| 2011-10-06

Test Zalman CNPS12X - chłodzenie procesora na 3 wentyle

kategoria: chłodzenie

Producenci: Zalman

 

Pojedynek i podsumowanie

Oba radiatory prezentują podobne (miedziana podstawa z ciepłowodami i dużo aluminiowych żeberek) a zarazem bardzo różne podejście do problematyki odprowadzania nadmiaru ciepła z procesora. W produkcie firmy Noctua wentylatory dmuchają wprost na płytę głównę, natomiast w modelu Zalmana powietrze zasysane jest z przodu obudowy i odprowadzane do tyłu. Które z nich lepiej sprawdzi się w praktyce i jak wygląda kultura pracy obu urządzeń?

Zalman CNPS12X

Zalman CNPS12X i Noctua NH-C14

 

W testach wykorzystaliśmy procesor Phenom II X6 1100T – jest on wyposażony w sześć fizycznych rdzeni, które standardowo taktowane są zegarem 3,3 GHz, a w trybie Turbo mogą osiągać 3,7 GHz. Testy przeprowadziliśmy w dwóch ustawieniach:

  • procesor działał w trybie standardowym
  • wszystkie rdzenie procesora zostały podkręcone do 4 GHz (Turbo Core wyłączone)

test procesora

Procesor rozgrzewaliśmy za pomocą dwóch programów: AMD OverDrive (Stability Test) oraz Intel Burn Test. Radiator Noctua pracował w najwydajniejszym ustawieniu, czyli przy dwóch zainstalowanych wentylatorach.

Temperatury: Phenom II X6 1100T - Standardowe taktowanie
[C]

Zalman CNPS12X – spoczynek 25
Noctua NH C-14 – spoczynek 26
Zalman CNPS12X – AOD 37
Noctua NH C-14 – AOD 38
Zalman CNPS12X – IBT 42
Noctua NH C-14 – IBT 42

 

Temperatury: Phenom II X6 1100T - OC 4GHz
[C]

Noctua NH C-14 – spoczynek 32
Zalman CNPS12X – spoczynek 32
Zalman CNPS12X – AOD 49
Noctua NH C-14 – AOD 50
Zalman CNPS12X – IBT 55
Noctua NH C-14 – IBT 56

 

Zalman bez kompleksów konkuruje z produktem firmy Noctua, co jest bardzo dobrym wynikiem. Oczywiście wiele też zależy od obudowy, rozmieszczenia podzespołów (karta graficzna "przytulona" do radiatora), oraz zastosowanego w niej systemu wentylacji (w naszym teście wykorzystaliśmy standardową obudowę tower z dwoma 120-mm wentylatorami na przodzie i tyle).

Cena obu konstrukcji jest podobna i równie podobnie radzą sobie z zadaniem schłodzenia procesora. Przyznajemy, że początkowo mieliśmy obawy co do tego, że przy trzech wentylatorach chłodzenie musi być po prostu głośne. Okazało się, że Zalman nie bez podstawy umieścił na nich naklejkę z napisem „Ultra Quiet”. Pomimo trzech wentylatorów chłodzenie jest ciche, nawet bez użycia adaptera spowalniającego obroty. Oczywiście Noctua jest jeszcze bardziej cicha (co dwa wentylatory to nie trzy), ale kulturę pracy Zalmana oceniamy wysoko.

cooler Zalman CNPS12X


Nowy system chłodzenia Zalmana to dobra propozycja dla osób, które poszukują chłodzenia nie tylko wydajnego, ale i o nietuzinkowym wyglądzie.
 

  Zalman CNPS12X
 

plusy:
Obsługa wszystkich podstawek - uniwersalność
Świetny wygląd
Bardzo dobre możliwości odprowadzania ciepła
Dobra jakość wykonania
Ciche wentylatory

  minusy:
W razie awarii wentylatorów ich wymiana jest problematyczna
Niezbyt łatwy montaż
Sugerowana cena w dniu pisania tekstu: 300 zł
 

 



odsłon: 57167

Komentarze

(36)

ŁukMił

0 + - 2011-10-07 09:19

Wiem, że ciężko bez testów powiedzieć ale tan wentyl byłby lepszy od mojego ASUS Silent Knight II, na Q9650? Mam go standardowo na 3.0GHz - spoczynek do 40*C. Obciążenie do 62*C. Ale jak podkręcałem na 3.6GHz temp. osiągały 69*C. Trochę dużo przy obciążeniu. A ten zalman wydaje się nawet nawet.

Marcin Jaskólski

0 + - 2011-10-07 11:53

Na korzyść Zalmana przemawia parę szczegółów jak choćby bezpośredni styk ciepłowodów z procesorem. A nie rozważałeś łatwego w montażu zestawu chłodzenia wodnego, np. Corsaira?

Malcolm Feth

0 + - 2011-10-07 16:51

Mam H70 i jestem z niego mega zadowolony. Wg testow ktore widzialem, lepiej sprawdza sie niz noctua, tylko trzeba seryjne collery wymienic bo sa troszeczke za glosne ;)

speed664

0 + - 2011-10-08 00:35

Zalman CPNS 12x waga 1kg - ASUS Silent Knight II waga 600g

SoundsGreat

0 + - 2011-10-08 01:59

Miałem Q6600 kreconego na 3 GHz i SPC Fortis trzymał go na 50-55 stopniach w stresie. W swojej cenie godny polecenia.

Terrorek

0 + - 2011-10-10 21:13

Ja niewiem co wy macie z tymi temperaturami obecnie moj q6600 na 3.1 ( narazie ) trzyma stabilne 37 stopni na chłodzeniu za 7 dych.. mam go w recenzj.. Auras Wave :D

Paweł Maziarz

1 + - 2011-10-07 12:18

Spodziewałem się czegoś lepszego po tym Zalmanie ;/
Zastanawia mnie też ułożenie wentylatorów - dwa wieją w jedną stronę, a trzeci... w drugą.

Marcin Jaskólski

0 + - 2011-10-07 13:42

Ta Noctua jest naprawdę dobra, moim zdaniem Zalman nie ma się czego wstydzić.

Paweł Maziarz

0 + - 2011-10-07 14:07

Bardziej spodziewałbym się, że Zalman CNPS12X ma wydajność Noctuy NH-D14 lub Thermalrighta Silver Arrow, ale wyszło jak wyszło.

Rzeczywiście w tym Zalmanie jedne wentylatory wieją na drugie, a nie przedmuchują radiatory?

Marcin Jaskólski

0 + - 2011-10-07 14:28

http://www.zalman.com/images/productinfo/12X_02.jpg ;)

Paweł Maziarz

0 + - 2011-10-07 14:44

Aha, czyli ten lewy wentylator jest jakoś inaczej zamontowany ... w ogóle jest jakiś inny (albo mi się w głowie pokręciło ;D ).

piotrek8x

-1 + - 2011-10-07 14:49

Waga 1kg O.o Toż to dziurę w płycie głównej zrobi xD Powinni dawać kawałem żyłki żeby przyczepić do górnej części obudowy:)

KamiKAzeDBC

1 + - 2011-10-07 14:58

Czyli z moją Noctu-ą nie ma szans. Dlaczego porównujecie chłodzenie horyzontalne z wieżowym? Bardziej na miejscu było by NH-U12DO A3 lub NH-U12DX. Ale jest ok ;)

matiq7

1 + - 2011-10-07 15:10

Według mnie zabrakło porównania do Noctua NH-D14.

Wenezo

-1 + - 2011-10-07 16:28

wszystko to ten sam pies

angelboy

-1 + - 2011-10-07 16:34

ciekawe jak z czyszczeniem tego ustrojstwa ...

ŁukMił

0 + - 2011-10-07 17:41

A wiadomo kiedy to będzie można kupić?

christophorus1

3 + - 2011-10-07 20:57

Dobry myk z tą możliwością montażu na wszystkich podstawkach. Ciekawe czy na podstawce pod piwo też można? ;)

t.luk

20 + - 2011-10-07 21:31

Komentarz zakopany przez użytkowników pokaż

Deathstar

4 + - 2011-10-07 21:56

Nic dodać, nic ująć - masz całkowitą rację. Że już nie mówię, że dawać 300zł za chłodzenie, które ma tylko wyglądać, to paranoja. Wolałbym albo kupić coś tańszego, podobnie wydajnego (Mugen2/NH-D14/Megahalems), albo dołożyć, i kupić już chłodzenie wodne.

sido107

7 + - 2011-10-07 22:56

ciekawe dlaczego Twój okmentarz został ZAKOPANY jezeli nie masz zadnej łapki w dół :) hmm - redakcja, prawda zbyt boli?

nicksoft

4 + - 2011-10-08 11:49

Jak widać ten mechanizm jest także po to, aby ukrywać niewygodne komentarze.

sido107

6 + - 2011-10-07 22:48

T.luk ma całkowita racje.
Przede wszystkim żle dobrany konkurent, powinno być Noctua NH-D14, ale Zalman zapewne zostałby w tyle. Zalman tylko ciekawie wygląda, ale za tę cene tj. ok 300 można mięc wydajniejszy i cichszy cooler Noctua NH-D14.

Sebass52

0 + - 2011-10-08 09:12

Potężny sprzęt...Ciekawe jaka przepaść dzieli mojego Flex'a od niego.

Vari0Benchfun

0 + - 2011-10-08 10:36

Posiadam Zalman Performa, polecam! a nie 300,- na chlodzenie ehh

Terrorek

0 + - 2011-10-10 21:14

TO juz lepiej dolozyc do jakiegos wodnego :)

mortin123

0 + - 2011-10-08 13:54

Super mi podoba szkoda tylko ze w tescie nie dali wiecej porownań np z CNPS10x takiego posiadam;p

dziadeksley

0 + - 2011-10-08 18:53

Piotrek dobrze pisze - 1 kg to przesada.

lebowsky

0 + - 2011-10-08 18:56

Fajny ten cooler. Fakt, że wentylatory są dołączone i trudno je będzie wymienić faktycznie jest pewną wadą. Nie sądzę jednak by Zalman pozwolił na montaż niskiej jakości wiatraczków :)

t.luk

0 + - 2011-10-09 18:42

Oj, żebyś się nie zdziwił ;) Jeśli nie zmienili łożyska i nadaj jest tam podwójna kulka, to ciche to to na pewno nie będzie ;)

KamilSTI

0 + - 2011-10-10 10:28

Wygląda przednio ;D

JoHnNy08PL

0 + - 2011-10-10 15:16

Wentyle?! Ten artykuł leci również na onet czy może odwrotnie?

klawiatura

0 + - 2011-10-10 22:11

1kG Wow to moze płyte główną uszkodzić...

syndrom7

1 + - 2011-10-17 11:19

Używam CNPS10X Extreme i patrząc na ten test, tak widzę, że wielkiej różnicy w temp. nie ma. Ten wygląda oryginalnie i więcej kosztuje.

Szkoda, że nie pokusili się o dodanie kontrolera obrotów wiatraków, jak to jest w CNPS10X Extreme. Bardzo użyteczny dodatek :)

Wysoko oceniam ich coolery.

furukawa

0 + - 2011-11-07 11:51

W końcu ktoś kto używa CNPS10x Extreme :D
Sam planuję go kupić, jeszcze w tym tygodniu, ale szukałem kogoś kto powie mi jak bardzo głośny w codziennym użytkowaniu jest ten cooler? Wiem że na max prędkości jest głośny, ale jak ze średnimi ustawieniami (i jak wydajność w takich ustawieniach)?
Kupuję go do i7 2600k.
Dzięki za odp :)

0Rero

0 + - 2012-08-15 21:25

Chłodzenie zalmana jak zawsze...
Dobre i efektywne, lecz jak opisane w recenzji jest problem z tymi wentylatorami.

 
zgłoś naruszenie netykiety lub złe
zachowanie

Polecamy
Polecane klawiatury. TOP-10 kwiecień 2014
Szukasz najlepszej klawiatury? W TOP-10 polecamy wyróżniające się lub ...
kategoria: klawiatury producent: A4Tech Ocena: - 17
Samsung Galaxy S4 mini - sukces w mniejszej skali?
S4 mini ma wielkość zbliżoną do S2, ale wydajnościowo konkurować może z ...
kategoria: producent: - Ocena: - 33
Nokia Lumia 520: jak tani może być dobry Windows Phone 8?
Najnowszy budżetowy smartfon Nokii sprzedaje się jak ciepłe bułeczki. ...
kategoria: smartfony, telefony producent: Nokia Ocena: 13 28
LG Swift G: gdyby przy tworzeniu Nexusa 4 nie maczało rąk Google
Niepozorny na pierwszy rzut oka smartfon, Nexus 4 tak jak widzi go LG, który ...
kategoria: smartfony, telefony producent: LG Ocena: 9 16
Grid 2 – optymalne karty graficzne i recenzja gry
Świetna oprawa audiowizualna i rozgrywka bardziej w klimatach arcade niż ...
kategoria: gry producent: Codemasters Ocena: 6 56