Na topie

Podsumowanie

Autor:

Szef strefy Komputery

więcej artykułów ze strefy:
Komputery

A A

Jeśli chcesz mieć niedrogi i niewielki komputer do podstawowych zadań oraz pograć na zintegrowanej grafice, a zakup samodzielnej karty graficznej uważasz za niepotrzebny luksus, to właśnie nowy APU AMD ma najwydajniejszy wbudowany układ graficzny na rynku.

Pamiętajmy, że grafika w Trinity to nie tylko gry. Odkąd ze wsparciem OpenCL ruszył taki gigant jak Adobe i technologię tę obsługuje zarówno Photoshop, jak i Premiere, nie można dłużej mówić o jej marginalnym zastosowaniu. Dzięki niej i mocnemu układowi graficznemu Trinity może konkurować z procesorami konkurencji, które cechują się wydajniejszymi rdzeniami procesora. Zintegrowane układy graficzne Intela w procesorach Ivy Bridge również obsługują OpenCL, jednak ich wydajność pod tym względem jest tak niska, że zastosowanie tej technologii nie przynosi wymiernych efektów.

Wykorzystanie wsparcia GPU nie jest jednak możliwe we wszystkich przypadkach i czasami trzeba polegać na mocy samego procesora. Równocześnie należy pamiętać o tym, że choć Trinity nie ma najmocniejszych rdzeni CPU, to jednak wydajność tego APU jest całkowicie zadowalająca dla statystycznego użytkownika i jego codziennych zadań. Miłośnicy podkręcania docenią możliwość OC układów AMD, co w przypadku tańszych konstrukcji Intela jest bardzo utrudnione.

Następca Llano ma wydajniejszy układ graficzny i trudne w ocenie rdzenie procesora. W niektórych zastosowaniach mogą być one bardziej lub mniej wydajne od poprzedniej generacji APU. Mają jednak zestaw nowoczesnych instrukcji multimedialnych i sprzętowego szyfrowania, których próżno szukać u Llano. Generalnie pierwszą odsłonę rdzeni Piledriver należy ocenić pozytywnie - wiemy, że są wydajniejsze od rdzeni Bulldozer, a inżynierowe AMD solidnie przysiedli nad kwestią energooszczędności. Pozwala to z ostrożnym optymizmem spoglądać w stronę premiery drugiej generacji procesorów AMD FX.

 

Przetestowaliśmy topowy układ Trinity z odblokowanym mnożnikiem o TDP 100W. Następny w kolejności układ pod względem wydajności cechuje się TDP na poziomie 65W (a ma ten sam układ graficzny, o nieco zmniejszonej częstotliwości działania), więc wszyscy dla których pobór energii jest istotny, powinni sięgnąć właśnie po niego. Miejmy nadzieję, że już wkrótce będziemy mogli zaprezentować kolejne modele z niższych rodzin.

Oczywiście nie jest to rozwiązanie uniwersalne (choć trzeba przyznać AMD, że usilnie stara się, by takie właśnie było), bo takich po prostu nie ma. Jeśli nie potrzebujesz tak wydajnej zintegrowanej grafiki, programy na których pracujesz nie wykorzystują dobrodziejstw OpenCL, natomiast przyda ci się większa moc CPU, możesz wybrać rozwiązania Intela. Jeśli moc integry Trinity wciąż nie jest dla ciebie wystarczająca, rozejrzyj się po prostu za samodzielną kartą graficzną. Zaletą konkurencji jest duży wybór na rynku, przez co każdy może wybrać takie podzespoły, które będą pasować do jego potrzeb - i portfela.

Sugerowana cena topowego modelu Trinity to niewiele ponad 450 zł, co wydaje się bardzo atrakcyjną propozycją. Należy się jednak liczyć z podatkiem od nowości - ceny tuż po premierze zawsze są nieco wyższe.

Z naszej strony stwierdzamy, że AMD dobrze odrobiło pracę domową i Trinity w pełni zasłużyło na wyróżnienie Dobry Produkt.

  AMD A10-5800K
  plusy:
najmocniejsza zintegrowana grafika na rynku
odblokowane mnożniki CPU i GPU
wyższa wydajność od topowego poprzednika pierwszej generacji APU przy zachowaniu tego samego TDP
dobra wydajność przy wsparciu OpenCL
obsługa technologii Eyefinity
ulepszone zarządzanie energią (24W w spoczynku)
zestaw instrukcji procesora AES, AVX, FMA4/XOP
 

minusy:
konieczność wymiany płyty głównej (nowa podstawka FM2)
TDP 100W

Sugerowana cena producenta: ok. 460 zł

 

Odsłon: 211611 Skomentuj artykuł
Komentarze

115

Udostępnij
  1. Zosed
    Oceń komentarz:

    8    

    Opublikowano: 2012-10-02 08:28

    ciekawi mnie test dualgpu a10+7870 moze to by byla cudowna alternatywa na intela i nvidie ???

    Skomentuj

    1. Marcin Jaskólski
      Oceń komentarz:

      3    

      Opublikowano: 2012-10-02 08:42

      To są dwie różne architektury (VLIW4 / GCN) i podejrzewamy, że z takim połączeniem może być problem

      Skomentuj

      1. Zosed
        Oceń komentarz:

        -19    

        Opublikowano: 2012-10-02 09:08

        Pokaż komentarz zakopany przez użytkowników

        no to rewolucji nie bedzie. bymajmniej w desckopach.

        Skomentuj

        1. amb00
          Oceń komentarz:

          6    

          Opublikowano: 2012-10-03 19:55

          A co to takiego "desckop" ?

          Skomentuj

      2. marcin1ja1
        Oceń komentarz:

        1    

        Opublikowano: 2012-10-02 09:14

        GCN - jest to rodzaj architektury GPU wymyślony przez AMD (opierający się na RISC), który wprowadził w najnowszych kartach graficznych. Wszystkie dotychczasowe układy opierają się na architekturze VLIW (łącznie z układami graficznymi w APU). Ze względu na 2 różne architektury połączenie tych układów może przynieść więcej strat niż zysku. Pomijam fakt, że dla topowych układów graficznych zintegrowany układ w APU dałby raczej marnego kopa.

        Skomentuj

      3. barsiu
        Oceń komentarz:

        1    

        Opublikowano: 2012-10-02 10:43

        gdyby mozna to bylo laczyc z szybkim kartami (i zysk wydajnosci bylby zauwazalny) to dla graczy moglaby to byc jakas opcja, a tak to tylko low end niestety znowu.

        Skomentuj

      4. AmigaPPC
        Oceń komentarz:

        1    

        Opublikowano: 2012-10-02 11:39

        Czy Redakcja może sprawdzić działanie CF na najmocniejszej dostępnej karcie VLIW, bo ze strony AMD wynika, że 6670 jest zalecany a nie wymagany.

        Skomentuj

  2. Palownik
    Oceń komentarz:

    6    

    Opublikowano: 2012-10-02 08:33

    poczekam aż ceny troche spadną i wymieniam sprzęt.

    Skomentuj

    1. pomidor
      Oceń komentarz:

      -26    

      Opublikowano: 2012-10-02 11:00

      Pokaż komentarz zakopany przez użytkowników

      Na i5 ? :)

      Skomentuj

        1. 666baja666
          Oceń komentarz:

          -5    

          Opublikowano: 2012-10-03 15:23

          Przyszedł czas przyznać rację Morgiemu. Po prostu szkoda na to kasy. Już lepiej sobie kupić Phenoma i jakąś grafę.

          Skomentuj

      1. pomidor
        Oceń komentarz:

        6    

        Opublikowano: 2012-10-02 20:55

        Cała masa hejterów spod znaku AMD się tutaj pęta. Nawet żartu nie przepuszczą i muszą sobie ulżyć. Fanbojski beton bez śladu poczucia humoru, wstyd i żal.

        Skomentuj

        1. 666baja666
          Oceń komentarz:

          1    

          Opublikowano: 2012-10-03 15:22

          Dokładnie. Od razu można na Benchmarku zauwaczyć fanboyostwo AMD mimo tego że testy pokazują że procesory AMD z najmocniejszej półki dorównują co najwyżej Core i3. Co by nie było to AMD najlepsze nawet jeśli wyniki mówią coś innego. Ja wybieram to co lepsze i nie jestem ślepo zapatrzony w markę. Miałem GeForce'y i Radeon'y aczkolwiek teraz używam 3 monitorów a podłączenie je aktywnymi przejściówkami pod Radeona to są horendalne koszty. Nvidia oferuje to za darmo więc wybrałem GeForce'a proste.

          Skomentuj

          1. xPOW3Rx
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2012-10-03 16:24


            A czy AMD musi być najlepsza żeby ktoś mógł być fanboyem?

            Skomentuj

  3. Zosed
    Oceń komentarz:

    4    

    Opublikowano: 2012-10-02 08:40

    i do plusow dodalbym jeszcze technologie dualgpu poniewaz jest to raczej znaczaca funkcja w tym cpu

    Skomentuj

    1. tiges
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2012-10-02 08:43

      http://www.amd.com/us/products/technologies/dual-graphics/pages/dual-graphics.aspx#3

      Jak widać należy zapomnieć i konfoguracjach z szybkimi Radeonami. HD 6670 max.

      Po za tym jeszcze dual graphics nie działa do końca jak należy.

      Skomentuj

  4. vieri37
    Oceń komentarz:

    4    

    Opublikowano: 2012-10-02 09:11

    Widze że niektóre temperatury arktyczne -11 hehe dobre

    Skomentuj

  5. ignus
    Oceń komentarz:

    12    

    Opublikowano: 2012-10-02 09:15

    No to czekamy na nowe AMD FX. Jeśli te 15% będzie realne to będzie to krok w dobrą stronę. Ważne jednak ze poprawiona została sekcja zasilania

    Skomentuj

  6. strzelec52
    Oceń komentarz:

    6    

    Opublikowano: 2012-10-02 09:23

    Bardziej interesujący będzie model A10 5700. TDP 65W, grafa ta sama... nic tylko brać i kupować!

    Skomentuj

    1. Obiektor
      Oceń komentarz:

      -8    

      Opublikowano: 2012-10-02 09:33

      juz sam nie wiem, czy wzisc czy kupic? ;)

      Skomentuj

      1. strzelec52
        Oceń komentarz:

        3    

        Opublikowano: 2012-10-02 09:36

        Jak juz to wziąć ;p

        Skomentuj

        1. Obiektor
          Oceń komentarz:

          0    

          Opublikowano: 2012-10-02 09:43

          takie pisanie bez bledow to chyba sa lata praktyki, oczywiste jest ze, wziac, tylko czasem sie pisze bez zastanowienia ;)

          dopiero co wstalem pisze z jednym okiem .)

          Skomentuj

          1. agnus
            Oceń komentarz:

            7    

            Opublikowano: 2012-10-02 12:47

            Da się wybaczyć ale przecież przeglądarki podkreślają błędy więc w czym problem pisać poprawnie? :)

            Skomentuj

          2. Obiektor
            Oceń komentarz:

            -3    

            Opublikowano: 2012-10-02 14:05

            jezeli sie pisze bez polskich znakow to 2/5 slow sie wyswietla na czerwono, to o co chodzi?

            Skomentuj

          3. poprostujakub
            Oceń komentarz:

            5    

            Opublikowano: 2012-10-02 16:36

            O walkę z lenistwem i używanie "ogonków".

            Skomentuj

          4. xPOW3Rx
            Oceń komentarz:

            2    

            Opublikowano: 2012-10-03 16:26

            Jak nie jesteś w stanie to nie pisz.

            Skomentuj

    2. 666baja666
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2012-10-03 15:26

      Tylko wydajność badziewna. Nic tylko kupować co innego.

      Skomentuj

  7. KamiKAzeDBC
    Oceń komentarz:

    -3    

    Opublikowano: 2012-10-02 09:39

    Jestem bardzo rozczarowany... ale testem na benchmarku. Jest nieczytelny i do tego bardzo krótki.

    A sam procesor, tak jak FX - bez zbędnych rewelacji. Taka sama ewolucja, a nie rewolucja. Jest dobrze ale tylko dobrze.

    Skomentuj

  8. gregotsw
    Oceń komentarz:

    6    

    Opublikowano: 2012-10-02 09:40

    Wygląda na to, że Piledriver uzupełniony o pamięć L3 zacznie wkońcu doganiać konkurencyjne i5 w grach i multimediach. Bo jeśli zegar w zegar Piledriver bez L3 wyprzedza o parę % Buldożera z L3 to co będzie jak uzupełnimy Piledriver'a pamięcią?

    Chyba właśnie takie miały być Buldożery, wkońcu trochę optymistyczniej można patrzeć na moduły.

    Skomentuj

  9. barwniak
    Oceń komentarz:

    6    

    Opublikowano: 2012-10-02 09:48

    Jeśli cena, będzie do 500zł to się opłaca. W tej klasie cenowej to Intel może wystawić co najwyżej swoje Pentiumy.
    Jeśli ktoś planuje komputer na kilka lat, to lepiej wejść w Trinity.
    Aes, opencl będą się pojawiać coraz częściej w programach użytkowych, a co za tym idzie produkt AMD będzie się wolniej starzał od procesorów Pentium.
    Core i5 to już inna bajka, ale i inna cena.

    Skomentuj

    1. rotek
      Oceń komentarz:

      -7    

      Opublikowano: 2012-10-02 10:39

      Pentium G860, czyli najlepszy Pentium jaki widziałem na rynku, kosztuje 250 zł...

      Skomentuj

      1. rotek
        Oceń komentarz:

        1    

        Opublikowano: 2012-10-02 10:44

        Więc do 500zł jeszcze daleko, tej luki Intel nie zostawia. Przecież są jeszcze I3.

        Skomentuj

      2. barwniak
        Oceń komentarz:

        -4    

        Opublikowano: 2012-10-02 11:06

        No to mało widziałeś, PENTIUM G2120 22nm to kosztuje 380zł, a najszybszy z serii 8xx jest G870 i kosztuje 350zł.
        Obie te wartości są właśnie do 500zł. Mam nadzieję, że A10-5700 będzie właśnie w takiej cenie, podobnie jak lwia część oferty Trinity.
        To właśnie Pentium cenowo będzie rywalizował z Trinity.

        Skomentuj

    2. LukisK
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2012-10-02 18:43

      Jeśli teoretycznie ma wydajność powiedzmy CPU za 300zł i GPU też za 300zł a będzie kosztować powiedzmy 400-500zł to ma to jakiś sens, szczególnie dla komputerów w firmach, lub do użytku domowego a nie do gier (w które mimo wszystko można bez problemu pograć). Jak dla mnie super sprawa jeszcze tylko liczyć na MiniATX'ową obudowę taki mini PC to już w ogóle czad jak będzie coś takiego kosztowało do 1000zł :D (wiadomo miniaturyzacja kosztuje :/)

      Skomentuj

      1. KaNiOn
        Oceń komentarz:

        3    

        Opublikowano: 2012-10-02 19:18

        Własnie do komputerów w firmach to nie ma najmniejszego sensu - i3 jest szybsze w aplikacjach biurowych + testach przeglądarek itp. a karta graficzna w takich zastosowaniach służy zazwyczaj do wyświetlania pulpitu na jednym ekranie.

        Moim zdaniem to jest idealny procek do domu dla mniej wymagających.

        Skomentuj

    3. 666baja666
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2012-10-03 15:31

      Skąd ty wiesz co się będzie pojawiać? Sranie w banie. Jak ja słyszę słowa "inwestycja w przyszłość" to mnie krew zalewa. Komputer kupuje się do tego co jest teraz a nie do tego co będzie. Jako dobry przykład podaję np HD DVD sam miałem taki napęd w laptopie bo to inwestycja... tylko że to była taka jak w Amber Gold...

      Skomentuj

  10. Obiektor
    Oceń komentarz:

    -3    

    Opublikowano: 2012-10-02 09:51

    osobiscie czekam na cos takiego co bedzie mialo wydajnosc procka na poziomie i7 2600 z grafika hd 6870, bedzie jadlo gora 60w i bedzie w pudeleczku wymiarow: wys,5cm szer,10cm dlug,10 i bedzie stalo pod tv.

    Skomentuj

    1. Valmico
      Oceń komentarz:

      -2    

      Opublikowano: 2012-10-02 14:12

      To myślę że tak za jakieś 5 lat się doczekasz, ale wtedy to już nawet byle system operacyjny pewnie będzie przekraczał wymaganiami możliwości tego sprzętu :P

      Skomentuj

    2. 666baja666
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2012-10-03 15:32

      Jeśli czekasz na to z pod marki AMD to może Ci życia nie starczyć.

      Skomentuj

  11. wujashek
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2012-10-02 10:32

    a jak tam kultura pracy chlodzenia? da rade wysiedziec przy boxie czy trzeba cos lepszego kupic?

    Skomentuj

    1. Marcin Jaskólski
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2012-10-02 10:46

      nie dostaliśmy boxa, także trudno nam coś na ten temat powiedzieć

      Skomentuj

      1. wujashek
        Oceń komentarz:

        1    

        Opublikowano: 2012-10-02 11:53

        znacie jakies blizsze informacje odnosnie tego, kiedy pojawia sie athlony na fm2 w sprzedazy? apu juz widze w paru sklepach.

        Skomentuj

        1. Marcin Jaskólski
          Oceń komentarz:

          -2    

          Opublikowano: 2012-10-02 13:50

          niestety, jeszcze nic wiemy na ten temat

          Skomentuj

  12. wujashek
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2012-10-02 10:36

    przydalby sie test trinity z wylaczaona zintegrowana karta graficzna, ale za to z jakas dosc mocna grafa, powiedzmy 7850, na tle i3. bo zastanawiam sie nad athlonem pod FM2 i do tego jakas mocniejsza grafa. ot taka alternatywa dla i3 i dosc goracego phenoma II. athlon przynajmniej bedzie sie ladnie podkrecac, nie to co i3 ;).
    no i fm2 tak szybko nie umrze, a kolejna generacja modulowej architektury moze byc jeszcze lepsza.

    Skomentuj

    1. wujashek
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2012-10-02 10:44

      albo nawet na tle pentiumow, bo to bedzie polka cenowa athlonow.
      jak bedziecie robic recke nowych fxow, to bardzo prosze o testy modeli z serii FX 4xxx. w grach cache l3 daje sporo, a mysle, ze cena bedzie wlasnie podobna do i3.
      bardzo bym chcial by w tym popularnym segmencie fx 4xxx mogl powalczyc z i3.

      Skomentuj

      1. wujashek
        Oceń komentarz:

        1    

        Opublikowano: 2012-10-02 10:49

        http://pclab.pl/art51168-7.html moze piledriver 2 modułowy z cache L3 sie doczlapie do i3 w grach. mam taka nadzieje... no i jest jeszcze OC ;).

        Skomentuj

    2. Zero-Cool
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2012-10-03 01:05

      Jestem za, ja osobiście czekam na radka 7850 (który idzie już pół miecha z allegro) i zastanawiam się nad trinity ewentualnie visherem (jeśli w sklepach A10 będzie po 520+zł to bym poczekał jeszcze te kilkanaście dni bo vishery chyba miały być 15 października) do nowej konfiguracji, jakoś i3 mi się nie widzi, brak możliwości podkręcania 2 szybkie wątki + 2 wolne w dzisiejszych czasach do nowych gier raczej się nie nadają, i3 to super multimedialne procki do firm które oszczędają na prądzie, 35W energoszczędnej wersji to bardzo ładny wynik przy jego wydajności ale wydaje mi się jednak że jest trochę wolny.

      Skomentuj

    1. Marcin Jaskólski
      Oceń komentarz:

      2    

      Opublikowano: 2012-10-02 11:38

      Kwestia shedulera zadań W7/W8 jest znana od premiery Bulldozera. A to czy będziesz działać na XP, czy W8 to już naprawdę nie moja sprawa. Przypominam tylko o pewnych faktach

      Skomentuj

    2. Maxforces
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2012-10-03 04:40

      Naprawdę lepiej jakoś nie mogę tego zauważyć na FX 8150.
      Najwyższa pora zejść z obłoków.

      Skomentuj

      1. Marcin Jaskólski
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2012-10-03 14:22

        10% więcej wydajności - a i to tylko w niektórych zastosowaniach - może być bardzo trudne do zauważenia

        Skomentuj

      1. Marcin Jaskólski
        Oceń komentarz:

        1    

        Opublikowano: 2012-10-05 13:40

        Zastosowanie Windows 8 nie doda nam automatycznie i magicznie więcej wydajności w każdym przypadku. W8 pozwala na lepsze zarządzanie mechanizmem Turbo w architekturze Bulldozer, co w niektórych przypadkach może skutkować wzrostem wydajności.

        Nie ma w tym nic dziwnego, jak i w tym, że wiele testów nie wykazuje żadnych różnic. W zastosowaniach wielowątkowych, zwłaszcza przy pełnym obciążeniu rdzeni żadnych różnic nie będzie, a przynajmniej być ich nie powinno.

        Skomentuj

  13. Barwa
    Oceń komentarz:

    11    

    Opublikowano: 2012-10-02 11:15

    No fajne to APU za 450zł to porządny sprzęt dla mało wymagających do tego jeszcze jakiś radek HD 6670 albo 6770 za 200-30zł i mamy za łącznie 650-700zł maszynę do pogrania :) niech mi teraz fanboye intela powiedzą co można za te 700 zł u nich złożyć :)

    Mnie osobiście najbardziej ucieszył fakt zrobienia teoretycznego testu rdzeni buldozer/pelidliver :) czekam zacierając ręce na Vishere !!

    A i fakt zmniejszenia poboru energii jest przyjemny mimo że nadal po OC są spore skoki ale w końcu musza być jakieś różnice :)

    Skomentuj

    1. 666baja666
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2012-10-03 15:34

      A Ty mi powiedz w co pograsz na 6670? W sapera czy w mario?

      Skomentuj

      1. jacy4
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2012-10-07 16:42

        Ja chętnie napisze. MW3 na full detalach z wygładzaniem krawędzi, prototype 2 na średnio-wysokich, Borderlands 2 na wysokich, Blacklight Retribution na wysokich, APB na max.

        Skomentuj

      1. Barwa
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2012-10-06 15:23

        Jestem bardzo ciekaw jak chcesz uzyskać wydajność na poziomie HD 6770 skoro powierzchnia tego własnie układu graficznego to 173 mm2(no ale to 40nm nawet w porównaniu do 7750 w 28nm to dalej jakieś 130mm2) jak cały procesor ma powierzchnie 240 mm2. kupując nowe APU od AMD dostajemy znaczy wzrost wydajności w grach w porównaniu do poprzedniej generacji i pewność ze płyta główną z socket FM2 wystarczy nam na następna generacje która ma mieć jeszcze większy wzrost wydajności nie tylko wbudowanego GPU ale i CPU. Poza tym możliwość zamontowania względnie taniego HD 6670 lub HD 6770 to bonus bo jeśli chcesz kupić jakiś procesor plus grafikę wyjdziesz na tym gorzej niż apu plus tania grafa(mowa o segmencie raczej średnim lub niżej nawet. jak już pisałem zawsze zostaje możliwość upgrade za rok lub dwa a w taniej konkurencji intela lub starszych AMD tego nie masz....

        Skomentuj

  14. kochas66
    Oceń komentarz:

    -5    

    Opublikowano: 2012-10-02 11:29

    Amd bulldozer - c2q 775
    Amd Trinity - i5 1156
    .. ? - i5 1155
    Amd jeszcze daleko do intela ;)

    Skomentuj

    1. Samotny451
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2012-10-04 17:13

      czy przypadkiem intelowskie 1156 było wybrykiem i wyszły tylko kilka procków z czego zrezygnowali z nich wiec nie porównuj tego do rozwojowej podstawki FM2

      Skomentuj

  15. wujashek
    Oceń komentarz:

    2    

    Opublikowano: 2012-10-02 11:40

    Czekamy na recenzje wersji A6, A4 i athlonow.

    Skomentuj

  16. Morgi..
    Oceń komentarz:

    -19    

    Opublikowano: 2012-10-02 12:04

    Pokaż komentarz zakopany przez użytkowników

    Proszę mi powiedzieć za co dostałem bana na konto Morgi.

    Skomentuj

      1. Morgi..
        Oceń komentarz:

        -15    

        Opublikowano: 2012-10-02 14:45

        Pokaż komentarz zakopany przez użytkowników

        nie prawda

        Skomentuj

        1. retigon
          Oceń komentarz:

          5    

          Opublikowano: 2012-10-02 18:37

          Widać że albo mulikonto, albo brak osobowości.

          Skomentuj

    1. Shadov
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2012-10-02 12:18

      Patrzyles choc raz na ceny zestawow w swojej teorii spiskowej?

      Skomentuj

    2. Maxforces
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2012-10-03 04:49

      znajdź w sklepie w tym przedziale cenowym 1100T. Powodzenia.
      1045T bezproblemowo znajdziesz a co bardziej inteligentny w dalszej części artykułu wyciągnie wnioski z OC,zegar do zegara, porównanie IPC.

      Skomentuj

  17. retigon
    Oceń komentarz:

    4    

    Opublikowano: 2012-10-02 12:17

    A10-5800k to dobry procek do HTPC. Dobrze by było gdyby Vishera, była by wydajnym prockiem w deskopach.

    Skomentuj

    1. Shadov
      Oceń komentarz:

      7    

      Opublikowano: 2012-10-02 12:24

      Moim zdaniem fajny procek wyszedl AMD, ktory spokojnie starczy kazdemu poza hardcorowym graczom.

      Skomentuj

  18. mariusz.o
    Oceń komentarz:

    -13    

    Opublikowano: 2012-10-02 12:20

    Pokaż komentarz zakopany przez użytkowników

    Niech się wysilają, i tak Intel jest leprzy pod każdym względem - drodzy fanatycy AMD musi to do was kiedyś dotrzeć.

    Skomentuj

    1. Shadov
      Oceń komentarz:

      4    

      Opublikowano: 2012-10-02 12:25

      A Ty jestes czego fanatykiem ignorujac jak AMD goruje w grafice oraz wydajnosci APU przy OpenCL?

      Skomentuj

      1. barsiu
        Oceń komentarz:

        -2    

        Opublikowano: 2012-10-02 12:47

        no... przy low endowych konfiguracjach, zgarniajac pare % rynku, tylko dlatego ze intel nie moze wziac calosci ze wzgledu na antyrynkowe przepisy dot. monopolistow. Wiec raczej marne powody do zadowolenia w amd maja.

        Skomentuj

    2. retigon
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2012-10-02 18:43

      Zgoda ale ceny wysokie. Jakby nie było konkurencji to ceny Intel by wywindował bardzo wysoko.

      Skomentuj

    3. kitamo
      Oceń komentarz:

      5    

      Opublikowano: 2012-10-03 11:54

      Lepszy, nie lepszy - co za roznica ?
      Liczy sie produkt na rynku.
      Jak idziesz do sklepu po chleb to tez przegladasz forum i testy ktory bedzie lepszy ? Kupujesz bo jest to wystarczajacy produkt nad ktorym nie trzeba sie wywodzic i zastanawiac.

      Obecnie tu na forum panuje moda na hejtowanie wszystkiego jak leci. Dla niektorych jest to wrecz misja czy nawet krucjata.

      Panowie, trzeba dorosnac. Jak podorastacie jeden z drugim to roznica w wydajnosci procesorow intela czy amd nie bedzie wam spedzala snu z powiek.

      Skomentuj

  19. Morgi..
    Oceń komentarz:

    -18    

    Opublikowano: 2012-10-02 12:24

    Pokaż komentarz zakopany przez użytkowników

    Lepiej zainwestować w i3 i sto razy lepsza wydajność

    Skomentuj

    1. mariusz.o
      Oceń komentarz:

      -21    

      Opublikowano: 2012-10-02 12:27

      Pokaż komentarz zakopany przez użytkowników

      Zgadzam sie, maiałem Phenom II 965 do dziś mi sie koszmary śnią.

      Skomentuj

        1. retigon
          Oceń komentarz:

          1    

          Opublikowano: 2012-10-02 18:51

          Morgi ty też nie masz realnego intelektu. Sam kupiłeś buldożera(fx 4100), a nie boskiego wg ciebie intela.

          Skomentuj

          1. Morgi..
            Oceń komentarz:

            -1    

            Opublikowano: 2012-10-03 19:25

            Kupiłem ten procesor aby się przekonać ze amd jest gówno warte i się przekonałem

            Skomentuj

          2. retigon
            Oceń komentarz:

            -1    

            Opublikowano: 2012-10-05 15:12

            Ktoś był za głupi by poczytać testy. Jak się coś kupuje, to trzeba dowiedzieć się jak najwięcej o danym produkcie.

            Przy okazji dowiedziałeś się że 430 to nie jest karta do gier.

            Skomentuj

          3. Morgi..
            Oceń komentarz:

            1    

            Opublikowano: 2012-10-05 16:20

            chyba zartujesz wszystkie gry działają świetnie na średnich zal mi takich ludzi jak ty

            Skomentuj

          4. retigon
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2012-10-07 19:51

            Nie żartuje stary GeForce GTS 250 1GB jest 2x lepszą kartą.
            A mnie żal ciebie, wzorujesz się na idiotach. Masz buraczany umysł i to myślenia. Bredzisz czasmi jak potłuczony.

            Skomentuj

          5. retigon
            Oceń komentarz:

            -1    

            Opublikowano: 2012-10-05 15:21

            Przy tej karcie, to 2500k też by nie dawał rady. Więc się o niczym nie przekonałeś.

            Skomentuj

  20. mariusz.o
    Oceń komentarz:

    -14    

    Opublikowano: 2012-10-02 12:33

    Pokaż komentarz zakopany przez użytkowników

    RV6x6 - AMD dla analfabetów LEPSZOM

    Skomentuj

  21. Morgi..
    Oceń komentarz:

    -14    

    Opublikowano: 2012-10-02 13:26

    Pokaż komentarz zakopany przez użytkowników

    testy oczywiście robione na zamówienie AMD :)

    Skomentuj

    1. pomidor
      Oceń komentarz:

      -7    

      Opublikowano: 2012-10-02 13:45

      To jeszcze nie jest najgorsze. Najgorsze będzie jeżeli zażądają umieszczenia własnych benchmarków w teście ...

      Czekamy na Steamroller, bo 10% wzrostu to nadal za mało. Kiepskie CPU dołują procesory i samą firemkę, a Intel idzie do przodu jak taran. W Haswell będzie dalsza 50% redukcja poboru mocy, wzrost IPC, prostsze płyty główne ze względu na zintegrowane zasilanie z CPU, pamięc transakcyjna, itd. Jedna generacja u Intala to tyle samo co pięć u AMD.

      Skomentuj

  22. wesker
    Oceń komentarz:

    8    

    Opublikowano: 2012-10-02 14:12

    widzisz morgi trollu - najpierw z twojepc cie odstrzelili razem z pomidorem teraz tutaj cie napastuja - nie pozostaje ci nic innego jak z ketchupem zejsc do podziemia i stamtad prowadzic atak na tych niewiernych z AMD :) dacie rade ! co 2 trolle to nie jeden :)

    Skomentuj

  23. Morgi..
    Oceń komentarz:

    -13    

    Opublikowano: 2012-10-02 14:54

    Pokaż komentarz zakopany przez użytkowników

    APU jakoś rewelacyjnie nie wypada, nagród nie dostaje, nie ma dużego zainteresowania nad architekturą i procek wydajnością nie powala. Większość testów wzięli z poprzednich artykułów. Po prostu kolejny niewypał kiepskich

    Skomentuj

  24. Eclipse
    Oceń komentarz:

    8    

    Opublikowano: 2012-10-02 15:03

    Gdyby nie firma AMD to na swój i3,i5 lub i7 które i tak nie są wcale lepsze od AMD (nie tylko fps się liczy) odkładałbyś cały rok.Pamiętam swój pierwszy procesor AMD Am486DX2 66MHz wcale nie był gorszy od intela a tańszy i tak jest do dzisiaj.Poczytaj, pomyśl a potem dopiero coś napisz.

    Skomentuj

    1. Morgi..
      Oceń komentarz:

      -13    

      Opublikowano: 2012-10-02 15:23

      Pokaż komentarz zakopany przez użytkowników

      wcześniej krótko AMD było lepsze

      Skomentuj

      1. retigon
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2012-10-02 19:03

        wcześniej krótko INTEL był beznzdziejny...

        Skomentuj

        1. retigon
          Oceń komentarz:

          4    

          Opublikowano: 2012-10-02 19:05

          Nie jestem fanem ani jednych, ani drugich. Do Anglika mówi się po angielsku, do morgiego po morgońsku :)

          Skomentuj

  25. Tabcin
    Oceń komentarz:

    5    

    Opublikowano: 2012-10-02 15:20

    Bardzo dobre procesory do codziennych zastosowań. Komuś kto lubi sobie pograć na średnich detalach, pooglądać filmy czy przeglądać neta te procesory będą genialnym rozwiązaniem. A jeśli komuś zależy na wysokich detalach, to jak napisali wyżej, można dokupić AMD HD 6670 za 350zł i po problemie.

    Skomentuj

    1. Malcolm Feth
      Oceń komentarz:

      -1    

      Opublikowano: 2012-10-02 22:59

      jak komus naprawde zalezy na detalach, to idzie i kupuje GRAFE a nie imitacje :D

      Skomentuj

    1. Morgi..
      Oceń komentarz:

      -14    

      Opublikowano: 2012-10-02 15:36

      Pokaż komentarz zakopany przez użytkowników

      widzę ze trzezwo myślisz, a nie dajesz się zbajerować kitami kiepskich jak fani z tego forum

      Skomentuj

    2. retigon
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2012-10-05 15:16

      To nie tylko procek, to apu.

      Skomentuj

  26. Galnospoke
    Oceń komentarz:

    2    

    Opublikowano: 2012-10-02 16:49

    Tstrasznie suchy ten tekst, nie podoba mi sie. Za malo wydajnosci w praktyce, za duzo syntetykow ktore wlasciwie wiele nie mowia.

    Skomentuj

  27. fachman
    Oceń komentarz:

    -3    

    Opublikowano: 2012-10-02 17:20

    Czy do testow procesora TRINITY wgraliscie patche dla Windows 7?
    http://support.microsoft.com/kb/2646060
    http://support.microsoft.com/kb/2645594

    Te patche w przypadku tego systemu daly bulldozerowi jakies 10%, a z tego co sie orientuje NIE SA instalowane przez Windows Update!!!!

    Dlaczego trybu Dual graphics nie przetestowaliscie w lepszych ustawieniach graficznych a tylko w Niskich??? Przy takich wynikach az by sie prosilo o nie!!!

    Skomentuj

    1. Maxforces
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2012-10-03 04:39

      w marzeniach jest te 10% po tych poprawkach

      Skomentuj

    2. Marcin Jaskólski
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2012-10-03 14:21

      Nie dogrywamy żadnych poprawek beta, które nie są instalowane przez Windows Update. Wedle AMD te 10% można zobaczyć wyłącznie w programach które wykorzystują 2 do 4 rdzeni.

      Co do Dual Graphics - sprawdzaliśmy w wyższych ustawieniach, ale rezultat był identyczny tzn. pomimo teoretycznego wzrostu klatek na sekundę, nie uzyskujemy większej płynności.

      Skomentuj

      1. fachman
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2012-10-03 18:27

        Szanowny Panie Marcinie

        Prosze mi wierzyc, ze mam wiele szacunku do Pana pracy bo sam kiedys bylem recenzentem i wiem jak trudna jest to funkcja. Co do zasad jakie stosujecie pelna zgoda. Nie mozecie wiedziec wszystkiego. Co zas sie tyczy istoty tego co chcialem podkreslic to to ze cos mi tu nie gra.

        Nie jest bowiem tak, jak Pan mowi, ze najwieksze roznice sa w aplikacjach wilowatkowych, ale wlasnie jednowatkowych, ze wzgledu na funkcje turbo. Jesli windows uruchomi dwa watki na dwoch modulach, to kazdy z nich bedzie dzialal z nominalna predkoscia, natomiast jesli uruchomi go na jednym module to ten modul wykorzystujac funkcje TURBO zwieksza swoje taktowanie. Jeden modul wykonujacy dwa watki z predkoscia 4GHz jest szybszy niz dwa polobciazone moduly pracujace z predkoscia 3.5GHz/ Wlasnie to ten patch poprawia.
        Jest Pan dziennikarzem, wiec licze tu na Pana dociekliwosc i prosze by spytal sie Pan oficjalnie zarowno AMD jak i Microsoft dlaczego te dwa patche nie sa obslugiwane przez Windows Update, bo znowu nie moge sie zgodzic ze stwierdzeniem ze sa to jakies patche BETA, skoro sa umieszczone na oficjalnych stronach Microsoftu i nie ma tam o betowosci zadnej wzmianki.

        I jeszcze jedno, poniewaz wlasnie zakupilem swiezutkiego I7, trudno mnie posadzac o jakies fanboyostwo. To ze o tym pisze to wylacznie kwestia mojej dociekliwosci.
        Mam nadzieje ze uzupelni Pan ten test tymi wynikami.

        Co do trybu Dual graphics mam rowniez nadzieje na dalsze testy, gdyz jest to wazne.

        Skomentuj

        1. Marcin Jaskólski
          Oceń komentarz:

          0    

          Opublikowano: 2012-10-03 18:50

          Myślę, że te poprawki nie są dogrywane przez WU dlatego, że nie spełniły pełni oczekiwań. Nie można tak łatwo spatchować schedulera systemu operacyjnego.

          Jest dokładnie tak jak mówisz - chodzi o lepsze funkcjonowanie Turbo i wyłączanie niepotrzebnych modułów. Informację, że łata poprawia działanie aplikacji wykorzystujących 2 i 4 rdzenie (jak rozumiemy - na procesorach 8-rdzeniowych, czyli czteromodułowych) otrzymaliśmy bezpośrednio od AMD. Po wgraniu łaty MS i testu 1-CPU w Cinebench nie dostrzeżemy żadnego wzrostu wydajności.

          Skomentuj

          1. Marcin Jaskólski
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2012-10-03 18:53

            Dodam jeszcze, że moim zdaniem problem ten będzie w mniejszym stopniu dotyczył topowego modelu Vishera, ze względu na wysoki zegar bazowy i mało "agresywne" Turbo

            Skomentuj

  28. bison616
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-10-02 18:28

    ostatnio złożyłem kumplowi PC z APU 3850 oczywiście bez grafy, nie mogł wyjśc ze zdziwienia jak ta integra świetnie sobie radzi (gry LOL, ET ponad 120 fps) Płyta, ram i proc łacznie 690zł, reszte już miał.
    I taki zestaw spokojnie starczy na 2-3 lata.

    Skomentuj

  29. sebik
    Oceń komentarz:

    -2    

    Opublikowano: 2012-10-02 18:47

    toż G850 + HD4850 kładzie tego gniota na łopatki.. żadnej rewolucji nie widzę :/ no może nieduże zużycie prądu, ale tym to i llano mógł się pochwalić

    Skomentuj

  30. kitin
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2012-10-02 18:48

    Według mnie to bardzo ciekawy procek ;) Może złożę sobie z nim kompa? Naprawdę bardzo mi się podoba ;)

    Skomentuj

  31. Enkaliv
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-10-02 19:41

    Mam takie pytanie. Czy APU pod względem wydajności CPU jest tak samo wydajny jak sam CPU? Chodzi mi o to, czy kupując APU+GPU mamy taką samą wydajność procesora jak CPU+GPU? Chciałem teraz kupić APU i poczekać na serie HD8000, ale nie wiem czy kupienie APU nie spowoduje, że będę miał gorszą część CPU.

    Skomentuj

      1. Enkaliv
        Oceń komentarz:

        1    

        Opublikowano: 2012-10-02 20:23

        Dzięki. W takim razie poczekam na Piledrivery. Jakąś starą kartę jak HD4670 za 100zł i poczekam z tym na HD8950 do Rome 2 TW i Thief 4. Żeby LOL działał, WORD, EXEl i CHROME. :P

        Skomentuj

        1. sebik
          Oceń komentarz:

          1    

          Opublikowano: 2012-10-02 23:33

          co to exel?

          Skomentuj

  32. majkel152
    Oceń komentarz:

    -4    

    Opublikowano: 2012-10-03 10:53

    to wszystko ? mamy się śmiać czy płakać? amd jest w tak głębokiej ciemnej doopie i tylko ich może uratować procek zaprojektowany od zera, z wysokimi taktami an pojedynczy rdzeń a nie pseudordzenie, no i 22nm czy mniej to już chyba mus, choć teraz to 4 rdzenie wystarczają w zupełności go gejmingu , w innym wypadku jakoś sobie to radzi, miło by było zobaczyć od intela xeony pod 2011 8c16t z wyższym mnożnikiem lub odblokowanym ale to tylko do poważnej pracy a nie gier

    Skomentuj

    1. Scoop
      Oceń komentarz:

      3    

      Opublikowano: 2012-10-03 17:00

      w głębokiej i ciemnej dupie ,to są serwisy komputerowe.. przez takich czytelników jak ty.

      Skomentuj

  33. 666baja666
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-10-03 15:41

    AMD grafy robi całkiem niezłe ale robienie procków wychodzi im jak Apple robienie map.

    Skomentuj

  34. czekoczeko
    Oceń komentarz:

    -3    

    Opublikowano: 2012-10-03 15:46

    Czemu tak negatywnie. Procesor ma odblokowany mnożnik, ma najmocniejszą pokładówkę na rynku - w niektórych zastosowaniach zjada Intela więc nabywców znajdzie. Jeśli Haswell okażą się mieć godną integrę AMD będzie naprawdę w ciemnej doopie.

    Skomentuj

    1. onboard
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2012-10-04 14:36

      Wątpię żeby Haswell dorósł w grafice do pięt Trinity i dlatego też planuje zrobić odważny krok i złożyć platformę na FM2 z jakimś prockiem za ok 500zł i płytą:

      http://www.gigabyte.eu/products/product-page.aspx?pid=4352#ov

      Mam nadzieję, że grafika dodatkowa nie będzie mi potrzebna.

      Skomentuj

  35. Morgi..
    Oceń komentarz:

    -10    

    Opublikowano: 2012-10-03 15:58

    Pokaż komentarz zakopany przez użytkowników

    można by o was nakręcić film - "skazani na kiepskość"

    Skomentuj

    1. sebik
      Oceń komentarz:

      2    

      Opublikowano: 2012-10-04 10:30

      a o tobie - "skazany na minusa"

      Skomentuj

    2. retigon
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2012-10-07 19:42

      o o tobie skaznany na gupotę

      Skomentuj

  36. GunarDAN
    Oceń komentarz:

    -4    

    Opublikowano: 2012-10-03 17:38

    AMD wchłonęło ATI i dlatego Intel jeszcze długo nie będzie miał wydajnej grafiki zintegrowanej z CPU. Chyba, że polubi się z Nvidią, a to chyba nigdy nie nastąpi.

    Skomentuj

  37. Morgi..
    Oceń komentarz:

    4    

    Opublikowano: 2012-10-05 19:55

    Dobra macie rację, ze jestem marnym trollem. Przepraszam wszystkich za swój debilizm którym się ostatnio bardzo wykazałem. Wybór procesora AMD bulldozer wykonałem z własnego wyboru i jestem zadowolony, karty graficzne zawsze miałem nvidia, ale oczywiście radeony tez są bardzo dobre. Od dziś kończę z trollowaniem i będę starał się pisać rozsądnie, ale nie mylcie mnie z drugim morgim bo on nie jest mną. Jeszcze raz wszystkich przepraszam mam nadzieję ze już drugi raz nie będę z siebie robił pajaca.

    Skomentuj

  38. Zero-Cool
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-10-06 18:46

    Hmmm... po obejrzeniu kilku testów w grach nowy trinity (za jakieś 500zł+ zł) wypada gorzej od nowych i3 (za jakieś 500zł- i bez możliwości podkręcania) no ale może dlatego że platformy testowe były uzbrojone w pamięci o taktowaniu 1600 a nie 1866 które podobnież daje trochę fps'ów trinity, no i teraz ciężki wybór bo budżetowy trinity (który może łączyć się w CF tylko z 1 modelem radeona co jeszcze bardziej pogarsza sprawę) nie jest taki tani jak powinien być (jak znajdzie go ktoś za 460zł to gratuluje) a przez to nie jest taki atrakcyjny, a płyty główne pod FM2 kosztują ładnie(conajmniej 550zł), może i są przyszłościowe ale taniej ostatecznie wychodzi budżetowy intel, paranoja...

    Skomentuj

    1. Zero-Cool
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2012-10-06 19:20

      hmmm... muszę skorygować... Na ESC jest A10 5800K za 480zł, A8 5600k za 400zł no i płytki główne Gigabyte GA-F2A85X-UP4 za 500zł i Asus F2A85-V PRO za 550 zł...

      Tak więc teraz pytanie, jak wypada powyższy A8 na tle A10 bo 80zł to jednak sporo jak na procesory tej klasy...

      Skomentuj

      1. anurex
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2012-10-09 15:55

        F2A85X-UP4 ponoć zjada tego Asusa -cenowo gigus wypada o wiele lepiej i bardziej stabilniej się kręci 5800K. Nie mówiąc o problemach z USB na Asusie.

        Skomentuj

        1. lodowiecowiec
          Oceń komentarz:

          0    

          Opublikowano: 2012-10-12 14:58

          Zdecydowanie Gigabyte na FM1 królował i już dziś widać po tej F2A85X-UP4, że na FM2 podobnie będzie.

          Skomentuj

    1. Zero-Cool
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2012-10-07 01:06

      Prawda, ale szkoda że AMD idzie "tylko" w stronę grafiki, na testach np: http://pclab.pl/art51168.html widać że (oczywiście w zestawie z osobną grafiką testy miały wykazać możliwości samego CPU) 4,5GHz od A10 praktycznie oferuje taką samą wydajność w grach jak I3-2120 z 3,465GHz (oba podkręcone bo przy nominalnym taktowaniu i3 wygrywa z a10) i to przy większym zużyciu energii, te rdzenie piledrive to jakaś porażka, AMD nie powinno ich rozwijać bo to wygląda jak ślepa uliczka...

      Żeby rozwiać swoje wątpliwości szukałem nawet na zagranicznych serwisach "http://techreport.com/review/23662/amd-a10-5800k-and-a8-5600k-trinity-apus-reviewed/16" i tam to samo. Przynajmniej wygląda na to że A8-5600k ma podobną wydajność jak A10.

      Ale z drugiej strony (tej lepszej) jak masz oddzielną super grafe to i tak raczej jest niewiele tytułów w których fps'y spadną poniżej bariery widzialnej dla oka, ponad to fm2 ma dłużej posłużyć jak fm1 więc pewnie warto zainwestować bo AMD raczej rzadko zmienia socket a ponadto jeżeli wezmą się w garść (i nie będą liczyli że W8 poprawi sam wydajność APU) może uda im się zrobić w końcu mocny procesor do gier w niskiej cenie...

      Skomentuj

  39. infinitimind
    Oceń komentarz:

    2    

    Opublikowano: 2012-10-06 22:50

    Ktory Morgi jest prawdziwy??

    Skomentuj

  40. Romano-75
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-11-05 18:40

    Witam Wszystkich.
    Chciałbym poskładać kompa do netu,oglądania filmów HD matroska,blu ray 3d,własnie zastanawiam się nad tym amd, bo czytałem o i5 intela że z blu rayem klatkuje.

    Skomentuj

Dodaj komentarz

Przy komentowaniu prosimy o przestrzeganie netykiety i regulaminu.

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany!