Jakub Kutzmann | 2011-03-20

Acer Aspire 5742G - laptop dla całej rodziny

kategoria: laptopy

Producenci: inny

 

Acer Aspire 5742G-373G50MNKK

  poprzedni test »
» wszystkie
  Toshiba Portege R700-187
Wytrzymała obudowa ze stopu magnezu, matowa matryca i wydajny procesor i5 - Toshiba Portege to wydajny kompan osób, które pracują w drodze.
 

 

ocena redakcji: 3,5



ocena czytelników:

funkcja dostępna
w rankingu laptopów

 
 

 

Charakterystyka    
cena 2199 zł         zamów laptop z benchmark.pl
segment uniwersalny

klasa multimedialny
 klasa gabarytowa średni
waga 2,6 kg
 
Wymiary [cm]
(szer. głeb. wys.)
38,1 x 25,3 x 3,4 cm  
materiały pokrycia obudowy

pokrywa - chropowate tworzywo
ramka LCD - błyszczący plastik
wnętrze - chropowate tworzywo

 
 typ klawiatury płytkowa, klawisze zaokrąglone
blok numeryczny
 
     
 procesor
Intel Core i3 370M
2,4 GHz, 3 MB cache

wielkość ekranu 15,6 cala  
typ ekranu LED, glare

 rozdzielczość 1366 x 768 pikseli
karta graficza

ATI Mobility Radeon HD 5470, 512 MB
DirectX 11, SM 5.0


dysk twardy Western Digital 500 GB / 5400 rpm
łatwe wyjęcie/wymiana HDD:
bezpośrednia klapka do kieszeni dysku

 
napęd optyczny Optiarc DVD RW AD-7580S  
pamięć RAM 3 GB DDR3, 1333 MHz
2 GB + 1 GB, maks. 8 GB
łatwe rozszerzenie RAM:
bezpośrednia klapka do płyty głównej

 
     
 system
Windows 7 Home Premium, 64-bit
 
oprogramowanie pakiet Acer
Cyberlink Power DVD
McAfee Internet Security
Micorsoft Office Starter
Norton Online Backup (30 dni)
 
     
istotne złącza
D-Sub, HDMI, 3x USB 2.0
 
dodatkowe funkcje i wyposażenie

kamerka internetowa
czytnik kart pamięci

 

 

 

Zobacz pełny test tego laptopa w serwisie ranking laptopów:
Acer Aspire 5742G-373G50MNKK
Zobacz także inne laptopy Acer



odsłon: 26932

Komentarze

(32)

Sławekpl

0 + - 2011-03-20 10:14

znów zabrakło informacji o dysku
dlaczego się przy tym tak upieram... jeśli ktoś będzie chciał zastąpić zainstalowany dysk innym, a ten wykorzystać kupując kieszeń na USB, SATA itd. to przed zakupem może zorientować się czy w danej kieszeni dysk zadziała
brak danych o wszystkich innych podzespołach
kamerka - rozdzielczość i jej test

jak ktoś chętny by się dowiedzieć co tam jest dokładnie musi odwiedzić stronę producenta albo jakiś salon...

d i l

0 + - 2011-03-20 12:42

Tutaj testy lapków powinny nazywać się jakoś np. minitest, Test to mi się kojarz bardziej z recenzją, a tu są wyłącznie streszczenia w tej materii.

Sławekpl

0 + - 2011-03-20 13:53

ja bym to nazwał przegląd podstawowych możliwości, albo opis lekko rozszerzony :P
na stronach producenta czesto można znaleź więcej informacji...

d i l

0 + - 2011-03-20 18:59

Chętnie bym sam przetestował i pokazał jak to się robi :)

Ripper

0 + - 2011-03-21 17:15

Przecież pisze "Western Digital 500 GB / 5400 rpm".
A że lapek to na pewno 2.5, HDD, SATA (bo dysków IDE już nikt nie produkuje). Czego Ci jeszcze trzeba?

mar_cin89

0 + - 2011-03-20 12:06

Za tę cenę nie lepiej kupić http://www.euro.com.pl/laptopy-i-netbooki/asus-n52da-ex025v-w7hp.bhtml?from=ceneo ?

Glebol

0 + - 2011-03-20 12:51

Notebook w Twoim linku jest lepszy tylko i wyłącznie jeśli chodzi o układ graficzny, więc pomimo tego "dla całej rodziny" lepszy wybór to laptop opisywany w powyższym artykule.

mar_cin89

0 + - 2011-03-21 00:37

No a ten laptop w artykule ma lepszy tylko procesor. To co, ta "cała rodzina" będzie wolała łamać hasła metodą brute force czy od czasu do czasu syn bądź tata bądź ktoś tam inny będzie wolał przepalić jakąś nowszą grę?

Glebol

0 + - 2011-03-21 08:14

Zauważ że laptop w artykule ma nie tylko lepszy procesor, ale i więcej pamięci RAM. Poza tym nie samymi grami żyje człowiek i układ graficzny w laptopie Acer'a też jak widać pozwoli na to, by można było na nim pograć w jakąś nowszą grę od czasu do czasu. A zapewne ilość pieniędzy jakie będziemy musieli wydać na urządzenie będzie o wiele niższa jeśli dobrze poszukamy w internecie, bo jak wszyscy dobrze wiemy cena laptopa przedstawianego w artykule pochodzi z sieci sklepów Komputronik.

mar_cin89

0 + - 2011-03-21 09:47

Wydaje mi się, że do takiego laptopa więcej jak 2 GB RAMu to już przerost formy nad treścią, chwyt marketingowy. Oczywiście do laptopa "dla całej rodziny". Mam niezłe porównanie, bo niedawno kupiłem tego ASUSa z mojego posta, a kolega zaopatrzył się w "laptop do gier" jakieś pół roku temu od MSI. Zaskakujące porównanie, bo te MSI kosztowało wtedy 3200 zł, teraz podobne kosztuje najtajniej jak znalazłem około 2800 zł. Mój laptop kosztował 2000 zł, tak jak w linku. MSI posiada taką samą grafikę jak ten ASUS, czyli Radka 5730, ma najsłabszego i3, 4GB RAM i mniejszy dysk, bodajże 320 GB. Wydajność pod kątem dosyć wymagających, jak na laptopy oczywiście gier (Mass Effect 2, Left 4 Dead 2, Assasins Creed 2 i parę innych- max detale) jest baardzo zbliżona. Nie robiłem testów, więc nie będzie porównań, ale NA PEWNO nie warto dopłacać aż 800 zł do MSI. Grafika 5470 jest w Benchmarkowym komparatorze w przedziale "Za słabe dla obecnych gier 3d". Więc co według Ciebie po tym lepszym procku i większej ilości RAMu przeciętnej, normalnej rodzinie, jak na tym laptopie raczej nie będzie dało się komfortowo pograć? Nie sugeruję, że rodzina będzie tylko na nim grać, bo artykuł nie jest o "laptopie do gier", ale pytanie jest proste: jeżeli laptopy są mniej więcej w tej samej cenie, a wydajnością w grach ASUS depcze po piętach droższego o 800 zł MSI, to lepiej za tę cenę mieć lepszego laptopa? Czy gorszego? Pozdrawiam.

Kierownik

0 + - 2011-03-21 10:01

Czyżby chodziło ci o Asusa z Radeonem 5730 i procesorem AMD P320??
Procesor zdecydowanie w tym laptopie jest wąskim gardłem. W wymagających grach wyniki są słabsze niż w laptopach z procesorami Intela, ponadto nie ma mowy na przykład o używaniu programów w czasie gry...
No i jeszcze laptopy z procesorami AMD krócej na baterii działają.

mar_cin89

0 + - 2011-03-21 10:37

Dokładnie jest to model AMD Turion II Dual-Core Mobile M520 2,3 ghz. A że tak zapytam trochę z innej beczki: miałeś/korzystałeś z laptopa wyposażonego w ten procesor? Że twierdzisz, że nie można korzystać podczas innych programów/ minimalizować podczas grania? Czy tylko Ci się tak wydaje. Bo ja laptopa posiadam i czegoś podobnego nie zauważyłem. No, chyba, że chcesz dane pakować zip'em czy czymś to wiadomo. No, ale szczerze to czy koniecznie ktoś musi korzystać z takich programów podczas grania? Nawet, jeżeli jest NIEWIELKIM wąskim gardłem w przypadku ASUSa (bo Radeon 5730 jakimś strasznym potworem nie jest), to ten Acer praktycznie nie posiada żołądka, a gardło ma żarłoczne. Który wyjdzie na tym lepiej za tę samą cenę? Może wypowie się ktoś o większej wiedzy na temat laptopów? Bo ja też jakimś ekspertem nie jestem i może trochę przesadzam.

daerragh

0 + - 2011-03-21 19:59

Jak dla calej rodziny to wiadomo, ze radek 5730 bedzie lepszy. Sam mam 5650 (to samo po OC) i niedawno wymienilem procka z i3-330m na i5-540m (25% roznicy w wydajnosci CPU) a przyrost w grach jest prawie zaden. Wniosek lepszy bedzie slaby Turion z dobra grafa niz na odwrot a juz na pewno jesli chodzi o "cala rodzine", bo syn na pewno przytnie w cos od czasu do czasu.

I nie wiem po co sie klucic na ten temat, bo powyzsza prawda jest jedyna sluszna jesli chodzi o "cala rodzine".

Pozdrawiam

Lightning

0 + - 2011-03-20 12:15

Ten jest nawet tani i wydajny. Jakością dźwięku nie ma się co przejmować.

Evil_Genius

0 + - 2011-03-20 12:48

Przecież za tą cenę można mieć MSI z takimi samymi parametrami niemalże!

Ach zapomniałem, komputronik.

Simon024

0 + - 2011-03-20 16:26

Sam mam taki sam laptop i polecam

Kierownik

0 + - 2011-03-20 18:50

Ile jeszcze razy będziemy musieli powtórzyć, że obecna forma testów dla laptopów jest kompletnie nieprzydatna??

A tak poza tym, to wybór do testu jakby nie było słuszny, ale sam tytuł recenzji: "laptopa dla całej rodziny" to porażka. Moglibyście sobie darować takie marketingowe chwyty.

kuras

0 + - 2011-03-20 19:06

"Klawiatura to sprawdzony model , znany również z komputerów Packard Bell oraz eMachines. Zbudowana jest z rzędów zaokrąglonych płytek, unoszących się nad panelem roboczym notebooka. Ich układ oraz przyjemny poziom skoku pozwalają na wygodne tworzenie tekstów."

bzdura - klawisze są chybotliwe, płaskie i niewygodne

Głośnik to jakiś żart jest, bez zewnętrznych głośników się nie obejdzie.

Wkurza jeszcze błyszcząca ramka wokół ekranu, rysuje się błyskawicznie.

Na plus zdecydowanie cisza.

Ekran przeciętny, obudowa całkiem znośna, odporna na brud.

Nie wiem jak pracuje dysk, bo zmieniłem na SSD.

Podsumowując: słaby test, a laptop, mimo kilku mankamentów, całkiem znośny, szczególnie za tą cenę :)

Kierownik

0 + - 2011-03-20 23:38

Czyli koszt dysku wyniósł Ci pewno 1/4 ceny całego laptopa... Nie będę tego komentował.

Klawiatury Acera są całkiem niezłe - wymagają tylko krótkiego przyzwyczajenia, ale po pewnym czasie pisze się na nich bardzo dobrze.

boniu

0 + - 2011-03-20 20:08

Acer robi same odgrzewane kotlety. Mam AS 5740G i widziałem ten nowy AS 5742G. Z zewnątrz różnią się obudową i baterią. Procesor i5 jest serii 5 a nie jak mój 4. Ramy identyczne i dysk podobny (tylko rozmiar zwiększyli). Bym zapomniał Radek 5650 jak zwykle działa na niższych częstotliwościach niż wartość nominalna. W taki ładny sposób sprzedają od roku ten sam model tylko w różnych obudowach.

racedriver

0 + - 2011-03-20 20:21

ogrzewny koltet? nie osmieszaj sie. nikt z producentow nie zmienia obudowy, bo pojawily sie nowe podzespoly. spojrz chciazby na della czy hp, ktory czynia to samo.

w acerach nigdy taktowania grafiki nie byly obnizone. hd5650 mial obnizone taktowanie w laptopach della i sony.

jak sie nie znasz to lepiej sie nie wypowidaj i nie pisz glupot.

boniu

0 + - 2011-03-21 09:52

Widzę że się znasz i widziałeś oba laptopy.
Sprawdziłem wczoraj i mają tą samą płytę główną tylko że 5742 ma nowszą rewizje. Rożnica miedzy i5 430 a nowym i5 520 jest rzedu 5% + obsługa AES. Reszta jest taka sama lub podobna.

A to z kartą graficzną to dobrzy żart ci wyszedł. Acer nawet w tym "nowym" modelu też obniżył grafikę na 550/750 (nominał 650/800) i oba laptopy mogą działać na tych wartościach nominalnych. Wierz mi te 100 MHz przy tak niskiej częstotliwości naprawdę przyspiesza grafikę.

Kierownik

0 + - 2011-03-21 10:06

Jak już wspomniałem 650/800 nie jest nominałem. 650 jest już w Radeonie 5730...

100 Mhz na rdzeniu i pamięciach przekłada się na góra 10 % wzrost wydajności w grach (zależnie od tytułu), wzrost temperatur o kilka stopni.

Nie ma co narzekać. Nie pasuje wam taktowanie to podkręcajcie - każdego Radeona 5650 da się spokojnie do 700/900 podkręcić.

Kierownik

0 + - 2011-03-20 23:43

Taktowanie rdzenia Radeona 5650 mieści się w przedziale 450-650 MHz. W laptopach Acera jest to 550 MHz, w laptopach Della i Sony 450 MHz.
Nie wiem czy jakaś firma oferuje 5650 z taktowaniem 650 MHz (MSI i Lenovo oferują na pewno niezmienione 5650 z taktowaniem 650 MHz pod nazwą Radeon 5730).
W każdym razie na pewno nie można powiedzieć, że Radeony 5650 w Acerach mają obniżone taktowanie.

boniu

0 + - 2011-03-21 10:00

Tak zgadza się. Kiedyś na stronie ATI było ładnie wytłumaczone teraz już nie jest tak fajnie. Ze specyfikacji wynikało że 5650 to tańszy 5730 który może nie wytrzymać częstotliwości 650 Mhz.
5730 to już wyselekcjonowany 5650. A 5750 to nic innego jak 5730 z zegarami 650 + GDDR5, poprzednie mają GDDR3.
Mowa tutaj o wersjach mobilnych tych kart graficznych

racedriver

0 + - 2011-03-20 20:14

"Solidność wykonania stoi na przeciętnym poziomie - klapa pod naciskiem palców wyraźnie się ugina, wnętrze odkształca się głównie pod ekranem."

ugina sie faktycznie, ale naprawde nieznacznie. i niczemu to nie przekadza. nie rozumiem co wspolnego ma stopien ugiecia klapy do solidnosci wykonania? wazne jest tworzywo z jakiego laptop zostal wykonany, uzyte zawiasy, ugiecie klawiatury, a nie to czy obudowa ekranu sie ugina!


"Nie jest to jednak komputer dla osób pracujących w drodze, stworzono go do pracy w domu lub w biurze."

laptop to komputer stworzony do pracy i uzytowania poza domem. jak ktos potrzebuje komputera do pracy w domu lub biurze to kupuje stacjonarke. moj laptop podrozuje ze mna kilka razy w tygodniu jest lekki, ale jednoczesnie wytrzymaly.


"Rozmieszczenie portów nie jest zbyt komfortowe – poza gniazdem zasilającym wszystkie porty umieszczono na przednich częściach boków."

praktycznie wszystkie popularne laptopy maja w ten sposob rozmieszczone porty.


"Jest to szczególnie niewygodne, gdy będziemy korzystać z sieci przewodowej."

a to niby dlaczego? kabel sieciowy swobodnie lezy z lewej czesci laptopa i nikomu nie przeszkadza. niewygodne by bylo wowczas, gdyby port sieciowy byl umieszczony z prawej strony, a jest dosc czesto spotykane w innych laptopach.

kuras

0 + - 2011-03-21 08:43

"Czyli koszt dysku wyniósł Ci pewno 1/4 ceny całego laptopa... Nie będę tego komentował."

Śmiało skomentuj, jestem ciekaw Twojej opinii :)


Kierownik

0 + - 2011-03-21 09:57

Nie chciałem być złośliwy ale wydałeś furę forsy na przyśpieszenie włączania się systemu o 20 sekund - twoja decyzja.

No chyba, że pracujesz przy czymś co wymaga szybkiego dysku - wtedy twoja decyzja jest uzasadniona.

Ripper

0 + - 2011-03-21 17:13

Po pierwsze, najpierw wydajesz autorytarną opinię negatywną (poprzez aluzję), a potem się z niej częściowo wycofujesz pisząc "No chyba, że pracujesz przy czymś co wymaga szybkiego dysku"...
To jest chamstwo, a może tylko głupota... Zresztą głupota jest gorsza od chamstwa, IMHO. Jak nie wiesz to się nie wypowiadaj, bo niepotrzebnie psujesz opinię i mieszasz ludziom w głowach.

Po drugie, dysk SSD istotnie zwiększa czas pracy na baterii. Dla ludzi którzy używają laptopów w terenie to nieoceniony zysk. Tak jak wspomniana dalej odporność na wstrząsy.

Gulczkwas1

0 + - 2011-03-21 10:06

cena powinna być przy wadach, at u zaleta! za mniejsza kasę można mieć maszynę 5650, wiec lepiej żeby się tym artykułem nikt nie sugerował, bo to po prostu dno

kuras

0 + - 2011-03-21 16:28

Kierownik - zapewniam Cię, że komfort pracy jest nieporównywalny to raz, a jeszcze dochodzi do tego odporność na wstrząsy, a to był w moim przypadku priorytet.

Glebol

0 + - 2011-03-21 18:46

Tak dla wszystkich chętnych jeśli chodzi o mobilne układy graficzne to polecam stronę:

http://www.notebookcheck.net/Mobile-Graphics-Cards-Benchmark-List.844.0.html

 
zgłoś naruszenie netykiety lub złe
zachowanie

Polecamy
Polecane klawiatury. TOP-10 kwiecień 2014
Szukasz najlepszej klawiatury? W TOP-10 polecamy wyróżniające się lub ...
kategoria: klawiatury producent: A4Tech Ocena: - 17
Samsung Galaxy S4 mini - sukces w mniejszej skali?
S4 mini ma wielkość zbliżoną do S2, ale wydajnościowo konkurować może z ...
kategoria: producent: - Ocena: - 34
Nokia Lumia 520: jak tani może być dobry Windows Phone 8?
Najnowszy budżetowy smartfon Nokii sprzedaje się jak ciepłe bułeczki. ...
kategoria: smartfony, telefony producent: Nokia Ocena: 13 28
LG Swift G: gdyby przy tworzeniu Nexusa 4 nie maczało rąk Google
Niepozorny na pierwszy rzut oka smartfon, Nexus 4 tak jak widzi go LG, który ...
kategoria: smartfony, telefony producent: LG Ocena: 9 16
Grid 2 – optymalne karty graficzne i recenzja gry
Świetna oprawa audiowizualna i rozgrywka bardziej w klimatach arcade niż ...
kategoria: gry producent: Codemasters Ocena: 6 56