| 2012-04-10

Jak wyłączyć touchpad

kategoria: laptopy

Producenci: Dell

 

Poradnik krok po kroku

Touchpad od lat jest w laptopach domyślnym urządzeniem wskazującym. Jako że jest na stałe wbudowany w komputer przenośny, dobrze spisuje się w czasie, w którym nie mamy dostępu do myszy. Niezależnie od tego, czy uważasz touchpad za coś przydatnego, czy nie, bywają chwile, gdy staje się on dokuczliwy.

Kiedy piszemy na klawiaturze laptopa, często zdarza się, że przez przypadek dotkniemy powierzchni dotykowej touchpada i poruszymy kursorem po ekranie. To irytujące, zwłaszcza gdy akurat zaznaczymy fragment tekstu i go usuniemy przez wciśnięcie jakiegoś klawisza, albo zminimalizujemy okienko edytora tekstu.

Jak wyłączyć touchpad w laptopie

Jest kilka sposobów na to, jak wyłączyć touchpad w laptopie. Pierwszy i najprostszy dotyczy samego sprzętu. Producenci nowoczesnych laptopów coraz częściej umieszczają sprzętowe przełączniki, które pozwalają włączać i wyłączyć touchpad w dowolnej chwili. Takie przyciski znajdują się często tuż obok płytki dotykowej, albo są to kombinacje klawiaturowe (np. jednoczesne wciśnięcie klawiszy [Fn] + [F6]), które są skrótem pozwalającym na dezaktywowanie "gładzika". Sprawdź w dokumentacji dołączonej do laptopa, czy twój komputer oferuje taką możliwość.

jak wyłączyć touchpad
Sprzętowy przycisk do wyłączania touchpada


Druga metoda sprowadza się do oprogramowania. Niektóre laptopy mają preinstalowane aplikacje, które pozwalają na konfigurację touchpada - w tym umożliwiają jego włączanie/wyłączanie. Zobacz czy w zasobniku systemowym nie kryje się ikonka z touchpadem, którą mógłbyś uruchomić i w rezultacie wyłączyć touchpada.

ikonka touchpad w laptopie
Ikonka w zasobniku

Jeżeli producent twojego laptopa nie dołączył odpowiedniego narzędzia, nie ma powodu do obaw. W przypadku Windows 7, kliknij menu Start i przejdź do "Panel sterowania". Tam odnajdź skrót o nazwie "Mysz".

mysz w panelu sterowania - touchpad

Wyświetli się nowe okienko o nazwie "Właściwości: Mysz". Udaj się do zakładki "Ustawienia urządzenia" lub kliknij zakładkę o nazwie samego touchpada/jego sterowniki. Tam powinien być przycisk "Wyłącz". Wystarczy go kliknąć i zatwierdzić zmiany przyciskiem "OK".

jak wyłączyć touchpada w laptopie

Oczywiście zanim wyłączysz touchpada, upewnij się, że podłączyłeś do laptopa myszkę. :-) Dodatkowo trzeba wiedzieć, że wyłączenie touchpada z Panelu sterowania możliwe jest, gdy wcześniej producent zainstalował do niego sterowniki. Jeżeli nie masz zainstalowanych sterowników, pobierz i zainstaluj je ze strony producenta swojego laptopa, a dopiero potem wyłącz touchpada.

Artykuł jest krótkim, jednozadaniowym poradnikiem, który wyjaśnia "Jak wyłączyć touchpad". Na łamach benchmark.pl będą pojawiać się podobne porady z serii How-To.



odsłon: 124029

Komentarze

(41)

GLI75

0 + - 2012-04-10 08:55

Najlepsza jest opcja:
"Wyłącz wewnętrzne urządzenie wskazujące z chwilą podłączenie zewnętrznego urządzenia wskazującego USB."
http://vader.joemonster.org/upload/qtz/780093e5de72451_2012_04_10.png

Szkoda, że na obrazku nie widać tego. Być może "zewnętrzne urządzanie wskazujące USB" nie było w danej chwili podłączone. Przynajmniej dla STP v6.1 jest taka opcja... :>

Piotr Romański

1 + - 2012-04-10 09:34

Wszystko zależy od oprogramowania i urządzenia wskazującego. W przypadku Synaptics jak widać są różne możliwości. W Alps i Elan będzie jeszcze inaczej. Jednak oprogramowanie Synapticsa jest bardziej popularne niż wspomniane przeze mnie Alps (występuje często w Acerach) i Elan (niektóre Asusy).

jokastakasjana

0 + - 2014-02-16 00:35

Takiś mądry ?

To wytłumacz to lepiej .

kitamo

1 + - 2012-04-10 12:49

Juz nie moge sie doczekac poradnika jak wyłączyć WI-FI/Bluetooth

Medykoo

2 + - 2012-04-10 13:50

Ja bym chciał zobaczyć "Jak wyłączyć komputer". Mi by się przydał ;D

Endrju1

3 + - 2012-04-10 21:35

W sumie jeszcze pamiętam jak w 7 podstawówki wprowadzili nam informatykę (a właściwie "informatykę") i przez pierwsze 2x45minut demonstrowano nam jak poprawnie włączyc i wyłączyć komputer :)
Po powyższym artykule wnoszę, że na świecie nie ma już o czym pisać, skoro redaktorzy czepiają się takich tematów, bo wg mnie to na taki temat można co najwyżej 2 linijki gdzieś wkleić, a nie tworzyć poważny artykuł.

Rafal_0

0 + - 2012-04-10 22:35

Zdecydowanie się zgadzam z urzytkownikiem Endrju1, nie ma sensu pisać takich artykułów bo to zależy od oprogramowania i modelu, w niektórych laptopach jest klawisz żeby wyłaczć, w niektórych na samym tuchpadzie jest miejsce gdzie 2x trzeba kliknąć a na niektórych tylko programowo można wyłaczyć.

wolfikx

1 + - 2012-04-10 22:42

Czekam na poradnik jak wyłączyć komputer :P

ste-fan

0 + - 2012-04-10 23:46

...jak zamknąć okno/program ;)

...a tak na serio to jak się ścisza dźwięk;)

...dobra na serio: dużo ludzi szuka w necie takich poradników bo informatyki nie mieli w szkołach i nie mają się kogo spytać - kupili se laptopa a od nich instrukcja obsługi jest przydatna tylko w WC...

majster-b

2 + - 2012-04-11 09:30

Nie no, masz racje że dużo ludzi szuka. Ale czy benchmark to portal dla takich ludzi? Jestem z benchmarkiem od samego początku, kiedy wojo miał go jeszcze w domenie *.ceti.com.pl a nawet wcześniej. Wtedy to był portal dla entuzjastów.. a dziś?

Coraz większy śmietnik tutaj się robi. Mimo tego że reklam wszędzie masa to same artykuły napisane są jak papka marketingowa. Poza tym wszystko zrobione jest tak aby generować maksymalną ilość odsłon kliknięć...

Za parę lat to będzie portal z poradami jak wyłączyć komputer na 14 podstronach... dramat.

Benchmark umiera..

Grzegorz Kubera

-1 + - 2012-04-11 11:06

Ile razy to już umieraliśmy? 10? 20? :-)
To jest poradnik dla początkujących, od dawna nie ma u nas wyłącznie treści dla entuzjastów. O entuzjastach jednak nieustannie pamiętamy - powstają przecież testy kart, procesorów itd. Jeżeli kogoś interesują np. karty graficzne, nie musi przecież czytać poradnika o wyłączaniu touchpada. Ludzie, trochę asertywności. ;-)

aendrju

1 + - 2012-04-11 17:32

umieracie z każdą metamorfozą a ile ich było? 10-20? w sumie to już zombieland się robi

kod-na-czarne-smoki

0 + - 2012-06-06 19:06

Jesteś w tym wieku, że już powinieneś wiedzieć, że na mniejszości nie da się zarobić dobrej kasy :)

QraJr

3 + - 2012-04-11 14:55

Jeżeli benchmark celuje teraz w użytkowników którzy potrzebują takich właśnie artykułów to za 2-3 lata będziemy tutaj mieli:

-takie tam w obudowie
-ja i mój radeonik
-jak zainstalować gre


Naprawdę trzeba się zastanowić w którym kierunku idzie "benchmark" bo czas pracy pana Grzegorza można wykorzystać zdecydowanie lepiej.

Grzegorz Kubera

-1 + - 2012-04-11 15:22

Idziemy w dobrym kierunku: mamy treść i dla entuzjastów, i dla użytkowników początkujących. Nie trzeba popadać w skrajności, można przecież publikować teksty i zaawansowane, i dla początkujących. Prosiłbym tylko, jeśli oczywiście mogę, o wyrozumiałość ze strony entuzjastów - nie wszystkie teksty będą i są dla entuzjastów, część będzie dla początkujących i tej części oczywiście nie trzeba czytać i komentować, że "benchmark umiera". ;-)

majster-b

2 + - 2012-04-11 16:32

Wyrozumiałości jest bardzo dużo. Ale litości! Czy musicie nas karmić taką papką? Ja wiem że nie muszę tego czytać i muszę przyznać że nie czytam. Dla mnie coraz mniej jest na benchmarku dobrych artykułów do czytania. W każdym tekście reklamy (przykład: tekst o tuszach HP - litości), w każdym jakieś próby wywołania dodatkowych odsłon i inne zabiegi.

Prawda jest taka, że wymieniacie grupę docelową z entuzjastów na początkujących. My to widzimy, szkoda tylko że Wy nie chcecie tego zobaczyć. Widać za mało jest odsłon i kliknięć generowanych przez samych entuzjastów. Benchmarkiem rządzi kasa i reklama. To bardzo kole w oczy wszystkich którzy pamiętają stare dobre czasy. Amen.

Grzegorz Kubera

0 + - 2012-04-12 08:31

majster-b, masz treść za darmo, za którą nie płacisz ani grosza, a jeszcze piszesz, że "rządzi nami kasa i reklama". No litości. Może mamy wyłączyć wszelkie reklamy i zmienić nazwę na "serwis charytatywny"? To chyba oczywiste, że musimy zarabiać, aby się utrzymać i funkcjonować. Myślisz, że kasę na serwis dostajemy od św. mikołaja? Że też czasem trzeba wam takie oczywistości wypisywać...

majster-b

1 + - 2012-04-20 13:11

Szanowny Kolego,

Ja wiem, że jeśli macie zarabiać to muszą być reklamy. Problem w tym, że na benchmarku większość artykułów jest reklamą lub są tak skonstrowane aby non stop odświeżać stronę i generować statystyki odsłon, by jak wiadomo oglądać reklamy.

"masz treść za darmo, za którą nie płacisz ani grosza, a jeszcze piszesz, że "rządzi nami kasa i reklama". No litości. Może mamy wyłączyć wszelkie reklamy i zmienić nazwę na "serwis charytatywny"?"

Merytorycznych tekstów jest tylko kilka %, więc chyba łachy za dużej nam nie robicie. Generalnie doszło do totalnego wypaczenia bo zaczyna to wyglądać jak w telewizji - 15 min filmu/30 min reklam. Poza tym nie ukrywajmy faktu że teraz teksty powstają po to aby sprzedawać reklamy a nie odwrotnie jak kiedyś...

żal...

kitamo

1 + - 2012-04-12 09:49

Problem w tym ze jak widac pod tym artykulem zaden poczatkujacy sie nie podpisal, i watpie by ktos marnowal czas na to by czytac cos co jest pod klawiszem F1 w windowsie, lub w instrukcji obslugii komputera.

Pierwsza zasada przy pisaniu tego typu tekstow brzmi - nie szkodzic.

Takie działania mogą byc bardzo szkodliwe. Na codzien pracuje w serwisie komputerowym i takich magikow z wylaczonym touchpadami to mam po kilka sztuk tygodniowo, dzieki temu niby "poradnikowi" jak znam zycie to jeszcze ich przybedzie, bo ile to laikow wylaczy sobie tablet zanim zorientuje sie ze nie ma myszki podlaczonej albo przy okazji wylaczy cos jeszcze. A tak to przypadkiem ktos wdusil Fn+F6 i telefonicznie mozna mu wytlumaczyc jak wlaczyc touchpad again. Poza tym od dawna nie widzialem laptopa ktory by nie posiadal przycisku lub kombinacji przyciskow do wylaczenia touchpada. Moge uslyszec jaki to model nie posiada bo az ciekawosc mnie zzera.

Jak ktos jest amatorem to nie ma sensu karmic go papka ktora mozne narobic sporo szkody, dla ludzi ktorzy maja kiepskie rozeznanie z komputerem sa gotowe rozwiazania a nie grzebanie w managerze urzadzen bo to az prosi sie o kontuzje.

"Benchmark to jeden z najstarszych i największych serwisów technologicznych w Polsce. Redakcja mieści się w Poznaniu, niemniej współpracujemy z dziennikarzami i entuzjastami komputerów z całego kraju."
Co raz to mniej widze tej wspolpracy z entuzjastami komputerow. Co raz wiecej plotek i artykulow zapchaj- dziura.

jokastakasjana

0 + - 2014-02-16 00:33

Problem w tym że chyba nie umiesz czytać komentarzy ,

Pozdrawiam początkująca .

jokastakasjana

0 + - 2014-02-16 00:37

Dzięki , podawajcie również informacje dla takich laiczek jak ja .

aendrju

1 + - 2012-04-11 17:27

dopisujcie się pod spodem z pomysłami zrobimy artykuł w komentarzu
10+ sposobów jak odpalić laptopa za pomocą przycisku power:

aendrju

0 + - 2012-04-11 17:27

otwierasz i naciskasz power

aendrju

0 + - 2012-04-11 17:28

prosisz kogoś o odpalenie laptopa

aendrju

0 + - 2012-04-11 17:28

w nocy szukasz po omacku

aquadigger

0 + - 2012-04-11 20:46

walenie łopatą aż do skutku

majster-b

0 + - 2012-04-12 07:47

można strzelić w stronę przycisku z railgun'a

jokastakasjana

0 + - 2014-02-16 00:40

A co to jest ?

wroblos122

0 + - 2012-04-12 08:18

Poradnik normalnie pierwsza klasa :)
Niedługo może jeszcze zrobisz jak klikać podwójnie myszką

Brudka

-1 + - 2012-04-12 14:19

He he he

No to za ciosem :D

Jak zrobić kupę ?
Jak się podetrzeć ?
Jak zasznurować buta ?
Jak włączyć wtyczkę do gniazdka 230V ?
Jak puścić bąka ?
Jak od sikać się pod krzakiem ?
Jak zrobić sobie herbatę (opcja z cukrem lub bez) ?
Jak (tu wpisz cokolwiek) ?

Polecam, to tematy na kilka miesięcy, a jakie będzie zainteresowanie w komentarzach.

Przykładowo o stolcu można zrobić pogadankę na cały tydzień a i zapewne można by się w temacie doktoryzować ;)

Benchmarku i Sabo - nie idźcie tą drogą !!! ;)

Brudka

-1 + - 2012-04-12 14:20

Aaaaaa...

I nie gryźcie mebli w pokoju redakcyjnym ! ;)

jokastakasjana

0 + - 2014-02-16 00:30

Sądząc z podawanych przez ciebie tematów , chyba jesteś nawet nielegalną blondynką , nie dochodząc już nawet płci .

henry230

0 + - 2012-04-13 12:44

Powiem po krótko macie racje ze coraz więcej słabych artykułów,ale co się dziwicie?
jak wasz poziom jest jeszcze niższy?Przykład
He he he

No to za ciosem :D

Jak zrobić kupę ?
Jak się podetrzeć ?
Jak zasznurować buta ?
Jak włączyć wtyczkę do gniazdka 230V ?
Jak puścić bąka ?
Jak od sikać się pod krzakiem ?
Jak zrobić sobie herbatę (opcja z cukrem lub bez) ?
Jak (tu wpisz cokolwiek) ?
przecież to aż boli jak się na takie coś patrzy ile ty masz lat 3?
Po co piszesz o kupie?,bąku?jak chcesz zrobić wrażenie i by cie benchmark wysłuchał to nie pisz takich tekstów tylko napisz tak jak pisałeś np jak włączyć wtyczkę do gniazdka 230V ? to już przynajmniej na jakimś poziomie i ma sens przekazu.
Ale rozumiem wasza frustracje sam sprzedaje sprzęt i czasem naprawiam ,i sporo miałem klientów którzy mówili np ze drukarka uszkodzona bo nie drukuje ,a włożył pan prawidłowo tusz pytam się a on tak no to ja wkładam ten tusz i co działa,ale w życiu nie pomyślałbym o recenzji (jak włożyć prawidłowo tusz )tak to wygląda ze touchpadem od tego panowie jest forum by pisać o takich pierdółkach

henry230

-1 + - 2012-04-13 12:46

P.s gdzie ta edycja?która miała być już rok temu?

henry230

0 + - 2012-04-13 12:48

Ja rozumiem ze to wasz portal i wy nim kierujecie ale prosiłbym zacznijcie słuchać użytkownik i ich prośby oczywiście te mądre taką jest właśnie edycja.Pozdrawiam
Aha oczywiście macie i super recki:)

Kowal99

-1 + - 2012-04-13 17:52

Ale po co tochpada wyłączać ?

jacob000

1 + - 2012-04-14 22:10

nigdy nie wyłączyłem touchpada w lapie, nawet podczas pisania na klawiaturze nie miałem sytuacji aby coś mi on przeszkadzał w pracy a pisze na klawiaturze bardzo dużo. Zresztą w synapticu jest opcja wykrywania nieumyślnego dotykania touchpada nadgarstkiem.

Co do samego pomysłu na artykuł to kurde no nie popadajmy w skrajność. W internecie jest masa stron z takimi poradnikami a portal który chce łączyć entuzjastów i początkujących nie ma racji bytu bo jednak jeśli coś jest do wszystkiego to jest z definicji do dupy.

krzysiek88

0 + - 2012-04-26 13:36

też nigdy nie miałem potrzeby wyłączania touchpada ;)

FleshRider

0 + - 2012-07-29 20:02

Nie lepiej byłoby wylaczyc go klawiatura ? ;D

nextmax

0 + - 2012-10-22 15:08

Super, dzięki, nie zauważyłem tego na klawiaturze, a mnie już trafia przy pisaniu maili, zawsze najadę na tego touchpada paluchem i problem - gdzieś ucieka kursor+klik+inne miejsce pisania, a potem rozczytywanie się co usunąć, wyciąć i zostawić.
w ASUS Aspire 5733 [FN]+[F7].


Pozdrawiam

jokastakasjana

0 + - 2014-02-16 00:26

Co to ma być ???

Banda snobów przemądrzałych o wygórowanym ego ?
Zapomniał wół jak cielęciem ?

Dziękuję stronie benchmark za pomoc w wyłączeniu tej kurw... touchpada :-) :-) :-)

Jestem początkująca więc będę się do benchmarka zwracać bardzo często o pomoc , pozdrawiam pomocników . A wy zakichani komentatorzy cmoknijcie się w cztery litery .

 
zgłoś naruszenie netykiety lub złe
zachowanie

Polecamy
Polecane klawiatury. TOP-10 kwiecień 2014
Szukasz najlepszej klawiatury? W TOP-10 polecamy wyróżniające się lub ...
kategoria: klawiatury producent: A4Tech Ocena: - 17
Samsung Galaxy S4 mini - sukces w mniejszej skali?
S4 mini ma wielkość zbliżoną do S2, ale wydajnościowo konkurować może z ...
kategoria: producent: - Ocena: - 34
Nokia Lumia 520: jak tani może być dobry Windows Phone 8?
Najnowszy budżetowy smartfon Nokii sprzedaje się jak ciepłe bułeczki. ...
kategoria: smartfony, telefony producent: Nokia Ocena: 13 28
LG Swift G: gdyby przy tworzeniu Nexusa 4 nie maczało rąk Google
Niepozorny na pierwszy rzut oka smartfon, Nexus 4 tak jak widzi go LG, który ...
kategoria: smartfony, telefony producent: LG Ocena: 9 16
Grid 2 – optymalne karty graficzne i recenzja gry
Świetna oprawa audiowizualna i rozgrywka bardziej w klimatach arcade niż ...
kategoria: gry producent: Codemasters Ocena: 6 56