Na topie

ZeTek | 2009-09-21

Xtreamer - Media Player & Streamer

kategoria: inna

typ tekstu: recenzja

 

Wiele osób czekało na ten odtwarzacz multimedialny i sieciowy. Od dawna z zapowiedzi firmy Xtreamer wynikało. że będzie to chyba pierwszy odtwarzacz z tak dużymi możliwościami multimiedialnymi i sieciowymi.

 

Spis treści:

Najważniejsze co pojawiało się w zapowiedziach to możliwość odtwarzania wszelkiego rodzaju materiału audio/video w różnych formatach w tym tak bardzo popularnym MKV. Drugi poważnym atutem tego sprzętu jest cena, która wynosi 99 euro. To małe urządzenie (18 cm wysokośći, 3 cm szerokosći) kryje w sobie wielkie możliwości.

 

Poprzez witrynę http://shop.xtreamer.net/ dokonałem zakupu Xtremera. Został wysłany z Niemiec dnia 31 sierpnia. Od momentu wysyłki, gdy na moim koncie w e-sklepie pokazał sie status shipped, do momentu gdy musiałem udać się na pocztę po odbiór paczki minął tydzień. Informacje na stronie DHL nie są pomocne, bo w momencie gdy przesyłka trafia do polski jest przejmowana i dostarczana przez naszą pocztę.

 


Opakowanie i zawartość

Xtreamer został zapakowany w ładne pudełko z wizerunkiem  urządzenia.

Producent wyszczególnia najważniejsze możliwości Xtreamer'a.

 

Oprócz Xtreamer'a, w opakowaniu znajdziemy również pilota z bateriami, zasilacz z wymiennymi końcówkami,  instrukcję instalacji, kabel mini-usb i kompozytowy.

 


O urządzeniu

Urządzenie jest małe i lekkie ze względu na zewnętrzny zasilacz i brak dysku twardego (można zamontować dysk SATA 2,5 cala lub skorzystać z dysku USB)

Obudowa jest matowa wykonana z metalu a przedni panel plastikowy. Xtremer dobrze lezy w dloni, ale jesli bedziemy go przenosić to na obudowie szybko zobaczymy swoje odciski palców.

Z tyłu urządzenia mamy następujace gniazda RJ-45, analogowe RCA, 2xUSB, 1xUSB-mini, HDMI 1.3, zasilania, SPDIF

Pełna specyfikacja

Ekran w czasie bootowania (uruchamiania urządzenia)

Menu główne

Media Library

Internet - dostępne serwisy (jest dużo więcej niż na tym zdjeciu)

File Manager

Settings - AV

Settings - AV | Wyjście TV | PAL, NTSC, 480p - 1080p 50/60HZ

Settings - AV | do wyboru Downmix do Stereo lub czyste 5.1

Settings - konfiguracja sieci bezprzewodowej.


Muzyka, Filmy, zdjęcia

Muzyka, zdjęcia, filmy wszelkiego rodzaju z dowolnego źródła. Do tej chwili testowałem Xtreamer przez wiele godzin i na chwilę  obecną nie znalazłem żadnych plików multimedialnych, których by nie mógł obsłużyć. Nie  jest to zaskoczeniem po prostu wcześniejsze zapowiedzi zrealizowano.

Odtwarzanie płyty DVD

 Odtwarzanie pliku RMVB

Odtwarzanie pliku TS

Plik TS utworzony przy pomocy karty DVB PC Technotrend S2-3200

Odtwarzanie plików M2TS

 Odtwarzanie pliku DivX HD

 Odtwarzanie pliku MKV (wbudowane napisy)

 Odtwarzanie pliku mp4

Odtwarzanie pliku avi (zewnętrzne napisy)


Odtwarzanie muzyki na Xtreamer jest bardzo proste.  Można przejść do folderu, a następnie nacisnąć przycisk OK lub przycisk Play. Jeśli chodzi o okładki, można nazwać plik JPG, zgodnie z nazwą folderu, w którym są pliki MP3 lub dać tylko cover.jpg i w obie strony będzie działać. 

Teraz krótki film pokazujący odtwarzanie plików w formacie mp3 z mojego dysku umieszczonego w obudowie Welland

Odtwarzanie plików mp3

Xtreamer ładuje zdjęcia dość szybko. W ustawieniach możemy wybrać czas prezentacji pojedynczego zdjęcia (slajdu) oraz ustawić tzw. efekt przejścia czyli sposób wizualnego przejścia od jednego slajdu do drugiego. Dodatkowo możemy właczyć opcję Muzyka w tle w menu (folder) i wówczas gdy wrzucimy plik mp3 do folderu z obrazami w czasie wyświetlania będzie odtwarzana muzyka  z pliku mp3.

Przeglądanie zdjęć


Klient YouTube i serwisy internetowe

Klient YouTube wbudowany w Xtremer'a oferuje kilka opcji znanych z internetowego serwisu YouTube.  Oczywiście nie można porównywać  naszych doświadczeń, kiedy korzystamy z serwisu YouTube poprzez przeglądarkę internetową.  Jednakże klient YT oferuje wystarczającą funkcjonalność aby obejrzeć niektóre filmy, jeśli jesteśmy zbyt leniwi, aby uruchomić komputer.

Klient YouTube

Poza YouTube, Xtreamer oferuje bardzo wiele innych serwisów, usług internetowych.

Serwisy internetowe 

CNN

News, Pogoda

Filmy demonstracyjne przygotowane przy użyciu karty X3M HU2200


Samsung LE37A551 i Xtreamer

 

 


Bezprzewodowa karta sieciowa

 Xtreamer udostępnia sterowniki dla bezprzewodowej karty sieciowej dla Windows.

Można je pobrać stąd:

Po instalacji w menadżerze urżadzen pojawi się karta sieciowa


Panel WWW i XMJ Jukebox

 

 

 Po wpisaniu do przeglądarki adresu IP przydzielonego przez DHCP naszemu urządzeniu, naszym oczom ukazuje się strona Xtremer'a na której mozemy dokonać konfiguracji usług sieciowych jak FTP czy też przeglądać i zarządzać plikiami zgromadzonymi na dyskach, które pracują z urządzeniem.

Xtreamer udostępnia na swoim forum program XMJ Movie JukeBox. Aplikacja została opracowana w celu umożliwienia użytkownikom xtreamer (ale nie tylko) skatalogowania dużej kolekcji filmów. Program jest w stanie zebrać i wygenerować informacje z różnych źródeł w różnych językach w zależności od ustawień jakie wybierzemy.:

 Instalacja

  Krok 1 - kliknij dwukrotnie ikonę Setup

Ekrany instalacyjne

Po uruchomieniu klikamy  Settings i wybieramy język

Klikamy ADD FOLDER a następnie przycisk ADD, aby wskazać folder

Klikamy przycisk SUBMIT, aby rozpocząc pracę XMJ.

Wymaga polaczenia z internetem.

 


Podsumowanie

Korzystałem z Xtreamer'a ciągle w ostatnich dniach i nigdy nie żałowałem, że go  zakupiłem.. Gdyby Xtreamer'a porównać do WDTV to rzeczywiście Xtreamer może zrobić wszystko to co WDTV i robi to lepiej niż WDTV.  Działają pliki MKV, których WD nie potrafiło obsłużyć (Shrek). Jakość obrazu jest lepsza niż na WDTV, menu DVD jest obsługiwane. Jakość dźwięku jest porównywalna, ale WDTV nie potrafi downmix DTS, a  Xtreamer potrafi zmiksować DTS .  Jednak nie obsługuje TrueHD z powodu problemów licencyjnych, ale to może rozwiązać  w najbliższej przyszłości nowa aktualizacja oprogramowania.  W urządzeniu można zainstalować 2,5-calowy dysk twardy, a więc można  Xtreamer'a,  nosić przy sobie. Niedługo ma wyjść nowe firmware, a to oznacza nowe możliwości, a więc ciąg dalszy nastąpi.

 Podsumowanie: Xtreamer
 

Plusy:                                                        
Wbudowana karta sieciowa
Bezprzewodowa karta sieciowa 802.11N
HDMI 1.3
Odtwarza wszytsko nawet RMVB
Odczyt płyt DVD z plików ISO i folderów wraz z menu
Youtube i inne serwisy internetowe
Duże możliwości konfiguracji.
Wygląd i cena

  Minusy:
Wentylator
Cena w dniu publikacji testu: 119 euro (99 euro  + 20 euro wysyłka)

 



odsłon: 43371

Komentarze

(55)

mICh@eL

0 + - 2009-09-21 13:58

Nie umiałeś wymyślić nic twórczego, że żywcem skopiowałeś spis treści ??? Niektórzy są na tyle wychowani, że się chociaż pytają, jak np. user "Zen...".

Zaraz pewnie znowu ktoś wyskoczy, że to tylko html i to łatwo zrobić. Prawda, ale może przydałaby się chociaż odrobina inwencji, a nie wklejanie znaczka "super produkt" z wyciętą nazwą benchmarka...

Może taki przykład:
TheSpeed w swojej recenzji dał specjalne tło. Teraz ktoś kopiuje sobie cały kod html recenzji i zmienia jedynie tekst recenzji. Co innego gdyby się spytał o zgodę, co innego gdyby dał swoje tło, a nie żywcem 'zerżnął'...

b1tzz

0 + - 2009-09-21 15:00

Ale konkretnie o co ci chodzi?! -.-

mICh@eL

0 + - 2009-09-21 15:56

Na pomysł wprowadzenia spisu treści do mini-recenzji z odnośnikami do poszczególnych rozdziałów wpadłem ja, a autor tej mini-recenzji zrobił sobie po prostu kopiuj/wklej z mojej mini-recenzji :]

Nie spytał się i nic nie zmienił (pomijam zmianę tytułów)...

entuzjasta789

0 + - 2009-09-21 20:11

"kolejny gówno warty komentarz"- też na to wpadłeś a ja to powtórzę odnosząc się do Ciebie:P

mICh@eL

0 + - 2009-09-21 20:20

odnośnie Twojego komentarza można napisać to samo, do tego także xD

entuzjasta789

0 + - 2009-09-21 20:53

przynajmniej znasz się na żartach :P

mICh@eL

0 + - 2009-09-21 21:01

"kolejny gówno warty komentarz" :P

wolfikx

0 + - 2009-09-22 07:53

Fakt jest taki, że w swoich reckach też użyłem spis treści i nawet logo super produktu, oczywiście za zgodą.

Ale jakoś nie wpadło mi do głowy aby skopiować html. Może to wynika raczej ze znajomości tego języka a nie z wygodnictwa.

Fakt mICH@el pierwszy raz użył spis treści w mini-recenzji co było świetnym pomysłem. A jak kopiować to od najlepszych ;P Ale kopiować pomysł a nie ich PRACĘ !!! Zmieniać, modyfikować,ulepszać jak najbardziej.

Co do znaczka super produktu to ZaTek mógł użyć zdjęcia png bez tła, w obecnej formie wygląda to słabo.

ZeTek

0 + - 2009-09-22 08:37

Autor pierwszego komentarza niech zajrzy na forum do swoich postów

http://www.benchmark.pl/phpBB3/viewtopic.php?p=65638#p65638

http://www.benchmark.pl/phpBB3/viewtopic.php?p=50536#p50536

Kod html z spisem treści nie jest jego własnością został użyty na wielu innych stronach dużo wcześniej.

Sam spis treści (układ), połozenie itd. wyglądał nieco inaczej przed zatwierdzeniem owej recenzji. Po zatwierdzeniu przybrał formę jako widzicie.

wolfikx

0 + - 2009-09-22 10:19

Faktycznie redakcja dodaje trochę od siebie i faktyczny artykuł może wyglądać dosyć inaczej pod kątem wizualnym.

ZeTek

0 + - 2009-09-22 11:36

http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=9e42b761b9d1a829

Tak to wyglądało przed publikacją. Później aby tytuł zmieniłem gdy już można było dodać na Xtreamer Media Player and Streamer

mICh@eL

0 + - 2009-09-22 18:06

1) Moje wpisy odnosiły odnosiły się do tabelki stosowanej przez redakcją, a w regulaminie pisze:
"W mini-recenzji Autor może wykorzystać elementy z serwisu: fotki, wykresy wydajności, grafiki itp.

2) Na pomysł wpisu treści w m-r wpadłem ja, sam go przygotowałem, ponieważ w m-r nie ma podziału na strony.

3) Nie chodzi mi o to, że użyłeś spisu treści, tylko że po prostu zwyczajnie go przekopiowałeś, w dodatku bez pytania. Tutaj jeszcze raz przytoczę słowa kolegi Patryka:
"Kopiować pomysł a nie ich PRACĘ !!! Zmieniać, modyfikować,ulepszać jak najbardziej."

ZeTek

0 + - 2009-09-22 20:42

Artykuł najpierw powstał, a później do niego dopiero spis treści i nie jest on z twojego artykułu. Szkielet artykułu wszyztko inne było wcześniej niż ten nieszczęsny spis treści, który pojawił się na dzień przed opublikowaniem txt'u. Tak samo z tabelą i logiem benchmarka. Też dałem, bo mówię, zaś pojawi się coś w komentarzach, że mogło być a nie ma i okazało się że i tak źle i tak nie dobrze. Chyba, że głównie ten komentarz ma na celu eliminację konkurencji, bo ten artykuł będzie mieć dużo odsłon bo to jest pierwszy tekst w Polsce dt. Xtremer'a.

wolfikx

0 + - 2009-09-23 12:49

Fakt, może spis treści nie jest tu jakimś dużym powodem do kłótni. Nie lamentujcie nad rozbitym mlekiem tylko podajcie sobie łapki.
A ja jestem tobie wdzięczny za pokazanie tego urządzenia po stokroć. Przynajmniej teraz jest jakiś wybór. Mi osobiście spis czy logo nie przeszkadza.

Sam wykorzystałem kilka razy spis treści na swój sposób. Jednak w htmlu wielkiej rewolucji nie da się zrobić.

mICh@eL co do regulaminu to niestety co niektórzy mogą się nie zgodzić z tobą. Skoro w regulaminie jest:
"W mini-recenzji Autor może wykorzystać elementy z serwisu: fotki, wykresy wydajności, grafiki itp."
to tworząc mini recenzję mogę użyć jakiegokolwiek elementu serwisu.

Umieszczając recenzję w serwisie, artykuł jest częścią benchmark.pl więc automatycznie mogę go użyć włączając w to wykresy, grafiki i inne elementy.

Brutalne ale prawdziwe.
Może źle interpretuje i niech z redakcji ktoś się wypowie.

mICh@eL

0 + - 2009-09-23 18:42

Ale opublikowana mini-recenzja jest w dalszym ciągu chroniona prawem autorskim, więc jeśli kopiujesz jakiś fragment (zdjęcie, wykres, itd.) mojej m-r to łamiesz regulamin :]

wolfikx

0 + - 2009-09-24 07:17

Zawsze możesz się powołać na punkt 15 regulaminu:
"Mini-recenzje które naruszają prawa autorskie będą usuwane, a wszystkie przyznane punkty kasowane."

Ale czy w tym przypadku jest sens ??

Jakub Szuppe

0 + - 2009-09-22 22:20

Wyraźnie przeceniasz ten spis treści. Nie graj na nim, bo to - jak dla mnie - marny atut. Wielka mi awantura o nic, zupełnie niepotrzebna.

mICh@eL

0 + - 2009-09-23 18:01

Zacznie się do drobnego spisu treści (a jakże użytecznego), a skończy się na kopiowaniu od innych większych fragmentów pracy...

ZeTek

0 + - 2009-09-23 18:44

PRZEPRASZAM

rotorek

0 + - 2009-09-23 18:51

ejjj cicho bo chciałem skopiować do recenzji monitora tekst z recenzji dysku twardego - rotfl.

rotorek

0 + - 2009-09-23 18:49

benchmark ma prawa do tego co piszesz wedle regulaminu... użytkownicy zaś mają prawa korzystać z tego co należy do serwisu...

przestałbyś już akcentować więc czego to nie wymyśliłeś.. bo zaraz przyjdzie grupa W3C odpowiedzialna za HTML i powie, że użyłeś znaczników, które oni wymyślili ;>

wyluzujcie ludzie :)

Jakub Szuppe

0 + - 2009-09-21 17:04

Bardzo fajnie, dużo zdjęć(i ten gif - ROX), filmiki, niewybajerzona budowa całej recki, prosty spis treści, ładne zakończenie. Wszystko bardzo OK, więc zasłużona 5.

Zajawkarz

0 + - 2009-09-21 18:22

Jak dla Mnie, cześto brakuje jakiś wyjaśnień i infa do czego wogóle to służy ..., i te olbrzymie ilości zdjęć

_shaq_

0 + - 2009-09-21 20:15

Jak do tego typu urządzeń podłączyć zestaw głośnikowy 5.1 np. Logitech X-540? Zestaw głośnikowy ma trzy wtyczki jack.

Kolejna sprawa jak wygląda z dostępnością legalnego materiału w tej postaci filmów, muzyki itd?

Rozumiem, że dysk wkłada się do środka? i to coś służy jedynie do odtwarzania plików w różnych formatach i ewentualnie przez internet z serwisów typu YouTube, a nie jak video również do nagrywania z TV itd.?

ZeTek

0 + - 2009-09-21 20:55

Xtreamer jest to player HD. Oparty na nowym procesorze Realteka aby odtwarzanie materiału HD (mkv H264) było dostępne dla każdego za nieduże pieniądze. Można zainstalować dysk w środku jak i korzystać z dysków USB. Na razie dysk służy do odtwarzania przechowywanych na nim plików być może w przyszłości się to zmieni jak pojawi się nowe firmware 2.0, które da możliwość słuchania radia internetowego (to być może pojawi się i zapis). Podobne urządzenie: http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/WD_TV_HD_Media_Player._Przebojowa_czarna_skrzyneczka-1567.html. Co do głośników do 5.1 to te Logitech Z-5500, albo urządzenie DDTS 100 http://www.allegro.pl/item745663008_creative_decoder_ddts_100_dekoder_5_1_7_1_gw_fvat.html i wówczas każde głośniki będą się nadawać. Znam osoby, co zakupiły laptopa tylko po to by móc odtwarzać pliki mkv, rmvb, avi pod dużym TV teraz jest alternatywa i można wydać nie wiele, a otrzymać bardzo wiele.

_shaq_

0 + - 2009-09-21 21:27

Problem jak dostać legalny dobrej jakości materiał na to coś? Nie wiedzę czytnika DVD-video (5.1), DVD-audio (5.1), blue-ray, SACD, CD-audio (stereo)? Gdzie można kupić pliki na to coś? ;)

Dekoder dekoduje również na dźwięk przestrzenny ze stereo z tego co zrozumiałem?

To wszystko co jest na YouTube to kiepskiej jakości stereo. Nawet jak się na Logitech X-540 włączy opcję Matrix do wygenerowania dźwięku przestrzennego z dwukanałowego dźwięku stereo to nie jest to jednak to samo co dźwięk nagrany przestrzennie na 6 kanałów (5.1).

limes_inferior

0 + - 2009-11-06 09:00

shaq - oj, ktos musial jeszcze napisac o legalnosci plikow i shaq stwierdzil "dlaczego nie ja".

O ile pamietam, w Polsce nadal sciaganie filmow, seriali i muzyki (nie udostepniajac jej przy tym, na wlasny uzytek) jest legalne (nieetyczne, ale legalne) - wiec o co ci chodzi?

_shaq_

0 + - 2009-09-21 21:51

Ogólnie wydaje mi się, że prawdziwy dźwięk 5.1 to jeszcze nie te czasy, a głośniki 5.1 nie są na te czasy w ogóle. Może za 10 lat prawdziwy dźwięk przestrzenny będzie w powszechnym użyciu.

Jedynie gdzie spotkałem prawdziwy dźwięk przestrzenny to w grach i to jedynie Crysis.

wolfikx

0 + - 2009-09-22 13:38

O czym ty opowiadasz ?? Czy miałeś możliwość przetestowania jakiegoś dobrego zestawu HiFi obsługującego przynajmniej DTS ?? Proponuję spórbować Denona lub Yamahę + zestaw 5.1 np: B & W.

Sam osobiście posiadam zestaw Yamahy i przy dźwięku DTS efekt przestrzenny jest bardzo ładnie odczuwalny. Oczywiście wszystko zależy od nagrania jednak wszelkie koncerty słucha się wyśmienicie. Dla przykłady najnowszy Chriss Botti na Blu Rayu jest rewelacyjny. A co do filmów to sceny gdzie jest wymagany dźwięk pozycjonowany rozkładają na kolana np: latające kule, rozrywane samoloty, efekty pogodowe jak burze.

Oczywiście jeśli myślisz o zestawie 5.1 komputerowym to zapomnij o tym. Jedynie bardzo dobre i drogie zestawy są w stanie dostarczyć ci jakości HiFi.
A za 10 lat się to nie zmieni jeśli nadal nie będziesz chciał wydać większej ilości pieniędzy.

_shaq_

0 + - 2009-09-22 14:37

A to ja wiem, że będzie lepiej, ale to nie będzie dźwięk nagrany na 6 kanałów, tylko wygenerowany z dwukanałowego dźwięku stereo za pomocą jakiś tam algorytmów lepszych lub gorszych.
http://en.wikipedia.org/wiki/Dolby_Pro_Logic
http://pl.wikipedia.org/wiki/Dolby_Surround_Pro_Logic

Zobacz sobie choćby to: http://www.iis.fraunhofer.de/EN/bf/amm/mp3sur/index.jsp
http://pl.wikipedia.org/wiki/MP3

Powinien być przykład nagrany na 6 kanałów.
Demo Song: Kenny Aronnoff Solo
Demo Song: Simon Phillips Solo

Dopóki nie słyszałem dźwięku nagranego na 6 kanałów też tak jak Ty myślałem wydaj setki tysięcy na sprzęt będzie lepiej, będzie, ale to nie to. ;) Jak się włączy dźwięk nagrany na 6 kanałów dopiero zaczyna się rozumieć co to dźwięk przestrzenny.

Nawet ścieżka 5.1 z oryginalnego filmu BORAT na DVD-video który mam to nie to samo!

_shaq_

0 + - 2009-09-22 14:42

Przede wszystkim ważna jest jakość dźwięku a nie sprzęt. Sprzęt to w drugiej kolejności (chyba, że ktoś się reklamami sugeruje).

Stąd było moje pytanie gdzie kupić dobrej jakości dźwięk na to coś?

_shaq_

0 + - 2009-09-22 15:54

Polecam też to żeby zobaczyć co to jest dźwięk przestrzenny
http://www.microsoft.com/windows/windowsmedia/demos/audio_quality_demos.aspx#

Jak ktoś mi pokaże gdzie można kupić muzykę poważną w takiej jakości na 6 kanałów to będę wdzięczny (i nie sugerowałbym się napisem DVD-audio, DVD-video, CD dolby 5.1 itp.).

wolfikx

0 + - 2009-09-22 13:45

Co do recki to całkiem sympatycznie. Raczej wolę pooglądać filmy niż tony zdjęć. Przy okazji nie są tylko wymienione główne funkcje i screenshoty z menu ale jak to wygląda w praktyce.
Super

A sprzęcik interesujący, swego czasu zastanawiałem się na WDTV jednak spasowałem. W tym brakuje mi niestety nagrywania obrazu a byłby ideał.

ZeTek

0 + - 2009-09-22 14:31

Nowe firmware 2.0 będzie budowane od nowa, a więc wiele może się zmienić i jak się owo firmware pojawi to artykuł wówczas zostanie uzupełniony o dodatkowe informacje. Urządzenie mój egzemplarz szybko reaguje na polecenia z pilota, a więc obsługa jest przyjemna. Co do menu wszystkie opcje są łatwo dostępne, a więc nikt się nie pogubi. Jeśli chesz nagrywać to chyba byś musiał zbudować zestaw media center. Tu jest ciekawy temat dotyczący tego zagadnienia: http://forum.dvhk.pl/showthread.php?t=320994&highlight=geniusbox - wymaga rejestracji.

wolfikx

0 + - 2009-09-22 13:52

A brakuje mi jednej istotnej kwestii, instalacji dysku twardego do środka oraz jak on się zachowuje.

A ja mam kilka pytań:

Czy ten program XMJ Movie JukeBox po skatalogowaniu informacji na temat filmów zapisuje dane na urządzeniu tak aby również Xtreamer - Media Player & Streamer mógł z tego skorzystać i wyświetlić na TV?

Odtwarzanie muzyki tylko z mp3 czy może inne formaty?

Czy jest możliwość tworzenia playlist??

Czy jest możliwość przeglądania i filtrowania mp3 po IDtagu??

ZeTek

0 + - 2009-09-22 14:07

Co do dysku 2,5 cala nie miałem takiego, aby przetestować i nie miałem od kogo pożyczyć.

Dane z XMJ są zapisane w katalogu z filmem (na pendirve lub na hdd) i można je wyświetlić na TV, ale na razie nie działa to jeszcze w taki sposób jak powinno. Nowe firmware, które ma wyjść 30.10 i mieć numerek 2.1
__________________________________________________

with XMJ integraetd with support for music + movies + pictures cover art. Folder playback - you will be able to get info OSD about any file or even play directly the contents of folders by clicking PLAY on the RC while you are on the media library.

Firmware 2.0, które ma wyjść na początku października zamieni Xtremer'a w szafę grającą

with HD GUI and improved core elements , major bug fixes of faster networking speed in both wired and wireless and new internet radio (live radio + shoutcast ) and powerful music jukebox that fully supports PLS files and even BD ISO support with hopefully Blu Ray menus
http://forum.xtreamer.net/viewtopic.php?f=5&t=2475

wolfikx

0 + - 2009-09-22 14:27

Fakt napewno obsług mp3 będzie lepsza jednak bez braku obsługi np: ID3v2 nie będzie możliwości łatwiejszego katalogowania.

Np: jeśli ktoś ma ratingi w tagach to na kompie filtruję sobie utwory z 5 gwiazdkami i PLAY. Słucham tego co mi odpowiada najbardziej.

Same playlisty to minimum choć dobrze, że nad tym pracują.

Quter

0 + - 2009-09-23 18:52

Witam,
Bardzo fajny opis. Gratuluje. Czy mógbyś w paru słowach rozwinąć swoją opinie na temat wentylatora za który dałeś minus.
Czy jest tak głośny czy może że wogóle jest?

pozdrawiam,

ZeTek

0 + - 2009-09-24 10:46

Wentylator jest mały (można zobaczyć na 1 filmie - czas odtwarzania około 1:33) ale bez głośny przynajmniej ja nic nie słysze a spodziewaałem się szumu wiatraka. Była to wada 1 serii ale teraz jest już lepiej.
Przykładam ucho i słyszę że coś sobie słabo szumi. Może mam udany model, a może jestem głuchy. Wentylator trzeba przysłonić podstawką aby urządzenie mogło stać nie wiem czy to później jakoś odbije się na funkcjonalności urządzenia. Na razie urządzenie działa bez problemów.

wolfikx

0 + - 2009-09-24 11:56

Czy sprawdzałeś jak spisuje się to urządzenie w sieci wraz z dyskiem NAS ??

ZeTek

0 + - 2009-09-24 12:13

Nie było mi dane gdyż takowego sprzętu nie posiadam, ale sam Xtreamer zacznie sprzedaż tego typu urządzenia więcej tu: http://forum.xtreamer.net/viewtopic.php?f=2&t=2403

Dla osób, które zakupiły Xtreamera poprzez ich sklep ma być zniżka.

krisko44

0 + - 2009-11-01 07:30

Co do współpracy z NAS to używam z Synology 508 i sprawuje się bardzo dobrze.

ZeTek

0 + - 2009-09-29 18:10

Zapraszam do głosowania
http://www.benchmark.pl/phpBB3/viewtopic.php?p=69689#p69689

Głosowanie: http://www.benchmark.pl/ankiety/ankieta/56/Ulepszamy-sprzet-benchmarkowcow-edycja-8.html

Z góry dziękuje

fanben

0 + - 2009-10-02 18:13

Super 5

zawish

0 + - 2009-10-10 01:42

Fajny artykuł, ale szkoda, że kolega nie przyznał się że przetłumaczył tekst z www.mavvy.net. Co prawda okroił go bardzo i dodał kilka zdać od siebie... nie chce mi się bawić w cytowanie, więc oprze się na zakończeniu :)

cyt:"Korzystałem z Xtreamer'a ciągle w ostatnich dniach i nigdy nie żałowałem, że go zakupiłem.. Gdyby Xtreamer'a porównać do WDTV to rzeczywiście Xtreamer może zrobić wszystko to co WDTV i robi to lepiej niż WDTV ..."

cyt:"While using the Xtreamer these last days, I never regretted that I have purchased it. It just plays almost any media file I have. Xtreamer.net compared it e.g. to the WDTV and indeed: the Xtreamer can do like everything what the WDTV does, it just does it better than the WDTV..."

PEŁNY ORYGINALNY artykuł na:
http://www.mavvy.net/reviews/xtreamer

pozdr Z

ZeTek

0 + - 2009-10-10 08:49

Prawda jest, że czytałem owy artykuł zanmim otrzymałem Xtremer'a. Nie przetłumaczyłem całego tekstu tylko skorzystałem z kilku zdan pod którymi też bym się podpisał bo się z nimi zgadzam.
Fakt owy nie jest ukrywany choćby tu: http://www.xtreamer.pl/index.html?2 (jest link do kilku artykułów). Wcześniej też miałem WD'ka którego sprzedałem przez Allegro (w google wpisujemy wd hd media player mr_zeta i wybieramy kopia, wówczas otworzymy stronę zapisaną przez google), bo Allegro przeniosło aukcję do archiwum.








dymek0damian

0 + - 2009-10-13 09:53

Witam wszystkich. Chcę kupić xtreamera głównie dla mkv i stąd moje pytanie: czy mkv w 720p i 1080p chodzą płynnie czy się tną? z góry dziękuję.

ZeTek

0 + - 2009-10-13 10:30

U mnie chodzą płynnie. WD miał problem z Shrekiem w MKV 1080p i innymi bajkami, a Xtremer odtwarza je bez kłopotów. Xtreamer odtworzył mi wszystkie pliki MKV 1080p z którymi wcześniej WD miał problem.

Nowe firmware trafiło do beta testerów i pojawi się na dniach juz oficjalnie, a więc możliwości X jeszcze wzrosną o m.in radia internetowe czy obsługę obrazów płyt BD wraz z menu płyty BD.

ZeTek

0 + - 2009-10-19 14:07

Firmware 2.0 beta 2 z 16.10.2009
http://www.mediafire.com/download.php?0ntzgynzyjy

ZeTek

0 + - 2009-10-31 14:10

Wyszła nowa beta o numerze 4 FW 2.0 dodano m.in radio

Pełna lista zmian
http://live.mvix.net/x_live/scripts/xtreamer_news/release_note_2.0.0.b4.html

Screeny
http://picasaweb.google.com/bitlisz/20091030Xtreamer20beta4_The_Audiophile#

Finalna wersja dla wszytskich powinna ukazać się do 6 listopada br (moze wyjść wcześniej, a może później)

ZeTek

0 + - 2009-10-31 23:24

Firmware beta 4 oparta na nowym SDK wersja 2.0

http://gator884.hostgator.com/%7Extreamer/Xtreamer_2.0.0b4.zip

lub

http://rapidshare.com/files/300493494/Xtreamer_2.0.0b4.rar

ZeTek

0 + - 2009-11-04 15:18

Oficjalne firmware 2.0

http://gator884.hostgator.com/~xtreamer/Xtreamer_2.0.zip

Wątek dotyczący tej wersji firmware: http://forum.xtreamer.net/viewtopic.php?f=5&t=5348

ZeTek

0 + - 2009-11-04 21:54

Dodatkowe radia do Xtremer'a. Wymagane firmware 2.0

http://rapidshare.com/files/302479390/radia.zip

Po rozpakowaniu skopiować folder radia na pendirve lub dysk podpięty pod X

Aby samodzielnie dodać kanał radiowy pobieramy program notepad i tworzymy plik z rozszerzeniem plsx a w nim z umieszczamy

[playlist]
File1=adres
Title1=nazwa
Length1=-1
NumberOfEntries=1
Version=2
[/playlist]

Można wyszukać stację przy pomocy Winamp Shoutcast i zapisać plik listy pls i po zapisie zmienić rozszerzenie dodając x, aby xtreamer odczytał plik.

ZeTek

0 + - 2009-11-25 16:31

Firmware 2.1 beta 2
http://gator884.hostgator.com/~xtreamer/Xtreamer_2.1beta-2.zip

O nowym beta firmware: http://forum.xtreamer.net/blog.php/?p=85&cpage=1#comment-20



ZeTek

0 + - 2010-01-05 10:08

Pojawiło się modyfikowane firmware demonstracyjne z Movie Jukebox

Więcej tu:
http://forum.xtreamer.net/viewtopic.php?f=123&t=10182

A do pobrania niżej:
http://rapidshare.com/files/329940612/Xtreamer_2.1.3M_eXp_0.1b.rar

Oficjalne firmware do Xtremera w wersji 2.1.3 - http://gator884.hostgator.com/~xtreamer/Xtreamer_2.1.3.zip

 
zgłoś naruszenie netykiety lub złe
zachowanie

O autorze miniRecenzji

Nick: ZeTek

Imię: Łukasz

Nazwisko: ukryte

Wiek: 33

Status: zwykły

Punkty: 92

Specjalizacje usera:

  • internet
  • tunery TV

Ulubieni producenci usera:

  • ASUS
  • ATi
  • Chieftec

  pokaż więcej

Zobacz komputer usera:

  • Z Komputronika Ostrów Wlkp
  • Toshiba A500-1EE
  • Ostatnie miniRecenzje
Mateusz Sołtysiak | 2013-09-03

Kamera Sportowa Natec Sport Cam HD50

kategoria:

Jak dostępna za 450 zł kamerka sportowa sprawdza się w praktyce.

 

ocena

04

odsłon: 12647

Tomek Wilczyński | 2013-07-28

ADATA UC510 - małe oznacza ogromne

kategoria: flash

ADATA UC510 - małe oznacza ogromne

 

ocena

021

odsłon: 12321

Wooojciech1983 | 2013-07-25

680tka po tunningu: test karty Gigabyte GTX 770 Windforce 3

kategoria: karty graficzne

Nvidia wprowadziła do swojej oferty nowego konkurenta dla Radeona 7970 GHz edition. Jest nim GTX 770 - stuningowana 680tka. Czy wygra w testach z Radeonem?

 

ocena

021

odsłon: 13203

TOP 10

Najlepiej oceniane miniRecenzje: