Na topie

Marvel’s Spider-Man – kolejny powód by kupić PlayStation 4

Autor:

Szef strefy Gry

więcej artykułów ze strefy:
Gry

Czy Spider-Man od Insomniac Games dołączy do grona najjaśniejszych gwiazd konsoli Sony? Na odpowiedź na to pytanie trzeba jeszcze poczekać, przynajmniej do recenzji. Jednak po niemal 2 godzinach zabawy moja pierwsza opinia brzmi – jest nieźle. Naprawdę nieźle.

  • Marvel’s Spider-Man – kolejny powód by kupić PlayStation 4 | zdjęcie 1

92%

Ocena benchmark.pl

 

Plusy

- świetny klimat,
- ciekawa fabuła,
- ikoniczne postaci, czasami w zaskakujących rolach,
- znakomicie wyglądający Nowy Jork,
- niezła oprawa graficzna i bardzo dobra ścieżka dźwiękowa,
- spore pokłady humoru,
- przemieszczanie się po mieście przy pomocy sieci sprawia niebywałą frajdę,
- niezwykle widowiskowy i mocno rozbudowany system walki,
- duża ilość przeróżnych zadań pobocznych, znajdziek i aktywności…

Minusy

...które czasami wydają się nie pasować do reszty gry,
- powtarzalność niektórych misji,
- trochę za dużo gadżetów, przez co nie sposób ich wszystkich do końca poznać,
- drobne błędy techniczne.


A A

Sony Playstation 4 ma ostatnio świetny okres. Wydatnie pomogły w tym takie tytuły jak Horizon Zero Dawn, Uncharted: Zaginione Dziedzictwo, Moss czy God of War. Bo choć mówi się ze w obecnych czasach gry na wyłączność jednej platformy nie maja racji bytu to nie da się zaprzeczyć ze to właśnie tego typu perełki napędzają sprzedaż konsol. 

Potrzeba jednak do tego dobrej, najlepiej już rozpoznawanej marki i świetnej jakości wykonania gry. Z tym pierwszym nadchodzący we wrześniu nowy Spider-Man wygrywa w cuglach (bo czy jest ktoś kto nie zna jeszcze tego superbohatera?). To drugie, pomimo sporej liczby zwiastunów, wciąż pozostawało pewną niewiadomą. Przynajmniej jeśli chodzi o sama przyjemność rozgrywki. 

Na przekor lejącemu się z nieba żarowi, wiedziony ciekowością „co z tego Spider-Mana w końcu będzie” w ostatnich dniach lipca udałem się na pokaz gry zorganizowany przez polski oddział Sony. Pewnie zapytacie teraz jakie są moje pierwsze wrażenia? Cóż, w skrócie można to ująć słowami Yody – „moc w tym tytule silna jest”. 

Zdając sobie jednak sprawę ze Marvel Spider-Man to gra na dobre 30h (jak nie więcej), z których zobaczyłem jedynie pierwsze kilkadziesiąt minut, trudno mi już teraz przesądzać czy będzie to hit na miarę najnowszego God of War. Tak naprawdę czuje się bowiem jakbym dopiero polizał ogromnego, wielobarwnego lizaka.

Dlatego tez tym razem postanowiłem podejść do tematu pierwszych wrażeń z gry nietypowo, pokrótce wyjaśniając co mi się spodobało…..a co nie za bardzo.  

Spider-Man - biały kostium
Kliknij zdjęcie by powiększać!

To co bylo dobre...

Grafika – ponoć to nie ona definiuje dobrą grę, a mimo to zażarcie się o nią kłócimy. Idę o zakład, że w przypadku Marvel’s Spider-Man będzie podobnie. Nie da się bowiem nie zauważyć, że obok świetnie wykonanych postaci, niezłych, bogatych w detale lokacji i super płynnej animacji ruchów naszego pajęczaka, zdarzają się także i nieco słabsze momenty, w których wychodzą pewne ograniczenia konsoli. Widać to gdy zejdziemy na poziom ulicy.

Oprawa graficzna w Spider-Man potrafi jednak oczarować. Szczególnie wówczas, gdy przemierzamy Nowy Jork bujając się na pajęczynie w świetle zachodzącego słońca. Oj, już czuje, ze ten tytuł pokaże klasę w HDR. 

Spider-Man - przeskok nad wrogiem

Miasto – to niekwestionowany bohater drugiego planu w Marvel’s Spider-Man. Jak przyznał obecny na pokazie Jon Paquette, jeden z twórców ze studia Insomniac Games - Nowy Jork w grze ma nie tylko znane z prawdziwego świata miejscówki, ale też i te z uniwersum Avengers takie jak choćby wieża Avengers czy pamiętne Sanctum Sanctorum z Dr Strange.

Co więcej, to miasto faktycznie żyje – po ulicach poruszają się ludzie i samochody, w powietrzu co jakiś czas przemknie śmigłowiec, a „w ciemnych zaułkach” czai się przestępczość, która co rusz daje o sobie znać czy to w postaci prób rabunku, włamu itp. 

Spider-Man - Jon Paquette

Znani bohaterowie – nie chcąc psuć nikomu zabawy powiem tylko, że prawdziwego fana Spider-Mana czeka tu sporo niespodzianek. Ze zwiastunów wiemy, że w grze pojawia się znane w kart komiksów i filmów postacie. 

Sporym zaskoczeniem może być jednak ich rola w całej tej przygodzie. Musze przyznać, że niektóre decyzje twórców są dość odważne. Ale to i dobrze, bo z tym większym zaciekawieniem czekamy na to co dalej się wydarzy.   

Bujanie się po mieście na pajęczynie  – co tu dużo gadać, to jedna z najfajniejszych rzeczy nowego Marvel’s Spider-Man. Proste sterowanie + poczucie totalnej wolności, która towarzyszy nam podczas śmigania pomiędzy drapaczami chmur dostarczają razem cale wiadra frajdy. Aż nie chce się czasami podchodzić do zadań pobocznych mijanych w trakcie takiego bujania się, byle tylko nie wytracić pędu.

Żeby nie było jednak, że latanie po mieście na pajęczynie jest totalnie nierealne, bo niby gdzie Spider-Man przyczepia swoje nici, sprawdziłem i to, gdy na mojej drodze pojawił się Central Park. Wówczas to nasz bohater „schodzi” niemal do poziomu ziemi poruszając się tylko pod koronami drzew. Nie musze chyba dodawać jak fantastycznie to wygląda.... 

Spider-Man - Peter Parker

Super widowiskowa walka – pamiętacie ostatnie gry z serii o Batmanie? Rocksteady Studios stworzyło dla niego świetny system walki – prosty, a zarazem niezwykle efektowny. Marvel’s Spider-Man będzie próbował to przebić, i to na wielu płaszczyznach. 

Bo choć i tutaj też niewiele potrzeba by każdą potyczkę oglądać z otwartymi ustami, to jednak dopiero gdy nauczymy się wszystkich powoli wdrażanych sztuczek, szczególnie tych uwzględniających  ściany i sufity walka Spider-Mana będzie wyglądać niczym śmiercionośny balet, a uśmiech niczym banan sam pojawi się na twarzy.

Bo i czego tu nie ma – atakowanie od góry, strzelanie siecią, przylepianie wrogów do ścian, wybijanie ich w powietrze, używanie okolicznych przedmiotów do robienia młynków i szybkiej eliminacji przeciwników. A to tylko wierzchołek góry lodowej, bo w miarę postępów w grze możemy odblokowywać nowe zdolności (tak, tak, drzewko umiejętności tez tu jest). Do tego wszystko to super płynnie i szalenie widowiskowo.

Spider-Man - walka

Humor – czym byłby Spider-Man bez odrobiny humoru? Insomniac Games i w tej kwestii nie zawodzi. Pamiętając ich Sunset Overdive miałem co prawda lekkie obawy czy nie zajdą z tym za daleko. Na szczęście udało im się nieźle wyważyć humor serwując całkiem przyjemne żarty sytuacyjne.

I to co niekoniecznie...

Nieco przekombinowany system rozwoju postaci – wspominałem już o drzewku umiejętności, tak? No to dorzućcie tu jeszcze możliwość zdobywania nowych kostiumów, z których każdy ma własne zdolności. Nadal mało? A co powiecie na pakiet modyfikacji do posiadanego arsenału? Razem odblokowującymi je żetonami robi się tu niepotrzebnie trochę zbyt gęsto. Pewnie w czasie gry zasady rządzące tym systemem zdołamy skutecznie przyswoić, ale ja po tych 2 godzinach zabawy czułem się nimi lekko przytłoczony.

„Znajdźki” – patrząc na mapę Nowego Jorku mam obawy czy aby nie będzie ich zbyt dużo. Jakoś średnio mi się uśmiecha „bieganie” po mieście po to tylko by na przykład zdobyć wszystkie przedmioty z plecaków Petera Parkera, które on kiedyś poprzyklejał to tu, to tam...i najwyraźniej o nich zapomniał. Przy tak dużej mapie tego typu „bonusowych itemków” może być cale mnóstwo.

Spider-Man - pokaz na szczycie The View w Warszawie
Pokaz na szczycie The View w Warszawie

Szybko nudzące się niektóre aktywności poboczne – jak powszechnie wiadomo wszystko w nadmiarze potrafi się przejeść. Dlatego mam wielką nadzieję, ze twórcy Marvlel’s Spider-Man o tym pamiętali, bo choć początkowe interwencje w przestępstwa w toku sprawiają przyjemność, dobrze byłoby je później nieco urozmaicić. 

Ogólnie wszystkie tego typu zadania, które udało mi się ograć w czasie pokazu wpisywały się w schemat „veni, vidi, vici” czyli wpaść na imprezę i zrobić nowym kolegom ogólny kipisz. 

Podobne wrażenia mam też odnośnie dość specyficznych łamigłówek z wykorzystaniem obrotowych klocków, które w Marvel’s Spider-Man powiązane są z prowadzonymi przez Petera Parkera projektami. Jak dla mnie jest ich, przynajmniej na początku gry, nieco za dużo, przez co opowiadana w Spider-Man historia traci tak potrzebny impet.

Spider-Man - konsole PS4 Pro na pokazie gry

Polski dubbing - to, zaraz obok grafiki, powód do licznych sporów, i to niemal w każdej grze. Marvel’s Spider-Man nie będzie tu wyjątkiem, bo i wybór niektórych głosów głównych bohaterów wydaje się mało trafiony. 

Do tego dochodzą jeszcze dość sztucznie brzmiące glosy zwykłych mieszkańców (i oprychow) Nowego Jorku, które dochodzą do naszych uszu gdy znajdziemy się bliżej poziomu ulicy. W tej kwestii mam na tyle mieszane uczucia, że sam jeszcze nie wiem czy nie zdecyduje się zmienić systemowy język konsoli by moc pobawić się z oryginalnym dubbingiem.   

Spider-Man - Mary Jane

Spider-Man – nasza wstępna opinia

Co by jednak nie mówić (i jak nie narzekać) Marvel’s Spider-Man to gra po prostu skazana na sukces. Raz, że dawno człowiek-pająk nie był bohaterem żadnej gry, a dwa – że Insomniac Games udało się tchnąć w tę markę nowe, miejscami nawet zaskakujące, życie. 

Oczywiście, nie obyło się przy tym bez kilku zapożyczeń – bieganie po ścianach przypomina to z Prototype, a potyczki, przynajmniej początkowo, przywołują wspomnienia o Mrocznym Rycerzu. Ale hej, kto powiedział, że sięganie po dobre, sprawdzone pomysły jest czymś złym. 

Co najważniejsze jednak, w nowego Spider-Mana gra się naprawdę przyjemnie. Szczególnie, gdy z każdą kolejną walką nabieramy wprawy. I wówczas to gdy nagle wyjdzie nam coś czego do tej pory nie zrobiliśmy z ust nieświadomie wyrywa nam się „Wow!”, po czym ogarnia nas błoga satysfakcja. Co tu więcej mówić – właśnie dla takich momentów gramy w gry. I niech to będzie najlepsza zachęta by czekać na Spider-Mana.

Spider-Man - przyczepiony do ściany

Ocena wstępna Marvel's Spider-Man:

  • ogromne, żyjące miasto
  • rozbudowany i szalenie widowiskowy system walki
  • ikoniczne postaci
  • bujanie się na pajęczynie po mieście!
  • sporo humoru
  • niezła oprawa wizualna
  • doskonała ścieżka dzwiękowa
     
  • nieco przekombinowany system rozwoju głównego bohatera
  • potencjalne przeładowanie prostymi zadaniami pobocznymi i furą znajdziek
  • nierówny polski dubbing

88% 4,4/5

Odsłon: 11629 Skomentuj artykuł
Komentarze

49

Udostępnij
  1. kryspin34
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2018-08-02 16:40

    Ja myślę, że obecna generacja i tak wypada dużo lepiej w porównaniu do poprzedniej. Pięcioletni sprzęt a mimo tego różnica pomiędzy PC a PS4 nie jest tak duża, jak ta którą doświadczyłem w graniu w te same gry na PC i XBOX 360, głównie dlatego, że anty aliasing w poprzedniej generacji był tragiczny lub może nawet nieistniejący.

    Skomentuj

    1. Wulfen4
      Oceń komentarz:

      -4    

      Opublikowano: 2018-08-02 19:58

      Jak na razie najładniejsze gry są na playstation 4, a pc dalej nie dogonił exclusiveów z ps4. Taki np The order 1886 zjada graficznie wszystko co do tej pory powstało na pc, nawet biorąc pod uwagę mody.

      Skomentuj Historia edycji

      1. kryspin34
        Oceń komentarz:

        -3    

        Opublikowano: 2018-08-02 20:24

        Jak dla mnie to nie widziałem niczego ładniejszego od GTA 5 z modami graficznymi.

        Skomentuj

      2. czorcik696
        Oceń komentarz:

        -2    

        Opublikowano: 2018-08-02 20:46

        Sorry kolego, ale The Order 1886 to totalna kupa graficzna przeładowana efektami bez jakiejkolwiek ostrości obrazu. Na screenach wygląda to fajnie, ale w rzeczywistości to obcięty crap. O wiele lepiej wygląda GoW, Uncharted lub Horizon. O WIELE... Możecie sobie wmawiać, że tytuły takie jak Drive Club lub The Order to szczyt grafiki, ale to tylko utwierdza mnie w przekonaniu, że w dupie byliście i gówno widzieliście, a te posty troll pisał. Finito

        Skomentuj

        1. kitamo
          Oceń komentarz:

          4    

          Opublikowano: 2018-08-02 22:10

          no nie zgodze sie bo the order wyglada naprawdę niesamowicie szczególnie ze mówimy o kilkuletniej grze która nawet nie doczekała się patcha do PRO.
          Jasne żę są lepsze gry które mogą się bardziej podobać ale The order nadal ma w sobie to cos.

          Skomentuj

          1. blebleble
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2018-08-03 22:26

            The Order 1886 E3 vs rzeczywiśtość.

            http://gearnuke.com/wp-content/uploads/2015/02/theorderalphacomp.gif

            PlayStation 4 jest tak słabe, że tylko render twarzy z bliska potrafi wygenerować w dobrej grafice.

            Na PC takie rzeczy były już w dawno.

            "Prezentacja z dostępnego poniżej filmu została uruchomiona na komputerze z kartą graficzną GeForce GTX 680 i osiąga 180 klatek na sekundę."

            http://gry.interia.pl/sprzet/news-activision-prezentuje-silnik-renderowania-twarzy,nId,949693#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome


            NVIDIA New Dawn: pobierz demo technologiczne dla najmocniejszych kart GeForce i wypróbuj.

            http://www.benchmark.pl/sterowniki/pliki/nvidia-new-dawn-pobierz-demo-technologiczne-najmocniejsze-karty-geforce-wyprobuj.html

            Skomentuj Historia edycji

          2. kitamo
            Oceń komentarz:

            -1    

            Opublikowano: 2018-08-04 23:15

            ahhh te dema technologiczne :) po to wlasnie kupiłem peceta :) siede i cały dzień puszczam demka ze strony nv :)

            the order w retailu wyglada lepiej niż alpha z e3 - dodali kilka efektow i zmienili ubiór postaci :)
            zmieniono tez oświetlenie (na lepsze) oraz dodano DOF i jeszcze kilka innych efektów.

            https://www.youtube.com/watch?v=egy17LURJfg

            tak wiec tego gifa to możesz sobie juz darować :)

            Skomentuj Historia edycji

          3. blebleble
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2018-08-05 12:09

            Tak sobie to tłumacz.

            Przez konsole możesz sobie pograć jedynie w dema technologiczne na PC.

            Assassin's Creed Origins doczekał się popremierowego downgrade'u

            By poprawić wydajność gry, deweloper pogorszył jej wygląd. Dostało się przede wszystkim szczegółowości świata (LoD – Level of Detail) oraz odległości rysowania obiektów. Produkcja wygląda teraz gorzej – zarówno na konsolach, jak i na PC-tach (także na maksymalnych ustawieniach)


            https://www.gry-online.pl/S013.asp?ID=106706


            By konsolowcy nie byli poszkodowani, że na PC jest ładniejsza grafika :D

            ps: fajnie sie zaorałeś tym porównaniem The Order na youtube. Jest dokładnie tak jak na tym gifie co wstawiłem.

            Brak detali, rozmazane i za mgła w oddali.

            https://zapodaj.net/images/0234511f7a8d7.jpg

            Skomentuj Historia edycji

          4. blebleble
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2018-08-05 12:48

            PlayStation 4: grafika The Order: 1886 z zapowiedzi dużo lepsza niż finalna.

            https://www.pcworld.pl/news/PlayStation-4-grafika-The-Order-1886-z-zapowiedzi-duzo-lepsza-niz-finalna,400960.html

            Skomentuj

          5. PS4Ekskluzyw
            Oceń komentarz:

            -1    

            Opublikowano: 2018-08-05 17:43

            Skończ już te swoje brednie nie masz konsoli a masz tyle do powiedzenia. Nic nie wiesz gów... widziałeś :)

            Skomentuj

          6. blebleble
            Oceń komentarz:

            -1    

            Opublikowano: 2018-08-05 19:01

            Skąd wiesz, że nie mam.

            Masz problem bo to jest na filmie jaki był downgrade.

            hue hue hue hue :D

            Skomentuj

          7. kitamo
            Oceń komentarz:

            -1    

            Opublikowano: 2018-08-06 23:49

            "Jego autor przekonując, że ma dostęp do finalnej wersji gry, porównał bowiem jej grafikę w wybranych scenach z tym, co mogliśmy zobaczyć w 2013 roku."

            A po premierze ta kwestie sprawdzily bardziej znane serwisy i potwierdziły cos zupełnie innego. a to ciekawe.

            Wiesz dlaczego na tym gifie co tak sie nim podniecasz jest roznica widoczna? bo masz dodany dof i motion blur do ostatecznej wersji gry. Do tego zmienione oświetlenie. Dlatego nie masz jak porownac jakości grafiki po wyciętej klatce z filmu na YT.

            ale troluj sobie dalej.

            Skomentuj

    2. kitamo
      Oceń komentarz:

      4    

      Opublikowano: 2018-08-02 22:09

      juz wcześniej to pisałem ale to nie kwestia platformy a po prostu silników. Na ps4 mamy kilka mocnych silników które widzimy tylko w exach, na PC mamy dobre silniki ale niestety dalej brakuje jakiegoś nowego który by był nie ewolucją a przełomem.

      Skomentuj

      1. blebleble
        Oceń komentarz:

        -2    

        Opublikowano: 2018-08-04 13:59

        kitamo

        Piszesz takie głupoty, że się chyba porzygam.

        Skomentuj

  2. rlistek
    Oceń komentarz:

    -3    

    Opublikowano: 2018-08-02 17:38

    Nie dzięki. Wolę GTX1180.

    Skomentuj

    1. Wulfen4
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2018-08-02 19:56

      I co ci da nowa karta graficzna. 1000 fps w minecrafcie? spidermana nie odpalisz na tej karcie nawet w 1 klatce na sekundę.

      Skomentuj

      1. rlistek
        Oceń komentarz:

        -1    

        Opublikowano: 2018-08-02 20:26

        A czy wyglądam na kogoś kto ma 14 lat, żeby jarać się casualową giereczką o "superbohaterach"?

        Skomentuj Historia edycji

        1. kryspin34
          Oceń komentarz:

          4    

          Opublikowano: 2018-08-02 20:35

          Skąd ktoś ma wiedzieć jak wyglądasz, albo właściwie posiadać jakiekolwiek informacje o tobie?

          Skomentuj

        2. kitamo
          Oceń komentarz:

          5    

          Opublikowano: 2018-08-02 22:11

          Ok to w jakie gry gra taki dorosły człowiek jak Ty?

          Skomentuj

          1. kryspin34
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2018-08-02 22:26

            Pewnie lubi bawić się w żołnierza, albo popatrzeć na nagie panie.

            Skomentuj

          2. JasiekX
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2018-08-03 08:12

            No pornhub w miljardzie fps :D

            Skomentuj

          3. JasiekX
            Oceń komentarz:

            -1    

            Opublikowano: 2018-08-03 08:12

            No pornhub w miljardzie fps :D

            Skomentuj

          4. rlistek
            Oceń komentarz:

            -3    

            Opublikowano: 2018-08-03 09:13

            Np. Quake Champions czy Overwatch.

            Dla mnie gry to rywalizacja, a nie zabawa, stąd też konsole nie mają mi do zaoferowania dosłownie nic.
            Na takie popierdółki single-player, które nic od gracza nie wymagają, a się same przechodzą, najzwyczajniej w świecie szkoda mi czasu.

            Skomentuj

          5. Doctor
            Oceń komentarz:

            1    

            Opublikowano: 2018-08-03 10:59

            Mam podobnie. Oczywiście, że gry są po to aby czerpać przyjemność - ale wolę coś wymagającego, czego po konsolowych exach nie można się spodziewać.

            Skomentuj

          6. owatanka
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2018-08-03 15:35

            Wole unreal tournamenta 2k4 oferowal i nadal oferuje duzo wiecej niz quake i overwatch razem wziete i to zaraz po zainstalowaniu gry a po polaczeniu sie z siecia bylo zatrzesienie darmowych map i serwerow z roznymi zasadami.

            Chcesz wymagajaca gre? to niewyskakuj z overwatch

            overwatch:
            12 map
            nie ma modow
            2 tryby gry
            nie ma opcji gry offline
            brak kampani

            unreal 2k4
            109 map prosto z pudelka
            tryb dla jednego gracza
            mody "kilka lat temu bylo do pobrania 52000! map i setki roznyk pojazdow"
            pojazdy
            wielkie lub malutkie mapy
            tryb online do 32 graczy na raz
            12 trybow gry CTF, TDM , mutant "battle royale" , bomba , flaga , konwoj i wiele innych
            kampania dla pojedynczego gracza
            gra na boty na singla lub online
            mozliwosc gry bez neta

            unreal o taki quake ale na solidnej dawce sterydow z lepsza grafika i dynamika rozgrywki dla skilerow skakanie po scianach i comba z broni

            Skomentuj

          7. owatanka
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2018-08-03 18:18

            No nic dziwnego ze nazwales sie sztuczna inteligencja bo jedziesz jak po skrypcie...

            "Przez taką ilość map gra się rozmywa. A już na pewno nie robi się bardziej skillowa, bo nie ma kiedy się mapy nauczyć jak masz dziesiątki różnych w rotacji. No chyba, że grasz na paru, które Ci najbardziej się podobają, ale to wtedy po co tyle map tak czy inaczej? Zresztą większość z nich i tak jest miałka i nieprzemyślana i bez balansu."

            Aha czyli skill to wykucie mapy na pamiec a ja glupi myslalem ze skill jest niezalezny od rodzaju przykladowego "fpsa"
            Zawsze sie zastanawialem dlaczogo dobry gracz z quake doskonale radzi sobie w counter strike czy unrealu i nie ma zadnych problemow w battlefieldzie czy innej strzelance najwyrazniej tacy gracze maja super pamiec i kuja na blache mapy zamiast isc na medycyne...
            A jak to wedlug ciebie wyglada w bijatykach? tez tam gracze ze skilem ucza sie mapy? hehe...

            Dodam tylko ze oprocz celowania w przeciwnika i strzelaniu trzeba tez opanowac poruszanie sie , podwojne skoki , uniki , odbijanie sie od scian , wchodzenie po platwofmach "po scianach" rocket jumpy "nazwa z quake" shield jumpy "dzialaja inaczej" , translokatory "przenosza w miejsce gdzie upadnie transmiter" , uzywanie adrenaliny.

            Kampania dla pojedynczego gracza to mecze przeciwko botom. Nie oszukuj się, że to jakiś plus. Poza tym 4 razy napisałeś to samo: "tryb dla jednego gracza", "kampania dla pojedynczego gracza", "gra na boty na singla lub online", "mozliwosc gry bez neta". A zapomniałeś jeszcze napisać, że "można grać samemu", "można grać z botami", "można prowadzić rozgrywkę bez udziału innych ludzi" i że "można nie płacić rachunków za internet i grać".

            1Kampania na singla "na boty" ale tam nie ma wszystkich map procz tego to tryb fabularny gdzie odblokowuje sie nowe postacie oraz gra w ulozonym teamie ktory mozna modyfikowac , zdobywa sie kase za ktora rekrutuje sie nowe postacie lub placi za leczenie rannych jesli sie skonczy kasa to jest game over.
            2 Inne mapy na boty na singla lub przez neta czyli mapy z kampani mozesz grac z graczami lub z botami.
            3 Mozliwosc gry bez neta "lan party". emejzing co? gra na multi bez internetu.
            4 Mozesz tez zagrac samemu bez graczy i bez botow obejrzec mape pozwiedzac zobaczyc co i jak dziala online lub offline nawet na oficjalnych serwerach.

            Skomentuj

          8. owatanka
            Oceń komentarz:

            2    

            Opublikowano: 2018-08-03 18:43

            "Pojazdy w tej grze wszystkie są identyczne, niczym się od siebie nie różnią poza statystykami."

            No pewnie ...
            Manta skaczacy pojazd dla jednego gracza ale mozna nim zabrac jakiegos gapowicza lub obadowac go pajakami minami jesli nie uda sie rozjechac gracza to pajaki go beda gonily.
            Scorpion pojazd jednoosobowy z dzialkiem energetycznym i rozkladanymi ostrzami aby dalej siegnac przeciwnika ktory zrobi unik.
            HellBender hammero podobny pojazd dla 3 graczy , kierowca i i 2 przy dzialkach
            Raptor latajacy pojazd z namierzanymi rakietami i dzialkami , mozna doleciec do inaczej nie dostepnych ukrytych miejsc i broni.
            Goliath czolg...
            Leviathan 5 odobowa poruszajaca sie forteca z dzialem plazmowym zabijajacym jednym atakiem wszytko w poblizu gdzie udeza pocisk do obrony , dzialka sterowane przez graczy.
            Ion Tank czolg o ogromnej sile ognia dostepny w kampani lub zmodowanych mapach.
            Spacefighters "samolociki" dostepne na mapach w kosmosie.
            Jeszcze jest kilka w Editor's choice zaprojektowane przez graczy i dodane do gry na plycie.

            "Więcej graczy wcale nie znaczy lepiej.

            Te tryby gry to wariacje samych siebie. Praktycznie nie ma różnicy i jak się bliżej przyjrzeć to nie ma nic ponad typowy zestaw."

            To niby po co one sa? tryb gry z pojazdami , bieg z bomba "kiedy ja trzymasz nie mozesz strzelac ale mozez zucic bomba w bramke albo do innego gracza , lub przeciwnika wtedy to on nie moze strzelac , gracz nisacy bombe szybko regeneruje zycie" kazdy tu ma translokator wiec dogoni cie kazdy w sekunde lub mniej.
            Capture the flag tu chyba jak w kazdej grze bierzesz flage i strzelasz do wszystkiego co ci ja prubuje zabrac.
            Double dominion nalezy przejac i utrzymac dwa punkty po przeciwnych stronach mapy jednoczesnie przez 15 sekund "uwiez mi to jest dosc trudne"
            Onslaught zniszczenie rdzenia przeciwnika ale aby stal sie wrazliwy trzeba najpierw przejac inne ktore zasilaja jego tarcze.
            Mutant wielu graczy walczy przeciwko jednemu "mutantowi" ktory ma zawyzone statystyki "atak szybkosc" jesli go zabijesz stajesz sie mutantem inni gracze nie moga sie zabijac chyba ze jestes najslabszy na mapie to mozesz strzelac do innych.
            Inwazja wdzerasz sie do bazy wroga na czas , baza jest mocno ufortyfikowana "automatyczne dzialka pancerne drzwi itd. wygrywa druzyna ktora szybciej poradzi sobie z przeciwnikiem.

            Skomentuj

          9. owatanka
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2018-08-03 19:03

            "Overwatch jest bardziej złożony, bo zapomniałeś powiedzieć ile jest w nim postaci i kombinacji tychże w drużynie. Więc mecz na tej samej mapie może mieć całkowicie inny przebieg. Do tego mapy są przemyślane i zbalansowane."

            Bardziej zlozony? w jakim sensie ze masz tanka dpsa i healera? no to cie rozczaruje bo to podstawa mmorpgow od zawsze i kazdy gra tym czym lubi a bardzo czesto ktos bierze leczenie i bawi sie w dpsa lub odwrotnie bierze dpsa i leczy jakims podstawowym skilem tyle ze w ovarwatch kazdy moze cie ubic ale nie kazdy wyleczyc to mija sie z balansem postaci i w czym jest mapa bardziej zbalansowana i przemyslana niz w innych grach? jesli nie jest symetryczna to juz nie jest zbalansowana.

            Skomentuj

          10. rlistek
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2018-08-03 16:31

            No tak, bo ilość kontentu i to czy można grać offline (aka piracić) to wyznacznik tego jak bardzo gra jest wymagająca. No kurczę, czemu ja o tym wcześniej nie pomyślałem :(

            StarCraft też jest przecież jedną z najbardziej wymagających gier ever tylko dlatego, że miał 5000 trybów gry, obsługę modów i fanowski kontent. Oh wait...

            Skomentuj

          11. owatanka
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2018-08-03 19:13

            Nie rob z siebie jezuska "Piracic"... heh czemu jak gra bez internetu to odrazu pirat? a o grze przez lan slyszal? kiedys takie wynalazki byly jak sie nie mialo dostepu do internetu zwolywalo sie kilku ludzi zwozilo kompy w jedno miejsce i ciuralo w countera , unreala , quake , diablo 2 ,delta force , starcrafta broodwara i kilkanascie innych gralo sie az oczy krwalily z przemeczenia , dzien , dwa , trzy , zamiast do szkoly to do kumpla gdzie byly ustawione kompy.

            Tak mozna tak to nazwac ze sie piracilo bo jednak nie kazdy mial gre na krazku wiec jeden od drugiego przez router z udostepnionym cdromem udostepnial orginalna plytke.

            Skomentuj

          12. kitamo
            Oceń komentarz:

            3    

            Opublikowano: 2018-08-03 18:23

            @rlistek chcesz wymagającą grę? zapraszam, zrób platynę w crashu 1.
            Chcesz wymagającą grę?
            proszę bardzo, przejdź GOW na najwyższym stopniu trudności.

            Skonczcie pierdzielić głupoty że gry wymagające są wtedy gdy są to gry competitive bo to akurat bez sensu.
            Wymagającą grą jest GO, nawet jeśli grasz w nie samemu.

            Druga kwestia - gry nie muszą być wymagające żeby dobrze bawiły a to co kto szuka w grach to juz jego prywatna sprawa.

            niemniej gry bawiące i wymagające są na każdej platformie.

            Skomentuj

          13. rlistek
            Oceń komentarz:

            -1    

            Opublikowano: 2018-08-03 18:53

            @kitamo
            Jedyne wymagające PVE jest wtedy gdy w jakimś MMO ściągasz się z innymi guldiami o World First w wykonaniu nowododanego rajdu na najtrudniejszym poziomie. Polecam, fajna zabawa.
            W innym wypadku to tylko wykuwanie skryptów i kwestia czasu i tego czy się prędzej nie znudzisz, a nie "osiągnięcie". To, że sobie z tymi gierkami na boty nie radzisz, nie oznacza, że są one wymagające. O bzdurnych "achievementach"-zapychaczach w postaci porozsiewanych po mapach znajdźkach nawet nie wspomnę.

            No i widzisz ja nikomu nie mówię jak albo w co ma grać, czy w ogóle jak ma spędzać swój wolny czas bo mnie to nie obchodzi. Nie oznacza to jednak, że mam zamiar darzyć takim samym poważaniem randomów co sobie przechodzą tunelowe historyjki jak ludzi którzy wkładają mnóstwo wysiłku, determinacji i ciężkiej pracy nad doskonaleniem wlasnych umiejętności, żeby rywalizować na najwyższym poziomie w grach competitive. Sorry, utalentowanego malarza też cenię bardziej niż typa co sobie kolorowanki koloruje.

            Skomentuj

          14. owatanka
            Oceń komentarz:

            -3    

            Opublikowano: 2018-08-03 19:26

            "Jedyne wymagające PVE jest wtedy gdy w jakimś MMO ściągasz się z innymi guldiami o World First w wykonaniu nowododanego rajdu na najtrudniejszym poziomie. Polecam, fajna zabawa.
            W innym wypadku to tylko wykuwanie skryptów i kwestia czasu i tego czy się prędzej nie znudzisz, a nie "osiągnięcie". To, że sobie z tymi gierkami na boty nie radzisz, nie oznacza, że są one wymagające. O bzdurnych "achievementach"-zapychaczach w postaci porozsiewanych po mapach znajdźkach nawet nie wspomnę."

            A wykuwanie skryptow i kwestia czasu jak to nazwales nie wymaga pracy od ciebie czyli wszystko obsolutnie wszystko robisz perfekcyjnie za pierwszym razem no to musisz byc przekozak skil nad skile szkoda tylko ze jakos malo polakow widze w topowych osiagnieciach w roznych grach a ty sie tak marnujesz...

            Skomentuj

          15. owatanka
            Oceń komentarz:

            1    

            Opublikowano: 2018-08-04 15:40

            Casualem? heh no faktycznie bo overwatch to taka zaawansowana gra dla niedzielnych graczy ze nie jest dla casuali hah to jest zabawne , jest cala masa fajnych gier fps o ktorych wogole nie slyszales a ktore oferuja bardzo fajne systemy rozgrywki jest tez calkiem spora liczba mmorpg w trybie fpp lub tpp no ale overwatch jest dla pro wiec po co sie klucic. Nawet nie zagral bym w overwatcha gdyby launcher blizzarda mi go tak nachalnie nie wpychal do gardla uleglem pogralem ze znajomymi i stwierdzilem ze slabizna.

            Ja nie mam problemu z graniem w gry fps czy bijatyki obojetnie jaki tytul czasami dluzej sie trzeba przyzwyczajac do sterowania czasami szybciej , fpsy maja prawie zawsze taka sama mechanike rozgrywki poruszasz sie na wasd albo esdf jak masz makra i celusz mysza no przepraszam ale chyba latwiejszego sterowania nie da sie zrobic.
            Problem pojawia sie gry sterowanie jest niestandardowe przykladowo dwa klikniecie w lewo czy w prawo wlacza unik dzieki czemu mozna unikac pociskow przeciwnika , skok na sciane i dwa razy w przecina strone i masz odbicie od sciany i mozesz wejsc na wyzsza platforme , podwojny skok i rakieta pod nogi daje znacznie wyzszy skok i mozliwosc wejscia w skroty lub w niedostepne miejsca , shield jump mozna odbic sie od lawy to samo ze skokami do przodu i do tylu.

            Wybacz ale gralem w overwatcha i wiem jak to wyglada oprocz dosc fajnego chaosu nic gra nie oferuje , to co jest w tej grze juz bylo w wielu innych grach.

            W kazdej grze fps na multi trzeba wspolpracowac overwatch nie jest jakims swietym wyjatkiem w unrealu sa mapy gdzie nie da sie ich przejsc na singla wiec wspolpraca jest przymusowa.

            Skomentuj

      2. blebleble
        Oceń komentarz:

        1    

        Opublikowano: 2018-08-03 22:20

        Wulfen4

        "spidermana nie odpalisz na tej karcie nawet w 1 klatce na sekundę."


        Ty za to odpalisz w 30 klatkach z sztucznie podbitym przez telewizor do 60.

        hue hue hue hue :D

        Ktoś tutaj kiedyś napisał:

        "Przykro mi, ale gry AAA są popularniejsze na konsolach nie dlatego, że na konsoli są one lepsze, a dlatego, że plebsu który się zadowala byle czym i tanimi zamiennikami sprzętu do grania jakimi są konsole jest więcej. Dla entuzjastów grania jest PC. Konsole są masówką, żeby plebs jakoś tam też mógł sobie tanio zagrac.

        A to, że coś jest popularniejsze w żadnym wypadku nie znaczy, że jest lepsze. Bardzo często wręcz odwrotnie, w szczególności jeśli występują różnice w cenach. Opel też jest popularniejszy niż Porsche, a chyba mi nie powiesz, że to lepsze samochody. Jakby dobry PC kosztował tyle co konsola, to zapewniam cię, że nikt by na te półśrodki nawet nie spojrzał.

        Ja gram praktycznie wyłącznie w gry esportowe i AAA mnie w ogóle nie interesuje, ale pomimo tego potrafię na to obiektywnie spojrzeć i widzę, że również gry AAA na PC są dużo lepsze. Od grafiki, przez audio po sterowanie itd. Na PC masz wszystko tak w takiej jakości, płynności i ustawieniach jaki sobie sprzęt wybrałeś. Na konsoli masz tak jak ci wybrał producent.
        A to, że producenci się ratują kilkoma popierdółkami rocznie nazywając je "exclusive" w żadnym stopniu sytuacji nie zmienia. To, że na jakiejś innej platformie nie znagrasz w jakieś tam mario bo to tylko na Switcha nie znaczy, że Switch jest lepszą platformą. Nie jest. Jeśli lubisz gry takie jakie są na Switchu i dlatego wybrałeś tę platformę, to ze względu wyłącznie na preferencję, nie ze względu na to, że ta platforma jest lepsza. Naucz się rozróżniać obiektywizm od subiektywizmu to może to kiedyś zrozumiesz."

        Skomentuj

    1. dindunuffin
      Oceń komentarz:

      -3    

      Opublikowano: 2018-08-02 18:15

      A ja do grania uzywam Peceta, a ps4 robi za podstawke pod worek kartofli w garazu... bo nie ma w co grac po prostu. Tu jest ten moment kiedy zasypujesz mnie lista najlepszych gier na ps4, a ja odpisuje Ci rownie dluga lista gier na pieca i okazuje sie ze i jedni i drudzy jednak w co grac maja (wiec se darujmy). Nie musisz argumentowac swojego grania na ps4 glupotami. Kogo to w ogole obchodzi dlaczego akurat Ty grasz wlasnie na ps4 a nie na piecu...

      Skomentuj

      1. kryspin34
        Oceń komentarz:

        2    

        Opublikowano: 2018-08-02 18:36

        Mogłeś przynajmniej napisać, że worek suszonej wołowiny albo orzeszków pistacjowych. Jakoś miotanie sprzętem za tysiaka i jedzenie kartofli nie idzie ze sobą w parze.

        Skomentuj

    1. Maciej Piotrowski
      Oceń komentarz:

      3    

      Opublikowano: 2018-08-02 19:46

      Ale dlaczego mamy nie pisać o grach przedpremierowo? Skoro byliśmy na pokazie to pierwsze wrażenia dają jakiś ogląd sytuacji

      Skomentuj

  3. Wulfen4
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2018-08-02 19:55

    Kolejna rewelacyjna gra tylko na playstation 4.

    Skomentuj

  4. Chong-li
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2018-08-03 11:13

    Najlepszym powodem skłaniającym do zakupu Playstation 4 jest jego cena która dla osoby pracującej o średnim stanie majątkowym jest po prostu śmieszna.Raz że konsola oferuje nam gry na wyłączność których nie zobaczymy na Pecetach a które są naprawdę świetne a dwa to trzeba pamiętać że PSVR to tania alternatywa dla zapaleńców VR.Najlepszą ciekawostką jest to że PSVR da się podłączyć do Peceta i grać w gry VR z platformy steam a jak to zrobić to zainteresowanych odsyłam do wujka Google i cioci You tube od siebie mogę powiedzieć że sprawdziłem na 16 grach i działa bez problemu.

    Ps4 jest małe cienkie i zajmuje nie dużo miejsca,wygląda nowocześnie jest ciche i spokojnie mieści się obok peceta czy telewizora.

    Słuchajcie sam mam bardzo potężnego peceta gdyż jestem projektantem masztów,wnętrz,ogrodów jak również mebli więc mój komputer jest z najwyższej półki i nie ma takiej gry która mi nie działa na ustawieniach ultra w 4k poniżej 60 kl/s jeśli gra na to pozwala i nie ma blokady a piszę to dlatego żeby parę osób tutaj obecnych nie napisało mi że zachwalam konsole i że jestem stronniczy.
    Słuchajcie naprawdę olejcie te wojny graficzne gdzie co jest lepsze bo konsola to tania zabawka a gry są bardzo dobre i ja ze swojej strony wam polecam jak najbardziej.

    Skomentuj

    1. blebleble
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2018-08-03 22:31

      Exclusive to sztucznie stworzone pojęcie dla konsol żeby się lepiej sprzedawały. Połowa osób które kupiły konsole to kupiły je tylko dla kilku gier.

      Skomentuj

      1. Chong-li
        Oceń komentarz:

        2    

        Opublikowano: 2018-08-04 09:50

        @blebleble w zasadzie konsole kupuję się właśnie dla tych kilku albo kilkunastu gier natomiast moja lista jest o wiele bardziej obfita.
        Na PSVR gdzie jeszcze tydzień temu miałem 96 pozycji na swoim koncie PSN od czwartku liczba zwiększyła się do 102.
        Natomiast liczba gier na wyłączność które kupiłem to 68 pozycji spider-man będzie 69.

        Jeśli chodzi o tytuły multi-platformowe nie kupuję ich wcale na konsolę bo od tego mam Peceta.





        Skomentuj Historia edycji

      2. Chong-li
        Oceń komentarz:

        1    

        Opublikowano: 2018-08-04 09:50

        ,,dubel do usunięcia'





        Skomentuj Historia edycji

  5. Chong-li
    Oceń komentarz:

    2    

    Opublikowano: 2018-08-03 11:28

    @sztuczna_inteligencja robię projekty mebli pod wymiar na przykład kuchenne lub salonowe dla osób które nie kupują gotowców w sklepie i chcą mieć wszystko idealnie dopasowane.

    Skomentuj Historia edycji

  6. Chong-li
    Oceń komentarz:

    3    

    Opublikowano: 2018-08-04 09:36

    @sztuczna_inteligencja mam bardzo profesjonalną stronę i nie tylko ale benchmark nie jest tablicą ogłoszeń i darmową agencją reklamową więc nie przekieruje cię do namiarów na mój biznes bo komentarze które tutaj piszemy nie są od tego.

    Skomentuj

    1. blebleble
      Oceń komentarz:

      -1    

      Opublikowano: 2018-08-04 14:08

      Ale spór jest o to, że te dzieci uważają, że konsola za 1000 zł potrafi wygenerować lepszą grafikę niż komputer za 5000 zł.

      Skomentuj

      1. Wulfen4
        Oceń komentarz:

        -1    

        Opublikowano: 2018-08-05 08:08

        lepszą niż komputer za 20000

        Skomentuj

        1. blebleble
          Oceń komentarz:

          0    

          Opublikowano: 2018-08-05 12:35

          I w telewizorze ustawiasz sobie 60 fpsów bo twój złom nie jest wstanie utrzymać nawet 30.

          hue hue hue hue :D

          Skomentuj

      2. PS4Ekskluzyw
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2018-08-05 17:41

        Nie ma takiego pcta który by powalił grafiką gry na wyłączność z PS4 :)

        Jak na razie król może być tylko jeden "PS4"

        Skomentuj

Dodaj komentarz

Przy komentowaniu prosimy o przestrzeganie netykiety i regulaminu.

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany!