Koktajl na kaca!
Dzielimy się sprawdzonym sposobem na poimprezowego kaca!
Każdemu zdarza się „gorsze” samopoczucie po imprezie. Grunt to nie poddawać się złemu nastrojowi, ale szybko i skutecznie zadziałać, wypijając pyszny, zdrowy zielony koktajl!
Wymęczony alkoholowym nadmiarem organizm potrzebuje przede wszystkim dużej dawki witaminy C. Znajdziemy ją w grejpfrucie (zwłaszcza czerwonym i różowym), cytrynie, ananasie, pomarańczy i natce pietruszki, która zapewnia także świeży oddech. Witamina C oczyszcza organizm z substancji toksycznych i przyspiesza metabolizm oraz rozpad toksycznych związków powstających podczas rozkładu alkoholu.
W naszym koktajlu użyjemy grejpfruta, soku z cytryny, natki pietruszki, awokado, imbiru oraz banana. Awokado zawiera żelazo, potas i mangan, a jego naturalny – zbawienny tłuszcz ułatwi wchłanianie wszystkich witamin. Imbir zaś jest idealnym naturalnym lekiem na wszelkie niestrawności, nudności i wymioty. Neutralizuje kwasy żołądkowe i pobudza naturalne procesy, które odtruwają. Szpinak natomiast skutecznie odkwasi organizm, zapewniając przy tym sporo cennych substancji odżywczych. Banany są bogate w potas, a do tego dostarczają cennej energii.
Składniki:
- 300 ml świeżego soku z grejpfruta
- 50 ml świeżego soku z cytryny
- plaster imbiru
- pół dojrzałego awokado
- garść posiekanej natki pietruszki
- garść świeżego szpinaku
- banan/ odrobina wody
- 4 kostki lodu
Plasterek imbiru, banana oraz awokado obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wyciskamy sok z grejpfruta i cytryny, natkę siekamy. Składniki wrzucamy do blendera, następnie dodajemy kostki lodu i odrobinę wody oraz szpinak. Miksujemy przez około dwie minuty na gładką masę. Smacznego i na zdrowie!