maciek1o3s | 2009-03-22

Windows 7 - okiem gracza i nie wymagającego użytkownika. Porównanie z XP.

kategoria: system operacyjny

typ tekstu: recenzja

 

Krótka historia, jak stałem się posiadaczem Windows'a...

Jestem posiadaczem systemu operacyjnego Windows od samego początku pracy z komputerem. Jako pierwszy system posłuzył mi Windows 97. System świetny, swego czasu. W roku 2006, a dokładniej w marcu, zakupiłem nowy komputer. Wyposażyłem go w płytę główną ASUS'a (A8V-E SE) obsługującą procesory AMD. Był to Athlon 3000+. Za swojego czasu, bardzo poczciwy CPU. Grafika, chmm..., wybór padł na GeForce'a 6600GT. Komputerek pracował dość szybko, 1GB RAM w zupelności wystarczał. Nie narzekałem na sprzęt, aż do czasu Need For Speed'a Undercover'a gdy poczułem, że mój procek nie wyrabia (grafa jeszcze "dychała" :) Wymiana samego procesora dużo by nie zdziałała więc w planach pojawiło się również kupno GPU oraz RAM. Był to początek grudnia owego roku, świetny czas na wymianę komponentów (dolar był dość nisko, zbliżały się święta).Wybór padł na platformę Intel'a - CPU Core 2 Duo E7300. Grafika, miał być to Radeon 4670, lecz po przeanalizowaniu wybrałem 4850. RAM, mało problemów, pozostawałem przy Windows XP, a więc wybrałem 2GB. Rozpisałem się o historii mojego komputera, a raczej obudowy, która nie była zmieniana od 2006 roku. Pomimo namawiań, nigdy nie zmieniłem systemu na Linux'a czy czegoś podobnego. O Viście nie chciałem w ogóle myśleć, gdyż opinie na jej temat były okropne. Lecz chciałem samemu sprawdzić. Po wizycie u koledze system ten został zupełnie mi obrzydzony. Bardzo ładny, ale wolny i to bardzo wolny. W końcu Microsoft postanowił naprawić błędy nie poprzez ratunek Service Pack'ami, lecz zastanawiając się nad nowym systemem. Było to dla nich bardzo korzystne, nowe zyski ze sprzedaży Visty tylko zoptymalizowanej. Historia systemu Windows 7 przedstawiała się bardzo ciekawie...


O Windows 7 (początkowo nadano mu nazwę kodową Blackcomb; w roku 2007 ogłoszono nazwę kodową Windows 7, wkrótce potem oznajmiono, iż pod tą nazwą system ukaże się również oficjalnie) świat po raz pierwszy usłyszał w lutym roku 2000. Nazwa ta była początkowo przeznaczona dla następcy Microsoft Windows XP, który miał zostać wydany pod koniec roku 2002. 7 planowany był w wersjach serwerowej oraz dla stacji roboczych, jednakże w sierpniu roku 2001 wydanie tego systemu zostało przesunięte na lata 2003 - 2004, a następcą Microsoft Windows XP oficjalnie został Microsoft Windows Vista, określany wtedy nazwą kodową Longhorn. Przyczyną miał być brak wymaganego przez system powszechnego dostępu do szerokopasmowego Internetu.

 

Spekulowano, że Microsoft Windows Vista będzie rozwiązaniem tymczasowym, mającym wypełnić lukę pomiędzy wydaniami systemów Microsoft Windows XP oraz Windows 7. Miała to potwierdzać wypowiedź Steve'a Ballmera z Microsoftu, który w październiku 2001 na konferencji Gartnera stwierdził, że naprawdę ważne zmiany nastąpią "za dwa wydania Windows". Microsoft Windows Vista został wydany w styczniu 2007 roku i jest kolejnym, głównym wydaniem systemu Microsoft Windows.

Z czasem projekt Windows 7 został wyciszony i poddany wielu zmianom, a spekulacje prasowe podawały nawet w wątpliwość jego istnienie. Pojawiały się jednak informacje o krążących wewnątrz firmy wersjach roboczych tego systemu, a nawet o konkretnych numerach tych wersji (dokładniej kompilacje 351 oraz 440). Informacje te mówiły, że 7 jest nazwą nowej serwerowej wersji Windows. Wydawały się one jednak mało prawdopodobne, ponieważ w Internecie od dłuższego czasu znaleźć można było film prezentujący współpracę Windows 7 oraz MSN Explorera 7.

Opinie na temat systemu Windows 7 beta były podzielone, spróbowałem sam zobaczyć, co to w ogóle jest :).

Instalacja systemu i pierwsze wrażenia...

System zainstalował się bardzo szybko z kilkoma restartami. Po ostatecznym właczeniu komputera ukazał mi się bootload'er, w którym wybrałem aby uruchomić Windows'a 7 betę. Moim oczom ukazały się 4 punkciki, które zgrabnie przekształciły się w miłe dla oka podświetlane logo. Gdy już się tym nacieszyłem przeszedłem do pierwszej konfiguracji, kraj region nazwa pierwszego użytkownika. I tutaj się zatrzymam, miałem możliwość wpisu tylko 1 użytkownika, oczywiście później poprzez panel sterowania mogłem dodać więcej osób, ale w porównaniu do Windows'a XP był to minus(nie wiem jak jest w Viście, ale sądzę, iż podobnie bo zastosowania Windows 7 bazują właśnie na Viście). Ekran logowania, chmm... Bardzo ładny, ikony ułożonej w jednym rzędzie, obok siebie. Wybieram swoją nazwę użytkownika, dzięki czemu ukazuje mi się napis "Welcome" ("Witamy"), z którym mile komponuje się zagrana w tle "nutka". Pulpit, ach, och i w ogóle, nowy pasek, nowy design, po prostu rewelacja :)...

Pulpit "na szybko" i menu...

Jak już wspomniałem po zalogowaniu ukazał mi się pulpit:


Pulpit Windows 7

Wyglądu niem muszę opisywać, po prostu otwórzcie zdjęcie w nowym oknie (kliknij na obrazek), aby samemu przyjrzeć się designowi. Jedyną ciekawą opcją do szybki dostępn do folderów poprzez kliknięcie w ikonę znajdującą się tuż obok ikony przeglądarki internetowej Internet Explorer'a.

Pierwszą rzeczą, którą zrobiłem było zajrzenie do menu systemu. Oto ono:


Menu Windows 7

Po najechaniu na logo Windows'a (1) podświetliło się ono. Klikam i ukazuje mi się MENU. Skromne i użyteczne - twórcy bardzo starannie rozmieścili wszystkie potrzebne funkcje. Pierwszą rzeczą, na którą zwróciłem uwagę to umieszczenie wyszukiwarki plików (2) i programów w świetnym miejscu - brawo! Druga rzecz to przycisk "All Programs" (3), co ważne nie wyskakuje żadne dodatkowe okno, lecz to co jest nad przyciskiem zostaje schowane, a nam ukazuje się przewijany spis folderów z plikami (widać to na kolejnym screenie). Kolejna rzecz to wyłączenie komputera i napis "Shut Down" czyli wyłącz, zero zbędnego klikania, jak w XP, wystarczy 1 kliknięcie. Oczywiście jest też dostęp do bardziej zaawansowane opcji - uzyskujemy po kliknięciu w strałkę (4). Ostatnia ciekawa sprawa, która zasługuje na omówienie to szybki podgląd programów. Po najechaniu nna któryś z napisów wyróżnionych w pomarańczowej ramce (5) w okienku avatara użytkownika (6) ukazuje nam się podgląd programu (akurat na screenie tego nie widać).


No i jak obiecywałem przewijane menu programów w komputerze:

Rozwijane foldery z plikami w menu
 

Panuje tu zasada jak w Ekploratorze Windows - nie wyskakują oddzielne okna, pliki wyświetlane są pod folderem, które je magazynuje.

Ostatnią rzeczą, w menu jest wyświetlanie ostatnio otwartych plików w programach, na które najedziemy myszką to znaczy, jeśli najedziemy na ikonę Panita wyświtlą nam się ostatnio edytowane, czy tworzone pliki. Screen dla rozjaśnienia, jeśli ktoś nie wie o co chodzi:

Rozwijane pliki w menu

Pulpit jako bohater główny...

Powróćmy teraz do pulpitu. O nim i ustawieniach personalnych można mówić bez liku. Ja jednak postaram się was nie zanudzać i napiszę treściwie.

Jako pierwszą opcję opiszę ustawienia tapety, czy może personalizacje. Dostęp to tego uzyskujemy poprzez kliknięcie prawym klawiszem myszy w Pulpit i wybranie napisu "Personalize". Ukazuje nam się następujący obraz:
 

Ustawienia pulpitu

Widzimy style, możemy skojarzyć sobie to jako style forum czyt. design, które możemy wybrać wefług własnych upodobań. Micrososft zadbał również aby nie było monotonnie u użytkowników Windows'a 7 i udostępnił opcję pobierania stylów(1) z intenetu m. in. ze swojej strony. Na samym dole okna widzimy kolejno opcje: ustawienie tapety, koloru okien, dźwięków Windows'a oraz wygaszacza ekranu.

Ustawienie tapety:
 

Tapety w Windows 7

Możemy zmienić format wyświetlania obrazu, oraz ustawić opcje zmieniania tapety - wybieramy, które obrazy chcemy mieć na pulpicie oraz czas , przez który każda z nich będzie się prezentować.

Ustawienie koloru okien:

Ustawienia okien w Windows 7

Znajdziemy tu domyślne style, miksator kolorów oraz opcje zaawansowane, kóre nie uległy zmianie od czasu XP'ka.

Ustawienia dźwięków oraz wygaszacza ekranu:

Ustawienia wygaszacza ekranu i dźwięków w Windows 7

Tutaj nie trzeba chyba nic komentować.

Opiszę teraz gadżety, które możemy sobie wstawić na pulpit, niektóre są naprawdę przydatne. Oto wszystkie wbudowane gadżety:

Gadżety na pulpit w Windows 7

Dane o każdym z gadżetów można zobaczyć klikając w napis "Hide details" (1). Nie zabrakło też opcji pobierania dodatków z internetu - napis "Get more gadgets online".

Pasek...Skócenie zadań w pasku

Temat w stosunku do poprzedniego dośc krótki. 

W przeciwieństwie do XP'ka i Visty ikony nie są gromadzone na pasku na zasadzie "jedna koło drugiej" lecz zawarte w kwadratowym menu, które wyświtlamy poprzez kliknięcie w małą strzałeczkę.

Kolejną rzeczą to wyświetlanie miniatur okien, a nie listy z oknami. Wyświetla się to porpzez najechanie na ikonę programu, w którym jest otworzone chociaż 1 zadanie. Obok loga programu tworzą się jakby mini zakładki (1).

Zakładki w pasku

Nowy wygląd programów...

Moją uwagę w Windows 7 przykuł nowy wygląd programów takich jak Paint, czy Wordpad. Oto i one:

Paint w Windows 7

Wordpad w Windows 7

O samych programach i zastosowaniach nie muszę chyba mówić, wszystko widać na screenach.

Szybkość systemu...

Oczywiście, spodziewałem się tego, GTA IV nie zostało uruchomione. Liczyłem więc na Crysis'a Warhead'a lecz w tym przypadku gra wczytywała się do ok. 85% i dalej ani rusz, ze względu na za małą ilość pamięci RAM. Microsoft ma jeszcze wiele pracy przed sobą.  Pozostało mi tylko przetestować komputer programami Typu 3DMark, WinRar, CinebenchR10 etc. Myślę, że one równie dobrze odniosą się do szybkości systemu, a nawet lepiej niż gry. Sam system po zainstalowaniu sterowników, programu antywirusowego oraz kilku innych aplikacji działa szybko. Jedynym minuesem jest to że muszę dokupić pamięć RAM.

Platforma Testowa:

  • CPU: Intel Core 2 Duo E7300 (2,66 GHz)  
  • GPU: Radeon HD4850 512 MB
  • Płyta główna: Gigabyte GA-EP43 DS3
  • Pamięć RAM:2 x 1GB GEIL PC6400 (800 MHz)
  • Zasilacz: Modecom Feel III 500W
  • Dysk Twardy: Seagate Barracuda 7200.10 250 GB
  • Monitor: 17" Belnea

Aplikacje testowe:

  • Windows 7 Beta - v7048
  • Windows XP SP3
  • 3DMark06
  • Super PI v1,5
  • 7-Zip
  • Cinebench R10
  • Everest v5

 Użycie pamięci RAM przez Windows 7

 Użycie pamięci RAM przez Windows 7 oraz kilka programów

3DMark 06

 Super PI - 1 MB

Super PI - 32 MB

7-Zip

Cinebench R10

Everest

Podsumowanie...

System od strony graficznej jest bardzo dobrze wykonany. Gorzej jest jednak z optymalizacją, a dokładniej z wykorzystaniem pamięci RAM przez system - przeciętny użytkownik będzie zmuszony do dokupienia kości. Wystarczy spojrzeć na wykres - ile % pamięci RAM mamy do wykorzystania po włączeniu systemu i kilku programów. 

Na dodatek wiele programów się gryzie z Windowsem, chodźby Deamon Tools, który jest dla graczy jednym z najważniejszych programów. Nie tylko programy, GTA IV również nie zostanie włączone.

Kolejna rzecz to lekkie wpadki z podstawowymi funkcjami. Chodzi mi tu o np. łączenie się z internetem, internet działa ale ikona łączenia pokazywana jest jeszcze przez jakiś czas.

Microsoft ma jeszcze wiele pracy przed sobą.

 

Zapraszam do przeczytania innych moich mini-recenzji:



odsłon: 24407

Komentarze

(57)

mitt5

1 + - 2009-03-23 16:11

Witam panią :) Dark Forest , o ile pamietam to firmie nigdy sie nie udało wydac Windowsa 97 pamietam :)

maciek1o3s

0 + - 2009-03-23 18:40

Ups.. rzeczywiście, a to już tak dawno było :p Jeśli można to proszę o poprawienie :).

PS. Jeśli klikniece na zdjęcie otrzymacie fotki w orginalnym rozmiarze.

crazeey

0 + - 2009-07-26 14:50

Wystarczyło trochę w sieci poszukać, a nie kompromitować się jakąś wersją którą, jak wieść niesie, posługiwała się część populacji Chin Ludowych :D Chociaż z drugiej strony, gdyby plotki te okazały się prawdą, mogłaby to być jedna z najpowszechniej używanych edycji Windows (biorąc pod uwagę liczebność tej populacji).

anc2008

0 + - 2009-03-23 17:00

No i wszystko jasne: XP jest szybszy niż Windows 7. Powodzenia w czekaniu na lepszą wydajność :D

Gulczkwas1

0 + - 2009-04-07 17:43

ale nikt nie mówił że będzie szybszy od xp (no może poza fanboyami Małomiętkiego) tylko od visty, a przynajmniej nie będzie wolniejszy;-)

assistant

0 + - 2009-03-23 20:11

W SuperPI niema takiego czegoś jak 1MB (s) tylko M to tam Milion :] Program liczy miliony cyfr po przecinku w liczbie PI

Darodaredevil

0 + - 2009-03-23 20:13

mysle ze dopiero jak sobie poczekamy ze 2 lata na SP1 do Windows 7 to wtedy bedzie działał przyzwoicie :P taka prawda ze microsoft musi zobAczyc na userach co spierniczyl by to poprawioc

_nick_

0 + - 2009-03-24 16:06

od tego kolego są właśnie beta testy.

Gulczkwas1

0 + - 2009-04-08 01:51

ale jak 7 ma być godnym następcą xp, to dopiero będzie godnym przy sp2 do 7 tylko kiedy to będzie...

Takeya

0 + - 2009-03-23 21:05

zwrocmy uwage na to, ze juz nie da sie dostac windowsa xp w inny sposob, niz downgrade z visty - a jesli sie nie myle, to wymiana calego kompa z wyjatkiem obudowy z naklejka narusza licencje uzytkowania wersji oem.

pozatym, chaialbym poznac specyfikacje sprzetowa kolegi, u ktorego vista tak strasznie wolno chodzi, gdyz na najslabszej mojej platformie (laptop - c2d 2ghz, 2gb ramu, dysk 5400rpm i intel gma x3100) nie odczuwam ZADNYCH spowolnien innych niz te, jakie dostarcza mi grafika. podobnie 5 znajomych, ktorym polecilem przesiadke na viste wraz z nowymi komputerami (wczesniej nalezeli do grona opluwaczy visty). dodatkowo radykalnie zmniejszyla mi sie ilosc powaznych awarii systemu. no ale co kto woli - wiekszosc nie lubi visty, bo wyczytali na necie, ze jest duza i wolna (co jak wiadomo, jest opinia wzgledna, dla uzytkownikow DSL'a to nawet win95 jest wielkim potworem).

maciek1o3s

0 + - 2009-03-24 15:14

No więc, uważam że jesteś naiwny. Jeśli przesiadłbym się na system, który opluwałem też przestałbym to robić - normalna reakcja człowieka.

Dragon

0 + - 2009-03-24 15:23

A co ma naklejka do licencji. A jak komuś się zniszczy naklejka (powiedzmy ktos ją oderwie) to już mamy nielegalny system?? To raczej nie ma nic do rzeczy i nawet jeżeli w licencji tak jest to i tak nikt nic nie może zrobić. Wystarczy że się ma jakiś inny dokument potwierdzający legalność Windowsa. Może być także takie coś że użytkownik nie naklei naklejki bo uzna że to szpeci komputer, i co teraz? Przewidziane są jakieś kary co do takiego obrotu sprawy?

PS. Widze że system nie jest aż tak wydajny jak go zapowiadali. Fakt w niektórych przypadkach jest szybszy od XP ale to tylko wyjątki. A w SuperPi widać to zdecydowanie :D Jednak nie ma to jak poczciwy XP :P

Qpers

0 + - 2009-03-27 20:26

Dobre, dobre :) C2D 2x1,8ghz 2GB DDR2, GF7600GS - nieopisane spowolnienie pracy komputera, gorsze wyniki w benchmarkach, okrutna utrata pamięci ram. To samo na C2D 2x2ghz, 2GB DDR2 GF 8xxx.

massala

0 + - 2009-03-23 23:49

dopre porownanie do konfiguracji na ktorej byl przeprowadzany test, pytanie tylko co w przypadku nowego komputera, czy osoba kupujaca nowy komputer (nie chodzi mi o komputer biurowy ;P) ma wybrac windowsa xp do plyty na x58 do ktorej "norma" jest wkladanie 3x2gb bo wydajnosciowe jest lepiej skoro z tych 6gb, prawie 3gb jest nieuzyteczne?? fajnie ze xp pokaze ze mamy 6gb ale czy to wykorzysta. tymczasem w recenzji swietne stwierdzenie ze gta sie nie uruchomilo, crysis rowniez bo za malo ramu, nie oszukujmy sie technologia idzie do przodu, ram juz nie kosztuje jak kiedys (1mb - 100pln ;P) wiec mozna sobie wsadzic te 8gb za cale 400pln i miec spokoj z ramem, tak tak ale to kosztuje, wiec konkluzja xp jest fajne dla starych konfiguracji i nie ma co patrzec na wydajnosc z nowymi

sam uzywam visty na "stacjonarnym" (c2q 9650, 8gb ram) i nie widze zeby jakos mi sie mulila, a win7 na laptopie (celeron 1,8 i 2gb ram) i tez nie widze zeby jakos dzialal ospale

czasami nie rozumiem zwolennikow xp, jak by myslec w ten sposob i tylko robic upgrade kola, to czy teraz uzywalibyscie komuterow??

maciek1o3s

0 + - 2009-03-24 15:17

Ale po co Ci 8GB RAM? Żeby wydać pieniądze? Systemy 32-bitowe czytają ok. 3 GB, a 64-bitowe zdajśie, że tylko 4GB, a więc jeśli kupimy sobie 4x1GB/2x2GB wydając ok. 200 zł będziemy tak samo komfortowo korzystać z komputera jak na komputerze o 8GB RAM.

_nick_

0 + - 2009-03-24 16:10

systemy 32-bitowe mają ograniczenie adresowania pamięci do 4GB, a 64-bitowe do 128GB.

maciek1o3s

0 + - 2009-03-24 16:44

O ile pamiętam informatyk mi mówił, że do 4 GB :p, a 32-bit 3,25 GB łapią tylko

_nick_

0 + - 2009-03-25 11:52

ten informatyk jest w błędzie. Systemy 32-bit (ogólnie) nie mogą adresować pamięci większej niż 4GB (xp wykrywa 2,75 - 3,7 GB ramu). Systemy 64-bitowe pozwalają na wykorzystanie więcej niż 4GB pamięci, maximum to 128GB.

maciek1o3s

0 + - 2009-03-25 14:14

Racja, sprawdziłem to już, ale zapomniałem napisać.

blebnik

0 + - 2009-03-25 23:37

Nieprawda :) To nie bity ograniczają przestrzeń adresowania systemu a jego architektura. Linux 32-bit może spokojnie adresować do 64GB, wersja 64 bit chyba 1TB, taki "IBM i" tez ma limit coś koło 1TB.

Dabas

0 + - 2009-03-27 14:31

jak nie bity jak bity? procesory 32 bitowe, o architekturze IA32, posiadają 32 bitową przestrzeń adresowania, lub 36 bitową jeśli uruchomisz PAE . Zas procesory 64 bitowe, zbudowane w oparciu o architekturę AMD64, mają 48bit adresowania, przy czym zdaje się że jest to wartość maksymalna jaką zakłada architektura, a czy w praktyce jest procesor co tyle ma nie wiem.

maciek1o3s

0 + - 2009-03-27 15:39

My mówimy o systemie o nie o CPU

Kamikazepl

0 + - 2009-03-24 17:06

32 bity mają ograniczenie do 4GB, ale w to zalicza się także pamięć z karty graficznej, więc jak ktoś ma 1GB karte graf, to ramu lepiej niech przy 32 bitach nie kupuje więcej niż 3GB:P Natomiast 64 bity mają już dużo większe możliwości, bodajże jak mówił _nick_ 128GB;] Dlatego właśnie ostatnio tyle mówi się o przejściu na 64 bity;]

maciek1o3s

0 + - 2009-03-24 17:46

Aha, no więc jeśli 64-bit'y mogą obsługiwać 128 GB to rzeczywiście mogą mieć zapas mocy :p

Kamikazepl

0 + - 2009-03-24 22:09

Tak, ale nie wszystkie systemy 64bit mają taką obsługę. Z tego co wiem to każdy 64bit obsłuży 8GB ramu.(64bit) 8GB obsłuży Vista Home Edition, 16GB Vista Premium i Vista Business, a 128GB Vista Ultimate (wszystkie na 64bitach oczywiście).
Z tego co pamiętam^^:D Co do innych to się nie wypowiadam bo nie wiem jak narazie:D

akodo_ryu

0 + - 2009-03-25 00:17

Po pierwsze: wykresy SuperPi - totalnie bezsensownie sformatowane, sugerują, że 7 jest ponad 2x wolniejszy (przy 32M), a różnica jest śladowa. To taka uwaga techniczna.

A od strony merytorycznej - po co taki tekst w ogóle? Przecież to jest beta, więc jaki sens ma porównywanie go teraz do XP SP3. XP jest obecnie u szczytu swoich możliwości, podobnie jak sterowniki do niego. A 7? Ledwo pojawiły się pierwsze wersje (albo i nie, nie interesuje się szczególnie) driverów, dla ludzi chcących się pobawić betą, więc o czym tu w ogóle mowa jest. To samo optymalizacja - jest jedną z ostatnich faz w produkcji oprogramowania i trwa tak naprawdę jeszcze długo po wdrożeniu, więc ponownie - o czy mowa?

Podsumowując: całości nie czytałem, bo mi szkoda troszkę czasu, ale po komentarzach o RAMie wiem już, że dużo z niego pewnie nie wyciągnę (sorry, ale takie odczucie), ale jedyne odczucie, jakie mi się nasuwa, to wspomniany na początku wypowiedzi bezsens samego przedsięwzięcia. Ale cóż, nie mój czas.

PS. Jeszcze notka odnośnie RAMu w systemach 64-bitowych.
Quote by Wiki
"The emergence of the 64-bit architecture effectively increases the memory ceiling to 264 addresses, equivalent to approximately 17.2 billion gigabytes,... or 16 exabytes of RAM."
Czyli architektura ma zapas na parę dobrych lat. Oczywiście obecne procesory nie byłby jeszcze w stanie zaadresować takiej ilości pamięci, ale tak śmieszne pojemności jak 128GB powinny na najbliższy czas wystarczyć do domu.

maciek1o3s

0 + - 2009-03-25 14:20

ad. 1 - co do wykresów robił je MS Office 2007 i nie miałem wpływu na to jak zostaną wykresy pokazane. Po za tym nie żyjemy w epoce gdzie nie nauczyli nas czytać.

ad. 2 - po to żeby każdy ciekawy mógł zobaczyć na jakim poziomie jest Windows. I krytykowanie tutaj jest bezpodstawne,

ad 3. - komentarze o RAM'ach, czego tu się czepiać? Akurat jest co komentować. Przeciętny user będzie musiał sobie dokupić kości. Windows 7 zużywa ok. 700 MB. Po za tym większość gier nie zostanie odpalona, a raczej wczytana.

Wniosek: Bezpodstawne skrytykowanie artykułu.

PS. Dla tych co myślą iż nie zauważyłem, że był już ten artykuł mówię: Wiem, że był ale brak było testów, a system przedstawiony był z innej perspektywy.

Bartek Żak

0 + - 2009-03-25 17:45

ad.1
masz wpływ :) Wystarczy pobawić się w opcjach osi poziomej wykresu, ustawić minimalne i maksymalne wartości dla wykresów, gotowe.

maciek1o3s

0 + - 2009-03-25 18:55

No tak, przepraszam za pomyłkę. MS Office'a mam od krótkiego czasu i to dlatego.

Gulczkwas1

0 + - 2009-04-08 01:59

dobra robota,brakowało mi takich testów, i utwierdziłem się w przekonaniu co do szybkości 7, dzięki, obaliłeś słynne pierwsze testy zdnetu w którym to niby 7 biła na głowę xp

Gothar

0 + - 2009-03-25 14:46

Mi W7 przypadł do gustu. Ciekawie wygląda, wystarczająco szybko chodzi. Jak czegos nie zepsują to będzie miło popracować na nowym systemie.

maciek1o3s

0 + - 2009-03-25 14:47

A nawet jak zepsują to mamy bete :D

ancymonek

0 + - 2009-03-27 18:34

poczekamy zobaczymy
jak narazie trzymam sie XP - przynajmniej stabilnie dziala
jak bedzie pewność, że 7 będzie stabilny to sie zmieni :)

Qpers

0 + - 2009-03-27 20:29

Świetny artykuł - zobaczymy, czy tym razem MS mówiąc, że system będzie "szybszy od poprzednich" mówił tyle samo prawdy, co w przypadku IE8 :)

FeniksLT

0 + - 2009-03-28 00:04

osobiście dalej zostanę przy XP, choćby z powodu, że uczelniany, darmowy i legalny.
ps. Dark Forest, ochrzcili Cię imieniem Dorota ? Czy w urzędzie źle zapisali :D

maciek1o3s

0 + - 2009-03-28 10:35

Hah no wiesz konto miało być nie na mnie, ale ja po nim buszuje i muszę to zmienić ;)

Gulczkwas1

0 + - 2009-04-08 02:02

to ty jesteś kobietą? to jakieś jaja;)

ThxPhantom

0 + - 2009-03-29 11:34

Dla mnie ten artykuł to troche żenua .. Ciemny las sie podnieca rzeczami które znamy już z Visty , wymyśla windowsy w stylu 97 .. Co do wydajności .. rozumiem , że kazdy kolejny Windows ma mieć takie same wymagania jak XP .. spoko tak jakby kazać 5,5 V8 palić tyle co 1,6 4 cylindy :D Cool . Nie wiem czy fanatycy XP wiedzą , że istnieje takie coś jak ewolucja , która zwykle wiąże się z pochłanianiem wiekszej ilości zasobów .. Po co ? Lepsze karty graficzne , procesory i coraz wiecej ramu .. tylko do gier? Skoro gry waymagają coraz większej ilości zasobów , czemu Windows o ile chodzi płynnie , nie może używać ich wiekszej ilosci ? Chyba nikt już nie pamięta , że przez pierwsze półtora roku XP byl nieużywalny .. Zawieszał się przy próbie wejścia w MENU START .. pewnie nie pamięctacie bo wtedy byliscie fanatykami Windowsa 98 albo 2000 i opluwaliście XP :D Achh ta krótka pamięć :)

maciek1o3s

0 + - 2009-03-29 21:02

Pomyłka z Windows 97 - patrz na 2 komentarz odnośnie owego artykułu:
mitt5 - "o ile pamietam to firmie nigdy sie nie udało wydac Windowsa 97 pamietam :)"
Dark Forest - Ups.. rzeczywiście, a to już tak dawno było :p Jeśli można to proszę o poprawienie :).

Zanim zaczniecie wytykać błędy sprawdżcie czy już nie zostaliście uprzedzeni.

"Ciemny las sie podnieca rzeczami które znamy już z Visty" - to jest porównanie z XP, a nie Vistą(z vistą też ale w mniejszym stopniu)

Teraz jeśli chodzi o wydajnośc i zjadanie pamięci RAM. System ma być przede wszystkim szybki i funkcjonalny. Później idzie oprawa graficzna, która również gra dużą rolę.
Microsoft powinien zostawić oprawę graficzną w Windows 7, która i tak jest po prostu piękna i zabrać się za optymalizację Se7ena.

Elf.6

0 + - 2009-03-29 19:49

Heh, musialem sie specjalnie zarejestrowac by udzielic sie w tej dyskusji:D

Lapek Dell c2d t7200, gf7900, 80gb 7200, 2gb ram

GTA IV nie dziala? Cry nie dziala?
Otoz dziala i jak do tej pory kazde nowe demo, czy gra ktora instalowalem dzialala bez problemow. (:

maciek1o3s

0 + - 2009-03-29 19:52

GTA IV wyświetla błędy, a Crysis nie wczytuje plansz - za malo RAM'u.

Elf.6

0 + - 2009-03-29 20:00

Jakie bledy? Zle stery pewnie i tyle. Co do Cry'a, to od czego jest plik wymiany? (;

maciek1o3s

0 + - 2009-03-29 20:44

Chłopie zrozum, GTA IV miało problemy z uruchomieniem na normalnych systemach, więc na becie tym bardziej i nie sądzę, iż jest to moja wina. Tak sterowniki, na pewno, bo ja jestem taki ułomny że ciągle jade na sterownikach dołączonych na płycie w pudełku od karty graficznej.

Crysis - wiesz co to znaczy że system nie wczytuje rozdziału/planszy? Zatrzymuje się przy 85% i dalej ani rusz. Jest za mało RAM'u - Windows 7 je ok. 700 MB!

Nie myślcie sobie, że jestem idiotą.

Elf.6

0 + - 2009-03-29 21:11

Oki, rozumiem - wina sprzetu.
Ja gralem w GTA IV na W7 poczawszy od kompilacji 7000. Co prawda grafy nie mam by normalnie pograc sobie w Cry'a, ale urychamial sie on i dzialal prawidlowo, wiec nie mow, ze niedzialajaca gra to wina "samego w sobie" systemu. ;p

maciek1o3s

0 + - 2009-03-29 22:44

Nie nie wina systemu i nie wymyślaj jakiś historyejk - mi GTA IV n i e d z i a ł a - zrozumiano?

Elf.6

0 + - 2009-03-29 23:19

T A K Z R O Z U M I A N O.

Tobie nie dziala, ale ogolnie i GTA IV i Cry dzialaja na Win7.
To twoja recka i twoje spostrzezenia, wiec masz prawo pisac ze ci nie dziala (:

Jejku, czy ja wymyslam jakies historyjki? Zwrocilem tylko uwage, ze gry dzialaja pod Win7, tym bardziej te wymienione przez ciebie.
Wiem, czepiam sie szczegolow (;

Innym dziala GTA, tobie nie i loozik. Nie ma sie co unosic. (:

KurChuck

0 + - 2009-04-07 09:59

Witam.
Zacznę może od tego ze takie artykuły są potrzbne, dlatego ze ludzie chcą wiedziec jak sprawuje sie nowy windows w porownaniu ze starym XP - moze za chwile beda komantarze "Po co ten artykul o porownaniu kart ATI i Nvidia" - Tyle mam do powiedzenia na ten temat.

A teraz odnosnie systemu, otoz nie jestem uzytkownikiem windowsa od wczoraj i zaczynalem na windowsie 95 i doskonale pamietam pozniej jak instalowalo sie windowsa 98 i XP bo niektore programy, gry nie dzialaly na XP...
I ta nagonka na viste itd to wszystko wina microsoftu to oni sobie to zgotowali nie wypuszczajac nowego systemu przez dlugi czas mowie tu o XP-Vista. I to wlasnie spowodowalo ze ludzie tak sie przyzwyczaili do XP ze to sie zakodowalo w nich samych ze nie dopuszczaja mysli zeby zmienic windowsa. Pomyslcie co by bylo gdyby vista wyszla 2 lata po XP. nagonka by minela gdyby po viscie wrzucili 7 i tak kolo sie zamyka ale niestety przez dlugi czas po XP nie zostal zamkniete - WINA MICROSOFTU .
Sam uzywam XP na moim PC ale jest to spowodowane tym ze mam 1 gb ramu wiec czy bylby sens wgrywac viste?? na lapku hp pavilion dv9924ca gdzie jest 3 gb ramu smiga vista 64 bitowa z SP1 i sobie nie wyobrazam na nim XP, poprostu powoli trzeba sie przyzwyczjac do tego ze vista jest lepiej przystosowana do nowych komputerow. i tu komentarz do ludzi ktorzy tak opluwaja viste i itp. otoz windows vista jest bardzo wymagajacym system gdyz wykorzystuje wiecej i bardziej skomplikowanych procesow...

KurChuck

0 + - 2009-04-07 10:09

... wiec po co instalowac viste na starym komputerze i pozniej narzekac... przytocze tu sytuacje z winda 98-XP gdzie uzytkownicy wymusili zmiany przesiadajac sie na XP zmusili programistow by aktualizowali swoje programy tak by dzialaly na XP a i kolejne SP w wydaniu windowsa byly coraz to bardziej przyjazne uzytkowikom. i teraz to niestety nie ma zastosowania ... musicie to zrozumiec ze jezeli nie bedziecie zmieniac systemu to nikt nie bedzie tworzyl pod niego oprogramowania... wciaz ludzie tworza sporo programow pod XP a nie pod viste dlaczego?? bo 3/4 grona nabycow programow posiada XP i dlatego . gdyby bylo na odwrot i 3/4 posiadalo by Viste zmusilo by to ich do zmiany oprogramowania. To dziala w obie strony wiec jesli wszyscy dalej beda tak myslec to nigdy nie wyjdzie system spelniajacy wasze oczekiwania... najlepiej zeby zrobili system ktory bedzie mial wyglad windowsa 7 szybkosc windowsa 98 i aby pozeral tyle pamieci co 95 otoz nie tak sie nigdy nie stanie bo nie po to systemy maja nowe funkcje aby funkcjonowac na starych komputerach musicie to wkoncu zrozumiec. z systemami jest tak jak z grami nigdy nie zrobia nowej gry z lepsza grafika ktora bedzie jeszcze mniej absorbujaca pamieci ram pamiec karty graficznej i CPU . chociaz to potraficie zrozumiec ale z systemami chyba nic sie nie zmieni bo wszscy beda za swoim XP ale zobaczycie ze zaniedlugo microsoft calkowicie zablokuje wsparcie dla XP bo to blokuje im rozwijanie sie i tworzenie nowego oprogramowania...

Gulczkwas1

0 + - 2009-04-08 02:09

gra to program i do tego trzeba przywyknąć,ale zmiana systemu bo tak?!! Już raz nas oszukali (Win98>XP) i po raz kolejny mamy płacić za to co tak nprawdę nie potrzebujemy?

lyczos

0 + - 2009-04-14 02:12

Wsparcie dla XP'ka kończy się 14 kwietnia tego roku :) O to już dziś :)

Dokładnie 82.6% używa XP (POLSKA) :)
Na świecie jest to pewnie trochę mniej % :)

Pozdrawiam!

Tomekt1

0 + - 2009-04-13 20:09

GTA IV można uruchomić na Windows 7!!!!!!!! Trzeba tylko troszkę pogoglować!

lyczos

0 + - 2009-04-14 02:05

Technologia idzie do przodu... nie myślcie, że Windows 7 będzie robiony pod 512 RAM... i według mnie głupotą jest porównywanie (w informatyce) czegoś z taką rozbieżnością czasową, podkreślając, że 7-ka jest w wersji BETA więc nie ma się co czepiać, że niektóre rzeczy jeszcze "nie chodzą".

Powiedzmy sobie szczerze, czy za parę lat(3-5) dla kogoś będzie problemem posiadanie 4-8GB RAM - pewnie nie, tak jak dziś 256MB RAM.
Optymalizacja jest ważna, ale weźmy pod uwagę możliwości 7-ki a WinXP. WinXP chodził szybciej bo w dużej części był zautomatyzowany, co zwiększało jego podatność na infekcje i w końcu prowadziło do zwolnienia pracy systemu, tak więc optymalizacja jest dobra ale musi być robiona z umiarem uwzględniając postęp technologiczny.

Pozdrawiam,
Michał Ł. / Lyczos

Czajnik

0 + - 2009-04-18 13:11

Troche Czajnikowego gadania...

Chyba czesc z was musi zmienic podjejscie do tematu..

W tych testach windows 98 wypadly by o niebo lepiej od 7 i od XP, a windows 95 to juz wogole najmniej ramu by zajmowal..

Moze popatzmy z innej strony...
Jak wiele mozemy zrobic przy pomocy jednego windowsa i drugiego??

Jak szybko wyszukujemy pliki albo preogramy przy pomocy paska start??

Jak bezpieczny jest system??

Jak niezawodny?

Moim zdaniem juz vista bije na glowe w tym XP...
A 7 to bedize odmlodzona vista.... i nie liczcie ze zmieniajac sobie z xp na 7 to zrobicie cos zupelnie innemgo niz zmieniajac z xp na viste,, to ten sam system bedize tak naprawde....

limes_inferior

0 + - 2009-05-08 16:38

Ano - zgadzam sie tutaj z Czajnikiem - trzeba spojrzec na system pod troche innym katem niz "ilosc zajmowanego RAM".

Poza tym - przepraszam drogi autorze - te twoje slicznie wyrysowane wykresy o zajetosci RAM sa kompletnie bezwartosciowe. Dlaczego?
Pisalem to juz kilka razy i bede pisal nadal, skora nadal "ilosc zajmowanego przez system RAM" jest jedna z glownych cech sluzacych jego ocenie.

To ile system zajmuje RAM po uruchomieniu sie, przed uruchomieniem innych programow NIE MA KOMPLETNIE ZNACZENIA. Ba - odwrotnie - system, ktory przy 2GB RAM zajmuje 5% nie jest wcale lepszy niz ten, ktory zajmuje 90%. No litosci!
PO CO MI RAM W KOMPUTERZE JESLI SYSTEM NIE POTRAFI Z NIEGO SKORZYSTAC? Sam system, powinien korzystac maksymalnie jak tylko mozliwe - zapamietywac z ktorych programow korzystam najczesciej, ladowac je juz na starcie do pamieci itd. Dobry system powinien umiec DYNAMICZNIE zarzadzac pamiecie - to znaczy zwalniac ja dla innych programow JESLI JEST POTRZEBNA. Jesli inne programy nie korzystaja z pamieci - niech korzysta z niej system.

Podobnie - nie ma sensu uruchomienie Windows i kilku malych programow. PO CO i CZEMU ma to sluzyc?

Jesli chcesz pokazac czy system jest elastyczny - uruchom program, ktory potrafi wykorzystac pamiec w 100% - sprawdz, czy system zwolni pamiec i ile przydzieli dla takiego programu. Jesli wtedy system nadal bedzie zajmowal 650MB - wtedy masz prawo napisac, ze "wymaga dokupienia pamieci".

UKPunky

0 + - 2009-05-15 18:44

Dobrze gada, piwo mu dajcie:)) Zgadzam się w 100%

OmniModo

0 + - 2009-09-28 13:26

Cały test jest trochę nie na miejscu. Windowsa 7 to można porównywać, ale tylko z Vista. W końcu to "prawowity" następca Vista , zresztą nawet nie następca, ale jej ulepszona wersja. Tak tak, W7 = V z hiper SP

Gdy XP wszedł na rynek to była większa przepaść pomiędzy serią NT a 9x (2000/XP/Vista itp to kolejne wydania NT) więc zwolennicy 98 SE mieli rację . Na 98 wszystko lepiej i szybciej działało, ale do czasu poprawki XP SP1 oraz ulepszeń w sprzęcie.
Bo sprzęt to właśnie podstawowa przyczyna zmiany systemu. Już teraz się mówi jak XP się dusi pomimo dużych ramów, nie obsługuje tak dobrze powyżej 2 rdzeni w procku, bardzo źle działa z macierzami SSD itp. przykłady.
A jak tylko oprogramowanie, w tym gry w pełni korzystające z DirectX 11, zacznie korzystać z dobrodziejstw nowego sprzętu (najlepszy przykład - pamięci SSD czy raczej "dyski" SSD) to każdy będzie musiał przejść na wyższy poziom. Na szczęście ten poziom to będzie bardzo mocno ulepszona Vista czyli Windows Seven (bo sama Vista, nawet z kolejnymi SP to dalej byłoby badziewie)
A zwolennicy XP oczywiście będą nadal go "żyłować", co zresztą nie będzie złym rozwiązaniem na słabszym sprzęcie (1-dno lub 2-dwu rdzeniowym i pamięcią 1-2 GB) do momentu gdy obecny sprzet odejdzie w zapomnienie tak jak teraz odeszły procki 300-1000 Mhz i pamięci 256-512 MB.

Więc po co spory, po co kłótnie i tak wszyscy skończymy w zupie (znaczy się w seven'ie :)


KriKid 123

0 + - 2009-12-04 15:21

Maciek, rządzisz!
Michał

 
zgłoś naruszenie netykiety lub złe
zachowanie

O autorze miniRecenzji

Nick: maciek1o3s

Imię: Maciek

Nazwisko: ukryte

Wiek: 18

Status: zwykły

Punkty: 0

Ulubieni producenci usera:

  • ATi
  • GeIL
  • Gigabyte

  pokaż więcej

Zobacz komputer usera:

  • PC 1.0
  • Ostatnie miniRecenzje
numernab1i | 2013-09-03

Kamera Sportowa Natec Sport Cam HD50

kategoria:

Jak dostępna za 450 zł kamerka sportowa sprawdza się w praktyce.

 

ocena

04

odsłon: 6816

Tomek Wilczyński | 2013-07-28

ADATA UC510 - małe oznacza ogromne

kategoria: flash

ADATA UC510 - małe oznacza ogromne

 

ocena

021

odsłon: 7639

Wooojciech1983 | 2013-07-25

680tka po tunningu: test karty Gigabyte GTX 770 Windforce 3

kategoria: karty graficzne

Nvidia wprowadziła do swojej oferty nowego konkurenta dla Radeona 7970 GHz edition. Jest nim GTX 770 - stuningowana 680tka. Czy wygra w testach z Radeonem?

 

ocena

021

odsłon: 8849

TOP 10

Najlepiej oceniane miniRecenzje: