Na topie

Windows 8.1 Update 1 - najważniejsze usprawnienia

Kwietniowa aktualizacja dla systemu Windows 8.1 wnosi kilka nowych zmian w interfejsie i ergonomii.

  • Windows 8.1 Update 1 - najważniejsze usprawnienia | zdjęcie 1

    Kwietniowa aktualizacja dla systemu Windows 8.1 wnosi kilka nowych zmian w interfejsie i ergonomii.

    Update 1

    Najnowsza aktualizacja dla Windows 8.1 przynosi nam kilka nowych funkcji i ulepszeń. Ułatwia korzystanie z sytemu przede wszystkim osobom nie korzystającym z ekranów dotykowych.

    Microsoft zapewnia też, że Windows 8.1 Update zmniejsza dwukrotnie wymagania sprzętowe. Teraz w komputerze wystarczy tylko 1GB RAM i 16 GB pamięci masowej, aby zainstalować system i aby działał on w miarę wydajnie.

  • Windows 8.1 Update 1 - najważniejsze usprawnienia | zdjęcie 2

    Kwietniowa aktualizacja dla systemu Windows 8.1 wnosi kilka nowych zmian w interfejsie i ergonomii.

    Aplikacje Metro na pasku zadań

    Od teraz wszystkie działające programy w interfejsie Modern UI mogą być widoczne także na pasku zadań. To na pewno ułatwi ich przełączanie i zamykanie.
    Funkcję tą można zmienić we właściwościach paska zadań i nawigacji: kliknij prawym przyciskiem myszki na pasku zadań, wybierz z menu "Właściwości", w zakładce "Pasek zadań" włącz lub wyłącz opcję "Pokaż aplikacje ze Sklepu Windows na pasku zadań"

    Tip:
    Aplikacje Modern UI można przełączać przy użyciu kombinacji klawiszy Win+Tab.
    Wszystkie aplikacje przełącza się kombinacją klawiszy Alt+Tab

  • Windows 8.1 Update 1 - najważniejsze usprawnienia | zdjęcie 3

    Kwietniowa aktualizacja dla systemu Windows 8.1 wnosi kilka nowych zmian w interfejsie i ergonomii.

    Pasek zadań wszędzie

    Klasyczny pasek zadań od teraz będzie dostępny także w aplikacjach Modern UI. Po przełączniu aplikacji widać go do chwili gdy kursor myszki jest na pasku, potem znika. Aby wywołać go ponownie należy przesunąć kursor myszki poza krawędź w której powinniśmy się go spodziewać. Niestety mechnika wywoływania paska jest inna niż przy funkcji "Włącz autoukrywanie paska zadań" i nie wszystkim użytkownikom może przypaść do gustu.

  • Windows 8.1 Update 1 - najważniejsze usprawnienia | zdjęcie 4

    Kwietniowa aktualizacja dla systemu Windows 8.1 wnosi kilka nowych zmian w interfejsie i ergonomii.

    Pasek menu w aplikacjach Modern UI

    W aplikacjach MUI dodano na górnej krawędzi dodatkowy pasek menu (pojawia się gdy dojedziesz myszką do górnej krawędzi ekranu). Pozwala on na zamykanie aplikacji, minimalizowane, natomiast po kliknięciu w ikonkę w lewym górnym rogu znajdziemy dodatkowe funkcje, między innymi umożliwiające przełączenie aplikacji na połowę ekranu.

    Tip:
    Prosta i szybka metoda na zamknięcie aplikacji Modern UI to użycie kombinacji klawiszy Alt+F4

  • Windows 8.1 Update 1 - najważniejsze usprawnienia | zdjęcie 5

    Kwietniowa aktualizacja dla systemu Windows 8.1 wnosi kilka nowych zmian w interfejsie i ergonomii.

    Klasyczne menu narzędziowe na ekranie startowym

    Do tej pory, dla użytkowników korzystających w Windows 8 wyłącznie z myszki, zarządzanie kafelkami na ekranie startowym było nieco ...upierdliwe. Od teraz po kliknięciu na kafelku prawym przyciskiem myszki pojawi się klasyczne menu, które oferuje funkcje jak na obrazku obok.

    Interakcja w przypadku ekranu dotykowego pozostała taka sama, czyli dłuższe naciśnięcie kafelka powoduje wyświetlenie na dolnej krawędzi ekranu menu w stylu Modern UI.

  • Windows 8.1 Update 1 - najważniejsze usprawnienia | zdjęcie 6

    Kwietniowa aktualizacja dla systemu Windows 8.1 wnosi kilka nowych zmian w interfejsie i ergonomii.

    Miejsce na dysku

    Od pierwszej aktualizacji Windows 8.1, Microsoft sukcesywnie uzupełnia sekcję Ustawienia Komputera - tą w interfejsie Modern UI - o nowe karty. Robi to w sposób bardziej lub mniej udany. Do tego drugiego trzeba chyba zaliczyć dodanie nowej karty  "Miejsce na dysku" w sekcji "Komputer i urządzenia". Jaki ma cel i sens, wie chyba tylko sam Microsoft.
     

  • Windows 8.1 Update 1 - najważniejsze usprawnienia | zdjęcie 7

    Kwietniowa aktualizacja dla systemu Windows 8.1 wnosi kilka nowych zmian w interfejsie i ergonomii.

    Nowe aplikacje

    Na samym początku - pierwsza wersja Windows 8 - wszystkie nowe zainstalowane aplikacje i inne śmieciowe pliki lądowały na ekranie startowym. Wszyscy zgodnie uznali to za jakiś absurd i koszmar. Mircosoft poprawił ten element, a w ostatniej wersji nawet nowo zainstalowane programy pojawiały się najpierw na liście aplikacji. Każdy nowy użytkownik, który nie poznał dobrze sekretów Windows 8, nie wiedział czy aplikacja ze sklepu została zainstalowana poprawnie, gdzie jest i jak ją uruchomić. Lądowała na liście Aplikacje z opisem "NOWA", ale w tej kakofonii małych kolorowych kafelków łatwo było jej nie zauważyć.
    Od teraz na ekranie startowym pojawił się komunikat o nowo zainstalowanych aplikacjach, abyśmy wiedzieli że jednak powinniśmy tam znaleźć coś nowego.

  • Windows 8.1 Update 1 - najważniejsze usprawnienia | zdjęcie 8

    Kwietniowa aktualizacja dla systemu Windows 8.1 wnosi kilka nowych zmian w interfejsie i ergonomii.

    Ulepszenia w OneDrive

    Wszystko na co narzekałem w swoim ostatnim blogu "Będziesz używać Skydrive, czy tego chcesz czy nie", w tej aktualizacji zostało usprawnione i ulepszone.
    Po pierwsze poprawiono ustawianie plików w tryb offline. Po drugie dodano możliwość wyłączenia synchronizacji plików. Teraz usługa OneDrive w Windows 8 działa jak trzeba.

Autor:

więcej artykułów ze strefy:
Systemy operacyjne

Kategoria: Komputery Systemy operacyjne Tematyka: galeria Windows 8 Windows 8.1

 

Zobacz inne galerie:
  • Oto jak przez lata zmieniał się Need for Speed
  • Retro Motor Show 2017 - galeria zdjęć
  • Podróż w czasie z Photoshopem
  • Najpiękniejsze hostessy i cosplayerki na PGA 2017
  • Team Kinguin Mistrzem Polski w CS:GO - galeria zdjęć
  • (Nie)zmienna topowa Xperia
  • Święto fanów elektroniki i gadżetów - targi IFA 2017
  • Gamescom 2017 - galeria zdjęć
Odsłon: 59878 Skomentuj artykuł
Komentarze

48

Udostępnij
  1. Franz
    Oceń komentarz:

    -7    

    Opublikowano: 2014-04-11 01:52

    Za każdym razem jak patrzę na Windows 8 to pierwsza rzecz jaka mi przychodzi do głowy to myśl: jak można było zrobić tak brzydki graficznie interfejs systemu - do tego w wielu miejscach mimo licznych uproszczeń grafiki ten system wcale nie jest czytelniejszy niż Windows 7, który w tym momencie można uznać za graficzne arcydzieło na tle Windows 8.

    Skomentuj

    1. aavil
      Oceń komentarz:

      8    

      Opublikowano: 2014-04-11 04:49

      Patrząc na 2 i 3 screen można tak stwierdzić, jednak całość pasuje im do idei tego samego layoutu na każdym urządzeniu. Najgorsza rzecz, wg mnie w 8, to nie wygląd lecz podpowiedzi co do otwieranych plików, które na siłę chcą Cię wysłać do sklepu...

      Skomentuj

      1. phillosoff
        Oceń komentarz:

        4    

        Opublikowano: 2014-04-12 02:00

        Może Win 7 to graficzne arcydzieło, ale Ósemka jest od niego wydajniejsza, o dodatkowo poprzez uproszczenia i rezygnację z wodotrysków Aero na starszych komputerach to demon szybkości. Instalowałem na Pentium 4 i Athlonie XP 2400+ i działa świetnie. Aż dziw bierze, że działa lepiej od XP, który wydawał się tu jedynym sensownym systemem. Wolę jednak wydajność ósemki od graficznych fajerwerków seven, a interfejs ósemki mnie nie odstrasza. Zawsze można przywrócić klasyczne menu i nie używać kafelków. Po ostatniej aktualizacji jeśli faktycznie zmniejszyli wymagania systemu o połowę, to posiadacze starszych komputerów mogą się zacząć cieszyć, że oto jest godny następca XP.

        Skomentuj

        1. Subvoice
          Oceń komentarz:

          -11    

          Opublikowano: 2014-04-13 17:30

          Pokaż komentarz zakopany przez użytkowników

          Jak długo jeszcze można... Ósemka nie jest ani trochę wydajniejsza od siódemki. Różne testy wykazują to jednoznacznie.

          Skomentuj

          1. phillosoff
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2014-04-15 19:36

            Mówisz o testach wersji 8.1 Update 1 która po optymalizacji kodu dwukrotnie zmniejszyła wymagania na RAM? Siódemki nikt już w MS niestety nie będzie znacząco poprawiał, poza aktualizacjami bezpieczeństwa. Obecnie to Ósemka jest oczkiem w głowie Microsoftu i robią co by system zyskiwał zwolenników. Stąd daleko idące ustępstwa, łącznie z planowanym powrotem menu start i duże poprawki kodu. Siódemka niestety, mimo że jest naprawdę udanym systemem powoli staje się pieśnią przeszłości. Wynika to z polityki MS i nic na to nie poradzisz. Ciekawe co powiesz kiedy planowana nowa wersja DirectX pojawi się tylko na 8 o czym się słyszy od jakiegoś czasu.

            Skomentuj

        2. ArturG196
          Oceń komentarz:

          1    

          Opublikowano: 2014-04-15 22:30

          Przed Update'm 1 system śmigał aż miło, a po aktualizacji moim zdaniem chodzi wolniej aniżeli szybciej jak miało być :)

          Ale to tylko moje zdanie. Poza tym moim zdaniem jest lepszy od 7, chodzi głównie o wygląd, jest dla mnie przyjemniejszy.

          Skomentuj

        3. petros13
          Oceń komentarz:

          0    

          Opublikowano: 2014-06-20 17:28

          To jest fakt ,kiedyś czytałem w tym temacie post magisterskiej osoby,że właśnie win 8.1 jest dużo sprawniejszy na starszych maszynach.
          Spróbowałem więc na swoim "pra-pececie" i o zgrozo,żadnych zaciachów,przekłamań i dziwnych odlotów!!!
          System śmiga b.problemu nawet na 9-cio letnim laptopie LG już kilka miechów.
          Trochę było roboty z instalacją sterowników ale zgodność przyjęła wszystkie.
          Pozdrawiam CIERPLIWYCH!!!
          Piotr.

          Skomentuj

      2. michael85
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2014-04-12 22:45

        Masz rację... layout ujednolicili. Nie wiem tylko dlaczego najpopularniejszy system operacyjny na PC dostosowano do niszowego Windows Phone, tym samym utrudniając milionom użytkowników sprawną obsługę komputera.

        Skomentuj

    2. shiftanc
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2014-04-11 07:15

      To nie jest " brzydki graficznie interfejs" tylko flat design, jest prosty i czytelny, pewnie niedługo zobaczymy podobieństwo na większości stron internetowych ;)

      Skomentuj

      1. RattusNorvegicus
        Oceń komentarz:

        14    

        Opublikowano: 2014-04-11 08:08

        Niestety, już pomału widać ten trend i coś tak wydaje mi się, że dość szybko się rozprzestrzeni. Osobiście wole strony dopasowane klimatycznie do branży/firmy, a takie tam kwadraciki kolorowe... nie, dzięki, ale postoję. Strony internetowe to nie system...

        Skomentuj

        1. phillosoff
          Oceń komentarz:

          6    

          Opublikowano: 2014-04-12 02:07

          Zobacz stronę Ministerstwa Zdrowia. Ten design po prostu powala nieprzejrzystością, ile się teraz trzeba naprzewijać żeby do czegoś dotrzeć. No i to nowe logo ministerstwa za 30 tysięcy. Myślę że przedszkolak zrobiłby lepsze.

          Skomentuj

          1. RattusNorvegicus
            Oceń komentarz:

            1    

            Opublikowano: 2014-04-12 17:54

            Pozostawię to może bez komentarza :)

            Skomentuj

      2. Franz
        Oceń komentarz:

        12    

        Opublikowano: 2014-04-11 09:35

        Dla mnie jest bardzo brzydki i nawet najlepsza funkcjonalność nie zmieni tego, że bardzo niechętnie będę go kupować jak zajdzie potrzeba wymiany systemu - oczywiście doceniam wszystkie te rzeczy, które Microsoft poprawił w 8 względem poprzednich wersji systemu.
        Jadnak zanim dacie mi minusa uświadomcie sobie, że wszyscy oprócz funkcjonalności, jakości i ceny danego produktu przy zakupie kierujemy się jego wyglądem - zwracamy przecież uwagę jak wykonane są laptopy, telefony, monitory, klawiatury - i jak mamy porównywalne ze sobą pod względem parametrów dwa towary to wybieramy zwykle ten, którego wygląd nam się bardziej podoba.
        Na razie mam wybór - jest Windows 7 i jego wybieram - w 8 nie ma niczego czego nie maiłbym w 7 pod względem funkcjonalności - a dostosowanie do dotyku mnie nie obchodzi - dotyk w stacjonarkach i laptopach do niczego się nie nadaje.

        Skomentuj

        1. RattusNorvegicus
          Oceń komentarz:

          0    

          Opublikowano: 2014-04-11 09:51

          Wygląd to kwestia gustu, a o tym się nie dyskutuje. Mi w obecnej formie nawet się podoba. Z tymże ja zawsze pulpit miałem praktycznie czysty, max 2-3 katalogi, 2-3 inne ikonki. Programy przypięte do paska i ładna tapeta. Porządek musi być. Dlatego też Metro mi odpowiada. Najważniejsze kafelki, moja ulubiona tapeta, wyszukiwanie programów banalne - dla mnie jest OK :)

          Skomentuj

          1. Franz
            Oceń komentarz:

            9    

            Opublikowano: 2014-04-11 10:08

            Dlatego ja nie mam zamiaru krytykować nikogo, kto mówi, że dla niego Windows 8 jest systemem, który mu pasuje. Jak Tobie wygodnie używa się 8 to najważniejsze, ja na razie wybieram 7.
            Może trudno mi się przekonać do wyglądu 8 bo przez lata Microsoft szedł w odwrotną strone - coraz bardziej rzobudowanych graficznie ikonek, przycisków, coraz więcej animacji, przeźroczystości, itp. - ale nie mówię nigdy - ja jednak w upraszczaniu graficznym poszedłbym trochę w inną stronę - ale to by trzeba o szczegółach zacząć rozmawiać , a na to nie ma tu mniejsca.

            Skomentuj

          2. ktosnatopatrzy1
            Oceń komentarz:

            1    

            Opublikowano: 2014-04-11 17:12

            Instalujesz Windows 8 tudziesz 8.1 a do tego Start8 i system wyglada niemal identycznie jak windows 7 + z mozliwościami najnowszego systemu. Jak chodzi o stabilnosc i wykozystanie zasobow to trzeba przyznac, ze jest dobry, dziala dosyc szybko nawet na cienkich kompach.
            Warto przetestowac nawet na chwile, zeby wydac wlasny werdykt w tym przypadku. Dodatek jest coprawda platny ale sa tez darmowe wersje dokladnie z takimi samymi mozliwosciami, ja wybralem pierwszy z brzegu i robi robote.

            Skomentuj

          3. phillosoff
            Oceń komentarz:

            1    

            Opublikowano: 2014-04-12 00:10

            Ja szybko przywykłem do 8. Wprawdzie kafelki są na początku dość nieintuicyjne, ale można łatwo się bez nich obyć. Systemu używam od pierwszej wersji Developer i polubiłem go właśnie za nowe funkcjonalności: hybrydowy start w kilka sekund, wstążkę w eksplorerze, rozbudowany menadżer zadań, graficzny postęp wyświetlany w czasie kopiowania. Ogólnie rzecz biorąc system jest szybki i wydajny, a po ostatnim dodatku jego wymagania spadły o połowę. MS dwoi się i troi, żeby zachęcić do przejścia na ten system i nie ma co narzekać bo przekłada się to na korzystne oferty dla klientów. Ja sam jedną kopię dostałem za darmo, studenci i uczniowie mogą kupić wersję 8.1 Pro za 249 zł, kiedy normalna cena to 1199.

            Skomentuj

    3. losarturos
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2014-04-12 20:25

      Międzymordzie win8 można jakoś przeżyć instalując Start8 albo Classic Shell. Problem jest w działaniu a u mnie w zasadzie w wyłączaniu systemu. W moim lapku windows przy wyłączaniu gdzieś się wiesza i potrafi przez kilkanaście godzin wisieć z tekstem wyłączanie kompa. ;-) Za to usypianie doskonale zastępuje wyłączenie bo zamiast uśpić kompa żeby można go było szybko obudzić w tym samym stanie co był poprzednio to się go wyłącza. Fabryczne przywrócenie systemu g... dało i jest tak samo jak było. Jeszcze trochę i wywalę ten 3.14erdolnięty win8 i wrzucę tam 7.

      Skomentuj

      1. chibi90
        Oceń komentarz:

        1    

        Opublikowano: 2014-06-08 01:16

        istnieje takie piękne narzędzie jak podgląd zdarzeń :) Wyłącz kompa włącz na nowo i przeczytaj w info systemowym co jest nie tak :) Pozdro

        Skomentuj

  2. Franz
    Oceń komentarz:

    15    

    Opublikowano: 2014-04-11 02:08

    Poza tym ergonomia aplikacji Modern UI to kpina.
    Np. prosta i szybka metoda zamknięcia aplikacji czy to paluchem, czy myszką to kliknięcie znaku "zamknij" - tradycyjnego x - nie ma co kombinować na siłę - po co zmieniać takie rzeczy jak ludzie to automatycznie używają.
    To tak jak by ktoś wpadł na pomysł by przerobić wszystkie znaki drogowe tak dla zasady - bo stare za długo już są stosowane.

    Skomentuj

    1. RattusNorvegicus
      Oceń komentarz:

      2    

      Opublikowano: 2014-04-11 07:10

      Przecież dalej można "ściągać" aplikacji, a 'X' został dodany dla interfejsu niedotykowego. Ciekawego i sprawdzające się rozwiązanie.

      Skomentuj

  3. mardun
    Oceń komentarz:

    2    

    Opublikowano: 2014-04-11 02:25

    Do tego w Modern UI menu raz z lewej raz z prawej, straszny bałagan w funkcjach.

    Skomentuj

    1. RattusNorvegicus
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2014-04-11 07:08

      Rogi można wyłączyć, po zalogowaniu ustawić się na pulpit. Metro można dostosować i radzi sobie lepiej jak menu start. Po Update 1 ten system to prawie perfekcja, na pewno lepszy jak 7. W 8.1 prawie z metro nie korzystałem, po Update 1 większość rzeczy robię w metro lub mając otwarte na połowie metro, na drugiej pulpit.

      Nie ma to jak hejtować bez wcześniejszego sprawdzenia... Ech... specjaliści...

      Skomentuj

  4. Lubiem placki
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2014-04-11 06:55

    Czekam na normalny Start.

    Skomentuj

    1. Kcysiu
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2014-04-11 08:59

      a to nie ma go w tym update 1? bo chyba już się pogubiłem, w screenach pokazywali, że to właśnie dodali - poprawcie mnie jeśli się mylę

      Skomentuj

    2. tiges
      Oceń komentarz:

      -4    

      Opublikowano: 2014-04-11 12:30

      a po co? nawet w win7 menu start praktycznie nie używam.
      Najpotrzebniejsze aplikacje są na pasku zadań, reszta na pulpicie, a narzędzia systemowe pod RMB w lewm dolnym rogu.

      Menu start to przynajmniej jeden dodatkowy niepotrzebny klik myszką.

      Skomentuj

  5. RattusNorvegicus
    Oceń komentarz:

    2    

    Opublikowano: 2014-04-11 07:14

    Ta aktualizacja doprowadziła system do bardzo wysokiego poziomu. Wcześniej wolałem pulpit, teraz używam także metro na podzielonym ekranie używając możliwości metro, niejednokrotnie nawet ekran podzielony na 3. Dodatkowo możliwość minimalizowania aplikacji metrowych, zachowanie jak zwykłe aplikacje. Ciekawe rozwiązania z kafelkami, lepiej umieszczone zamykanie systemu - to wszystko sprawia, ze teraz ten system jest świetny. Jeśli MS dalej tak pójdzie ze zmianami, to będzie super. Siódemka zostanie daleko w tyle.

    Ja jestem bardzo zadowolony z tego systemu, dużo bardziej jak z 7. A kupiłem go świadomie, nie tak, że został mi wciśnięty, jeszcze jak było 8.0 - kiedy to faktycznie kilka rzeczy było niedorobionych. Kilka rzeczy mnie wkurzało, po 8.1 było już ciekawie, a teraz... Nie wybieram się nigdzie :)

    I dla odmiany pisze to osoba, która od prawie samej premiery używa 8, nie tak jak niektórzy, poużywali chwilę i już hejtować im się chce :)

    Skomentuj

  6. pcmasterrace
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2014-04-11 08:08

    A ja poległem podczas instalacji tej aktualizacji - nie da się jej zainstalować, pasek postępu dochodzi gdzieś do 20%, po czym wyświetla się błąd. Najpierw był on związany z brakiem dostępu (80070005 albo 70080005), a teraz naprzemiennie "windows update instaluje teraz inne aktualizacje" i "windows update napotkał problem - kod 80073712".

    Próbowałem wyłączać firewalla, robiłem jakieś cuda z net user administrator /active:yes, które miały zlikwidować problem z uprawnieniami. Korzystałem również z DISM, które... wywalało na końcu błąd, a MS FixIt do usługi Windows Update nie potrafi rozwiązać problemu. Już naprawdę nie wiem, co robić. Co ciekawe, z innymi aktualizacjami nie było żadnego problemu - definicje wirusów instalują się bezawaryjnie, tak samo było z wtorkowymi aktualizacjami zabezpieczeń.

    Pomocy :(

    Skomentuj

    1. pcmasterrace
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2014-04-13 17:49

      Już nieważne, format c:\ i wszystko poszło bez problemów.

      Skomentuj

  7. zibiaszek
    Oceń komentarz:

    -1    

    Opublikowano: 2014-04-11 08:22

    System dalej jest paskudny i wali mnie jakie ma podejście do tego $MS,ja za to płace i wymagam ,albo wręcz żądam aby głosy posiadaczy wcześniejszych wersji były wysłuchane.Co z tego że ma o połowę mniejsze wymagania,jak większość tych co mieli W7 "podniosła" wartość swoich pecetów x4 od 1 wydania W7.Czekam na W9 może się obudzą,albo wyrzucą z roboty tych tandeciarzy od W8.

    Skomentuj

    1. RattusNorvegicus
      Oceń komentarz:

      5    

      Opublikowano: 2014-04-11 08:24

      Ale czego wymagasz? Piszesz, że masz wymagania, jaki to MS jest zły, jaki ten Windows kijowy, ale jakieś konkretne argumenty? Brak... Ciekawe, hejt dla hejtu.

      Skomentuj

      1. d3vilroot
        Oceń komentarz:

        2    

        Opublikowano: 2014-04-11 11:11

        Żądasz? :) A niby jakim prawem?
        Możesz wymagać, jesli Twoje wymagania nie są spełnione to nie kupuj/nie używaj. Można nie lubić M$, ale prowadzenia polityki firmy nikt im nie będzie dyktował.
        A jeśli tak odpowiada Ci Windows 7 to po co przesiadasz się na 8?

        Skomentuj

  8. blackicewr
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2014-04-11 08:28

    elementaryos.org

    Skomentuj

  9. Kropeczka
    Oceń komentarz:

    2    

    Opublikowano: 2014-04-11 10:17

    Sądzę iż sama idea Microsoftu: co rok, góra dwa nowy system jest patologiczna....

    Mam 7 i następny system to będzie pingwin, a nie win 9...

    Rozumiem politykę firmy - zarobić ile się da, nie ważne jak.
    Ale mam ją gdzieś, mam swoją politykę: nie dać się skroić jak blondyn(ka) ;P

    Skomentuj

    1. phillosoff
      Oceń komentarz:

      4    

      Opublikowano: 2014-04-12 01:45

      Masz absolutną rację, ten system daje nowe życie nawet starym komputerom. Przykład: mój znajomy ma 10 letni komputer z Pentium 4 na pokładzie. Facet nie zna się na komputerach, potrzebny jest mu do obsługi firmy: jakieś programy do fakturowania, przeglądarka do sprawdzenia poczty, więc od lat nic w komputerze nie zmieniał. Kiedy go kupował kupił też XP Pro, bo wszystko musi mieć legalne, ale przyznaję że od samego początku ten komputer jakoś się nie polubił z XPekiem. Długie ładowania systemu, czasem 5 minut, na uruchomienie przeglądarki trzeba było czekać kilkadziesiąt sekund. Masakra, ale facet przywykł, choć próbowałem parę razy mu coś tam poprawić to nawet na czystym systemie zaraz po instalacji nie było jakoś super. Teraz jak się wsparcie dla systemu skończyło to poprosił mnie, żeby coś nowego zainstalować. Zainstalowałem mu Win 8.1 Enterprise wersję testową, żeby zobaczyć czy to w ogóle ma sens. Ku mojemu zdziwieniu komputer działa lepiej niż kiedykolwiek. Staruje w 20 sekund i od razu jest gotowy do pracy. Wszystkie programy startują szybko. Myślę, że namówię go na kupno licencji na wersję pełną i parę lat mu jeszcze ten staruszek posłuży w firmie.

      Skomentuj

  10. Johny6
    Oceń komentarz:

    8    

    Opublikowano: 2014-04-11 10:50

    Ja to widzę tak:

    Windows 8 - to de facto Windows 8 open beta
    Windows 8.1 - to de facto Windows 8 RC1
    Windows 8.1 Update 1 - to de facto Windows 8 RC2

    Liczę na to, że wraz z nadejściem Update 2 Windows 8 będzie wreszcie gotowym systemem, a nie kolejną rozwojową wersją publicznego płatnego testu...

    Skomentuj

      1. phillosoff
        Oceń komentarz:

        2    

        Opublikowano: 2014-04-12 01:32

        @Johny6: nawet jeśli założyć że Win 8 to publiczny płatny test, to od początku ten system był technicznie bardzo dobry, a z każdą kolejną odsłoną staje się coraz lepszy. Jeśli sobie przypomnimy jak wyglądał start XP czy Visty to tamte systemy, to dopiero były wersje beta: żałosna wydajność na ówczesnym sprzęcie i ogromna niestabilność. Trzeba było w obu przypadkach dwóch SP, aby te systemy miały ręce i nogi. Ósemka na starcie prezentowała się świetnie technicznie, problemem były zmiany interfejsu które napotkały na opór, ale to w sumie kosmetyka. Bez kafelków można się było obejść już od samego początku. Sam system już w wersji Developer po prostu mnie zmiażdżył kiedy po zainstalowaniu na stary laptop Toshiby uruchomił się w niecałe 10 sekund. Fakt że to ukryta hibernacja, ale wcześniej nie każdy korzystał z jej dobrodziejstw. Po moim zetknięciu z Win 8 każdy starszyi system wydaje mi się strasznie zamulać. Nie mam cierpliwości czekać, aż się uruchomi XP czy Vista, a każdy system od XP wzwyż testowałem na tej samej konfiguracji sprzętowej. Win 8 po prostu wymiata pod względem codziennego komfortu. Moim zdaniem jak ktoś raz spróbuje i doceni jego zalety to powrót do czegoś starszego jest bolesny.

        Skomentuj

        1. Johny6
          Oceń komentarz:

          1    

          Opublikowano: 2014-04-13 19:05

          Oczywiście, że Windows 8 na starcie była super technicznie i nie ma co porównywać do XP i Visty w dniu ich premiery. A to dlatego, że i XP i Vista to były w zasadzie nowe systemy. A Windows 8 to nie jest żaden nowy system. To Windows 7 po większym liftingu.

          Skomentuj

          1. phillosoff
            Oceń komentarz:

            2    

            Opublikowano: 2014-04-15 19:44

            Akurat fakt, że win 8 to siódemka po liftingu nie powinien nikogo dziwić. Pamiętam jak się ludzie burzyli, że Seven to Vista po liftingu i MS chce zarobić kasę. A teraz ludzie bronią siódemki jak niepodległości ;) Prawda jest taka, że po fiasku Visty MS musiał się jakoś ratować i zrobił reset: dopracował to co w Viście ludzi wkurzało i wydał to pod nową nazwą bo stara była spalona. I zaskoczyło: wielki sukces, ludzie zaczęli migrować na siódemkę z pominięciem Visty.

            Teraz MS zaliczył kolejną falstart i próbuje się ratować za pomocą win 8.1 Jeśli to się nie powiedzie, to pewnie podrasuje ten system jeszcze i wyda jako win 9. I jak znam życie to zachwytom nie będzie końca.

            Skomentuj

  11. dnetsky
    Oceń komentarz:

    2    

    Opublikowano: 2014-04-11 12:53

    Brzydki nie brzydki ale zgadnij który jest bardziej bezpieczny
    i który będzie dłużej wspierany

    dzisiaj kupując Win7 to od razu jesteś w plecy kilka stów

    Skomentuj

  12. Logox
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2014-04-11 15:31

    Dla mnie nadal trochę mało. Mi osobiście brakuje wbudowanego programu do obsługi kafelek za pomocą pada xbox 360/One. Microsoft zamiast wykorzystać potencjał swojej konsoli i Win8 nic z tym nie robi. Czekam kiedy można będzie po uruchomieniu PC rozsiąść się na kanapie i sterować padem w Modern UI oraz odpalać gry (co prawda można się bawić programami jak Xpader ale to pozostawia pewnie niesmak). Powinna powstać oddzielna aplikacja lub jakieś uaktualnienie dla Xbox Games w Windows 8 by po jej uruchomieniu mieć np. ekran jak w Xbox i spokojnie sterować padem.

    Skomentuj

  13. Barubar24
    Oceń komentarz:

    -4    

    Opublikowano: 2014-04-11 18:21

    G.... prawda, u mnie po aktualizacji laptop zaczął się ciąć.

    Skomentuj

    1. Janke5
      Oceń komentarz:

      3    

      Opublikowano: 2014-04-12 00:44

      To zabierz mu żyletki

      Skomentuj

      1. phillosoff
        Oceń komentarz:

        1    

        Opublikowano: 2014-04-12 01:53

        Moja rada jest taka: jeśli można sobie pozwolić na czystą instalację to dobrze jest poczekać na iso i wtedy zainstalować. Ja mam Win 8 Pro Box i po aktualizacji przez sklep do 8.1 nie chodziło to za fajnie. Zaczął się system wywalać. Zainstalowałem 8.1 od zera z iso i chodzi świetnie. Moim zdaniem żaden service pack instalowany na działający system z zainstalowanymi już programami to nie jest dobry pomysł. Pewnie jak wyjdzie 8.1 update 1 w wersji iso to sobie zainstaluję od zera. I tak chciałem przejść z wersji 32 na 64 bity.

        Skomentuj

  14. bakczysaraj
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2014-04-12 19:06

    wkurzający jest ten full screen w chromie, da się to jakoś wyłączyć ?bo w 7 przeglądarkę zawsze miałem w okienku.

    Skomentuj

  15. salatek
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2014-04-14 21:21

    tylko jedna uwaga 350zł - chcesz mieć remote desktop - 500zł. Kupiłeś 32bit chcesz 64 lub odwrotnie? - Płać jeszcze raz.

    Biorąc pod uwagę ile procent rynku kontrolują, nie ma powodu na tak wysokie ceny, niż chciwość. Ja bez zniżki nie kupię.

    Skomentuj

    1. phillosoff
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2014-04-15 19:51

      Jesteś uczniem lub studentem? Kupisz 8.1 Pro za 249 zł zamiast 1199. Jak dla mnie niezła zniżka.

      Skomentuj

  16. petros13
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2014-06-20 18:46

    Jedno jest pewne,miałeś(masz) xp-eka! ok, miałeś(masz) 7-kę! ok, i z 8.1 to samo. każdy broni swoich starych śmieci.
    Nowa win 8.1-ka jest bezsprzecznie najbardziej udanym systemem do tej pory i uważam, że jakiekolwiek problemy,które w niej występują związane są z błędnymi ustawieniami i konfiguracją.
    Dla tego tyle frustracji.
    Wielu było,bardzo wielu co spierdzielali z 7-ki powracając do xp-eka (nie wspominając o Wiście),a to tylko brak cierpliwości i rozeznania,zwykle to przywiązanie do starocia -bez rozwojowy sentyment-!!!aż przykro czytać te durne komentarze!
    Pozdrawiam CIERPLIWYCH!!!
    Piotr.

    Skomentuj

Dodaj komentarz

Przy komentowaniu prosimy o przestrzeganie netykiety i regulaminu.

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany!