Na topie

Szymon Silski | 2011-02-17

HP Probook 4720s - biznesowy laptop

kategoria: laptopy

Producenci: inny

 

HP ProBook 4720s (XX802EA)

  poprzedni test »
» wszystkie
  Toshiba NB 550D
Netbook z procesorem AMD Fusion C-50. Niezwykła wydajność i mobilność w małym komputerku.
 

 

ocena redakcji: 3,6



ocena czytelników:

funkcja dostępna
w rankingu laptopów

 

 

Charakterystyka    
aktualna cena 3199 zł         zamów laptop z benchmark.pl
segment biznesowy

klasa styl / wysoka rozdzielczość
 klasa gabarytowa bardzo duży
waga 3 kg  
Wymiary [cm]
(szer. głeb. wys.)
41 x 26 x 3 cm  
materiały pokrycia obudowy

pokrywa - szczotkowane aluminium
ramka - błyszczący plastik
wnętrze - aluminium i błyszczący plastik

 
 typ klawiatury wyspowa, klawisze kwadratowe
blok numeryczny
 
     
 procesor
Intel Core i5 480M
2,66 GHz, (do 2,93 GHz Turbo Boost), 3 MB cache

wielkość ekranu 17,3 cala  
typ ekranu LED, matowy

 rozdzielczość 1600 x 900 pikseli
karta graficza

ATI Mobility Radeon HD 6370, 1024 MB
DirectX 11, SM 5.0


dysk twardy Western Digital 320 GB / 7200 rpm
wyjęcie/wymiana HDD:
utrudniona - brak klapki do kieszeni dysku

 
napęd optyczny HP CDDVDW TS-L633R  
pamięć RAM 2 GB DDR3, 1333 MHz
rozszerzenie RAM:
utrudnione - brak bezpośredniej klapki do płyty głównej

 
     
 system
Windows 7 Professional 64-bit
 
oprogramowanie Office Starter 2010
Mcafee Total Protection (AntiVirus + Internet Security)
 
     
istotne złącza
D-Sub, HDMI,  3x USB 2.0, eSATA/USB,  ExpressCard
 
dodatkowe funkcje i wyposażenie

kamerka internetowa 2MPix
czytnik kart pamięci
Bluetooth
napęd optyczny
czytnik linii papilarnych
HP 3D DriveGuard

 

 

 

Zobacz pełny test tego laptopa w serwisie ranking laptopów:
HP ProBook 4720s (XX802EA)
Zobacz także inne laptopy HP



odsłon: 21751

Komentarze

(50)

Simon024

0 + - 2011-02-17 14:41

'Nie jest to najmocniejszy karta, ale sprawdza się przy starszych grach" ? Najmocniejszy karta? błąd wtargnął

Lightning

0 + - 2011-02-17 14:43

Nowy redaktor, nie czepiaj się ;)

Szymon Silski

0 + - 2011-02-17 15:18

Jak na komputer biznesowy to ten Radeon jest mocną kartą w porównaniu to układów zintegrowanych.

Lightning

0 + - 2011-02-17 15:34

Jak na komputer biznesowy ten laptop jest zdecydowanie za drogi.

dagthore

0 + - 2011-02-17 16:10

No co Ty piszesz, biznesowy laptop za 3k i za drogi (?) ... odlicz VAT (23%) i dochodowy (19%), to ten laptop kosztuje coś ok. 2k ... biznesowe kupuje się za min. 5k wiem jak jest bo pracuje w korpo.

Lightning

0 + - 2011-02-17 16:59

No to chyba msza MacBooka xD

dagthore

0 + - 2011-02-17 17:08

Nie mam maca, tylko fajnego HP-ka ma już z 2 lata. Dla mnie najważniejsze w pracy jest wydajność, a w dla mnie wydajność równa się dobry proc, dużo ramu (4-8GB) no i dobra bateria (min. 4 godziny) ew. wyświetlacz min 15'' ... i to dla mnie jest lapek biznesowy, który raz dwa się zwróci, ale za takie się płaci:)

