Na topie

Najlepsze karty graficzne – kwiecień 2011

Autor:
Kamil Myzia

więcej artykułów ze strefy:
Procesory

Kategoria: Karty graficzne Producenci: AMD

Polecamy łącznie ponad 20 kart graficznych z różnych segmentów. Znajdziesz tu zarówno modele ekonomiczne i ciche, jak i potwory wydajności do gier.

A A

 

Zobacz (20) polecanych kart                                              Przejdź do galerii »

 

Przygotowaliśmy kolejny poradnik dla początkujących i średniozaawansowanych użytkowników komputera. Wybraliśmy najciekawsze karty graficzne spośród wszystkich dostępnych na rynku i przedstawiamy je w jednym miejscu.

Pamiętaj: wybór karty graficznej każdy z nas powinien rozpocząć o zastanowienia się, co najczęściej robimy siedząc przy komputerze. Gramy w każdej wolnej chwili, oglądamy filmy, przeglądamy strony internetowe, a może wykorzystujemy komputer tylko do pracy biurowej? Od powyższych będzie zależało, który model karty będzie najodpowiedniejszy.

Karty graficzne - jak wybieraliśmy

Poniżej prezentujemy kilka punktów, jakie musiał spełniać model karty trafiający do tego zestawienia:

  • Akcelerator musiał być szeroko dostępny w wielu sklepach. Karty graficzne, które zastąpiono nowszymi modelami, nie są produkowane lub widnieją w ofertach 2-3 sklepów na cały kraj, były pomijane.
  • Cena karty powinna być adekwatna do oferowanych możliwości (wydajność, jakość wykonania)
  • Mile widziany autorski system chłodzący, ciekawy zestaw wyposażenia, podniesiona częstotliwość taktowania
  • Inne ważne cechy, jak ciekawy zestaw wyposażenia, dłuższy okres gwarancyjny, większa niż u konkurencji ilość złączy multimedialnych
     

Przydatne informacje:

Zanim wybierzemy konkretny model karty graficznej, zastanówmy się:

• Czy dana karta zapewni mi wydajność, jakiej oczekuję?
• Czy nie przeszkadza mi głośna praca systemu chłodzącego?
• Jakie są mi potrzebne wyjścia multimedialne umieszczone na akceleratorze?
• Czy mam odpowiednią moc i klasę zasilacza komputerowego?
• Czy moja obudowa pomieści nową kartę?
• Czego wymagam od dodatkowego wyposażenia (przelotki, przejściówki, gra, etui na nośniki danych)?


Jako uzupełnienie wiedzy początkującym czytelnikom polecamy nasze artykuły i poradniki:

Karta graficzna – poradnik jak wybrać
Przewodnik po mobilnych układach graficznych
Jak podkręcić kartę graficzną
ATI vs NVIDIA - porównanie oprogramowania do kart GeForce i Radeon

Karty graficzne - nasze propozycje

Ekonomiczne
Przedział cenowy: do ok. 300 zł

Główne zastosowanie to odtwarzanie multimediów (filmy, muzyka, gry w przeglądarce internetowej), praca biurowa, surfowanie po internecie oraz gry komputerowe sprzed kilku lat. Wydajność proponowanych akceleratorów powinna być wystarczająca dla grających w rozdzielczościach: 1024x768, 1280x1024, ewentualnie w 1440x900 (z niskimi detalami graficznymi). Kryteriami wyboru modelu karty graficznej w tym przypadku będą: niski pobór energii, niska temperatura, niewielkie gabaryty, bardzo cichy układ chłodzący – najlepiej pasywny.

Polecane modele:

Wydajne
Przedział cenowy: 300-600 zł

W tej kategorii cenowej większość kart graficznych pozwala na komfortową grę w rozdzielczości 1440x900 oraz w 1680x1050 z ustawieniem niższych detali graficznych. Przy zakupie karty graficznej powinniśmy zwrócić uwagę na relację ceny do wydajności, głośność układu chłodzącego i osiągane temperatury. Ważnym czynnikiem będzie też oszczędność w poborze energii elektrycznej.

Polecane modele:

Bardzo wydajne
Przedział cenowy: 600-800 zł

Karty graficzne oferujące dobrą wydajność w rozdzielczości 1680x1050 oraz 1920x1200 przy nieco niższej szczegółowości grafiki. Głównym argumentem będzie tutaj dobry stosunek ceny do wydajności i akceptowalny poziom hałasu powodowany przez wentylator układu graficznego. Na dalszy plan schodzą pobór energii, temperatury oraz gabaryty akceleratora. Szukamy przecież dobrego wydajnościowo akceleratora, a w tym przypadku nie zawsze wydajność idzie w parze z niskim poborem energii.

Polecane modele:

Super wydajne
Przedział cenowy: od 800 zł w górę

Komputer z najwydajniejszymi akceleratorami graficznymi, pozwalającymi na bezkompromisowe granie w rozdzielczościach Full HD (1920x1200), oraz wyższych. Zakwalifikowane tutaj karty graficzne odznaczają się bardzo dobrą wydajnością. W odległy plan schodzą takie właściwości jak pobór energii, głośny system chłodzący, czy też duże gabaryty. Liczy się wyłącznie znakomita wydajność w najnowszych grach.

Polecane modele:


Zobacz (20) polecanych kart                                              Przejdź do galerii »

 

Więcej o kartach graficznych:

 

Odsłon: 62824 Skomentuj artykuł
Komentarze

44

Udostępnij
  1. Danielo
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-04-04 11:18

    Absolutnie nie polecam Gainward GeForce GTX 460 768 MB Green. Ta karta ma GPU w wersji SE z obciętymi do 288 rdzeniami CUDA. Dodatkowo zaniżone zegary na pamięciach i GPU.

    Skomentuj

    1. noel24
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2011-04-04 11:34

      To było wiadomo już od jakiegoś czasu. Tylko w prasie i na stronie producenta informacji brak. A jakieś benchmarki kolega może zapodać? Tak z czystej ciekawości bym chciał wiedzieć, jak to procentowo do referencyjnego 768MB. Nikt tego cholerstwa nie chce przetestować.

      Skomentuj

      1. Szymon331
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2011-04-04 18:15

        Może gryzie ;)

        Skomentuj

        1. Lightning
          Oceń komentarz:

          0    

          Opublikowano: 2011-04-04 20:25

          Nie strasz spokojnego człowieka..... :)

          Skomentuj

    2. arturro
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2011-04-04 17:53

      Ale czy SE przypadkiem nie ma szyny 256bit i przy tym 1GB pamięci? Jeżeli ta karta to SE z 288 i szyną 192bit to to jakaś samowolka chińczyków:)

      Skomentuj

    3. Kamil Myzia
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2011-04-05 13:35

      Dlatego jest tania, bo ma obciętą architekturę. Mimo wszystko, w swojej cenie jest dobrą konstrukcją.

      Skomentuj

    1. Kamil Myzia
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2011-04-05 13:36

      Nie chcieliśmy tworzyć "naście" segmentów cenowych. Tylko na tacy podać najciekawsze karty.

      Skomentuj

  2. Danielo
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-04-04 12:22

    @noel24

    Niestety nigdzie nie ma testów tej dziwnej karty. A najlepsze jest to że Gainward na swojej stronie twierdzi że ten model ma GPU w wersji pełnej GTX 460 a nie GTX 460SE.

    http://www.gainward.com/main/product/vga/pro/p00451/p00451_datasheet_8864d7f3b77015e7.pdf?s=154

    Istnieje także bliźniaczy model Palita GeForce GTX 460 768 MB Green. O którym jeszcze mniej wiadomo, ponieważ na stronie producenta nie ma żadnej specyfikacji. Natomiast jest on relatywnie tani można go dostać za około 440-450zł.

    Skomentuj

  3. PIOTER123
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-04-04 12:57

    o żal nie ma żadnej karty EVGA palec w dół xD

    Skomentuj

    1. Kamil Myzia
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2011-04-05 13:37

      EVGA ostatnio zapomina o swoich potencjalnych klientach. Nie widać autorskich produkcji, czy kart które są wyraźnie lepsze od konkurencji.

      Skomentuj

  4. Flaqs
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-04-04 13:17

    A co z Radeonem HD6970 od VTX? Widziałem w necie takie po około 920 pln! Warty on jest czegoś? Skąd jego niska cena?

    Skomentuj

    1. -YoSHi-
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2011-04-04 15:08

      pewnie przerobiony 6950. taka cena za 6970 jest nierealna bo kosztuje on minimum 1100 zł.

      Skomentuj

      1. Flaqs
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2011-04-04 17:01

        WOW! Mój błąd!!! Pomyliłem się srodze... Tak jak Piorun podał linka. Chodziło o 6950 od VTX, ale z tego co widzę to te karty mają tam tylko 1GB pamięci :/

        Skomentuj

        1. Lightning
          Oceń komentarz:

          0    

          Opublikowano: 2011-04-04 20:20

          I co z tego? Do gier w zupełności 1GB wystarczy no chyba, że grasz w 2560x1600.

          Skomentuj

    2. Lightning
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2011-04-04 15:22

      Jakiś super tani
      http://www.skapiec.pl/site/cat/14/comp/2096988

      Skomentuj

  5. Dudi4Fr
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-04-04 13:23

    Trochę za mało grup jak dla mnie.
    Bo Hd 6990 i GTX590 w grupie od 800 zł ?? Jak ktoś się nie zna i sprawdzi aktualną cenę w komputroniku czy gdzieś indziej to troszkę mu mina zrzednie bo de facto cena 3 razy większa.
    A i prawie bym zapomniał nie wiedziałem że GTX 560 Ti ma taką samą wydajność co HD 6990 i GTX 590 no ale skoro jest w grupie "Super Wydajne"

    Skomentuj

    1. Kamil Myzia
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2011-04-05 13:39

      Nikt nie pisze, że GTX 560 Ti jest tak samo wydajny, jak HD 6990.

      Więcej grup cenowych masz np. w tym poradniku: http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/Karta_graficzna_-_poradnik_jak_wybrac-3713.html

      Niniejszy, to takie krótkie i szybkie miesięczne zestawienie.

      Skomentuj

  6. may_pl
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-04-04 13:56

    to prawda chłopaki, HD 6990 i GTX 590 powinny być w klasie "EKSTREMALNE od 2000zl w górę"

    ps. nie sugerować się ceną w nazwie klasy ;)

    a zamiast nich powinny pojawić się GTX 580 i HD 5970

    Skomentuj

  7. hedzik
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-04-04 14:31

    Szczerze mówiąc nic ciekawego nie zareprezentowaliście w tym artykule.

    Skomentuj

  8. Quarantino
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-04-04 14:38

    Czemu w tym zestawieniu, brakuje karty Radeon HD 5870 w dziale Super Wydajne? :>

    Tuż to zniewaga jakich mało ;P

    Skomentuj

    1. Szymon331
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2011-04-04 19:25

      I co, boli Cię to że nie masz już "super wydajnej" karty?

      Skomentuj

      1. b1tzz
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2011-04-04 21:25

        http://profile.ak.fbcdn.net/hprofile-ak-snc4/50312_167712113265814_828015_n.jpg

        Skomentuj

  9. Radeusz
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-04-04 14:45

    Co zalegają na magazynie w komputroniku? Propozycje w większości tragiczne lub bardzo słabe, jak cały artykuł.

    Skomentuj

    1. Macieyerk
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2011-04-04 15:23

      Zgadzam się z tym,test robiony na szybkość byle był.Brak przedziału do 150zł gdzie do filmów w SD i internetu wystarczy taki GF6600GT do bluray jakaś z DX10 (HD2400/3450/4350)(8400GS/8500GT/9400/9500)a jeśli chodzi o budżet 300zł to inna śpiewka tu mamy już sprzęt do gry używany 8800GTS/9800GT/GTS250 a może nawet GTX260 od ATI HD3850/HD4850/może 4870.Z nowych do 300zł warto tylko GT240 inne są wolniejsze a DX11 i tak nie wykorzystają.Ceny jak zwykle z komputronika.

      Skomentuj

    2. Kamil Myzia
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2011-04-05 13:42

      Nie masz racji. Nasze zestawienie prezentuje naszym zdaniem najciekawsze propozycje od producentów kart graficznych. Co miesiąc będą podawane nowe propozycje.

      To nie test, to poradnik, co aktualnie warto kupić do domowego komputera. Jeśli brakuje Ci większej ilości kart, to zapraszam do naszego poprzedniego zestawienia, które obejmowało więcej polecanych akceleratorów: http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/Karta_graficzna_-_poradnik_jak_wybrac-3713.html

      Skomentuj

  10. Lightning
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-04-04 15:15

    No ludzie jak można było polecić kartę Gainward GeForce GTX 460 768 MB GREEN EDITION?! Jest tyle fajnych kart GTX 460 w cenie poniżej 600 zł. m. in. modele Gigabyte i Asus, a ten złom mie dość, że się słabo kręci to jeszcze wcale nie jest wydajny (znacznie lepszy byłby GTS 450).

    Poza tym - w tym artykule po prostu nic nie ma.
    Doczekamy się kiedyś prawdziwego MEGATESTU?

    Skomentuj

    1. Kamil Myzia
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2011-04-05 13:43

      W swojej cenie, ta karta jest warta uwagi. Podam inny przykład, czy kupiłbyś np. Radeona 6850 za 800 zł? Pewnie nie, ale za 580 zł, to już świetna propozycja. Podobnie rzecz się ma z GTX 460 Green.

      Skomentuj

  11. Lightning
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-04-04 15:17

    Chętnie kupię kartę Palit GeForce GTX 570 2x EDITION.
    A ten Zotac GeForce GTX 470 to też chyba jakaś pomyłka

    Skomentuj

    1. Kamil Myzia
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2011-04-05 13:46

      Dlaczego pomyłka? GTX 470 w cenie ok. 730 zł to dla Ciebie za dużo? To najtańszy GTX 470 na rynku.

      Skomentuj

      1. Lightning
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2011-04-06 16:23

        No ale co to za karta: :)
        Palit GeForce GTX 570Palit GeForce GTX 570

        Skomentuj

  12. SoundsGreat
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-04-04 16:03

    "Karty graficzne oferujące dobrą wydajność w rozdzielczości 1680x1050 oraz 1920x1200 przy nieco niższej szczegółowości grafiki."

    A więc moja karta już nie ciągnie pełnych detali w fullHD, ok, dzięki za info, zaraz sobie poprzestawiam ustawienia w grach na medium ;)

    Skomentuj

  13. JoHnNy08PL
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-04-04 19:45

    I co ten art miał pokazać...?

    Skomentuj

    1. Kamil Myzia
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2011-04-05 13:48

      Miesięczne zestawienie najciekawszych kart graficznych.

      Skomentuj

  14. zuber84cool
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-04-04 22:17

    A ja pytam gdzie w tym zestawieniu Radeon 6850 Gigabyte 1GB 2xDVI&HDMI&DP (PCI-E) OC http://www.saturion.pl/index.php/product/114586/Sprz_t_komputerowy_/Podzespo_y_PC_/Radeon_6850_Gigabyte_1GB_2xDVI_HDMI_DP_PCI_E_OC.html

    -------------585zł-------------

    Skomentuj

  15. trybik
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-04-04 23:41

    Jakoś w tych super wydajnych nie pasuje mi Sapphire 6950, podobno ma autorski system chłodzenia czyli od Sapphire więc szansa na moda-a jest raczej mała ? Ja bym ją wyrzucił z tego zestawienia a za to dał już coraz tańszego GeForce GTX 580 tylko z lepszym chłodzeniem, np. takiego MSI z Twin Frozr, ekstremalna wydajność w grach, programach 3D (CUDA) a przy tym cisza, świetnie chłodzona karta, w dodatku z opcją OC (przez co tu dużo gadać, bardzo dobry program do zarządzania kartą graficzną - MSI Afterburner) - http://www.ceneo.pl/11052742

    Skomentuj

    1. Skeletor
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2011-04-05 12:52

      trybik ma rację, ja nie chcę zgrywać kozaka, ale przepaść między radkiem 6950 a GTX 580 jest ogromna. Wolałbym już dozbierać tego tysiaka, kosztem gorszej płyty i i5. Grafa to serce systemu dla gracza i basta. 1700 zł to już daje radę!!!

      Skomentuj

  16. lomax19
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-04-05 10:58

    Absolutnie brakuje w tym zestawieniu Radeona 6850 od Gigabyte z 1GB. Jedna z lepszych kart w swojej klasie.

    Skomentuj

    1. Kamil Myzia
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2011-04-05 13:49

      Był w naszym poprzednim zestawieniu: http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/Najlepsze_karty_graficzne_-_lutymarzec_2011-3626/strona/13339.html#gallery

      Co miesiąc staramy się wybrać inne propozycje, choć ciężko uniknąć powtórzeń.

      Skomentuj

  17. IT Rescue
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-04-05 20:31

    Fajne zestawienie :)

    ---------
    http://www.itrescue.com.pl

    Skomentuj

  18. Alart
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-04-06 00:17

    Zdecydowanie trzeba było odpuścić sobie samospalający się 590 i dać 580, który jest akurat niezły.

    Skomentuj

    1. Alart
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2011-04-06 00:20

      Chyba że naprawdę nie ma nowych 580. To trzeba było opuścić 590 do wyjaśnienia tego palenia.

      Skomentuj

  19. bertrobb7
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-04-06 15:10

    Od dłuższego czasu poczytuję to forum ,jest to jednak mój pierwszy post więc witam wszystkich .
    Dziwi mnie w zestawieniu kart do 800zł brak Radeona 5870.
    Rozumiem że to karta poprzednij generacji jednak zważywszy na ostatnie spadki cenowe tego modelu(taki GIGAGYTE w wersji oc można bezproblemowo można kupić do 750zł w szanowanych sklepach)
    Karta jest szybsza od wymienionych w tym przedzile cenowym(przegrywa może troszkę w DX11 z 6870), ma dobre chłodzenie, akceptowany poziom zurzycia energii i głośnośc,trzyletnią gwarancję i dobry ewentualny serwis.
    Czego chcieć więcej ?
    Pozdrawiam

    Skomentuj

  20. pracawinternecie.com
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-05-28 12:31

    Bardzo dobry artykuł z testami kart graficznych oraz jaka najlepsza karta w danym przedziale cenowym:)

    http://nvision.pl/Test-kart-graficznych-DX11-i-DX10-20102011--Articles-405-ndetails-1.html

    Skomentuj

  21. pracawinternecie.com
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-05-28 13:03

    Na Proline idzie kupić ASUS HD6850 1GB 256bit za 585zł

    Skomentuj

Dodaj komentarz

Przy komentowaniu prosimy o przestrzeganie netykiety i regulaminu.

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany!