Na topie

2 = 4, czyli wszystko o odblokowywaniu procesorów AMD

Autor:

więcej artykułów ze strefy:
Procesory

Kategoria: Procesory Producenci: AMD

miniRecenzja

Blogi benchmark.pl

Test od czytelnika dla czytelników. Spojrzenie na testowany produkt bądź usługę okiem docelowego odbiorcy. Jest to również kopalnia wiedzy na temat produktu po dłuższym czasie użytkowania i możliwość podyskutowania w komentarzach.

A A

Już za czasów Duronów opartych na rdzeniu Applebred (2003 rok) możliwe było odblokowanie procesorów AMD. Polegało ono na odblokowaniu pamięci L2, poprzez zamalowanie odpowiednich mostków na procesorze ołówkiem. Taka modyfikacja mogła się nie udać, co wiązało się z poważnym uszkodzeniem procesora oraz płyty głównej.

Większość z nas bardziej interesuje sytuacja w obecnych czasach, w której to znowu AMD można kojarzyć z zablokowaniem procesorów, tyle że tym razem blokowanie występuje częściej i możemy zyskać znacznie więcej, a co najważniejsze nie mamy nic do stracenia. Teoretycznie AMD blokuje rdzenie, które są nie sprawne lub które nie spełniają określonych norm, ale bardziej to wygląda na przekształcanie pełnowartościowych procesorów, mających na przykład cztery rdzenie na trzy rdzeniowe, poprzez blokowanie dodatkowego rdzenia. Ale jak jest naprawdę i co możemy zyskać, dowiecie się w artykule – zapraszam!

Co nam jest potrzebne?
 
Wszystko czego nam potrzeba to zablokowany procesor, odpowiednia płyta główna oraz trochę szczęścia.
Odpowiedni procesor czyli procesor który jest możliwy do odblokowania i który pochodzi z określonej serii, która została zaopatrzona w sprawny rdzeń (nie uszkodzony).
Pod odpowiednią płytą kryje się płyta mająca mostek północny od AMD: SB710, SB750, SB850 lub od nVidii: 720D, 750a, 780a. W przypadku chipsetów AMD wymaganą funkcją jest ACC (Advanced Clock Calibration) lub niedawno wprowadzone u ASRocka UCC (Unlock CPU Core), a u nVidii NCC (Nvidia Clock Calibration) – płyty z wymienionymi wyżej mostkami południowymi takową funkcję mają. Coraz częściej producenci możliwością odblokowania rdzeni lub pamięci L3, chwalą się na pudełkach swoich produktów.
Oczywiście jak to wszędzie bywa wymagane jest także szczęście. Możliwe jest, że po prostu płyta mająca odpowiednią funkcję nie odblokuje nam gratisów, albo po prostu procesor będzie miał nie stabilny odblokowany rdzeń. Jeżeli spełnimy opisane wyżej 3 warunki możemy już prawie cieszyć się dodatkowymi rdzeniem/ami lub pamięciom L3 (lub i tym i tym).
 
 
 
zachwalana przez producenta opcja ACC
 
 
Procesory które możemy odblokować:
 
 
  • AMD Athlon X2 5000 @ Phenom FX-5000 - dodatkowe 2 rdzenie 
  • AMD Athlon X2 7750 BE @ Phenom FX 7750 - dodatkowe 2 rdzenie
Athlon X2 7750 z dodatkowymi 2 rdzeniami
 
  • AMD Sempron 140 @ Athlon II X2 4400e - dodatkowy rdzeń
Sempron 140 z odblokowanym dodatkowym rdzeniem
 
  • AMD Athlon II X2 240 @ Opteron 1300 – mnożnik do x25
Athlon II X2 240 rozpoznany jako egzemplarz inżynieryjny
Opterona 1300
 
 
  • AMD Athlon II X3 400e @ Athlon II X4 6400e – dodatkowy rdzeń oraz pamięć L3
Athlon II X3 400e z odblokowanym rdzeniem,
ale bez odblokowanej pamięci L3
 
 
  • AMD Athlon II X3 405e @ Phenom II X4 B05e – dodatkowy rdzeń oraz pamięć L3
Athlon II X3 405e z odblokowanym rdzeniem,
ale bez odblokowanej pamięci L3
 
 
  • AMD Athlon II X3 425 @ Phenom II X4 B25 – dodatkowy rdzeń oraz pamięć L3
Athlon II X3 425 z odblokowanym rdzeniem,
ale bez odblokowanej pamięci L3
 
 
Athlon II X3 425 z odblokowanym rdzeniem oraz pamięciom L3
 
 
  • AMD Athlon II X3 435 @ Phenom II X4 B35 – dodatkowy rdzeń oraz pamięć L3
Athlon II X3 435 z odblokowanym rdzeniem,
ale bez odblokowanej pamięci L3
 
 
Athlon II X3 435 z odblokowanym rdzeniem oraz pamięciom L3
 
 
  • AMD Athlon II X3 440 @ Phenom II X4 B40 – dodatkowy rdzeń oraz pamięć L3
Athlon II X3 440 z odblokowanym rdzeniem,
ale bez odblokowanej pamięci L3
 
 
  • AMD Athlon II X4 620 @ Athlon II X4 620 – pamięć L3
Athlon II X4 620 z odblokowaną pamięciom L3
 
 
  • AMD Athlon II X4 630 @ Athlon II X4 630 – pamięć L3

Athlon II X4 630 z odblokowaną pamięciom L3

 
  • AMD Athlon II X4 635 @ Athlon II X4 635 – pamięć L3 
  • AMD Phenom II X2 545 @ Phenom II X4 B45 – dodatkowe dwa rdzenie 
  • AMD Phenom II X2 550 @ Phenom II X4 B50 – dodatkowe dwa rdzenie
 
Phenom II X2 550 z odblokowanymi dwoma rdzeniami
 
 
  • AMD Phenom II X2 555 @ Phenom II X4 B55 – dodatkowe dwa rdzenie
 
Phenom II X2 555 z odblokowanymi dwoma rdzeniami
 
  • AMD Phenom II X3 700e @ Phenom II X4 00e - dodatkowy rdzeń 
  • AMD Phenom II X3 705e @ Phenom II X4 05e - dodatkowy rdzeń 
  • AMD Phenom II X3 710 @ Phenom II X4 10 - dodatkowy rdzeń
 
Phenom II X3 710 z odblokowanym rdzeniem
 
 
  • AMD Phenom II X3 720 @ Phenom II X4 20 - dodatkowy rdzeń
 
Phenom II X3 720 z odblokowanym rdzeniem
 
 
  • AMD Phenom II X3 740 @ Phenom II X4 40 - dodatkowy rdzeń
 
Phenom II X3 740 z odblokowanym rdzeniem
 
 
  • AMD Phenom II X4 805 @ Phenom II X4 805 - dodatkowe 2MB pamięci L3 
  • AMD Phenom II X4 810 @ Phenom II X4 810 - dodatkowe 2MB pamięci L3
 
Phenom II X4 810 z odblokowaną całą pamięciom L3
 
 
  • AMD Phenom II X4 820 @ Phenom II X4 820 - dodatkowe 2MB pamięci L3
Phenom II X4 820 z odblokowaną całą pamięciom L3
 
 
Prawdopodobnie będzie się dało jeszcze odblokować Phenomy II X4 na jądrze Zosma, choć nie jest to do końca pewne, ponieważ ostatnio pojawiły się pogłoski o wprowadzeniu najnowszych Phenomów II X4 tylko na rynek OEM. Następnie te pogłoski zdementowano, ale jak będzie naprawdę dowiemy się po premierze...
 
Jak widać są przypadki gdzie w procesorze z zablokowanym rdzeniem oraz teoretycznie pamięciom L3, odblokujemy tylko rdzeń. Tak się dzieje w przypadku Athlonów II X3. Jedne są oparte na rdzeniu Propus – te z odblokowanym tylko rdzeniem, inne na Denebie – z odblokowanym rdzeniem i pamięciom L3, a jeszcze inne to „czysta” Rana – bez możliwości odblokowania. Pomimo wskazania przez CPU-Z, że procesor jest na rdzeniu Deneb, to nie musi być to Deneb – jak wiemy programy się często mylą.
 
Jak by wskazać które procesory można najczęściej odblokować, w skali od 1 (najrzadziej) do 5 (najczęściej), to mniej więcej wyglądało by to tak:
  • AMD Athlon X2 5000 @ Phenom FX-5000 – 2
  • AMD Athlon X2 7750 BE @ Phenom FX 7750 – 1
  • AMD Sempron 140 @ Athlon II X2 4400e – 2
  • AMD Athlon II X2 240 @ Opteron 1300 – 1
  • AMD Athlon II X3 400e @ Athlon II X4 6400e – 2
  • AMD Athlon II X3 405e @ Phenom II X4 B05e - 2
  • AMD Athlon II X3 425 @ Athlon II X4 B25 – 4
  • AMD Athlon II X3 435 @ Athlon II X4 B35 – 4
  • AMD Athlon II X3 440 @ Athlon II X4 B40 – 4
  • AMD Athlon II X4 620 @ Athlon II X4 620 - 4
  • AMD Athlon II X4 630 @ Athlon II X4 630 - 4
  • AMD Athlon II X4 635 @ Athlon II X4 635 – 3
  • AMD Phenom II X2 545 @ Phenom II X4 B45 – 2
  • AMD Phenom II X2 550 @ Phenom II X4 B50 – 5
  • AMD Phenom II X2 555 @ Phenom II X4 B55 – 5
  • AMD Phenom II X3 700e @ Phenom II X4 00e – 2
  • AMD Phenom II X3 705e @ Phenom II X4 05e – 2
  • AMD Phenom II X3 710 @ Phenom II X4 10 – 3
  • AMD Phenom II X3 720 @ Phenom II X4 20 – 4
  • AMD Phenom II X3 740 @ Phenom II X4 40 – 2
  • AMD Phenom II X4 805 @ Phenom II X4 805 - 3
  • AMD Phenom II X4 810 @ Phenom II X4 810 – 3
  • AMD Phenom II X4 820 @ Phenom II X4 820 – 2
 
Widzimy że niektóre procesory są wręcz edycją limitowaną i znalezienie go jest tak rzadkie jak trafienie szóstki w totolotku, a inne to dosyć powszechna rzecz i na trafienie go już mamy o wiele większe szanse – około 1:4.
 
W internecie krążą pogłoski o tak zwanych seriach procesorów, które na pewno dadzą się odblokować. Większość z nich jest nie potwierdzona na 100% (wiadomo, tu by musiało AMD się wypowiedzieć...), ale najpewniejsze z tych nie pewnych to:
  • seria „AACYC AC” oraz „CACYC AC” dla procesorów Athlon II X3 oraz Athlon II X4. W tych seriach możemy liczyć na odblokowanie czwartego rdzenia (nie u X4) oraz pamięci L3
  • _ _ _ _ _ AD” dla procesorów Athlon II X3. W tej serii możemy liczyć na odblokowanie tylko czwartego rdzenia
 
 
Athlon II X3 z serii AACYC
 
 
 
Płyty mogące teoretycznie odblokować dodatkowe gratisy (najpopularniejsi producenci):
 
 
 
 
AM3
 
  • M3N78D
  • 770 Extreme3
  • M3A770DE
  • A78MT
  • M3A780GXH/128M
  • M3A785GM-LE
  • M3A785GXH/128M
  • M3A785GMH/128M
  • M3A785GM-LE/128M
  • M3A790GXH/USB3
  • M3A790GXH/128M
  • M3A790GMH/128M
  • 870 Extreme3
  • 880GM-LE
  • 880G Extreme3
  • 880GXH/USB3
  • 880GMH/USB3
  • 890GX Extreme3
  • 890GM Pro3
  • 890FX Deluxe3
 
AM2+
 
  • K10N78D
  • K10N750SLI-WiFi
  • K10N750SLI-110dB
  • K10N780SLIX3-WiFi
  • A770DE+
  • A780GM-LE/128M
  • A780GM-LE (wersja z SB710)
  • A780GMH/128M
  • A780GXH/128M
  • A780GXE/128M
  • A785GM-LE
  • A785GXH/128M
  • A785GMH/128M
  • A785GM-LE/128M
  • AOD790GX/128M
  • A790GXH/128M
  • A790GMH/128M
  • A790GX/128M
 
 
 
 
AM3
 
  • M3N72-T Deluxe
  • M3N-HT Deluxe/HDMI
  • M3N-HT Deluxe/Mempipe
  • M4N72-E
  • M4N75TD
  • M4N78
  • M4N78 SE
  • M4A88T-M
  • M4A88T-M/USB3
  • Crosshair IV Formula
  • M4A89TD PRO
  • M4A89TD PRO/USB3
  • M4A88TD-M
  • M4A88TD-M EVO/USB3
  • M4A88TD-M/USB3
  • M4A88TD-V EVO
  • M4A88TD-V EVO/USB3
  • M4A87TD
  • M4A87TD EVO
  • M4A87TD/USB3
  • M4A89GTD PRO
  • M4A89GTD PRO/USB3
  • M4A79XTD EVO
  • M4A79XTD EVO/USB3
  • M4A77
  • M4A77D
  • M4A77T
  • M4A77T/USB3
  • M4A77TD
  • M4A77TD PRO/U3S6
  • M4A78-AM
  • Crosshair III Formula
  • M4A79 Deluxe
  • M4A79T Deluxe
  • M4A79T Deluxe/U3S6
  • M4A785D-M PRO
  • M4A785G HTPC
  • M4A785G HTPC/RC
  • M4A785-M
  • M4A785TD-M EVO
  • M4A785TD-V EVO/U3S6
  • M4A785T-M
  • M4A78-E
  • M4A78T-E
 
AM2+
 
  • M4N78
  • M4N78 SE
  • M3N72-D
  • M4N72-E
  • Crosshair II Formula
  • M3N72-T Deluxe
  • M3N-HT Deluxe/HDMI
  • M3N-HT Deluxe/Mempipe
  • M4A77
  • M4A77D
  • M4A785D-M PRO
  • M4A785G HTPC
  • M4A785G HTPC/RC
  • M4A785-M
  • M4A78-AM
  • M4A79 Deluxe
  • M4A78-E
 
 
 
 
AM3
 
  • A885GM-A2
  • A890GXM-A
  • A890GXM-AU
  • IC890GXM-A
  • A790GXM-AD3
  • A790GXM-AD3 Gold
  • A785GM-AD3
  • A785GM-M
  • A785GM-M7
  • IC780M-A2
AM2+
 
  • A790GXM-A
  • A785GM-A
  • A785GM-M3
  • A785GM-M5
  • A780GM-A Ultra
 
 
 
 
 
 
AM3
 
  • LANPARTY DK 790FXB-M3H5
 
AM2+
 
  • LANPARTY DK 790X-M2RS
  • LANPARTY DK 790FXB-M2RS
  • LANPARTY DK 790FXB-M2RSH
  • LANPARTY DK 790GX-M2RS
  • LANPARTY JR 790GX-M2RS
  • AR100-DR
  • AM636-B
 
 
 
 
 
AM3
 
  • A9DA-S
  • A9DA
  • A88GMX
  • A88GM Deluxe
  • A7DA 3.0
  • A7DA-S 3.0
  • A8G-i
  • A78AX 3.0
  • Cinema II Premium
  • Cinema II Deluxe
  • A7DA
  • A79A-S
AM2+
 
  • Destroyer
  • 720AL
  • Cinema Premium
  • Cinema Deluxe
  • A85GM
  • A7GMP-S
  • A7DA-S
 
 
 
 
AM3
 
  • GA-890FXA-UD7
  • GA-890FXA-UD5
  • GA-870A-UD3
  • GA-880GM-UD2H
  • GA-880GA-UD3H
  • GA-880GMA-UD2H
  • GA-890GPA-UD3H
  • GA-890GPA-UD3H
  • GA-MA785GPM-UD2H
  • GA-MA785GPMT-UD2H
  • GA-MA785GT-UD3H
  • GA-MA785GMT-UD2H
  • GA-MA785GMT-US2H
  • GA-785GMT-USB3
  • GA-MA790XT-UD4P
  • GA-790XTA-UD4
  • GA-790XT-USB3
  • GA-890XA-UD3
  • GA-MA790FXT-UD5P
  • GA-790FXTA-UD5
  • GA-MA790GP-UD3H
  • GA-MA790GPT-UD3H
  • GA-MA770T-UD3P
  • GA-MA770T-UD3
  • GA-MA770T-US3
  • GA-770TA-UD3
  • GA-MA770T-ES3
  • GA-770T-USB3
  • GA-MA770-ES3
AM2+
 
  • GA-M720-US3
  • GA-M720-ES3
  • GA-M750SLI-DS4
  • GA-MA785G-UD3H
  • GA-MA785GM-UD2H
  • GA-MA785GM-US2H
  • GA-MA790GP-DS4H
  • GA-MA790GP-UD4H
  • GA-MA78GM-US2H (rev. 2.0)
  • GA-MA770-UD3 (od rev. 2.0)
  • GA-MA770-US3 (od rev. 2.0)
  • GA-MA790X-UD4
  • GA-MA790X-UD4
  • GA-MA790X-UD4P
  • GA-MA790X-UD3P
  • GA-MA790FX-UD5P
 
 
 
 
 
AM3
 
  • NF750-G55
  • 785GM-P45
  • 785G-E53
  • 785G-E65
  • 785GM-E51
  • 785GM-E65
  • 770-C45
  • 790GX-G65
  • 790GX-G65 Winki Edition
  • 790FX-GD70
  • 790FX-GD70 Winki Edition
  • 890GXM-G65
 
AM2+
 
  • K9N2 Diamond
  • K9N2 SLI Platinum /
  • K9N2 Zilent
  • 770T-C45
  • 785GT-E63
  • 785GTM-E45
  • 790XT-G45
  • DKA790GX
  • DKA790GX Platinum
  • KA790GX
 
 
 
Jak odblokować
 
Odblokowanie wbrew pozorom jest bardzo proste – wystarczy ustawić odpowiednią opcję w BIOSie, a ostatnio producenci starają się jeszcze je ułatwić.
  • w przypadku płyt z chipsetem AMD – przestawiamy opcję ACC* lub UCC* na AUTO
  • w przypadku płyt z chipsetem nVidii – przestawiamy opcję NCC* na Hybrid
  • w przypadku płyt głównych z przełącznikiem na płycie (zwykle u ASUSa) – przełączamy po prostu przełączamy przycisk Core Unlocker
  • wśród najnowszych płyt Gigabyte'a (opartych na mostku północnym 8xx) producent zastosowała dodatkową funkcję o nazwie Auto Unlock. Do odblokowania rdzeni wystarczy włączyć opcję Core Boost w programie Easy Tune.
* zazwyczaj opcje ACC, UCC i NCC znajdują się w zakładce odpowiedzialnej za podkręcanie procesora. Najczęstsze nazwy zakładki odpowiedzialnej za podkręcanie procesora to: Cell Menu, Advanced Settings, OC Twaker oraz MB Intelligent Tweaker.
 

opcja ACC – Advanced Clock Calibration
 
 
CORE_UNLOCKER – łatwiej się nie da
 
EasyTune 6 i funkcja Core Boost
 
 
Testujemy stabilność
 
Gdy nasz system się uruchomi, a CPU-Z wskaże dodatkowe rdzenie/rdzeń lub pamięć L3 nasz procesor nie musi mieć w pełnie sprawnych gratisów. Najlepiej sprawdzić to za pomocą programów obciążających procesor. Odpowiedni do tego celu będzie OCCT lub Orthos/Prime 95.
W programie OCCT ustawiamy tryb CPU : OCCT oraz opcję trybu na: Test type – własne, Custom Test Duration – 3h 00min, Test mode – Medium Data Set, Pryiorytet -Normalny i naciskamy ON. Czekamy ustawione 3 godzin, a gdy program ukończy test (nie zrestartuje się lub nie zawiesi) nasz procesor jest stabilny. Oczywiście możemy ustawić mniej niż 3 godzin, ale nie uzyskamy aż takiej pewności, że procesor jest w pełni stabilny.
W programie Orthos/Prime 95 ustawiamy Test na Small FFTs – stress CPU oraz Priority na 9 i naciskamy start. Czekamy także około 3 godzin i tak samo jak w OCCT – jak test ukończy się pomyślnie mamy odblokowany procesor.
Jeżeli procesor nie działa stabilnie może mu pomóc zwiększenie napięcia (do wartości dosyć normalnych).
 
 
OCCT – posłuży do sprawdzenia stabilności odblokowanego procesora
 
 
 
ORTHOS – posłuży do sprawdzenia stabilności odblokowanego procesora
 
 
Coś nie tak?
 
Czasami bywa że odblokowany procesor nie pracuje w pełni stabilnie. Dzieje się tak gdy na przykład odblokowany rdzeń jest nie w pełni sprawny. Parę miesięcy temu kilku producentów wydało nowsze BIOSy do płyt głównych z opcją potrafiącą zablokować rdzenie - CPU Active Core Control (niektórzy producenci mogą ją trochę inaczej nazwać). Pewnie sobie myślicie – przecież mowa o odblokowaniu, a nie o blokowaniu, ale wbrew pozorom opcja jest przydatna. Załóżmy przypadek gdzie mamy Phenoma II X2 555. Procesor ma zablokowane dwa rdzenie, a jeden z nich jest uszkodzony. W takiej sytuacji odblokowujemy wszystkie rdzenie i procesor nam nie pracuje stabilnie lub nawet system się nam nie ładuje. I tu przychodzi nam z pomocą funkcja blokowania. Blokujemy tylko rdzeń trzeci i testujemy stabilność, a jak dalej jest źle blokujemy tylko czwarty rdzeń. W takiej sytuacji możemy dostać gratis tylko jeden rdzeń, ale jak to mówi znane przysłowie – darowanemu koniowi w zęby się nie zagląda. Można oczywiście wykorzystać tą opcję również w Athlonach II X3, gdy czwarty rdzeń jest uszkodzony – odblokowujemy tylko pamięć L3.
Warto również dodać, że opcję zablokowania możemy zastosować w przypadku bicia rekordów w programach i benchmarkach wykorzystujących jeden rdzeń – w takiej sytuacji blokujemy dodatkowy rdzeń lub rdzenie, a nasz procesor może osiągnąć minimalnie lepsze wyniki w podkręcaniu, a przez to odnieść lepszy wynik w programach wykorzystujących jeden rdzeń. Aby funkcję uaktywnić wchodzimy do BIOSu i ustawiamy ją na odpowiedni rdzeń (Uwaga - pierwszy rdzeń zazwyczaj ma nazwę CORE 0).
 
 

CPU Active Core Control – blokujemy odblokowane
 
 
Podsumowanie
 
Od razu widać że odblokowywanie rdzeni staje się coraz bardziej oficjalną sprawą. Na stronach internetowych producenci płyt głównych oraz na pudełkach ich produktów, chwalą się, że ich produkt ma funkcję odblokowania dodatkowych rdzeni. Dodatkowo coraz częściej ułatwia się odblokowywanie rdzeni, poprzez montowanie przełączników odblokowujących rdzenie. Wskazuje to na celowe zamierzenia AMD w tej sprawie, bo gdyby egzemplarzy zdolnych do odblokowania było mniej niż 5% to producenci płyt głównych nie chwalili by się tym tak bardzo. Każda firma produkująca płyty główne musi mieć dobry kontakt z producentem procesorów. Do tego kontaktu zaliczają się również dane nieoficjalne oraz testy produktów grubo przed wprowadzeniem ich na rynek.
Ale dla nas klientów liczy się cena. Kupując procesor zablokowany i odblokowując go zyskujemy nawet paręset złotych, a to duża oszczędność. Niektórzy traktują odblokowanie procesorów jako rzecz powszechną, ale nie ma co się łudzić – procesorów do odblokowania jest dosyć mało i są to głównie pierwsze serie, które trafiają do sklepów, które pochodzą ze szczęśliwej serii. Możliwe że trafią się w niektórych sklepach jeszcze zablokowane procesory z nowej rewizji – Athlon II X3 440 i Phenom II X2 555. Na pewno nie warto liczyć na przeszukiwanie pudełek przez sprzedawcę w poszukiwaniu odpowiedniej serii (no chyba, że nie oficjalnie, gdy sprzedawca jest naszym dobrym znajomym :] ). Można oczywiście znaleźć oferty tak zwanych pewniaków na serwisach aukcyjnych, ale są one droższe od zwykłych, nie pewnych sztuk.
A co oznacza to dla drugiej strony, czyli dla AMD? Na pewno jest to reklama, a jak wiadomo reklama dźwignią handlu. Ale pozostaje pytanie dlaczego sprzedają procesor który mogą sprzedać drożej? Cena po jakiej sprzedaje się podzespoły komputerowe jest na pewno parokrotnie wyższa od kosztów produkcji, więc AMD nie straci nawet gdy procesor cztero-rdzeniowy sprzeda po cenie dwu rdzeniowego. A nawet ma z tego zysk, bo sprzeda znacznie więcej procesorów, gdy kupujący będą liczyć na odblokowanie go („ kupie Phenoma 550, a nie i3 bo może go odblokuje”). Można powiedzieć, że podobną sytuację mamy gdy producenci chipsów wrzucają do paczek jakieś dodatki w formie kapsli. Dziecko kupi te chipsy, które mogą mieć w środku kapsel. Podstawa to marketing oraz dobra reklama.
Wniosek z tego taki, że kupując procesor, kupujmy go jak normalny procesor – nie liczmy o odblokowaniu go, przynajmniej w przypadku mniej popularnych procesorów w odblokowaniu. Jeżeli nam się poszczęści to będzie fajnie i potraktujmy to jako bonus, a nie pewną sprawę. Jeżeli zaś chodzi o kupno płyty głównej to modele z funkcją ACC, UCC lub NCC są droższe o kilkanaście złotych (kwestia mostka południowego), więc możemy się zaopatrzyć w nią bez problemu. Jeżeli zaś mamy płytę, która nie potrafi odblokować rdzeni, to upewnijmy się u, na przykład kolegi, że nasz procesor da się odblokować. Jeżeli okaże się, że się poszczęściło to wymieńmy płytę. Obecnie niemal wszystkie płyty są produkowane tylko z wymaganymi chipsetami.
Na koniec można powiedzieć, że wydaje się, że wilk syty i owca cała – wszyscy zyskujemy, ale nie do końca. W takiej sytuacji na pewno traci Intel...
Odsłon: 145466 Skomentuj artykuł
Komentarze

90

Udostępnij
  1. razor_1911
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2010-05-24 16:06

    A mam takie małe pytanko. Nie ma szans na odblokowanie AMD Athlon X2 7850+ BE? Bo posiadam takowy i dobrze byłoby mieć dodatkowe rdzenie.

    Skomentuj

    1. Paweł Maziarz
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2010-05-25 14:16

      Nie da rady. Nawet 7750 był rzadkim procesorem możliwym do odblokowania.

      Skomentuj

      1. Mery84
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2010-05-26 11:07

        Bzdury piszesz. 7850 to dokładnie ten sam rdzeń Kuma co w 7750 i taki sam kastrat Phenoma. Różni je tylko mnożnik - 7750 ma x13.5, 7850 ma x14.
        Rozsądniejszym byłoby napisać, że szanse odblokowania Kumy w ogóle są mizerne, a nie zwalać winę na 7850.
        Kuma jako pierwsze w miarę popularnie zasłynęła z odblokowywania i przyniosła sztuce rozgłos. Dopiero z Denebem stało się to opłacalne i sensowne. Dalej Athlony X2 dają się przyjemnie odblokowywać. Co do samego rdzenia Kuma to cóż mam pod maską i przyznaję, że szału nie robi ten procesor. Moja płytka na unlock nie pozwala, a 2 rdzenie przy 3.36GHz są póki co wystarczające. Przy 2.7 czegoś brakowało sprzętowi.

        Skomentuj

        1. Paweł Maziarz
          Oceń komentarz:

          0    

          Opublikowano: 2010-05-26 17:55

          No może faktycznie, bo coraz więcej osób o tym wspomina...

          PS. Szpanujesz 3,36GHZ???
          Rozumiem jak byś miał na liczniku 6,36GHz...

          Skomentuj

          1. _nick_
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2010-05-27 14:40

            przecież on się tą częstotliwości nei chwali, tylko napisał, że mu taka wystarcza

            Skomentuj

        2. jeomax.co.uk
          Oceń komentarz:

          0    

          Opublikowano: 2011-05-04 11:56

          Z tego, co pamietam, to 7750 i 7850 byly na dwoch roznych rdzeniach i tylko te nowsze pozwalaly na odblokowanie.

          Skomentuj

          1. jeomax.co.uk
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2011-05-04 11:56

            W sensie oba procesory byly w dwoch wersjach, a nie ze oba sie roznily.

            Skomentuj

    2. okazja
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2010-06-07 14:01

      komentarz usunięty - naruszenie regulaminu

      Skomentuj

  2. radier
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2010-05-24 16:26

    Świetny materiał.

    Skomentuj

  3. Dark Overlordus
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2010-05-24 17:54

    hmmm "AMD Athlon X2 5000 @ Phenom FX-5000 – 2" a może mi ktoś powiedzieć w której jego wersji możliwe jest odblokowanie rdzeni? (Przypomne że oprócz różnych rdzeni ten procesor był produkowany aż w trzech procesach technologicznych-90,65 i 45nm)

    Skomentuj

    1. mICh@eL
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2010-05-26 14:53

      Przeca 5000+ był tylko w dwóch wersjach (Windsor - 90nm i Brisbane - 65nm)... 45nm to tylko Deneb i Propus (oraz pochodne pseudo-serie) ;)

      Skomentuj

      1. Dark Overlordus
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2010-05-26 17:05

        Nie zgodzę się z tobą... sam jestem posiadaczem 45nm 5000+ opartym na rdzeniu(i ta nazwa mnie bardzo śmieszy)"Rana"
        Jeżeli nie wierzysz to masz link do niego w komputroniku:
        http://www.komputronik.pl/index.php/product/85460/Podzespo_y_PC/Procesory/AMD_Athlon_64_X2_5000_BOX.html
        oraz dorzucę ci jeszcze screen z CPU-Z jakbyś nadal nie wierzył:
        http://img17.imageshack.us/i/5000v.png/

        Skomentuj

        1. mICh@eL
          Oceń komentarz:

          0    

          Opublikowano: 2010-05-26 17:47

          No czyli to Athlon II X2, tylko chodzi na 2.2GHz... skoro to Rana jest ;)

          Skomentuj

          1. VMAX OC
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2010-06-02 23:12

            Też mam athlona 5000+ 45nm ;]

            Skomentuj

        2. Ugiel
          Oceń komentarz:

          0    

          Opublikowano: 2010-06-14 21:52

          Ja mam również athlona 5000 (tyle, że bez + na końcu), 45nm. Najnowszy Z-CPU nie pokazuje na jakim jest rdzeniu, dziwne. Znalazłem opinie, że jest na rdzeniu Deneb (AD5000ODJ22DGI CACVC AC)
          Czy mógłbyś podać oznaczenie swojego proca?

          Skomentuj

          1. Ugiel
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2010-06-17 11:28

            Update: Proc jest faktycznie oparty na jądrze Deneb. Udało się odblokować 3 dodatkowe rdzenie i L3.

            Skomentuj

          2. Ugiel
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2010-06-18 14:26

            Dodatkowe oczywiście 2 rdzenie a nie 3 ;]

            Skomentuj

          3. Dark Overlordus
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2010-06-30 13:41

            Sorry że tak późno ale jakoś tak wyszło ;]
            Oznaczenie mojego proca to AD5000ODGIBOX

            Na stronie Komputronika ludzie piszą w jego opiniach że da się w nim odblokować rdzenie... ciekawi mnie tylko czy mają identycznie ten sam procesor czy może początkowo sprzedawali 5000 tylko że 65nm a potem tylko zmienili kilka danych na stronie produktu

            Skomentuj

          4. VMAX OC
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2010-07-27 15:16

            Też mi się udało odblokować ;)

            Skomentuj

  4. szymon_j14
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2010-05-24 18:05

    Świetny pomysł. 5

    Skomentuj

  5. crazeey
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2010-05-24 20:56

    Kim, czym? - PAMIĘCIĄ, nie "pamięciom" (chyba, że mówimy o wielu pamięciach).

    Skomentuj

  6. zbiku
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2010-05-25 00:10

    A ja mam takie pytanko: mam plyte M4A77TD PRO a procka Phenom II X3 720 (cpu-z widzi Heka) zrobilem tak jak jest opisane czyli zmienilem opcje ACC z Disable na Auto resuje komputer odpalam CPU-Z i nic w rdzeniach sie nie zmienilo nadal wszystko wyswietla tak samo czy to oznacza ze juz nic sie nie da zrobic?

    Skomentuj

    1. Paweł Maziarz
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2010-05-25 14:09

      Nie spełniasz drugiego oraz trzeciego warunku - procka z zablokowanym rdzeniem oraz szczęścia

      Skomentuj

      1. mICh@eL
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2010-05-26 14:54

        Przecież każdy X3 ma zablokowany rdzeń... tylko niektóre są po prostu za dobrze zablokowane ;)

        Skomentuj

        1. Paweł Maziarz
          Oceń komentarz:

          0    

          Opublikowano: 2010-05-26 17:56

          No praktycznie o to mi chodziło

          Skomentuj

  7. fxone
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2010-05-25 15:26

    Dobry artykuł. Opis pod jednym ze zdjęć do poprawki i będzie super: "Athlon II X4 620 z odblokowaną p a m i ę c i o m L3". Pamięcią..

    Skomentuj

  8. lech13133
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2010-05-25 16:26

    przydała by się szczegółowe informacje a nie wszystko ogółem jednakowo o wszystkim i o niczym. Np; rewizje odblokowanych procesorów. Praca na 3 z wielkim ---------------------------

    Skomentuj

  9. fifek19
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2010-05-25 18:54

    starałeś się, opisane zostało dość dokładnie, sporo grafiki.

    ale nie mogę pominąć błędów. Jeżeli piszesz "nie sprawny" to piszesz błędnie. sprawny, wydajny, pełnowartościowy itp to przymiotniki - NIE Z PRZYMIOTNIKAMI PISZE SIĘ ŁĄCZNIE!!!!

    i jeszcze jedna tragedia - pamięciom!!! pamięcią!!!!!

    pamięciom to liczba mnoga w dopełniaczu (komu? czemu?) - pamięciom xD

    Skomentuj

  10. rafmar
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2010-05-25 21:08

    Sporo przecinków brakuje.
    No i to:
    nie sprawne
    nie stabilny
    nie pewnych
    nie oficjalnie
    nie pewnych

    Skomentuj

  11. Deathstar
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2010-05-25 23:45

    Dam 4... duża ilość błędów ort. ale napracowałeś się, i myślę, że jeżeli Twoje MRki nadal będą takie, tylko pozbawione tych ortów, to będą 5 :).

    Skomentuj

  12. tomcio1981
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2010-05-26 00:59

    Posiadam AMD Phenom II X2 545 @ Phenom II X4 B45 na płycie gigabyte GA-MA790X - UD3P .
    Poszło bez problemu.

    Odblokowanie zawsze fajne ale warunek jeden stabilność!

    Skomentuj

  13. MAXIOR
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2010-05-26 14:08

    7850 da się odblokować tylko trzeba mieć nie lada szczęście. Mam takiego znajomego co posiada taką sztukę procesora i CPU-z widzi go jako AMD Engineering Sample (ES) ,i CPU-z widzi go jako Phenoma I X4. Dodam screena ,żeby potwierdzić ,że to da się odblokować :p http://images.anandtech.com/reviews/cpu/amd/phenom/B3Preview/AMDB3.jpg

    Skomentuj

    1. Mery84
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2010-05-26 16:06

      Jak napisałem wyżej - Kuma daje się odblokować ale szanse są niewielkie na to. Znacznie mniejsze niż w przypadku nowszych procesorów AMD.

      Skomentuj

    2. Paweł Maziarz
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2010-05-26 17:51

      E to nie wiedziałem, ale człowiek uczy się całe życie.

      Skomentuj

    3. Paweł Maziarz
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2010-05-26 17:51

      E to nie wiedziałem, ale człowiek uczy się całe życie.

      Skomentuj

      1. Paweł Maziarz
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2010-05-26 17:52

        Kur... wrąbało się 2 razy

        Skomentuj

  14. Paweł Maziarz
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2010-05-26 17:59

    Kurcze dalej te głupie błędy...
    Postaram się aby było ich jak najmniej na przyszłość.

    Skomentuj

    1. suntzu
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2010-06-06 14:08

      Styl fatalny. Dużo powtórzeń się zdarza. Brakuje mi źródeł. Art przez to wygląda jakby przetłumaczony z forum xtremesystems.org. Nie chcę użyć słowa plagiat, bo widać sporo pracy.

      Skomentuj

  15. kamaleon
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2010-05-26 20:15

    Piekna recka, odemnie 5, takiego artykulu brakowalo mimo ze obecnie posiadam procesor intela.

    Skomentuj

  16. tang1
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2010-05-27 11:38

    Bios Asusa M3N-HT Deluxe/HDMI niestety nie udostępnia opcji NCC (gdybym jednak się mylił, jeżeli któraś wersja biosu posiada NCC to proszę o info)

    Skomentuj

  17. devdd
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2010-05-27 11:46

    mam ga-720-us3 + athlona X3 - 4 rdzen uwalony ale kesz sprawny, niestety cos nie tak z plyta bo po odblokowaniu nie dziala C'n'Q. Druga sprawa, ze jeden z rdzeni mozna zablokowac z poziomu systemu
    start->uruchom->msconfig->rozruch->opcje zaawansowane->liczba procesorow i mozna ustawic jaka chcemy.

    Skomentuj

    1. dj-dave
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2010-05-27 22:29

      W ten sposób ustawiasz ile windows ma wykorzystać rdzeni na rozruch a nie ile ma pracować

      Skomentuj

      1. devdd
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2010-05-28 15:33

        ta? to sprawdz dowolnym programem ile rdzeni jest aktywnych, ergo pracuje tylko tyle ile zaznaczysz. Cpu-z, menedzer zadan widza tylko 3 aktywne rdzenie.

        Skomentuj

  18. Maciej Gan
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2010-05-27 15:13

    Artykuł bardzo rozbudowany, ale co to jest, u licha: "pamięciom"?!

    Skomentuj

  19. neverwinter210
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2010-05-27 22:54

    Mam takie pytanie posiadam AMD Athlon X2 7750 ale nie Black Edition. Pytanie brzmi. Czy da się odblokować rdzenie w moim procesorze chłodzenie to BOX a płyta to Gigabyte GA-MA770-UD3 Rev 2.0

    Skomentuj

    1. niesmiertelny
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2010-05-28 13:08

      przeczytaj jeszcze raz artykuł, potem jeszcze raz komentarze, a potem zastanów się, czy zadać jeszcze raz pytanie.
      Ps. bez urazy.

      Skomentuj

  20. niesmiertelny
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2010-05-28 13:09

    niezły art. staruszku. pięć z plusem :)

    Skomentuj

    1. Paweł Maziarz
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2010-05-28 14:08

      staruszku :)

      Skomentuj

  21. Self Ignition
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2010-05-28 14:31

    POMYSŁ 5

    *ortografy...... -1
    *nie odblokowanie za pierwszym razem dodatkowego rdzenia nie *oznacza że go się odblokować nie da..... -1
    fatalne obrazki.....-1

    Skomentuj

    1. Paweł Maziarz
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2010-05-29 11:29

      Znajdź lepsze screeny mistrzu...
      A poza tym to jest ograniczenie w wielkości (w KB) screenów, narzucone z góry.

      Skomentuj

  22. mielcu3
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2010-05-28 18:44

    jak już coś to nie mostek północny tylko południowy. Z tego co mi wiadomo to SB 710/750/850 to mostki południowe a nie północne.

    Skomentuj

  23. ArivaldPL
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2010-05-29 14:23

    Wydaje mi się, że na MSI KA790GX nie da się odblokowywać rdzeni...

    Skomentuj

    1. mICh@eL
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2010-05-29 15:36

      Potwierdzam info i domagam się korekty - sam posiadam to MoBo i o tym wiem ;)

      Skomentuj

      1. Paweł Maziarz
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2010-05-31 14:11

        Płyty mogące TEORETYCZNIE odblokować dodatkowe gratisy (najpopularniejsi producenci):

        Skomentuj

        1. mICh@eL
          Oceń komentarz:

          0    

          Opublikowano: 2010-06-14 16:01

          Teoretycznie i praktycznie płyta ta nie może odblokowywać rdzeni, bo ma SB700, w którymśtam BIOSie zrobili myk, że pokazuje SB750 w CPU-Z :P

          Skomentuj

  24. grzegorzu
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2010-05-30 10:51

    A u mnie sprawny jest tylko 3 rdzeń w PII 550, ale C'n'Q działa, nawet jak ustawiłem mnożnik na 16,5 i dalej mam w idle mnożnik 4, moja płyta to GA-MA770T-UD3P

    Skomentuj

  25. freak78
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2010-05-30 23:19

    U mnie działa wszystko od dobrych 7 miesięcy, jak zmieniałem sprzęt to między innymi kupiłem płytę GA MA770-UD3 i do niej chciałem kupić athlona x4 620, ale gościu nie miał go na stanie i musiałbym czekać kilka dni, a napaliłem sie na sprzęt żeby już się nim cieszyć, to wziałem z wystawy Phenom II x2 545 z myślą o tym że jak gość sprowadzi athlona to wymienię go i tyle no a celowo wziałem taką płytkę bo ona ma pewne ACC no i poza tym spoko płyta i wykonałem stosowne zmiany w biosie no i procek lata na X4 stable od 7 miechów i podkręcony do 3,6 GHz do tego i ma włączone C'n'Q do tego a seria jak loteria a po prostu trafiłem czyli seria CACY AC:) procek cacy i mam lepszy niz zamierzałem mieć:) choć z drugiej strony może ten athlon też by się odblokować dało w nim L3 i jeden grzyb by był a i cena mniej więcej ta sama obu procków:)

    Skomentuj

    1. Room429
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2010-06-07 00:26

      Ciesze sie Twoim szczesciem :)

      Tak poza tematem to moja polonistka padłaby trupem po przeczytaniu tak monstrualnego zdania :)



      @regist88 - dam Ci 4 za fajny tekst ... ale weź się za błędy :)

      Pozdrawiam

      Skomentuj

  26. wojt4ss
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2010-06-01 17:24

    A jak sprawa wyglada w Athlonie 7850BE? Jestem jego posiadaczem i nie pogardzilbym 2 albo przynajmniej jeszcze 1 rdzeniem i upgradem do Phenoma :).

    Skomentuj

  27. Kwitus
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2010-06-03 12:15

    Mam Phenoma II X2 550 BE i płytę MA785GMT-UD2H. u mnie program Easy Tune nie ma opcji do odblokowywania rdzeni ;/ Zmiany w biosie też nic nie dają

    Skomentuj

    1. Paweł Maziarz
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2010-06-04 13:07

      Płyty Gigabyte'a z chipsetem 8XX mają dostępną tą funkcję w Easy Tune 6...

      Skomentuj

    2. Paweł Maziarz
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2010-06-04 13:07

      Płyty Gigabyte'a z chipsetem 8XX mają dostępną tą funkcję w Easy Tune 6...

      Skomentuj

  28. Kwitus
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2010-06-04 20:33

    Wystarczyła zmiana biosu ;D

    Skomentuj

  29. berger6630
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2010-06-05 00:19

    bardzo rzeczowa recenzja daje 5

    Skomentuj

  30. berger6630
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2010-06-05 00:23

    -zapomniałem dodać że na płycie AOD790GX/128M Asrock-a odblokowałem P II 555 BE na 4 rdzenie i śmiga stabilnie

    Skomentuj

  31. Paweł Maziarz
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2010-06-05 13:59

    "Dzięki" wszystkim co dają jedynki...

    Skomentuj

  32. Harrymaster
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2010-06-07 12:02

    "pamięcią" nie "pamięciom" ;)

    Skomentuj

  33. ninjaboy
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2010-10-03 21:43

    Przy moim Athlonie II X4 635 niestety nie udało się odblokować L3 :((

    Skomentuj

  34. siter90
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2010-10-13 01:47

    Witam, czy może wyskoczyć error na core 0 lub I ?

    OCCT wywala się z testu, ERROR detected on core 0

    mam AMD x2 550 i chcę go zrobić na x4

    Z góry dzięki za odpowiedź

    Skomentuj

  35. Marcin38
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2010-10-19 15:59

    Witam

    Pytanie do regist88
    Witam .mam możliwość zakupić athlona X3 445 z partii CACAC/AC (AC 1029 FPMW),pytanko czy nie będzie problemu z odblokowaniem czwartego rdzenia ipamięci ?

    Skomentuj

    1. Paweł Maziarz
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2010-10-21 13:26

      Zawsze może się zdarzyć taki problem - np rdzeń może niestabilnie pracować. Jednak owa seria jest najbardziej pewna i osobiście pokuśił bym się o zakupienie procesora z niej i tobie też tak poradzę. Pamiętaj jednak o sprawdzeniu twojej płyty głównej czy obsługuje odblokowywanie rdzeni.

      Skomentuj

  36. Paweł Maziarz
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2010-10-21 13:28

    Na twoim miejscu spróbował bym zablokować rdzeń numer 0, a 1, 2 i 3 odblokował - oczywiście o ile umożliwia na to płyta.

    Skomentuj

  37. Ravier
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2010-10-25 22:52

    Ja mam Phentoma II x2 550 BE do tego GA-MA77OT-UD3 i nie mogę odblokować, wywala bluescreeny jak odblokuje przez BIOS czy też przez EasyTune 6. Ktoś coś doradzi? Dodam, że rdzenie są sprawne, ponieważ działa system w kombinacji: 1 rdzeń + 3 rdzeń i 1 rdzeń + 4 rdzeń (z tego wnioskuję, że rdzenie są sprawne i dobrze powinny działać). Jeżeli uruchamiam system na trzech lub czterech rdzeniach wywala bluescreeny.

    Skomentuj

    1. Ravier
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2010-10-26 08:04

      Ah dodam, że mam Windows 7 x64.

      Skomentuj

    1. Ravier
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2010-10-26 19:03

      Otoż, nie mogę updateowac biosa gdyż pojawia mi się taki komunikat: http://screenshooter.net/9569232/bwdwmvx
      Bios pobrałem z gigabyte.com z najdzieją, że się uda a to nic...

      Proszę o pomoc, bo naprawdę nie wiem co zrobić w takiej sytuacji.

      Skomentuj

  38. Keeny
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-01-14 23:26

    Posiadam płytę M4N78SE i mimo, że jest wymieniona na w/w liście nie posiadam w najnowszym biosie funkcji NCC/ACC itd
    Czyżby jednak ta lista była tylko faktycznie teoretyczna?
    Nie wsadziłem jeszcze co prawda PhenomaII555BE ale chyba nie jego brak jest powodem że w biosie nie mam tej funkcji.
    Proszę o opinię o tej płycie.

    Skomentuj

    1. Paweł Maziarz
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2011-03-13 22:06

      Z tego co się dowiedziałem wzmagany jest BIOS 0023 w wersji zmodyfikowanej (Mod BIOS)

      Skomentuj

  39. grigorji
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-01-18 00:08

    Witam.Ja mam pytanko posiadam płytę ASROCK N68C-S UCC AM2 AM2+ AM3, cpu-AMD ATHLON II X3 445 45nm 3x3.1GHz
    Widzę że powyżej w spisie płyt asrocka jej nie ma ani w moostku północnym od nVidii: u mnie 7025
    Prubowałem odblokować 4 rdzeń .Komputer po włączeniu ucc zasilacz i wentylator procesora wszystko zwalnia potem zwiększa obroty ale jusz nie odpala windowsa, widać czarny ekran.Aby wrócić spowrotem muszę robić reset biosu
    Dodam bo nie jestem pewien czy nie mam za słabego zasilacza mój 400wat MAX.Proszę o porady.

    Skomentuj

    1. Paweł Maziarz
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2011-03-13 22:08

      Najlepiej zwróć się z tym na forum bo ciężko uaktualniać listę płyt na której można odblokować rdzenie/L3.
      ASRock wydał bardzo dożo płyt z chipsetami teoretycznie niepozwalającymi na odblokowanie, które jednak posiadają taką opcję.

      Skomentuj

  40. MasterBialy
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-07-21 18:45

    To ja mam wielkiego fuksa ;)
    Mam AMD Athlon II x3 445 na rdzeniu Rana i płytę główną MSI 760GM-P33 (SB710) i odblokowałem 4 rdzeń i dodatkowo cache L3 6mb ;)teraz mam AMD Phenom II x4 B45
    @grigorji
    Niestety na tej płycie nie odblokujesz tego athlona, wiem bo sam ją miałem i wymieniłem na tego MSI i dopiero wtedy dał się odblokować

    Skomentuj

  41. lacin
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-08-17 00:03

    a co z płytą ga-970a-ud3 i prockiem amd 245 ?

    Skomentuj

  42. boyar8
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-08-23 16:46

    Też mam szczęście, na płycie Asrock N68C-GS UCC w procku Phenom II 555 BE odblokowałem 2 rdzenie i dziła bez problemu :)

    Skomentuj

  43. zeeck
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-10-05 19:59

    Witam.
    Nabyłem płytkę MSI 880GM-E41 dla mojego procka Phenom II X2 550 na rdzeniu Callisto. Dodatkowe dwa rdzenie udało się odblokować i mimo, że windows 7 ładuję się normalnie i chodzi stabilnie to są zauważalne błędy ( artefakty ) na odtwarzanym filmie ładnie je widać i w grach.
    Może coś zrobiłem nie tak, słyszałem, że można jeszcze podwyższać napięcia rdzeni, jednak nie zrobiło to różnicy.
    Tak samo z 3-ma rdzeniami i co o dziwo po włączeniu opcji w biosie core unlock i jednocześnie dezaktywowaniu dwóch odblokowanych rdzeni dostaję Phenoma II X4 z dwoma rdzeniami i problem artefaktów dalej nie znika.
    Myślę, że rdzenie dają się włączyć, ale chyba są uszkodzone albo MSI ma słabe narzędzia do odblokowywani procków.
    pozdrawiam

    Skomentuj

  44. rabi1993
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2011-11-26 16:12

    AMD Phenom xII 555 BE Callisto 3,2Ghz
    AsRock 870 Extreme3 R2.0 z najnowszym biosem P1.60
    Ram Kingston 4gb 1333mhz DDR3
    Problem polega w tym, że i płyta i procesor mają możliwość odblokowania tych dwóch kolejnych rdzeni, a ja za CH*JA nie mogę tego odblokować. Na płycie nie mam żadnych przełączników tzw ``fizycznej blokady``, w biosie ustawiam parametr UCC na Enable, zwiększam minimalnie napięcie na procku do ~~1.400V, minimalnie na ramie i reszcie parametrów a on nadal nie chce ruszyć :///.
    Ktoś ma jakiś pomysł?! Ciągle bootuje do ustawień podstawowych. help :/. Próbowałem wszystkiego, nie jestem jakimś specjalistą, ale wydaje mi się że wszystko było ustawione zgodnie z zaleceniami.

    Skomentuj

    1. Paweł Maziarz
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2011-12-01 20:59

      Może po prostu procesor ma uszkodzone te dwa rdzenie i nie da rady ich odblokować. Masz możliwość zrobienia zdjęcia procesorowi lub spisania serii?
      Możesz także próbować wgrywać poprzednie BIOSy do płyty lub spróbować odblokować u kogoś znajomego z inną płyta, która także nadaje się do tego celu.

      Skomentuj

  45. dareksz25
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2013-09-27 22:34

    A takie pytanko do autora. Czy Phenom II X4 965 ma też coś co można by odblokować bez albo ze zwiększaniem napięcia?

    Skomentuj

    1. S.O.S
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2014-03-16 14:06

      965-tylko podniesiesz Mhz

      Skomentuj

  46. S.O.S
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2014-03-16 14:08

    Odkopie temat, najlepszy procek AMD do odblokowania itp, to oczywiście Phenom x4 960T-->Phenom x6 4Ghz przy napięciu 1,45

    Skomentuj

  47. pejot88
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2014-10-19 10:17

    790procek: AMD phenom x2 550 (castilo), 1.280V
    mobo: Gigabyte GA-MA790XT-UD4P

    jest opcja odblokowania wszystkich rdzeni
    http://s171.photobucket.com/user/dwisen/media/ChillBox/g790gxb04ay6.jpg.html
    jednak po dokonaniu tego czynu komputer nie bootuje, z płyty głównej dociera nieco dłuższe pipnięcie niż zwykle i kaplica. amen. chwała bogu że jest opcja zresetowania biosu poprzez wyciągnięcie baterii. nie dała nic aktualizacja do najnowszego biosu, zakładam, że rdzenie fizycznie nie są sprawne, albo jest jeszcze jakaś opcja o której nie wiem, proszę o pomoc w takim przypadku. Super wątek btw!

    Skomentuj

    1. pejot88
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2014-10-19 10:50

      Proszę o informację czy pomocne może być w tym przypadku zwiększanie napięcia na procesorze i - jeżeli tak - jak mogę to zmienić, żeby ewentualnie nie usmażyć procka. Wolę jeszcze się dopytać, na chwilę obecną procek ma chłodzenie z boxa, czy po odblokowaniu dodatkowych 2 rdzeni nie będzie potrzebował czegoś więcej (obecnie temperatura z otwartą przeglądarką i teamspeakiem 50°C)

      Skomentuj

Dodaj komentarz

Przy komentowaniu prosimy o przestrzeganie netykiety i regulaminu.

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany!