Na topie

10 najlepszych darmowych programów do robienia zrzutów ekranu

Autor:
Diana Socha

więcej artykułów ze strefy:
Oprogramowanie

Systemowa pamięć fotograficzna - przydatna na czas pracy i relaksu. Najlepsze, darmowe programy do tworzenia zrzutów ekranu.

A A

Możliwość zapisania widoku elementów wyświetlanych na naszym ekranie bywa bardzo przydatna i ułatwia pracę - bez względu na to, czy naszym zadaniem jest stworzenie prezentacji, poradnika, artykułu, czy też po prostu szybkie zapisanie widoku strony internetowej lub obrazu widzianego w grze. W systemie Windows zrzut ekranu można wykonać poprzez naciśnięcie klawisza Prt Sc – w schowku zostanie zapisany obraz zawierający elementy i okna znajdujące się na ekranie. Nie obejmuje on jednak aktywnych aplikacji w trybie pełnoekranowym, nie daje możliwości wyboru obszarów, które mają być objęte zrzutem i nie pozwala na bezpośrednią edycję. Takie możliwości stwarzają natomiast specjalne programy, przystosowane do tworzenia zrzutów ekranu. Przedstawiamy 10 najlepszych i całkowicie darmowych.

  1. FastStone Capture

    FastStone Capture

    pobierz

    Ważne dane:
    Producent:
    FastStone Soft
    Licencja:
    bezpłatna z wyłączeniem zastosowań komercyjnych
    Wersja programu:
    5.3
    Wielkość pliku:
    2,42 MB
    Systemy operacyjne:
    Windows Me / NT / 2000 / XP / Vista / 7 / 8
    Wersja:
    32-bit (kompatybilna z systemami 64-bitowymi)
    Wersja językowa:
    angielska

    Proste w obsłudze narzędzie przeznaczone do przechwytywania zrzutów ekranu. Przechwytuje obrazy, obiekty, pełny ekran, określone fragmenty (również oznaczone ręcznie), a także całe strony internetowe (przy wykorzystaniu funkcji Capture Crolling Window). Zrzuty przed zapisem można zmodyfikować za pomocą wbudowanego edytora, dodając do niego napisy, strzałki, oznaczenia itp. Gotowy obraz możemy zapisać w jednym z 10 formatów (w tym PDF), wydrukować lub przesłać mailem bezpośrednio z poziomu programu. Do wszystkich najważniejszych funkcji użytkownik ma możliwość przypisania indywidualnych skrótów klawiszowych. Program występuje również w wersji portable, niewymagającej instalacji.

    FastStone Capture

    Chcesz wiedzieć więcej? Recenzja | Więcej informacji | Podyskutuj na forum



  2. Screenpresso

    Screenpresso

    pobierz

    Ważne dane:
    Producent:
    Learn Pulse
    Licencja:
    bezpłatna (freeware)
    Wersja programu:
    1.3.8.7
    Wielkość pliku:
    9,45 MB
    Systemy operacyjne:
    Windows XP / 2003 / Vista / 2008 / 7 / 8
    Wersja:
    32-bit (kompatybilna z systemami 64-bitowymi)
    Wersja językowa:
    polska i inne

    Niewymagające instalacji narzędzie do tworzenie zrzutów ekranowych i ich obróbki. Po uruchomieniu pracuje w zasobniku systemowym, umożliwiając przechwytywanie obrazu z całego ekranu, wskazanego obszaru, strony internetowej lub aktywnego okna. Świetnie sprawdza się podczas tworzenia różnego typu prezentacji i poradników. Każdy tworzony screen zapisywany jest na podręcznej liście, z której użytkownik może wybrać obrazy do dalszej obróbki. Za pomocą wbudowanego edytora na obraz możemy nanieść strzałki, ramki, zastosować efekty graficzne lub przyciąć grafikę do odpowiedniego rozmiaru. Stworzone pliki zapisujemy w formacje BMP, GIF, JPG lub PNG. Uwaga! Do poprawnego działania program wymaga instalacji aktualnej biblioteki .NTR Framework w wersji 3.5 lub nowszej.

    Screenpresso

    Chcesz wiedzieć więcej? Recenzja | Więcej informacji | Podyskutuj na forum



  3. LightShot

    LightShot

    pobierz

    Ważne dane:
    Producent:
    Skillbrains
    Licencja:
    bezpłatna (freeware)
    Wersja programu:
    4.3.0.20
    Wielkość pliku:
    2,47 MB
    Systemy operacyjne:
    Windows XP / Vista / 7
    Wersja:
    32-bit (kompatybilna z systemami 64-bitowymi)
    Wersja językowa:
    polska i inne

    Prosta w obsłudze aplikacja z przyjaznym interfejsem graficznym. Pozwala na przechwytywanie zrzutu ekranu oraz modyfikowanie ich w edytorze dostępnym na stronie Prntscr.com. Narzędzie przechwytuje obraz z zaznaczonych fragmentów ekranu, umożliwiając jego zapis, wydruk, przesłanie mailem, udostępnienie na portalach społecznościowych lub przeniesienie do edytora graficznego w celu dalszej obróbki.

    LightShot

    Chcesz wiedzieć więcej? Recenzja | Więcej informacji | Podyskutuj na forum



  4. Greenshot

    Greenshot

    pobierz

    Ważne dane:
    Producent:
    Thomas Braun
    Licencja:
    bezpłatna (freeware)
    Wersja programu:
    1.1.5.2643
    Wielkość pliku:
    1,24 MB
    Systemy operacyjne:
    Windows XP / Vista / 7
    Wersja:
    32-bit (kompatybilna z systemami 64-bitowymi)
    Wersja językowa:
    polska i inne

    Łatwe w obsłudze narzędzie do wykonywania zrzutów ekranu z dowolnego obszaru pulpitu lub aktywnego okna. Gotowy obraz może zostać obrobiony we wbudowanym w program edytorze lub przesłany na jeden z portali społecznościowych lub adres e-mail. Aplikacja umożliwia otwieranie obrazków ze schowka systemowego oraz z dowolnego miejsca na komputerze. Wszystkie obrazy mogą być zapisane w formacie BMP, GIF, JPG lub PNG na wybranym przez użytkownika miejscu na dysku.

    Greenshot

    Chcesz wiedzieć więcej? Recenzja | Więcej informacji | Podyskutuj na forum



  5. Free Screen Video Recorder

    Free Screen Video Recorder

    pobierz

    Ważne dane:
    Producent:
    DVD Video Soft Limited
    Licencja:
    bezpłatna (freeware)
    Wersja programu:
    2.5.29.430
    Wielkość pliku:
    14,99 MB
    Systemy operacyjne:
    Windows XP / Vista / 7 / 8
    Wersja:
    32-bit (kompatybilna z systemami 64-bitowymi)
    Wersja językowa:
    polska i inne

    Narzędzie do nagrywania sekwencji wideo z ekranu pulpitu, z funkcją przechwytywania zrzutów ekranowych, nie tylko z pulpitu i aktywnego okna, ale także z dowolnej aktywnej aplikacji (również w trybie pełnoekranowym). Dobre narzędzie do tworzenie poradników, prezentacji, nagrywania filmów lub robienia screenów podczas gry. Filmy i obrazy zapisywane są w formatach AVI, BMP, JPEG, GIF, TGA oraz PNG. Prostych zmian w pliku możemy dokonać we wbudowanym edytorze.

    Free Screen Video Recorder

    Chcesz wiedzieć więcej? Recenzja | Więcej informacji | Podyskutuj na forum



  6. Debut Video Capture

    Debut Video Capture

    pobierz

    Ważne dane:
    Producent:
    NCH Software
    Licencja:
    bezpłatna z wyłączeniem zastosowań komercyjnych
    Wersja programu:
    1.82
    Wielkość pliku:
    1,47 MB
    Systemy operacyjne:
    Windows XP / Vista / 7 / 8
    Wersja:
    32-bit (kompatybilna z systemami 64-bitowymi)
    Wersja językowa:
    angielska

    Profesjonalne narzędzie do nagrywania sekwencji wideo oraz przechwytywania zrzutów ekranu za pomocą wbudowanych funkcji lub zewnętrznych urządzeń rejestrujących. Działa na żądanie użytkownika lub automatycznie, w zadanym uprzednio czasie. Program przechwytuje obraz z całego ekranu, jego fragmentu, aktywnego okna lub dowolnej uruchomionej aplikacji (w tym gier) i zapisuje go w jednym z wielu dostępnych formatów. Wbudowany edytor pozwala na wprowadzenia zmian na video i obrazach oraz zarządzenia zebranymi plikami.

    Debut Video Capture

    Chcesz wiedzieć więcej? Recenzja | Więcej informacji | Podyskutuj na forum



  7. Gadwin PrintScreen

    Gadwin PrintScreen

    pobierz

    Ważne dane:
    Producent:
    Gadwin Systems, Inc.
    Licencja:
    bezpłatna (freeware)
    Wersja programu:
    4.7
    Wielkość pliku:
    4,04 MB
    Systemy operacyjne:
    Windows 98 / Me / NT / 2000 / XP / Vista / 7
    Wersja:
    32-bit (kompatybilna z systemami 64-bitowymi)
    Wersja językowa:
    polska

    Program do tworzenia zrzutów ekranowych, zbliżony funkcjonalnością do polskiego, wiekowego już MWSnap'a. Umożliwia przechwytywanie obrazu z całego pulpitu, oznaczonego na nim obszaru lub aktywnych okien. Przechwycone obrazy zapisywane są w zdefiniowanych przez użytkownika rozmiarach i jakości. Program umożliwia automatyczne drukowanie obrazów, wysyłanie ich mailem lub otwieranie w zewnętrznym programie graficznym.

    Gadwin PrintScreen

    Chcesz wiedzieć więcej? Recenzja | Więcej informacji | Podyskutuj na forum



  8. PicPick

    PicPick

    pobierz

    Ważne dane:
    Producent:
    Wiziple
    Licencja:
    bezpłatna (freeware)
    Wersja programu:
    3.2.5
    Wielkość pliku:
    8,23 MB
    Systemy operacyjne:
    Windows XP / Vista / 7 / 8
    Wersja:
    32-bit (kompatybilna z systemami 64-bitowymi)
    Wersja językowa:
    polska

    Łatwe w obsłudze narzędzie do tworzenia zrzutów ekranowych. Posiada zestaw określonych, konfigurowalnych skrótów klawiszowych i działa z poziomu tray'a. Każdy wykonany screen otwierany jest we wbudowanym edtorze graficznym, a użytkownik ma możliwość wprowadzenia kilku zmian na obrazie, takich jak: zmiana rozmiaru, obrót, korekta jasności, naniesienie tekstu, obiektów i efektów graficznych. Gotową grafikę można zapisać do formatu BMP, GIF, JPG, PDF i PNG, lub bezpośrednio przesłać e-mailem, wrzucić na serwer FTP lub umieścić na jednym z portali społecznościowych.

    PicPick

    Chcesz wiedzieć więcej? Recenzja | Więcej informacji | Podyskutuj na forum



  9. Screenshot Captor

    Screenshot Captor

    pobierz

    Ważne dane:
    Producent:
    Donationcoder
    Licencja:
    bezpłatna z wyłączeniem zastosowań komercyjnych
    Wersja programu:
    4.03.00
    Wielkość pliku:
    8,05 MB
    Systemy operacyjne:
    Windows 98 / Me / 2000 / XP / Vista / 7 / 8
    Wersja:
    32-bit (kompatybilna z systemami 64-bitowymi)
    Wersja językowa:
    angielska

    Darmowa aplikacja przeznaczona do przechwytywania zrzutów ekranu (całego pulpitu lub jego fragmentów, okien aktywnych aplikacji itp.). Dzięki ustalonym skrótom klawiszowym obsługa programu jest łatwa i szybka. Użytkownik ma możliwość edycji każdego stworzonego obrazu we wbudowanym edytorze, umożliwiającym wstawianie tekstu, kształtów, innych obrazków lub dodanie efektów graficznych. Dostępna jest również wersja 4.4.0 beta.

    Screenshot Captork

    Chcesz wiedzieć więcej? Recenzja | Więcej informacji | Podyskutuj na forum



  10. ScreenHunter Free

    ScreenHunter Free

    pobierz

    Ważne dane:
    Producent:
    Wisdom Software Inc.
    Licencja:
    bezpłatna (freeware)
    Wersja programu:
    6.0.227
    Wielkość pliku:
    11 MB
    Systemy operacyjne:
    Windows XP / Vista / 7
    Wersja:
    32-bit (kompatybilna z systemami 64-bitowymi)
    Wersja językowa:
    angielska

    Narzędzie do przechwytywania zrzutów ekranu, pozwalające na zapis obrazu z pełnego pulpitu, jego fregmentów, aktywnych okien itp. Oferuje szerokie możliwości konfiguracji przed zapisem danego pliku. Każdy obraz może być przechowywany w schowku lub automatycznie zapisany w określonym folderze. Pliki zapisywanesa w formacie JPEG, BMP i GIF.

    ScreenHunter Free

    Chcesz wiedzieć więcej? Recenzja | Więcej informacji | Podyskutuj na forum


Polecamy:

Odsłon: 311322 Skomentuj artykuł
Komentarze

20

Udostępnij
  1. Medykoo
    Oceń komentarz:

    7    

    Opublikowano: 2013-06-10 19:29

    A ja się pytam, gdzie jest polski screenSHU?

    Skomentuj

    1. Diana Socha
      Oceń komentarz:

      2    

      Opublikowano: 2013-06-11 09:17

      Bardzo fajny program, ale muszą popracować nad poprawnością działania. W teorii screeny mają być automatycznie zapisywane w chmurze. W praktyce nie jest tak kolorowo jak producent pisze. Czekamy na poprawkę :)

      Skomentuj

  2. Rocik
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2013-06-11 14:52

    Na windowsa jest genialny program puush. Działa niezawodnie i szybko. Szkoda tylko że na linuxa nie ma tak dobrego programu.

    Skomentuj

  3. haveano
    Oceń komentarz:

    -1    

    Opublikowano: 2013-06-11 15:04

    a ja polecam MWSnap

    Skomentuj

  4. Wojto
    Oceń komentarz:

    -1    

    Opublikowano: 2013-06-11 15:09

    A gdzie współpracujący z Evernotem Skitch? :)

    Skomentuj

  5. JonathanArcherPL
    Oceń komentarz:

    9    

    Opublikowano: 2013-06-11 15:39

    Paint forever :P

    Skomentuj

    1. Varso
      Oceń komentarz:

      -1    

      Opublikowano: 2013-06-13 19:55

      Alt+Print Screen zawstydził turbo dynamo mena.

      Skomentuj

  6. szramabdg
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2013-06-11 15:45

    Ja również używam puush, sprawdza się znakomicie.

    Skomentuj

  7. Kowal99
    Oceń komentarz:

    3    

    Opublikowano: 2013-06-11 19:14

    Ja polecam prtscr paint ctrl-v

    Skomentuj

  8. zlotybin
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2013-06-11 19:42

    Dziwi mnie ze zabrakło Screenshooter'a
    To starsza wersja screenshu, równie funkcjonalna, tylko już nie wspierana.
    Ale co tu już wspierać? :P Jest to dobry działający program który jest pozbawiony wad następcy,min. nie ma limitu screenów, nie trzeba wykupować wersji Pro.
    Jest on moim zdaniem najprostszy, klik, i zrzut ekranu już jest gotowy pod Ctrl+V, równie prosto przesyła się wybrany kawałek ekranu.

    Skomentuj

  9. dczerwo
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2013-06-11 20:42

    Wersja 3 PicPick nie jest już freeware

    Skomentuj

  10. kubaw2000
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2013-06-11 22:35

    Zdecydowanie mi SnagIta brakuje

    Skomentuj

  11. mw_1975
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2013-06-12 01:31

    Który z nich może łapać zdjęcia z gier na DirectX?

    Skomentuj

    1. pg123
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2013-06-12 07:33

      Masz napisane. Problem ze zrozumieniem drukowanego, czy za dużo literek?

      Skomentuj

  12. jacob000
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2013-06-12 11:20

    Ta a wbudowane "narzędzie wycinania" w win 7 to jakieś gorsze? Darmowe w końcu :) a działa bardzo dobrze :)

    Skomentuj

  13. Szymon331
    Oceń komentarz:

    2    

    Opublikowano: 2013-06-12 22:24

    PrtSC plus Paint i wszystko hula.

    Skomentuj

  14. zomb6t
    Oceń komentarz:

    -1    

    Opublikowano: 2013-06-13 08:26

    może by tak zestawienie darmowych screencasterów?
    bo w systemie jest printscreen a screencastera nie ma

    Skomentuj

  15. mongol13
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2013-06-13 15:28

    PrintScreen, Ctrl+C, Ctrl+V. Ale gdzie do jasnej jest FRAPS?!

    Skomentuj

    1. Diana Socha
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2013-06-15 10:51

      fraps nie jest programem darmowym, a wersja testowa jest mocno ograniczona

      Skomentuj

  16. zidolek
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2013-06-13 20:54

    a pamięta ktoś UOSU? dalej mam na kompie, choć nie mam potrzeby używania.

    Skomentuj

Dodaj komentarz

Przy komentowaniu prosimy o przestrzeganie netykiety i regulaminu.

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany!