Na topie

Przeglądarki internetowe Firefox, Opera, Chrome, IE9, Safari - porównanie

Autor:

więcej artykułów ze strefy:
Karty graficzne

Kategoria: Oprogramowanie Internet Przeglądarki WWW Producenci: Apple Google

Która z przeglądarek jest najszybsza, a która oferuje najwięcej przydatnych funkcji? Zobacz porównanie najnowszych edycji.

A A

Czasy gdy na rynku rządziły dwie przeglądarki internetowe dawno już minęły. Producenci coraz zacieklej walczą o użytkowników, prześcigając się w nowych wersjach i ulepszeniach oraz funkcjonalnościach swoich aplikacji. W pewnym okresie twórcy oprogramowania zagalopowali się tak, że przeglądarki – które z założenia miały być prostymi i łatwymi w obsłudze aplikacjami do przeglądania zawartości WWW – zaczęły przypominać rozbudowane kombajny, których obsługi trzeba było się najzwyczajniej na świecie uczyć. Ten niepokojący trend został na całe szczęście bezceremonialnie przerwany przez firmę Google i jej przeglądarkę Chrome. Kwestią czasu było kiedy reszta producentów zacznie ją naśladować.

Od tego momentu przysłowiowy wyścig zbrojeń ruszył galopem. Przeglądarka Google Chrome w krótkim czasie „dobiła” do wersji oznaczonej cyferką 12, a w sieci można już znaleźć wiadomości o Firefox 7, mimo że na rynku dopiero co pojawiła się piąta jego odsłona. Opera również nie pozostaje daleko w tyle, coraz częściej serwując sporą aktualizację. Nawet Apple dostrzegło taką potrzebę i podwoiło prace nad kolejną wersją Safari. Microsoft wreszcie zajął się dopracowywaniem Internet Explorera. Jak widać, wybór jest spory i nie łatwo się w tym wszystkim odnaleźć. Nawet zaawansowani użytkownicy mogą mieć problemy. 

Odkąd Microsoft ugiął się pod presją Komisji Europejskiej i Internet Explorer przestał być integralną częścią systemu Windows 7, sami musimy dokonać wyboru przeglądarki internetowej. Warto więc się bliżej przyjrzeć, co „w necie piszczy”. Szybko może się okazać, że przeglądanie stron może być nie tylko szybsze i przyjemniejsze, ale i bezpieczniejsze.

przeglądarki internetowe

W niniejszym artykule skupimy się na pięciu gigantach z tej branży. Oto zawodnicy wagi ciężkiej, cieszący się największą popularnością, rozbudowaniem i funkcjonalnością:

Wedle serwisu StatCounter najbardziej popularną przeglądarką na świecie pozostaje Internet Explorer, ale jego sława  szybko przemija. Poniższe dane przedstawiają procentowy udział przeglądarek w rynku w ciągu ostatniego roku.

udziały przeglądarek

Za aplikacją giganta z Redmond znajduje się Firefox, który w ostatnim czasie zaczyna nieco tracić na rzecz Google Chrome. Ten zaś sukcesywnie zwiększa swoje udziały. Apple ze swoją przeglądarką Safari umiejętnie wstrzeliło się pomiędzy rywali. Operacja była na tyle udana, że udało się prześcignąć całkiem popularną Operę. Jak widać logo nadgryzionego jabłka ma ogromny potencjał.

A jak wygląda sytuacja w Polsce? Tego możemy dowiedzieć się z portalu ranking.pl, który między innymi przygotowuje zestawienia przedstawiające procentowy udział przeglądarek na polskim rynku. Udział ten ustalany jest na podstawie liczby odsłon uwzględnionych w badaniu gemiusTraffic i dotyczy przeglądarek używanych przez internautów łączących się z obszaru Polski z polskimi witrynami.

przeglądarki www w polsce

Premiera piątej wersji Firefox okazała się wielkim sukcesem, szczególnie w naszym kraju. Jeszcze na początku czerwca udział Firefox 5 w rynku wynosił niecałe 16%, a dziś już prawie 22%. Firefox 3 powoli traci, a Chrome pomału zyskuje. Lekkie wahania da się zauważyć również w przypadku Internet Explorera 8, co zapewne jest spowodowane coraz większym udziałem Windows 7 na rynku. Użytkownicy preinstalowanych systemów używają po prostu przeglądarki, którą otrzymali razem z komputerem. Co ciekawe, Internet Explorer 7 wciąż trzyma się całkiem dobrze, ale nie da się ukryć, że jego udziały systematycznie maleją. Kłopoty ma również Opera 11, która jakoś nie potrafi się przebić. Największy spadek notuje z kolei Firefox 4. I trudno się temu dziwić, skoro doświadczeni użytkownicy korzystający dotąd z tej przeglądarki po prostu w większości przesiedli się na najnowszą jej wersję.

Słabo wypada natomiast całkiem udana dziewiąta odsłona Internet Explorera. Niestety polscy internauci zdążyli już zrazić się do przeglądarki Microsoftu i być może dlatego tak mozolnie pnie się ona w górę. Na końcu stawki poprzednia wersja Opery i budzący grozę w świadomych użytkownikach IE 6.

udziały przeglądarek w polsce

Wykres pokazuje jak kształtowała się popularność przeglądarek w naszym kraju na przestrzeni ostatnich lat. Polscy internauci niezwykle cenią sobie narzędzia firmy Mozilla i olbrzymia popularność Firefoxa 3 załamała się dopiero na początku bieżącego roku. Błękitna linia z tendencją spadkową to oczywiście Internet Explorer 7, a czerwona to wersja szósta tej przeglądarki. Jeszcze na początku 2008 była ona niemal tak popularna jak Firefox 3! Cóż, wszystko przemija.

Podobnie zresztą jak moda na IE 8 (żółta linia), która powoli zaczyna ustępować miejsca innym. W czwartym kwartale 2010 bardzo dobry start odnotowuje 11 wersja Opery oznaczona kolorem zielonym. Początek 2011 należy jednak do Firefox 4 (pomarańczowy), ale jest to tylko czasowy wzrost popularności. Na szczególną uwagę jednak zasługą Firefox 5 (szary) i Chrome 12 (niebieski), które zaczęły piąć się w górę. Najbardziej burzliwa końcówka tego wykresu zasługuje na to, aby przyjrzeć się jej dokładniej.

przeglądarki na wykresie

Ostatnie miesiące to spadek popularności Firefox 3 (kolor fioletowy) i  załamanie się popularności Firefox 4 (kolor pomarańczowy). Po części ma to związek z premierą piątej wersji tej przeglądarki (kolor szary). Nagły wzrost zainteresowania zanotowała zaś najnowsza wersja Google Chrome (kolor niebieski). Przeglądarka ta zajmuje obecnie trzecie miejsce w rankingu.

Najnowsze wersje omawianych w tym artykule przeglądarek można pobrać za pomocą poniższych linków.

Twórcy przeglądarek od lat toczą wojnę o to, która z nich szybciej renderuje strony, umożliwia lepsze działanie skryptów Java czy oferuje większą funkcjonalność. Słynna reklama Google, która przedstawiała błyskawiczne wczytywanie stron w przeglądarce Chrome narobiła swego czasu w sieci wiele szumu.

Firma Google w końcu przyznała się, że strony internetowe w reklamie wczytywane były z twardego dysku, bo miała ona prezentować jedynie szybkość renderowania stron. Jak widać bezpardonowa walka o użytkownika trwa w najlepsze. Pojedynek gigantów dodatkowo podsycany jest przez kolejne benchmarki mierzące wydajność przeglądarek i ich zgodność z obowiązującymi standardami. I choć co rusz któryś z konkurentów wysuwa się dzięki nim na prowadzenie, to jednak prawda jednak jest taka, że szybkość renderowania stron jest tylko jednym z aspektów, na które warto zwrócić uwagę. Równie, o ile nie bardziej istotne są kwestie dotyczące wygody użytkowania, funkcjonalności i możliwości rozbudowy przez system rozszerzeń, nie zapominając o funkcjach dbających o bezpieczeństwo.

Najciekawsze rozszerzenia do przeglądarek:

Najlepsze dodatki do Opery Najlepsze dodatki do Firefox
Google Chrome - 20 świetnych wtyczek

 

Odsłon: 139711 Skomentuj artykuł
Komentarze

91

Udostępnij
  1. TurnToTomorrow
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-08-09 17:58

    Mam Chrome polecam, naprawdę dobra i szybka przeglądarka

    Skomentuj

    1. micha431
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2011-08-09 19:22

      Również polecam :)
      wg. mnie najlepsza

      Skomentuj

      1. wowi13
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2012-04-10 00:00

        Tak, ale nie raz wkurzam się na Chrome, że bierze tak dużo RAM'u :/ A taka fajna przeglądarka :)

        Skomentuj

  2. FamilyGuy
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-08-09 18:19

    Nie zrobiliście testu czasu pracy na baterii. Jak się okazuje Opera, z której uwielbiam korzystać na desktopie zupełnie nie nadaje się do laptopa. W porównaniu z Chrome czy IE9 skraca czas pracy na baterii o 45min. To całkiem sporo i nie mam pojęcia dlaczego tak się dzieje.

    Skomentuj

    1. WR4ITH
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2011-08-09 21:23

      Genialny pomysł, może jakaś szybka aktualizacja ?
      Taki test przydał by się wielu z nas, osobiście nie próbowałem różnych przeglądarek więc jest to interesujący problem.

      A z tego co kolega pisze chrome wypada lepiej niż IE a jest to ciekawe bo żre więcej zasobów

      Skomentuj

    2. marek
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2011-08-10 11:12

      Tak się dzieje, bo Opera zwiększa precyzję zegara systemowego,
      http://www.vistax64.com/vista-news/288848-browser-power-consumption-leading-industry-internet-explorer-9-a.html

      Skomentuj

      1. FamilyGuy
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2011-08-10 16:29

        Nie mam pojęcia co to jest "precyzja zegara systemowego". Da się to jakoś wyłączyć, żeby opera na laptopie nie pobierała tyle energii?

        Skomentuj

  3. adi760
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-08-09 18:22

    Ja używam Firefoxa i, że tak powiem nieźle zapier..la.
    Google chrome też lubię:0

    Skomentuj

    1. FanRpg-7
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2011-08-09 18:54

      Potwierdzam :D

      A zamiast chroma wole srware iron, bo wiem że nie wysyła mi nic do googla ;)

      Skomentuj

      1. Cherub
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2011-08-10 23:27

        dzieki za podpowiedz, Chrome nie uzywam z tego samego powodu

        Iron wlasnie zainstalowalem i podoba mi sie, moze zastapi ulubionego do tej pory FF (ktory niestety ale ostatnio cos mi podpada)

        Skomentuj

    2. Beafraid
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2011-08-10 12:52

      bo FF jest jak linux ;p trzeba go sobie dobrze skonfigurować zeby zapier.dalał :D

