Na topie

Czas reakcji, kąty widzenia, pobór prądu, ocena końcowa

Autor:

Szef strefy Monitory

więcej artykułów ze strefy:
Monitory

A A

W monitorze zastosowano matrycę typu TN, która jak wiadomo nie oferuje zbyt szerokich kątów widzenia, przynajmniej jeśli porówna się ją do matryc IPS, czy chociażby VA. Podobnie wygląda to w testowanym modelu, chociaż nie jest tak źle, jak możnaby się spodziewać. Prezentowane zdjęcie przesadza może w drugą stronę, ale generalnei G2530HSU jak na TN-kę wypada nieźle. Oczywiście jeśli patrzeć na wyświetlacz będziemy całkowicie z boku lub z góry, to kolory nie będą poprawnie się prezentować, podobnie jak kontrast, który ulegnie konkretnemu zaburzeniu.

W normalnej sytuacji, czyli kiedy monitor ustawiony jest na wprost nas, obraz pozostaje czytelny i wyraźny (chociaż jego jasność maksymalna powinna być wyższa).

iiyama G-Master G2530HSU Black Hawk kąty widzenia

Nominalny czas reakcji monitora według specyfikacji technicznej wynosi 1 ms (Gray-to-gray). Do przetestowania monitora pod tym kątem użyłem programu Pixel Persistance Analyzer i testu Streaky Pictures. Efekt smużenia pojawił się przy tempie 7, a więc bez żadnego problemu poradzi sobie z wyświetlaniem bardzo dynamicznych scen w grach akcji, czy wyścigach.

Dodatkowym atutem jest częstotliwość odświeżania na poziomie nieco większym niż standardowy, czyli 75 Hz. To, a także obsługe technologii AMD FreeSync obsługiwane zarówno przez HDMI jak i DisplayPort, sprawia, że obraz pozostaje płynny, a zarazem wyraźny i szczegółowy. co jest szczególnie istotne zwłaszcza dla graczy.

Pobór energii

Monitor iiyama G-Master G2530HSU Black Hawk bardzo dobrze wypada pod względem zużycia energii. Pracując z optymalną luminancją (120 cd/m2), monitor pobiera 11,9 W, a przy maksymalnej jasności 19,3 W.  W trybie czuwania G2530HSU pobiera 0,9 W. Wszystkie te wartości plasują testowany monitor wśród najbardziej energooszczędnych monitorów jakie miałem okazję recenzować, osiągając niejednokrotnie wyniki lepsze od monitorów o mniejszej przekątnej. Dobra robota.

Warto rzucić okiem na tabelę porównującą testowany model z pozostałymi testowanymi przez benchmark.pl monitorami.

Porównanie monitorów pod względem poboru energii

Podsumowanie

iiyama G-Master G2530HSU Black Hawk to ciekawa propozycja dla osób potrzebujących monitora przede wszystkim do gier, ale nie chcących jednocześnie wydawać zbyt dużo. Z różnych względów - ograniczonego budżetu, braku potrzeby inwestowania w drogi sprzęt przy ograniczonym czasie na granie, czy niewielkiej ilości miejsca na biurku, na którym wyświetlacz o wielkiej przekątnej po prostu fizycznie się nie zmieści. iiyama Black Hawk spełni właśnie takie oczekiwania.

iiyama G-Master G2530HSU Black Hawk

Testowana przeze mnie wersja wyposażona jest w ekran o przekątnej 24,5 cala i rozdzielczości Full HD. Przy obecnym postępie technologicznym i rosnącej wydajności podzespołów komputerowych, osiągnięcie płynnych i stabilnych 60 kl./s w grze jest w zasięgu coraz większej ilości komputerów. Dla osób, które preferują właśnie płynność rozgrywki ponad szczegółowość grafiki oferowaną przez monitory o wyższej rozdzielczości, to adekwatna propozycja. iiyama G2530HSU pochwalić się może przy tym bardzo szybkim czasem reakcji (1 ms) oraz odświeżaniem 75 Hz, a także obsługą technologii FreeSync. Każdy gracz w gry FPS, czy wyścigi doceni te parametry (chociaż oczywiście jeszcze lepsze byłoby odświeżanie 144 Hz, ale to już wyższa półka cenowa).

Matryca TN nie oferuje może najszerszych kątów widzenia, równomierność podświetlenia też kuleje, nie nadaje się również do profesjonalnej pracy z edycją grafiki czy wideo (zbyt duże błędy w odwzorowaniu kolorów), ale do pozostałych zastosowań, czyli głównie gier, nada się bez zarzutu. Jeśli chcemy monitor wykorzystać także do pracy - także będzie ok. Zastosowano tutaj technologię redukcji emisji niebieskiego światła, więc nawet długie sesje przed ekranem, nie będą przesadnie męczyć oczu.

iiyama G-Master G2530HSU Black Hawk  bok

Czy w takim razie mogę polecić jego zakup? Część czytelników benchmarka zapewne skończyło czytać recenzję w momencie, gdy trafili na informację, że mamy tutaj matrycę TN (tak, wiem, że tak robicie), ale prawda jest taka, że jeśli chce się uzyskać efekt bardzo szybkiej matrycy i jednocześnie zachować niską cenę monitora, to właśnie urządzenia z taką matrycą są rozwiązaniem, a iiyama G-Master G2530HSU Black Hawk jest wśród nich jedną z atrakcyjniejszych propozycji.

Ocena końcowa:

  • wysoki kontrast
  • nieźle odwzorowane ciemne i jasne tony
  • szybki czas reakcji
  • obsługa AMD FreeSync
  • niskie zużycie energii
  • dobra jakość wykonania
  • atrakcyjna cena
     
  • błędy w odwzorowaniu kolorów
  • przeciętna równomierność podświetlenia
  • niewielkie możliwości regulacji pozycji ekranu

86%

Odsłon: 38159 Skomentuj artykuł
Komentarze

25

Udostępnij

Monitory w marketplace

  1. kitamo
    Oceń komentarz:

    -1    

    Opublikowano: 2017-12-02 09:14

    W pierwszej chwili zrozumiałem że to monitor2k za 700zl. To by było coś.

    Do esportu nawet nawet ale 75hz to trochę mało choć cena dobra i zawsze lepiej to niż 60hz

    Skomentuj Historia edycji

  2. Zircon1987
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2017-12-02 09:47

    TN za 700zł XDDD.

    Skomentuj

    1. kokosnh
      Oceń komentarz:

      3    

      Opublikowano: 2017-12-02 11:08

      IPS 75Hz kupisz za tyle.

      Skomentuj

      1. Yamaraj6
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2017-12-02 16:03

        a jak dopłacisz 100 zł to masz 29 cali Ultrawide

        Skomentuj

  3. Misza102
    Oceń komentarz:

    -3    

    Opublikowano: 2017-12-02 10:07

    TN powinni zaprzestać kilka lat temu. myślałem, że coś sie zmieniło... KUPIŁEM TEN MONITOR i odesłałem. TN mają tragiczne kolory

    Skomentuj

  4. Mar3k
    Oceń komentarz:

    -1    

    Opublikowano: 2017-12-02 13:42

    "iiyama G-Master G2530HSU - tani monitor do gier" iiyama chyba posmarowała dla redakcji bo to zwykły monitor do domowych zastosowań z kiepską matrycą i niskim odświeżaniem. Ten sprzęt nie wyróżnia się niczym aby można go nazywać nawet tanim monitorem do gier. Dla mnie monitor do gier to QHD z dobrą matrycą IPS i 120Hz+ tak w wielkim skrócie.

    Skomentuj

    1. Snake73
      Oceń komentarz:

      2    

      Opublikowano: 2017-12-02 15:24

      W IPS'ach już jest w miarę normalna czerń i czas reakcji czy dalej wszystko po staremu?

      Skomentuj

    2. Mar3k
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2017-12-03 13:29

      Bądźmy szczerzy dziś producenci używają hasła "gejmingowy" bardzo chętnie, to co kiedyś było dobrym produktem dziś jest "gejmingowym". Jesteś graczem kup Pan myszkę "gejmingową" za 150zł, masz klawe membranową? To nie przystoi graczowi bo prawdziwy gracz gra na mechaniku za jedyne 600zł+ i tak dalej i dalej. Już nawet mamy obudowy "gejmingowe", ja rozumiem jeżeli ktoś ma wiele kasy i duże oczekiwania to kupuje te całe "gejmingowe" podzespoły. Ale niech będą produkty dla normalnych ludzi których nie stać bądź nie chcą wydawać kupę pieniędzy na najlepsze podzespoły gdy ich nie potrzebują i nie nazywajmy wszystkiego "gejmingowym" co się nadaje mniej lub bardziej do grania. Jeszcze trochę i srajtaśma będzie "gejmongowa" zaprojektowana dla graczy by mogli nie odrywać się od fotela oczywiście "gejmingowego" przez wiele godzin zapewniając komfort i brak przykrych zapachów :)!
      Sorry ale to już się robi niesmaczne! To dla graczy i to a wszystko to by wydoić kasę.

      Skomentuj

  5. kitamo
    Oceń komentarz:

    6    

    Opublikowano: 2017-12-02 13:59

    jak tak czytam to niektórzy by chcieli IPS 120hz 24" za 500zl najlepiej.

    Coz TNki mają dalej wzięcie bo nie zawsze potrzebne jest perfekcyjne odwzorowanie kolorów - są inne parametry które rownie są istotne (a czasem pomijane bo wszystko zależy od zastosowania i potrzeb).
    Stworzenie IPSa o dobrym czasie reakcji i niskim lagu jest po prostu drogie i tyle.
    Sam mam monitor na IPS który kupiłem kilka lat temu i dzisiaj kosztuje praktycznie 95% swojej ceny po której go kupiłem tak więc szaleństwa nie ma.

    Skomentuj

    1. rlistek
      Oceń komentarz:

      -3    

      Opublikowano: 2017-12-02 18:13

      Nie przeczy to twierdzeniu, że ten monitor "dla graczy" jest tylko z nazwy. To jest monitor dla biednych, nie dla graczy, bez znaczenia, czy akurat grają czy nie.

      Jeśli chodzi o graczy to masz 2 całkiem różne grupy z całkiem różnymi potrzebami.

      - casuale - chcą duże ekrany z dużą rozdzielczością i bajerami, jak jakieś g-synci, koniecznie IPS wewntualnie jakieś dobre i nie tragicznie wolne VA, mogą być zakrzywione, 21:9 itd.

      - competitive - bardzo niski czas reakcji (1ms - koniecznie), odświeżanie 240hz (ewentualnie 144hz), Fullhd, kolory i kąty nie robią znaczenia, więc TN jak najbardziej się nadaje, jeśli spełnia pozostałe wymagania

      Ten tutaj to prostu tani monitor dla mało wymagających, który jedyne co oferuje to niską cenę.

      Skomentuj

      1. kitamo
        Oceń komentarz:

        1    

        Opublikowano: 2017-12-02 20:16

        casuale to graja na czymkolwiek i nie zwracają uwagi na pierdoły.

        graczy raczej dzielisz na tych ktorzy liczą się w esporcie i na tych dla ktorych liczy sie komfort grania - czyli duzy ekran, duza rozdzielczosc, swietna jakosc, HDR i inne bajery.

        Skomentuj

        1. rlistek
          Oceń komentarz:

          0    

          Opublikowano: 2017-12-02 21:45

          Nie musisz "liczyć się w esporcie", żeby grać rywalizacyjnie. Jak masz skilla z golda, ale chcesz grać rywalizacyjnie i grasz głównie w gry rywalizacyjne to i takie szybkie monitory też są jak najbardziej dla ciebie, bo będą wygodniejsze i lepiej się po prostu sprawdzą w tym zastosowaniu, nawet jakbyś się nie zakwalifikował na "mistrzostwa osiedla", bo palce koślawe.

          Drugą grupą są ci którzy grają wyłącznie dla zabawy i rozrywki - czyli casuale.

          Nie mam za to pojęcia o jakich ty "casualach" mówisz, ale ok. Wszystko powinno być już jasne.

          Skomentuj Historia edycji

          1. kitamo
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2017-12-03 11:48

            a wiesz ze sa ludzie którzy grają nonstop i nie jest to competitive?

            chyba mylisz pojęcia skoro nazywasz ludzi którzy grają np. codziennie w daną grę casualami.

            Casuale to przypadkowi gracze, niedzielni.

            Skomentuj

    2. 2real4game
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2017-12-04 10:49

      Problem w tym, że cena tego monitora nie jest niczym uzasadniona. Dopłacasz kilkaset złotych z G-Master Black Hawk. Nawet iiyama ma lepsze IPSy w niższych cenach.

      Skomentuj

  6. Massai
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2017-12-02 18:10

    Niby tak, niby porządny monitor to 1440p ips 144 hz, jeszcze z g-sync... czyli 3300 pln najmarniej.
    W dodatku, jak zaczynasz takiego szukać, wczytujesz się w opinie tych najbardziej polecanych, to się zaczyna... "monitor fajny ale wymieniałem 4 razy, bo dopiero piąty ma akcepotwalny poziom BLL". "Ja wymieniałem tylko 3 razy" "Ja po szóstej wymianie dałem sobie spokój"
    I taka litania.
    Do tego jeszcze gderanie na ghosting.
    Więc? Jest jakieś naprawdę DOBRE rozwiązanie na 144 hz w 1440p? Bo z tego co widzę to "czekaj aż technologię dopracuja".
    A ja jeszcze się męczę na 1680x1050. IPS, kolory ładne, ale staroć. I ta rozdziałka.
    Nie ma ktoś jakichś 24 cali 144hz fhd do opchnięcia niedrogo? ;-) Doczekałbym sensownych 27 cali...

    Skomentuj

    1. kitamo
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2017-12-02 20:20

      Bo im wiecej wymagan sie stawia tym trudniej o złożenie wszystkiego do kupu i zrobienie tego bez błędu. Im bardziej skomplikowane wymagania tym wieksza szansa na problemy.
      TNki produkuje się prosto, są raczej takie jakie są i nie ma tu duzych rozbieznosci pomiedzy sztukami.
      IPS ma dobre matryce ale niestety problemy z podswietleniem są i rozne sztuki roznia sie od siebie dramatycznie.

      I jest tak jak mowisz - dobrej jakosci monitory kosztują kupę pieniędzy i do tego ciezko trafic sztukę do ktorej sie nie przyczepisz, szczegolnie jesli idzie o rownomiernosc podswietlenia itp.

      Dla mnie idealnym monitorem na dzien dzisiejszy byłby na matrycy VA - kąty mi nie są potrzebne, kolorki ładne by były, kontrast i wysoka jasnośc jak najbardziej tak w przypadku VA a do tego responsywnosc na dobrym poziomie.
      Cena - wiadomo, nisko nie bedzie ale gdybym mial isc dzisiaj na kompromis to bym wybrał VA.

      Skomentuj Historia edycji

    2. jonny2003
      Oceń komentarz:

      -3    

      Opublikowano: 2017-12-02 23:16

      Nie rozumiem gonienia za tym odświeżaniem.
      Weźmy właśnie monitor 1440P. Odpalmy na min nową grę, albo nawet starą dajmy na to Wiedźmin 3.
      Powiedzcie mi jaki sprzęt w takiej rozdzielczości i z dobrymi detalami zapewni 144 FPS? No właśnie
      Przecież do 99,99 procent gier wystarczy dobre i stabilne 60 fps.
      W przypadku monitora/ telewizora do gier dużo ważniejsze są:
      -kolory
      -kontrast
      -czerń(w grach z levelami np w nocy na monitorach TN wszytko się zlewa, nie ma czarnego jest szary, a jak zmniejszymy podświetlenie to nic nie widać)
      -HDR i maksymalna jasność
      -10 bitowe kolory i jakość matrycy
      W dobie wchodzących OLEDów, HDR, super kontrastów, kolorów i kątów, funkcjonuje zaścianek czyli monitory z matrycami TN - najgorszymi i najbardziej przestarzałymi ale reklamowanymi jako "gamingowe" bo mają szybsze odświeżanie.
      Jedyną grą w zasadzie, która z tego skorzysta jest stary jak świat CS, czyli gierka dla gimnazjalistów. Tyle z tego pożytku....

      Skomentuj

      1. Rebelmind
        Oceń komentarz:

        1    

        Opublikowano: 2017-12-03 10:52

        Zanim OLED jako technologia wejdzie na salony to minie spokojnie 10 lat z okładem - i nie mówię tu o telewizorach.

        Kolega widział na własne oczy różnicę między 60 a 144 Hz? Bo jak nie to nie ma nawet co dyskutować.

        Kwestia wymagających gier i monitora 144 Hz: takiego Wieśka odpala się w najwyższych możliwych ustawieniach graficznych, które potrafi uciągnąć komputer przy jeszcze zadowalającej nas płynności bo dla takiej grafiki wszyscy (prawie) są gotowi na ustępstwa w kwestii liczby klatek. A już kompletnie osobną sprawą jest to, że jak ktoś się uprze to można tak pomieszać w opcjach, że gra nadal będzie dobrze wyglądała, a framerate nie spadnie Ci poniżej częstotliwości oddawania monitora (nawet 144 kl/s są spokojnie do utrzymania tyko po co?)

        I jeszcze odnośnie cs'a - 30+ lat i nadal w Gimnazjum, wstyd...

        Skomentuj

      2. kitamo
        Oceń komentarz:

        2    

        Opublikowano: 2017-12-03 11:57

        nie ważne ze gra wyswietla powiedzmy 65fps, odswiezanie 144hz zapewnia znacznie płynniejszy obraz.
        Wiesz jak generowany jest obraz na monitorze?
        WIesz o tym ze kazda klatka animacji jaka generuje karta graficzna ma różny frametime?

        jeśli masz monitor na którym obraz odswiezany jest 60 razy na sekundę to dokładnie co 1/60 sekundy powinna generować się jedna ramka obrazu. A co jeśli ramka wyrenderuje się dluzej? wtedy jest kopiowana przez karte graficzna poprzednia ramka i wyswietlana w to miejsce.
        Dlatego masz spierdzielony framepacing na ekranie.

        jak masz monitor który ma krótsze te okienka w których oczekuje na ramkę z karty graficznej, i jest ich więcej w ciągu sekundy (np. co 1/144s) to nawet jak ramka spozni się na swoje okienko i w jej miejsce wygenerowana będzie poprzednia, to czas jest tak krótki ze mózg tego już tak nie rejestruje.
        Oczywiście nagle z 60fps nie zrobi się 100 ale obraz będzie stabilniejszy.
        Na podobnej zasadzie działa przecież gsync tyle że w odwrotną stronę - to karta graficzna dopasowuje monitor do swojego bufforu z którego wyswietlana jest ramka a nie odwrotnie. Dzieki temu nie ma powtarzanych ramek na ekranie, kazda wyswietla się tyle ile trwa czas na wygenerowanie następnej. Dzieki temu obraz staje się bardziej stabilny i plynny.

        Tak samo jest z imput lagiem - lag jest tym większy im większe roznice w frametime - po zastosowaniu 144hz i wylaczeniu synchronizacji lag jest minimalny a screen tearing jest naprawdę mało widoczny (znacznie mniej niż wylaczenie przy 60Hz).

        Skomentuj

  7. jonny2003
    Oceń komentarz:

    -2    

    Opublikowano: 2017-12-02 23:01

    Panowie redaktorzy - zróbcie jeden dobry uczynek dla ogółu i nie testujcie już złomu na matrycach TN.
    Dajmy tym niechlubnym matrycom odejść w milczeniu, bo tyle złego co one zrobiły dla jakości obrazu w monitorach to jeszcze żadna technologia nie zrobiła.

    Skomentuj

    1. kitamo
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2017-12-03 12:00

      to co maja testować nagle monitory po 2k zł i więcej?

      Rownie dobrze jestem zdania ze powinni testować procesory tylko od 2,5k zł i z minimum 16 wątkami.

      Skomentuj

  8. gieteiks
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2017-12-03 21:21

    Nie wiem co tu znawcy piszą, bo piszą całkiem z sensem, ale te 15 Hz więcej to duża różnica. Sam podkręcałem kiedyś IPS z 60hz na 74hz i różnica była duża, ale za to rósł input lag :/

    Skomentuj

  9. lukaszek2807
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2017-12-04 11:18

    Nie potrafię zrozumieć producentów monitorów. Duża rzesza graczy na konsolach i również pragnie podłączyć do małego monitora w końciku gracza dla spokojnej rozgrywki. Jednak przy jednym (max dwa) wejściu HDMI wykorzystanie tego tupy monitora względem konsol nie ma sensu :/

    Jakby wprowadzili monitory z 3xhdmi to branża TV miałaby kłopoty.

    Skomentuj

  10. pjetia
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2018-02-09 17:10

    Podłączyłem ten monitor pod PS4 przez hdmi - pokazuje 60hz jak uzyskac te 75 hz

    Skomentuj

  11. sirius
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2018-10-30 11:12

    Mam. Co mogę więcej o nim powiedzieć? Jak za taką cenę to nic lepszego bym chyba nie znalazł w kwestii gaminowych monitorów. Reakcja i obraz super, generalnie mógłbym się zgodzić z tym, co podane jest w plusach na początku artykułu. Do propozycji namiarów na sklepy sprzedające te monitory to też bym tutaj uwzględnił iiyama-sklep.pl. Ceny często bywają lepsze, w końcu autoryzowany jest.

    Skomentuj

Dodaj komentarz

Przy komentowaniu prosimy o przestrzeganie netykiety i regulaminu.

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany!