Szymon Silski | 2011-04-04

Sony Vaio VPCEB3M1E o stylowym wyglądzie

kategoria: laptopy

Producenci: Samsung

 

Sony Vaio VPCEB3M1E

  poprzedni test »
» wszystkie
  MSI X370
Stylowy laptop z ekranem 13,4" dla osób ceniących nowoczesny design. Jest oparty na platformie Fusion.
 

 

ocena redakcji: 3,9



ocena czytelników:

funkcja dostępna
w rankingu laptopów

 
 

 

Charakterystyka    
cena  2799 zł         zamów laptop z benchmark.pl
segment multimedialny

klasa styl
 klasa gabarytowa średni
waga 2,7 kg  
Wymiary [cm]
(szer. głeb. wys.)
37 x 25 x 3,2 cm  
materiały pokrycia obudowy

podpórka pod nadgarstki -  błyszczące tworzywo
obudowa - matowy plastik

 
 typ klawiatury

wyspowa, zaokrąglone klawisze
blok numeryczny

 
     
 procesor
Intel Core i3-370M
2.4 GHz, 3 MB cache

wielkość ekranu 15,6 cala  
typ ekranu LED, błyszczący

 rozdzielczość 1366 x 768 pikseli
karta graficza

ATI Mobility Radeon HD 5650
DirectX 11, SM 5.0


dysk twardy Samsung  500 GB / 5400 rpm
Samsung HM500JI
wyjęcie/wymiana HDD:
możliwa -  klapka do kieszeni dysku

 
napęd optyczny Matshita DVD-RAM UJ8A0AS  
pamięć RAM 4 GB DDR3, 1333 MHz
2x 2 GB, maks. 8 GB
rozszerzenie RAM:
ułatwione -  klapka do płyty głównej

 
     
 system
Windows 7 Home Premium, 64-bit
 
oprogramowanie

Microsoft Office 2010 Starter
McAfee Internet Security (wersja 60-dniowa)
Adobe Photoshop Elements 8 (wersja 30-dniowa)
Norton Online Backup (wersja testowa)
pakiet Vaio (Media Plus, Care, Media Gallery, Gate, Transfer Support)

 
     
istotne złącza
D-Sub, HDMI, 3x USB 2.0, eSATA z USB, ExpressCard
 
dodatkowe funkcje i wyposażenie

kamerka internetowa
czytnik kart pamięci
Bluetooth

 

 

 

 

Zobacz pełny test tego laptopa w serwisie ranking laptopów:
Sony Vaio VPC-EB3M1E
Zobacz także inne laptopy Sony

 



odsłon: 12116

Komentarze

(14)

Sławekpl

0 + - 2011-04-04 21:37

chyba nikt nie będzie zaskoczony jak wpiszę, ze znów zabrakło info o dysku, kamerce i jej teście oraz wersji Bluetooth
o innych wbudowanych podzespołach których nazwy można spisać z menadżera urządzeń nadal się doczekać nie można
poproszę linka do strony producenta :P

Sławekpl

0 + - 2011-04-04 23:53

proszę o wybaczenie, jest wreszcie info o dysku, buziak dla redaktora :*
tutaj dysk, a u Asusa wersja BT, a nie dało się tego połączyć? ;)

Lightning

1 + - 2011-04-04 22:21

Dobry, wydajny i w miarę atrakcyjny cenowo.
Ja bym dał trochę wyższą ocenę niż 3,9

tanakov

0 + - 2011-04-04 23:39

Sterowniki tylko pod windows 7 i niemożliwe do instalacji na różnych wersiach systemu

Sławekpl

0 + - 2011-04-05 00:10

jakby było info o układach to można sprawdzić na stronach producenta czy są wersje pod inne systemy też, a tak to guzik

nie wiem czemu recenzujący nie myślą perspektywicznie, nikt od razu nie leci do sklepu po ukazaniu się recenzji, wiele osób dopiero w momencie zakupu szuka info o danym sprzęcie, może być tak, że za rok ktoś przeczyta ten tekst, a wtedy ma być już Win8 i takie info o układach będzie jak znalazł, już nie wspominam o Linuxie bo to oczywiste dla tych co preferują ten system niż rozwiązania od M$

Ziben

0 + - 2011-04-05 08:26

Keee? Mam tego laptopa tylko w wersji z i5, reszta dokładnie taka sama(nawet "cudowne" glosniki) i nie miałem żadnych problemów w instalacji sterowników pod XP, 7 (wersja Ultimate oraz Home) oraz Ubuntu! Więc o co chodzi?

Gulczkwas1

0 + - 2011-04-05 00:12

fajnie, tylko że to jest model lapka który był popularny przed świętami katolickimi, czyli dobre pare miesięcy

Sławekpl

0 + - 2011-04-05 00:25

znam ludzi którzy szukają jedynie lapów z jasnymi klawiszami (nie mam na myśli Apple), pewnie kwestia przyzwyczajenia ;)
fajnie, że jest wybór i każdy może znaleźć coś dla siebie

slepyio

1 + - 2011-04-05 11:18

Witam,
Jestem posiadaczem tego lapka i w zasadzie mogę go polecić jako świetny zakup.
Jeśli chodzi o wady to potwierdzam, że faktycznie głośniki się d niczego nie nadają i w zasadzie producent zrobił sobie krzywdę bo równie dobrze mógł ich tam nie montować. Ja zdecydowałem się na zakup zewnętrznego mobilnego systemy nagłaśniającego :) i dopiero teraz mogę się cieszyć dobrą jakością dźwięku.
Głośniki zewnętrzne potrzebne są też z jeszcze jednego powodu.. W przypadku podłączenia lapka do TV (HDMI) jeżeli nie korzystamy z zewnętrznego źródła dźwięku to podczas oglądania filmów dźwięk mocno przerywa co nie pozwala na komfortowe oglądanie filmu. Po podłączeniu zewnętrznych głośników do gniazda słuchawek problem znika ale to już jest dodatkowy koszt.
Druga wada - czas pracy na baterii - tu producent mógł się lepiej postarać i dać jakąś lepsza baterię gdyż ta co jest zamontowana to po prostu tragedia.
Trzecia wada to mechanizm pokrywy a raczej "zawiasy" które są bardzo luźne.
Czwarta :) - luźne wejście od zasilania - wtyczka jest w nim dość luźno osadzona i niestabilna.


Poza tymi wadami wszystko super: Wydajny, bardzo przyjemnie się na nim pisze teksty.

Sławekpl

0 + - 2011-04-05 12:07

może jakiś inny odtwarzacz albo inne ustawienia wypróbuj, sterownik nowszy, z tym dźwiękiem poprzez HDMI, wolniejsze układa AMD nie mają z tym problemu więc to dość zaskakujące
luźne wejście wtyczki zasilania ma mieć takie zadanie, ze jak zahaczysz o kabel by wypadło a nie ściągnęło lapa z biurka ;)
jeśli zawiasy potrafią utrzymać pozycję ekranu ustaloną to ich luźne działanie jest na plus :) za sztywne zawiasy potrafią wyrwać mocowanie miałem to w Asusie

slepyio

0 + - 2011-04-05 12:53

Kombinowałem ze sterownikami - nic nie dało. Większość rozwiązań z for użytkowników już testowałem. Poza tym problem dotyczy fabrycznie skonfigurowanego notebooka (odtwarzanie DVD). I jest dość powszechny w tym modelu.

Jeśli chodzi o wtyczkę to wolałem rozwiązanie z mojego poprzedniego modelu - jakoś obawiam się że zbyt luźna wtyczka się "wyrobi" i w końcu przestanie ładować - miałem tak w kilku innych lapkach (HP).

Zawiasy przy końcowych etapach zamykania i otwierania pokrywy są na tyle luźne że pokrywa sama opada.. Być może spowodowane jest że używam przenośnego głośnika (Logitech Z305) który powoduje dodatkowe obciążenie. W każdym razie W Pavilionie (DV-5) którego używam w pracy ten problem nie występuje - tam pokrywa jest dużo stabilniejsza (ale tam akurat dodatkowy głośnik nie jest potrzebny).

No ale podsumowując i tak się opłaca choćby za fajną grafikę i tę klawiaturę na której pisanie do czysta przyjemność.

Sławekpl

0 + - 2011-04-05 13:15

wiesz "końcowy etap zamykania" to nikt nie widzi już ekranu :)
a dodatkowe obciążenie pewnie jeszcze robi swoje,
ważniejsze czy podczas normalnego użytkowania zawiasy utrzymują ekran w wybranej pozycji (otwartej) ;)
sterowniki grafiki, układu dźwiękowego, AMD High Definition Audio Device, sprzętowe ustawienia w playerze, oraz właściwości audio - urządzenie domyślne - to miałem na myśli
prócz tego nie każdy TV współpracuje dobrze z kompem, jak np moja Regza Z, naustawiałem się nieźle a i tak nie chodzi jak powinno

slepyio

0 + - 2011-04-05 17:27

Zgodziłbym się gdybym laptopa używał jako sprzętu typowo biurkowego. Wtedy ok - jak ustawię to już trzyma się w wybranej przeze mnie pozycji. Ale w trakcie przenoszenia (np. pomiędzy biurkami, z pokoju do pokoju) klapa się sama albo zbyt mocno otwiera abo całkiem zamyka zależy od kąta jej nachylenia. Mnie to strasznie denerwuje zwłaszcza że to nie pierwszy laptop którego używam ale pierwszy taki problem.

Co do Dźwięku ok. Denerwuje mnie to jednak również dlatego że pierwszy raz spotykam się z takim problemem (poprzednie moje laptopy (min HP-Pavilion Dv7 1040ew) i mniejszy DV-5 - podczas łączenia przez HDMI z TV nie odmawiały współpracy jakich bym sterowników nie używał.
Najlepsze w tym jest to iż do tej pory nikt z serwisu nie podał konkretnego rozwiązania problemu a nie ja pierwszy to zgłaszałem.
I jeszcze na domiar złego nowe sterowniki do grafiki nie chcą się zainstalować ;)

Szpaczek

0 + - 2011-04-05 18:40

Uważam ze to wada konkretnego egzemplarza, ponieważ mam ten model od jakiś 4 miesięcy + miałem w rękach dziesiątki innych EB (sprzedaje je na co dzień) i żadnym z nich problem nie występował. W każdym zawiasy trzymały mocno (w moim w sumie chyba aż za mocno, ponieważ nieco skrzypią). Generalnie luźne zawiasy ma większość VAIO EA (14") - tam faktycznie klapa pracuje aż za lekko.

Nie wiem natomiast dlaczego wiele stron (w tym ta) z uporem maniaka podaje ze model ten posiada matryce LED. Jest to zwykła matryca z podświetleniem CCFL. Z EB3 tylko X1E miał LED (full hd). Dopiero nowa seria EB4 ma matryce LED w seriach 4m, 4s i 4z. Gdyby ktoś miał wątpliwości wystarczy dotknąć na dole pokrywy - jest ciepła = inwenter ;)

 
zgłoś naruszenie netykiety lub złe
zachowanie

Polecamy
Polecane klawiatury. TOP-10 kwiecień 2014
Szukasz najlepszej klawiatury? W TOP-10 polecamy wyróżniające się lub ...
kategoria: klawiatury producent: A4Tech Ocena: - 17
Samsung Galaxy S4 mini - sukces w mniejszej skali?
S4 mini ma wielkość zbliżoną do S2, ale wydajnościowo konkurować może z ...
kategoria: producent: - Ocena: - 34
Nokia Lumia 520: jak tani może być dobry Windows Phone 8?
Najnowszy budżetowy smartfon Nokii sprzedaje się jak ciepłe bułeczki. ...
kategoria: smartfony, telefony producent: Nokia Ocena: 13 28
LG Swift G: gdyby przy tworzeniu Nexusa 4 nie maczało rąk Google
Niepozorny na pierwszy rzut oka smartfon, Nexus 4 tak jak widzi go LG, który ...
kategoria: smartfony, telefony producent: LG Ocena: 9 16
Grid 2 – optymalne karty graficzne i recenzja gry
Świetna oprawa audiowizualna i rozgrywka bardziej w klimatach arcade niż ...
kategoria: gry producent: Codemasters Ocena: 6 56