Na topie
Maciej Gan | 2009-12-28

Pojedynek GeForce GTX 275 i GTX 260 OC i Super OC

kategoria: karty graficzne

Producenci: Gigabyte

 

Podsumowanie

 

  Gigabyte
GTX 275 OC
Gigabyte
GTX 275 SOC
Gabartyty  27 cm  27 cm
Dodatkowe cechy   HDMI
Jakość wykonania    5
bardzo dobra
   5
bardzo dobra
Typ chłodzenia
 standardowy  standardowy
Głośność chłodzenia tryb 2D   4
bardzo ciche
  3
ciche
Głośność chłodzenia tryb 3D   3
ciche
  3
ciche
Temperatura 2D ~43°C ~45°C
Temperatura 3D ~85°C ~83°C
Pobór energii 2D (zestaw) 111 W 119 W
Pobór energii 3D (zestaw) 261 W 266 W
Podkręcanie    
GPU 729 MHz 733 MHz
Pamięci 1260 MHz (2520 MHz) 1271 MHz (2542 MHz)
     
Wydajność przy zegarach fabrycznych 
3DMark 06 15 750 16 850
3DMark Vantage 12 950 14 290
Arma 2 25 26
Sacred 2 29 31
Mirror’s Edge 92 95
Batman 95 98
Warhammer 62 65
GTA IV 52 55
Far Cry 2 60 65
Warhead 24 26
Średnia w grach
  + 5%
     
Wydajność po podkręceniu 
3DMark 06 16 320 17 230
3DMark Vantage 13 840 14 460
Arma 2 26 28
Sacred 2 30 31
Mirror’s Edge 94 97
Batman 97 101
Warhammer 63 66
GTA IV 54 58
Far Cry 2 64 66
Warhead 27 27
Średnia w grach
  + 3%

 

Karty stanowią ciekawe propozycje jeśli zamierzamy pracować w rozdzielczościach HD. Edycja OC z 896 MB pamięci stanowi dobrą bazę dla graczy, a jej dodatkowym atutem jest możliwość osiągnięcia zbliżonej wydajności do wersji SuperOverClock – poprzez podkręcenie.
Różnica wydajności w grach między kartami z podstawowymi zegarami wynosi zaledwie 5%, po podkręceniu obydwu wersji, już tylko 3%.
Z edycji SOC nie można wycisnąć więcej, co jednak jest zrozumiałe ze względu na fabryczny overclocking.

Głośność chłodzenia kart nie przeszkadza przy fabrycznych ustawieniach, jednak sytuacja zmienia się po podkręceniu. Temperatury pozostają stabilne, ale głośność chłodzenia już wzrasta.

 

  Moja ocena: Gigabyte GTX275 OC
  plusy:
wydajność
obsługa PhysX w obecnych i przyszłych aplikacjach
niski poziom szumu w 2D
niska temperatura w 2D
niski pobór energii w 2D
dobre O/C GPU i pamięci
  minusy:
głośność chłodzenia po O/C
Orientacyjna cena w dniu publikacji testu: 780 zł

 

  Moja ocena: Gigabyte GTX275 SuperOverClock
  plusy:
wydajność
obsługa PhysX w obecnych i przyszłych aplikacjach
niski poziom szumu w 2D
niska temperatura w 2D
niski pobór energii w 2D
  minusy:
głośność chłodzenia po O/C
Orientacyjna cena w dniu publikacji testu: 1 240 zł
 

 



odsłon: 106690

Komentarze

(71)

kuniomaster1993

0 + - 2009-12-28 14:10

ciekawy artykul :)
tylko ta Gigabyte GTX275 SuperOverClock strasznie droga ;D

marcimix

0 + - 2009-12-29 14:39

Reklama kart Gigabyte? 0_O

adamusik83

0 + - 2009-12-30 14:50

Raczej nie bo moj GTX 275 od firmy Palit (2 wentyle jak u Gainward) kręci się bez artefaktów na

Core/Shader/mem:
748/1659/2604

podczas gdy najwyzej krecona tu karta gigabyte to
740/1580/2320 i wiecej piszecie ze sie na nich nie dało.
a testuje tym samym Video Card Stability testem.

Wina producenta? (gigabyte-shit?) czy jak ?

PS:
po co kupowac jakies podkrecone karty? nierozumiem! Wystarczy sciagnac program np.Rivatuner i samemu to zrobic w pare minut.

Igoruss

0 + - 2009-12-28 14:29

Mogliście dać bezpośrednie porównanie kart GTX260 i 275 przy takich samych częstotliwościach aby zobaczyć ile daje dodatkowe 24SP w 275ce :)
I wg mnie troszkę chaotyczne to wszystko ale jest ok :D

szalas8

0 + - 2009-12-28 14:37

Ooo Igoruss, zdziwiony jesteś wynikami 275 ? :-D

Zawsze twierdzileś że dodatkowe 24SP nic nie dają....

A tu prosze.....jednak 275 wygrywa Pozdro~

Igoruss

0 + - 2009-12-28 15:22

Mówiłem że PRAWIE nic nie dają :D
ja osobiście nie zapłaciłbym 200 zł za 24sp i 5% szybciej
ale jak ktoś nie ma na co wydać kasy to czemu nie XD

MASTER-K

0 + - 2009-12-28 14:39

Dobra jedno pytanie które mnie zaintrygowało.Gdzie w tym art zostały użyte sterowniki "ATI: Catalyst 9.11" domniemam ,iż musi być to nieźle shackowana wersja skoro działa z geforce.

Pakryszkin

0 + - 2009-12-28 15:04

Porównywali sterowniki i wyciągali średnią ;)

Maciej Gan

0 + - 2009-12-28 16:34

Poprawione.

Fiona

0 + - 2009-12-28 14:45

Jak popatrzyłam w wyniki podkręcania w grach to sensu takich zabaw nie widzę, no poza panami z elektrowni - tych takie zabawy mocnoooooooooo ucieszą.

SoundsGreat

0 + - 2009-12-28 15:14

Jak sensu nie widzisz? Podkręcaniu karty graficznej, procesora, pamięci RAM towarzyszą najpotężniejsze emocje jakie komputerowiec przeżywa w swoim marnym, zazwyczaj dwudziesto-kilku letnim życiu :P

Ale na poważnie, dodatkowy FPS potrafi bardzo ucieszyć, gdy to my przyczynimy się do jego wygenerowania.

suntzu

0 + - 2009-12-28 19:05

Ja podkręciłem swojego mobilnego radka o 25%, co mi to dało? Wzrost FPS w NFS z 18 do 22... wiadome 22 to już da się grać, ale 18 średni.

Fiona

0 + - 2009-12-28 20:09

Oparłam takie twierdzenie na tabelkach z 4 strony.
Wyniki nie powalają, ale jeśli chodzi o zabawę to na pewno jest :)

kuchra

0 + - 2009-12-28 14:46

Która to jest ta Gigabyte GTX275 OC za 780zł ?

http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=71_73&products_id=18494

to ta ? jak nie to bardzo proszę o lin bo nie mogę znaleść.

toniek-94

0 + - 2009-12-28 15:02

Przydałoby się porównanie gtx 260 vs gtx 275 i jakoś te testy mi się nie podobają wizualnie.

CoMeszzz

0 + - 2009-12-28 15:13

i ja swoje dorzucę...
mianowicie co to za takty Gigabyte GTX 260 SuperOverClock (680/1466/2500) ??? Czy to jest już max możliwości tej grafy ??? Pytam bo mój GTX 260 od Gainwarda poszedł do 756/1512/2538MHz ! Temperatura wysoka ale 3D marki przechodzą i gry też śmigają bez artów... w takiej sytuacji można by mówić o wersji SuperOverClock :)

19arek93

0 + - 2009-12-28 15:22

Czwarta strona - jest "Arna" zamiast "ArmA". ;]

Mateusz Sołtysiak

0 + - 2009-12-28 15:45

Dzięki, poprawiłem

kubencjusz

0 + - 2009-12-28 15:27

Wersja OC czyli jak podajesz model GV-N275UD-896I posiada wyjście HDMI, a także po jednym d-sub oraz dvi. Tutaj odnośnik do strony producenta http://www.gigabyte.pl/products/vga/specs/gv-n275ud-896i.html
Oczywiście poza tym parametry karty są identyczne.
Sam się zastanawiałem nad tym modelem, a raczej się zdecydowałem jeszcze przed przeczytaniem artykułu, jakkolwiek potwierdza on dobry wybór.
Poza tym fajny teścik.
Pozdrawiam

Maciej Gan

0 + - 2009-12-28 16:36

Dzięki :)

PiFF-PaFF

0 + - 2009-12-28 15:30

Fajny i ciekawy Art i takich więcej, ale ma minusy i to sporo:

1.Nie podano czy testowane gry były obciążone próbkami AA a jeśli tak to ile?

2.Na boga przy takim konfigu 3.2GHz u mnie różnice widać przy 3.6GHz i myślę ze to nie koniec...Test powinien być przynajmniej 3.8GHz...

3.Dziwi mnie stwierdzenie->"Po podkręceniu karta pobiera o 1W więcej energii pod obciążeniem i o 68W więcej w trybie IDLE (spoczynek)."-przecież te karty jak są w trybie idle to przechodzą na tryb oszczędny i zmniejszają takty??(w domyśle po co podkręcać tryb 2D skoro testy idą w trybie PERFORMANCE3D!!!)

4.Stery Catalyst 9.11 hmmm jakaś nowa współpraca między zielonymi i czerwonymi(byk)

5.Strona 5 i testy syntetyczne Vantage i SMark06 i GTX260 z zegarami 680/1460/250-Nawet w Idle nie jest tak oszczędna(mowa o RAM).

6."Gigabyte GTX 260 OverClock (650/1400/2000) 15800
Gigabyte GTX 275 OverClock (660/1460/2400) 15752"
Wszystkie parametry GTX275 są wyższe a RAMu znacząco wyższe po mimo tego karta przegrywa-LoL(albo wadliwy model,albo błąd edycji,albo za nisko wykręcony CPU j.w)

Ogółem niezły chaos...

Pozdro
PiFF

lwses

0 + - 2009-12-28 15:48

Tu nie potrzebne testy jak ktoś sie zna to niech sprawdzi sobie róznice kart tu: http://www.benchmark.pl/zestawienie_gpu.html z czego wynikają pozniej róznice logiczne.

Maciej Gan

0 + - 2009-12-28 16:43

1. Wszystkie ustawienia są opisane. Skoro nie wspominam o AA, to znaczy, że nie został on włączony.
2. Przepraszam :) Następne testy będą już na i7 (serio).
3. Podkręcanie ma wpływ na oba czynniki, przynajmniej miało w tym wypadku. Karta po OC nie chciała wrócić do swoich oszczędnych ustawień.
4. Tak, fuzja! (przepraszam za błąd, najzwyklejsze przeoczenie :) ).
5. Literówka przy zamieszczaniu wykresów...
6. Albo trzeba się pogodzić z wynikiem.

PiFF-PaFF

0 + - 2009-12-28 18:18

Ad 1 Czyli piszemy Bez AA,jak zwykło się to robić na benchmarq
Ad 2 Spokojnie E8400@4GHz da rade ten config(chyba ze cooler boxowy-czego pan nie opisał-szkoda), ale jak w przyszłości Core i7@4.2GHz to bedzie duuużo lepiej.
Ad 3 Hmmm Moja karta wraca(GTX260-Zotac),może coś szwankowało...
Ad 4 Wiem czepiam się, ale ma być rzetelnie.
Ad 5 Wiem czepiam się, ale ma być rzetelnie.
Ad 6 Jak dla mnie bomba wynik fajny ale wiem że 275 radzi sobie lepiej niż 260 może wina (syntetycznego)SMarka06 i za mało wykręconego CPU,nie wiem tak czy siak wynik dziwny co potwierdza mój kolejny post->

w którym pan pyta
"A może bardziej rzeczowy komentarz?"

proszę...

pierwsze

Gigabyte GTX 260 Super OC podkręcona (720/1560/2568) 17430
Gigabyte GTX 275 Super OC podkręcona (733/1589/2542) 17234

Wydajniejsza 275 na wyższych zegarach PRZEGRYWA z 260 na niższych zegarach odpowiednio 733-720 = +13MHzCore
1589-1560= +29MHzshad
2542-2568= -26MHzRAM

Coś nie tak nie.

i drugie...

Gigabyte GTX 275 Super OC podkręcona (733/1589/2542) 17234
Gigabyte GTX 275 OC podkręcona -(729/1472/2520) 16320
=====================
= ( 4/ 117/ 22) 914
W zest.GPU wychodzi 1144 vs 1060 Gflops

Nie ma szans 914pkt przy nieznacznych ustawieniach zegarów(core/schad/ram)
Wnioski:
Za słaby CPU!
Powtórzyć test!

ivanos

0 + - 2009-12-29 07:41

Teścik OK.Mam tylko pytanie dotyczące gry Batman Arkham Asylum.Otóż po wynikach kart widać że PhysX w tej grze został wyłączony,a napisane jest że został aktywowany :) Patrząc na testy wydajności GTX 275 w tej grze na innym portalu wyniki są troszkę inne :) >>> http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=5447-4

Zresztą sam CPU użyty do testów wydajności też jest szybszy.

pooceq

0 + - 2009-12-28 15:31

Kolejny bzdurny test. Co to za testy, gdzie porownoje sie zblizone wydajnoscia karty karty jednego producenta?
Rozumiem zalozenie, ale wypadaloby dorzucic inne wyniki, juz nie mowie o kartach konkurencji.

PiFF-PaFF

0 + - 2009-12-28 18:32

Cyt "Rozumiem zalozenie, ale wypadaloby dorzucic inne wyniki, JUŻ NIE MÓWIE O KARTACH KONKURENCJI."-zdaje się że nie do końca pojąłeś założenie tego testu :)

P.S poćwicz ortografie
cyt "gdzie porownoje sie" -uje się nie kreskuje.

pozdro

pooceq

0 + - 2009-12-28 19:56

ja na przyklad chcialbym sie dowiedziec co takie fabryczne podkrecanie daje w porownaniu z innymi kartami. w tym przypadku niestety smierdzi to artykulem sponsorowanym

co do ortografii... nie bede sie jakiemus anonimowi z internetu tlumaczyl, alr Tobie radze pocwiczyc interpunkcje, zanim zaczniesz sie kogos czepiac

PiFF-PaFF

0 + - 2009-12-28 21:52

Może i fakt nie powinienem się aż tak bardzo czepiać i nikt nie jest doskonały każdy orze jak może no nie.

lwses

0 + - 2009-12-28 15:41

Iguruss wejdz na zestawienie GPU,daj po lewej 260 a po prawej 275 i przyjzyj sie dokładnie z czego wynikają różnice między kartami.Nie dziw sie że gtx275 bedzie szybszy i wydajniejszy.Druga sprawa testy testami istotną role odgrywają w grach,szalas8 ci dobrze napisał zdziwiony jestes bo nie masz zielonego pojęcia o kartach i należą do chaotycznych wypowiedzi,nic nie szkodzi pewnie z twojego toku myslenia wynika ze 8800 po OC jest lepsza od 260:):):)
Czytałem również twoje wypowiedzi na forum GTX260 vs. 9800GX2 jestes DE BEST!!! bbbbuuuuuhahhahaah

lwses

0 + - 2009-12-28 15:49

Tu nie potrzebne testy jak ktoś sie zna to niech sprawdzi sobie róznice kart tu: http://www.benchmark.pl/zestawienie_gpu.html z czego wynikają pozniej róznice logiczne.

PiFF-PaFF

0 + - 2009-12-28 15:52

3DMark 2006
Gigabyte GTX 260 Super OC podkręcona (720/1560/2568) 17430
Gigabyte GTX 275 Super OC podkręcona (733/1589/2542) 17234
Gigabyte GTX 260 OC podkręcona (740/1580/2320) 16910
Gigabyte GTX 275 Super OC (715/1550/2520) 16851
Gigabyte GTX 260 Super OC (680/1466/250) 16670
Gigabyte GTX 275 OC podkręcona (729/1472/2520) 16320

Kolejny byk(albo wina CPU@3.2GHz) 260vs275 (miejsce 1 i 2)i 260 lepsze LooooL o reszcie nie wspomnę np.(poz 2 i 6-aż taki spadek), IMO testy robimy na TRZEŹWO!!

Maciej Gan

0 + - 2009-12-28 16:44

A może bardziej rzeczowy komentarz?

lwses

0 + - 2009-12-28 16:12

Nastepny:masz racje 260 jest najlepsza bije pewnie jeszcze 280,285,295 heheheh.Posiadalem do testów od 9800gtx+ do gtx285 i tego typu wykresy lub opinie nic ci nie dadzą,wyłuż gotówke na karty lub jesli masz dostep i zrób sobie testy w domu a przekonasz sie sam na wlasnej skórze co jest lepsze.

PiFF-PaFF

0 + - 2009-12-28 16:38

Czytamy też na TRZEŹWO stary przeczytaj jeszcze raz ale UWAŻNIE co napisałem...pozdro

szalas8

0 + - 2009-12-28 16:32

Poza tym procesor za słaby do takiego porównania, różnice były by większe miedzy 260/275 przy np.I7 860, 920@4GHz

Maciej Gan

0 + - 2009-12-28 16:45

Następnym razem będzie już i7 @ 4.2

jeomax.co.uk

0 + - 2009-12-28 16:49

Panowie, wszystko ladnie poza jednym stwierdzeniem: jesli juz piszecie, ze GTX275 laczy w sobie *ZALETY* obu kart i je wymieniacie: ze chodzi o GTX260 oraz GTX280, to na Boga, w takim porownaniu 448-bit szyna wzieta z GTXa 260 to ZADNA ZALETA. Wrecz przeciwnie, z takiego porownania to zwyczajnie ta GORSZA cecha GORSZEJ KARTY. Proponowalbym zmienic wyraz "zaleta" na "cecha", inaczej wychodzi pseudonaukowy kit.

hiszpano

0 + - 2009-12-28 18:13

Gdzie takiegio Gigabyte GTX275 OC można wyrwać za 780zł bo narazie szukam i nie mogę znaleźć zwykłego GTX poniżej 820zł

ElFi_

0 + - 2009-12-28 22:52

http://www.gral.pl/preview/Gigabyte/GeForce_GTX275_Gigabyte_896MB_DDR3_DVI_HDMI_PCI-E_660_2400_51.html

Brałem przed świętami;), widzę, że jeszcze są (775 PLN)

suntzu

0 + - 2009-12-28 19:14

Taa przyznaję kolegom rację. Procek q8xxx to nie jest dobra rzecz do gier. Lepiej już brać C2D na 4ghz, albo phenom II.

Mam prośbę do autora. Czy dałoby się rozdzielić testy. Procek bez OC+Procek z OC.

W tym przypadku nie ma to znaczenia, bo procek podkręcony o 200mhz, to dosć mało i mało da. Ale jak czytam zapędy i7 na 4,2ghz przy następnych reckach to proszę też dać wyniki z niepodkręconym prockiem+podkręcone grafy;).

Nie będę podawał argumentów wystarczy sięgnąć pamięcią czasów kiedy nie było podkręcania na benchmark.pl, a serwis był o wiele moim zdaniem czytelniejszy (design).

PiFF-PaFF

0 + - 2009-12-29 00:29

Fakt teraz zanim się połapać w wynikach i zegarach itd... to mija trochę...

Mój typ...

Wyniki:
referencja Proc i grafa
proc OC, grafa ref.
referencja proc, grafa OC
Na koniec Proc i grafa OC

Coś czuje ze przydługawe będą te recenzje(można by pominąć Proc OC, grafa ref.-bo teraz większość zależy od GPU i w mniejszym stopniu od CPU)

pozdrawiam
PiFF

game4you

0 + - 2009-12-29 02:35

Mam pytanie do osób przeprowadzijacych test..
Otóż miałem Gigabyte GTX260 OC i Gigabyte GTX275 OC i na obu kartach był problem z wyświetlaniem obrazu przy właczaniu komputera.. obraz pojawiał się dopiero przy wyborze kont użytkowników. Ponadto po kilku miesiącach takich rzeczy GTX275 przestal wyświetlać czasami obraz podczas pracy a czasami migał ekran jak bym ciągle podłaczał i odłaczał monitor.

Czy wy na tych Gigashitach nie mieliscie takich problemów ?

game4you

0 + - 2009-12-29 02:39

Wiem że taki problem nie miałem tylko ja bo i znalazło sie kilka takich tematow na necie. Podobną wpadkę miało Gigabyte z 8800GT.

Zawsze kupowałem i polecałem karty Gigabyte ale teraz stanowczo odradzam ich zakup. Lepiej wydać pare złoty i kupić evgę.. sam mam teraz EVGA GTX 275 1792MB i jestem prawie w 100% zadowolony.. prawie bo coś słabo z OC.
Na Gigabyte GTX275 miałem ok 50'C na evdze mam 44'C

adamusik83

0 + - 2009-12-29 03:58

HALO jeee tam kto ?

Czepiacie się pierdół a nikt nie widzi że wykresy na stronie 6 są w ogóle nie adekwatne do tego co pod nimi pisze ??!!


MASTER-K

0 + - 2009-12-29 09:24

No i co mamy ci bić pokłony z tego powodu ,że to zauważyłeś ?

Maciej Gan

0 + - 2009-12-29 12:12

Widocznie podczas wrzucania zamieniły się kolejnością podpisy. Już poprawiam.

Wulfen

0 + - 2009-12-29 04:05

i po co wam te karty skoro i tak na nich nie zobaczycie tak pięknych gier jak uncharted 2

TheSpeed

0 + - 2009-12-29 12:01

Ale zobaczymy jeszcze piękniejsze jak Crysis ;)

Wulfen

0 + - 2010-01-02 14:45

znowu ten crysis. już killzone 2 wygląda podobnie a co dopiero uncharted2

kamil_18_19_old

0 + - 2009-12-29 13:15

I tak ATI Radeony teraz żądzą zwłaszcza 5970 OC

suntzu

0 + - 2009-12-29 14:14

wybacz nie kupię bo czerwone. NV wprowadzi 480 i zniszczy.

PiFF-PaFF

0 + - 2009-12-29 19:03

Tylko kiedy........

n3wbie

0 + - 2009-12-29 16:35

Nadejdzie seria 4xx, a po niej Tesla i ATI ponownie dostanie wielkiego kopa w dupę. Niestety...

PiFF-PaFF

0 + - 2009-12-29 19:03

Tylko kiedy............

PiFF-PaFF

0 + - 2009-12-29 19:02

Napisałeś "żądzą" aaaaaa hahahahhaha zupełnie jak rządzi nasz rząd - padaka

ElFi_

0 + - 2009-12-29 13:17

U mnie tego nie ma.

ElFi_

0 + - 2009-12-29 13:19

To było do gameforyou. Też tak macie, że trzeba dwa razy naciskać na skomentuj? Po pierwszym kliku strona się odświeża i czerwone "podkreślenie" znika, trzeba koiknąc drugi raz i dopiero odpowiadać....

Ziber

0 + - 2009-12-29 22:21

Wszystko fajnie tylko że z tego testu jedyne co można wywnioskować to czy kupić referencyjnego GTX275 czy po OC firmy gigabyte - czysta reklama! Dlaczego do porównania nie ma ekstremalnie podkręconego GTX275 innych producentów, np.: Zotac GTX275 AMP! Edition, EVGA GTX275 ForTheWin, BFG GTX275 OCX z których może da się wyciągnąć więcej? Dlaczego nie na ForceWare 195.62? A co do platformy testowej to Q8400 jest taktowany 2,66 a nie 3,0 GHz czyba że miało być E8400. Brakuje mi jeszcze słówka o dołączonym oprogramowaniu/akcesoriach do kart. Najgorzej nie jest ale mogło być lepiej :)

Kamil Myzia

0 + - 2009-12-30 00:18

Ehh. Bo artykuł nie miał być o tym, jak się ma 10 różnych kart GTX 260 i 10 różnych GTX 275. Autor wziął to, co ktoś zechciał wysłać do testów. Myślisz, że zaraz wszyscy chcą wysyłać sprzęt do redakcji? Nie. Przecież nikt nie będzie czekał 3 tygodni na układ graficzny, tylko się bierze to, co jest pod ręką. Akurat teraz był Gigabyte. I dobrze.

Art miał na celu wskazanie, czy podkręcony GTX 260 ma szansę wygrać z droższym GTX 275. I to zostało pokazane.

Co do platformy, to użyto procesora Q8400 taktowanego 3.2 GHz.

Maciej Gan

0 + - 2009-12-30 00:29

Dzięki:)

Ziber

0 + - 2009-12-30 01:29

Ja tylko wyraziłem swoją opinię na temat testu. Z czekaniem 3 tyg na układ.. hmm przecież GTX 275 jak i 260 nie pojawił się miesiąc temu. Jeszcze kwestia platformy:

"Procesor:
Intel Core 2 Quad Q8400, 3.0 GHz

Procesor do testów został podkręcony do częstotliwości 3.2 GHz"

Wydaje mi się że zamiast 3.0GHz powinno być 2.66 chyba że czegoś w tym nie kumam

Kamil Myzia

0 + - 2009-12-31 00:54

Nie chodzi o to, kiedy został zaprezentowany dany układ, tylko na kiedy producent jest wysłac do testów sprzęt. Nie wszystko jest mozliwe od ręki :).

Co do procesora, to faktycznie, źle zostało oznaczone standardowe taktowanie tego Q8400.

Ziber

0 + - 2009-12-30 01:40

Jeszcze coś (nieziemsko brakuje edycji postów):

"Art miał na celu wskazanie, czy podkręcony GTX 260 ma szansę wygrać z droższym GTX 275. I to zostało pokazane. "

Masz rację dlatego nie rozumiem dlaczego w podsumowaniu jest Gigabyte GTX 275 OC i SOC zamiast jakiegoś GTX 260 SOC i ref GTX 275, bo jak sam napisałeś taki jest cel artykułu

Maciej Gan

0 + - 2009-12-30 00:30

Nie było tych sterowników jeszcze w dniu testów.

Ziber

0 + - 2009-12-30 01:30

A to sorry :) zwracam honor

mirzo

0 + - 2010-01-03 18:45

sam zastanawiałem się nad tymi kartami, wybór padł na 275 OC od Gigabyte ;p świetna karta

ivanos

0 + - 2010-01-05 08:07

Witam.Chciałem dodać coś od siebie odnośnie wydajności GTX 275 OC którego posiadam.Po bezpośrednim porównaniu (na tej samej platformie testowej-specyfikacja w sygnaturce)wcześniejszej karty 9800GX2 do wspomnianego GTX 275 OC wydajność tej pierwszej była lepsza w kilku grach,a w niektórych niższa.Sam Crysis wypada lepiej na leciwym 9800GX2 bo w teście benchmark GPU GX2 osiągał lepsze minima tj:

Crysis Very High 1680/1050 no AA

9800GX2
Min: 24 średnio 38
GTX 275 OC
Min : 20 średnio 34

Batman PhysX High 1680/1050 no AA

GTX 275 OC
Min 24 średnio 50
9800GX2
Min 30 średnio 57

W reszcie gier jest bardzo podobnie wyjątkiem jest tu tylko FC2 w którym 9800GX2 odstaje od GTX 275 OC o 25%.

Dodam tylko że w samych benchmarkach od 3Dmarka 06,Vantage jest prawie tak samo,oprócz testów w benchmarku Unigine Heaven w którym 9800GX2 do trybu 1680/1050 z AAx4 AFx16 Fuul wygrywa wyrażnie z GTX 275 OC.Oczywiście w benchmarki się nie gra więc to tylko jako ciekawostka :) Pozdrawiam.

ivanos

0 + - 2010-01-05 08:12

W reszcie gier jest bardzo podobnie wyjątkiem jest tu tylko FC2 w którym 9800GX2 odstaje od GTX 275 OC o 25%


Jedynie w trybie Ultra High oczywiście :)

Zen...

0 + - 2010-01-05 18:44

A ja gdzieś widziałem model SSC czyli suupersuperclocked....nie wiem tylko czy to jest produkt GA. Podobno do produkcji tych kart używane są specjalne wyselekcjonowanie kawałeczki krzemiku ,które są nastawione głównie na OC

Gregor-34

0 + - 2010-01-09 09:04

Trochę dużo prądu zużywają w trybie 2D mój stary GTX 280 w 2D ciągnie 25 wat

 
zgłoś naruszenie netykiety lub złe
zachowanie

Polecamy
Polecane klawiatury. TOP 10 - maj 2016
Szukasz najlepszej klawiatury? W TOP 10 polecamy wyróżniające się lub ...
kategoria: klawiatury producent: A4Tech Ocena: - 13
Samsung Galaxy S4 mini - sukces w mniejszej skali?
S4 mini ma wielkość zbliżoną do S2, ale wydajnościowo konkurować może z ...
kategoria: producent: - Ocena: - 34
Nokia Lumia 520: jak tani może być dobry Windows Phone 8?
Najnowszy budżetowy smartfon Nokii sprzedaje się jak ciepłe bułeczki. ...
kategoria: smartfony, telefony producent: Nokia Ocena: 13 28
LG Swift G: gdyby przy tworzeniu Nexusa 4 nie maczało rąk Google
Niepozorny na pierwszy rzut oka smartfon, Nexus 4 tak jak widzi go LG, który ...
kategoria: smartfony, telefony producent: LG Ocena: 9 16
Grid 2 – optymalne karty graficzne i recenzja gry
Świetna oprawa audiowizualna i rozgrywka bardziej w klimatach arcade niż ...
kategoria: gry producent: Codemasters Ocena: 6 57