      Skomentuj

    3. Gakudini
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2011-08-10 14:06

      Na takim sprzęcie jak Twój to nie ma się co ekscytować szybkością. Jak zainstalowałem FF na moim Atomie, to czas uruchamiania zniechęcał do dalszej pracy, wiec przeszedłem na operę, ale tą zabiła jakaś animowana reklama. Skończyło się na chrome. Na "dużym" kompie używam FF i nie ma problemów z szybkością, ale jakie maja być przy X4 @ 3GHz + 4GB ramu?
      PS:
      Szkoda, że redakcja do testów ma tak mocny sprzęt, wypadałoby testować na jakimś notebooku z i3 i wolnym dyskiem. Tam sprawdzić czas uruchamiania przeglądarki i ładnie przeprosić IE. ;)

      Skomentuj

      1. Ripper
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2011-08-10 14:58

        tylko że nie da sie zrobić pełnego startu IE, bo wiele z jego DLLi jest na stałe ładowana do pamięci przez system operacyjny.

        Skomentuj

    4. Adiqq
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2011-08-10 14:29

      Po wyjściu 4 oraz 5 wersji FF postanowiłem z powrotem dać szansę tej przeglądarce.
      Niestety ciągle nie jest stabilna i pod tym względem Chrome bije ją na głowę.
      FF potrafi zawiesić się kilka razy dziennie, co mocno irytuje.
      Chrome natomiast chodzi tak jak powinien, nie ma crashy, nic się nie zawiesza.

      Skomentuj

      1. Ripper
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2011-08-10 15:00

        FF ci się wiesza?
        Ja nie pamiętam kiedy mi się zwiesiło... Stabilne jak skała.

        No chyba ze zainstalowałeś jakieś syfiaste dodatki...

        Skomentuj

      2. Beafraid
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2011-08-10 15:42

        FF się wiesza? xD ciekawe :D

        Skomentuj

        1. Adiqq
          Oceń komentarz:

          0    

          Opublikowano: 2011-08-10 18:30

          Z dodatków tylko Adblock i tak, kilkunastu sekundowe zwisy (na tyle długie, że zdąży się pojawić, brak odpowiedzi) występowały często.
          Skoro na Chromie tego nie obserwuje, to problem jest z kodem Firefoxa.

          Skomentuj

          1. jacy4
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2011-08-10 20:16

            Ja od wersji 4 mam ten problem że przeglądarka się nagle wiesza. I to dosyć często. Coś musieli skopać :/

            Skomentuj

          2. Madejus
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2011-08-11 11:59

            Może macie skopane kompy, nie przeglądarki...

            Skomentuj

          3. Beafraid
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2011-08-12 15:52

            +1

            Skomentuj

          4. LopezDaVinci
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2011-08-13 05:17

            Popieram,

            Na FF siedzę od dawna i nie przypominam sobie, aby w przeciąg roku, a może i dalej przeglądarka miała jakieś zwiechy ;P

            Dodatki jakich używam:
            adblock plus
            all-in-one sidebar
            download statusbar
            FEBE
            firebug
            linkification
            noscript
            quickrestart
            searchpreview
            tubestop
            youtube to mp3

            tak więc sporo i nie mam problemów. Prędzej radzę wam w trybie awaryjnym gruntowny skan sytemu zrobić, bądź format ;P

            Skomentuj

  4. Xivos
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-08-09 18:23

    Również, mam chroma, moim zdaniem najlepsza przeglądarka :) Polecam wszystkim, żeby chociaż ją przetestowali.

    Skomentuj

  5. Michał1989
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-08-09 18:39

    Ja tam firefoxa 4 przesiadłem od razu na Aurore 7 po uptade zostałem na 8 Nightly i ją mogli byście protestować :) mnie tam pasuje ona,co do chroma-to nie lubię jak program instaluje coś bez wiedzy mojej(w inny program)..

    Skomentuj

  6. o2vip
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-08-09 18:54

    Widzę że Benchmark zamieszcza takie same newsy jak inny portal DP :)

    Skomentuj

  7. xrobcio
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-08-09 19:02

    A Chrome jeszcze szpieguje uzytkownika tak jak kiedys zostalo to opisane? Czy Chrome nie wysyla juz "roznych" informacji na temat uzytkownika?

    Interesuje mnie czy w trybie prywatności (obojetnie w jakiej przegladarce) to dobry pomysl na dodatkowa ochrone przed wirusami czy zupelnie w niczym to nie chroni? W Kasperskim jest Tryb Bezpieczny, wiec tryb prywatnosci w przegladarkach dziala podobnie?

    Od dobrych kilku lat uzywalem Firefoxa. Chcialem sprobowac czegos innego, lepszego. Pomimo ze bylem z niego w miare zadowolony, chcialem innej. Na opere probowalem sie przesiac chyba ze 4 razy. W tej chwili uzywam opery od 2tyg. i idzie sie przyzwyczaic. Ale nie potrafie ocenic czy jest lepiej czy gorzej. Na pewno moje stare przyzwyczajenia z Firefoxa (dot. skrotow, zakladek a mam ich prawie 2000) przemawiaja na + dla Firefoxa. Przegladarki uzywam jako zwykly uzytkownik.
    Napisalem to dlatego zeby uswiadomic niektorych ze mozna sie odzwyczaic od swojej ulubionej przegladarki. Bo tak czesto bywa ze przyzwyczajenia bardzo w tym przeszkadzaja przeszkadzaja.

    Skomentuj

  8. p2rek
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-08-09 19:07

    Korzystam z Opery i nie zmienię, chociaż na innym komputerze bardzo dobrze pracuje mi się z Firefoxem. Chrome niestety choć jak dla mnie najszybszy nie przypadł mi do gustu mimo 2 miesięcy pracy.

    Skomentuj

  9. piotrek8x
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-08-09 19:13

    Ja korzystam z IE 9 i jest o niebo lepszy od FF. FF strasznie naćkany "bajerami" i mało przyjrzysty. Chociażby sama historia przeglądania.

    Skomentuj

  10. ^RaxJoris^
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-08-09 19:26

    Tez mam google Chrome i polecam ,szybka i prostota obsługi ;d

    Skomentuj

  11. Mixtape
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-08-09 19:30

    Ja oczywiście Chrome ale jak ona czasem nawali to Opery używam.

    Skomentuj

  12. torture
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-08-09 19:33

    Też używam Chrome i polecam każdemu :)

    Skomentuj

  13. Jakub Kralka
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-08-09 19:38

    Firefox. Mam wrażenie, że większość stron jest robiona pod Firefoksa i to widać, kiedy korzystam z innej przeglądarki.

    Skomentuj

    1. world007
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2011-08-09 21:07

      Zgadzam się.
      A przyczyną tego są bardzo dobre narzędzia deweloperskie z Firebugiem na czele.
      Sam stronki robię pod FF, a na innych przeglądarkach tylko sprawdzam czy wszystko działa.

      Skomentuj

      1. jeomax.co.uk
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2011-08-10 09:57

        Robienie stron od wiekow na FF ;-) Ale trzeba sprawdzac poprawnosc pod inne silniki, zwyczajowo w MSIE i Operze sie rozjezdzaly CSSy, teraz chyba to troche poprawili. Chrome jest jakis kwadratowy.

        Skomentuj

  14. amb00
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-08-09 19:38

    Ja mam przeglądarkę Firefox i dobrze się z niej korzysta.

    Skomentuj

  15. dzumms
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-08-09 19:54

    Najlepsza jest Opera. Nigdy jej nie zmienie

    Skomentuj

    1. tom_1984
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2011-08-10 09:19

      +1

      Skomentuj

      1. kopczenko
        Oceń komentarz:

        1    

        Opublikowano: 2011-08-10 19:05

        +2

        Skomentuj

        1. Beafraid
          Oceń komentarz:

          2    

          Opublikowano: 2011-08-12 15:52

          -3

          Skomentuj

  16. razowiec
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-08-09 20:18

    Opera jest OK

    Skomentuj

  17. hideo
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-08-09 20:24

    a ja polecam Firefox + KeePass password manager + KeeFox pośrednik między FF i KeePass, a KeePass działa pod Windows jak i pod Linuksem pod mono, generalnie wszystkie przeglądarki są dobre prócz IE, którego nie lubię np. za beznadziejny pasek adresu

    Skomentuj

  18. Lightning
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-08-09 20:27

    To jest dopiero ciekawe :)
    http://www.gadu-gadu.pl/firefox-nie-dla-idiotow-czyli-iloraz-inteligencji-a-uzywana-przegladarka

    Skomentuj

      1. Ripper
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2011-08-10 15:03

        Nie taki znowu fake... Ale działa inaczej niż się reklamuje.
        W skrócie, kazdy kto to cytuje to nieprzeciętny idiota ;-)

        Skomentuj

        1. Lightning
          Oceń komentarz:

          0    

          Opublikowano: 2011-08-10 16:17

          Ja tylko napisałem, że ten artykuł jest ciekawy :)
          Wychodziłoby na to, że idiotą jest ten kto korzysta z Explorera.

          Skomentuj

          1. aello
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2011-08-15 23:30

            Jak dla mnie fake, coś za dużo ma safari patrząc na fanboyów z USA :]

            Skomentuj

  19. przemyslaw105
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-08-09 20:31

    Ja nie korzystam z jednej. Opery np. używam do zwyczajnego przeglądania neta, czyli czytanie benchmarka i innych stron o podobnej tematyce, firefoxa do słuchania muzyki (najszybciej ładuje mi pliki na jutubie) oraz jeśli coś oglądam w przeglądarce. Właściwie wg. mnie nie można nazwać żadnej przeglądarki najlepszą. Każda ma coś dobrego w sobie i każda czymś odpycha. Co do IE- wyjątek tworzy regułę. Czytałem kiedyś, że IE jest najlepsza, najlepsza do pobrania inne przeglądarki. Dodam także od siebie, że szanowana redakcja mogła uwzględnić jedną przeglądarkę, która nie jest jakaś specjalnie popularna, jest nowa i mało kto z niej korzysta. Wtedy można było by porównać np takiego chrome do jakiegoś maluszka. wtedy naprawdę zobaczylibyśmy zalety takiej przeglądarki.

    Skomentuj

  20. blinnk
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-08-09 21:03

    Z firefoxa korzystałem jakieś 5-6 lat. W tym roku przeszedłem na Chrome i raczej nie wrócę już do FF. Mozilla za bardzo mi muliła, ostatnie wersje często mi się crashowały. Co w niższych wersjach (od 3 w dół) zdążało mi się niezwykle rzadko (praktycznie nigdy!). Do tego ta sprawa ze zmianą cyklu wydań i numerowanie kolejnych wersji jakoś mnie zniechęciła. Kiedyś czekało się z wypiekami na twarzy na nową wersję, która przynosiła zupełnie nowe funkcje i wygląd. Teraz poprawią obsługę jakiegoś kodeka i po trzech miesiącach nadają wyższy numerek. Według mnie to trochę nie fair. W przypadku Chrome sytuacja jest prosta... od zawsze mieli inny system wydań.

    Opera? Podchodziłem do niej 3 razy... zawsze poległem. Ma coś w sobie niezwykle irytującego. Zamiast być intuicyjna, jest irytująca. Te małe, rzeczy które niszczą cały wizerunek. Brak możliwości otwarcia poprzedniej strony w nowym oknie za pomocą prostego kliknięcia scrollem w strzałkę (tę w lewym górnym rogu). Brak możliwości przewijania stron wciśniętym scrollem - w Operze wciśnięcie scrolla najpierw uaktywnia przewijanie, następnie należysz kliknąć scroll ponownie by dezaktywować przewijanie! WTF o_O. Już nie wspominając, że jeszcze w poprzedniej wersji Opery nie było czegoś takiego jak otwieranie zapisanych zakładek za pomocą środkowego przycisku myszy :(.
    Takich niedopatrzeń w Operze jest po prostu pełno, rujnują one cały ogół.

    Skomentuj

    1. LopezDaVinci
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2011-08-13 05:24

      +1

      Skomentuj

  21. Dragoslaw25
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-08-09 21:07

    Przed chwilą zmieniłem Mozille na Chroma i jestem zadowolony.

    Skomentuj

  22. Gerry_29
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-08-09 21:24

    Ja polecam FF ze względu na dużą liczbę ciekawych wtyczek i dodatków, które umożliwiają spersonalizowanie przeglądarki wg własnych upodobań.

    Skomentuj

  23. LelleQ
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-08-09 21:33

    Kilka razy próbowałem przesiąść się na Chrome'a ale jednak stary Firefox jest najlepszy. Brakowało mi tych wszystkich wtyczek. Poza tym Chrome jest jak dla mnie za prosty.

    Skomentuj

  24. eryk1310
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-08-09 21:48

    jaki żal mam 2 gb ramu i miałem każdą opucz safari
    najlepej działa opera najszybciej mozilla zawsze sie muliła
    chrome niepolecam dziwne to jakies ;)
    OPERA najlepsza najszybsza najładnejsza ;)

    Skomentuj

  25. sido107
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-08-09 22:07

    Chyba jako jedyny używam Safari, jestem zadowolony, ale potrafi obciążyć słabsze komputery typu laptop, przez interfejs graficzny, który jest rewelacyjny. FF używam na laptopie sprawniej chodzi.

    Skomentuj

  26. vinetou80
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-08-09 22:31

    Też używam Safari5 i jest to rewelacyjna przeglądarka,przejrzysta i intuicyjna a nie jak chrom np.Wcześniej używałem IE6,IE8 a jak zobaczyłem IE9 to się popłakałem,wygląda jak podróba chroma no i w razie czegoś mam Firefoxa,ale rzadko z niego korzystam...

    Skomentuj

  27. Drzewo97
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-08-09 22:37

    Spoko, ja na safari tez lece już od paru lat :p

    Skomentuj

  28. Flaqs
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-08-09 22:42

    "Corsair DDR3 3x2GB 1600MHz CL8 DHX Core i7"

    Panie Majster, czy zamiast tego Core nie powinno być CL? :P

    Skomentuj

    1. Flaqs
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2011-08-09 22:43

      sorry, wróciłem zrypany z warszawy i jestem na srogim kacu. przecież jak wół pisze CL8. Wielkie Przepraszam z mojej strony!!!

      Skomentuj

  29. Dj Sajmon
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-08-09 22:43

    Nie ma wątpliwości że nieważne które miejsce zajmie chrome nie zmienię jej już na żadną inną.Od ponad roku jej używam a jej konfiguracja jest tak banalna że nawet nie musiałem nic zmieniać.Zainstalowałem i używam:)

    Skomentuj

  30. dziarsky
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-08-09 23:05

    jeszcze za wersji bodajże 5 Chrome pisałem tutaj, że ta przeglądarka jest rozwojowa i będzie wzorem dla innych i tak też się stało. Opera i Firefox są już prawie identyczne wyglądem do Chrome. Miło jest pomyśleć, że trafiło się na dobry produkt.

    Skomentuj

  31. Irek-Stalker
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-08-09 23:30

    Firefox w wersji 5 potrafi często źle strony wyświetlać nawet strona www.benchmark.pl. Z początku myślałem ze to serwer ale jak odpaliłem w tym samym czasie na internet explorer to wszystko było OK.
    Nie wiem czego to może być przyczyna, ale to bardzo intryguje w wersji v.3.7 nie było takiej sytuacji.

    Skomentuj

    1. Malcolm Feth
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2011-08-10 00:12

      uzywam 5tki i nie ma zadnych powaznych problemow, aczkolwiek benchmark.pl ma problemy ogolne z poprawnymi CSSami i wygladem. Nie wiem czy sie cos zmienilo ale od wiekow bylo kilka malych problemow w chromie i operze ;)

      Skomentuj

  32. Marucins
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-08-10 08:25

    hehe stare dobre marketingowe listy chrome i jego szybkość.

    Najszybsza przeglądarka zamuli przy gównianym komputerku.

    Korzystam z FF nie dla prędkości bo w tym pułapie nie jest najlepszy ale WYSTARCZAJĄCY gdyż setne milisekundy nie liczą się dla mnie. Ale dla bezpieczeństwa i możliwości konfiguracji.

    Zupełnie nie odpowiada mi prosty interfejs Chrome i jego zautomatyzowanie. Lubię wiedzieć co gdzie jest i jak działa.

    Skomentuj

  33. m4rcin
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-08-10 08:29

    "Na tym tle najnowszy Internet Explorer wypada przeciętnie. O dziwo nie jest już na samym końcu stawki."
    "Niestety, najgorzej w naszym rankingu wypada Internet Explorer 9, który pomimo sporej liczby usprawnień nadal nie może stanowić konkurencji dla pozostałych przeglądarek."
    WTF?

    Skomentuj

  34. vulgary
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-08-10 09:05

    OPERA jest jednocześnie klientem poczty, co powinno być podkreślone w każdym rzetelnym porównaniu z innymi przeglądarkami. Jest to jedna z największych zalet tego programu!!!

    Skomentuj

  35. vulgary
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-08-10 09:05

    OPERA jest jednocześnie klientem poczty, co powinno być podkreślone w każdym rzetelnym porównaniu z innymi przeglądarkami. Jest to jedna z największych zalet tego programu!!!

    Skomentuj

    1. mateuszTa
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2011-08-10 10:18

      Warto jeszcze wspomnieć o funkcji Turbo w Operze - jak ktoś ma wolne łącza to jest najlepsza

      Skomentuj

        1. kopczenko
          Oceń komentarz:

          0    

          Opublikowano: 2011-08-10 19:13

          doklanie opera idealna dla mnie nie ma zadnych beznadziejnych wbudowanych dodatków. Najlepsze co jest w operze to synchronizacja dzieki czemu na 3 kompach mam te same archiwa adresow zakładki szybkie wybieranie. nie wazne na ktorym kompie siedze mam to samo.. jakos nie chce mi sie sprawdzac czy inne wynalazki to maja.
          Strasznie wkurza mnie dyskryminacja OPERY vod.onet - nie chodzi na operze dlatego sciaglem chrome - dobre ale dla mnie sie nie umywa do opery.
          IE9 tez jest ok dosc szybka fajnie wyglada.
          Firefox dla mnie do bani - po prostu za dlugo mam opere by patrzec na mozille

          no niestety opera ma swoje bledy.. czeste crashe albo zamkniecie opery nie powoduje usuniecia procesu przez co kolejne uruchomienie konczy sie komunikatem ze juz uruchomiona jest...

          Skomentuj

      1. vroos
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2011-08-10 19:39

        Tak funkcja turbo jest super na łącza sieci komórkowych, które są wolne i dodatkowo funkcja turbo blokuje wyskakujące reklamy, blokuje ładowanie się filmików - trzeba kliknąć przycisk play

        Skomentuj

  36. KMyL13
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-08-10 10:52

    Ja osobiście faworyzuje na moim PC Operę... Ale mam takie pytanko - czy nie lepiej byłoby w tym teście zmienić kolory tych okienek na "tak" i "nie" podczas analizy poszczególnych wybranych elementów przeglądarki ?

    Te jednokolorowe pomarańczowe okienka JAK DLA MNIE dość utrudniają prosty odczyt. Nie lepiej - zielone na "tak" i czerwone na "nie" ?

    Skomentuj

  37. force
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-08-10 11:05

    taki sprzęt do testów, a nie ma dysku SSD... co za porażka

    Skomentuj

    1. Maksym Słomski
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2011-08-10 13:11

      Po co miałby go mieć?

      Skomentuj

  38. stasiek
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-08-10 11:07

    Test na odczepke wprowadza niepotrzebne zamieszanie, brakuje wam czasu?

    Porównujecie takie parametry jak szybkość, zużycie ram, obsługa nowych "technologii" (np. webM) a zapomnieliście o wielu smaczkach każdej z nich. To pierwsze ma znaczenie na starszych maszynach ale to nie jedyne kryterium wyboru.
    Wracając jednak do porównania zużycia ram czy szybkości. Zaliczyliście plugin-containter jako proces firefoxa? Po drugie, to Firefox niestety przoduje w zużyciu RAM razem z uwaga uwaga SAFARI! Zamiast popuaryzować "labolatoryjne" bzdury, proponuje przeprowadzić testy bardziej rzetelne. Poużywać troche każdy z tych programów, otwierać zamykać zakładki, otworzyc troszke wiecej niż 13 ;)

    Testowałem wszystkie te przegladarki na 2 komputerach:
    HP TC1100 PM Dothan 1.2GHz - FF3.6 przy 768MB ram oraz kolejne jego odsłony z 1GB,1.5GB z 4 i 5(systematycznie dokupowane wraz z aktualizacjami), Opera 11.50, Safari 5.1 i chrome w wydaniu Comodo, również na komputerze z nieco lepszym procesorem A64 2GHz 1GB RAM

    Wyniki użytkowania przez dziewczyne która otwiera ok 30 do 50 kart oraz mnie który otwieram max 10 jednoczesnie:

    FF 3.6 zajmował od 200 max 300MB(zapewne przez ograniczone jego ilości) natomiast wersja 4 pożerała bez pardonu 800-900MB to był standard, wersja 5 obniżyła to zapotrzebowanie do ok 600-700MB..program zjadał to co dokupiłem(nie małym dla mnie kosztem) mulił niemiłosiernie utrzymujac aktywność procesora na poziomie 60-70%

    Skomentuj

  39. Marcin-prv
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-08-10 11:32

    Przeglądarki zostały ładnie opisane, ale jeżeli chodzi o liczbę testów to straszna bieda.

    To mój test (tam jest odwrotnie, same testy i mało opisów).

    http://www.benchmark.pl/mini-recenzje/Test_Beta_przegladarek_-_Chrome_12%2C_Firefox_6%2C_IE_10_i_Opera_11-3790.html

    A jeżeli chodzi o najlepszą przeglądarkę, to jest nią Chromium (obecnie wersja 15)! Niestety jedną z jej wad jest brak automatycznej aktualizacji - ale rozwiązałem ten problem tworząc skrypt do codziennej aktualizacji:

    http://www.youtube.com/watch?v=UpsYNndcYkw

    Skomentuj

  40. stasiek
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-08-10 11:48

    ..CD wyników testu
    Opera 11.50 użytkowana przy podobnej ilości otwartych kart to max 350MB, działa wyraźnie żwawiej nie ma zamulania całego systemu w najmniej spodziewanych okolicznościach.

    Safari - tu sprawa jest bardziej skomplikowana bo jej apetyt rośnie w miare jedzenia ale nie jest najwiekszym problemem - rzeczywiscie 120MB po otwarciu kilku kart ale z biegiem czasu i ilości potrafi zjeść wiecej - 400MB to norma swego czasu ta przegladarka miała najgorsze wyniki teraz to jedna z mniej zasobożernych wśród nowszych.
    Problemem jest wykorzystanie procesora.
    Safari podczas pobierania strony (albo wcześniejsze wersje podczas pobierania plików) potrafi wykorzystywać 90% jego mocy jak pare w gwizdek, tym wiecej tej pary idzie im wolniejsze łacze, nawet jesli napływa 1 bajt na sekunde safari zuzywa 90% procka do momentu aż zakończy pobieranie.(czyli nie chodzi o przetwarzanie skryptów itp.)
    Lubie ją ze względu na Cover Flow dla galerii historii..znakomita sprawa! ale Safari NIE POLECAM NA LAPTOPA gdy używałem tego programu procesor w tablecie powodował szybkie zużywanie baterii, grzanie sie sprzetu..lekkość byla pozorna, gdy zaczałem używać innych jest dużo ciszej(wentylator).
    Podobnie zachowuje sie każda poza Chrome przegladarka na WebKicie.
    Chrome - zużycie ram wcale nie jest rewelacyjne zgodne z testem.


    Smaczki - jest ich wiele napisze o kilku obserwacjach...CDN

    Skomentuj

  41. stasiek
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-08-10 12:00

    Firefox to wygodna przeglądarka, ma sporo dodatków ich różnorodność powala. Część to uzupełnienie tego co ma np. Opera domyslnie - manager sesji, flashblock, synchronizacje zakładek itp, notatki, otwieranie w innej przeglądarce, czy safarowe cover flow(dla 3.6)..niestety mnogość odmian powoduje że te dodatki nie zawsze są kompatybilne.
    Bardzo wygodne jest przeglądanie kart, nie zwężają się do szerokości ikon gdy jest ich np. 50 ale można przewijać na pasku np. rolką opera ma gorzej bo wszystkie karty muszą zmieścić się na jednym ekranie, poza tym przyklejone karty "aplikacje" nie wyróżniają sie tak jak w firefoxie, jest oczywiście możliwość zamykania podwójnym kliknięciem, przywoływania listy ctrl+tab albo panel boczny z listą kart ale to mniej wygodne...najgorzej jest w safari bo tam trzeba klikać na przycisk który otwiera liste a ta widoczna na pierwszym planie zdaje się nie aktualizować w miare korzystania.
    Opera- "copy to note", unite które umożliwia udostępnianie plików na http np. podczas obecności w pracy można mieć do nich dostęp jeśli pozostawi się uruchomiony komputer w domu bez konieczności wysyłania na serwer, udostępniania galerii zdjęć max 5GB, bloga, poczty etc. synchronizacji z Opera Mini wszystko za free.
    Do tego dochodzi świetna Opera Mobile Emulator na tablet z windowsem. Wszystkie zalety Mini na pełnym ekranie.

    Brakuje mi w Operze Firefoxowych Personas bez nich wieje nudą, ładny temat graficzny cherry albo chrome to kiepska nagroda pocieszenia

    Skomentuj

  42. stasiek
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-08-10 12:10

    Smaczki chrome - taka mixtura z Safari i Firefoxa nie przypadła do gustu ale nie jest zła(poprostu nie można używać 3 naraz)

    Ciekawą przeglądarką jest Maxthon, w zasadzie to nakładka ale moim zdaniem bardzo fajna i funkcjonalna. Początkowo zainstalowana z uwagi na możliwość odklejania klipu youtube od strony, zapisywania, maxymalizacji co powodowało biały ekran pełnoekranowego klipu na innych przeglądarkach(okazuje się że wystarczy odznaczyć przyspieszenie sprzętowe flasha). Ma praktycznie wszystkie potrzebne elementy - synchronizacja zakładek w chmurze, import export, przyjazny interface, hurtowe bobieranie multimediów(sniffer) niestety jest mulasty nawet przewijanie strony przyprawia o zawrót głowy no i prywatność pod znakiem zapytania, podobnie jak chmura z hong kongu.

    Skomentuj

  43. stasiek
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-08-10 12:13

    Opera z kontem e-mail ok 9tyś wiadomości(głównie spam :) włączonymi wszelkimi jej usługami to przy średnio 10 zakładkach ok 500MB ram...
    zasadnicza jej wada o której nie wspomniałem - lubi się ostatnio wieszać i restartować raportując błędy.

    Skomentuj

  44. __LOS__
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-08-10 13:22

    Czy przy tescie FF wykorzystania ramu bylo sumowane wykorzystanie pamieci przez firefox.exe oraz plugin-container.exe? Bo uruchomilem ten sam zestaw kart i FF wpie*** wiecej ramu niz moja opera z wieksza liczba kart :}
    plugin-container.exe =~ 63MB firefox.exe =~ 405MB
    Opera 450MB w 35 kartach.

    Skomentuj

  45. Kenjiro
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-08-10 15:40

    Opera "żondzi" ;).
    A tak naprawdę, to każda przeglądarka ma swoje plusy i minusy, tak jak Chrome, który ma mnóstwo niedoróbek, dodatki mają słabsze możliwości niż konkurencja, ale za to można go znaleźć w instalce wielu programów z netu - taki spywarek gratis ;). Nie można za to odmówić Google, iż promuje swoją przeglądarkę wszelkimi metodami, a generalna szybkość i sprawność działania przeglądarki jest imponująca.
    Opera z kolei w ostatnim czasie mocno się rozwija i chociaż krok w system dodatków jest bardzo spóźniony, to bardzo potrzebny i być może pozwoli na zwiększenie liczby użytkowników.
    Firefox, wiadomo, addon king. Szału nie robi domyślnie, ale baza dodatków kopie w czapkę. W zasadzie must-have dla każdego developera web.
    Safari, fajna przeglądarka, nic specjalnego, taki Apple'owski smaczek dla Windowsa.
    IE 9, nie wiadomo co napisać, bo póki co, jest gorszy od każdej ze wspomnianych przeglądarek poza jedną cechą - sprzętowe wspomaganie renderingu - tutaj IE generalnie bije wszystkich na głowę, chociaż Chrome się chwali, że ma lepszą obsługę, to organoleptyczne sprawdzenie spokojnie przyznaje palmę pierwszeństwa dla IE.

    Skomentuj

  46. Marcin-prv
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-08-10 17:17

    No i logo Chrome już od dawna jest inne ;)

    Skomentuj

  47. Zychu376
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-08-10 21:16

    Polecam Safari wszystkim, którzy mają wolniejsze komputery i nie lubią czekać zanim włączy im się np Firefox

    Skomentuj

  48. mashide
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-08-10 22:51

    Co ty wiesz o zabijaniu... Mozilla the best!

    Skomentuj

  49. Gasek
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-08-10 22:52

    Używałem chrome a teraz chromium - żadnych problemów

    Skomentuj

  50. randallandhopkirk
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-08-10 23:13

    Safari i Opera są moim zdaniem najlepsze. FireFox nie nadaje się do niczego, bo ma problem z prawidłową interpretacją komend HTML czy Java Script i czasami trzeba robić triki w skryptach aby chciało wszystko normalnie działać na tej przeglądarce (nie poprawili tego od bardzo dawna) oraz dochodzą do tego problemy z zamulaniem na niektórych stronach czego nie doświadczam na innych przeglądarkach. Całkiem niezły jest też Internet Explorer ale w wersji 8, bo wersja 9 to totalna pomyłka pod wieloma względami.

    Skomentuj

    1. Kenjiro
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2011-08-11 16:23

      Ależ bzdury sadzisz, aż się przykro robi. Firefox ma najpotężniejsze narzędzia dla developerów i jest typowym must-have, czy się go lubi czy nie. Spróbuj debugować stronę czy style w Safari, życzę powodzenia.
      A już hasło IE8 lepszy od 9 zajeżdża trollem, który poleca malucha (126p), bo się do niego przyzwyczaił - porównaj sobie poprawność wyświetlania stron XHTML, nie mówiąc o SVG i MathML.

      Skomentuj

      1. randallandhopkirk
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2011-08-11 19:10

        Wraziłem tylko opinię człowieka który tworzy trony internetowe i musi się liczyć z taką czy inną kompatybilnością przeglądarek - i niestety pod tym względem FireFox wypada bardzo słabo - a to czy ma narzędzia czy nie i jakie jest kwestią dla mnie innej wagi bo sam tworzę kod bez pomocy narzędzi i staram się aby był jak najbardziej zgody z zaleceniami.
        Szanownemu Panu przydało by się czytanie pisanego tekstu ze zrozumieniem zamiast trollo-forumowego zacietrzewienia.
        Pozdrawiam.

        Skomentuj

  51. TymonPRO
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-08-11 12:40

    Mam wszystkie 3 czyli Mozille Opere i Explorer ale korzystam w 95% z opery

    mimo że ma sporo wad,to uważam że jest naprawdę ok

    Skomentuj

  52. piaseq
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-08-11 12:56

    Wszystkie te wielkie testy to papka dziennikarska... tfuj, dziennikarstwa nie obrażajmy.

    Stwierdzenie, która przeglądarka jest lepsza to jak postawienie koło siebie kilku aut z jednego segmentu, w tej samej cenie o minimalnie różnych parametrach technicznych a różniących się jedynie mocami silników. Będą tak samo dobre i w zależności od potrzeb i upodobań jeden wybierze taki a drugi wybierze inny model...

    Nikt natomiast nie weźmie w tej samej cenie Malucha.

    Wniosek jest taki, że można wybrać najgorszą przeglądarkę www. I tutaj niezmiennie króluje IE. Był i jest tym Maluchem, totalnym badziewiem i imitacją nowoczesnej przeglądarki.

    Reszta przeglądarek to kwestia upodobań. Mnie najbardziej pasuje Opera ale używam i pozostałych.

    Skomentuj

  53. TobiWUJO
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-08-14 23:35

    slim browser !!!

    Skomentuj

    1. aello
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2011-08-15 23:56

      Lynx!

      Skomentuj

  54. twojambasador
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-08-17 23:28

    A ta integracja to polega na tym, że po najechaniu na ikonę na pasku pojawia się okno z każdą stroną? Jeśli tak to Opera to ma ale domyślnie wyłączone.

    Skomentuj

  55. FanRpg-7
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-08-21 10:06

    Czyli jak będę miał kiedyś netbooka to muszę zainstalować Safari ;)

    Skomentuj

Dodaj komentarz

Przy komentowaniu prosimy o przestrzeganie netykiety i regulaminu.

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany!