Na topie

Kamil Myzia | 2011-01-14

Radeon HD 6850 - test 4 kart

kategoria: karty graficzne

Producenci: AMD, ASUS, Gigabyte, Sapphire

 

Podsumowanie

Radeon HD 6850 pod każdą postacią oferuje bardzo dobrą wydajność w rozdzielczości 1680x1050. Do takiego trybu polecamy akceleratory Radeon HD 6850 z czystym sumieniem. Jeśli ktoś planuje z użyciem tej karty graficznej pogrywać w najnowsze gry w 1920x1200, może się okazać, że będzie trzeba obniżyć jakość wyświetlanego obrazu. Podejrzewamy, że ustawienie jakości cieni lub tekstur na średni stopień powinno pomóc w osiągnięciu dobrej wydajności. Radeon HD 6850 to godny konkurent GeForce'a GTX 460 1 GB. Oba akceleratory oferują podobne możliwości w grach.

Radeon HD 6850 - wady i zalety

Poza wspomnianą wydajnością, jest to akcelerator oszczędny pod względem poboru energii i nieosiągający wysokich temperatur. Ponadto, stosunkowo niewielkie gabaryty tych kart graficznych nie stwarzają problemów z ich montażem w starszych obudowach PC.

Czy Radeon HD 6850 ma jakieś wady? Według nas część oferowanych kart jest zbyt droga. Piszemy to w odniesieniu do równie szybkiego GeForce’a GTX 460 1 GB. Większość dostępnych autorskich wersji tych kart dostaniemy w zakresie cenowym 600-700 zł, a jeden z tańszych producentów, czyli Palit, oferuje swoje produkty nawet poniżej 600 zł.

Opisane w artykule cztery Radeony HD 6850 są jednymi z najciekawszych, jakie można znaleźć na naszym rynku.

Z punktu widzenia gracza, najciekawszą propozycją jest Sapphire Radeon 6850 Toxic. Na tle konkurencyjnych Radeonów 6850 ma wyższe parametry pracy. Miłym dodatkiem będzie też dołączony w zestawie przewód HDMI. Dobra rzecz dla tych z was, którzy pragną podłączyć duży telewizor do komputera. Ponadto karta odznacza się dużym potencjałem w podkręcaniu.

Ciekawą propozycją jest też karta Asus Radeon 6850 DirectCu. Odznacza się dobrą jakością wykonania, gdzie zadbano o każdy szczegół, choćby dodatkowe usztywnienie konstrukcji karty graficznej poprzez poprowadzenie listy wzdłuż górnej krawędzi akceleratora.

 

Ranking kart graficznych

wejdź do rankingu i dowiedz się jakie karty graficzne są najlepsze w poszczególnych przedziałach cenowych

Asus Radeon 6850 DirectCU jest standardowo podkręcany przez producenta i jeszcze w zanadrzu ma duży potencjał w tej dziedzinie. Udało nam się podkręcić rdzeń graficzny do 1000 MHz. Ponadto miłym dodatkiem jest eleganckie etui na nośniki CD/DVD. Również trudno cokolwiek zarzucić pracy wentylatora, która jest stosunkowo cicha. Zaskakuje też dobra cena – bez przeszkód nabędziemy go nawet poniżej 700 zł.

Gigabyte Radeon 6850 WindForce i MSI Radeon 6850 wyglądają niepozornie, ale po bliższym zapoznaniu pokazują swe prawdziwe oblicze. Ten pierwszy jest jednym z tańszych autorskich Radeonów HD 6850 – z łatwością znajdziemy oferty za mniej niż 700 zł. Ponadto system chłodzący WindForce jest rewelacyjny: bardzo wydajny i cichy.

Nie mniej ciekawą propozycją jest karta MSI. Zastosowany układ chłodzący należał do jednego z najcichszych spośród przetestowanych Radeonów HD 6850. Odznaczał też się wyjątkowo dobrą wydajnością. Szkoda, że dostępność tych akceleratorów jest przeciętna, co w negatywny sposób wpłynęło na cenę. Gdyby nie to, byłby to lider artykułu.
 

  Ocena: ASUS Radeon 6850 DirectCU
  plusy:
symboliczne (ale zawsze) podniesienie parametrów pracy karty
cichy układ chłodzący
dobra wydajność w wysokich trybach graficznych
jakość wykonania
dobre możliwości podkręcania
3 lata gwarancji
eleganckie etui na CD/DVD w wyposażeniu karty
dobra relacja ceny do wydajności
  minusy:
przeciętna wydajność systemu chłodzącego
Orientacyjna cena w dniu publikacji testu: 700 zł
 

 

  Ocena: Gigabyte Radeon 6850 WindForce
  plusy:
bardzo wydajny i cichy układ chłodzący (po aktualizacji BIOS)
jakość wykonania
dobra wydajność w wysokich trybach graficznych
dobra relacja ceny do wydajności
  minusy:
przeciętne wyposażenie
Orientacyjna cena w dniu publikacji testu: 650 zł

 

  Ocena: MSI Radeon 6850
  plusy:
cichy i bardzo wydajny układ chłodzący
jakość wykonania
dobra wydajność w wysokich trybach graficznych
dobra relacja ceny do wydajności
  minusy:
przeciętna dostępność
wysoka cena na tle innych Radeonów HD 6850
Orientacyjna cena w dniu publikacji testu: 740 zł

 

  Ocena: Sapphire Radeon 6850 Toxic
  plusy:
fabrycznie podkręcona
cichy układ chłodzący
dobra wydajność w wysokich trybach graficznych
dodatkowe wyjścia na śledziu karty
długi przewód HDMI w standardowym wyposażeniu
dobre możliwości podkręcania
  minusy:
cena wyższa od innych Radeonów HD 6850
Orientacyjna cena w dniu publikacji testu: 750 zł

 

Przeczytaj także:
AMD Radeon 6850 i 6870 - gorąca premiera GeForce GTX 580 - najszybsza w rodzinie Niedrogie a wydajne - 5x GeForce GTS 450

 



odsłon: 418039

Komentarze

(85)

Igloczek

0 + - 2011-01-14 13:39

Czemu przy Sapphire w wadach nie ma wydajności układu chłodzącego, a w wydajniejszym w tej kwestii Asusie jest?

Widać że Asus nie dał w łapę, bo wg. mnie najlepiej wypada z tego zestawienia, a wg. serwisu najgorzej...

Grzegorz Kubera

0 + - 2011-01-14 13:44

Zwróć uwagę na taktowanie tych kart.

Igloczek

0 + - 2011-01-14 14:00

Szalone 30 Mhz na rdzeniu i 100 Mhz na pamięciach... WOW!

Lightning

0 + - 2011-01-14 17:48

Ale go podkręcili normalnie co na najmniej 20% wydajności w górę.

Kamil Myzia

0 + - 2011-01-14 14:02

Sapphire ma wyższą częstotliwość taktowania.

Asus w kwestii chłodzenia na tle pozostałych kart nie jest liderem, ale ma natomiast szereg zalet, o których napisaliśmy na stronie z opisem karty oraz w podsumowaniu.

Igloczek

0 + - 2011-01-14 14:05

Ok, ale dlaczego nie dostał żadnej nagrody ? A głośny, Giguś, ze słabym OC dostał?

W zaletach Asusa i Sapphira brakuje programowej zmiany napięć.

Igloczek

0 + - 2011-01-14 14:07

Zapomniałem o MSI.

Igloczek

0 + - 2011-01-14 14:10

Widzę że ktoś wykresy podmienił - Giguś miał za głośność 4 pkt, a teraz ma 2...

Kamil Myzia

0 + - 2011-01-14 14:18

Opis dotyczył wyników karty na starym biosie, który Gigabyte zainstalował w samplu testowym. Opis karty graficznej oraz wnioski w podsumowaniu nie zostały zmienione. Jedynie opis pod głośnością, który dotyczył karty ze starym oprogramowaniem.

Igloczek

0 + - 2011-01-14 14:28

Nie ma jak to zmieniać wykresy w świeżo wstawionym teście...

Kamil Myzia

0 + - 2011-01-14 18:23

Przecież były niepoprawne...

Igloczek

0 + - 2011-01-15 13:48

Ktoś chyba sprawdza artykuły przed ich wstawieniem?

Rozumiem gdyby to były testy w dniu premiery, ale w przygotowywanej na spokojnie publikacji?!

Kamil Myzia

0 + - 2011-01-15 15:11

Nigdy w niczym się nie pomyliłeś, chociaż miałeś na przygotowanie czegoś, albo nauczenie się dużo czasu?

trickle

0 + - 2011-02-01 09:38

Nieprawda. W sapphire hd 6850 toxic można zmieniać napięcie rdzenia. Masz możliwość pobrania programu trixxx, który służy do oc i da się naprawdę sporo wykręcić tę kartę.

Lightning

0 + - 2011-01-14 14:14

Fajny test. Cent są na prawdę super. No to teraz czekamy co powie Nvidia w odwecie.

Dlaczego ASUS Radeon 6850 nie dostał żadnej rekomendacji?

Kamil Myzia

0 + - 2011-01-14 14:19

NVIDIA szykuje GeForce'aGTX 560. Premiera jeszcze w styczniu.

Ostrowin

0 + - 2011-01-14 14:22

Co z tego??Przecież nowe Geforce'y na starcie będą kosztować 1000zł

Kamil Myzia

0 + - 2011-01-14 18:24

Kolega napomniał, czy NV coś szykuje, odpowiedziałem grzecznie, że mają być GTX 560. Tylko i wyłącznie.

Lightning

0 + - 2011-01-14 15:06

Premiera GTX-ów 580 jest 25 stycznia. Mam nadzieję, że na benchmarku nie będzie poślizgów ;)

Wg mnie ASUS Radeon 6850 wypadł w tym teście najlepiej i zasłużył na uznanie.

@Ostrowin no może bez przesady, ale z 800 zł. mogą kosztkwać.


Kamil Myzia

0 + - 2011-01-14 18:30

GTX'a 580 była już dawno temu :), chyba mialeś na myśli GTX'a 560.

Lightning

0 + - 2011-01-14 20:50

No właśnie - mój błąd :P
Już się zaczęło oblewanie ferii zimowych - chyba rozumiesz ;)

Paweł Maziarz

0 + - 2011-01-14 14:57

Karta MSI: "w tym przypadku użyto polimerowych kondensatorów, które mają zapewnić dłuższą żywotność i niższą temperaturę podczas pracy." w innych są zwykłe elektorlity?

Paweł Maziarz

0 + - 2011-01-14 15:03

Jeszcze w podkręcaniu "pokolorowany" został Sapphire HD 6870, a nie Gigabyte HD 6850

Mateusz Sołtysiak

0 + - 2011-01-14 19:35

Pokolorowana jest już ta karta co trzeba, dzięki.

Kamil Myzia

0 + - 2011-01-15 15:11

Już jest OK, dzięki za zwrócenie uwagi.

kopczenko

0 + - 2011-01-14 15:04

i tak 6850

Lisqu

0 + - 2011-01-14 15:28

A mnie interesuje dlaczego chociaż Asus osiągnął po podkręceniu 1000/1200mhz to w testach po podkręceniu ma wyniki przy zegarach 1000/1150mhz? Czyżby nie miał prawa wypaść lepiej od Sapphire które osiągnęło tylko 1000/1170mhz? :>

NuCore

0 + - 2011-01-14 16:25

Nie popadajmy w uwielbienie dla Asusa, ma mniej wyjść video niż Sapphire, ciepłe powietrze "pcha" w obudowę (Sapphire poza nią), stąd mógł nie dostać wyróżnienia, ale zgodzę się, że zastanawiające jest to, iż wpierw w możliwościach OC Asus ma 1000/1200MHz, ale już w wynikach testów po OC, ma 1000/1150?

Kamil Myzia

0 + - 2011-01-14 18:27

Literówka, poprawione, dzięki za zwrócenie uwagi.

Lisqu

0 + - 2011-01-14 15:34

I jeszcze zapomniałem dodać że zdecydowanie zgadzam się z przedmówcami co do tego że najlepiej z całej stawki wypada Asus a o dziwo nie dostał żadnej nagrody, jest to dość mocno podejrzane.

Grzegorz Kubera

0 + - 2011-01-14 16:27

Przy karcie Asus pisze wyraźnie, że wyniki testów dla systemu chłodzenia "są tylko nieco lepsze od referencyjnych konstrukcji."

System chłodzenia w dużym stopniu wpływa na jakość wykonania produktu, dlatego karta Asus nie otrzymała wyróżnienia "Super Jakość", jak pozostałe. Poza tym to oczywiście bardzo dobra karta graficzna.

Lightning

0 + - 2011-01-14 17:46

Powinien dostać przynajmniej odznaczenie "Dobry produkt" - 3 lata gwarancji, dobra relacja ceny do wydajności, dobrze się kręci.
Chciałem dać plus w tym artykule, ale ze względu na poniżenie tego Asusa nie dam go.

Ostrowin

0 + - 2011-01-14 18:24

Noooo szału nie ma, do tego nie ma testów GTX460 1GB które są odpowiednikiem Nvidi w tym przedziale cenowym.

Kamil Myzia

0 + - 2011-01-14 18:29

Karty GeForce GTX 460 1 GB nie testowałem swego czasu w rozdzielczości 1280x1024 - stąd brak wyników tej karty w takim trybie. Jednak w dedykowanych rozdzielczościach dla Radeona HD 6850, czyli 1680x1050, są wyniki GTX'a 460 1 GB. Sprawdź proszę.

Lightning

0 + - 2011-01-14 20:51

Z rozdzielczości 1280x1024 praktycznie możesz zrezygnować - mało kogo ona interesuje w tych czasach to po pierwsze, a po drugie będziesz miał więcej czasu na dalsze testy (i szybciej zostaną one opublikowane :)

Hardcore

0 + - 2011-01-14 21:25

ta rodzielczosc byla popularna za czasow 19'crt

Kamil Myzia

0 + - 2011-01-15 15:14

Jakiś czas temu widziałem statystyki pokazujące jaka rozdzielczość jest najpopularniejsza i co ciekawe, 1280x1024 była liderem. W każdym bądź razie testy w tym trybie zazwyczaj pomijam, zwłaszcza jeśli testuję akceleratory z niższych kategorii cenowych.

Lightning

0 + - 2011-01-15 20:02

Przy testach karty GTX560 również obejdzie się bez nich ;) Ty będziesz zadowoloony, ponieważ zostanie Ci więcej czasu, a my (benchmarkowicze) że recenzja będzie punktualnie 25 stycznia o 0:01 :) (no dobra o 6:00 też może być ;p)

Kamil Myzia

0 + - 2011-01-16 11:48

Tfu... miało być, że zazwyczaj pomijam jeśli testuję topowe karty graficzne :).

Ja jestem szybko przygotować artykułu, jak zwykle zależy od dostawcy, ale póki co, wszystko jest na dobrej drodze :).

ardianz

0 + - 2011-01-14 16:33

test ok ale brakuje mi 6850 od His i Powercolor

ciekawe czy w tych Gigabyte 6850 montowane są już Windforce x2 (nowsza wersja) ? i czy wersja oc różni się możliwościami oc w stosunku do wersji stock

Kamil Myzia

0 + - 2011-01-14 18:31

Zazwyczaj wersje O/C nie mają lepszego końcowego wyniku w podkręcaniu od wersji standardowych.

Ci producenci nie dostarczyli swoich kart na czas do testów.

Bartoosz

0 + - 2011-01-14 17:49

Coś mi się nie podoba z moim MSI 6850... W Furmarku mam 75 stopni, a karta do najcichszych nie należy... powiem, że jest dość głośna. Myślicie, że zmiana pasty termoprzew. na rdzeniu i lapping pomoże zbić temp. chociaż o 5 stopni??

Kamil Myzia

0 + - 2011-01-14 18:33

A grasz w Furmarka? :). Chyba raczej nie, sprawdź jak ta karta wypada w testach w grach pod względem osiąganych temperatur.

Druga sprawa, w tym akceleratorze ważne jest, aby mieć dobrze wentylowaną obudowę, ponieważ chłodzenie w MSI nie wyrzuca ciepłego powietrza poza obudowę komputera. Dotyczy to również Asusa i Gigabyte.

Bartoosz

0 + - 2011-01-15 12:12

Nie ma akurat z wentylacją problemu, Gladius jest na prawdę przewiewny... A w grach np. w Mafii karta jest na prawdę b. głośna.

Hardcore

0 + - 2011-01-14 18:24

A jakis test CF z 6850/6870 w porownaniu do 5970 i 6970. Mozna na takowy liczyc, bo w polskiej sieci chyba niema jeszcze.

Kamil Myzia

0 + - 2011-01-14 18:35

Taki artykuł pojawił się na naszych łamach, testowaliśmy HD 6850 CF kontra reszta układów graficznych.
Tu masz wyniki takiej konfiguracji w porównaniu do innych kart graficznych:

http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/Radeon_HD_6900_-_informacje_podstawowe-3508/strona/12490.html

Hardcore

0 + - 2011-01-14 19:03

Kurde, czemu go nie zauwazylem. Dzieki :)

Kamil Myzia

0 + - 2011-01-15 15:14

Proszę :)

Paweł Maziarz

0 + - 2011-01-14 18:48

A co z moimi uwagami - może ktoś mi na nie odpowiedzieć? :]

ardianz

0 + - 2011-01-14 19:05

wiem, ze jest to bardziej porównanie 6850 ze sobą, ale tak czy siak brakuje mi w porównaniu gtx460 1gb (wersja 768mb odstaje mocno od 6850)

Kamil Myzia

0 + - 2011-01-15 15:16

GeForce GTX 460 1 GB nie występuje jedynie w trybie 1280x1024. W pozostałych testach jest zawarta na wykresach.

d14b3l

0 + - 2011-01-14 21:50

Artykuł cytat:
"MSI Radeon 6850 to karta graficzna o najcichszym układzie chłodzącym."

Opinia kupującego cytat:
"...jest tak głośna w stresie, że mam już jej dość!"
link do opinii:
http://www.benchmark.pl/aktualnosci/Opinia_dnia_dobra_drukarka_dla_niewymagajacych-32720.html

Pytanie: Kto kłamie? Artykuł czy może kupujący ma nadwrażliwy słuch?

czesterfield

0 + - 2011-01-15 12:56

Nie sugeruj się pojedyńczymi komentarzami, co innego jeśli taka opinia notorycznie pojawia sie na różnych forach. Kiedyś czytałem wywód odnośnie swojego procesora (e2180), że na starcie należy zmienić chłodzenie, bo box'owe jest tragiczne i przy podkreceniu do 2,5 Ghz, temp. w spoczynku wynosi 50C!! Czytam i nie wierze, bo mój podkręcony do 3 Ghz (ze zmienionym napięciem) w spoczynku ma ok. 30C (średnio 6C wiecej niż temp. otoczenia).
Ludzie wciskają obudowe między szafki, czyszczą raz na rok jak sie przypomni i narzekają jakie to chłodzenie głośne i mało wydajne...

Kamil Myzia

0 + - 2011-01-15 15:22

Zdarza się, że producent w niektórych partiach kart graficznych wgrywa bios narzucający inne tryby pracy wentylatora. Albo ma uszkodzone chłodzenie, co jest raczej mało prawdopodobne, ale zdarza się.

Znalazłem w sieci test MSI HD 6850: http://www.guru3d.com/article/msi-radeon-6850-review/9

Według wyników głośności na Guru3D, karta należy do grona cichych akceleratorów.

drumlin

0 + - 2011-01-14 23:22

Jakaś lipa ten test po OC dlaczego tylko testowane karty są po OC. Kupując kartę graficzną biorę pod uwagę jej przyrost mocy po OC dlatego wszystkie karty w teście powinny mieć wyniki po OC i to prawdziwym OC ze zmianą napięcia wiem że to może powodować pewne problemy ale miej więcej idzie wyczuć ile się da. Wiem zaraz jakiś geniusz mi napisze ze to niebezpieczne bla bla bla, granicą jest wydajność chłodzenia, bla bla bla i takie tam lamerskie pierdoły. Ja na to skoro producenci dają takom możliwość i sami to robią w wersjach OC kart to my także możemy, wręcz musimy bo musimy w końcu bycie overlockerem tego wymaga. Jak się spali trudno "ryzyko zawodowe"

Kamil Myzia

0 + - 2011-01-15 15:27

Sugerujesz podkręcanie i nawet jeśli się spali, to trudno, bo to "ryzyko zawodowe"? A kto pokryje koszty? :).

Na stronie o podkręcaniu masz wyniki z czterech gier. Wystarczy, aby zorientować się jaki wpływ na wydajność będzie miało podniesienie częstotliwości taktowania. Nie jestem w stanie wykonać testów każdej karty graficznej na zegarach standardowych i podkręconych z prostej przyczyny - ograniczenia czasowego.

mm251

0 + - 2011-01-14 23:52

Gdzieś przeczytałem, że są problemy z kompatybilnością tych kart z nowym chipsetem P67. Udałem się na stronę przykładowo ASUSA trzecia z brzegu płyta na P67 np. http://pl.asus.com/product.aspx?P_ID=FpufhQASBFHNvccl&templete=2 przeglądnąłem tabelkę z kompatybilnością sprzętu i moje obawy się potwierdzają, nie ma fajki przy 6850 i 6870. Ktoś może coś na ten temat wie więcej?

Marcin Jaskólski

0 + - 2011-01-17 12:03

Testowałem 6850 na P67 i H67 - zero problemów.

mm251

0 + - 2011-01-19 12:59

Dzięki za info

tommi.dee

-1 + - 2011-01-15 12:50

Najchłodniejsza karta w spoczynku ma 37 stopni? Trochę za dużo jak dla mnie. Na 460 Gigabyte SOC w spoczynku mam 28 stopni (temp w pokoju 21,5 stopnia, wiatraki na karcie skręcone na 40%, wszystkie inne z resztą też ;) ). Niby nowe karty 68xx miały być takie super w porównaniu do 460ek. Chyba nie do końca są ...

Kamil Myzia

0 + - 2011-01-15 15:31

Akurat w naszym środowisku testowych, przy naszej obudowie, przy określonej temperaturze otoczenia właśnie taka była temperatura kart HD 6850. Każdy z nas dysponuje choćby inną obudową o różnej cyrkulacji powietrza wewnątrz niej.

Zauważ, że na wykresie są dwie karty GTX 460 768/1024 MB i w spoczynku też są chłodniejsze od Radeonów.

czesterfield

0 + - 2011-01-15 13:35

W porównaniu temperatur, są przytaczane wyniki innych układów z innych testów. Mam pytanie do autora: czy wszystkie testy kart są prowadzone w jednakowej temperaturze otoczenia? Raz w pomieszczeniu może być 20C innym razem 25C, nie mówiąc już o najgorętszych miesiącach, w takim wypadku porównanie może być mylące.

Kamil Myzia

0 + - 2011-01-15 15:38

Zazwyczaj jest to 22-24 stopnie w pomieszczeniu. A zatem różnice jakie występują przy moich testach są niewielkie.

Boncorek

0 + - 2011-01-15 14:01

jeden kit, ten sam procesor graficzny. tutaj tylko można sie nad ceną zastanawiać i wyglądem. OC samemu sobie zrobisz. Grunt też żeby chłodzenie nie było okropne, ale to i tak mnie mało obchodzi.

d i l

0 + - 2011-01-15 14:19

Mam pytanie !!!
Czy wszystkie te karty można zmodować do wersji 6970 ?

Kamil Myzia

0 + - 2011-01-15 15:39

Hmm, nie spotkałem się, aby ktokolwiek zmodyfikował Radeona HD 6850 do 6970. Obie mają zupełnie inną architekturę wewnętrzną, inne chipsety. Jest to niemożliwe.

d i l

0 + - 2011-01-15 14:36

6870 :P

Kamil Myzia

0 + - 2011-01-15 15:40

Kurczak, nie zauważyłem tego drugiego wpisu :). Powyższy nieaktualny.

d i l

0 + - 2011-01-15 17:09

To poproszę o aktualny :)

Kamil Myzia

0 + - 2011-01-16 11:53

Z tego co mi się udało dowiedzieć, to wgrywanie biosu od HD 6870 do HD 6850 może zakończyć się nie powodzeniem. Nigdzie nie spotkałem się z informacją, że w ten sposób odblokowuje się jednostki cieniujące. Gdzieś, coś próbował, ale tylko było taktowanie wyższe.

Masz jakieś info na ten temat?

Bo w przypadku Radeona 6950, to jak dotąd większość pozwoliła się zmodować i działają bez zastrzeżeń.

d i l

0 + - 2011-01-16 12:30

Niestety nie. Gdzieś coś czytałem, ale okazało się pomyłką i błędem w temacie (seria 8 zamiast 9) i chyba tak mi zostało w głowie :P

renholder1987

0 + - 2011-01-15 16:13

Sapphire najlepszy :P

Gaja1994

0 + - 2011-01-16 12:45

Może i ASUS nie jest najwydajniejszy, ale jest po prostu najsoldniejszy, ten test nie odwiedzie mnie od kupna kolejnej karty tego producenta:-)

dnetsky

0 + - 2011-01-16 12:54

karta w testach super

ALE ...

czy ktoś może się wypowiedzieć w kwesti RÓŻNICY M/Y
DX9 a DX11

bo jak na mój gust testowałem 2 gry CivV oraz AvP
i różnice nazwałbym brzydko gównianą

powiedziałbym nawet że jest to wciskanie proszku OMO z nową receptura prania dla starej baby na targowisku

więc po co tąką karte kupować w ogóle jeśli jak do tej pory nie zrobi różnicy, ewentualnie jesli masz naprawdę starą kartę NV serii 7xxx lub ati serii HD3xxx
to zauważysz tylko wzrost performace (szybkości działania)
nic pozatym

więc śmiem Twierdzić że jak na ta chwilę cały bełkot o DX10 i DX11 to przereklamowane hasła

:(

Lightning

0 + - 2011-01-16 13:00

Włącz sobie teselację :)

Kamil Myzia

0 + - 2011-01-17 10:11

Zwróć uwagę, że nowe wersje DirectX nie wpływają tylko i jedynie na jakość grafiki. Pozwalają kartom graficznym na renderowanie obrazu nowszymi, łatwiejszymi, szybszymi metodami.

daddda

0 + - 2011-01-18 22:19

Może jestem ślepy, albo wkradł się błąd, pierwszy wykres BC2 Toxic jest poniżej 5850 pomimo lepszych wyników. Jak ktoś już o tym pisał to sorry, ale nie chce mi się czytać wszystkiego.

Kamil Myzia

0 + - 2011-01-21 10:40

Ponieważ wyniki na wykresach są ustawiane w/g średniej liczby kl./s.

bobino123

0 + - 2011-01-20 20:29

co to za recenzja, totalna porażka i jeszcze ta znikająca karta z wykresów GeForce GTX 460 1GB (675/900). Tragedia.

Kamil Myzia

0 + - 2011-01-21 10:39

Pisałem o tym już kilkukrotnie powyżej.

Karty GeForce GTX 460 1 GB nie testowałem swego czasu w rozdzielczości 1280x1024 - stąd brak wyników tej karty w takim trybie. Jednak w dedykowanych rozdzielczościach dla Radeona HD 6850, czyli 1680x1050, są wyniki GTX'a 460 1 GB.

whatever

0 + - 2011-01-21 20:25

Co to test głośności? Jakie to są wartości? W decybelach mnie interesują, a nie mierzone na ucho testującego.

Kamil Myzia

0 + - 2011-01-24 18:05

Taka informacja została podana: "Oceniliśmy głośność układów chłodzących w sposób subiektywny, czyli "na ucho". ;-)
Skala to od 0 do 6, gdzie "0" to karta graficzna z pasywnym chłodzeniem (takie nie występują w tym teście)."

IT Rescue

0 + - 2011-01-30 21:09

Ja bym wybrał ASUS-a

--
http://itrescue24.pl
http://itrescue.com.pl

damian0914

1 + - 2011-04-23 17:36

Co do karty z chłodzeniem WindForce, jest nowsza wersja od tej w teście. Rozkręcona jest do 820 MHz. http://sklep.sferis.pl/produkt/29645-gigabyte-ati-radeon-hd6850-1024mb-ddr5-256bit-dvi-hdmi-dp-pci-e-820-4200-wer-oc-over-clock.html

knypsio123

0 + - 2012-01-08 20:57

dlaczego testy kart graficznych nigdy nie wystepuja w grze GTA IV?? :D

 
zgłoś naruszenie netykiety lub złe
zachowanie

Polecamy
Polecane klawiatury. TOP 10 - maj 2016
Szukasz najlepszej klawiatury? W TOP 10 polecamy wyróżniające się lub ...
kategoria: klawiatury producent: A4Tech Ocena: - 12
Samsung Galaxy S4 mini - sukces w mniejszej skali?
S4 mini ma wielkość zbliżoną do S2, ale wydajnościowo konkurować może z ...
kategoria: producent: - Ocena: - 34
Nokia Lumia 520: jak tani może być dobry Windows Phone 8?
Najnowszy budżetowy smartfon Nokii sprzedaje się jak ciepłe bułeczki. ...
kategoria: smartfony, telefony producent: Nokia Ocena: 13 28
LG Swift G: gdyby przy tworzeniu Nexusa 4 nie maczało rąk Google
Niepozorny na pierwszy rzut oka smartfon, Nexus 4 tak jak widzi go LG, który ...
kategoria: smartfony, telefony producent: LG Ocena: 9 16
Grid 2 – optymalne karty graficzne i recenzja gry
Świetna oprawa audiowizualna i rozgrywka bardziej w klimatach arcade niż ...
kategoria: gry producent: Codemasters Ocena: 6 57