Lightning

0 + - 2011-02-17 18:43

No tak - biznesowy laptop 15 cali za 5k - po prostu "świetny interes".
Pamięci RAM zawsze można dokupić - 2GB kupisz już za 80 zł.
Co to dokładnie za model? Może wyślesz link ze specyfikacją?

dagthore

0 + - 2011-02-17 20:07

Ja posiadam HP Pavillion dw7-1199ew .. nie chce mi się szukać speca do tego, sam sobie szukaj jak chcesz:] Jak go kupowałem 2 lata temu dokupiłem do niego drugą kość 4GB, nie wiem czy wiesz jakie wtedy były różnice w cenie ramu 2GB a 4GB no i oczywiście moje są najszybsze możliwe do niego, tak więc ram ramowi nie równy;) Jedyne co się nie zgadza z poprzednim moim komentarzem to czas życia baterii teraz trzyma maks. 2,5 godziny (po dwóch latach spadek o 30min) :] Co do straty kasy przy 5k za 15'', to nie wiem, każdy sobie ocenia swoje możliwości i swoje potrzeby. Jak dla mnie są teraz lapki w takich cenach i to z fajnymi bebechami i niedługo właśnie taki będę kupował. Na pewno któryś z HP EliteBook'ów.

Lightning

0 + - 2011-02-17 20:46

No to ładnie Cie na kasę naciągnęli xD
Procesor: Intel Core 2 Duo P8400 2,26
Karta graficzna: GeForce 9600M GT

Niczym nie zachwyca (no chociaż ten procesor jeszcze 2 lata temu był bardzo dobry). Ja połowę mniej miałbyś również znakomity laptop z którego byłbyś zadowolony (skoro nie grasz i nie obrabiasz grafiki / filmów to po co szaleć?).

A tak w ogóle to teraz HP produkuje tanią masówkę i nie jest już tak dobre jak kiedyś (w każdej dziedzinie).

dagthore

0 + - 2011-02-17 21:10

Nie znoszę takich komentarzy "Niczym nie zachwyca (no chociaż ten procesor jeszcze 2 lata temu był bardzo dobry)" w tym zdaniu zaprzeczasz sam sobie, niby jest zły, ale 2 lata temu był dobry, no przecież 2 lata temu go kupowałem, teraz go chce zmienić! Poza tym stary wybacz, ale długo szukałem fajnego lapka, ten ma ... dyski 2x 7200rpm (można włączyć RAID, który sobie skonfigurowałem), to że można było włożyć 8GB RAM Kingstona powyżej 1000Mhz, blueray, 9600MGT wtedy uwierz mi nie było lapków w tej cenie z o wiele lepszymi kartami, albo nie miały pozostałych plusów. Długo szukałem, a Ty sobie teraz podsumujesz mimo, że nie masz o tym zielonego pojęcia (sytuacji notebooków 2 lata temu) ... takie trochę lamerskie to twoje podejście. Kończę tę dyskusję, dzięki za komentarze.

Lightning

0 + - 2011-02-17 22:42

Do wielu laptopów od ładnych lat można włożyć 8GB RAM.
Karta 9600GT nigdy nie była zbyt dobra.
Chcesz HP to sobie kup HP - ja do tego producenta nie mam najmniejszego zaufania.
EOT

chibi90

0 + - 2011-02-18 08:03

2 lata temu to byl swietny lapek. a jesli sadzisz ze gf 9600gt to crap to gow** wiesz o laptopach. 2 lata temu wlzoenie do lapka 8 GB ramu to byla zadkosc... (tylko w tych za 5k+ zl)

saddam

0 + - 2011-02-18 09:07

2 lata temu dopiero pojawily sie kostki DDR2 4GB, ktore umozliwiły posiadanie 8GB RAM w lapku.

Bambo1983

0 + - 2011-02-18 13:53

Ale właśnie ta 9600M GT ma wydajność dokładnie taką samą jak Radek 6470M i niewiele niższą niż 5650..

Evil_Genius

0 + - 2011-02-22 21:23

Dobra lightning zamknij się i przestań ośmieszać bo widać od razu, że gówno się znasz na tym.

saddam

0 + - 2011-02-18 09:10

Tak to jest jak ktos ogarnia jedynie tematyke gierek i nie ma bladego pojecia o sprzecie profesionalnym i biznesowym. Ponizej 5k zł nie da sie kupic konkretnego laptopa, a GPU dla wielu osob nie odgrywa wiekszej roli, bo po prostu nie graja w gierki.

saddam

0 + - 2011-02-18 09:05

Tez procesor wciaz jest bardzo dobry. Arrandale dobrze wypadają w syntetykach ale w rzeczywistosci nie ma zadnego powodu do przesiadki z Penryna. Moj X9000 w niektorych obliczeniach jest 3x szybszy od i5 520. Po wuju te procki.

saddam

0 + - 2011-02-18 09:23

Mylisz biznesowy z biurowym, a to 2 bardzo rozne klasy. Dobre laptopy biznesowe zaczynaja sie od 5k.

wildthink

0 + - 2011-02-17 14:42

Matryca matowa, ale nie mogli sobie już odpuścić błyszczącego środka. Kiedy producenci laptopów zaczną słuchać klientów?

unodgs

0 + - 2011-02-17 15:00

matowa, matowa, ale rozdzielczosc kijowa - w sensie niestandardowa no i badziewna matryca TN - nigdy nie patrzysz na ten sam ekran dwa razy ;)

Wojciech Kiełt

0 + - 2011-02-17 17:19

bez przesady, to kwestia preferencji.
osobiście nie wyobrażam sobie w 17 calowym ekranie innej rozdzielczości niż 1600x900. FullHD była by za wysoka.

Widziałeś tę matrycę na oczy, skoro wydajesz wyrok że jest badziewna??

unodgs

0 + - 2011-02-17 23:28

tej nie widzialem, ale widzialem bardzo duzo innych. Rusz glowa, zmien kat patrzenia a obraz bedzie inny. Zreszta to widac chociazby po zamieszczonych zdjeciach. Na swoim lapku co prawda z ekranem blyszczacym ciezko mi np zauwazyc szare cienkie linie na bialym tle w jednym z okienek eclipsa. Na monitorze PVA widac wszystko elegancko. Oczywiscie mozna sie przyzwyczaic tylko po co? Ja na sowim lapku na 17 calach mam 1440 x 900 i to jest 16:10. Przy 1600x900 masz czarne pasy bo bokach jak filmy ogladasz. Ja patrzac na sony vaio z taka rozdzialka mialem dziwne uczucia - jakby ekran byl zbyt rozciagniety. FullHD - masz racje - nie na 17 cali.

krzysiek

0 + - 2011-02-18 08:23

co ty piszesz? 16:9 jest lepsze od 16:10 właśnie w wypadku filmów - bo nie ma czarnych pasów na górze a obraz lepiej wypełnia ekran.
Oczywiście do pracy 16:10 jest lepsze

A co do fullHD na 17 calach to IMO nie jest źle. Ja mam 1960x1200 n 15,6 i nie narzekam :D

unodgs

0 + - 2011-02-18 14:44

Wbrew pozorom wole 16:10 do filmow bo obraz moge przesunac do gory a napisy dac pod nim. Ja mialem kiedys laptopa firmowego z 1920x1200 na 15,6 i praca na nim byla koszmarem dla moich oczu. Musialem oczywiscie powiekszyc wszystkie czcionki ale jest to operacja bez sensu bo wtedy moge wsywietlic mniej tekstu, a przeciez po to ma sie wieksza rozdzielczosc zeby wiecej bylo widac :)

Bambo1983

0 + - 2011-02-18 08:39

E tam, mnie znowu podobał się bardzo obraz w Vaio F13... 16.4" FHD. Ale to tylko moje zdanie, jak wiadomo każdemu się podoba coś innego :P

saddam

0 + - 2011-02-18 09:13

Chyba jak oglądasz 15-letnie DivX'y ;) Nie ma opcji zeby na 16:9 byly pasy po bokach.

unodgs

0 + - 2011-02-18 14:45

Masz racje, nie wiem dlaczego ale 1600x900 nie skojarzylo mi sie z 16:9 :)

saddam

0 + - 2011-02-18 09:21

Mam w jednym lapku taką matryce(15,6") i nie ma co narzekac. Nie wymaga sokolego wzroku, a do tego oferuje przestrzen roboczą, ktora wystarcza do wiekszosci typowych zadan.

Jakie niby masz inne opcje? 1366xXXX? To przeciez za mało. 1920x1080 jest lepsze do pracy ale niekazdy takiej potrzebuje na 15,6".

Simon024

0 + - 2011-02-17 15:00

Sorry, nie wiedziałem

Evil_Genius

0 + - 2011-02-17 15:02

Fajny lapek do pracy.

kopczenko

0 + - 2011-02-17 15:43

Kurde wrescie recka lapka ktory chyba kupie.. tyle ze z i3 chyba
no i za 2200 a nie 3k.
Chcialem 17 jest. chcialem alu bude jest. chcialem mat jest.
chcialem 16:10 - no trudno. chcialem Dell - 600zl wiecej za sama marke(mowie o dell 17r alu)
HP fajny ale jak ogladalem dosc latwo sie podnosci pokrywe lekko chodzi strasznie to dobrze i zle. troche boje sie o zawiasy. moze ktos ma i napisze cos o nim?

jan Kowalski

0 + - 2011-02-17 15:58

Witamy pana, panie Silski.

tamahagane

0 + - 2011-02-17 16:49

Szkoda ze nie ma żadnych możliwości wymiany dysku ani RAM-u we własnym zakresie, ja bym to do minusów dorzucił.

Wojciech Kiełt

0 + - 2011-02-17 17:22

mam dokładnie ten sam dylemat. fajny notek i chętnie bym wymienił starego, ale z miejsca chciałbym tu wpakować dysk SSD i 4GB RAM.

Lightning

0 + - 2011-02-17 18:48

A nie lepszy by był Asus K72JR-TY159 (lub podobny)
http://www.x-kom.pl/p/60994-notebook-laptop-17,3-asus-k72jr-ty159-i5-460m-4096-500-dvd-rw.html
Niestety ma błyszczącą martycę, ale jeśli masz zamiar pracować głównie w domu to czemu nie?

Lightning

0 + - 2011-02-17 18:51

Ahhhhhhh ale wpadka xD Przecież oczywiste jest to, że MUSI być z komputronika :) Najważniejsza jest dbałość o klienta :)

Bambo1983

0 + - 2011-02-18 08:24

Nie byłby lepszy :) Weź proszę pod uwagę jedną rzecz.. to jest laptop biznesowy, jeśli tak jak w poprzednich postach nie widzisz różnicy pomiędzy tym laptopem a seria K72 Asusa to chyba rzeczywiście powinieneś odpuścić.
ProBook to poza EliteBook najwyższa seria HP i nie ma co porównywać ich do mainstreamowego chłamu typu seria K Asusa.
Laptop jak jest napisane wyżej jest do zastosowań biznesowych więc czemu piszesz o uzywaniu głównie w domu ?
Całe szczęście dali W7 Prof. bo w jednej serii.. bodajże 4320s wylądował HomePrem.

Bambo1983

0 + - 2011-02-18 08:35

HP opisuje w bardzo prosty sposób jak wymienić każdy z elementów w lapku:

http://h20000.www2.hp.com/bizsupport/TechSupport/SupportTaskIndex.jsp?lang=pl&cc=pl&taskId=125&prodSeriesId=4145330&prodTypeId=321957&supportTaskId=4262

Wymieniając HDD, RAM, moduły typu BT/WiFi - nie tracisz gwarancji.
Wbrew pozorom wymiana jest tak samo szybka jak w lapkach innych producentów.

kopczenko

0 + - 2011-02-17 17:20

a tam zawsze mozna odkrecic cala obudowe jak ktos potrzebuje..
czy sa jakies plomby to nie wiem.
Jesli mialbym wersje 4gb co nie ma potrzeby dokladania ramu majac 3gb bym sie chyba zastanowil juz.

Treyzrazer

0 + - 2011-02-17 22:24

Fan matowej matrycy :D
Czasami jak coś wymyślą na benchmarku... :D

norbinho

0 + - 2011-02-18 02:36

Piękny laptop Do wszystkiego prawie tyle ze do gier to słaby Jak za tą kase,na allegro mozna miec lepszgo za niecałe 2 tysiaki z 3 core i ati 5650 a jesli ktos powie ze nie gra to poco mu taki skoro do netu,filmow itd spokojnie za 1,5 tysiaka.No ale jak wspomiałem laptop jest piękny :)

kopczenko

0 + - 2011-02-18 05:59

Bedac upierdliwym mozna kupic za 100zl wiecej MSI z 460M i 5870 17.3".. jak komus potrzeba - taki miks alu z plastikiem.

Ogolnie uwazam ze lapk powinien miec dosc dobry procek(wszystkie i tak maja TDP35W wiec im szybszy to tylko zaoszczedzamy na baterii bo krocej nam sie cos zrobi..) Do pracy "mobilnej" a do filmow czy jakiejs starszej gierki praktycznie byle co tylko nie integra. a ten msi ma fajna matryce 16x10 co mi sie podoba.

mateuszTa

0 + - 2011-02-18 10:45

A co z gwarancją?? - coś podobnego jak NBD w Dell-u czy normalne D2D

Bambo1983

0 + - 2011-02-18 10:55

Jak przystało na ProBook'a, 12 miesięcy :) NBD niestety nie ma :/

Bambo1983

0 + - 2011-02-18 10:57

P.S. Oczywiście możesz dokupić gwarancję czy też usługę NBD.. i wbrew pozorom nie są to duże koszty :>

miscacy

0 + - 2011-02-18 13:17

co to kurwa znaczy biznesowy laptop ? samo jego posiadanie czyni mnie biznesmanem ?

dagthore

0 + - 2011-02-18 13:23

To jest tylko umowna nazwa rodzaju laptopów, które są reprezentatywne (wygląd), mobilne (bateria + ekran), wydajne (efektywność w pracy)... czy robi z posiadacza biznesmana? Każdy sobie na to odpowie;)

the_bart123

0 + - 2011-02-18 18:22

co mi po matowej matrycy jak odblyskowy plastik GALY WYPALI na slancu!!

dla mnie PRAWDZIWIE laptop biznesowy to Toshiba Portege R600 (nie mylic z R700 ktory jest szybszy ale jakoscia do R600 to mu niedorownoje)

w sumie to jakosc wykonania to mala najlepsza chyba R500 - jedynie wolne wszystkie komponenty miala - jak proc/RAM itp.

zmyslowasowa

0 + - 2011-02-18 23:40

>Wentylator jest słyszalny, ale jest to szum, który mógłby przeszkadzać w pracy.

ALE używamy by przeciwstawić dwa stwierdzenia.

Zdanie powinno brzmieć

Wentylator jest słyszalny, ale NIE jest to szum, który mógłby przeszkadzać w pracy.

ALBO

Wentylator jest słyszalny I jest to szum, który mógłby przeszkadzać w pracy.

Więc w końcu jaki jest ten hałas?

 
zgłoś naruszenie netykiety lub złe
zachowanie

Polecamy
Polecane klawiatury. TOP 10 kwiecień 2015
Szukasz najlepszej klawiatury? W TOP-10 polecamy wyróżniające się lub ...
kategoria: klawiatury producent: A4Tech Ocena: - 0
Samsung Galaxy S4 mini - sukces w mniejszej skali?
S4 mini ma wielkość zbliżoną do S2, ale wydajnościowo konkurować może z ...
kategoria: producent: - Ocena: - 34
Nokia Lumia 520: jak tani może być dobry Windows Phone 8?
Najnowszy budżetowy smartfon Nokii sprzedaje się jak ciepłe bułeczki. ...
kategoria: smartfony, telefony producent: Nokia Ocena: 13 28
LG Swift G: gdyby przy tworzeniu Nexusa 4 nie maczało rąk Google
Niepozorny na pierwszy rzut oka smartfon, Nexus 4 tak jak widzi go LG, który ...
kategoria: smartfony, telefony producent: LG Ocena: 9 16
Grid 2 – optymalne karty graficzne i recenzja gry
Świetna oprawa audiowizualna i rozgrywka bardziej w klimatach arcade niż ...
kategoria: gry producent: Codemasters Ocena: 6 56