Na topie

Ocena

Autor:

więcej artykułów ze strefy:
Smartfony

A A

Nowy system operacyjny Windows Phone 8, atrakcyjne wzornictwo z poprzedniczki - Lumii 900, która miała premierę w ubiegłym roku, i specyfikacja sprzętowa pozwalająca bez wstydu spoglądać na konkurencję. Tak można w kilku słowach opisać testowany przez nas smartfon Nokia Lumia 920.

Czy Nokia może być dumna ze swojego nowego flagowca? Z pewnością tak i gdyby cena była nieco niższa, albo oferty u operatorów atrakcyjniejsze, byłby to hit sprzedaży. Bardzo dużo zaprocentowała tutaj platforma Windows 8, która wygląda na pierwszy rzut oka identycznie jak poprzednia wersja, ale w praktyce zmiany dają jeszcze lepszy komfort pracy.

Nokia Lumia 920 widok bok ekran

Ekran Nokii nie jest rekordzistą, ale 4,5 cala można uznać za optimum. Zwłaszcza że ma on rozdzielczość 1280 x 768 pikseli. Choć wyświetlacz wykonano w technologii LCD, to może pochwalić się bardzo dobrą jakością obrazu, dużą jasnością i przyzwoitym kontrastem. Kolory nie są może tak soczyste jak na AMOLEDzie, ale za to bardziej realistyczne.

Pomijając obsługę standardu MHL, można powiedzieć, że Nokię wyposażono we wszystkie najpotrzebniejsze nowinki. Zabrakło jeszcze jednej starej rzeczy - slotu na karty mikroSD. W tym przypadku Nokia zdaje się podążać drogą Apple, ale na razie nie zapowiada się by na rynek trafiła Lumia z 64 GB pamięcią.

Chwalić jest bardzo prosto, dlatego staraliśmy się znaleźć i wypunktować najważniejsze wady smartfona. I to bardziej urządzenia niż platformy programowej, choć te są ze sobą bardzo silnie związane.

Brak radia FM i obsługi standardu MHL to niedociągnięcia, które można przeboleć. Bardziej doskwierały nam problemy z balansem bieli i zbyt duża, naszym zdaniem, kompresja obrazu przy fotografowaniu.

To czy duża waga jest zaletą czy wadą, zależy od charakteru w jakim wykorzystujemy urządzenie. Nam spodobało się wrażenie solidności powodowane przez odczuwalną masę. Można się przyzwyczaić do 185 gramów wagi, ale zwolennicy supersmukłych konstrukcji z ekranami prawie pozbawionymi ramki zauważą, że, podobnie jak poprzednik, nowa Nokia jest większa niż mogłaby być.

Czas pracy na akumulatorze okazał się przęciętny. W normalnych warunkach nie powinno to nam przeszkadzać, ale gdy urządzenie jest bardzo intensywnie wykorzystywane, sytuacja zmienia się już na gorsze. Lumię 920 dla pewności warto doładowywać codziennie.

kup Synology DiskStation DS212Podsumowując. Mimo że Nokia Lumia 920 nie jest smartfonem pozbawionym wad, to trudno go nie polubić. I dlatego entuzjazm, o którym mówiliśmy na początku recenzji, przeważył. Osoby, które są sceptycznie nastawione do platformy Windows Phone, trudno będzie przekonać słowami, że na tym smartfonie możemy pracować tak samo wygodnie jak w innych platformach systemowych. Ale ci użytkownicy, którzy wiedzą po co noszą w kieszeni smartfon i nie spędzają całych dni instalując nowe aplikacje, powinni zainteresować się Nokią Lumia 920.

Będą musieli jednak przygotować się na zimny prysznic w postaci ceny. Około 2500 złotych to niemało, nawet zakładając, że jest to flagowy smartfon Nokii. Na nieco niższe ceny można liczyć u operatorów, ale tylko w sytuacji gdy zdecydujemy się na bardzo wysoki abonament. Przy tej niedogodności spora waga to już mało istotny drobiazg.

  Opinia redakcji
 

plusy:
duży ekran PureView HD Clear Black
wyraźny obraz bez smużenia
bardzo dobra jakośc wykonania
czuły i precyzyjny interfejs dotykowy
bardzo płynna praca systemu operacyjnego
wydajny dwurdzeniowy procesor
dobry obraz wideo Full HD
świetne zdjęcia w słabym oświetleniu
dobrze działająca stabilizacja optyczna
duża ergonomia
bardzo wysoka wydajność silnika JavaScript
nie nagrzewa się zbyt mocno
bezprzewodowe ładowanie (standard Qi)
przednia kamera z wideo 720p
dostęp do zawartości pamięci bez instalacji dodatkowego oprogramowania

 

minusy:
ciężki i relatywnie duży
niewymienny akumulator
brak slotu na karty pamięci
brak trybu pamięci masowej
zbyt duża kompresja zdjęć
brak obsługi standardu MHL
nie ma radia FM
systemowi Windows Phone 8 brakuje kilku przydatnych narzędzi
cena

 

Ocena:
Jakość wykonania:
super
Ergonomia - sprzęt:
super
Sterowanie dotykiem: super
Wymiary i waga:
dobry plus
Czas pracy na baterii:
zadowalający plus
Oprogramowanie:
dobry plus
Jakość wyświetlacza:
dobry plus
Jakość dźwięku:
dobry plus
Wydajność ogólna: super
Wydajność 3D:
 zadowalający plus
Ilość akcesoriów: dobry plus
Ogólna ocena:
Orientacyjna cena w dniu publikacji testu: 2600 zł
 dobry produkt benchmark.pl

 

Wygraj smartfon Nokia Lumia 920. Zapraszamy do konkursu!

Odsłon: 433008 Skomentuj artykuł
Komentarze

50

Udostępnij
  1. agnus
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2013-01-03 11:04

    Lumia 900 ma większy ekran (4,3"). A także (aktualnie) już Windows 7.8

    Skomentuj

    1. agnus
      Oceń komentarz:

      2    

      Opublikowano: 2013-01-03 11:09

      "Posiada" też HSPA (choć nie +) Warto by dodać bo termin "3G" jest zbyt ogólny.

      Skomentuj

    2. Karol Żebruń
      Oceń komentarz:

      3    

      Opublikowano: 2013-01-03 12:14

      Faktycznie, to była przekątna Lumii 800. Już poprawione. Dzięki.

      Skomentuj

    3. Bloob
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2013-05-29 20:36

      Ma mniejszy ekran

      Skomentuj

  2. mrpetero
    Oceń komentarz:

    -7    

    Opublikowano: 2013-01-03 11:30

    Zawsze byłem zwolennikiem Nokii , teraz kiedy zmieniłem N8 na Note II dopiero poczułem moc ;) .. na a porównajcie 920 do Note'a II i powalającą cenę Nokii gdzie samsunga można mieć za +- 1900 zł .

    Skomentuj

  3. wormadam
    Oceń komentarz:

    4    

    Opublikowano: 2013-01-03 11:30

    Tyle minusów i ocena bardzo dobra ?
    ciężki i relatywnie duży > Wymiary i waga: dobry plus. :)
    jakby miał 20cm x 30cm to dostałby dobry czy jak ?

    Skomentuj

    1. Olasty11
      Oceń komentarz:

      2    

      Opublikowano: 2013-01-03 19:09

      ja nie wiem czemu tak wytykana jest jej waga kiedy pierwszy raz wziąłem ten telefon w dłoń to nie poczułem, że jest jakiś ciężki, zwykły telefon. Co do rozmiarów też nie są one wadą a wręcz plusem (jedną ręko osoba z małymi dłońmi niestety go nie obsłuży jak iphona) to jest smartfon a na takim ekranie wykorzystywanie jego wszystkich funkcje to bajka

      Skomentuj

  4. ShoGo
    Oceń komentarz:

    -1    

    Opublikowano: 2013-01-03 11:48

    Plusy za coś takiego:
    - dostęp do zawartości pamięci bez instalacji dodatkowego oprogramowania.
    - czuły i precyzyjny interfejs dotykowy.
    - bardzo płynna praca systemu operacyjnego
    - duża ergonomia
    - nie nagrzewa się zbyt mocno
    To każdy telefon ze średniej pułki też ma takie plusy!
    Bez nich wychodzi, że prawie tyle samo minusów co plusów i ocena bardzo dobra :/

    Skomentuj

    1. ShoGo
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2013-01-03 11:50

      i jeszcze to:
      - bezprzewodowe ładowanie (standard Qi)
      to żaden plus skoro trzeba jeszcze zapłacić za stacje z 300-500zl. Jak by to było w zestawie to tak, a tak to żadna rewelacja

      Skomentuj

      1. Szymon331
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2013-02-09 16:06

        Co prawda to prawda. To każdego telefonu można dokupić sporo ciekawych gadżetów z nim współpracujących ale nie powinno się za to dawać plusów.
        Chyba że byłyby one zakupione wraz z telefonem

        Skomentuj

      2. media
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2013-02-20 17:51

        Zestaw do ładowanie 920 będzie kosztował 159zł, a do 820 można już za 80 zł kupić tylną obudowę i też ładować indukcyjnie :)

        Skomentuj

  5. NJaszczur
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2013-01-03 12:14

    920 nie do końca wzoruje wygląd na 900, bo nowszy model ma zaokrąglone krawędzie ekranu (jak 800).

    Dodatkowo warto wspomnieć, że ekran ma znacznie krótszy czas reakcji i wyższą częstotliwość odświeżania, niż przeciętny LCD.

    Skomentuj

    1. agnus
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2013-01-03 13:51

      Nokia Lumia 900 ma również zaokrąglone krawędzie ekranu...

      Skomentuj

  6. arval
    Oceń komentarz:

    4    

    Opublikowano: 2013-01-03 12:18

    Ciekawie wygląda wynik wydajności WWW (niższy wynik lepszy):

    - Nokia Lumia 920 923
    - Samsung Galaxy S3 1437

    Pokazuje to że dwurdzeniowy Qualcomm S4 Krait potrafi rozłożyć na łopatki czerordzeniowego Samsunga SGS3 ze starymi rdzeniami CPU ARM A9.

    Ciekawe czy SGS 4 poprawi ten wynik i będzie szybszy? Podobno SGS4 będzie miał rdzenie A15 które mają być szybsze niż te w Qualcomm S4 Krait.

    Skomentuj

    1. XeonX
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2013-01-03 14:43

      Sunspider nie jest wielowątkowy, testuje wydajność jednego rdzenia i o czasie decyduje właśnie architektura rdzenia(Cortex A15 jest dużo szybszy niż Cortex A9), taktowanie, przeglądarka i system.

      Skomentuj

    2. marrcus
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2013-01-04 21:46

      w S2 mam 1500 w Operze

      Skomentuj

  7. Karol Żebruń
    Oceń komentarz:

    7    

    Opublikowano: 2013-01-03 12:18

    Bardzo trudno być obiektywnym. Na nas spada to zadanie :) Znam kilka osób, które nie znoszą najnowszych wynalazków firmy na S, a Nokią są zachwycone. A argumenty są czasem przedziwne.

    Skomentuj

    1. piotrek84g
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2013-01-15 17:00

      Znałem osobę, która była z tych "tylko Nokia, Nokia najlepsza, najlepsza jakość". Cały czas miał tylko Nokie. Moje zdziwienie wywołało, gdy kupił sobie HTC :)

      Skomentuj

  8. tanakov
    Oceń komentarz:

    5    

    Opublikowano: 2013-01-03 12:37

    To prawda obiektywizm w dzisiejszych czasach to rzecz względna....

    Jak jesteś zbyt obiektywny to jesteś stronniczy ;)

    "Samsungowcy" czy "Applowcy" w swojej bezgranicznej obiektywności skrzętnie omijają i nie zerkają biorą pod uwage takich tworów jak Sony, Nokia, BB, czy HTC... negują już wszystko co chodzi po ziemi.

    Skomentuj

  9. mrosi
    Oceń komentarz:

    5    

    Opublikowano: 2013-01-03 13:12

    Hmmmm............

    W plusach:
    "• dostęp do zawartości pamięci bez instalacji dodatkowego oprogramowania"
    W minusach:
    "• brak trybu pamięci masowej"

    Bez komentarza...

    Skomentuj

  10. Lightning
    Oceń komentarz:

    -4    

    Opublikowano: 2013-01-03 14:01

    Tabelka na pierwszej stronie jest na prawdę super.

    "Nokia Lumia 900 1300 - 2300 zł "
    "Samsung Ativ S I8750 - brak danych "

    Ja rozumiem, że dla redakcji wydać 100 zł. w jedną czy drugą stronę to jak splunąć w ziemię, ale nie wszyscy maja tak dobrze.

    BTW tak trudno sprawdzić jakie są ceny?
    (.)

    Skomentuj

    1. agnus
      Oceń komentarz:

      2    

      Opublikowano: 2013-01-03 14:56

      W sumie to jak dla kogoś 100 czy 200zł w tą czy w druga stronę ROBI różnicę to oznacza że go na taki telefon nie stać i powinien poszukać telefonu na miarę swoich możliwości.

      Skomentuj

      1. Lightning
        Oceń komentarz:

        -1    

        Opublikowano: 2013-01-04 11:39

        Prawdę mówiąc chciałem napisać (słownie) tysiąc złotych no i też trochę żartowałem ;)

        Co do samej Lumii 920 to wg mnie to świetny smartfon, ale mimo wszystko cenowo szału nie robi.

        Skomentuj

  11. XeonX
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2013-01-03 14:24

    Mój Galaxy Nexus (Android 4.2.1) osiąga 1290ms w Sunspider na standardowej przeglądarce. Więc coś tu nie gra chyba wyniki z czasów Android 4.0 podajecie.

    Skomentuj

  12. XeonX
    Oceń komentarz:

    2    

    Opublikowano: 2013-01-03 14:47

    W plusach brak tego, że właśnie Nokia 920 i 820 są jedynymi ogólnie dostępnymi telefonami z LTE którego jeszcze nie ma, ale będzie :D

    Skomentuj

    1. agnus
      Oceń komentarz:

      2    

      Opublikowano: 2013-01-03 14:54

      Lumia 900 na papierze też ma. Ale w wersje sprzedawane w EU mają LTE wyłączone, pewnie podobnie z modelem 920. Chyba że ktoś sciągnie sobie egzemplarz z USA.

      Skomentuj

    1. Olasty11
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2013-01-03 19:14

      doradzam popatrzeć na allegro ja kupiłem za 2 tyś od Pana który wziął go w firmę, telefon nie ma simlocka żadnych problemów o których niektórzy mówią no i gwarancję nokii

      Skomentuj

  13. luk9400
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2013-01-03 16:59

    Szczerze mówiąc to nazwa FatBoy jak dla mnie nie brzmi zbyt pieszczotliwie. Pewnie dlatego, że kojarzy mi się z FatMan tzn. bombą zrzuconą na Nagasaki. Ale wracając do samego telefonu to podoba mi się, mimo kilku rzeczywistych wad no i oczywiście ceną.

    Skomentuj

  14. KwAs34
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2013-01-03 18:57

    Już jutro przybędzie;)))
    Proszę redakcjo szanowna zróbcie cały test na 1 stronie z przyciskiem do druku!
    TEST rewelka!!:)

    Skomentuj

  15. Olasty11
    Oceń komentarz:

    2    

    Opublikowano: 2013-01-03 19:17

    Ciekawi mnie czemu jak sgs wprowadziło samoled to jaki szał, że każdy podjarany bo kolorowy (też lubię mocne nasycenie ale powinno się odnosić do realności odwzorowania kolorów) a lumijka ma prawię najgęstszy, jedno z najlepszych odwzorowań koloru i 60hz to no jest dobry ale nie jest to amoled, czemu ciągle się porównuje ekrany do amoledów, system do androida, hardware do czterodzeniowego sgs3 i tak dalej

    Skomentuj

    1. R2rrO
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2013-01-04 06:22

      Wiesz dlaczego?
      Bo to działa na tępych ludzi - to czysty marketing.
      Ludzie kupują bez zastanowienia, bo każdy chce mieć coś, czym mógłby się pochwalić, lub komuś zaimponować (no może nie każdy - bo mnie się to nie tyczy^^) W taki o to sposób interes się kręci. Przerażająca prawda ;)

      Skomentuj

  16. R2rrO
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2013-01-04 06:16

    Telefon świetny, choć niepozbawiony wad - których przecież spokojnie można było uniknąć.
    Wtedy byłby wart każdych pieniędzy i pozamiatałby konkurencję. Dlatego, nigdy nie zrozumiem projektantów wszelakich urządzeń...
    Jednak wstrzymałbym się z zakupem do czasu wypuszczenia jej następcy - być może, kolejny model zostanie pozbawiony tych wad (oby nie był 5" patelnią). Jeśli nie, to przynajmniej cena 920 spadnie do akceptowalnego poziomu ;)

    Martwi mnie jednak serwis Nokii. Telefon drogi, a jak każde urządzenie, ma prawo sie zepsuć. No i co wtedy zrobić jesli serwis tego producenta, to czysta kpina - wystarczy poczytać opinie na różnych serwisach. Sam tego doświadczyłem i dlatego zrezygnowałem z tej marki. (zostałem oszukany i okradziony - na proces sondowy nie miałem zdrowia, czasu i pieniędzy)
    Podobno nadal niewiele zmieniło się w tej kwestii :( Serwis Nokii, to nadal wielka loteria.

    Same urządzenia (dizajn) i nowe technologie, obecnie uważam za najlepsze.

    Skomentuj

    1. R2rrO
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2013-01-04 15:31

      Strzeliłem byka...
      Oczywiście powinno być - "sądowy"

      PS: 2013 rok a na BMK edycji nadal nie ma ;)

      Skomentuj

  17. sajmonek
    Oceń komentarz:

    -1    

    Opublikowano: 2013-01-04 11:24

    Brak obsługi standardu mkv w takim telefonie jest dla mnie śmieszny. Do tego dochodzi zachwyt nad "bezprzewodową" ładowarką która tak naprawdę jest przewodowa bo należy położyć telefon na macie.

    Skomentuj

    1. R2rrO
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2013-01-04 15:41

      No niby tak ;) Jednak wyobraź sobie, że idąc do restauracji, kafejki (coś zjeść, wypić, poczytać gazetę) kładziesz tel. na stoliku i ładujesz baterię. Jest o wiele wygodniejsze niż noszenie ładowarki lub szukanie gniazdka. Taką zaletę bezprzewodowego ładowania widzę. Niestety, takich miejsc chyba w ogóle w żadnym mieście jeszcze nie ma :/

      W domu, takie rozwiązanie jest co najmniej bezsensowne. Już lepsza byłaby stacja dokująca, która umożliwiałaby jednoczesne ładowanie i wykorzystanie tel. jak zwykłego PC (czyli podpięcie pod monitor, klawiaturę i myszkę, czy zewnętrzny dysk) - ale na to długo przyjdzie poczekać ;)

      Skomentuj

  18. mamok
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2013-01-04 16:11

    widac nie masz telefonu z androidem, albo nie rozpoznajesz pojęć

    Skomentuj

    1. mamok
      Oceń komentarz:

      -1    

      Opublikowano: 2013-01-04 16:12

      ojj nie tu

      Skomentuj

  19. Pelasek
    Oceń komentarz:

    -1    

    Opublikowano: 2013-01-04 20:54

    Polecam zainstlować update od Nokii poprawiający jeszcze bardziej zdjęcia w dzień.

    A po za tym do plusów dodał bym możliwość obsługi w rękawiczkach oraz to że jest to jeden z najsolidniejszych telefonów dostępnych na rynku. Taki plastkikowy SGS3 się nie umywa.

    Lumia 920 około 2000zł. Samsung Ativ S 2149zł dostępne an allegro od jakieś czasu w sklepie w Wawie. Nie wiem czy tak cieżko poszukać żeby wpisać tą cene.

    Skomentuj

  20. mich83
    Oceń komentarz:

    -2    

    Opublikowano: 2013-01-05 00:40

    W plusach zapomnieliście dodać że to najwytrzymalszy smartfon na rynku. Upadek z kieszeni na beton to dla niego pikuś w porównaniu do tak wychwalanego sg3. Jest to dlamnie trend który mam nadzieje utrzyma sie juz w kazdej lumi niezaleznie od pułki cenowej coś ala nokia 3310 ( czemu dopiero po tylu latach nato wpadli ? )

    Skomentuj

  21. mati0706
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2013-01-06 13:36

    Szkoda, że cena taka a nie inna :D Poszaleli z tymi cenami ;) No cóż chyba na ten telefon będę musiał czekać ze 4 albo 5 lat ;)

    Skomentuj

  22. mati0706
    Oceń komentarz:

    2    

    Opublikowano: 2013-01-06 13:38

    Szkoda, że cena taka a nie inna, poszaleli z tymi cenami ... no cóż chyba na tego smartfona będę musiał czekać ze 4 albo 5 lat ;)

    Skomentuj

  23. tyczynski
    Oceń komentarz:

    3    

    Opublikowano: 2013-01-09 13:14

    Lumia 920 ma ekran bodajże PureMotion a nie PureView...

    Skomentuj

  24. piotrek84g
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2013-01-15 15:13

    Kiedyś zauważalny był podział na telefony, telefony rozrywkowe (zdjęcia, muzyka, Internet) i telefony biznesowe.
    Dzisiaj praktycznie wszystkie smartfony to multimedialne zabawki do gier, filmów, muzyki i Internetu. W tym kontekście brak rozszerzalnej pamięci SD i radia jest niemal jak zbrodnia. Reszta jakoś obleci.
    Technologia bezprzewodowego ładowania to dla mnie wydmuszka, prezentacja technologii. Szkoda, że nie są spopularyzowane stacje dokujące w zestawie z telefonem. Osoby pracujące przy biurku, starsi lub chcące mieć budzik lub stację pogodową przy łóżku, nie męczyliby się z wtykaniem kabelka ładowarki do dziurki w telefonie. Wygodą nie ustępowałoby to kijowej poduszce a na pewno zwiększało funkcjonalność.

    Skomentuj

  25. poduszka1000
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2013-01-29 10:45

    Nie ogarniam niektórych ludzi. Chcą mieć duży ekran, a narzekają na wielkość samego telefonu. Coś za coś, a tu plus za duży ekran i minus za zbyt wielkie rozmiary smartfona.

    Skomentuj

  26. Szymon331
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2013-02-09 16:09

    Jak na telefon to filmy kręci zacne. Czy w HD jest tryb 60FPS? W Full HD z tego co wiem to tylko marne 30FPS...

    Skomentuj

  27. Aleksiejs
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2013-02-21 16:13

    Co do ceny modelu to skąd była brana w momencie testowania? Jeśli z allegro to w tym momencie nówka kosztuje od 1800zł w górę.
    Jeśli tyle staniała w ciągu 2,5 miesiąca to ciekawe ile jeszcze cena spadnie :)
    Mnie w sumie w dalszym ciągu nie stać na nią więc będę się musiał zadowolić lumią 800

    Skomentuj

  28. arianek95
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2013-03-16 22:31

    Telefon bardzo ciekawy, tylko cena trochę odstrasza. Nie wiem jak Lumia 920, ale 820 jest świetnie wykonanym telefonem ze wspaniałym ekranem i bardzo prostym systemem. Siostra użytkuję 820-tkę i dzięki temu miałem okazję ją testować przez ok. tydzień. Pozytywnie mnie zaskoczyła. Bardzo szybka przeglądarka, kilka ciekawych autorskich aplikacji od Nokii, bardzo dobry aparat i wiele, wiele więcej. Lumia 920 jest jeszcze lepsza, ale jej cena trochę mnie odstrasza. Jeśli jeszcze troszkę spadnie z ceny, to będzie ciekawym modelem dla osób, którym potrzeba solidnie wykonanego i prostego w obsłudze smartfonu.

    Skomentuj

  29. erkede
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2013-03-18 19:15

    Za drogi nie kupuje.

    Skomentuj

  30. filo301
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2013-03-23 00:11

    lumie mi się strasznie podobają z wyglądu o raz funkcje autorskie nokii, gdyby była z androidem, była by już w mojej kieszeni ;)

    Skomentuj

  31. Bloob
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2013-06-02 02:10

    Nic dodać nic ująć, świetny telefon!

    Skomentuj

Dodaj komentarz

Przy komentowaniu prosimy o przestrzeganie netykiety i regulaminu.

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany!