Na topie

Podsumowanie

Autor:

więcej artykułów ze strefy:
SSD

A A

Samsung SSD 840 Pro okazał się wprost wymarzonym nośnikiem do większości typowych zastosowań domowych i nie tylko. Testowane urządzenie praktycznie nie ma poważnych wad, które mogłyby wpłynąć negatywnie na pozycję w stosunku do konkurentów. Z dużą dozą przekonania napisać można stwierdzić, że Samsung 840 Pro jest jednym z najlepszych, o ile nie najlepszym nośnikiem SSD obecnie dostępnym na rynku. 

Samsung SSD 840 Pro

Urządzenie świetnie, a wręcz rewelacyjnie radzi sobie z transferem małych plików, co jest cechą niezmiernie ważną w przypadku, gdy nośnik SSD jest dyskiem systemowym (zdecydowana większość przypadków wykorzystania nośnika SSD).

Producent przemyślał sprawę całkiem nieźle i zaprojektował urządzenie, które pod względem jakości, stabilności i wydajności pracy przewyższa poprzednika, czyli model SSD 830, który wciąż jest atrakcyjną pozycją na rynku. Zarówno kontroler, jak i pamięci NAND oparte są na rozwiązaniach już znanych i sprawdzonych, ale ich działanie zoptymalizowane zostało na tyle dobrze, że zdecydowana większość konkurentów może zwyczajnie zazdrościć Samsungowi tak udanego produktu.

Jeśli szukamy nieco odmiennej technologii, zwróćmy uwagę na zwykły model 840, który integruje w sobie nowoczesne pamięci TLC NAND.

Wyniki benchmarków mówią same za siebie i w pełni pokrywają się z odczuciami z realnego użytkowania. Dysk sprawuje się znakomicie w zdecydowanej większości przypadków. Nie nagrzewa się, nie zużywa zbyt wiele prądu, więc nadaje się idealnie do ultrabooków i tradycyjnych laptopów. Jest odporny na wstrząsy i wibracje, a także oferuje bardzo wysokie poziomy transferów - nawet gdy mamy do czynienia z mnóstwem małych plików, zamiast jednego dużego.

Samsung SSD 840 Pro daje właściwie gwarancję, że programy będą się uruchamiać szybko, a codzienna praca z komputerem będzie przyjemniejsza.

 

Ocena:
Wydajność - odczyt:
super
Wydajność – zapis:
super
Jakość wykonania: super
Opłacalność:
dobry
Orientacyjna cena w dniu publikacji testu: ok. 1100 zł
dobry produkt benchmark.plsuper wydajność benchmark.pl

 

Przeczytaj także:
Corsair Neutron GTX 240GB - test, cena, opinie Kingston HyperX 3K SSD 120GB - test, cena i opinie Skróty klawiaturowe w Windows 8
Corsair Neutron GTX 240GB - test, cena, opinie
Kingston HyperX 3K SSD 120GB - test, cena i opinie Skróty klawiaturowe w Windows 8

 

Odsłon: 118948 Skomentuj artykuł
Komentarze

61

Udostępnij
  1. kiziamizia2
    Oceń komentarz:

    27    

    Opublikowano: 2012-11-15 21:09

    za 199zł biorę :)

    Skomentuj

    1. disturbedone
      Oceń komentarz:

      3    

      Opublikowano: 2012-11-16 12:40

      Zakupiłem parę miesięcy temu vertexa 4 i szczerze mówiąc jeśli chodzi o wydajność to nie ma czego żałować (żałuję natomiast że już nie mam 500gb tylko 256) za 850zł uważa, że nie najgorsza cena. Aczkolwiek ceny ssd są póki co zbyt duże, jak dla mnie to wszystkie dyski powinny kosztować mniej o wartość vat lub 15%-20% ewentualnie, aby były konkurencją mogącą zastąpić hdd. Póki co jest to sprzęt dla osób którzy posiadają gotówkę lub tych którzy chcą mieć szybszy komputer.
      A różnica jest ogromna.

      Skomentuj

      1. chibi90
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2012-11-17 11:22

        tez posiadam ten dysk i jestem mega zadowolony :) wydajnosc jest swietna, brak awarii od okolo 3 miesiecy. pozdrawiam

        Skomentuj

    2. kokosnh
      Oceń komentarz:

      -1    

      Opublikowano: 2012-11-19 23:48

      Nie podobaja mi sie wykresy w porownaniu dyskow, dlaczego znowu porownuje sie dysk 256 GB z 128 GB i nizszymi, przecierz wiadome ze 258-ki sa zawsze szybsze od 128-mek, tworzenie takich wykresow dla promowania produktu ? ( oczywiscie jedyne 258-ka na wykresach to samsung 840 i Corsair Neutron GTX z bardzo malo znanym kontrolerem ). Co do wersji 840 kosci pamieci z 3 stanami w 21 nm nie maja wplywu na wydajnosc, no moze nie, ale zywotnosc to juz inna bajka...

      Skomentuj

  2. jacob000
    Oceń komentarz:

    3    

    Opublikowano: 2012-11-15 21:21

    Cena zaporowa ;/ ale ktoś kto pracuje i potrzebuje takiej wydajności to na bank nie oszczędza bo mu się to zwróci :)

    Skomentuj

    1. saddam
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2012-11-16 12:03

      Ceny małych modeli są bardzo dobre. Dopiero 512GB sporo odstaje cenowo od konkurencji.

      Skomentuj

  3. c22c22
    Oceń komentarz:

    22    

    Opublikowano: 2012-11-15 21:31

    Oczywiście znów nic z testu nie wynika - same benchmarki jak to na benchmarku ;)

    Ja poczekam na testy konkurencji w realnych zastosowaniach :)

    Skomentuj

    1. wildthink
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2012-11-16 20:37

      Właśnie, zabrakło testów w zastosowaniach rzeczywistych - jakaś kompresja, wczytywanie levelu w grze, kopiowanie plików. A tak, same benchmarki - widać nazwa zobowiązuje ;-)

      Skomentuj

      1. c22c22
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2012-11-17 15:21

        Haha, ludzie w komentarzach widze jadą równo, a redakcja nawet nie piśnie słówkiem, bo wiedzą, że te testy SSD to jakaś parodia. Będąc pracownikiem samsunga (jak i każdego innego producenta) nie dałbym benchmarkowi żadnego SSD do testów zanim nie popracują nad procedurą :)

        Skomentuj

        1. szydas
          Oceń komentarz:

          0    

          Opublikowano: 2012-11-17 20:08

          To czemu nie obejrzycie testów na Tomshardware? Gadacie i gadacie, narzekacie, a benchmarki od miesiąca są do obejrzenia...

          Skomentuj

  4. yansen
    Oceń komentarz:

    3    

    Opublikowano: 2012-11-15 21:32

    A jak się zepsuje to zapomnij o odzyskaniu danych.

    Skomentuj

    1. KaNiOn
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2012-11-16 01:31

      Szkoda czasu na odzysk danych.
      Przecież to oczywiste, że wszyscy mamy backupy ;)

      Skomentuj

      1. saddam
        Oceń komentarz:

        3    

        Opublikowano: 2012-11-16 12:11

        Wcale nie takie oczywiste. Głupich nie brak.

        Skomentuj

    2. kitamo
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2012-11-19 09:49

      Tak samo nawalic moze i tradycyjny HDD, nawet niech to bedzie jedna awaria na 10lat to i tak trafi w najmniej odpowiedniej chwili, wtedy kiedy moze wyrzadzic najwiecej strat.

      Skomentuj

  5. Dazuo
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-11-15 21:38

    Cudowny dysk! Teraz trzeba tylko poczekać jak stanieje do realnych cen, a przynajmniej takich, na jakie stać bardziej zamożnego Kowalskiego. :)

    Skomentuj

    1. 1wilq
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2012-11-16 10:30

      ciekawe kiedy tylko to nastąpi? :P

      Skomentuj

  6. pit1337
    Oceń komentarz:

    2    

    Opublikowano: 2012-11-15 21:54

    Przydałyby się testy trochę bardziej konsumenckiej wersji 64 GB.

    Skomentuj

  7. aleksander12
    Oceń komentarz:

    4    

    Opublikowano: 2012-11-15 22:07

    Awaryjność SSD mnie przeraża nie wyobrażam sobie że np za 5 lat znikną HDD

    Skomentuj

    1. saddam
      Oceń komentarz:

      2    

      Opublikowano: 2012-11-16 12:15

      To normalne, że ciemnego człowieka przeraża nieznane.

      Pracuje na SSD już od ponad 4 lat i tylko raz mi sie przytrafił problem ale tylko przeskanowłem SSD zaawansowanym narzędziem diagnostycznym z BIOSu i śmigał dobrze jak zawsze. Backup mam niezależnie od typu napędu.

      Skomentuj

    2. kitamo
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2012-11-19 09:52

      A mnie awaryjnosc HDD przeraza, gdyż jest o wiele bardziej narazony na awarie ze wzgledu na fakt iz jest to naped mechaniczny. Pomysl ze peirwsze HDD byly jeszcze bardziej awaryjne. W ciagu ostatnich 2 lat SSD tak poszly do przodu ze szkoda w ogole mowic o awariach bo jest to tak marginalne u wiekszosci producentow ze nie bierze sie tego pod uwage.
      Mozna tez sluchac bzdury i mity tworzone przez osoby ktore hejtuja SSD bo ich nie stac na zakup takowego dysku.

      Skomentuj

  8. IronFe
    Oceń komentarz:

    7    

    Opublikowano: 2012-11-15 22:20

    Test mi się nie podobał ponieważ opierał się tylko i wyłącznie na syntetykach. W tego typu testach koniecznie trzeba sprawdzić jak ssd wygląda w realnym zastosowaniu.
    Dobrze by było żeby recenzent zapoznał się z testem dysków ssd na konkurencyjnym portalu
    http://www.purepc.pl/pamieci_masowe/czy_dysk_ssd_zwalnia_po_zapelnieniu_test_obciazeniowy
    jak i z ich metodologią testów. Dysk czysty, zapełniony w 30%, 60^ i 90%

    Skomentuj

    1. kitamo
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2012-11-19 09:53

      Jak by testowac go w realnym zastosowaniu to golym okiem nie widac praktycznie roznicy. Musial by byc to test wielogodzinnego mielenia danymi by w koncu mozna by odczuc roznice pomiedzy jednym SSD a drugim.

      Skomentuj

  9. pikolo000
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-11-15 22:49

    szkoda że nie porównaliście go z plextorem px-256m5s i px-256m5p bo ceny tych dysków są bardzo zbliżone do siebie a dyski te zbierają bardzo pochlebne opinie nie tak jak seria m3 która była fatalnie wyceniona

    Skomentuj

  10. CziKilla
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-11-15 22:58

    To teraz szybko kupowac 830, beda spore znizki!

    Skomentuj

    1. jarwi1972
      Oceń komentarz:

      3    

      Opublikowano: 2012-11-15 23:06

      Do świąt to zapomnij o zniżkach

      Skomentuj

  11. Ajschylos
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-11-15 23:00

    TLCi taka cena ?! To ja wolę 830 nie dość że na MLC to dostanę ją za 700zł

    Skomentuj

    1. kamaleon
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2012-11-16 03:17

      Bo nowosc, a samsung zawsze przesadzal z cenami na poczatku. Za 3 miesiace cena powinna byc nizsza od 830, oczywiscie wersji z TLC.

      Pozatym recenzowany dysk jest na MLC bo to wersja Pro, a wiec nie rozniaca sie koscmi od modelu 830.

      Skomentuj

    2. Tomasz Duda
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2012-11-16 12:17

      Pamięci TLC zostały użyte w modelu SSD 840, ale nie w 840 Pro, który wciąż ma MLC NAND.

      Skomentuj

  12. paweu99
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-11-15 23:23

    A czemu nie ma w zestawieniu polskiego Goodram thunder?

    Skomentuj

    1. Tomasz Duda
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2012-11-16 12:18

      Jeszcze go nie testowaliśmy.

      Skomentuj

  13. smigacz
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-11-15 23:25

    Dziś naszemu grafikowi padł OCZ RevoDrive 50 GB na PCI-E. Na szczęście tylko system. Jeszcze poczekam zanim SSD sobie kupię.

    Skomentuj

    1. saddam
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2012-11-16 12:10

      Cieżko zrobić backup takiej malutkiej pojemności raz w tygodniu?

      Skomentuj

  14. VapoR
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-11-15 23:59

    Dawno nie widziałem samych syntetyków w teście.

    Skomentuj

  15. slabon
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-11-16 01:39

    co za problem z odzyskaniem danych. Wykonujemy wten sposob Backup storage.

    Skomentuj

  16. slabon
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-11-16 01:46

    No wlasnie mam taki i gdzie jest test Goodram Thunder ? R550/W5540 RAID0 i intel accelerator system storage z migracją XHD 4K chodzi jak blyskawica.

    Skomentuj

  17. yansen
    Oceń komentarz:

    -2    

    Opublikowano: 2012-11-16 07:41

    Kilka z ostatnio naprawianych komputerów miało dyski SSD. We wszystkich wysypał się Windows 7 bez możliwości naprawy o odzysku danych nie mówiąc. Zdecydowanie nie polecę nikomu dysku SSD do przechowywania istotnych danych bez macierzy a to są wysokie koszty. Z drugiej strony instalacja SSD tylko pod system nie przynosi wiele zysku, korzyść prądowa żadna, radość z uruchomienia szybszego o kilkanaście sekund też, zważywszy że restarty systemu wykonuje się rzadko. Ogólnie zachłysnęliśmy się prędkościami SSD, bo we współczesnym świecie wszystko musi być najszybsze, zapomniano, że miało też być najlepsze.

    Skomentuj

    1. GLI75
      Oceń komentarz:

      -1    

      Opublikowano: 2012-11-16 10:10

      SSD minimum 120 GB, aby zmieścić system i aplikacje. Profile oraz archiwum na HDD (mniej wymagające gry także). Do tego RAM Dysk, na który przenosimy plik wymiany oraz pamięć podręczną przeglądarki ("cache"), a obraz dysku RAM zapisywany na SSD. System włącza/wyłącza się minimalnie dłużej, ale samo działanie jest znacząco szybsze, a SSD się nie zużywa nadmiernie. Oczywiście, do tego potrzeba minimum 8 GB RAM dla systemów 32-bitowych (RAM Dysk potrafi to obsłużyć) lub minimum 12 GB dla 64-bitowych.

      Skomentuj

      1. saddam
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2012-11-16 12:31

        Pamięć wirtualna na ram_dysku? Cache'owanie RAM przy pomocy RAM? O.o
        Lepiej po prostu wyłączyć pamięć wirtualną. Do niczego potrzebna nie jest. W przypadku plików tymczasowych przeglądarek to bardzo wygodna i sensowna metoda. Ich cache to akurat tysiące malutkich plików, których w ogóle nie potrzeba przechowywać. RAM_dysk jest do tego idealny.

        Skomentuj

        1. GLI75
          Oceń komentarz:

          1    

          Opublikowano: 2012-11-16 14:28

          Są programy, które bezwzględnie wymagają pliku wymiany, a inne pracują lepiej, gdy plik wymiany jest obecny w systemie. Szczególnie programy 32-bitowe i/lub programy niepotrafiące zaadresować więcej niż 4 GB pamięci w systemach 64-bitowych.

          BTW W przypadku BSOD-a Windows nie potrafi zrobić małego zrzutu jądra (czyli tego najbardziej wartościowego dla diagnostyki), gdy nie ma uruchomionego pliku wymiany... na fizycznym dysku.

          Skomentuj

          1. saddam
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2012-11-16 15:03

            Pamięć wirtualną mam wyłączoną od dobrych 4 lat i nigdy nie spotkałem się z pojedynczym problemem z tego tytułu, a komputer wykorzystuje do wymagającej pracy.

            Skomentuj

          2. suntzu
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2012-11-17 18:55

            Ale dyski SSD np. Samsunga nie mogą być używane do keszowania :P

            Zobacz sobie warunki gwaracji.

            Skomentuj

      2. Eskulap
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2013-01-07 13:43

        Plik wymiany na RAMdysku? To jakaś ekstremalna głupota. System wyrzuca do niego strony pamięci, które nie mieszczą się w niej, a ty z powrotem ładujesz je do RAMu.

        Skomentuj

    2. saddam
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2012-11-16 12:07

      SSD jest do pracy, bo hdd sprowadza downolny komputer do poziomu kilkuletniego złoma. To chyba oczywiste, że nie sluży do przechowywania danych i bardzo dziwne, że ktoś może mieć problemy z dostrzeżeniem tego oczywistego faktu.
      Backup trzeba robić niezależnie od typu napędu.

      Skomentuj

  18. apatch
    Oceń komentarz:

    3    

    Opublikowano: 2012-11-16 10:04

    To jakieś nieporozumienie porównywać dyski SSD o różnej pojemności, przecież inna ilość kostek pamięci oznacza różne prędkości nawet w ten samej serii dysków.

    Skomentuj

  19. t_h_c
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2012-11-16 10:20

    yansen widać że niemasz pojęcia o czym piszesz nawet gry potrafią zwalniać już jak masz system na magnetycznym dysku, zwłaszcza przy doczytywaniu między poziomami, chyba że grasz w szachy albo pasjansa, sam miałem przygodę z awarią ssd 120gb, ale przysłali mi po 2 tygodniach i teraz znowu jestem szczęśliwy a wadliwe egzemplarze trafia się i w hdd i sdd, niezapomne jak ostatnio denerwowałem się bo mi diablo 3 na magnetycznym dysku i to szybkim f3 samsung 500gb przycinało , po zamianie na ssd jak ręką odjął

    Skomentuj

  20. Nieznośny
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-11-16 10:48

    Zdecydowanie cena za wysoka w porównaniu do konkurencji. Nawet jeśli jest bardzo wydajny. Ostatnio w sklepach jest w miarę niezły Intel 330, którego można dorwać za około 700zł w wersji 240GB, a jak widać w tych testach, też jako tako sobie radził. Dopóki cena nie będzie bardziej przystępna jak u konkurencji, dopóty nawet o tym dysku nie myślę.

    Skomentuj

    1. saddam
      Oceń komentarz:

      -1    

      Opublikowano: 2012-11-16 12:33

      Pomieszałeś segmenty wydajnościowe. To jest akurat high-endowa konstrukcja, a nie budżetowa jak intel 330 lub samsung 840. W samym tytule recenzji masz 'SSD dla profesionalisty'. Nie wiem po co się rozwodzić tutaj nad budżetowymi produktami typowo konsumenckimi.

      Skomentuj

      1. suntzu
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2012-11-17 20:11

        Tylko, że samsung 840 plasuje znacznie niżej 330, zastosował tam pamięci najgorsze jakie są możliwe, bo mało, że TLC to jeszcze w niższym procesie.

        Z drugiej strony 840 pro jest lepszy od 330 tki intel-a.

        Skomentuj

  21. Nieznośny
    Oceń komentarz:

    -2    

    Opublikowano: 2012-11-16 10:59

    Właśnie sprawdziłem w porównywarce cen i widzę, że zwykła wersja kosztuje bardzo tanio, bo 660zł, no ale transfery zapisu to raptem 250MB/s.... Dorzucę 40-50zł i mam dysk z lepszymi parametrami od konkurencji. Chociażby taki Kingston HyperX 3K czy nawet Samsung 830 albo wspomniany przeze mnie wcześniej Intel... Samsung się robi pazerny. Żeby mieć sprzęt porównywalny lub nieco lepszy od poprzedniej serii, trzeba kupować wersję super duper,ultra, epic, cOOl za większe pieniądze.

    Skomentuj

  22. DyndaS
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2012-11-16 13:45

    Obecnie ciekawą ofertą jest samsung ssd 830 256 GB którego można kupić poniżej 700zł. Trzeba poczekać na prawdziwe testy i wtedy kminić czy brać 830 czy czekać aż trochę spadnie cena 840 pro :)
    840 Pro zachęca 5 letnią gwarancją

    Skomentuj

  23. loccothan
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-11-16 18:58

    Z tego co czytam na róznych stronach w necie Samsung ma jedne z najlepszych dysków SSD na świecie :-) Brawa dla Samsunga !
    Jeszcze gdyby ceny za GB były niższe było by to coś.

    Skomentuj

  24. unicode
    Oceń komentarz:

    3    

    Opublikowano: 2012-11-16 19:26

    co to jest za test, że dysk 256GB porównuje się z dyskami 120GB oraz 64GB???? tak test nadaje się żeby go o kant dupy potłuc i tyle.

    Skomentuj

    1. scooby
      Oceń komentarz:

      2    

      Opublikowano: 2012-11-17 01:05

      No przeciez trzeba jakos wykazac ze jest najlepszy ;)

      Skomentuj

  25. bonuz
    Oceń komentarz:

    2    

    Opublikowano: 2012-11-17 11:54

    Vertex 4 jaką miał pojemność? Przecież SSD o różnych pojemnościach wykazują różne parametry!

    Porównania są bezsensowne.

    Skomentuj

    1. Eskulap
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2013-01-07 13:39

      Co racja to racja. I nie podano czy z poprawionym firmwarem

      Skomentuj

    1. CziKilla
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2012-11-18 20:56

      NFS to szit

      Skomentuj

  26. kitamo
    Oceń komentarz:

    4    

    Opublikowano: 2012-11-19 09:47

    Mnie zawsze w takich artykulach interesuje jedno - kim jest ten profesjonalista ? Co cechuje ten produkt ze nadaje sie on konkretnie dla pewnego kręgu ludzi.
    Czy Pani Ania ktora wykorzystuje swoj komputer profesjonalnie zajmując się księgowością jest profesjonalistką godną tego dysku, czy może muzyk który tworzy nową składankę i zamierza zapisać ją na nim.
    A czy gracz któremu płacą za to że gra jest już takim profesjonalistą żę odczuje różnice przy zastosowaniu tego dysku w odróżnieniu od kogoś kto gra bardzo dużo ale mu za to nikt nie zamierza zapłacić.

    Skomentuj

  27. Michur
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-11-19 21:24

    Czy ktoś się orientuje w ssd LiteOn? ostatnio były na allegro w zadziwiająco niskich cenach.

    Skomentuj

    1. unicode
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2012-11-21 17:30

      tanie mięso psy jedzą...

      Skomentuj

  28. beneq
    Oceń komentarz:

    -1    

    Opublikowano: 2012-11-28 12:28

    Jeśli chodzi o awaryjność SSD to nadal jest jeszcze na nieakceptowalnym przeze mnie poziomie.Po 8 m-c padł i oddałem Vertexa do reklamacji, ale zamienią na samsunga 830. Może z tym będzie lepiej.Sytuacje poprawia fakt że ten dysk ma 5 lat gwarancji.Ogólnie polecam SSD ale musimy pamiętać że
    do żywotnych nie należą.Wystarczy poczytać na forach na ten temat.

    Skomentuj

  29. djmietek
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2013-12-18 15:14

    Posiadam ten dysk, polecam go, jest na prawdę szybki. worda excell IE klikam jest. przyspieszy każdy PC, laptop czy nawet netbook.

    Skomentuj

Dodaj komentarz

Przy komentowaniu prosimy o przestrzeganie netykiety i regulaminu.

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany!