Jakub Kutzmann | 2011-03-30

Samsung RV511 - stylowy laptop w atrakcyjnej cenie

kategoria: laptopy

Producenci: inny

 

Samsung RV511 (NP-RV511-A01PL)


Zobacz pełny test tego laptopa w serwisie
ranking laptopów: Samsung RV511 (NP-RV511-A01PL)

Zobacz także inne testy - laptopy Samsung
 

  poprzedni test »
» wszystkie
  ThinkPad X201 Tablet
Niewielki ThinkPad może błyskawicznie stać się tabletem. To propozycja dla osób szukających funkcjonalnego urządzenia do pracy w terenie.
 

 

ocena redakcji: 3,6



ocena czytelników:

funkcja dostępna
w rankingu laptopów

 
 

 

Charakterystyka    
cena 1799 zł         zamów laptop z benchmark.pl
segment uniwersalny

klasa ekonomiczna
 klasa gabarytowa średni
waga 2,4 kg
 
Wymiary [cm]
(szer. głeb. wys.)
38 x 26 x 3,5 cm  
materiały pokrycia obudowy

pokrywa - chropowate tworzywo
ramka LCD - matowy srebrny plastik
wnętrze - srebrne tworzywo i czarny lakierowany plastik

 
 typ klawiatury wyspowa, klawisze zaokrąglone
blok numeryczny
 
     
 procesor
Intel Pentium P6100
2 GHz, 3 MB cache

wielkość ekranu 15,6 cala  
typ ekranu LED, glare

 rozdzielczość 1366 x 768 pikseli
karta graficza

Intel GMA HD
DirectX 10, SM 4.0


dysk twardy Hitachi 500 GB / 5400 rpm
łatwe wyjęcie/wymiana HDD:
bezpośrednia klapka do kieszeni dysku

 
napęd optyczny TSST corp CDDVDW TS-L633J  
pamięć RAM 4 GB DDR3, 1333 MHz
2x 2 GB, maks.4 GB
łatwe rozszerzenie RAM:
bezpośrednia klapka do płyty głównej

 
     
 system
Windows 7 Home Premium, 64-bit
 
oprogramowanie Microsoft Office Starter 2010
Cyberlink Media Suite
Cyberlink YouCam
Norton Online Backup (60 dni)
Norton Internet Security (60 dni)
 
     
istotne złącza
D-Sub, HDMI, 3x USB 2.0
 
dodatkowe funkcje i wyposażenie

kamerka internetowa
czytnik kart pamięci
Bluetooth

 

 



odsłon: 57380

Komentarze

(27)

Sławekpl

0 + - 2011-03-30 14:05

kwiatek - łatwe rozszerzenie RAM - o co niby? skoro maksymalna ilość już jest zamontowana

jak zwykle brak danych o dysku, rozdzielczości kamerki i jej testu, wersji Bluetooth i wszystkich innych podzespołach

zacznijcie podawać odsyłacz do strony producenta skoro tak trudno Wam te dane umieścić w tej hmm... "ulotce reklamowej"

tak kiepskiej matrycy dawno nie widziałem... chyba od recki ostatniego Asusa :P

saddam

0 + - 2011-03-30 14:09

Zapomniałeś o długosci kabla od zasilacza. To tez bardzo wazne.

Jakub Kutzmann

0 + - 2011-03-30 14:36

Zaiste - 180 cm ma w zasilaczu, plus 90 cm zasilający zasilacz :-P

Sławekpl

0 + - 2011-03-30 17:58

jeszcze nigdy nie podałem tutaj odsyłacza to PROFESJONALNEGO testu laptopa, ale sądzę, że jak będziesz chciał to znajdziesz w sieci,
mam nadzieję, że zalew precyzyjnych informacji z takiego tekstu nie przyprawi Cię o zawrót głowy :)
m.in. waga zasilacza z kablami :P

Jozio

0 + - 2011-03-30 15:18

Dla czego w każdej recenzji piszecie o atrakcyjnym designu jak go nie ma xD ? taaki alienware m17x ma fajny wygląd i jakoś wygląda ale to ?? plastik bez sensu płaskie jak deska do prasowania :/ z płaskich to tylko ideapad z serii Z mają fajne designy :f
Co do lapka to tak jak poprzednicy, jak macie zamiar robić recke to już dokładnie wszystkie dane umieszczać noo i testy stabilności/programów biurowych/starych gierek :P
Jeżeli piszecie że jest taki niezawodny itd. w tej cenie to udowodnijcie swoje argumenty ( na allegro macie w tej samej 3x lepsze odpowiedniki z i3 itd. )

Kierownik

0 + - 2011-03-30 15:24

Alienware ma fajny wygląd?? Z tym bym się kłócił...

Ale co do marnego wyglądu tego Samsunga to się zgadzam.

My będziemy powtarzać, że takie recenzje są bezsensowne, a redakcja Benchmark.pl i tak dalej będzie je zamieszczała... Niedorzeczne.

Vampire

0 + - 2011-03-30 15:35

@Sławekpl
"łatwe rozszerzenie RAM" - ogolnie pewnie napisane nie wiem co sie czepiasz dzis wiekszosc laptopow ma maxymalna ilosc ram obsadzona i jak chcesz sie czepiac to mozesz kazdego sie czepic ze nie da sie rozszerzyc bo ma maxymalna ilosc slotow zajeta.
"tak kiepskiej matrycy dawno nie widzialem" - pokaz mi swietna matryce od TNek w laptopach

@Jozio
"taaki alienware m17x ma fajny wygląd i jakoś wygląda ale to ?? plastik bez sensu płaskie jak deska do prasowania :/ z płaskich to tylko ideapad z serii Z mają fajne designy :f"
Alienware ladny?lol to wyglada jak pudelko po zapalkach i udaje ze jest ladnym laptopem... Jak chcesz ladnego lapa to poszukaj lapow zrobionych pod kobiety;]bo my faceci nie zwracamy uwagi az takiej wagi na to czy lap ladny czy brzydki wazne by mial co w srodku dobrego klawiatura i reszta. Samsungi sa bardzo dobrze wykonane w porownaniu do acerow asusow czy toshib; brak uginajacych sie na maxa klawaitur, dobre touchpady, tryb pracy wiatraka i inne rzeczy ktorymi bym zbil wyzej wymienione firmy jak i inne.
Na allegro tzn jaki z i3? Skoro takie dobre to czemu maja i3 w tej cenie, gdzies musieli oszczedzic na tym by w tej cenie wsadzic drozszego procka? To tak jakbys powiedzial ze kompakt zwyklej klasy z 2.0 turbo jest lepiej wykonany niz kompakt klasy premium ze zwyklym wolnossacym silnikiem. Jak sie nie znasz to sie nie wypowiadaj bo gadasz bzdury.


Zreszta to jest lap do 2 kola a nie cos za 3-4 kola czepiacie sie i tyle.

Sławekpl

0 + - 2011-03-30 17:06

przeczytaj uważnie... zainstalowano 4GB i w recenzji jest informacja, że można rozszerzyć do maksymalnie 4GB
nie wiem jak prościej Tobie to wytłumaczyć ale dla mnie to bzdura totalna
to tak jak z motocyklem - ma dwa koła i można w nim zamontować maksymalnie dwa koła - teraz kumasz?
i mylisz się, wielu producentów montuje np 2x1GB lub 2+1 lub 2+2 i później jak chcesz zwiększyć RAM to zostajesz z jedną kością albo dwoma
naprawdę rzadko się spotyka lapa by wszystkie sloty były obsadzone maksymalnie dużymi kostkami RAM

a matryca jest naprawdę słaba, są TN`ki dużo lepsze montowane już

barszcz

0 + - 2011-03-30 18:29

Też mi się wydaje, że pisanie o łatwym rozszerzaniu RAM-u, gdy osiągnięto już maksimum jest bezsensowne.

Sloty oczywiście mogą być już zajęte, ale większość laptopów ma ograniczenie do 8 GB, dlatego konfigurację 2x2GB można zmienić na 2x4GB.

Sławekpl

0 + - 2011-03-30 18:48

to pewnie dlatego, że wszystkie recenzje lapków są z "gotowca" robione, zmieniają tylko część danych i nawet nie sprawdzą czy z resztą zachowanego opisu to ma sens
tak jak przy jednym z opisów było "blok numeryczny" a na zdjęciach go nie było xD

Jozio

0 + - 2011-03-31 20:35

zauważ że na allegro jest większa dostępność nowszych towarów za lepszą cenę niż w komputroniku, nieraz nawet o kilka set zł tańsze.

Zelot

0 + - 2011-03-30 19:05

"Wizualnie nowy Samsung prezentuje się bardzo ciekawie."

Moim zdaniem to on jest wykonany na poziomie bazarowym. Dla mnie coś takiego jak "dobry laptop do dwóch tysięcy złotych" to mit, w tej cenie można co najwyżej skusić się na np. takiego potworka.

frozen

0 + - 2011-03-30 19:48

Na allegro najtańszy nowy model z przesyłką = 1700zł

A do tego jest to wyższy model NP-RV511-S02PL:
Intel Pentium P6200
NVIDIA GeForce 315M

Wtedy możemy mówić o atrakcyjności tego produktu ;)

Vampire

0 + - 2011-03-30 22:56

Podaj mi model lapa do 2tys z dobra matryca TN... Prawda jest taka ze matryce do wiekszosci lapow kosztuja (tych do 2-3tys) 200-300 zl i rzadko co trafiaja sie dobre TNki zreszta dla mnie zadna tnka nie jest dobra jak pracuje lub pracowalo sie na LCD na SIPS.
Z tym ram to jednak zwracam honor macie racje. Mozna bylo ujac to łatwa wymiana zamiast slowa rozszerzenie.
Dobry do 2tys to chodzi o ten przedzial cenowy a nie ze my sobie uwazamy ze dobry lap to tyle i tyle. Gdybysmy tak podchodzili i wszyscy byliby bogaci to kazdy by kupowal lapy z wysokiej polki ale nie kazdy potrzebuje i go stac na lapa za 5 kola... Do zwyklej pracy starczy lap za max 2kola. Jak dla mnie taki lap jest byle jaki ale ja to ja i wole odlozyc i poczekac na wieksza gotowke ale inni maja okreslona kwote i nie mozna kogos ganic za kupno 'dobrego' lapa w okreslonym przedziale cenowym. A w tym przedziale zadnego asusa acera czy toshiby bym nie polecil a samsunga choc moze byc dla niektorych brzydki.

Sławekpl

0 + - 2011-03-31 00:28

łatwa wymiana??? - pomyśl, na co niby? na szybsze kości? z mniejszym CL? a po chusteczkę, skoro to nie jest wyczynowy lap, a to co już w nim jest zamontowane jest maksymalną dostępną opcją dla tego modelu
także nie mam zielonego pojęcia co chcesz tam wymieniać, bo rozszerzyć pamięci się już bardziej nie da
niestety recenzent użył sztampy i się nie zastanowił co już ma w "gotowcu" inaczej by wpisał wersję dla "blondynek"
"brak możliwości rozszerzenia pamięci RAM"

widziałem lapki budżetowe na których lepsze kąty widzenia były i nie musisz mi wspominać o S-IPS... sam na takim siedzę i wiem jaka jest przepaść

Vampire

0 + - 2011-03-31 02:16

Sławek latwa wymiana nie ze dodanie lepszych czy szybszych bo chipset i tak ma ogr tak do CL jak i do ddr3 1333, chodzilo mi o wymiane na nowe jak pojda np po gwarancji albo jak ktos straci gwarancje lub jej nie bedzie miec. Fakt ramow sie nie wymienia tak szybko jak kiedys bo .5 czy 1 giga to malo ze wzgledu na to ze ram jest tani jak barszcz i wiekszosc wrzuca max ile moze bios pl obsluzyc(moj R522 ma 4 giga a byl kupowany ponad poltora roku temu) bo 4g na hm55 to watpie by obslugiwal tylko tyle w dzisiejszych czasach.
Skoro widziales podaj przyklad modelu/firme oraz kto wyprodukowal ta lepsza matryce.

@trybik
Podaj mi cene fx620 bo jesli beda cos do 2 kola w co watpie jako maja zewn grafe i i5 to wtedy powiem ze msi jest lepszy pod tym wzgledem

Sławekpl

0 + - 2011-03-31 03:17

daleko nie szukałem zobacz recenzję Samsung RV510, porównując zdjęcia umieszczone w artykułach, na moim monitorze oglądając ten co podałem jest lepszy, Acer Aspire 5742G też,
a cofnąłem się tylko do dwóch ostatnich recek sprzętu w zbliżonej cenie na tym portalu, byś mógł samemu porównać zdjęcia
zakładam oczywiście, że zdjęcia są wykonywane tym samym aparatem i z takimi samymi ustawieniami

trybik

0 + - 2011-03-31 00:39

jak dla mnie to nie jest atrakcyjny wygląd, ot, zwykły Samsung który nie wybija się niczym specjalnym z tłumu, można nawet powiedzieć, że jest brzydki (tylna klapa?) a i wyposażenie słabiutkie. Stylowo to wygląda nowy MSI z serii FX np. FX620 czy większy FX720 - http://gadzetomania.pl/2011/01/31/msi-stawia-na-multimedia-4-wydajne-f-ki-w-drodze mi osobiście bardzo się podobają a poza tym, że dobrze wyglądają to jeszcze są dobrze wyposażone - i5-2410M, 4 GB RAM, 500 GB i GT520M a cena - 2900 zł za 17.3" - jak dla mnie ok.

sigismund75

0 + - 2011-03-31 01:26

Mam pytanie do redakcji: czy długo jeszcze będziemy musieli znosić „goszkie szale” Jego Magnificencji Slawkapl? Nagminne trollowanie (wiejące na odległość konkurencją) i upierdliwe wyszukiwanie pierdołkowatych błędów zrobionych przez redaktorów. „Brak kamerki, brak info o dysku, kwiatki wynikające ze zwykłej semantyki i inne rozrywki fundowane przeciętnemu czytelnikowi, który chciałby w komentarzach zobaczyć opinię o danym sprzęcie, a nie kolejną porcję życiowych mądrości Slawkapl. Wisi mi jaka jest kamerka w lapku – jeśli jest to z pewnością do pokazywania wacusia na czatruletce wystarczy. Nie sądzę by ktoś z notebookiem właził na Giewont i przy jego pomocy robił zdjęcia zachodu słońca. Czy kwestia roztrząsana niczym obornik po polu w tym teście – tak, jest już maksymalna ilość RAM, tak, niepotrzebnie padło słowo „rozszerzenie”, i tak – lata mi to koło wacka.

sigismund75

0 + - 2011-03-31 01:27

Gdyby nie święte oburzenie Slawkapl, nikt by nawet na to nie zwrócił uwagi. I uprzedzając odpowiedź Pana Sławomira – możliwe, że popełniłem w tym komentarzu kilka błędów stylistycznych lub językowych, nie są one jednak kwestią braków wykształcenia (jak się zdaje, jest to nagminny zarzut wobec osób nie zgadzających się z Pana opiniami) ale zwykłego lenistwa.

Sławekpl

0 + - 2011-03-31 04:13

miło mi, że tam awansowałem na "Magnificencję" :)
a oburzenie nie święte, co najwyżej zdziwienie brakiem logicznego myślenia u niektórych czytelników, w pierwszym komentarzu wpisałem to jako "kwiatek"
zresztą jakbyś prześledził kilka recenzji lapków ostatnich to byś zobaczył, że redaktorzy z przymrożeniem oka traktują moje "czepialstwo" lecz dzięki temu coś się zmienia na lepsze, masz podawane już jakie kości są zamontowane, może jak dalej będę marudził to i reszty się doczekam ;)
kilka osób co jakiś czas wspomina o realnym teście żywotności na baterii ale robią to sporadycznie i nic się nie zmienia
niestety obecnie przyjęta formuła nie zawiera wszystkich informacji które powinny się znaleźć w opisie, nawet producent na swych stronach potrafi często bardziej rozbudować dział "specyfikacja"
a to jest recenzja, ma potencjalnego kupującego zachęcić lub zniechęcić do zakupu konkretnego modelu, jeśli porównujesz kilka modeli to chcesz o nich wiedzieć jak najwięcej, nie zawsze jest możliwość jechać do marketu i wsiąść do ręki każdy lap który sobie upatrzyłeś by samemu porównać, czy biegać po necie w poszukiwaniu dokładnych informacji mając np modem GSM z limitem
wiem, są osoby którym wystarczy podświetlone logo na klapie i nie ma znaczenia co tam w środku jest... ja do nich nie należę

Sławekpl

0 + - 2011-03-31 04:13

co do Twojego "lenistwa"... - sam sobie wystawiasz laurkę, co mi do tego :)
znam kilka innych zastosowań kamery wbudowanej poza wspomnianym przez Ciebie pokazywaniem wacka, gdzie rozdzielczość i czułość ma znaczenie, choćby do logowania się na kompie, może nie używasz BT ale niektórzy mają np słuchawki i chcieliby wiedzieć czy da się usłyszeć stereo na nich, oraz czy nie będzie to wpływać na sieć, dysk... coraz więcej osób zamienia w lapach dysk na SSD a oryginalny dysk pakują w kieszeń na USB, inne układy, to choćby możliwość kupna takiego lapa bez systemu i wgrania którejś z dystrybucji Linux`a
że Tobie coś jest zbędne nie neguj innych użytkowników

decydent

0 + - 2011-03-31 07:56

1366x768 - dyskwalifikacja na starcie, nie ma sensu nawet czytać recenzji tego shitu

Vampire

0 + - 2011-03-31 11:36

Faktycznie 510 ma tyci tyci lepsze katy widzenia ale popatrz ze ma tanszego procka mniej ramu i mniejszy dysk wiec gdzies te oszczednosci musialy pojsc. Pozatym 511 zostala pewnie troche pozniej wypuszczona a jak wiemy ceny czesci poszly do gory. Co do acera nie od dzis wiemy ze za ta cene co acer oferuje dostaniemy u lepszej konkurencji gorszy srodek wiec mnie nie dziwi ze za 2-3 kola moge dostac u acera 'potwora' w porownaniu do konkurencji gdzie owa konkurencja nie ma czym sie chwalic co wrzucila do srodka ale wystarczy spojrzec na sama obudowe klawiature touchpada by zobaczyc roznice. Tak naprawde 2 czy 3 stopnie pod wzgledem katow widzenia to praktycznie zadna wg mnie roznica.
Faktycznie recenzja nie jest jakos extra rozbudowana ot po kilka ogollnikowych zdan na wiekszosc aspektow ale daje jakis poglad zeby wyrobic sobie opinie o danym lapie a jesli chcesz duzo wiecej to mozna poszukac na zagranicznych stronach czy na forach podpytac innych uzytkownikow.
Co znaczy realny test zywotnosci baterii wg Ciebie? Nie ma co do tego standardow i raczej nie sposob wymagac od jakiegokolwiek poratlu identycznych parametrow do testowania bo zawsze beda rozbieznosci. O moim pisali ze wytrzymuje 3h a mi potrafi wytrzymac przy mojej pracy i moich realnych testach niecale 2 wiec jak 'laboratoryjny' test ma sie do rzeczywistosci...
Kazdy test recenzja daje jakis punkt odniesienia do innych produktow i jesli komus cos nie pasuje to wybiera co innego poprostu;)

Sławekpl

0 + - 2011-03-31 12:15

z postulatów pamiętam, że chodziło o włączone Wi-Fi, małe obciążenie procka, i jasność matrycy na około 30%, czyli coś co często się robi siedząc gdzieś w knajpie w której jest zasięg sieci, popijając kawę i pisząc do rodzinki wiadomości czy przeglądając newsy :)

Vampire

0 + - 2011-03-31 12:48

No tak tyle ze trzeba byloby stworzyc taki wlasnie standard zeby kazda redakcja czy to internetowa czy taka ktora tworzy gazety/czasopisma miala te same warunki testow co raczej jest niewykonalne i wtedy jesli ktos sie wylamie mozna mowic o niedbalstwie;)A tak to trzeba poprostu polegac na ogolnym pogladzie i recenzji z jednej redakcji a nie kilku;).
Male obciazenie procka czyli przegladanie stronek inaczej bedzie wygladac na jednordzeniowym procesorze czy dwurdzeniowym niskiej klasy od tego co ma jakies i5 czy i7. Dodatkowo trzeba doliczyc ilosc 'syfu' zainstalowanego na laptopie przez producenta ktory tez obciaza ram dysk procka. Dobrze by bylo gdyby kazdy taki test obciazal procesor w 25,50,75 oraz 100% procesor i wtedy mozna mowic o wynikach. przykladowo teraz piszac na p8700 2.53 giga mam do 10% obciazenie a przerzucajac na 0.84G mam non stop kolo 50% wiec roznica jest w takim malym obciazeniu:)

Sławekpl

0 + - 2011-03-31 15:47

wystarczy jeśli jeden portal będzie tą samą procedurę stosował cały czas :)
nawet jeśli wyjdą różnice w redakcjach możesz się mniej więcej zorientować patrząc po testach wcześniejszych lapków i ich czasach
nikt przecie nie zmusi wszystkich redakcji do jednej procedury :)
choć możesz spróbować napisać do jakiegoś euro-osła by zaproponował taką dyrektywę, UE wydaje tyle bzdetów, że takie coś wcale by mnie nie zdziwiło xD

 
zgłoś naruszenie netykiety lub złe
zachowanie

Polecamy
Polecane klawiatury. TOP-10 kwiecień 2014
Szukasz najlepszej klawiatury? W TOP-10 polecamy wyróżniające się lub ...
kategoria: klawiatury producent: A4Tech Ocena: - 16
Samsung Galaxy S4 mini - sukces w mniejszej skali?
S4 mini ma wielkość zbliżoną do S2, ale wydajnościowo konkurować może z ...
kategoria: producent: - Ocena: - 32
Nokia Lumia 520: jak tani może być dobry Windows Phone 8?
Najnowszy budżetowy smartfon Nokii sprzedaje się jak ciepłe bułeczki. ...
kategoria: smartfony, telefony producent: Nokia Ocena: 13 26
LG Swift G: gdyby przy tworzeniu Nexusa 4 nie maczało rąk Google
Niepozorny na pierwszy rzut oka smartfon, Nexus 4 tak jak widzi go LG, który ...
kategoria: smartfony, telefony producent: LG Ocena: 9 15
Grid 2 – optymalne karty graficzne i recenzja gry
Świetna oprawa audiowizualna i rozgrywka bardziej w klimatach arcade niż ...
kategoria: gry producent: Codemasters Ocena: 6 56