Na topie

The Last of Us - pewny pretendent do gry roku

Autor:

Szef strefy Gry

więcej artykułów ze strefy:
Gry

Kategoria: Gry Gry na konsole Gry PlayStation 3 Tematyka: Last of Us Producenci: Naughty Dog

Mroczna, zaskakująca i pełna emocji podróż w głąb ludzkiej duszy w wykonaniu twórców doskonałej serii Uncharted.

  • The Last of Us - pewny pretendent do gry roku | zdjęcie 1
  • The Last of Us - pewny pretendent do gry roku | zdjęcie 2
  • The Last of Us - pewny pretendent do gry roku | zdjęcie 3
  • The Last of Us - pewny pretendent do gry roku | zdjęcie 4
  • The Last of Us - pewny pretendent do gry roku | zdjęcie 5
  • The Last of Us - pewny pretendent do gry roku | zdjęcie 6
  • The Last of Us - pewny pretendent do gry roku | zdjęcie 7
  • The Last of Us - pewny pretendent do gry roku | zdjęcie 8

100%

Ocena benchmark.pl

 

Plusy

mocna, dojrzała fabuła, doskonale przedstawione postacie, eksplozja emocji, postapokaliptyczny świat, powalający klimat, rewelacyjna grywalność, świetna oprawa audiowizualna

Minusy

wybiórcza sztuczna inteligencja, błędy graficzne, kłopoty z polską wersją językową

A A

Uncharted pokazało jak powinny wyglądać nowoczesne przygodowe gry akcji. Dynamiczne rzuty kamer, sceny niczym z filmu sensacyjnego, pędzące na łeb na szyje tempo i towarzyszące temu wszystkiemu ogromne emocje stały się nowym atrybutem tego gatunku. A że twórcom ze studia Naughty Dog nie brakuje ambicji z każdą kolejną odsłoną przygód Nathana Drake'a poprzeczka wędrowała wyżej i wyżej. Trudno się więc dziwić ekscytacji graczy na wieść o nowym projekcie tego studia. Tym bardziej, że już od pierwszych zapowiedzi zwiastowano nadejście czegoś znacznie poważniejszego niż tylko pompująca adrenalinę akcja. I choć w The Last of Us znalazło się niemal wszystko co do tej pory stworzono dla Nathana Drake'a, to jednak dzięki niebanalnej fabule, świetnie zarysowanym postaciom oraz całej gamie emocji, których próżno szukać w serii Uncharted efekt końcowy jest porażający.

The Last Of Us - początek historii

Droga do zatracenia

Świat po apokalipsie. Pandemia tajemniczego grzyba wytrzebiła ludzkość. Niedobitki mieszkają w zamkniętych enklawach, w których twardą ręką rządzi wojsko likwidując nie tylko zarażonych, ale i każdego kto im się sprzeciwi. Brakuje żywności, lekarstw i broni. Słowem - standard. A jednak nie do końca, bo w wizji przedstawionej w The Last of Us upadek ludzkości jest dużo bardziej sugestywny niż w niejednym filmie czy grze. Twórcom udało się bowiem uchwycić zatrważającą ludzką obojętność nieuchronnie prowadzącą do zatracenia człowieczeństwa. Widać ją na każdym kroku podróży, którą odbywamy wspólnie z dwojgiem bohaterów gry. Starszy, doświadczony przez życie i mocno zrezygnowany Joel i 14-letnia Ellie, która urodziła się już w czasach gdy miasta opanowali zmutowani ludzie, to duet niezwykły. Ich wzajemne relacje stanowią kwintesencje The Last of Us. I nie chodzi tu tylko o mechanikę rozgrywki, ale przede wszystkim o dwa osobne, silnie oddziałujące na siebie, świetnie zarysowane charaktery. Podczas wielu toczonych rozmów obserwujemy powolną przemianę bohaterów, którą dzięki znakomitemu dubbingowi (szczególnie w wersji angielskiej) możemy także usłyszeć i poczuć w kolejnych wypowiadanych kwestiach.

The Last Of Us - ucieczka przed mutantami

Fabuła The Last of Us nie jest jakoś szczególnie odkrywcza. Dość powiedzieć, że nasza para nie wybrała swojego towarzystwa z sympatii. Ich celem jest odnalezienie obozu Świetlików, grupy walczącej z reżimem wojskowym. Droga do nich wiedzie jednak przez tereny opanowane przez zarazę i łowców głów.

Świat chodzących grzybów

Pamiętacie wyludniony Nowy Jork z filmu "Jestem Legendą"? Miasta w The Last of Us wyglądają podobnie. Zarastające roślinnością ulice, walące się budynki, przerdzewiałe bądź spalone już samochody i budząca grozę cisza. Sugestywnie i przerażająco. Jeszcze lepiej przedstawiają się wnętrza budynków, zalane tunele metra czy ciemne korytarze podmiejskich kanałów, w których czasami unosi się śmiertelnie niebezpieczna, żółta chmura zarodników wyrzuconych z grzybów porastających ciała zmarłych zarażonych.

The Last Of Us - zaraza

Ten niezwykły świat przemierzamy wcielając się w Joela, niedawnego przemytnika broni. Teraz pełni on rolę stróża i opiekuna Ellie, która pomijając meandry fabularne, radośnie kica sobie wokół nas. Na całe szczęście dziewczyna jest na tyle zaradna, że w większości przypadków daje sobie radę sama. Tak naprawdę nasze zadanie ogranicza się więc do znalezienia drogi i dbanie o własne bezpieczeństwo. A nie jest to wcale takie łatwe.

The Last Of Us - screen z gry

Na każdym kroku możemy natknąć się na któregoś z zarażonych. Czasami jest ich kilku, czasami starczy jeden abyśmy niezwykle brutalnie rozstali się z tym światem. Najwięcej emocji dostarczają mocno już zmutowani klikacze, którzy namierzają ofiarę posługując się słuchem. Gdy atakują są śmiertelnie niebezpieczni. Nie raz łapałem się na tym, że uruchamiając specjalny tryb skupienia Joela z ciarkami na plecach wytężałem słuch w poszukiwaniu ich złowróżbnego klikania.

The Last Of Us - łowcy głów

Sama walka to połączenie skradania, chowania się za przeszkodami i cichej eliminacji z otwartą wymianą ognia i sporym arsenałem broni. Starcia są dynamiczne, widowiskowe i bardzo brutalne. W dobie wszechogarniającej przemocy roztrzaskiwanie głowy o futrynę czy miażdżenie jej butem może i nie robi już takiego wrażenia co kiedyś, ale fakt, że świadkiem tych mordów jest 14-latka, która z fascynacją w głosie żywo komentuje to co zobaczyła potrafi lekko zszokować.

The Last Of Us - ucieczka przed łowcami głów

The Last of Us jest liniowe, a mimo to zupełnie tego nie czuć. Lokacje, które przemierzamy mają wiele różnych odnóg, przejść i pomieszczeń dzięki czemu wydaje się nam, że nie jesteśmy niczym ograniczani. Najczęściej też gra nie sugeruje gdzie dalej pójść i co zrobić. Samemu trzeba więc kluczyć i kombinować (np. znaleźć deskę i przerzucić ją na drugi budynek). Eksploracja przynosi jednak wymierne korzyści w postaci różnych przedmiotów - od składników uproszczonego systemu tworzenia apteczek, bomb i ostrzy, poprzez amunicje i narzędzia potrzebne do ulepszania broni, po listy, mapy i nieśmiertelniki. Co więcej, dzięki temu zbieractwu czuć, że faktycznie walczymy o przetrwanie w świecie dotkniętym apokalipsą.

Last of Us oferuje również rozbudowany i dość unikatowy tryb sieciowy zatytułowany Frakcje. Korzysta on z rozwiązań stworzonych na potrzeby kampanii dla pojedynczego gracza. Mamy tu więc i tryb skupienia, i uproszczony crafting i podobną mechanikę walki. Zabawa w polowanie na zasoby wciąga i sprawia sporą satysfakcję. Niestety, wymaga też doszlifowania umiejętności posługiwania się padem. Przynajmniej, w moim wypadku.:)

Łyżka dziegciu w beczce miodu

Doskonale snuta opowieść traci nieco swojego uroku przez kilka irytujących błędów. Kłopoty sprawia między innymi polska wersja językowa gry, która nie wiedzieć czemu ma przesterowaną głośność kwestii mówionych przez co niejednokrotnie giną one w tle. Ratunkiem jest ręczna zmiana głośności muzyki i efektów albo przełączenie się na wersją angielską. Kolejny problem to błędy przy kolizji obiektów. Niestety nagminne jest przenikanie się postaci. Ellie potrafi także przechodzić przez ściany, albo znaleźć się nagle nad naszą postacią.

The Last Of Us - opuszczone miasto

Jednak nic nie drażni bardziej niż wybiórcza sztuczna inteligencja, która nie zwraca uwagi na naszych kompanów. Może to i dobrze, bo czasami Ellie nie umie znaleźć sobie miejsca i zamiast ukryć się swobodnie paraduje pod nosem poszukujących nas przeciwników. Przy tej klasie produktu takich wpadek być nie powinno.

The Last Of Us - zarażenie grzybem

Piękne pożegnanie z Playstation 3

Pomimo błędów The Last of Us to gra absolutnie wyjątkowa. Jej twórcom udało się stworzyć jedną z najlepszych opowieści w historii elektronicznej rozrywki - dojrzałą, poważną, niezwykle angażującą i mocno zapadającą w pamięć. To doskonałe zwieńczenie obecnej generacji Playstation, a jednocześnie kolejne wielkie, filmowe doznanie, które przeżyć powinien każdy gracz. A jeśli spróbuje z pewnością tego nie pożałuje!

 

Moja ocena:
Grafika:
dobry plus
Dźwięk:
super
Grywalność:
super
Ogólna ocena: 
Orientacyjna cena w dniu publikacji testu: 219 (PS3)
Super Produkt benchmark.pl
Odsłon: 31309 Skomentuj artykuł
Komentarze

84

Udostępnij
    1. Wojciech Kiełt
      Oceń komentarz:

      24    

      Opublikowano: 2013-06-20 10:40

      Takie komenty to już pod trolling podpadją ;)

      Skomentuj

      1. Lightning
        Oceń komentarz:

        -34    

        Opublikowano: 2013-06-20 11:18

        Pokaż komentarz zakopany przez użytkowników

        I co w związku z tym? ;)

        Skomentuj

      2. Varso
        Oceń komentarz:

        -17    

        Opublikowano: 2013-06-20 22:35

        Pokaż komentarz zakopany przez użytkowników

        Metropolis wyraził swoją opinię na temat słabej grafiki rodem z Playstation 2.
        Rozgrywa liniowa i zajeżdża konsolami na kilometr, stąd nie dziwota , że wydawca nawet nie myśli o PC skoro jak napisał Metropolis odstrasza.

        Na samym trailerze pomijając fizykę pojazdu - kanciata jakby na sztywno waypointy roibli. Na konsole to może i hit na PC to nawet na Steamie w 10 nie trafiłoby.

        Skomentuj

      3. Varso
        Oceń komentarz:

        -5    

        Opublikowano: 2013-06-20 22:36

        A kiedy planujecie poprawić w swoich templetach artykułach wady i zalety z czerwonego ?
        To już z pół roku się ciągnie chyba od Crysisa 2. Raz ktoś pomieszał i tak kopiujecie do upadłego ;)

        Skomentuj

      4. StrikerASD
        Oceń komentarz:

        1    

        Opublikowano: 2013-06-25 11:05

        Nooo, niektórzy mają wybujałe EGO. Precz z trollingiem z benchmark.pl!

        Skomentuj

    2. liptons
      Oceń komentarz:

      -28    

      Opublikowano: 2013-06-20 14:48

      Pokaż komentarz zakopany przez użytkowników

      Przykro mi ale Gra Roku jest już zarezerwowana dla GTA 5 i nie zmienicie tego choćbyście chcieli dobrze wiecie.

      Skomentuj

      1. grzecho 75
        Oceń komentarz:

        11    

        Opublikowano: 2013-06-20 15:56

        GTA V wcale nie musi być grą roku... GTA 4 nie było niczym szczególnym GTA 5 fajnie się zapowiada ale jak na razie ma przeciwników The last of us i Bioshock infinite

        Skomentuj

        1. liptons
          Oceń komentarz:

          1    

          Opublikowano: 2013-06-20 16:17

          A dlaczego porównujesz do GTA 4, nie każdy tytuł musi być mistrzowski z danej serii a po paru latach wychodzi GTA 5 i widać że zrobiono sporo postępów w dodatku wrócili do San Andreas bo widać że sie fanom podobało, to tak jakby EA zrobiło NFS w starym dobrym stylu jak MW czy U2.

          Skomentuj

          1. grzecho 75
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2013-06-20 17:17

            Ale dlaczego od razu gra roku? Osobiście myślę że GTA V będzie dobrą grą sam chętnie się w nią zaopatrzę ale gra roku? Wątpię ale zobaczymy

            Skomentuj

  1. blackicewr
    Oceń komentarz:

    9    

    Opublikowano: 2013-06-20 10:35

    Metropolis słońce przygrzało co?

    Skomentuj

  2. daniel93
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2013-06-20 11:17

    Mam nadzieje że będzie na pc bo gierka zapowiada się miodnie
    a ja jestem fanem zombie :D

    Skomentuj

    1. Daniel hEll_Mariachi Poręba
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2013-06-20 13:21

      Muszę Cię rozczarować, ale nie ma na to nawet cienia szansy.

      Skomentuj

  3. Lightning
    Oceń komentarz:

    -22    

    Opublikowano: 2013-06-20 11:21

    Pokaż komentarz zakopany przez użytkowników

    Jak taki tytuł może zostać "grą roku" skoro jest wprowadzany TYLKO na jedną konsolę i to jeszcze starej generacji?

    Skomentuj

    1. Mateusz Sołtysiak
      Oceń komentarz:

      5    

      Opublikowano: 2013-06-20 12:27

      Spokojnie, to dopiero pretendent ;)

      Skomentuj

      1. Lightning
        Oceń komentarz:

        -1    

        Opublikowano: 2013-06-20 21:51

        A czy ja piszę, że "gra roku powinna byc udostępniona na PC-ty i wszystkie konsole (starej i nowej generacji)"?

        Po prostu gdyby ten tytuł nie wyszedł już nawet na PS4, a jakimś cudem zostałby grą roku to z mojej strony byłby wielki niesmak, chociaż jakby nie było już od dobrych kilku lat co druga "gra roku" (z nominacji w poszczególnych kategoriach) to jakiś żart, albo reklama.

        @Mik86 - no już dzwonię do Providenta aby mi użyczyli trochę gotówki na PS3 :)

        Skomentuj

      2. Siwers90
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2013-06-25 00:55

        No nie, ale z chęcią bym ją ujrzał na moim pc'cie. Faktem jest że dużo bardzo ciekawych tytułów omija platforme pc, a szkoda.

        Skomentuj

  4. MiK86
    Oceń komentarz:

    6    

    Opublikowano: 2013-06-20 11:41

    Bo Sony wydaje grę i nie robi nikomu łaski. Żal Ci, kup PS3. Taki był zamiar.

    Skomentuj

    1. zerosouL
      Oceń komentarz:

      -5    

      Opublikowano: 2013-06-21 13:00

      Wielu osob nie ochodzi ta gra wiec mozesz sobie tak gadac i gadac...

      Skomentuj

  5. Luiso
    Oceń komentarz:

    7    

    Opublikowano: 2013-06-20 11:42

    Sądziłem, że jeżeli gra jest na tyle dobra to może być nawet wydana na androida.

    Skomentuj

  6. TotallyNormal
    Oceń komentarz:

    -12    

    Opublikowano: 2013-06-20 11:42

    Pokaż komentarz zakopany przez użytkowników

    Te drzewa wyglądają jak z midtown madness z 2000 roku. DOF też wzięty z kapelusza i bardzo nienaturalny.

    Skomentuj

  7. Skitles
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2013-06-20 11:52

    Kilka poprawek i połatają ta gierkę, konsole mają dyski nie ma problemu z pobieraniem patchy.
    Klatek trochę mało ma ta gra, ale najgorsze jest że tej panny przeciwnicy nie widzą i jest niezniszczalna.

    Skomentuj

    1. Zu_za_
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2013-08-06 01:58

      Gra stała się moim nowym fandomem. Grafika ładna, faktycznie da się zauważyć niedociągnięcia, ale co z tego? Piękny soundtrack, uczę się go grać ^^ W Polskim dubbingu da się zauważyć błędy, chodzi mi głównie o złe tłumaczenie, czasem tekst jest nie do końca logiczny. W jednym momencie gry to co mówią jest źle umiejscowione w czasie, czasami nie słychać co mówi do nas inna postać kiedy jest daleko. Za to dobór aktorów wydał mi się trafny. Gra ma przede wszystkim świetny klimat, bardzo ludzkich bohaterów i opowiada historie w niebanalny sposób. Po co czepiać się szczegółów?

      Skomentuj

  8. Luiso
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2013-06-20 11:57

    Na zdjęciach gra wygląda gorzej niż w rzeczywistości co z pewnością potwierdzi redaktor piszący recenzję. podczas gry wszystko wygląda ładnie jak na możliwości konsol i nie wpływa negatywnie na przyjemność z gry.
    Sama grafika z punktu widzenia artystycznego jest zrobiona na bardzo wysokim poziomie dlatego kolejna część na nowych konsolach prawdopodobnie będzie wyglądać fenomenalnie.

    Skomentuj

    1. zerosouL
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2013-06-21 13:01

      "jak na możliwości konsol"

      Wszystko w tym temacie.

      Skomentuj

  9. MiK86
    Oceń komentarz:

    3    

    Opublikowano: 2013-06-20 11:58

    "ale najgorsze jest że tej panny przeciwnicy nie widzą"

    2 razy mi się takie coś zdarzyło. Za 2 gość się zorientował i Ellie potraktowała go nożem.

    Skomentuj

  10. Andreneus
    Oceń komentarz:

    7    

    Opublikowano: 2013-06-20 11:58

    super gierka. Klimat wymiata.

    Skomentuj

  11. JonathanArcherPL
    Oceń komentarz:

    -8    

    Opublikowano: 2013-06-20 13:01

    fajnie gra roku, a gdzie wersja na PC ?

    Skomentuj

    1. Daniel hEll_Mariachi Poręba
      Oceń komentarz:

      6    

      Opublikowano: 2013-06-20 13:26

      Wersji pc nie ma i nie będzie.

      Skomentuj

        1. tomx1989
          Oceń komentarz:

          4    

          Opublikowano: 2013-06-22 13:47

          Gry z naciskiem na singla tylko na konsolach, po co by miała wyjść taka gra na pc skoro większość by tej gry nie kupiła tylko ściągnęła z torrentów. Na pc masz gry mmo i gry nastawione na multi, bardziej ambitnych produkcji nikt nie wyda bo się nie opłaca.

          Skomentuj

  12. Skitles
    Oceń komentarz:

    -4    

    Opublikowano: 2013-06-20 13:25

    Na pc to se możesz pomarzyć haha

    Skomentuj

    1. gusti
      Oceń komentarz:

      7    

      Opublikowano: 2013-06-20 13:46

      "se" to może być (z ang.) Special Education. Coś co przydało by się wielu, piszącym na forach tego typu posty jak wyżej.
      Żałosne.

      Skomentuj

      1. Skitles
        Oceń komentarz:

        -8    

        Opublikowano: 2013-06-20 17:00

        Nie podniecaj się specjalnie tak napisałem, żałosny to jesteś ty.

        Skomentuj

  13. MiK86
    Oceń komentarz:

    3    

    Opublikowano: 2013-06-20 15:14

    Oj jak mnie to cieszy, że fanatycy pecetowcy nie położą łapek na tym tytule. Niech mają te swoje Tytany, 16 GB ram i 8 fizycznych rdzeni, ale w ten tytuł nie pograją. Bo przecież nie zniżą się do poziomu Cell'a napędzanego GeForce 7600/7800 z pół giga ramu na pokładzie. Dislike'y tylko potwierdzają moją teorię.

    Skomentuj

    1. CoJaPacze
      Oceń komentarz:

      3    

      Opublikowano: 2013-06-20 21:44

      A ja sobie bezproblemowo pogram w crysis 1 i będę się nadal cieszył otwartością oraz destrukcją otoczenia (:

      Skomentuj

      1. tomx1989
        Oceń komentarz:

        1    

        Opublikowano: 2013-06-22 13:50

        Przypominam że na konsolach też jest Crysis 1, czyli nudna strzelanka w której chodzi się rynną porośniętą zielskiem. Pc po za mmo i strategiami nie ma nic do zaoferowania.

        Skomentuj

  14. Mamrot23
    Oceń komentarz:

    3    

    Opublikowano: 2013-06-20 15:46

    Gra roku niema co, jak zawsze naughty dog się postarało.

    Skomentuj

  15. BumCykCyk
    Oceń komentarz:

    3    

    Opublikowano: 2013-06-20 15:57

    Mam nadzieję że będzie na PS4.

    Skomentuj

  16. Grabarz1750
    Oceń komentarz:

    2    

    Opublikowano: 2013-06-20 16:14


    Potwierdzam, giera super, aktualnie mam 10 godzin gry za sobą, i jest co podziwiać, a fabuła palce lizać, choć w pewnych momentach bardzo przewidywalna. :)

    Skomentuj

  17. pycipro
    Oceń komentarz:

    3    

    Opublikowano: 2013-06-20 16:57

    Jak zwykle w komentarzach na tej stronie jest to samo. PCtowcy wmawiają sobie że gra jest słaba, a gdy wyszło by na PC było by ale cudo owned. epic. 111.

    Przypadki znane z Alan Wake, Dark Souls..

    Skomentuj

    1. pycipro
      Oceń komentarz:

      5    

      Opublikowano: 2013-06-20 16:58

      Prawda jest taka, że to jest najlepsza gra w jaką mi przyszło grać.

      Skomentuj

    2. pycipro
      Oceń komentarz:

      3    

      Opublikowano: 2013-06-20 17:00

      btw. teraz minusujcie i wróćcie popatrzeć na waszego Crysisa hahaha :D

      Skomentuj

      1. Skitles
        Oceń komentarz:

        -4    

        Opublikowano: 2013-06-20 17:03

        Chciałeś minusa to masz :)

        Skomentuj

  18. Artik
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2013-06-20 17:46

    Dla mnie gra idealna. Jak na konsole PS3 Grafika bardzo dobra. Nie przeszkadza absolutnie jakość tekstur ale już brak AA tak. Gra nie nudzi, lokalizacja dobra. Minusy to jedynie liniowość i trochę za mała otwartość świata. Oceniam 9/10 Brawo Naughty Dog oby tak dalej. Zakupiłem wraz z wszystkimi dodatkami i nie żałuje ani złotówki. Nieliczna gra którą mam na konsole, i chyba ostatnia na PS3.
    Aktualnie 14 godzin rozgrywki i końca nie widać. Gram na poziomie normalnym nie spiesząc się bo jest co podziwiać.

    Skomentuj

  19. MiK86
    Oceń komentarz:

    2    

    Opublikowano: 2013-06-20 18:06

    "już brak AA tak"

    Gra ma AA:
    "Image quality is also very good. Rendering natively in 720p, the post-process anti-aliasing solution delivers slightly better coverage across the scene compared to the implementation used in Uncharted 3"

    Skomentuj

    1. zerosouL
      Oceń komentarz:

      -4    

      Opublikowano: 2013-06-21 13:04

      "720p"

      Dodaj sobie do tego efekt interpolacji i az strach patrzec.

      Skomentuj

  20. Skitles
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2013-06-20 18:10

    Gra ma FXAA i pewnie dla niego to za mało bo dalej krawędzie ząbkują gdzieniegdzie i myślał że nie ma w cale.

    Skomentuj

    1. Phurret
      Oceń komentarz:

      -1    

      Opublikowano: 2013-06-21 11:14

      Rzeczywiście, bo każdy kto nie ma konsoli to gimbus... Rzygam już komentarzami tego typu.

      Skomentuj

  21. Artik
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2013-06-20 18:26

    Tak. Przepraszam jeżeli źle się wyraziłem. Właśnie to "ząbkowanie" przeszkadza mi najbardziej w grach na konsole. Może winne tez jest siedzenie przed 47 calowym TV zbyt blisko (ok 2 metry) co potęguje ten efekt.
    Mniejsza o to. Odnośnie błędów nie zauważyłem przenikania czy przechodzenia przez ściany oraz znikania przedmiotów. Błędy w dubbing-u są ale nieznaczne i nie przeszkadzają. Tak czy inaczej Naughty Dog nie zawiódł. Gusta są różne i zgadzam się z tym, ale kto nie ma serii Uncharted i teraz The last of US ten nie ma PS3 :D.

    Skomentuj

  22. Radical
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2013-06-20 18:32

    Wczoraj skończyłem tą gre, nabijając 17 godzin. Co do Ellie która łazi przed nosem przeciwnikom to rzeczywiście rzuca się w oczy i szczerze mówiac to jedyny minus. Przenikania przez ściany nie zauważyłem. Dla mnie najgorsze co można powiedzieć o tej grze to, to że to ciągle "tylko" gra ale już ociera się o coś wiecej. BTW uwielbiam jak tylko pojawia się recenzja gry wyłącznie na konsole od razu pierwsze posty że biedna grafika :D No cudo. To tak jakby powiedzieć o doskonałej książce która nie ma polskiej wersji że ma kiepską okładke :D

    Skomentuj

  23. Radical
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2013-06-20 18:38

    Aha, na tym filmiku co dał Benchmark strasznie wyprana grafika. W rzeczywistości tekstury są dużo lepsze i wszystko wygląda znacznie ostrzej.

    Skomentuj

  24. silvver
    Oceń komentarz:

    2    

    Opublikowano: 2013-06-20 18:42

    hm, grałem w demko i jakoś mnie nie porwało. Może zakupię za rok czy dwa jak stanieje :p
    BTW znowu zombie? A nie, teraz to "zarażeni"..

    Skomentuj

    1. zidolek
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2013-06-20 20:55

      Wzorowali się na realnym wirusie (dokładniej to grzybie), który atakuje mrówki i przejmuje ich mózgi. :)

      Skomentuj

  25. zerosouL
    Oceń komentarz:

    -4    

    Opublikowano: 2013-06-20 19:26

    Najpierw jest napisane : "świetna oprawa audiowizualna", a po chwili "bugi graficzne, znikające przedmioty". Czyli jest dobrze i zle zarazem, a wiec srednio?

    Ta gra wyglada bardzo ladnie jak na realia konsolowe co na czasy obecne nie jest szczegolnym osiagnieciem, ale z wiadomych powodow dostanie zapewne nagrode za najlepsza grafike by dzieci z usmiechem na twarzy mogly wydac te 219 zlociszy.

    Skomentuj

  26. Artik
    Oceń komentarz:

    4    

    Opublikowano: 2013-06-20 19:57

    Dlaczego dzieci? Dlaczego rozgraniczasz w ten sposób? Gram niewiele, mam wąski przedział gier które mnie interesują na PC oraz PS3, i nie jestem dzieckiem, i dałem więcej niż te twoje 219 złociszy. Ta gra nie jest skierowana do młodszego odbiorcy, co oczywiście nie znaczy że dzieci nie będą w nią grały.
    Jak pisałem wyżej grafika jest bardzo fajna jak na starą konsole i jej specyfikacje, która już dawno powinna zostać zastąpiona nowszą. Filmik rzeczywiście nie pokazuje grafiki takiej jaka jest naprawdę.

    Skomentuj

    1. pycipro
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2013-06-20 20:12

      To zwykły hejter, wszystko co jest związane z konsolą krytykuje. Jego świat to tylko PC.

      Skomentuj

      1. zerosouL
        Oceń komentarz:

        -6    

        Opublikowano: 2013-06-21 13:09

        Nie kazdy lubi kiedy robi sie z niego idiote i generalnie oglupia spoleczenstwo. No ale Tobie raczej to nie przeszkadza z tego co widac. Pozdrawiam.

        Skomentuj

    2. zerosouL
      Oceń komentarz:

      -4    

      Opublikowano: 2013-06-21 13:08

      Dzieci albo osoby z mentalnoscia dzieciaka czyli aby bylo ladnie, latwo, przyjemnie i bezmyslnie. Gdyby glownym targetem takich "gier" staly sie szympansy to obecna generacja graczy narzekalaby dokladnie tak samo jak jej starszy pokoleniowy odpowiednik, ktory nauczony doswiadczeniem jest odporny na papke marketingowa. Przykre ale prawdziwe.

      Skomentuj

  27. Cosmos24
    Oceń komentarz:

    2    

    Opublikowano: 2013-06-20 20:25

    Najlepsza gra w jaką mi przyszło grać.

    Skomentuj

    1. zerosouL
      Oceń komentarz:

      -4    

      Opublikowano: 2013-06-21 13:11

      Malo jeszcze w zyciu widziales.

      Skomentuj

      1. Maciej Piotrowski
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2013-06-21 13:35

        A grałeś chociaż?

        Skomentuj

        1. zerosouL
          Oceń komentarz:

          -3    

          Opublikowano: 2013-06-23 13:44

          Tak gralem i nie uwazam aby byl to godny kandydat do gry roku. Nie chodzi juz nawet o grafike ale o powielanie utartych od dawna schematow w polaczeniu z cala masa uproszczen. Scenariusz calkiem ciekawy ale przez caly czas chodzila mi jedna mysl po glowie..."gdzies to juz wszystko bylo"

          Skomentuj

  28. hideo
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2013-06-20 21:31

    jak dla mnie prawdopodobnie gra roku jeśli do końca roku ktoś nie wypuści czegoś lepszego ale będzie to bardzo trudne nawet jeśli ktoś zrobi lepszą grafę na nowe sprzęty (ale grafa to nie wszystko)

    Skomentuj

  29. Sakret
    Oceń komentarz:

    -1    

    Opublikowano: 2013-06-20 21:51

    Pograłbym ;

    Skomentuj

    1. Daniel hEll_Mariachi Poręba
      Oceń komentarz:

      -1    

      Opublikowano: 2013-06-22 12:27

      I szacun za szczerość.

      Skomentuj

  30. bols244
    Oceń komentarz:

    2    

    Opublikowano: 2013-06-20 23:49

    Bardzo dobrze, niech więcej wychodzi gier na konsole jak PC, dobrze by bylo aby gta v nie poscili na pc to dopiero dupy pozamyka pc maniakom

    Skomentuj

  31. R2rrO
    Oceń komentarz:

    2    

    Opublikowano: 2013-06-21 02:25

    Przerażające są te komentarze...
    Nie mam pojęcia jaka jest średnia wieku komentujących tutaj - zakładam że ludzie o bardzo młodym wieku. Wszyscy zgodnie psioczyli na grafikę i to, że jest to gra na konsole - w zasadzie tylko na jedną platformę.

    Juz mam odpowiedź dlaczego deweloperzy produkują masę gniotów, które oprócz ładnej grafiki nie posiadają nic więcej ! O wiele łatwiej jest zrobić gierkę ładnie wyglądająca niż taka, która ma porządny scenariusz, potrafi zbudować odpowiedni klimat (nawet bez wodotrysków graficznych) i wciągnąć gracza na kilka godzin.
    Oczywiście, że gdyby była lepsza grafika, na pewno byłoby lepiej - a nie gorzej - jednak nie zawsze liczy się tylko dobra grafika.
    Dla wielu z Was grafika jest na pierwszym miejscu, bez większego znaczenia na cała resztę. Oceniać grę tylko na podstawie grafiki to szczyt glupoty - być może jestem starej daty i się nie znam, ale powiem tylko tyle, że obecnie jest niewielka garstka gier, które mogłyby dorównać tym na których się "wychowałem".
    No ale Was - dzisiejszą młodzież - bardzo łatwo przekupić ;)

    Skomentuj

    1. midarktemp
      Oceń komentarz:

      5    

      Opublikowano: 2013-06-21 14:10

      Dokładnie! Zgadzam się w 100%. Ludzie zapomnieli chyba ile te konsole mają lat... Pokażcie mi PC o tak słabej wydajności jak leciwa już konsola PS3 a następnie jakąś grę na PC a najlepiej exclusive... Co nie ma? Zaraz jakiś dzieciak wyskoczy z Crysisem pewnie i nie zwróci nawet uwagi że Crysis był niegrywalny w momencie premiery w full detalach na jakimkolwiek sprzęcie. O wysokich rozdzielczościach nie wspominając. Mało tego co z tego że grafika była ohh ahh jak na tamte czasy skoro jak pisałem wcześniej nie dało się grać. Nie sztuką jest nawalić efektów, polygonów i innych "cudów" i zarżnąć sprzęt ale sztuką jest zrobić grę tak by i była ładna i chodziła wyśmienicie. Panowie z Naught Dog kolejny raz pokazali że są mistrzami kodu i potrafią zdziałać cuda. I kolejne cuda pokażą na PS4. I znów ponownie zaraz jakiś dzieciak wyskoczy że konsola PS4 będzie słabsza od większości komputerów i ma rację, Ale kolejny raz twórcy dzięki pisaniu gry na zamkniętej architekturze konsoli osiągną to czego nie da się zrobić na otwartej PC. Wcale się nie zdziwię jak gry na PS4 będą wyglądać jak Crysis 3... Zresztą patrząc na to jak wygląda Destiny a jest to przecież MMO to wręcz mogę być pewny, nowa generacja jeszcze nas zaskoczy.

      Skomentuj

      1. zerosouL
        Oceń komentarz:

        -4    

        Opublikowano: 2013-06-23 13:55

        Z grami jest teraz tak jak z reklamami...zdecydowanawiekszosc jest kierowana do idiotow, a wszystko dzieki konsolom i popularyzacji branzy w segmencie casualowym. Jakosc gier spadla do tego stopnia, iz praktycznie tylko wersje konsolowe sa w stanie na siebie zarobic wiec nie ma sensu gadac o exclusiveach na PC. Zdecydowana wiekszosc PCtowych devsow przerzucila sie na dojenie latwej kasy z konsolowcow i chwala im za to, bo ponad polowa tych gier nie zasluguje na wydanie, a co dopiero zakup. Wspominasz o Crysisie i slusznie, bo to byla ostatnia gra na miare nowego sprzetu w owczesnych czasach ale nie zgodze sie co do wymagan sprzetowych. Na 720p gra smigala juz na core 2 duo 2 giga ddr2 i 8800 gt, a cena tego topowego wowczas zestawu byla smiesznie niska w porownaniu do cen dzisiejszych nowosci. Pomijam juz fakt, iz dlugo przyszlo czekac na cos porownywalnie ladnego z zaawansowanym systemem fizyki no ale wiadomo...konsole to tylko konsole. I o jakich cudach znowu piszesz odnosnie Naughty Doga, bo poza kilkoma nagrodami z malo wiarygodnych serwisow pogroju IGN ich gierki to zwykle przecietniaki jakich wiele.

        Skomentuj

        1. R2rrO
          Oceń komentarz:

          1    

          Opublikowano: 2013-06-23 16:34

          Crysis ? To ta jedna z najgorzej zoptymalizowanych gier, jaka wyszła na PC ? :)

          Skomentuj

          1. zerosouL
            Oceń komentarz:

            -1    

            Opublikowano: 2013-06-23 23:01

            Ta gra bedzie wygladac ladniej i chodzic plynniej od niejednej nowej gry odpalonej na slabszym sprzecie. Placzesz po forach bo nie rozumiesz czemu konsolowa wersje Crysisa musiala zpstac az tak bardzo okrojona :)

            Skomentuj

          2. R2rrO
            Oceń komentarz:

            3    

            Opublikowano: 2013-06-24 02:48

            hehehe :)
            Nie, nie płaczę po żadnych forach:) Mało mnie to obchodzi, czy została jakoś okrojona na konsole. Nie grałem w nią na żadnej konsoli (szczerze to nawet nie wiem czy wyszła na konsole) - zupełnie mnie nie interesuje.
            Widziałem jednak pierwsza część na PC i oprócz efektów graficznych, niczego interesującego w tej grze nie zobaczyłem - a ja gier nie wybieram tylko ze względu na grafikę.
            Nie wiem jak pozostałe części, ale ta pierwsza, była chyba najgorzej zoptymalizowaną grą (w tym czasie na PC) - właśnie do tego się odniosłem.

            Skomentuj

      1. R2rrO
        Oceń komentarz:

        1    

        Opublikowano: 2013-06-23 00:44

        Witam:) To Ty jesteś ten "spec" od grafiki :)
        Trochę mi Cię szkoda, bo sporo ciekawych gier Cię ominęło (które nie miały dobrej grafiki).
        To prawda, obecnie gry są zbyt łatwe i zbyt krótkie. Piękna grafika z czasem się starzeje, bo wchodzą nowe silniki graf. oferujące lepsze doznania wizualne - trudno do takich gier powracać. Tutaj ujawnia się przewaga gier, które bazują na ciekawej historii, budowaniu napięcia czy specyficznego klimatu. Do takich gier chętnie się po pewnym czasie powraca, bez względu na gorsza oprawę wizualna czy krótką rozgrywkę. No ale co Ty możesz o tym wiedzieć ;)

        Skomentuj

  32. Enkaliv
    Oceń komentarz:

    -1    

    Opublikowano: 2013-06-21 02:34

    Grą roku? Chyba zapominacie o ROME 2 TW :P

    Skomentuj

  33. MatiQ
    Oceń komentarz:

    2    

    Opublikowano: 2013-06-21 05:54

    Tak czytając artykuł to aż przykro się robi, że taka produkcja wychodzi tylko na konsolę :/

    Skomentuj

  34. Szymon331
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2013-06-21 12:00

    Jak można dopuszczać by Polska wersja językowa była taka słaba.

    Na tym gameplayu człowiek słuchając Dubbingu się po prostu męczy. Słabe kwestie, słabo zagrane i słabo słyszalne.

    Natomiast po angielsku naturalnie i realistycznie.

    Skomentuj

  35. władymir
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2013-06-22 22:51

    Naprawdę dobrze się zapowiada, będzie trzeba wypróbować :)

    Skomentuj

  36. Dawid0ss_z
    Oceń komentarz:

    -2    

    Opublikowano: 2013-06-24 10:46

    219 pln ? Na pewno tego nie kupię.
    Pzdr

    Skomentuj

  37. Artik
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2013-06-30 18:29

    Dałem 239zł plus dodatki i dałbym więcej. mam nadzieje że wyjdzie kontynuacja na PS3 i PS4.

    Skomentuj

  38. aendrju
    Oceń komentarz:

    2    

    Opublikowano: 2013-07-01 01:11

    Grywalność >dźwięk>grafika(a ta tutaj prezentuje sie plastycznie, przyjemnie dla oka)

    Skomentuj

  39. GrUbY95
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2013-07-02 13:30

    Szkoda że jest tylko na PS3 gdyby była na PC z chęcią bym ją kupił tak jak inne produkcje tego studia gdyż miałem okazję zagrać w Uncharted 3: Oszustwo Drake'a które spodobało mi się od samego początku i nie ukrywam ze była to bardzo dobra produkcja.


    Boli mnie to ze takie gry exclusives powstają tylko na konsole

    Skomentuj

  40. donigorasso
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2013-08-04 22:33

    Ah nie ma to jak post po 1,5 miesiąca od ukazania się artykułu :)
    Gra świetna. Dubbing średni. Za wyraźnie mówią ci ludzie, a kobieta dubbingująca Ellie dubbingowała także (chyba) diabełkową Leę.
    12,5 h bez spiny, trochę krótko. Wciągająca. Ma coś w sobie z TWD.
    Ci co grali wiedzą ocb :)

    Skomentuj

  41. TLOU3000
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2013-08-05 11:36

    Gra roku.

    Skomentuj

  42. myślik
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2013-09-13 22:09

    pozytywne recenzje jakoś bardziej do mnie przemawiają... http://www.colubie.pl/2013/09/the-last-of-us.html

    Skomentuj

  43. Echo43
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2013-11-15 21:54

    Jak patrzę na coniekture komentarze , to aż mi się słabo robi...
    1:Nie grałeś, nie oceniaj. Jakość Screenów jest rzeczywiście żałosna , ale gra w rzeczywistości ma bajeczną grafikę.
    2:Gra NIE WYJDZIE na pc... Sony zyskało nie jednego klienta , który kupił PS3 tylko dlatego , że nie wypuścili tej gry na inne platformy.
    3:Bugi graficzne. A w jakiej grze ich nie ma ? Przy tak ostrej grafie i wspaniałym klimacie oraz emocji jakie przeżyłem grając w to , te błedy jestem w stanie wybaczyć.
    4:Sztuczna Inteligencja... No Al jest niezbyt dopracowane... tu się zgodzę , bo gdy Ellie nie wyczai jakiejś kryjówki , to Klikacz stojący centralnie przed nią teoretyznie jej nie widzi. W przypadku łowców głów nie jest tak tragicznie , bo zdarza im się ją zauważyć , ale w tym wypadku Ellie kasuje delikwenta =/.
    Tak samo skradamy się po cichu , elegancko eliminujemy coniektórych , ale gdy któryś z nich zacznie coś podejrzewać, jednak nas jeszcze nie widzi , Ellie już bawi się w rambo ze swoją giwerą , przez co element zaskoczenia jest w du*ie... ale i tak uważam tą grę za najlepszą w jaką przyszło mi zagrać , GTA V ma groźnego konkurenta , a ja z niecierpliwoscia czekam na 2 czesc =)

    Skomentuj

Dodaj komentarz

Przy komentowaniu prosimy o przestrzeganie netykiety i regulaminu.

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany!