Na topie

Podsumowanie

Autor:

więcej artykułów ze strefy:
Smartfony

A A

Recenzję rozpoczęliśmy od stwierdzenia, że Samsung Galaxy S5 idealny nie jest, ale naszym zdaniem blisko mu do ideału. Po kilku dniach spędzonych na intensywnych testach w pełni podtrzymujemy tę opinię. Naszym subiektywnym zdaniem w odniesieniu do takiego urządzenia jak HTC One M8 przegrywa on jedynie w kwestii stylistyki. HTC jest po prostu bardziej elegancki, ale nie oznacza to absolutnie, że jego obudowa jest bardziej odporna na zarysowania.

Wręcz przeciwnie. Przyjemny w dotyku, matowy tył „es piątki” wykonany z tworzywa sztucznego cechuje się całkiem dobrą odpornością na typowe uszkodzenia mechaniczne, a przy tym ma jedną ogromną zaletę – w razie przypadkowego uszkodzenia można go w ciągu kilku sekund wymienić na inny. Wszystko to w warunkach domowych, bez konieczności odsyłania sprzętu do serwisu.

To samo odnosi się do baterii. W razie zużycia akumulatorka w SGS5 możemy po prostu kupić nowy i umieścić go pod tylną klapką. Jeśli bateria wyczerpie się – to samo (nie trzeba podłączać tzw. Power Banku) W HTC takie cuda są niemożliwe lub przynajmniej niełatwe.

W każdej innej dziedzinie Samsung Galaxy S5 jest jednym z najlepszych, o ile nie najlepszym smartfonem na rynku. Dysponuje bardzo wydajnym procesorem Qualcomm Snapdragon 801 MSM8974AC (ok. 2,5 GHz) oraz świetnym układem graficznym Adreno 330.

Jeśli ktoś martwi się o zużycie baterii, to musimy go pocieszyć – w naszych testach smartfon potrafił odtwarzać bez przerwy filmy HD przez prawie 17 godzin przy włączonym podstawowym trybie oszczędzania energii. Filmy animowały się jednak płynnie, więc nie było sensu wyłączać tego trybu. Liczyć możemy na nieprzerwany seans kinowy w podróży lotniczej na Hawaje. ;-)

Możliwości fotograficzne porównaliśmy z HTC One M8, którego mieliśmy akurat na podorędziu (niestety Xperia Z2 nie była w tym czasie dostępna). Byliśmy ciekawi jak wypadnie klasyczny pojedynek – więcej małych pikseli czy mniej większych? Dostarczyliśmy zdjęcia w pełnym rozmiarze z obu urządzeń, wykonane w tych samych warunkach oświetleniowych. Naszym zdaniem w większości przypadków wygrywa Galaxy S5, ale finalną ocenę pozostawiamy Wam.

Samsung dysponuje też dużym wyświetlaczem Super AMOLED, który oferuje znakomitą szczegółowość obrazu ok. 432 PPI, wysoką jasność i dobre kąty widzenia. Na pokładzie znajdziemy też nadajnik podczerwieni (funkcja uniwersalnego pilota TV), miernik pulsu i skaner linii papilarnych. Ten ostatni jest przydatnym zabezpieczeniem przed dostępem do telefonu, a przy tym nie wpływa na obniżenie komfortu obsługi – jeden ruch palcem po przycisku Home i system jest odblokowany. Służyć może on też do płatności (kompatybilność z PayPal).

Całość została zamknięta w wodoszczelnej obudowie spełniającej standard IP67, a więc mogącej przeleżeć na głębokości metra przez pół godziny. Smartfon kompatybilny jest z najnowszymi smartwatchami Samsung Gear 2, Gear Fit oraz Gear 2 Neo. Pierwsze dwa z nich będziemy dla Was opisywać wkrótce.

  Opinia redakcji
  plusy:
wodoszczelna obudowa (IP67)
bardzo wysoka wydajność procesora
znakomita jakość wyświetlacza
port micro USB 3.0 z obsługą MHL 2.0
nadajnik podczerwieni (funkcja uniwersalnego pilota TV)
czytnik linii papilarnych zintegrowany z przyciskiem Home
nagrywanie filmów Ultra HD 4K
wysoka jakość zdjęć
szybki i sprawnie działający autofokus
łączność zbliżeniowa NFC
Wi-Fi w najnowszym standardzie „ac”
bardzo dobra jakość dźwięku (wyjście słuchawkowe)
długi czas pracy na baterii
  minusy:
„chromowane” brzegi obudowy podatne na uszkodzenia
brak kabla USB 3.0 w zestawie
przeciętna jakość zdjęć nocnych
Szacowana cena w dniu publikacji testu: ok 2999 zł
Odsłon: 418056 Skomentuj artykuł
Komentarze

50

Udostępnij
  1. TruGeek
    Oceń komentarz:

    2    

    Opublikowano: 2014-04-14 15:05

    Telefon fajny ale czemu tak drogi ??? Na dzień dzisiejszy bardziej opłacalny jest note 3 ew. HTC m8

    Skomentuj

    1. mesjan
      Oceń komentarz:

      7    

      Opublikowano: 2014-04-14 15:20

      Samusngi zawsze na początku kosztują wiele (by zarobić na ludziach niecierpliwych z grubym portfelem) potem spada cena na łeb na szyję. Np. Note 3 w 6 miesięcy po premierze z 2999zł kosztuje dziś 1789zł.

      Skomentuj

      1. rafcik_er
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2014-04-17 00:20

        Jak dla mnie... kolor biały tego telefonu wygląda tragicznie. Jak tani chiński telefonik... ohyda.

        Skomentuj

    2. liptons
      Oceń komentarz:

      -14    

      Opublikowano: 2014-04-14 18:43

      Pokaż komentarz zakopany przez użytkowników

      S2 > wszystko inne

      Skomentuj

    3. lukaszbik
      Oceń komentarz:

      2    

      Opublikowano: 2014-04-15 12:24

      S4 lataja juz po 1000zl :D wiec poczekaj zawsze tanieja za 3-6 miesiecy beda kosztowac po 1800-1600 zl :D

      Skomentuj

  2. Antiax
    Oceń komentarz:

    2    

    Opublikowano: 2014-04-14 15:15

    Telefon bardzo dobry - wydajny, z przydatnymi funkcjami, bardzo dobrym aparatem, znakomitym ekranem i wydajną baterią, a to wszystko konkuruje jak dla mnie z bardzo słabym designem telefonu. Wczoraj tak używałem go przez chwilę w MM i sam wygląd jest o wiele gorszy (moim zdaniem) od SIV. Dla mnie to jest zastanawiające, bo przy tak ogromnych zarobkach nie stać Samsunga na dobrego designera ? Na prawdę nie mogę tego zrozumieć, bo gdyby zadbali o wygląd tego telefonu i zrobili wersję mini z elegancką obudową to rzesza klientów byłaby jeszcze większa.

    Skomentuj

    1. Logox
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2014-04-14 15:54

      Moim daniem wygląda on dużo lepiej od SIV. Ale to jest kwestia gustu. Jednym podobają się kanciaste brzegi Sony a innym okrągłe Samsunga i tego nic nie zmieni :)

      A sprzęt jest bardzo dobry. Jest tragicznie wysoka ale na pewno w ciągu 4 miesięcy cena spadnie i unormuje się na odpowiednim poziomie. Teraz Sony Z2 też na stronie sony można zamówić za 2800zł, więc ceny są podobne.

      Skomentuj

  3. kerszi
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2014-04-14 15:15

    A słyszałem ze nie ma radia FM. Jak z tym jest. Proszę napiszcie. S4 nie miał.

    Skomentuj

  4. misiek2k
    Oceń komentarz:

    -3    

    Opublikowano: 2014-04-14 15:33

    na kolana nie powala - taki jak wszystkie poprzednie samsungi. Za kilka tygodni będzie już dostepnych 10 odmian tego modelu.

    Skomentuj

  5. gatto_nero
    Oceń komentarz:

    -3    

    Opublikowano: 2014-04-14 15:37

    "Liczyć możemy na nieprzerwany seans kinowy w podróży lotniczej na Hawaje. ;-)"

    Podobno S5 od Samsunga jest blokowany na region więc po takiej podróży lotniczej na tych Hawajach już telefonu nie użyjemy - czy możecie to potwierdzić bądź zaprzeczyć?

    Dzięki i pozdrawiam

    Skomentuj

    1. Tomasz Duda
      Oceń komentarz:

      4    

      Opublikowano: 2014-04-14 16:15

      Europejski model aktywować trzeba z kartą europejską (wykonać parę minut rozmów). Potem już działa wszędzie - tzn. wykonasz rozmowę lub połączysz się z netem na wspomnianych Hawajach ;) .

      Skomentuj

  6. Gi-zas
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2014-04-14 15:38

    Co do testu porównywania zdjęć... Serio? Porównajcie zdjęcia z Z1 chociażby - to jest flagowy model który może stawać z S5 na równi. O Z2 nie wspomnę :D

    Skomentuj

    1. Tomasz Duda
      Oceń komentarz:

      5    

      Opublikowano: 2014-04-14 16:16

      HTC wydało swój model One M8 jako konkurenta m.in. dla SGS5, więc... niech konkuruje :) .

      Skomentuj

  7. Nieznośny
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2014-04-14 15:42

    Brzydal okropny na tle Z2 i M8. Natomiast parametry fantastyczne. Widziałem ten filmik z kamerki S5 i jestem pod wrażeniem. Szkoda, że design na poziomie chińskiego, taniego telefonu. To mnie aktualnie bardziej odpycha od Samsunga i nie są w stanie zmienić tego te rewelacyjne parametry. Poczekam z zakupem nowego telefonu jeszcze rok i zobaczę czy konkurencja będzie miała już lepszą kamerkę i lepszą rozdzielczość.

    Skomentuj

    1. Karol Żebruń
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2014-04-14 21:21

      Smartfon zyskuje wiele przy bliższym kontakcie :)

      Skomentuj

    2. hideo
      Oceń komentarz:

      2    

      Opublikowano: 2014-04-15 12:31

      warto poczekać bo prawdopodobnie za rok flagowce będą 64bitowe :)

      Skomentuj

  8. renata1243
    Oceń komentarz:

    2    

    Opublikowano: 2014-04-14 16:20

    W porównaniu z innymi flagowcami jest chyba błąd, bo Xperia Z2 ma ekran IPS.

    Skomentuj

  9. dziarsky
    Oceń komentarz:

    -1    

    Opublikowano: 2014-04-14 16:56

    3 tyś złotych za podrasowaną S4kę? Dziękuję.
    Bawiłem się nim trochę w Saturnie. Dla przeciętnego odbiorcy NIC nowego.
    Wg mnie nawet jest brzydszy. Sprzedawca musiał mi go wskazać bo go przegapiłem za pierwszym razem a to o czymś świadczy :).
    Perforowany tył na żywo całkiem znośny - miękki w dotyku, broni się jakością bo wygląd słaby.
    TouchWizz niestety dalej zabawkowy i kulfoniasty. Przy 5" siatka 4x4 i 1/3 ekranu zajęta na nie modyfikowalne elementy, Ech.
    Nie patrząc do historii serii to całkiem udany egzemplarz pomijając cenę za nic extra. Jako następca - moja ocena +2.

    Skomentuj

  10. Dragonik
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2014-04-14 16:59

    Stwierdzam żę nas naród to świetni kucharze skoro taką patelnią się podniecają

    Skomentuj

  11. sqrtxi
    Oceń komentarz:

    -11    

    Opublikowano: 2014-04-14 17:04

    Pokaż komentarz zakopany przez użytkowników

    Szkoda, że ma TouchWiza. Sprawdzałem i Nexus 5 chodzi od niego szybciej :p.

    Skomentuj

  12. polishstyle
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2014-04-14 17:08

    Jak dla mnie recenzja przesadzona, wręcz sztuczna. Gabaryty są tragiczne choćby konfrontując model z zeszłego roku LG G2, jakość plastiku jak typowy chińczyk w odczuciu, a na dodatek dziwny srebrny pasek wokół telefonu.

    Skomentuj

    1. Reywen
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2014-04-14 17:29

      Popieram! Pisząc taką recenzje trzeba być obiektywnym, a nie spuszczać się na na prawo i lewo jaki to szajsung nie jest... Ta recenzja to nic innego jak dobra reklama dla tego plastikowego badziewia za prawie 3 tys złotych!

      Skomentuj

      1. Gi-zas
        Oceń komentarz:

        5    

        Opublikowano: 2014-04-14 18:35

        Jarałem się S2, S3, S4 nawet było w porządku. Ale S5 wygląda kiczowato do kwadratu.
        Jak dla mnie design Z1/Z2 jest świetny. Przynajmniej solidnie wygląda.

        Skomentuj

        1. polishstyle
          Oceń komentarz:

          3    

          Opublikowano: 2014-04-15 00:44

          Żadko przyznaję rację, ale to fakt, całkowita racja.

          Skomentuj

        2. mathewitp
          Oceń komentarz:

          1    

          Opublikowano: 2014-05-19 11:57

          Racja pożądnie wygląda i to koniec: Nic wiecej. Gówno jakiego jeszcze nie miałem. Wygina się jak by w ogóle korpusu nie miał, wyświetlacz jest do dupy, o kamerze nie wspomnę. Dobrze, że iPhone, Sony, czy HTC nie kosztują 3k. Wybaczcie ale 150-200 zł przy tej cenie nie robi różnicy. W wybierając z tych trzech: Sony kiczowate przereklamowane (miedzy innymi przez lokowania produktu w serialach itp.) badziewie, HTC ma problem niezawodnością + aluminiowa obudowa rysująca się w ch**. Samsun na tle tej konkurencji wypada najlepiej. A to jak wygląda o gustach się nie dyskutuje.

          Skomentuj

  13. Marucins
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2014-04-14 18:14

    Jest szansa że wrzucicie odnośniki do plików (filmów)? Chcę zobaczyć w jakiej jakości nagrywa ten S5.
    Przetworzony kicz z YT nie powinien nikogo interesować jeśli piszecie o jakości nagrywanych filmów przez urządzenie.

    Skomentuj

  14. gukeskl
    Oceń komentarz:

    -3    

    Opublikowano: 2014-04-14 19:20

    moim zdaniem test aparatów troszkę bez sensu, gdyż nie wiemy jak to wygląda na żywo, jakie są kolory itp. nie lepiej np porównać to jeszcze do zdj wykonanego profesjonalnym aparatem?

    Skomentuj

    1. Tomasz Duda
      Oceń komentarz:

      5    

      Opublikowano: 2014-04-14 19:38

      Pewnie, że można :) . Uwaga jak najbardziej słuszna, ale ta recenzja nie skupia się wyłącznie na jakości foto. Jeśli będę tworzył artykuł dotyczący wyłącznie możliwości fotograficznych, to zapewne tak zrobię. Zawsze jednak znajdzie się jakieś "ale"... Fotografia z lustrzanki w RAW bezpośrednio czy RAW konwertowany do JPG, a może od razu w JPG? Jeśli konwertowana, to w jakim programie? Nieraz domyślne ustawienia są inne dla różnych aplikacji. Poza tym jaka lustrzanka? Nikon, Canon, a może to za mało i od razu brać Hasselblad'a? ;-)

      Skomentuj

  15. Everest
    Oceń komentarz:

    -4    

    Opublikowano: 2014-04-14 20:37

    Przecież S5ka nie posiada Radia FM.Czemu wprowadzacie w błąd?????????

    Skomentuj

  16. Kythong
    Oceń komentarz:

    -3    

    Opublikowano: 2014-04-14 23:39

    Pokaż komentarz zakopany przez użytkowników

    Rozgryzłem Szajsunga!!! Dam sobie rękę uciąć że s10 będzie wyglądał jak dotychczasowe tylko 4x wyższe parametry !! Gówno, jedyna zmiana to wodoszczelność i zajebista sprawa --> 4k

    Lumia, HTC, Sony to gówno dojedzie, że aż mi się ich przykro zrobi tylko ludzie muszą zmądrzeć żeby nie patrzyli tylko na cyfry przy parametrach
    -----------------------------------------000000------------------------------------------

    Skomentuj

  17. roorku
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2014-04-15 01:54

    ile miejsca zajmuje np. 10 sekund filmu nagranego w jakości 4K? zakładam że sporo i te realne 11,8 GB wygląda trochę śmiesznie (:

    Skomentuj

    1. kazak77
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2014-04-15 02:35

      Pół minuty to 174 MB, domyślnie maksymalny czas nagrywania w 4k to 5 minut ale pewnie da się to obejść.

      Skomentuj

    2. Tomasz Duda
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2014-04-15 08:47

      Jest slot kart microSD na szczęście :) .

      Skomentuj

  18. kazak77
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2014-04-15 02:36

    No i nie działa w tym czasie kilka funkcji typu HDR, robienie zdjęć w czasie nagrywania itd.

    Skomentuj

    1. Tomasz Duda
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2014-04-15 08:56

      Tylko, że iPhone 5S w podobnej cenie nie ma slotu kart microSD, łączności NFC, ani Wi-Fi w standardzie "ac", jest denerwujący w czasie kopiowania muzyki i filmów, ma niższą rozdzielczość wyświetlacza i wymaga używania kabla Lightning, zamiast standardowego micro USB. Brakuje mu też łatwo wymiennej baterii. Takie rzeczy jak funkcja uniwersalnego pilota TV (nadajnik IR) też się przydają. ;)

      Skomentuj

      1. misiek2k
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2014-04-15 11:03

        NFC, Wi-Fi AC, Pilot TV ... w większości przypadków z 2/3 bajerów jakie oferuje Ci smartfon nawet nie skorzystasz podczas użytkowania telefonu. (no może raz albo dwa razy z ciekawości włączysz) Ważne żeby miał dostęp do internetu i mógł dzwonić. Sam miałem kiedyś wypasionego Szajsunga za 3 tysiące, a po niemal dwóch latach nerwów z zamulającym systemem zmieniłem na Iphona 4s 32GB. Jestem zadowolony jak nigdy.

        Skomentuj

        1. karolj
          Oceń komentarz:

          0    

          Opublikowano: 2014-04-15 13:02

          Kiedyś iphone było be bo nie miał mmsów, których aktualnie nikt nie używa w smartfonach, teraz nie ma ac i pilota tv, poprostu szok, o baterii juz nie wspomne, 3letni iP4 działa jak na początku, ale jest be bo bateria jest nie wymienna w domu i nie ma kiczowatej, trzeszczącej klapki z tyłu.
          Jedna z wielu zalet iP to zwarta i nie trzeszcząca obudowa.

          Skomentuj

          1. rafcik_er
            Oceń komentarz:

            1    

            Opublikowano: 2014-04-17 00:31

            Spójrz na OS. Jest szybki ale tylko szybki. A wygląda jak cukierkowe gówno którego nie można nawet spersonalizować. I to ma być poważny telefon? Za taka kasę? I te wymiary... dłuższy od banana... straszne.

            Skomentuj

          2. misiek2k
            Oceń komentarz:

            -1    

            Opublikowano: 2014-04-28 09:31

            Też tak myślałem za czasów androida. Nie wiem co chcesz personalizować w IOS - ale wg mnie tam wszystko jest na właściwym miejscu. Androida fakt trzeba personalizować bo z kazdym nowym modelem telefonu Android wygląda inaczej (rozłożenie ikon, funkcje itd) wiec to jest we krwi każdego kto ma tel. z tym systemem że trzeba coś poprzestawiać po swojemu :) Poza tym porównywać iPhona 4S czy 5 do banana ma się jak piernik do wiatraka :) S5 jest bliżej wielkością do banana.

            Skomentuj

  19. hideo
    Oceń komentarz:

    2    

    Opublikowano: 2014-04-15 12:23

    bawiłem się S5 i ciężko go odróżnić od S4 tak na pierwszy rzut oka, a home jak zwykle ma pewnego laga ale to już chyba standard, tył miał być antypoślizgowy a ten tylny ceratowy plastik z dziurkami jest nadal śliski

    Skomentuj

  20. CoJaPacze
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2014-04-15 18:23

    Hehe 1 strzał https://www.youtube.com/watch?v=3XiWD_LSVlk

    Skomentuj

  21. Deadlyblonde
    Oceń komentarz:

    3    

    Opublikowano: 2014-04-15 22:58

    Chyba jest błąd w porównaniu telefonów, Xperia Z2 nie ma ekranu TFT tylko ( w końcu) IPS.

    Skomentuj

    1. hideo
      Oceń komentarz:

      2    

      Opublikowano: 2014-04-16 20:47

      tak naprawdę to nie jest błąd bo praktycznie wszystkie ekrany LCD są ekranami TFT a IPS to inna sprawa bo to rodzaj matrycy ale IPS też wykorzystuje technologię TFT

      Skomentuj

  22. pongo
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2014-04-24 21:21

    A co z ładowaniem bezprzewodowym??? W moim S3 sprawdza się.

    Skomentuj

  23. Ruter19
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2014-05-07 17:09

    Najlepsze jest to jak ostatnio dostałem ulotke z Aldi a tam SAMSUNG S3( za granica) wyobrazacie sobie zeby Apple bylo w Aldi hahaha

    Skomentuj

  24. solasoft
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2014-06-02 02:19

    Nie piszcie ze brak kabla usb3.0 to minus bo takich kabli brak na europe . W USA to standardowe wyposazenie.

    Skomentuj

  25. NexCare
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2014-06-17 18:08

    Mam S4 i powiem szczerze, że nie warto dopłacać by kupić S5. Dlaczego? Dlatego, że jeśli nie chcesz moczyć telefonu w wodzie to nie odczujesz żadnej różnicy między S4 a S5. Ktoś powie, że lepszy aparat. Tylko to aparat w telefonie i na tle aparatów w telefonach sony wypada bardzo słabo. Ma za duży czas zwłoki i wolno łapie ostrość.

    Skomentuj

    1. mrpetero
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2014-06-22 13:17

      Nawet jeśli nie chcesz moczyć telefonu w wodzie to i tak możesz poczuć różnicę, ponieważ nieuszczelnione telefony mogą zbierać wilgoć i gdy coś nawali serwis stwierdza obecność wody np. na płycie i odsyła telefon którym można sobie zrobić konkurs rzutów do kosza .. ;/

      Skomentuj

  26. Ambasador marki Samsung 1
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2016-04-23 16:22

    GS5 nadal jest telefonem klasy premium i oferuje bardzo dobre parametry, aczkolwiek S7 posiada np. całkowicie nowy aparat z technologią dual pixel, dzięki której szybkość łapania ostrości jest porównywalna z ludzkim okiem.

    Skomentuj

  27. danek010
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2016-10-15 10:46

    Witam, w artykule jest napisane, że s5 posiada Czytnik optyczny, który dla mnie okazałby się bardzo pomocny. Przeszukałem telefon (a mam s5) i brak tej funkcji. Napisałem do samsunga na ich czacie i odpisali (posiadam ściągniętą rozmowę), iż ten model nie posiada tej funkcji. Więc jak to w końcu jest?

    Skomentuj

Dodaj komentarz

Przy komentowaniu prosimy o przestrzeganie netykiety i regulaminu.

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany!