcanie procesora oraz innych komponentów,
  • dostęp do roota,
  • dostosowanie ekranu blokady.

To oczywiście nie wszystkie funkcje dodatki, które znajdziemy w Lineage OS. 

Lineage OS - File Explorer
Lineage OS - File Explorer

Jaki telefon do Lineage OS?

Lineage OS obecnie obsługuje około 200 urządzień i wciąż są dodawane kolejne. Wśród nich znajdziemy zarówno flagowce, jak i tańsze modele. Aby zapoznać się z pełną listą zapraszamy na strone developera

Lineage OS jest jednym z najpopularniejszych custom romów na telefony z Androidem. Szacuje się czy jest zainstalowany na prawie 2 milionach urządzień. Zanim jednak rozpoczniecie pobieranie, pamiętajcie, że instalacja custom romu wiąże się z utratą gwarancji. Oprócz tego istnieje ryzyko (wprawdzie niewielkie, ale zawsze), że podczas instalacji wystąpi "brick bug" i smartfon zostanie uszkodzony - zmieni się w cegłe (ang. brick) i nie będzie można z niego korzystać, ani w żaden sposób naprawić.

Źródła: obr. downloadgooru.blogspot.com. 

Odsłon: 15702 Skomentuj artykuł
Komentarze

23

Udostępnij
  1. venom32
    Oceń komentarz:

    8    

    Opublikowano: 2018-10-15 21:56

    Autor zapomiał odpowiedzieć na pytanie, czy warto. Jakiś test? Porównanie szybkości działania smartfona z oryginalnym osem oraz tego samego telefonu po instalacji lineage? Wybrałbym kilka konstrukcji: starszą, nową, budżetową i z wyższej półki. Wtedy poznalibyśmy odpowiedź na tytułowe pytanie, a tak to mamy lakoniczny tekścik z którego nic nie wynika.

    Skomentuj

    1. Dudzio993
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2018-10-15 22:34

      Osobiście kiedyś bawiłem się w to na moim starym Samsungu Galaxy s3 i na prawdę było widać różnicę. Fakt faktem był to wtedy Cyanogenmod. Bardzo łatwo uceglić telefon, często zdarzały mi się problemy z łącznością (USB) by wgrać wszystko co niezbędne ale zawsze się udawało. Co do płynności to na prawdę było widać różnicę na korzyść Cyanogenmoda i tak jak tutaj jest napisane dało to też kilka dodatkowych funkcji, których Samsung nie dawał. Nie chce teraz sprawdzać ale podejrzewam, że nawet dzisiaj znalazłby się odpowiednik Androida 7.0/8.0 dla s3 jak i wielu innych starszych i wolniejszych telefonów ;)

      Skomentuj

      1. vulgary
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2018-10-16 10:17

        albo ArchiDriod, jeszcze lepszy od cyjana

        Skomentuj

    2. DDR2424
      Oceń komentarz:

      4    

      Opublikowano: 2018-10-16 00:46

      Jako użytkownik Szajsunga Galaxy S2 z 2012 roku i 4 letniego flagship killera - Oneplus One mogę powiedzieć że custom romy to samo dobro. W większości przypadków wystarczy kilka komend - odblokowanie bootloadera, a następnie wgranie custom recovery (są dokładne instrukcje dla każdego telefonu osobno), a wtedy wystarczy przez USB wrzucić wybrany system i mamy takiego androida jakiego chcemy.

      Co do płynności to tak jak z nakładkami producentów - są wolniejsze, przeładowane funkcjami, ale i szybsze które mocno przypominają czystego androida z dodatkowymi usprawnieniami, które jednak nie mają negatywnego wpływu na działanie urządzenia.

      Wszystko to ma podstawową zaletę poza oczywistym faktem, że możemy w kilkuletnim telefonie cały czas dostawać nowości od google. Telefon dostaje także aktualizacje poprawek bezpieczeństwa, a to jest bardzo często pomijane przez producentów.
      Dzięki temu już nawet na S2 mogę miec Androida 8 (pomijam płynność działania, ale to dość stary sprzęt który już nie ma startu do nowych konstrukcji), albo tak jak obecnie preferuję - aktualizowany co miesiąc Android 4.4.4 z zawsze aktualnymi poprawkami bezpieczeństwa.
      Natomiast mój Oneplus One obecnie pracuje na Androidzie 9, o którym wielu użytkowników może jeszcze pomarzyć, a jedynym poważniejszym błędem który jest częstą bolączką bardzo świeżych systemów - miesiąc od wydania, jest fakt że nie działają chwilowo płatności NFC. Gdybym jednak zechciał je mieć zawsze mogę wrócić do Lineage 15 - Androida 8 i wciąż cieszyć się aktualnymi poprawkami :)

      Skomentuj

    3. BrumBrumBrum
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2018-10-16 12:14

      cyt "Autor zapomiał odpowiedzieć na pytanie, czy warto"
      sam sobie musisz odpowiedzieć. jeśli chcesz się pozbyć słuchawki wyłącznie ze względu na starego androida, to warto. nowy czysty android zwykle nie ma takich zapychaczy jak oryginalny mod od producenta, gdzie nakładka może pożerać nawet sporo ramu. no wy android nie ma większych wymagań co do grafiki w porównaniu do starszych wersji. tak naprawdę wymagania wzrosły gdy android wskoczył na wersję 4.4, kiedy to jakaś akceleracja 3D stała się obowiązkowa. poza tym bez zmian. właśnie dlatego na czytnikach ebooków są starsze androidy, bo tam akceleracja 3D nie ma sensu.

      Skomentuj

  2. Bocheck
    Oceń komentarz:

    3    

    Opublikowano: 2018-10-15 22:17

    Ze swojej strony mogę polecić: Samsung S5- 2 GB RAM, nieużywalny na oryginalnym sofcie, bo za wolny.
    Na Lineage dostał drugie życie i działał w pełni sprawnie, zauważalnie szybciej niż na oryginalnym sofcie i co ciekawe dłużej na baterii kolejne półtora roku po gwarancji- do momentu aż zwariował dotyk- uszkodzenie fizyczne, nie software, który nadal działa w miarę płynnie, ale pod względem prędkości to nawet J5 go ucisza.

    Skomentuj

  3. Mighn
    Oceń komentarz:

    -3    

    Opublikowano: 2018-10-15 23:00

    Tylko należy zapomnieć o płaceniu przez Google pay - ta opcja nie działa na żadnym customie (ani nawet na fabrycznym ale zrootowanym systemie)... poza tym, customy to fajna zabawa, jest tego troszkę i dla starszych urządzeń często warto.

    Skomentuj

    1. skatan
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2018-10-16 00:18

      co ty gadasz ???
      na kazdym ktory nie jest rootowany

      ale na to jest magisk ..

      chyba ze coś się zmieniło od roku :P ( brak nfc obecnie )

      Skomentuj

      1. DDR2424
        Oceń komentarz:

        1    

        Opublikowano: 2018-10-16 00:35

        Jest tak jak mówisz, jednak czasem po odblokowaniu bootloadera możliwosć korzystania z android pay ucieka. Jednak są specjalne moduły m.in Magisk, które pomagają ukryć ten fakt i wtedy bez żadnego problemu działa nam Android Pay, Netflix i cała reszta appek wymagających oryginalnego softu.

        Jeśli natomiast sam magisk sobie nie radzi, to mamy masę modułów dopasowanych pod konkretne telefony, lub uniwersalne których można szukać pod nazwami SafetyNet fix itp. W moim przypadku na Oneplus One (4 letni już telefon pozostawiony na androidzie 6) aby używać Netflixa i płatności nfc wrzuciłem moduł dla Lenovo Vibe K5 i wszystko śmiga zarówno na Androidzie 8, jak i od miesiąca 9.0 (Arrow OS) - na 9.0 są jeszcze problemy z płatnościami NFC, ale to akurat norma dla świeżych jeszcze systemów :)

        Skomentuj

        1. Wyczes
          Oceń komentarz:

          0    

          Opublikowano: 2018-10-16 10:24

          Rozumiem google pay, ale po cholere netflixowi oryginalny soft? Co ich obchodzi na jakim sofcie oglądam to za co im zapłaciłem...

          Skomentuj

          1. BrumBrumBrum
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2018-10-16 12:25

            netflix to banda paranoików. np. na komputer wpuszczą ci 4K wyłącznie na windows10, bo "pozostali mogą coś ukraść", chociaż dla mnie to żaden problem "ukraść" na windows10 :) tylko po co. dlatego z netflixa nie korzystam, bo jestem z góry traktowany jak złodziej. moja kaso żegnaj netflixa :) bądź pożyteczna tam gdzie jest to lepsze :)
            niestety to samo jest ze smarkfonami, abyś przypadkiem czegoś nie "ukradł".

            Skomentuj

    2. DDR2424
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2018-10-16 00:35

      masz nieaktualne informacje kolego, co już dokładnie opisałem w komentarzu pod albo nad

      Skomentuj

    3. vulgary
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2018-10-16 10:12

      wywal busybox i sprawdź czy wtedy magiskhide zadziała, u mnie działa, nie możesz też mieć frameworku xposed bo safetynet wywali

      Skomentuj Historia edycji

  4. Dragonik
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2018-10-15 23:30

    Z tym płaceniem google pay to można podobno obejść i normalnie działa. Jednak ja nie używam więc do końca nie wiem.

    Skomentuj

    1. DDR2424
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2018-10-16 00:37

      wszystko ładnie chodzi :) nie ma najmniejszych problemów żeby jakikolwiek custom miał działające płatności, bo obejście SafetyNet to obecnie nie jest jakiś szczególnie duży problem dzięki Magisk. Niestety z tego co zauważyłem nie można wtedy korzystać z modułów Xposed, ale udało mi się od nich odzwyczaić ;)

      Skomentuj

      1. Marucins
        Oceń komentarz:

        1    

        Opublikowano: 2018-10-16 08:57

        Odzwyczaić od Xposed, serio?
        XPrivacy, Gravity, Flat Style Bar... i inne.
        Nie ma takiej opcji. Wole płacić kartą niż telefonem i mieć porządnie "ogarnięty" Android.

        Skomentuj

  5. Marucins
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2018-10-16 08:56

    Warto

    Skomentuj

  6. vulgary
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2018-10-16 10:16

    na razie najlepszy custom rom to ATN, niestety tylko do s8,8+, n8, obecnie już w wersji 7, polecam posiadaczom tych modeli

    Skomentuj

  7. Wyczes
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2018-10-16 10:21

    Nie wiem czy ja mam takiego pecha czy co, ale jak zwykle do mojej Xperii X Performance nie ma roma... -.-

    Skomentuj

  8. wizdar
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2018-10-16 12:10

    Probowalem "reanimowac" z pomoca LineageOS 14.1 mojego Note 3 LTE, bo juz nowa bateria i factory reset nie pomagal. Niby szybki proc i sporo ramu ale jakos nie wyrabial nawet przy przegladaniu stron, bateria nawet na 1 dzien nie wystarczala. Nie wiem, moze jakas sprzetowa usterka, w kazdym badz razie niewiele zmienilo, poza tym wariowala orientacja ekranu, czasami po prostu przestawal reagowac na zmiany polozenia. Ostatecznie poddalem sie i kupilem Huawei Mate 10 Pro.

    Skomentuj

  9. HardCorak
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2018-10-16 13:16

    System który z założenia miał być jako "najnowszy android i szybki na stare urządzenia". W praktyce jednak najnowszy to on jest na flagowce średniaki albo są pomijane albo mają starszą wersję.

    I jaki jest tego sens? Flagowce są zazwyczaj szybkie i nie ma po co bawić się w LineageOS szczególnie że wiele rzeczy może nie działać tak jak trzeba a w szczególności aparat...

    Skomentuj

  10. Gatts-25
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2018-10-16 20:06

    To jest właśnie piękne bo tak dawno bym był zmuszony do wymiany mojego LG G2 jednak rzeczywistość staje się po woli brutalna dla tego modelu.Sam Huawei Mate 10 Pro robi tak ładne zdjęcia i nagrywa filmy oraz płynnie działa , że przesiadka na nowy model jest nieunikniona.LG G2 nie nadaje się już do robienia zdjęć chociaż i tak przewyższa mojego kompakta FujiFilm FX 5200.
    6lat na jednym akumulatorze i według usług diagnostycznych dalej ma 98% pojemności.Telefon codziennie ładowany bo najmniejsza co chwile siedzi w Roblox.
    Custom Rom to zbawienie bo tak wyratowałem oryginalny system operacyjny , który miał problem z systemem po 4latach poprzez samoczynne włączanie się i wyłączanie Bluetooth i WiFi na przemiennie.
    Telefon po za rozmowami i wiadomościami oraz grami dla dziecka służy jeszcze do płatności zbliżeniowych i jak w temacie panujesz nad wszystkimi zainstalowanymi aplikacjami tylko należy uważać z nadmiernym blokowaniem bo wtedy przestaje działać wysyłanie sms czy telefonowanie.

    Skomentuj

  11. Lord_Krecitsqa
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2018-12-28 09:45

    Mam Lineage 16 na S7_edge i wymiata :)
    Redaktor zapomniał o wyswietlaczu LiveDisplay który "uczy" się naszych preferencji.
    Nie wspomnę już o tapetach live które na AOSP wyglądają zjawiskowo ;)

    Skomentuj

Dodaj komentarz

Przy komentowaniu prosimy o przestrzeganie netykiety i regulaminu.

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany!