Na topie

Dlaczego AMD Ryzen i Vega będą fajne

Autor:

Szef strefy Komputery

więcej artykułów ze strefy:
Komputery

Bo ja tak mówię. A tak serio - powodów jest całe mnóstwo.

  • Dlaczego AMD Ryzen i Vega będą fajne | zdjęcie 1
Ocena redakcji

5

super

 

A A

Wystarczy napisać dowolnego newsa o nowej karcie graficznej lub procesorze AMD, by w komentarzach rozpętała się wojna fanbojów. Nie należy zapominać o nagłych zlotach malkontentów, którzy kwieciście będa wszystkich przekonywać dlaczego nowe produkty należy zawczasu spuścić w klozecie i opowieści o tym jak "Czerwoni" poniosą spektakularną porażkę. Po raz kolejny oczywiście.

A przecież nadchodząca premiera procesorów Ryzen i kart Vega to świetna wiadomość dla każdego entuzjasty sprzętu - niezależnie od tego, czy preferuje procesory Intela, czy też karty graficzne NVIDII i czy hipotetycznie byłby zainteresowany zakupem tych produktów.

Oczywiście nie da się wykluczyć, że nowe produkty będą po prostu... poniżej oczekiwań, które są przecież ogromne. Ze swojej strony kibicuję AMD, żeby wszystko poszło jak najlepiej.


cykl "Z życia redakcji" ;-)

Bo niby komu miałbym kibicować? Ani Intel, ani NVIDIA nie potrzebują teraz poklepywania po ramieniu, ani dziewczyn z pomponami zagrzewających ich do walki. Są na fali, rządzą na dzielni i rozdają karty. Nie da się ukryć, że ostatnie lata nie były łatwe dla AMD. Zbierzmy jednak do kupy kilka faktów.

Procesory AMD Ryzen

Z całym szacunkiem dla Intela, na rynku procesorów desktopowych panuje zastój, a ostatnią innowacyjną premierą był Broadwell (pamięć L4 i Iris), potraktowany zresztą wyjątkowo po macoszemu (dwa procesory na krzyż). Wycofanie się z tych dwóch nowinek w kolejnych generacjach procesorów traktuję zresztą jako sygnał, że ktoś w Intelu stwierdził, że nie ma potrzeby być takim hop do przodu – przecież i tak nikt nie goni, więc ludzie będą musieli kupować nasze procesory bez względu na to, co im zaoferujemy.

Dlaczego powinniśmy się cieszyć z premiery procesorów Zen?

  • inżynierowie Intela będą musieli w końcu ruszyć tyłek
  • dostaniemy procesory z segmentu high-end, gdzie AMD od dawna była nieobecne
  • otrzymamy jedną podstawkę dla APU i CPU (AM4)
  • wszystko wskazuje na to, że AMD poradziło sobie z wydajnością pojedynczego rdzenia
  • nawet najdroższe modele Ryzen powinny być tańsze od odpowiedników Intela, choćby z powodu braku czterokanałowego kontrolera RAM

Karty graficzne AMD Vega

Z całym szacunkiem do NVIDII - a chylę czoła przed energooszczędnością i dopracowaniem 16-nanometrowego procesu kart Pascal - to firma ta wywindowała ceny kart graficznych do absurdalnego poziomu.

Vega wcale nie musi być tak wydajna jak NVIDIA Titan X. Gdyby zresztą tak było i tak znaleźliby się niezadowoleni – bo AMD „ledwie” dobiło do wydajności karty konkurencji sprzed pół roku. Szczerze byłbym zadowolony, gdyby okazało się że może konkurować z 1080 przy nieco niższej cenie. Co i tak byłoby dla mnie za dużo, bo wydatek około 3 tysięcy na kartę graficzną to dla mnie kosmos. 

Co da nam AMD Vega?

  • wejście na rynek pamięci HBM drugiej generacji
  • walkę cenową w wysokim segmencie kart graficznych

Jakie jest to istotne dla nas - klientów, widać choćby na przykładzie (wyższego) segmentu średniego. Gdyby nie Radeon RX 480, NVIDIA nie miałaby absolutnie żadnego powodu by tak nisko wycenić GTX 1060.

AMD wcale nie musi się bić o tytuł producenta najwydajniejszego procesora, czy karty graficznej na rynku. To ważne wizerunkowo, miłe dla fanów, ale średnio istotne dla zwykłego użytkownika.

Nie ma oczywiście nic złego w byciu fanem (nie mylić z fanbojem). Z moich doświadczeń wynika raczej, że to NVIDIA posiada większą ich rzeszę. Przebywając w Austin na premierze NVIDIA Pascal nosiliśmy koszulki z napisem "GeForce GTX 1000 series". Zaczepił nas nie tylko sprzedawca w sklepie, pytając czy chodzi o premierę nowych kart GeForce, ale i parę dziewczyn z pytaniem, czy to dziś jest premiera nowych kart NVIDII i... gdzie będzie impreza.


Takie tam, z Jen-Hsun Huangiem

Bądźmy fanami nowych technologii, a nie konkretnej barwy. Każdy z producentów ma do zaoferowania coś ciekawego, a na końcu i tak zyskujemy my - użytkownicy.

Odsłon: 29646 Skomentuj artykuł
Komentarze

88

Udostępnij
  1. mutissj
    Oceń komentarz:

    -33    

    Opublikowano: 2017-01-15 17:51

    Pokaż komentarz zakopany przez użytkowników

    Dooma tylko pokazali, który na VULKANIE preferuje Radeony

    A może konfrontacja w grze GTAV czy BT1?

    Skomentuj

    1. Fenio
      Oceń komentarz:

      24    

      Opublikowano: 2017-01-15 20:49

      To Radeony źle działają w BF1 ?

      Skomentuj

    2. Hans Olo
      Oceń komentarz:

      17    

      Opublikowano: 2017-01-16 07:40

      To nie "doom" preferuje radeony, tylko radeony są lepsze w vulcanie. Ot co.

      Skomentuj

    3. kiziamizia2
      Oceń komentarz:

      9    

      Opublikowano: 2017-01-16 10:21

      pokazali testy w Star Wars BF to ten sam silnik co BF1 i ladnie latala Vega wiec nie wiem

      Skomentuj

    4. BrumBrumBrum
      Oceń komentarz:

      5    

      Opublikowano: 2017-01-16 15:25

      do tej pory nvidia maczała paluchy niemalże w każdej produkcji, a ty hejtujesz amd że jedynie doomowi pomogli.

      Skomentuj

  2. mjwhite
    Oceń komentarz:

    -11    

    Opublikowano: 2017-01-15 17:53

    Pokaż komentarz zakopany przez użytkowników

    problem z amd polega na tym że obiecuje gruszki na wierzbie.

    Skomentuj

    1. Sharimsejn
      Oceń komentarz:

      -2    

      Opublikowano: 2017-01-15 22:13

      Dla mnie jest obojętne kogo będę miał kartę. Wezmę pod uwagę parę czynników jak cena, wydajność, konkurencyjność względem przeciwnej marki oraz w jakich kolorach maluje się przyszłość modelu. Jeśli nvidia wypuszcza jakąś tam rodzinę kart, to nie mówię by AMD wypuszczało w tym samym czasie ale i tak mieli poślizg z tego co pamiętam? (Proszę mnie wyprowadzić z błędu jeśli źle piszę). W dodatku najmocniejszy model rx480 nawiązał "jakąś" tam walkę z gtx 1060. Wspomnę, że jeszcze mamy 1070 i 1080. Topowe Vegi podobno mają być na poziomie 1070 Ti i 1080Ti około. No ok ale nvidia wypuści odświeżone i nieco mocniejsze wersje Ti kiedy AMD wypuściło tak jakby dwie rodziny w jednej nvidii. Życzę jednym i drugim sukcesów ale jak na razie jestem nieco zawiedziony AMD. Zwłaszcza, że mieli przyspieszyć premierę Vegi, a teraz oficjalnie podają, że będzie to uwaga...pierwsza połowa 2017. -.-

      Skomentuj

      1. Marucins
        Oceń komentarz:

        1    

        Opublikowano: 2017-01-16 08:33

        Zwiedziony? raczej wkurzony - dlaczego tak się ociągają, a może to nVidia powinna dostać bęcki?

        Bierzesz pod uwagę karty z 3-4 tysiaki? No tak w sumie w co drugim PC takie siedzą.

        Może lepszym rozwiązaniem byłaby stagnacja - tak z 2 lata. Aby nic z kart GPU na rynku się nie pojawiło przez co producenci wzięliby do serca optymalizację i wymagania nowych gier.

        Skomentuj

        1. Sharimsejn
          Oceń komentarz:

          2    

          Opublikowano: 2017-01-16 15:03

          Biorę pod uwagę droższe karty bo o dziwo trochę moich znajomych je ma. Ogólnie uważam też, że 1070 i 1080 kosztują o trochę za dużo. Jednak jeśli nie mają konkurencji to co się dziwić.

          Skomentuj

      2. BrumBrumBrum
        Oceń komentarz:

        -1    

        Opublikowano: 2017-01-17 11:59

        w dużej części racja, ale podstawowe pytanie brzmi: ile chcesz wydać kasy na kartę graficzną? i się okazuje że jednak nie chcesz w grafikę władować 3000 PLN, czyli nie interesują cię grafiki z najwyższej półki. Skoro więc jednak sięgniesz do półki trochę niższej, to się okaże że masz jednak wybór pomiędzy AMD i Nvidia, bo nikogo innego w tym segmencie wydajności na PC po prostu nie ma. Jeśli będziesz mógł kupić taniej od AMD daną wydajność, to po prostu kupisz. Tak podchodzi większość klientów, dlatego tak dużo sprzedaje się np. kart zintegrowanych, które się mieszczą w akceptowalnej przez klienta kwocie.

        Skomentuj

    2. BrumBrumBrum
      Oceń komentarz:

      -1    

      Opublikowano: 2017-01-16 15:27

      ja za to widzę że AMD konsekwentnie realizuje niemalże każdy z pokazanych slajdów. ja czekam z utesknieniem na podwójną architekturę x86 + ARM :) ale jeszcze trochę pewnie poczekam.

      Skomentuj

  3. qverious
    Oceń komentarz:

    30    

    Opublikowano: 2017-01-15 18:05

    Właśnie. Tak naprawdę to fani Nvidii i Intela powinni najmocniej trzymać kciuki za to, że Ryzen i Vega będą biły konkurencję na głowę. Tylko dzięki temu mogliby kupić sprzęt swoich ulubionych producentów znacznie taniej.

    "Bądźmy fanami nowych technologii, a nie konkretnej barwy."
    Eee tam, przecież wtedy nie powstałoby 95% wpisów pod artykułami/newsami o sprzęcie, w których fani jednej barwy próbują przekonać do swoich racji resztę świata.

    Skomentuj Historia edycji

    1. Adios6293
      Oceń komentarz:

      -11    

      Opublikowano: 2017-01-15 18:42

      Pokaż komentarz zakopany przez użytkowników

      Tylko ze przez kupywanie tylko Intela i nVidie, AMD jest gdzie jest prawie ze bankrutem

      Skomentuj

      1. qverious
        Oceń komentarz:

        1    

        Opublikowano: 2017-01-15 19:11

        Dlatego fani AMD też powinni mocno trzymać kciuki za to, że Ryzen i Vega będą biły konkurencję na głowę.
        Bo wg mnie zdecydowanie najliczniejszą grupę (liczniejszą o rzędy wielkości od pozostałych) stanowią klienci, którzy nie są fanem żadnego producenta, tylko kupują najwydajniejsze podzespoły w kwocie, którą chcą wydać. Jeśli Ryzen i Vega byłyby lepsze, to zdecydowana większość tych klientów powinna je wybrać, a tym samym podreperować finanse AMD.

        Skomentuj Historia edycji

        1. mjwhite
          Oceń komentarz:

          2    

          Opublikowano: 2017-01-15 20:18

          większość kupuje to co im sprzedawca poleci i sprzeda. Dobry produkt sam się obroni taka prawda.

          Skomentuj

          1. suntzu
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2017-01-16 00:49

            To czemu z okresie HD5 można kupić praktycznie lapki tylko GPU z NV i te sparowane z nehalemem były czasem pokroju 330m.
            GPU AMD w tym czasie był energooszczędniejsze, wydajniejsze, wsparcie dla DX11 miał.

            AMD latami miało platformę Geode, która nie miałą konkurencji od Intela. Dopiero ATOM wszedł w ten segment.
            Zdaję się tylko OneLaptopPerChild? na korbkę był...

            Potem był brazos też dość udany na tle Atomów jednak udziały brazosa nie były proporcjonalne do dzisiejszych udziałów Intela.

            Skomentuj Historia edycji

          2. mjwhite
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2017-01-16 09:21

            właśnie temu że sprzedawcy ich nie "polecali" jak dobre by nie były

            Skomentuj

          3. suntzu
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2017-01-16 12:50

            Czyli dobry produkt sam się nie obroni... bronić musi sprzedawca. Ten ma wiedzę na poziomie tego co zalega w magazynie.

            Dwa nie przeczytałeś ze zrozumieniem. Jak mam wybrać lapka z HD5 jeśli wszystkie lapki w ofercie były z tworem NV 330m?
            lol...

            Skomentuj Historia edycji

          4. Marek1981
            Oceń komentarz:

            -2    

            Opublikowano: 2017-01-16 10:27

            Dobry produkt...eh Przypomnieć tylko czasy P4. Światem rządzą korporacje i malutcy nie podskoczą.

            Skomentuj

          5. owatanka
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2017-01-16 17:18

            Tak samo jest ze smartfonami czemu iphony czy samsungi sie dobrze sprzedaja skoro obok sa lepsze propozycje? bo kolega ma a skoro kolega ma to ja gorszy nie bede tez wybiore jeden z powyzszych a spprzedawca nie bedzie odradzal.
            Tak samo jest i z pc wiekszosc ludzi kiedy pytam co tam maja w kompie to mowia i5 albo i7 i karte 2 giga jak bym slyszal tego gostka z radia "procesor intel karta graficzna dzifors dwa giga za jedyne..."

            Skomentuj

      2. Reqiem88
        Oceń komentarz:

        -11    

        Opublikowano: 2017-01-15 19:15

        Pokaż komentarz zakopany przez użytkowników

        A niby czemu mamy kupować AMD na siłę i mieć gorszą wydajność?

        Skomentuj

        1. Adios6293
          Oceń komentarz:

          0    

          Opublikowano: 2017-01-15 22:32

          Bardziej chodzi mi czasy HD4000 - HD7000 gdzie AMD bylo konkurencyjne a czasem lepsze a nVidia itak sprzedala wiecej kart

          Skomentuj

        2. Marek1981
          Oceń komentarz:

          2    

          Opublikowano: 2017-01-16 10:32

          Jak tak uważasz to widać że się nie znasz. Ja mam r9 270 i w miarę upływu czasu wyprzedza modele nv co były od niego wydajniejsze. Co więcej dłużej mogę nie zmieniać grafy (dx12,vulkan) i nie płacić korporacjom.

          Skomentuj

          1. owatanka
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2017-01-16 17:20

            Bo nvidia robi tak aby nowe karty dzialaly lepiej na nowych sterownikach a starsze coraz gorzej co jest dosc ciekawe ale sprzedaz idzie.

            Skomentuj

          2. kitamo
            Oceń komentarz:

            -1    

            Opublikowano: 2017-01-16 21:00

            ale AMD robi tak ze nowe karty mają problem z nowymi sterownikami i robią to od lat.

            Skomentuj

      3. BrumBrumBrum
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2017-01-16 15:33

        to akurat nie z winy kupujących, bo to zarząd AMD sam sobie wielokrotnie strzelił w stopę. Dopiero po wymianie zarządu i częściowej wymianie akcjonariatu, zaczęło się efektywne zarządzanie firmą.

        Skomentuj

    2. heli_plock
      Oceń komentarz:

      3    

      Opublikowano: 2017-01-15 19:26

      Dokładnie. Patrz wyżej hehe

      Skomentuj

  4. dopelfinger
    Oceń komentarz:

    33    

    Opublikowano: 2017-01-15 18:27

    Autor dobrze mówi Nvidia i Intel dowaliła ceny z kosmosu te dwie firmy tak zdzierają z nas kase żę pała siada, smiechu warte żeby karta kosztowala ponad 3 tys a to jedna z czesci do kompa.Procesory intela to już parodia powinni nakręcić komedie na ten temat bo na dzien dzisiejszy to procka można nie zmieniac latami od czasów 2600k.

    Chce żeby Amd wkońcu obniżyło dla nas wszystkich ceny a to za sprawą wypuszczenia nowych kart i procesorów.

    Czy mnie nie stać na karte 1080 oczywiscie że stać ale wole pojechać na wakacje z kobietą za te pieniądze i chociaż lubie grać to nie będe płacił wyssanych z palca cen z powodu braku konkurencji.Wogle to uważam że ktoś takim firmom jak Nvidia i Intel powinnien dobrać sie do dupy za sztuczne zawyżanie cen na rynku mam dość tej pazerności.

    Czy jestem fanbojem serio to mam w D.... od kogo kupię karte byle to była cena przystępna i rozsądna i nie będe nosił jak głupol koszulek po miescie zielonych czy czerwonych.

    Skomentuj Historia edycji

    1. Radical
      Oceń komentarz:

      -9    

      Opublikowano: 2017-01-15 21:23

      To parodia za zadna firma do tej pory nie wypuscila sensownych procesorow aby zagrozic intelowi i mozna siedziec na 2600k

      Skoro musisz wybierac miedzy wakacjami a 1080 to znaczy ze Cie jednak na niego nie stac :) Ceny nie sa zawyzone tylko takie ustalil rynek. Nvidia moze sobie ustalac ceny jakie chce za swoje produkty a Ty masz prawo ich nie kupowac, ale jak widac ludzie kupuja.

      Dodam od siebie ze od lat kibicuje amd i staram sie zawsze kupowac ich produkty. Teraz mam intela bo amd nie oferowalo nic o tej wydajnosci (wczesniej mialem zawsze amd poczawszy od k6-2 400) a ostatnia karta od nvidii byl geeforce 2ti titanium ;)

      Skomentuj Historia edycji

      1. elmak
        Oceń komentarz:

        11    

        Opublikowano: 2017-01-15 22:40

        "Skoro musisz wybierac miedzy wakacjami a 1080 to znaczy ze Cie jednak na niego nie stac :)" Widocznie nie zrozumiałeś co miał na myśli a miał to, że mimo że jest graczem nie będzie przepłacał. Proste. Niektórzy myślą racjonalnie a nie lecą do światełka jak ćmy.

        Skomentuj

      2. BrumBrumBrum
        Oceń komentarz:

        -1    

        Opublikowano: 2017-01-16 15:53

        jak cię czytam to widzę że odstawiasz jakiegoś mafiozo z czarnej dzielnicy z grubym złotym łańcuchem na szyi, ale zabrakło ci wiedzy. zapomniałeś jak działa rynek, oraz co znaczy monopol i oligopol. firma inaczej się zachowuje w warunkach konkurencji, a inaczej w warunkach zmonopolizowanych, w każdym z tych przypadków, maksymalizacja zysku firmy przebiega inną metodą. w warunkach rynkowych, trzeba popatrzeć na krzywą popytu/podaży i ..... konkurencji, w warunkach monopolu wygląda to inaczej, można narzucać ceny.
        Mam nadzieję że poniższa lektura pozwoli ci lepiej zrozumieć co się na rynku dzieje: https://pl.wikipedia.org/wiki/Monopol

        Skomentuj

  5. michalwi
    Oceń komentarz:

    2    

    Opublikowano: 2017-01-15 19:06

    Tytuł zawiał trochę fanbojem ale całe szczęście artykuł niezły i argumenty trafione ;)

    Skomentuj

  6. qverious
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2017-01-15 19:34

    Co do innowacji i potraktowania po macoszemu Broadwelli. Moim zdaniem było tak dlatego, że ta generacja po prostu nie miała sensu dla desktopów. Architektura była taka sama jak w Haswell i Devil's Canyon a maksymalne taktowania niższe, przez słabsze dopracowanie nowego procesu. Dlatego Intel dodał pamięć L4 i Iris, żeby móc udawać, że to procesory dla małej niszy klientów, którzy podobno kupują procesor droższy niż i5-4690K i nie zestawiają go z dedykowaną kartą grafiki.
    Jeśli moja teoria jest prawdziwa to w identycznej sytuacji będą procesory Cannon Lake i albo procesory tej generacji w ogóle nie pojawią się dla desktopów albo będą znowu miały podobne innowacje jak Broadwell.

    Skomentuj Historia edycji

  7. piwo1
    Oceń komentarz:

    5    

    Opublikowano: 2017-01-15 19:42

    a ja tam bede funem amd i tego sie nie wstydze. wychowalem sie czytajac pckuriera w latach 90tych, biegalem do kiosku co miesiac by dowiedziec sie co nowego kombinuje amd, gdzie lzy przelewalem jak Dawid k6-2 walczyl Goliatem pentiumem mmx. pozniej k7 z PII. cala ta historia jest piekna i pelna porazek amd mimo szczerych checi. zawsze byli w plecy bo cos. albo fabryki nie nadazaly z produckja. albo proces produkcji byl bardziej zacofany, albo skazani byli na niepowodzenie bo producenci oprogramowania olewali ich z kazdej strony mimo innowacyjnych technologi, albo koknkurent gral nie dokonca czysto. malutkiemu zawsze piach w oczy. i ja osobiscie wlasnie dlatego zawsze produkty intela omijam szerokim lukiem. tak samo jak omijalem akceleratory voodoo kiedy rzadzily ja wybieralem sisa czy nvidie rive128. moze to w mojej naturze wspierac slabszych ale wlasnie dlatego jestem funem amd, bo wiem jak bardzo chca i jak zawsze maja pod gorke.
    http://januszg.hg.pl/teksty/mikroprocesory.html

    Skomentuj Historia edycji

    1. Himoto
      Oceń komentarz:

      8    

      Opublikowano: 2017-01-15 20:13

      Oj nie zawsze mieli pod górkę, były okresy że i CPU i ich GPU było TOP a konkurencja musiała gonić ich rozwiązania [owszem były to krótkie okresy ale jakie wtedy tempo rozwoju panowało xD ]

      Skomentuj

      1. piwo1
        Oceń komentarz:

        2    

        Opublikowano: 2017-01-15 20:26

        nigdy tak nie bylo. moze byli top jesli chodzi o wydajnsoc ale nigdy nie byli top jesli chodzi o sprzedaz swoich rozwiazan. a tylko wysoka sprzedaz to kasa i bycie na szczycie. amd nigdy nie zarabialo wystarczajaco. nigdy nie mieli kasy wystarczajacej na rozwoj. zawsze na krawedzi bo konkurencja robila wszystko by do tego nie doszlo. amd probowala ale zawsze czegos brakowalo do wspiecia sie wyzej. to przykre ale to jak walka malutkiej firmy z gigantami na rynku. niemozliwa do wygrania. teraz po latach ta firma ma znowu szanse, ale znow ma wroga. jest nim postrzeganie amd przez klienta. bo po latach sprzedawania szajsu wiekszosc ludzi traktuje produkty amd jak towar dla ubogich. jak wprowadza dobry produkt beda potrzebowali lat bycia na topie by zmienic swoj wizerunek. tego nie da sie zbudowac jednym produktem.

        Skomentuj Historia edycji

        1. qverious
          Oceń komentarz:

          0    

          Opublikowano: 2017-01-15 22:27

          Krótko, przez rok począwszy od Q3 2004 mieli większy udział w rynku kart niż Nvidia. Ale faktycznie przez ostatnie 9 lat różnica była już mocno na ich niekorzyść. A po premierze GTX 970 wzrosła jeszcze bardziej (do wręcz kilkukrotnie niższego udziału).

          cdn.wccftech.com/wp-content/uploads/2015/04/Nvidia-AMD.png

          Skomentuj

          1. musslik
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2017-01-16 11:54

            Bo AMD zażądają jakieś matoły wpędzając tą firmę co chwila na skraj bankructwa...

            Skomentuj

        2. Smuga
          Oceń komentarz:

          1    

          Opublikowano: 2017-01-16 17:01

          W czasach HD4xxx/5xxx mieli nawet nieco ponad 50% rynku. Niestety od tamtej pory tylko leżą i kwiczą.

          Skomentuj

  8. HardCorak
    Oceń komentarz:

    -1    

    Opublikowano: 2017-01-15 20:28

    tak, AMD Ryzen i Vega będą fajne. Szkoda tylko że już nie wydają sterowników do hd 5xxx, 6xxx a Nvidia wydaje cały czas do konkurencyjnych modeli z tamtych lat. I później są takie sytuacje mam HD6990, chcę zagrać w FIFE 17, NFS 2016 czy BF1 i nie da rady bo najnowsze dostępne sterowniki to 16.2 a gra wymaga 16.3. AMD...

    Skomentuj Historia edycji

    1. piwo1
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2017-01-15 20:34

      a nie mozesz napisac do AMD?

      Skomentuj

      1. HardCorak
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2017-01-16 14:57

        a wiesz co mi odpisali? Że to nie ich wina tylko EA. Nie wiedziałem że EA wydaje sterowniki do ich kart.

        Skomentuj

        1. piwo1
          Oceń komentarz:

          0    

          Opublikowano: 2017-01-16 15:26

          niefajnie. myslalem ze takich odpowiedzi producenci kart nie odpisuja. chamstwo nie poplaca.

          Skomentuj

    2. mastah84
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2017-01-15 22:08

      nV wydaje sterowniki zaniżające wydajność starych modeli. Ktoś mógłby powiedzieć, że to bardzo nieuczciwe zachowanie, ale na pewno znajdą się też inni, którzy to pochwalą, bo to tak jakby pomoc w nabyciu nowszej karty...

      Skomentuj

      1. kubas246
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2017-01-15 22:33

        Chciałbym zobaczyć jakiś konkretny test potwierdzający takie stwierdzenie. Z tego co ja wiem NV wydaje sterowniki bez poprawek wydajnościowych dla starych kart. Nowsze karty coraz bardziej od wcześniejszych generacji "odjeżdżają" bo po prostu stare karty nie dostają nowych poprawek do nowych gier.

        Dlatego np. między GTX980Ti a GTX1070 w dniu premiery w różnych grach to było 10-15% różnicy a teraz w nowszych produkcjach jest to np. 20-25% (akurat wartości zmyślone bo szukać teraz konkretnych testów mi się nie chce)

        Skomentuj Historia edycji

        1. qverious
          Oceń komentarz:

          3    

          Opublikowano: 2017-01-15 23:46

          Jest tak jak piszesz tzn. sterowniki "Game-Ready" optymalizowane pod konkretną grę/gry mają te optymalizacje dla najnowszej architektury.
          Najgłośniejszym ostatnio przykładem były sterowniki dla Project CARS gdzie GTX 960 wyprzedzał lekko GTX 780.
          www.techspot.com/review/1000-project-cars-benchmarks/page2.html
          podczas gdy na premierę był porównywalny z GTX 760.
          www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/geforce-gtx-960-2gb-test/strona/23341.html
          AMD nie ma tego problemu bo od 5 lat ma tylko kolejne generacje tej samej architektury GCN. Przez to, efekt tego braku optymalizacji dla starszych architektur Nvidii jest taki, że gdyby dzisiaj porównać wydajność kart Nvidii i AMD, które 4 lata temu były porównywalne, to pewnie karta AMD wypadłaby znacznie lepiej, więc jej posiadacz (zakładając że wydajność jego karty jest stała) mógłby dojść do wniosku, że Nvidia z czasem obniża wydajność starszych architektur.

          Skomentuj Historia edycji

    3. Eternal1
      Oceń komentarz:

      6    

      Opublikowano: 2017-01-15 23:29

      HD6000 to ostatnia seria oparta na architekturze ATI - VLIW5 oraz nieco usprawnionej VLIW4.
      AMD wszystkie obecne technologie opiera już na własnej architekturze GCN która doczekała się już 4-tej generacji.
      Dla starych kart HD4000-6000 wychodzą już tylko poprawki stabilności w 1 pakiecie na rok.

      nVidia i sterowniki dla starszych generacji? Proszę Cię, to ściema, przerabiałem to długo i boleśnie na własnej skórze mając GTX-a 780.
      nVidia bardzo szybko zapomina o swoich poprzednich kartach i olewa jakiekolwiek optymalizacje w sterownikach.
      Pod tym względem AMD oferuje o wiele lepsze wsparcie z tym że dla swojej własnej archi GCN, czyli HD7000 wzwyż.

      Po co Ci HD6990? Lepszą wydajność oraz efektywność energetyczną zapewni Ci Hawai 290X.

      Skomentuj

      1. HardCorak
        Oceń komentarz:

        1    

        Opublikowano: 2017-01-16 15:07

        Chodzi mi bardziej o to że blokują możliwość grania w nowe gry. O ile jak ktoś ma jakiegoś średniaka z 6xxx to tam jeszcze pół biedy ale jak ktoś ma 6970 czy 6990 karty nadal dające radę w grach to już trochę kiepsko że jest blokada. Co ciekawe gry da się uruchomić na sterownikach od 14.9 do 15.6 (oczywiscie często można spotkać różnego rodzaju artefakty). Na najnowszym dla tej generacji 15.9 czy 16.2 beta nie da rady odpalić. I teraz w sumie pytanie czy to blokuje AMD czy EA. posiadcze kart Nv od serii 4xx jakoś mogą spokojnie grać, nikt nic tam nie blokuje. Jedynie można być nie zadowolonym z osiągów słabszych kart ale przynajmniej gra działa, normalnie działa a nie jakieś artefakty wyskakują.

        Skomentuj

        1. Minimal
          Oceń komentarz:

          -1    

          Opublikowano: 2017-01-17 14:00

          6970 ? błagam Cię wytrzymałem z tą kartą rok z hakiem i wymieniłem na 7970 - to była bardzo słaba konstrukcja, zarzynał ją AA w jakiejkolwiek grze, nie nadawała się do 1080p :) Co innego taki 7970 którego mam do dzisiaj (to już będzie 4 lata) i nawet po przejściu na 1440p ma znakomitą wydajność w sieciówkach typu league of legends.

          Skomentuj

    4. owatanka
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2017-01-16 17:46

      HardCorak jak moze u ciebie nie dzialac bf1 skoro u mnie na radeonie 5870 dziala kiedys mialem z ta gra problem bo wyskakiwal komunikat o nowszych sterownikach ale wedle instrukcji znalezionej w necie zmienilem cos tam w rejestrze ze zamiast sterow v15 gra widziala v16 i dzialalo czyli producent gry blokowal dzialanie gry a nie producent karty.

      Skomentuj

    5. Piotr1969
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2017-01-16 23:41

      A do mojej karty GF9600 GT nie ma nowych sterowników....
      ich nowy program tez nie działa i nic nie wykrywa....

      Skomentuj

  9. Maciej Słaboszewski
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2017-01-15 20:55

    Najbardziej podoba mi się obrazek - "Z życia redakcji". Nie inaczej.;-)

    Skomentuj Historia edycji

  10. kubas246
    Oceń komentarz:

    -1    

    Opublikowano: 2017-01-15 22:10

    Do kasacji

    Skomentuj Historia edycji

  11. kubas246
    Oceń komentarz:

    -1    

    Opublikowano: 2017-01-15 22:10

    Do kasacji

    Skomentuj Historia edycji

  12. kubas246
    Oceń komentarz:

    2    

    Opublikowano: 2017-01-15 22:11

    Będę się "czepiał":

    >inżynierowie Intela będą musieli w końcu ruszyć tyłek

    Lub popatrzmy na to tak, to dzięki Intelowi AMD musiało się ogarnąć i spróbować dostarczyć dobry procesor. Gdyby nie to, że Intel swoimi produktami przegonił AMD i ich FXy to musielibyśmy zadowolić się faildozerami. ;) Nie ma co demonizować Intela bo zrobił to co zrobiłaby każda firma w jego sytuacji, po co miałby rywalizować sam ze sobą. Na jego miejscu AMD zrobiło zapewne niemal to samo.

    >wszystko wskazuje na to, że AMD poradziło sobie z wydajnością pojedynczego rdzenia, nawet najdroższe modele Ryzen powinny być tańsze

    Z takimi stwierdzeniami poczekajmy do oficjalnej premiery, testów i cen. Pamiętajmy, że Polarisy też miały być tanie, niesamowicie wydajne itd. Okazało się, że cenowo była kicha (bo sklepy przyjanuszły w PL, ale i za granicą cudów nie było) a i inne zachwalane rzeczy (pobór prądu, wydajność) były poniżej tego co twierdziły plotki i zapowiedzi.

    >wejście na rynek pamięci HBM drugiej generacji

    Super, tylko oby nie było powtórki z Fury i Fury X gdzie (m.in.) z powodu HBM karty były niesamowicie drogie a i tak ustępowały topowym kartą od NV na GDDR5.

    >walkę cenową w wysokim segmencie kart graficznych

    Zobaczymy po premierze. Bo może się okazać, że AMD tak wyceni Vege że żadnej walki cenowej nie będzie.

    //Ciekawe, wedle licznika zostało mi jeszcze 1100 znaków a nie mogę zamieścić całego komentarza.

    Skomentuj Historia edycji

    1. kubas246
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2017-01-15 22:12

      //Druga część

      >Gdyby nie Radeon RX 480, NVIDIA nie miałaby absolutnie żadnego powodu by tak nisko wycenić GTX 1060.

      A to ciekawe stwierdzenie, bo ja akurat wszędzie czytam jakie to NV jest złe że dało taką cenę GTX1060 a przecież oni tylko dostosowali cenę do RX 480 który wydany został wcześniej. Wróć, nawet dostosowali to złe słowo, bo przecież GTX1060 niereferencyjny był przez długi czas tańszy niż referent RX 480.

      Artykuł czy jak to nazwać bardzo stronniczy. Ja tam AMD kibicuje, bo dobrze by był jakby wydali wreszcie jakieś mocne CPU i odzyskali też rynek GPU, ale nie ma co przedwcześnie rozpływać się nad ich produktami i robić z AMD zbawcy. Mimo wszystko to oni są winni obecnej sytuacji na rynku CPU, to oni nie potrafili stworzyć konkurencyjnego produktu. Ja nie będę obwiniał Intela za to, że przedstawił nieporównywalnie lepszy produkt i to wykorzystuje.

      Jeszcze co do Vegi... plotki o premierze w maju, pewne że Q2 2017. Rok spóźnienia względem GTX1070/1080 i oni chwalą się wynikami w DOOM gdzie na Vulkanie RX 480 wypada minimalnie gorzej niż 1070 a w każdej innej grze (DX11/DX12) konkuruje z GTX1060... W każdej innej grze będzie tylko gorzej. Tak wiem, wczesna wersja sterowników, ale optymistycznie to nie nastawia. Zwłaszcza, że konkurentem Vegi pewnie będą Pascal Refresh o których chodzą plotki.

      Skomentuj Historia edycji

      1. Marcin Jaskólski
        Oceń komentarz:

        1    

        Opublikowano: 2017-01-16 11:07

        Nie patrzę na AMD jako na zbawcę :) po prostu cieszę się, że na rynku będzie konkurencja

        Skomentuj

        1. kubas246
          Oceń komentarz:

          0    

          Opublikowano: 2017-01-16 15:14

          Oby była a czy będzie to nie wiadomo chyba, że redakcja wie coś więcej o Ryzenach niż inni ;)
          Vega mimo ostatniego pokazu (na którym z tego co wiem osoby z benchmark.pl były) to nadal wielka niewiadoma. Przyjdzie premiera, normalnie sterowniki, cena, testy to się zobaczy. Do tego czasu zdążymy też poznać jakieś szczegóły odnośnie możliwej konkurencji w postaci Pascal Refresh.

          Skomentuj

  13. Hans Olo
    Oceń komentarz:

    2    

    Opublikowano: 2017-01-16 07:33

    Tak BTW, to rozwala mnie na łopatki koncepcja bycia fanem zakładu przemysłowego. Kto wykreował tę bzdurę? Czy są tu jacyś fani Zelmera?

    Skomentuj

    1. wasptak
      Oceń komentarz:

      -2    

      Opublikowano: 2017-01-16 08:49

      Są fani Bryki Młodzieży Wiejskiej i 3 pasków na gaciach (często widziani jednocześnie) - to czemu nie ? Poza tym chodzi o produkt a nie o zakład przemysłowy...

      Skomentuj

      1. piwo1
        Oceń komentarz:

        -2    

        Opublikowano: 2017-01-16 09:07

        tu nawet nie chodzi o zaklad tylko o rozwoj technologii. to jak wyscig zbrojen miedzy usa i rosja i kto pierwszy wyladuje na ksiezycu. tak samo jest z intelem i amd. wieczna rywalizacja o dominatora technologicznego. za 10 lat podobnie pewnie bedzie mozna mowic o samsungu i apple. no ale ta rywalizacja trwa za krotko poki co.

        Skomentuj

    2. roman
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2017-01-18 12:01

      Ludzie zasadniczo lubią być w stadzie :) I każdy sobie na jakiejś zasadzie to stado dobiera. Np. stado posiadaczy takiej a nie innej karty graficznej. I jak już w tym stadzie jest i dokonał wyboru to wiadomo że w swoim odczuciu dokonał dobrego wyboru - mało kto lubi się sam sobie przyznać do porażki. I dalej - skoro on dokonał dobrego wyboru - a ktoś inny wybrał coś innego to oczywistym mu się wydaje że ten drugi dokonał wyboru złego. A skoro dokonuje złych wyborów to po prostu jest głupi. A od takiego rozumowania już blisko do fanboystwa :) Kiedyś były "klanowe" walki Atari kontra Commodore, teraz mamy inne.
      Kiedyś myślałem, szczerze mówiąc, że to cecha ludzi młodych ale kiedy jeden wujo 60+ ;) wypalił na pytanie o "dobry aparat foto" (glupie pytanie samo w sobie, ale my tu nie o tym) "Każdy, byle Nikon" straciłem nadzieję :D

      Skomentuj

  14. wasptak
    Oceń komentarz:

    -1    

    Opublikowano: 2017-01-16 08:48

    Beznadziejny art... Jak można na podstawie PR'owego bełkotu i slajdów oczekiwać że AMD w końcu dotrzyma słowa ?

    Poczekajcie ludzie na gotowy produkt a nie nakręcajcie durny hype...

    Skomentuj

  15. SirMichael
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2017-01-16 09:05

    ludzie są spragnieni konkurencji bo Intel i NV szaleją z cenami. Tylko kretyn jest w stanie stwierdzić, że to co się teraz dzieje to jeszcze uczciwa polityka niebieskich i zielonych.

    Skomentuj

    1. piwo1
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2017-01-16 09:22

      moim zdaniem uczciwa bo intel nie zmienial cen w gore od lat. w kolko tyle samo kaze sobie placic za swoje i7. nie to co marki samochodowe. tutaj mozna sobie porownac jak zmieniala sie cena poszczegolnych serii bmw m3w euro. od razu widac gdzie sie sciaga kase. a intel trzyma ten sam poziom w dolarach.
      nvidia fakt. winduje swoje topowe karty w coraz to wyzsze poziomy.

      Skomentuj Historia edycji

      1. mjwhite
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2017-01-16 12:24

        a za procesory GPU nv też więcej czy tyle samo? Praktycznie w każdej generacji kart masz na przykład podwojenie pamięci a czy pamięci tanieją o połowę, żeby zmieścić się w tej samej cenie?
        Ceny rzędu 500$ za kartę były już 15 lat temu przy geforce2 (ultra). Zresztą pierwszy pentium 60 też chyba tyle kosztował, więc nie trochę obiektywizmu u starszych użytkowników i wiedzy u młodszych.

        Skomentuj

      2. kitamo
        Oceń komentarz:

        -1    

        Opublikowano: 2017-01-16 20:58

        nie winduje tylko wszystko drożeje.
        Kiedys chleb kupowałem po 1zł a dziś płace 4zł.
        Kiedys paliwo kupowałem po 80gr, dziś 5zł.

        Ceny się zmieniają a elektroniki najszybciej.

        A przyrownaj to do wydajności za kórą płacisz - zobacz jaka jest skala wydajności w przypadku wejścia nowej generacji dziś, a 10 lat temu.

        Ludzie po prostu przestali na to zwracać uwagę ze można interesować się segmentem srednim a nie tylko topowym.
        Kiedys karty topowe kosztowały do 1500zl, ale nie było w ich wydajności az takiej roznicy jaka jest obecnie pomiędzy 1060 a 1080.

        Zamiast grzebać w topowych konstrukcjach lepiej patrzeć co dzieje się na sredniej polce bo to tu walka niepozornie jest najwieksza.

        Skomentuj

  16. PabloSanto
    Oceń komentarz:

    5    

    Opublikowano: 2017-01-16 09:24

    Podobno Jen-Hsun Huang miał oddać skórzaną kurtkę na WOŚP ale się okazało, że to skaj.

    Skomentuj

  17. Towarzysz Komisarz
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2017-01-16 09:35

    Nie ma co wierzyć w "hype" przed premierą. I to nie tylko ze strony AMD, ale każdej innej firmy. Dopiero jak sprzęt wyjdzie i zostanie przetestowany nie w "slajdach Morawieckiego", a w normalnych testach, zobaczymy ile jest warty.

    Zresztą i tak kupuje się to, co jest najbardziej wydajne przy naszych zasobach finansowych. A to, czy to AMD, Intel czy Nvidia nie ma żadnego znaczenia. Tych firm nie obchodzi, ile razy ktoś napisze że "xxx rządzi a xyz ssie". Więc wszystkie bezmyślne fanbojstwo jest po prostu głupie. Liczy się tylko lojalność wobec portfela :)

    Skomentuj

  18. mic_dys
    Oceń komentarz:

    -3    

    Opublikowano: 2017-01-16 12:15

    Intel od lat jest "tym złym" - gdyby nie AMD, to pewnie do dzisiaj mielibyśmy procesory taktowane poniżej 1 GHz, a do tego 32 bitowe. To AMD się zawsze wyłamywało z filozofii Intela - wziąć jak najwięcej, od siebie dając jak najmniej. Teraz jest jeszcze nadzieja, że w zatęchłym procesorowym światku namieszają jeszcze procesory ARM. Może wtedy rozwój znowu ruszy z kopyta, bo określenie "działa prawo Mooore'a" tych żałosnych podrygów rozwoju procesorów to daleko idące nadużycie. Nadzieja jest jedynie w AMD i ARM. Intel pewnie się dostosuje - tzn. wybierze optymalną dla siebie strategię FINANSOWĄ. Bo to ostatnie potrafi najlepiej. Ale mam nadzieję, żę ta strategia dusigrosza ostatecznie kiedyś Intelowi wyjdzie bokiem.

    Skomentuj

    1. Towarzysz Komisarz
      Oceń komentarz:

      4    

      Opublikowano: 2017-01-16 12:38

      AMD też ma strategię finansową. Że przypomnę podstawy, których uczą studentów na pierwszych zajęciach z mikroekonomii: "Celem przedsiębiorcy jest maksymalizacja zysku". Każda firma chce zmaksymalizować zysk jak najmniejszymi nakładami. Gdyby AMD było w pozycji Intela robiłoby dokładnie to samo.

      Skomentuj

      1. silvver
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2017-03-19 12:52

        "Że przypomnę podstawy, których uczą studentów na pierwszych zajęciach z mikroekonomii: "Celem przedsiębiorcy jest maksymalizacja zysku"."

        Używasz wypaczonej tezy, której nie uczą na studiach finansowych/ekonomicznych od dawna.
        Głównym celem przedsiębiorstwa jest przetrwanie (istnienie) na rynku. A to z kolei jest osiągane przez np. trwałą rentowność i trwałe utrzymywanie płynności finansowej. Firma musi się rozwijać, jeżeli się nie rozwija, tylko stawia na maksymalizację zysku to stoi w miejscu, i za chwilę inni gracze rynkowi ją wyprzedzą.

        I na dodatek wprowadzasz pojęcie zysku, które nie jest wyznacznikiem rozwoju przedsiębiorstwa. Firma może się rozwijać, mieć sumę bilansową w mln, zwiększać sprzedaż etc a zysk praktycznie minimalny.

        Oczywiście nie mówimy tu o przypadkach, gdy ktoś zakłada firmę na jednej kontrakt, nałapie się i po tym ją likwiduje.

        Skomentuj

  19. UB-SB-USB
    Oceń komentarz:

    -3    

    Opublikowano: 2017-01-16 12:47

    Ta czerwona płyta główna wygląda bajer.
    CO do ryzena, to wydaje mi się, ze AMD sześcioma rdzeniami będzie konkurować z i5 ale chociaż będzie konkurować, bo dziś FX-6XXX z i5 raczej tego nie robi.

    Skomentuj

    1. Fenio
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2017-01-16 14:38

      Nie robi bo to nie ten pułap cenowy. FX-6300 kosztuje znacznie mniej niż najtańszy nowy i3 więc porównywanie go do i5 nie ma żadnego sensu. To budżetowa alternatywa dla i3 tak jak FX 43xx stanowi alternatywę dla platformy z Pentium.

      Skomentuj

      1. kubas246
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2017-01-16 15:22

        W obecnej chwili to AMD z alternatywami jest w ciemnej... szafie.
        325zł za Pentiuma 4560 który jak pokazują testy w normalnym użytkowaniu i grach ma wydajność na poziomie i3 6100. Jak pokazują testy w necie taki i3 6100 przebija FX-8350 (i to zauważalnie, bo w BF1 DX12 to jest 12FPS różnicy, DX11 15FPS). Tak więc w tym momencie mamy Pentiuma za 325zł mocniejszego niż FX-8350 za 735zł. Mocniejszy od tego FXa i3 6100 również był tańszy, bo 550zł.

        Skomentuj

        1. Fenio
          Oceń komentarz:

          -2    

          Opublikowano: 2017-01-16 16:03

          Pentium to 2 wątki więc nie sugeruj się średnim fps bo w wielu grach występują mocne spadki płynności i fatalny frametime. Będzie też przybywać gier których nie uruchomisz na 2 wątkowym procesorze bez względu na jego wydajność.

          FX-8300 vs i3-6300 to jest porównanie (ceny z emag.pl) 519zł vs 690zł. i3 jest wydajniejsze ale ta różnica jest proporcjonalna do różnicy w cenie zakładając że każdego FX8300 można ustawić na taktowanie co najmniej do poziomu FX8370.

          Skomentuj

          1. kubas246
            Oceń komentarz:

            2    

            Opublikowano: 2017-01-16 16:22

            Pentiuma 4560 to 2 rdzenie, 4 wątki ;) 325zł, wydajność na poziomie i3 6100. Mowa też o FPS minimalnym a nie średnim.

            >FX-8300 vs i3-6300 to jest porównanie (ceny z emag.pl) 519zł vs 690zł.

            Może bardziej sensowne porównanie. i3 6300 za 550zł vs FX-8300 za 520zł. Jak podałem już wyżej i3 6100 potrafi być zauważalnie wydajniejszy od FX-8350 (4.0GHz), więc na pewno będzie wydajniejszy od FX-8300 @ 3.3Ghz. Mamy więc różnicę TYLKO 30zł.

            Tylko kwestia, że taki FX-8300 swoje ciągnie a co dopiero po OC na 4.0GHz więc na byle jakie mobo go nie wsadzisz (musi być odpowiednio mocna i chłodzona sekcja zasilania) a takiego i3 6100 wrzucisz nawet na najbardziej biedne mobo i będzie. Więc na mobo jest jakieś 100zł oszczędności pewnie. i3 możesz też później zawsze zmienić ma i5 lub i7.

            Skomentuj

          2. Fenio
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2017-01-16 16:42

            Racja, nowe Pentium są 2R/4W i sporo zmieniają w niskim segmencie. To co pisałem tyczyło się aktualnie dostępnych modeli 2R/2W na Skylake.

            Wiadomo że AMD jest mocno w tyle z procesorami względem Intela, nie trzeba mnie co do tego przekonywać :) Jednak jeśli już ktoś pisze o konkurowaniu FX63xx z jakimiś procesorami Intela to na pewno nie będą to i5. Jeśli już ktoś posiada platformę AMD to niekiedy bardziej opłaca się wymienić CPU na wyższy i przeczekać jeszcze jakiś czas niż zmieniać cała platformę na Intela. Wszystko zależy od kosztów.

            Skomentuj Historia edycji

          3. kubas246
            Oceń komentarz:

            1    

            Opublikowano: 2017-01-16 17:35

            Jakby te Pentiumy jeszcze nie byłby dostępne to bym o nich nie pisał jako "można kupić za 325zł". Sklepy w PL już je mają od zeszłego tygodnia (na stanie a nie tylko na stronie).

            Skomentuj

          4. kubas246
            Oceń komentarz:

            1    

            Opublikowano: 2017-01-16 17:35

            Jakby te Pentiumy jeszcze nie byłby dostępne to bym o nich nie pisał jako "można kupić za 325zł". Sklepy w PL już je mają od zeszłego tygodnia (na stanie a nie tylko na stronie).

            Skomentuj

  20. piwo1
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2017-01-16 15:33

    trudno sie neizgodzic:
    https://www.computerbase.de/2017-01/intel-pentium-g4560-test-kaby-lake/3/#diagramm-the-witcher-3-1080p

    Skomentuj

  21. matiblue85
    Oceń komentarz:

    -4    

    Opublikowano: 2017-01-16 17:53

    AMD nie ma startu do Nvidii

    Skomentuj

    1. Piotr1969
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2017-01-17 00:05

      Co za ..... farmazony opowiadasz :) widać Intela się nażarł lub napalił wieczorem :)

      1. tylko po co jak AMD zawsze jest w plecy o jedno " pokolenie " !!!

      - nie zawsze AMD z prockami X2 pod podstawki 939 bylo na równi a nawet do przodu.... potem zawalili sprawę bo była presja na przejście na nowe pamięci

      2. i o czym to świadczy , kolejny nie dopracowany bubel !!!
      - każdy procesor się od siebie różni jedni mają 2 kanały inni 4 za to AMD do procków wrzuca inne rzeczy których intel nie daje

      3. co za bzdura , chyba RX był wyceniony pod 1060, a nie odwrotnie !!!

      - tu już kolego to totalnie odjechałeś... AMD wyceniła 480 na 1000zł a to że ceny u nas były inne to kwestia Januszków. Pod to musiała się podpasować Nvidia... bo znajać życie mieli w planach ceny wyższe od 970 a AMD popsuło im szyki. Dzięki temu 1060 ma cenę niższą od 970 a wydajność większą.

      4. Wyobraźcie sobie sytuacje gdy NVIDIA i INTEL wypuszczają topowe/nowe produkty - 30% niż zakładana cena wyjściowa.

      - oj jedziesz dalej ale widać że młodyś i nie wiesz jak to było na początku. W 1998 za kompa z prockiem 233 MHz, 32 MB pamięci, dysk twardy 2 GB trzeba było zapłacić ponad 4000zł. Atari Mega ST z drukarką to cena 3000USD.

      Nie ma więc co sobie wyobrażać.

      PS. jeśli AMD ryda produkt słabszy o 10%-15% a da cenę 30% niższą od intela... to będzie już dla nich sukces. Rynek nie potrzebuje super gniotów po 5kawałków... tylko ruchu i konkurencji.

      PSII. z tym, że Nvidia i Intel mogą wspomagać AMD to "hamerykę" odkryłeś... wszyscy od wielu lat wiedzą, że jeśli AMD padnie to Intel będzie monopolistą i może zostać zmuszone do podziału przez "hamerykański" wydział antymonopolowy. :)

      Skomentuj Historia edycji

      1. kitamo
        Oceń komentarz:

        -1    

        Opublikowano: 2017-01-21 22:58

        to ze ceny na całym świecie RX480 były wyższe niż zapowiadane to pewnie tez wina Januszków, którzy od dystrybutorów dostawiali je w cenie wyższej niż ta niby sugerowana przez AMD ?
        zerowe pojecie masz o cenach widać.
        A brak dostepnosci kart to tez pewnie wina Januszków ?
        Gdyby AMD wypuściło te karty w cenach które obiecali to nikt by tak psów nie powiesił na AMD. Tu są winni jak diabli obiecywania cudów cenowych.

        Skomentuj

  22. 7pgpiotr
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2017-01-17 07:56

    Koledzy to kiedy dokładnie ta premiera procesorów???

    Skomentuj

  23. piwo1
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2017-01-17 17:38

    za miesiac.

    Skomentuj

  24. piotr.potulski
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2017-01-18 08:45

    Jak AMD zacznie mieć dobre produkty w konkurencyjnych cenach, to zacznę je kupować. Od jakiś 10 lat w przypadku CPU nie mają i tyle. Na razie są slajdy, a to już zdarzyło się nam przerabiać. Natomiast nie wierzę w bardzo wydajny tani produkt. To próby walki ceną zaprowadziły AMD na kraj bankructwa. Jeżeli zrobią coś o wydajności 6700K, to to będzie kosztowało może 10% mniej niż Intel.

    Skomentuj

  25. elbreth
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2017-01-31 11:21

    A propos 'fanbojów'. Emocjonalne przywiązanie do produktu to rzecz naturalna, ale świat się zmienił.

    Mamy dziś paradoks dualnego monopolu. Jak Pepsi i Cola. Ten sam produkt, ale dzięki ich 'walce' dochody obu rosną. Klient kupuje moje nie dlatego że jest lepsze, ale dlatego że kocha, a jak kocha to walczy.
    AMD i NVIDIA mają was głęboko gdzieś. To wielkie molochy stworzone by na was zarabiać, byście ich kochali i płacili im za produkty. A ta ich 'wojna' i 'ideały' to tylko strategia na przywiązywanie klientów emocjonalnie. Mamy pragnąć ich produktów zanim się ukażą
    Pomysł, że spece z NVIDI nie wiedzą dokładnie jak będzie działać i kosztować Vega i że nie mają już strategii cenowej (że to ma jakoś wpłynąć na ich monopol) przyprawia o śmiech.

    Jedyną obronę jaką ma klient to wybierać produkt wg. specyfikacji, a nie nalepek. Ale miłość jest ślepa, co widać po forum i o czym wiedzą PRowcy.

    Skomentuj

Dodaj komentarz

Przy komentowaniu prosimy o przestrzeganie netykiety i regulaminu.

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany!

Psst... Chciałbyś przetestować naszą nową stronę? :)