|

Windows 8 - wymagania

Sprawdź czy twój komputer jest gotowy na system Windows 8 - poznaj wymagania i skorzystaj z asystenta Microsoftu.

Ocena redakcji

4.5

dobry plus

 

Czy twój sprzęt i oprogramowanie są przystosowane do obsługi Windows 8? Łatwo się tego dowiedzieć za pomocą narzędzia Windows 8 Upgrade Assistant.

windows 8

Finalna wersja systemu Windows 8 ukaże się jeszcze w tym roku. Jeśli rozważasz przesiadkę na nową platformę Microsoftu, na pewno chcesz poznać wymagania "ósemki". Warto zainteresować się zarówno wymaganiami sprzętowymi, jak i dotyczącymi oprogramowania.

Windows 8 - wymagania

Aby sprawdzić czy komputer jest gotowy na Windows 8 należy udać się na stronę Microsoftu i pobrać plik "Download Windows 8 Release Preview" (5,2 MB).

windows 8 wymagania

Następnie dwukrotnie kliknij na pliku wykonywalnym Windows8-ReleasePreview-UpgradeAssistant.exe. Po chwili wyświetli się okienko z informacją, że narzędzie sprawdza czy twój komputer i oprogramowanie są kompatybilne z Windows 8.

Po zakończeniu skanowania wyświetli się okno z informacją, ile z twoich aplikacji i urządzeń jest kompatybilnych, a ile wymaga dodatkowej uwagi:

znalezione oprogramowanie

Teraz wybierz "Zobacz szczegóły zgodności", aby poznać bardziej szczegółowe informacje. Jeśli chcesz kontynuować, możesz zainstalować system Windows 8 - wróć do poprzedniego menu i wybierz "Dalej". Jeśli nie, możesz zamknąć asystenta uaktualnienia.

zgodność z windows 8 wymagania


To tyle. Warto również zajrzeć do Centrum zgodności dla systemu Windows 8, aby sprawdzić jakie aplikacje i urządzenia zostały dodane i obsługują najnowszy system Microsoftu.

centrum zgodności



Ponadto zamieszczamy wymagania sprzętowe Windows 8:

  • Procesor : 1 GHz lub szybszy
  • Pamięć operacyjna: 1 GB RAM w przypadku systemu 32 bit lub 2 GB w przypadku 64 bit
  • Wolne miejsce na dysku: 16 GB dla 32 bit i 20 GB dla 64 bit
  • Karta graficzna: zgodna z DirectX 9 i sterownikiem WDDM

 

 

Komentarze (23)

  1. Velidergarm
    Oceń komentarz:

    15    

    Opublikowano: 2012-06-28 17:02

    Komputer bez problemu pociągnie system, ale jak dla mnie Windows 7 to ideał, dlatego na Windows 8 jej nie zmienię:)

    Skomentuj

    1. Artur-9
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2013-08-06 10:29

      Troy Hunt pokazuje możliwości "ósemki" oraz Windows XP na 7-letnim laptopie.


      http://www.komputerswiat.pl/nowosci/programy/2013/08/do-porannej-kawy-windows-8-dwa-razy-szybszy-od-xp-na-7-letnim-laptopie-%28wideo%29.aspx#7978

      Ogarniecie ten fragment tekstu oraz filmik?
      Skupcie się! Wierzę w was!

      Skomentuj

  2. Velidergarm
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-06-28 17:04

    Sry, brak edycji, nie (jej) tylko go:)

    Skomentuj

  3. JakobekS
    Oceń komentarz:

    5    

    Opublikowano: 2012-06-28 17:07

    Mój komputer może i jest gotowy, ale ja niestety nie. Niech wsadzają sobie ten swój komercyjny crap na swoje odwrócone laptopy.

    Skomentuj

    1. saddam
      Oceń komentarz:

      4    

      Opublikowano: 2012-06-28 22:59

      Dobrze piszesz.

      Skomentuj

    2. pit1337
      Oceń komentarz:

      3    

      Opublikowano: 2012-06-29 15:44

      Taka moda ostatnio jest, na robienie z ludzi idiotów.

      Skomentuj

    3. mongol13
      Oceń komentarz:

      7    

      Opublikowano: 2012-06-30 18:47

      Dobrze piszesz. Postawcie mu flaszkę!

      Może i ten Windows 8 wygląda bajerancko, ale co tu dużo mówić: on jest właściwie w całości skonstruowany pod tablety i ten śmieszny Microsoftowy wynalazek o nazwie (bodajże) the Surface, który wygląda jak laptop postawiony na ekranie. I na nic więcej!

      A potem z dumą wpychają to na PCta i mówią, że to jest nowy, lepszy Windows 7 (que?! Niby pod jakim względem? Optymalizacji, która nie dorasta do pięt? Czy może zesranego wyglądu? Albo funkcjonalności?). Nie dość, że wygląda to zwyczajnie śmiesznie, korzystanie z tego jest zwyczajnie męczące i frustrujące, a funkcjonalność starego usera Windowsa 7/Visty/XP jest bliska właściwie zerowej (kolejna przebudowa okienek, zmienione lokalizacje opcji, ikon, ustawień itd), to wymagania sprzętowe- porównując do tego co oferuje i jak wygląda- są zwyczajnie z du*y...

      Skomentuj

  4. r3luq
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-06-29 06:59

    "Procesor tego komputera nie jest zgodny z systemem Windows 8"

    Yyyy i5 2500k za slaby chyba trochę heheh;p

    Skomentuj

    1. mongol13
      Oceń komentarz:

      5    

      Opublikowano: 2012-06-30 18:54

      A pomyśleć, że były takie czasy, kiedy odpalałem Windowsa XP na moim starym Athlonie XP.
      A teraz odpalam Vistę na Core2Quad Q6600.

      Aż strach pomyśleć co by mi ten pseudo-program zasugerował? Chyba coś w stylu: "Stary- co ty używasz za procesor?! Weź go wymień na XXX w wersji super-hiper-mega-wypas-wypierd, bo ci się nawet POST nie odpali! I dokup tak ze 100GB RAMu, żeby załadować system. A potem zainwestuj w CrossFire lub SLI, żeby wyświetlić pulpit!"

      Skomentuj

  5. Stefek
    Oceń komentarz:

    -1    

    Opublikowano: 2012-06-29 10:23

    Windows 7 byłby idealny, gdyby nie problemy kompatybilnościowe. Dlatego wciąż trzeba mieć dwa systemy na kompie. Windows 8 to kolejny ulepszony system Vista. Ale oczywiście powstanie DX12 dostępny tylko na tym systemie i będzie ładowany do każdego laptopa, dzięki temu będzie można wykazać, że sprzedaż win 8 wzrosła.
    Metro nie przypadło mi do gustu, a to jedyny atut tego systemu, więc się nie skuszę.

    Skomentuj

  6. L3t94
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-07-07 10:47

    Microsoft robi Windows na przemian dobry słaby dobry słaby... Co zauważyli demotywatorowcy. Także ryzyko...

    Skomentuj

  7. rajni89
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2012-07-10 21:04

    Jak na razie win 7 jest dla mnie najlepszy, 0 problemów a używam go od początku, win 8 nie warto instalować na starszych sprzętach, co do wymagań to są one małe, ale raczej zdecydowałbym się na zakup nowego kompa(laptop, netbook itd.) z tym OS'em, ponieważ zapowiada się bardzo nowocześnie i bardziej pod ekrany dotykowe... ale najpierw poczekam na finalną wersję tego systemu :)

    Skomentuj

  8. frog01
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-07-11 23:38

    Szczerze... nie widziałbym sensu uruchamiać W8 na czymkolwiek słabszym niż te minimalne wymagania.

    A realnie - będzie uruchamiany na o wiele mocniejszym sprzęcie (nawet najsłabsze laptopy wypuszczane w tym roku będą sporo mocniejsze).

    Jedynym wyjątkiem będą dalej niektóre netbooki... a może jakieś tablety na prockach x86??

    Skomentuj

  9. czachoslav
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-07-15 19:10

    Nie chciałbym windowsa 8, choćby mi go dawali za darmo. Zostanę przy 7 :)

    Skomentuj

  10. Andari
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-07-18 17:34

    nawet jezeli by mi placili to bym nie instalowal windowsa 8 to jest jedno wielkie badziewie

    Skomentuj

    1. ZolwiQ
      Oceń komentarz:

      8    

      Opublikowano: 2012-07-24 18:13

      mi jakby zapłacili to bym non stop instalował ;]

      Skomentuj

  11. matii80
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-07-30 08:52

    windows 8 mi się wydaje mi się kiepski dlatego nie zmienia mam windows 7 i 8 ma takie bardziej przybliżone do tabletów i niektórychsmarfonów

    Skomentuj

  12. mavensSa
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-08-02 15:12

    widać ze nikt z komentujących nie spędził więcej niż jednego dnia z tym systemem - od początku bardzo prosty klient email i integracja z Facebookiem i innymi, do tego automatyczne instalowanie sprzętów - nie musiałem ściągać sterowników do drukarki, wbudowany klient PDF który odczytuje każdy plik, no i do tego dostęp do Sklepu z aplikacjami bardzo ciekawa funkcja.

    Skomentuj

  13. 0Rero
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-08-14 22:33

    Windows 8 R.P. z procesorem i5 3570k i 4 GB Ramu tylko czasami się zawiesza.
    Ogólnie godny polecenia

    Skomentuj

  14. miglanc
    Oceń komentarz:

    -2    

    Opublikowano: 2012-08-29 20:59

    nikt z was praktycznie nie używał jeszcze tego systemu a już oceniacie -_- System instaluje się bardzo szybko ok 15 minut. do 20 max na komputerze 1,5 rocznym który w momencie zakupu był z średniego segmentu. Start , uruchamianie bardzo szybko. Fakt dużo osób odrzuca że me METRO które projektowane głównie było pod dotykowce a przy okazji wrzucili obsługę także myszka. Czemu żadne z Was nie wspomni że METRO MOŻNA WYŁĄCZYĆ! i pracujemy przy znanym nam pulpicie. Windows XP był dobry. następca Vista problemowa potem Windows 7 również dobry' 8 też jest dobra ale ludzie nie lubią zmieniać czegoś co jest dobre więc niechętnie o windowsie 8 się wypowiadają który jest udoskonalony pod względem 7 ale nie diametralnie. Mimo wszystkiego każdy kto ma możliwość bezpłatnego przejścia na win 8 powinnien ją wykorzystać.

    Skomentuj

  15. za_hard
    Oceń komentarz:

    -1    

    Opublikowano: 2012-09-20 18:21

    Wszyscy przeceniają windowsa 8 bo są te kafelki, ja se pobrałem windowsa 8 i mam go na laptopie (z którego piszę). Ja uważam że wy wszyscy zniechęcacie się bo są nowe rzeczy (kafelki) i usunięte rzeczy (start na pulpicie) ale powiem wam że polecam tego windowsa ponieważ można się w nim szybko poruszać bez względu na komputer. mam stary laptop (Intel core duo 1,86Ghz) to na tym systemie nieźle zapiernicza, nigdy mi się nie zawiesił.

    Skomentuj

  16. PC3.06GHz
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-10-30 15:52

    Witam.
    Mam WINXP Home 32bit BOX i zamierzam przejść na WIN8 64bit za 250 zł.
    Mój stary system przeżył kila płyt i procesorów, nie było problemów z aktywacjami, wiadomo - BOX.
    Jak to będzie wyglądało po aktualizacji, każdą reinstalację zaczynać od starego xpeka? Nie będzie problemów z aktywacjami?
    Proszę o odpowiedź.

    Skomentuj

  17. Qbaz77
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-11-06 16:38

    "8" wymaga procesora 1GHz lub szybszego, ale nikt nigdzie (osobiście nie widziałem) nie powiedział że MUSI to być procesor który obsługuje SSE2.
    Generalnie mówiąc, na starociach w stylu AthlonXP czy Pentium3 nie da się zainstalować Win8. Konieczny będzie pierwszy Sempron (s754) lub Opteron lub dowolny Pentium4, a szkoda, bo można by ożywić sporo takich "truposzy" ;)
    Pozdrowił

    Skomentuj

Dodaj komentarz

Od komentujących wymagamy przestrzegania netykiety i regulaminu.

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany!

23 komentarzy