Na topie

Podsumowanie

Autor:

więcej artykułów ze strefy:
SSD

A A

Seria OCZ Vector 150 jest następcą "zwykłych" modeli Vector, a główne różnice między nimi sprowadzają się do zastosowania kości pamięci wyprodukowanych w niższym procesie technologicznym. Dzięki takiemu rozwiązaniu dyski są tańsze, lecz ich wytrzymałość nie powinna ulec pogorszeniu, a według producenta jest nawet jeszcze wyższa. Na pokładzie znalazł się również autorski kontroler Barefoot 3 M00 i 512 MB pamięci podręcznej DDR3.


Wydajność przetestowanego przez nas modelu plasuje się po środku stawki – wyraźnie mocniejszą stroną jest zapis i operacje na mniejszych plikach, a więc te bardziej istotne podczas typowego użytkowania komputera. Gorzej wypada w odczycie i transferach sekwencyjnych. Na uwagę zasługują bardzo dobre osiągi podczas symulacji realnego użytkowania w benchmarku PCMark 7, a także przystosowanie konstrukcji do bardziej wymagających zastosowań – długotrwałej i mieszanej pracy.

Vector 150 jest dostarczany z adapterem do montażu w 3,5-calowej zatoce komputerów stacjonarnych, natomiast dzięki smukłej obudowie, bez problemu można go również zmieścić w cieńszych laptopach i Ultrabookach. Dodatkowe wyposażenie zawiera klucz do aplikacji Acronis True Image HD, która przyda się podczas wymiany dysku i przenoszenia danych. Niewątpliwym atutem jest też 5-letnia gwarancja producenta oraz znacznie podwyższona wytrzymałość komórek pamięci - dziennie możemy zapisać 50 GB danych, a nie 20 GB jak to było w przypadku zwykłej serii Vector.

Przetestowany przez nas model został wyceniony na około 799 złotych, a więc zauważalnie niżej niż odpowiadający mu zwykły Vector. Niestety nadal nie jest to spektakularnie okazyjna cena i ciężko będzie mu powalczyć z konkurencją. Dużym atutem jest 5-letnia gwarancja producenta.

Ocena
Wydajność - odczyt:
dobry
Wydajność - zapis:
 super
Jakość wykonania:  super
Opłacalność:
dobry
Orientacyjna cena w dniu publikacji testu: ok. 799 zł
dobry produkt benchmark.pl
Odsłon: 40278 Skomentuj artykuł
Komentarze

20

Udostępnij
  1. Detrioux
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2014-02-15 10:52

    Drogi no i jest to OCZ po którym nic nie wiadomo.

    Skomentuj

    1. Varso
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2014-02-15 19:34

      Najlepsze , że na wykresach podobnie wypada Goodram, który kosztuje znacznie mniej :D

      Skomentuj

    2. januszb
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2014-02-15 23:50

      A żebyś wiedział, ze po OCZ nic nie wiadomo. Miałem (mam) poprzedniego Vertexa. Włożyłem go do notebooka asusa g75. Po instalacji systemu zaczęły się jaja bo z niewiadomych przyczyn co jakiś czas, nie wiadomo dlaczego ale często bo codziennie, po restarcie albo włączeniu notebooka nie ładował się system tylko się blokował albo nie znajdował systemu i informował o tym. Czasem kolejny restart i zaskakiwał.
      Wyczytałem na forach ROG itp że trafiło się trochę osób, co w tym okresie próbowało właśnie tego Vertexa wsadzić do asusów serii G. I wszyscy mieli ten sam problem.
      Podziękowałem.....Szlag mnie trafił. Wziąłem Samsunga 830 - tylko podmieniłem dyski i problem jak ręką odjął. Smiga do dziś bez zarzutu.
      Vertexa wsadziłem do starszego hp'ka sekretarce - trzeba dbać o efektywność pracowników ;-) . Wszystko zaczęło jej ładnie śmigać i uruchamiać się błyskawicznie. Ona zadowolona, ja zadowolony a Vertex.. ano chodzi. Tylko na siłę musiałem kupić dwa ssd'ki i straciłem kupę czasu bo nie podpasował do mojego G75. Mogłem próbować oddawać ale ja nie mam czasu na droczenie się ze sprzedawcą/producentem i udowadnianie mu że jego produkt z moim produktem nie działa i jest to JEGO wina.
      Nie mam też czasu na eksperymenty - następnym będzie Samsung 840, a na pewno nie OCZ.

      Skomentuj

      1. dominzak
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2014-02-16 20:54

        No to miałeś wyjątkowego pecha, gdyż ja właśnie piszę ten komentarz z Asusa G75VX z OCZ Vector 120GB w drugiej zatoce, który dostałem w ramach wymiany u producenta w zamian za palnięty model Agility3, który po aktualizacji FW do wersji 2.50 powodował ciągłe freeze'y na moim poprzednim komputerze - Mac'u mini (dlatego też mój Vector to model refurbished). Po skontaktowaniu się z obsługą na forum OCZ natychmiast sprawdzili opisane przeze mnie objawy, które udało im się powtórzyć i natychmiast zaproponowali mi kuriera po odbiór mojego dysku, zaś tydzień później przyszedł do mnie ten Vector (który jest wart ze 2x tyle). I jak do tej pory działa on bez zarzutu, a do tego jest zdecydowanie szybszy od poprzednika :)

        Skomentuj

  2. idzpro100
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2014-02-15 10:53

    Zaraz się zacznie "nie brać tego syfu, zła Toshiba nie da gwarancji", "nie wspomagać Toshiby, nie dali gwarancji na zasilacze" itp.

    Skomentuj

    1. Paweł Maziarz
      Oceń komentarz:

      3    

      Opublikowano: 2014-02-15 11:30

      W takim razie uprzedzając komentarze:
      - nowsze dyski SSD mają zachowaną gwarancję:
      http://www.benchmark.pl/aktualnosci/ocz-storage-solutions-ssd-ram-zasilacz-pendrive-gwarancja-zasady.html
      - FirePower przejął dział zasilaczy i nadal honoruje gwarancję:
      http://www.benchmark.pl/aktualnosci/firepower-technology-przejmuje-ocz-pc-power-and-cooling-zasilacz.html

      Skomentuj

      1. Ian666
        Oceń komentarz:

        -2    

        Opublikowano: 2014-02-15 12:18

        a co ze starszymi dyskami albo co gdy nowemu właścicielowi np za rok się "odwidzi" serwisowanie?

        Skomentuj

  3. Ian666
    Oceń komentarz:

    -6    

    Opublikowano: 2014-02-15 11:28

    Kupowanie produktów upadłej firmy gdzie nie masz pewności co do gwarancji to kiepski pomysł.

    Skomentuj

    1. Lubiem placki
      Oceń komentarz:

      2    

      Opublikowano: 2014-02-15 12:13

      Toszyba przejęła OCZowe dyski i GW zostaje.

      Skomentuj

  4. AndreoKomp
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2014-02-15 12:37

    Idle Time Garbage Collection ktoś wie na jakiej zasadzie to działa?
    Zaskakującą dużą wytrzymałość mają te dyski jeśli producent nas nie oszukuje.

    Skomentuj

  5. Ian666
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2014-02-15 12:41

    gw zostaje na teraz i tylko na dyski obecnie sprzedawane. Kupiłeś dysk np 2 lata temu z gwarancją na 5 lat - sorry idziesz sie bujać gwarancji nie ma. Za rok będzie to samo z obecnymi dyskami.

    Skomentuj

  6. ElFi_
    Oceń komentarz:

    2    

    Opublikowano: 2014-02-15 13:28

    Nie piszcie "średni czas bezawaryjnej pracy to 1,3 mln godzin" bo 99% czytających mylnie zinterpretuje te słowa. Prawidłowe brzmienie to: "przewidujemy, że 1 na 148 (0,0067%) dysków padnie w pierwszym roku ciągłego użytkowania". Użytkowanie nieciągłe odpowiednio zmniejszy ryzyko awarii.

    Skomentuj

    1. AndreoKomp
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2014-02-15 13:33

      Dokładnie tak. Napisz jeszcze jak to się oblicza, bo większość osób uzna, że wyssałeś te liczby z palca. Ja już dokładnie nie pamiętam jak to było.

      Skomentuj

      1. ElFi_
        Oceń komentarz:

        1    

        Opublikowano: 2014-02-15 18:05

        MTBF służy do określenia prawdopodobieństwa uszkodzenia urządzenia przez rok użytkowania. Rok to 8760 godzin, MTBF dla tego dysku to 1300000 godzin. Czyli ryzyko awarii w pierwszym roku użytkowania wynosi 8760/1300000=0,0067 to dzielimy przez 100 i mamy 0.67%. Możemy też 1 podzielić przez wcześniejszą liczbę i otrzymamy "jeden na ile dysków padnie": 1/0,00673=148,5.

        Skomentuj

  7. LastAid
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2014-02-15 15:11

    Czytam sobie recenzję nowego OCZ Vector 150, z uwagą oglądam wyniki testów i zdałem sobie sprawę z tego, że muszę kupić taki dysk SSD.
    Nie wiem jak wy, ale ja miałem na myśli Goodram C Series 120 GB za około 320 zł. ;) Moim zdaniem, to znacznie lepsza oferta na rynku w stosunku wydajności do ceny.

    Skomentuj

    1. walker15130
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2014-02-15 18:48

      M5S ;)

      Skomentuj

  8. Varso
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2014-02-15 19:39

    Co firma to obyczaj.
    Otwórz sobie raport certyfikujący z kilku firm i zobacz jak to się ma do Twojej teorii.

    Skomentuj

  9. klosz007
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2014-02-15 21:13

    Dwóm kolegom padły dyski Vector 128GB (pierwsza wersja, nie 150), moim Vectorze 256GB zaczął okresowo uszkadzać się filesystem, też sklep uznał reklamację i wymieniłem go na Samsunga 840 Pro.
    Kiedyś miałem Vertexa 2 i to był dobry dysk ale w tej chwili trzymałbym się od OCZów z daleka. Pomijam kwestię upadłości, przejęcia przez Toshibę i uznawania reklamacji - po prostu się sypią.

    Skomentuj

  10. januszb
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2014-02-15 23:54

    No.. na chłopski rozum można też podzielić tą ilość godzin co im to wyszła przez ilość godzin w roku i też wyjdzie ile się nie-zepsutych egzemplarzy zmieściło w tym roku.
    1 300 000/8760 = 148,40

    Skomentuj

    1. jeomax.co.uk
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2014-02-16 18:16

      Odpisales nie temu, kto tak pisal :)
      Ciekawe, kiedy łebmajster benchmark.pl poprawi tego buga.

      Skomentuj

Dodaj komentarz

Przy komentowaniu prosimy o przestrzeganie netykiety i regulaminu.

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany!