Jakub Kutzmann | 2011-02-07

Asus UL20FT - dla mobilnych

kategoria: laptopy

Producenci: ASUS

 

Asus UL20FT-2X073V

  poprzedni test »
» wszystkie
  Dell Alienware M17x
Dwa układy graficzne w laptopie - oto nowy mobilny król wydajności 3D.
 

 

ocena redakcji: 3,7



ocena czytelników:

funkcja dostępna
w rankingu laptopów

 
 

 

Charakterystyka    
aktualna cena 2599 zł         zamów laptop z benchmark.pl

cena w dniu testów 2599 zł  
segment mobilny

klasa do pracy
 klasa gabarytowa mały
 gwarancja 24 miesiące w serwisie zewn.  
materiały pokrycia obudowy

pokrywa - szczotkowane aluminium
ramka LCD - błyszczący plastik
wnętrze - tworzywo imitujące metal

 
     
 procesor
Intel Core i3 330UM
1,6 GHz, 3 MB cache

wielkość ekranu 12,1 cala  
typ ekranu LED, glare
 rozdzielczość 1366 x 768 pikseli
karta graficza

Intel GMA HD
DirectX 10, SM 4.0


dysk twardy Western Digital, 640 GB, 5400 rpm
łatwe wyjęcie/wymiana HDD:
możliwe - bezpośrednia klapka do kieszeni dysku

 
napęd optyczny brak  
pamięć RAM 2 GB DDR3, 1333 MHz
łatwe rozszerzenie RAM:
możliwe - bezpośrednia klapka do płyty głównej

 
 system
Windows 7 Home Premium 64-bit
 
waga 1,56 kg  
Wymiary [cm]
(szer. głeb. wys.)
29,6 x 21 x 2,9 cm
 
istotne złącza
D-Sub, HDMI, 3x USB 2.0
 
dodatkowe funkcje i wyposażenie

kamerka internetowa
czytnik kart pamięci
Bluetooth
głośniki Altec Lansing

 

 

 

Zobacz pełny test tego laptopa w serwisie ranking laptopów:
Asus UL20FT-2X073V
Zobacz także inne laptopy Asus



odsłon: 11392

Komentarze

(27)

kurak1993

0 + - 2011-02-07 13:59

Interesująca propozycja :) moja mama chciała kupić laptopa i chyba zaproponuje jej tą pozycję ;)

Lightning

0 + - 2011-02-07 15:34

Chyba żartujesz - dokładnie za połowę mniej można kupić netbook o bardzo podobnych parametrach - również z Asusa. Ten tutaj to mi się tylko wizualnie bardzo podoba.
Za 2600 zł. można już kupić laptop do gier, a na tym to co najwyżej gry powyżej 5 lat można uruchomić.

cichy202

0 + - 2011-02-07 16:59

Za polowe? tzn za 1300zł? Ja chetnie tez zobacze, powiedz mi jeszcze gdzie znajde laptopa do gier wazacego 1,5kg? Bo ja do noszenie na codzien na uczelnie wole nosic 1,5kg niz 3 albo 4.

Lightning

0 + - 2011-02-07 18:00

Taka baba z ciebie, że 2kg w jedną czy drugą stronę robi Ci tak wielką różnicę? xD Co ty encyklopedie nosisz na tą uczelnie? (w czasach internetu).

Asus Eee PC 1201HA - trochę mniejszy dysk, 1GB pamięci oraz nie najmocniejszy procesor, no ale co najlepsze waży 1.38 kg. Jeśli nie ma służyć grom i ma mieć 12 cali to po co lepszy?
http://www.mixelectronics.pl/asus-eee-pc-1201ha-blk004x--1201ha-blk004x,37133

cichy202

0 + - 2011-02-07 19:44

Pogadamy jak ty będziesz musiał zasuwać taką odległość jak ja dzień w dzień z laptopem 3,5kg na plecach. A twoja propozycja? Odpal na tym Visual Studio 10 i popracuj na tym. Ten atom co tam jest, jest dobrych kilka razy wolniejszy od i3. Propozycja beznadziejna.

Lightning

0 + - 2011-02-07 22:21

No to ile z nim dziennie chodzisz? 5 godzin? Do mnie 3,5 kg. to praktycznie tyle co nic.
Poza tym nie porównuj laptopów, których cena różni ponad 2 razy :[
Chcesz lepszy - Asus UL20FT-2X073 - 2000 zł. (o innych producentach niż Asus nie wspominam).

cichy202

0 + - 2011-02-07 23:22

CHodze wystarczajaco dużo żeby go poczuć, natomiast nie porównuje, sam napisałeś [q]dokładnie za połowę mniej można kupić netbook o bardzo podobnych parametrach - również z Asusa[/q] dlatego napisalem ze porownanie jest bezsensu, bo nie maja nawet troche zblizonych mozliwosci. Wiadomo i netbook i to znajda nabywcow. Swoja droga jest na rynku kilka alternatyw, a ta wcale nie jest taka bezsensu. chill...

Lightning

0 + - 2011-02-08 14:49

Napisałeś "Propozycja beznadziejna" bo "Ten atom co tam jest, jest dobrych kilka razy wolniejszy od i3" - uwierz mi ten testowany Asus UL20FT-2X073V nie jest zbyt opłacalny. W tej cenie można znaleść coś znacznie wydajniejszego (nawet do gier) no ale jeśli Ciebie plecy bolą od 3kg. to już masz pecha.

andi17xl

0 + - 2011-02-08 00:43

@ CICHY 202
Prawdziwy facet nie skarży się że nosi 3 czy 4KG
prawdziwy facet docenia MOC!

a że jesteś... to już nie nasz problem ;)

racedriver

0 + - 2011-02-07 14:58

fajny maluszek, choc ja bym wolal ciut wiekszego acera timelinex 3820tg z duzo mocniejsza grafika hd6550 :>

Mariousz1

0 + - 2011-02-07 15:00

Dokładnie to samo miałem na myśli :)

Mariousz1

0 + - 2011-02-07 15:00

To już wolę Acera 3820tg z pełnoprawnym procesorem a nie jakimś "UM" i grafiką HD5650. Kiedy nie potrzeba mocnej grafiki, można przełączyć na Intel gma HD i mieć podobny czas pracy na baterii jak tutaj a gdy potrzebna jest większa wydajność karty graficznej, przełączam na Radeona.

Songokuu

0 + - 2011-02-07 15:14

Też się zastanawiałem nad kupnem tego modelu ale jednak pozostanę przy wyborze modelu 1215N lub 1215B (jeśli pojawi się do miesiąca w rozsądnej cenie :P)

dwabeniek

0 + - 2011-02-07 15:27

Nie źle się prezentuję ale moim zdaniem za tyle kasy już mógłbym kupić większego i lepszego. Plusik guziki na klawie są dosyć daleko od siebie.

Lightning

0 + - 2011-02-07 15:36

Dlaczego redakcja tak "rozrzuca" te wszystkie laptopy po całym benchmarku? Nie lepiej połączyć te wszystkie ostatnie artykuły i co kilka dni dodawać nowe?

Wojciech Kiełt

0 + - 2011-02-07 17:21

A dlaczego od razu "rozrzuca"?
Zamiast zbierać przez dwa tygodnie i zwlekać z zaprezentowaniem testów, prezentujemy je na stronie od razu gdy wyniki są gotowe.
Żeby zobaczyć wszystkie testy wystarczy kliknąć w linka na początku "wszystkie" i po sprawie.
http://www.benchmark.pl/recenzja/recenzje/offset/0/kategorie/98#artykuly

Dodatkowa zaleta: każdego notka można z osobna komentować.

Lightning

0 + - 2011-02-07 17:54

Ok. rozumiem - przekonałeś mnie, ale mimo wszystko po jakimś czasie dobrze by było połączyć te wszystkie artykuły (pojedyncze testy) w całość (za kilka dni nikt nie będzie już ich komentował).

misiek2k

0 + - 2011-02-07 19:33

Lepszy jest HP 2540P.

Nalovp

0 + - 2011-02-07 20:13

Wszystko spoko,ale mogli by dać NV ION2 do tego.

wildthink

0 + - 2011-02-07 21:26

To ja ma upatrzonego tego: HP ProBook 4320s (XN864EA) http://www.gvcnet.pl/?mod=5&id=13410&ref=1.
Jego jedyną wadą jest mały dysk twardy, ma za to matową matrycę i mocny procek 2,53gHz. Waga jest też OK, bo ma 2kg. A ceną to już zupełnie bije tego asusa

d i l

0 + - 2011-02-07 22:15

Pewnie drogi, bo wszystko amerykańskie :P

Lightning

0 + - 2011-02-07 22:22

W Ameryce to on jest tani jak barszcz (zresztą tak jak wszystko elektroniczne - wszystkie części komputerowe, sprzęt RTV, AGD).

andi17xl

0 + - 2011-02-08 00:41

0,5KG więcej LENOVO Z360 miażdży to gówno!
A dla prawdziwego mężczyzny nawet 1kg więcej to nie problem!
@ CICHY202 a że "ktoś" jest PI$%Ą to przykro mi kup sobie apla ;P bo mi się niedobrze robi jak słucham studencika który narzeka że ciężko. Po prostu mnie irytujesz koleś.

KaNiOn

0 + - 2011-02-14 18:47

a ja jestem TWARDY JAK STAL i noszę szafę serwerową na plecach. Laptopy są dla ci... Prawdziwy mężczyzna musi mieć co najmniej 12 rdzeni pod ręką... Wyobraź sobie, że niektórzy lubią małe laptopy ;)

grzybek110

0 + - 2011-02-08 09:33

I niech mi teraz ktos powie ze atom jest energooszczedny...1201n z dwurdzeniowym prockiem trzyma na baterii ledwo 3.5h a tutaj mamy i3 i boom, 7 godzin. Chyba ze to wina nvidii i jej cholernie grzejacego sie iona

Songokuu

0 + - 2011-02-08 11:54

Bo 1201N miał Atoma do nettopów a nie netbooków. 1215N ma atoma i ION2 (z optimusem) i wytrzyma ponad 6 godzin.
Co oczywiście jak sam zauważyłeś przy dużo bardziej wydajnym i3 nie robi żadnego wrażenia...ale brak przy tym praktycznie jakiejkolwiek wydajności graficznej.

Dawid

0 + - 2011-02-15 16:18

wg mnie komentarze w dużej mierze są bez sensu.
wiadomo, że można obecnie kupić modele lepsze, większe itd. ale chyba dlatego robi się modele 13-14 cali, mobilne, lekkie żeby własnie takie były.
skoro ja np. potrzebuje własnie takiego modelu to co mnie interesuje gadanie o modelach 10 razy większych, mocniejszych itd?

poszukuję właśnie laptopa i chce coś mocniejszego niż netbook ale nie potrzebuję KROWY z ekranem 15-17 cali. klawiatura numeryczną i wagą 3-4 kg. po prostu NIE POTRZEBUJĘ.
taki model jak ten spełnia moje wymagania i tyle

 
zgłoś naruszenie netykiety lub złe
zachowanie

Polecamy
Polecane klawiatury. TOP-10 kwiecień 2014
Szukasz najlepszej klawiatury? W TOP-10 polecamy wyróżniające się lub ...
kategoria: klawiatury producent: A4Tech Ocena: - 17
Samsung Galaxy S4 mini - sukces w mniejszej skali?
S4 mini ma wielkość zbliżoną do S2, ale wydajnościowo konkurować może z ...
kategoria: producent: - Ocena: - 34
Nokia Lumia 520: jak tani może być dobry Windows Phone 8?
Najnowszy budżetowy smartfon Nokii sprzedaje się jak ciepłe bułeczki. ...
kategoria: smartfony, telefony producent: Nokia Ocena: 13 28
LG Swift G: gdyby przy tworzeniu Nexusa 4 nie maczało rąk Google
Niepozorny na pierwszy rzut oka smartfon, Nexus 4 tak jak widzi go LG, który ...
kategoria: smartfony, telefony producent: LG Ocena: 9 16
Grid 2 – optymalne karty graficzne i recenzja gry
Świetna oprawa audiowizualna i rozgrywka bardziej w klimatach arcade niż ...
kategoria: gry producent: Codemasters Ocena: 6 56