| 2012-10-02

AMD A10-5800K - test, cena, opinie

kategoria: karty graficzne, procesory

Producenci: AMD

 

Podsumowanie

Jeśli chcesz mieć niedrogi i niewielki komputer do podstawowych zadań oraz pograć na zintegrowanej grafice, a zakup samodzielnej karty graficznej uważasz za niepotrzebny luksus, to właśnie nowy APU AMD ma najwydajniejszy wbudowany układ graficzny na rynku.

Pamiętajmy, że grafika w Trinity to nie tylko gry. Odkąd ze wsparciem OpenCL ruszył taki gigant jak Adobe i technologię tę obsługuje zarówno Photoshop, jak i Premiere, nie można dłużej mówić o jej marginalnym zastosowaniu. Dzięki niej i mocnemu układowi graficznemu Trinity może konkurować z procesorami konkurencji, które cechują się wydajniejszymi rdzeniami procesora. Zintegrowane układy graficzne Intela w procesorach Ivy Bridge również obsługują OpenCL, jednak ich wydajność pod tym względem jest tak niska, że zastosowanie tej technologii nie przynosi wymiernych efektów.

Wykorzystanie wsparcia GPU nie jest jednak możliwe we wszystkich przypadkach i czasami trzeba polegać na mocy samego procesora. Równocześnie należy pamiętać o tym, że choć Trinity nie ma najmocniejszych rdzeni CPU, to jednak wydajność tego APU jest całkowicie zadowalająca dla statystycznego użytkownika i jego codziennych zadań. Miłośnicy podkręcania docenią możliwość OC układów AMD, co w przypadku tańszych konstrukcji Intela jest bardzo utrudnione.

Następca Llano ma wydajniejszy układ graficzny i trudne w ocenie rdzenie procesora. W niektórych zastosowaniach mogą być one bardziej lub mniej wydajne od poprzedniej generacji APU. Mają jednak zestaw nowoczesnych instrukcji multimedialnych i sprzętowego szyfrowania, których próżno szukać u Llano. Generalnie pierwszą odsłonę rdzeni Piledriver należy ocenić pozytywnie - wiemy, że są wydajniejsze od rdzeni Bulldozer, a inżynierowe AMD solidnie przysiedli nad kwestią energooszczędności. Pozwala to z ostrożnym optymizmem spoglądać w stronę premiery drugiej generacji procesorów AMD FX.

 

Przetestowaliśmy topowy układ Trinity z odblokowanym mnożnikiem o TDP 100W. Następny w kolejności układ pod względem wydajności cechuje się TDP na poziomie 65W (a ma ten sam układ graficzny, o nieco zmniejszonej częstotliwości działania), więc wszyscy dla których pobór energii jest istotny, powinni sięgnąć właśnie po niego. Miejmy nadzieję, że już wkrótce będziemy mogli zaprezentować kolejne modele z niższych rodzin.

Oczywiście nie jest to rozwiązanie uniwersalne (choć trzeba przyznać AMD, że usilnie stara się, by takie właśnie było), bo takich po prostu nie ma. Jeśli nie potrzebujesz tak wydajnej zintegrowanej grafiki, programy na których pracujesz nie wykorzystują dobrodziejstw OpenCL, natomiast przyda ci się większa moc CPU, możesz wybrać rozwiązania Intela. Jeśli moc integry Trinity wciąż nie jest dla ciebie wystarczająca, rozejrzyj się po prostu za samodzielną kartą graficzną. Zaletą konkurencji jest duży wybór na rynku, przez co każdy może wybrać takie podzespoły, które będą pasować do jego potrzeb - i portfela.

Sugerowana cena topowego modelu Trinity to niewiele ponad 450 zł, co wydaje się bardzo atrakcyjną propozycją. Należy się jednak liczyć z podatkiem od nowości - ceny tuż po premierze zawsze są nieco wyższe.

Z naszej strony stwierdzamy, że AMD dobrze odrobiło pracę domową i Trinity w pełni zasłużyło na wyróżnienie Dobry Produkt.

  AMD A10-5800K
  plusy:
najmocniejsza zintegrowana grafika na rynku
odblokowane mnożniki CPU i GPU
wyższa wydajność od topowego poprzednika pierwszej generacji APU przy zachowaniu tego samego TDP
dobra wydajność przy wsparciu OpenCL
obsługa technologii Eyefinity
ulepszone zarządzanie energią (24W w spoczynku)
zestaw instrukcji procesora AES, AVX, FMA4/XOP
 

minusy:
konieczność wymiany płyty głównej (nowa podstawka FM2)
TDP 100W

Sugerowana cena producenta: ok. 460 zł

 



odsłon: 189453

Komentarze

(126)

Zosed

8 + - 2012-10-02 08:28

ciekawi mnie test dualgpu a10+7870 moze to by byla cudowna alternatywa na intela i nvidie ???

Marcin Jaskólski

3 + - 2012-10-02 08:42

To są dwie różne architektury (VLIW4 / GCN) i podejrzewamy, że z takim połączeniem może być problem

Zosed

-19 + - 2012-10-02 09:08

Komentarz zakopany przez użytkowników pokaż

amb00

6 + - 2012-10-03 19:55

A co to takiego "desckop" ?

marcin1ja1

1 + - 2012-10-02 09:14

GCN - jest to rodzaj architektury GPU wymyślony przez AMD (opierający się na RISC), który wprowadził w najnowszych kartach graficznych. Wszystkie dotychczasowe układy opierają się na architekturze VLIW (łącznie z układami graficznymi w APU). Ze względu na 2 różne architektury połączenie tych układów może przynieść więcej strat niż zysku. Pomijam fakt, że dla topowych układów graficznych zintegrowany układ w APU dałby raczej marnego kopa.

barsiu

1 + - 2012-10-02 10:43

gdyby mozna to bylo laczyc z szybkim kartami (i zysk wydajnosci bylby zauwazalny) to dla graczy moglaby to byc jakas opcja, a tak to tylko low end niestety znowu.

AmigaPPC

1 + - 2012-10-02 11:39

Czy Redakcja może sprawdzić działanie CF na najmocniejszej dostępnej karcie VLIW, bo ze strony AMD wynika, że 6670 jest zalecany a nie wymagany.

Palownik

6 + - 2012-10-02 08:33

poczekam aż ceny troche spadną i wymieniam sprzęt.

pomidor

-26 + - 2012-10-02 11:00

Komentarz zakopany przez użytkowników pokaż

pomidor

6 + - 2012-10-02 20:55

Cała masa hejterów spod znaku AMD się tutaj pęta. Nawet żartu nie przepuszczą i muszą sobie ulżyć. Fanbojski beton bez śladu poczucia humoru, wstyd i żal.

Zosed

4 + - 2012-10-02 08:40

i do plusow dodalbym jeszcze technologie dualgpu poniewaz jest to raczej znaczaca funkcja w tym cpu

tiges

1 + - 2012-10-02 08:43

http://www.amd.com/us/products/technologies/dual-graphics/pages/dual-graphics.aspx#3

Jak widać należy zapomnieć i konfoguracjach z szybkimi Radeonami. HD 6670 max.

Po za tym jeszcze dual graphics nie działa do końca jak należy.

vieri37

4 + - 2012-10-02 09:11

Widze że niektóre temperatury arktyczne -11 hehe dobre

ignus

12 + - 2012-10-02 09:15

No to czekamy na nowe AMD FX. Jeśli te 15% będzie realne to będzie to krok w dobrą stronę. Ważne jednak ze poprawiona została sekcja zasilania

strzelec52

6 + - 2012-10-02 09:23

Bardziej interesujący będzie model A10 5700. TDP 65W, grafa ta sama... nic tylko brać i kupować!

Obiektor

-8 + - 2012-10-02 09:33

juz sam nie wiem, czy wzisc czy kupic? ;)

strzelec52

3 + - 2012-10-02 09:36

Jak juz to wziąć ;p

Obiektor

0 + - 2012-10-02 09:43

takie pisanie bez bledow to chyba sa lata praktyki, oczywiste jest ze, wziac, tylko czasem sie pisze bez zastanowienia ;)

dopiero co wstalem pisze z jednym okiem .)

agnus

7 + - 2012-10-02 12:47

Da się wybaczyć ale przecież przeglądarki podkreślają błędy więc w czym problem pisać poprawnie? :)

Obiektor

-3 + - 2012-10-02 14:05

jezeli sie pisze bez polskich znakow to 2/5 slow sie wyswietla na czerwono, to o co chodzi?

poprostujakub

5 + - 2012-10-02 16:36

O walkę z lenistwem i używanie "ogonków".

xPOW3Rx

2 + - 2012-10-03 16:26

Jak nie jesteś w stanie to nie pisz.

KamiKAzeDBC

-3 + - 2012-10-02 09:39

Jestem bardzo rozczarowany... ale testem na benchmarku. Jest nieczytelny i do tego bardzo krótki.

A sam procesor, tak jak FX - bez zbędnych rewelacji. Taka sama ewolucja, a nie rewolucja. Jest dobrze ale tylko dobrze.

gregotsw

6 + - 2012-10-02 09:40

Wygląda na to, że Piledriver uzupełniony o pamięć L3 zacznie wkońcu doganiać konkurencyjne i5 w grach i multimediach. Bo jeśli zegar w zegar Piledriver bez L3 wyprzedza o parę % Buldożera z L3 to co będzie jak uzupełnimy Piledriver'a pamięcią?

Chyba właśnie takie miały być Buldożery, wkońcu trochę optymistyczniej można patrzeć na moduły.

barwniak

6 + - 2012-10-02 09:48

Jeśli cena, będzie do 500zł to się opłaca. W tej klasie cenowej to Intel może wystawić co najwyżej swoje Pentiumy.
Jeśli ktoś planuje komputer na kilka lat, to lepiej wejść w Trinity.
Aes, opencl będą się pojawiać coraz częściej w programach użytkowych, a co za tym idzie produkt AMD będzie się wolniej starzał od procesorów Pentium.
Core i5 to już inna bajka, ale i inna cena.

rotek

-7 + - 2012-10-02 10:39

Pentium G860, czyli najlepszy Pentium jaki widziałem na rynku, kosztuje 250 zł...

rotek

1 + - 2012-10-02 10:44

Więc do 500zł jeszcze daleko, tej luki Intel nie zostawia. Przecież są jeszcze I3.

barwniak

-4 + - 2012-10-02 11:06

No to mało widziałeś, PENTIUM G2120 22nm to kosztuje 380zł, a najszybszy z serii 8xx jest G870 i kosztuje 350zł.
Obie te wartości są właśnie do 500zł. Mam nadzieję, że A10-5700 będzie właśnie w takiej cenie, podobnie jak lwia część oferty Trinity.
To właśnie Pentium cenowo będzie rywalizował z Trinity.

LukisK

1 + - 2012-10-02 18:43

Jeśli teoretycznie ma wydajność powiedzmy CPU za 300zł i GPU też za 300zł a będzie kosztować powiedzmy 400-500zł to ma to jakiś sens, szczególnie dla komputerów w firmach, lub do użytku domowego a nie do gier (w które mimo wszystko można bez problemu pograć). Jak dla mnie super sprawa jeszcze tylko liczyć na MiniATX'ową obudowę taki mini PC to już w ogóle czad jak będzie coś takiego kosztowało do 1000zł :D (wiadomo miniaturyzacja kosztuje :/)

KaNiOn

3 + - 2012-10-02 19:18

Własnie do komputerów w firmach to nie ma najmniejszego sensu - i3 jest szybsze w aplikacjach biurowych + testach przeglądarek itp. a karta graficzna w takich zastosowaniach służy zazwyczaj do wyświetlania pulpitu na jednym ekranie.

Moim zdaniem to jest idealny procek do domu dla mniej wymagających.

szatkus

-3 + - 2012-10-03 09:43

W zastosowaniach biurowych nie odczujesz różnicy między Celeronem czy Sempronem, a i7 (sprawdzone).

Obiektor

-3 + - 2012-10-02 09:51

osobiscie czekam na cos takiego co bedzie mialo wydajnosc procka na poziomie i7 2600 z grafika hd 6870, bedzie jadlo gora 60w i bedzie w pudeleczku wymiarow: wys,5cm szer,10cm dlug,10 i bedzie stalo pod tv.

Valmico

-2 + - 2012-10-02 14:12

To myślę że tak za jakieś 5 lat się doczekasz, ale wtedy to już nawet byle system operacyjny pewnie będzie przekraczał wymaganiami możliwości tego sprzętu :P

wujashek

1 + - 2012-10-02 10:32

a jak tam kultura pracy chlodzenia? da rade wysiedziec przy boxie czy trzeba cos lepszego kupic?

Marcin Jaskólski

1 + - 2012-10-02 10:46

nie dostaliśmy boxa, także trudno nam coś na ten temat powiedzieć

wujashek

1 + - 2012-10-02 11:53

znacie jakies blizsze informacje odnosnie tego, kiedy pojawia sie athlony na fm2 w sprzedazy? apu juz widze w paru sklepach.

Marcin Jaskólski

-2 + - 2012-10-02 13:50

niestety, jeszcze nic wiemy na ten temat

wujashek

1 + - 2012-10-02 10:36

przydalby sie test trinity z wylaczaona zintegrowana karta graficzna, ale za to z jakas dosc mocna grafa, powiedzmy 7850, na tle i3. bo zastanawiam sie nad athlonem pod FM2 i do tego jakas mocniejsza grafa. ot taka alternatywa dla i3 i dosc goracego phenoma II. athlon przynajmniej bedzie sie ladnie podkrecac, nie to co i3 ;).
no i fm2 tak szybko nie umrze, a kolejna generacja modulowej architektury moze byc jeszcze lepsza.

wujashek

1 + - 2012-10-02 10:44

albo nawet na tle pentiumow, bo to bedzie polka cenowa athlonow.
jak bedziecie robic recke nowych fxow, to bardzo prosze o testy modeli z serii FX 4xxx. w grach cache l3 daje sporo, a mysle, ze cena bedzie wlasnie podobna do i3.
bardzo bym chcial by w tym popularnym segmencie fx 4xxx mogl powalczyc z i3.

wujashek

1 + - 2012-10-02 10:49

http://pclab.pl/art51168-7.html moze piledriver 2 modułowy z cache L3 sie doczlapie do i3 w grach. mam taka nadzieje... no i jest jeszcze OC ;).

Zero-Cool

0 + - 2012-10-03 01:05

Jestem za, ja osobiście czekam na radka 7850 (który idzie już pół miecha z allegro) i zastanawiam się nad trinity ewentualnie visherem (jeśli w sklepach A10 będzie po 520+zł to bym poczekał jeszcze te kilkanaście dni bo vishery chyba miały być 15 października) do nowej konfiguracji, jakoś i3 mi się nie widzi, brak możliwości podkręcania 2 szybkie wątki + 2 wolne w dzisiejszych czasach do nowych gier raczej się nie nadają, i3 to super multimedialne procki do firm które oszczędają na prądzie, 35W energoszczędnej wersji to bardzo ładny wynik przy jego wydajności ale wydaje mi się jednak że jest trochę wolny.

Barwa

11 + - 2012-10-02 11:15

No fajne to APU za 450zł to porządny sprzęt dla mało wymagających do tego jeszcze jakiś radek HD 6670 albo 6770 za 200-30zł i mamy za łącznie 650-700zł maszynę do pogrania :) niech mi teraz fanboye intela powiedzą co można za te 700 zł u nich złożyć :)

Mnie osobiście najbardziej ucieszył fakt zrobienia teoretycznego testu rdzeni buldozer/pelidliver :) czekam zacierając ręce na Vishere !!

A i fakt zmniejszenia poboru energii jest przyjemny mimo że nadal po OC są spore skoki ale w końcu musza być jakieś różnice :)

kochas66

-5 + - 2012-10-02 11:29

Amd bulldozer - c2q 775
Amd Trinity - i5 1156
.. ? - i5 1155
Amd jeszcze daleko do intela ;)

Samotny451

1 + - 2012-10-04 17:13

czy przypadkiem intelowskie 1156 było wybrykiem i wyszły tylko kilka procków z czego zrezygnowali z nich wiec nie porównuj tego do rozwojowej podstawki FM2

wujashek

2 + - 2012-10-02 11:40

Czekamy na recenzje wersji A6, A4 i athlonow.

RV6x6

0 + - 2012-10-02 11:45

Trochu tu mydlicie oczy z tymi testami trinity po oc i llano bez.
Prawda jest taka ze cpu w trinity jest nadal gorszy jak w llano ktore sie podkreca spokojnie do 3.5ghz.

Morgi..

-19 + - 2012-10-02 12:04

Komentarz zakopany przez użytkowników pokaż

AccessViolation

13 + - 2012-10-02 13:27

Bo troll może być tylko jeden

Morgi..

-15 + - 2012-10-02 14:45

Komentarz zakopany przez użytkowników pokaż

retigon

5 + - 2012-10-02 18:37

Widać że albo mulikonto, albo brak osobowości.

RV6x6

-1 + - 2012-10-02 12:09

Haha, pclab tez jest dobry, zastosowali ciekawy trik na pokazanie ze phenomy nie musza byc lepsze.
Zamiast modeli topowych czyli x4 980,960T i 1100T, dali stare/egzotyczne modele (1065T, widzial to ktos ?,podejrzewam ze tak naprawde maja tam 1100T z zanizonymi taktowaniami).
Ale nawet te kombinacje alpejskie nie zawsze pomagaja.
http://infobot.pl/r/271n

Shadov

0 + - 2012-10-02 12:18

Patrzyles choc raz na ceny zestawow w swojej teorii spiskowej?

RV6x6

1 + - 2012-10-02 12:28

W sensie ze 965 jest o 100zl tansze od 5800K ?
Nie, tu nie o to chodzi, jesli sie daje testy architektury ktora jest zamieniania (choc to juz 3 generacje wstecz) to powinno sie dawac albo a) testy oc wszystkich rdzeni, albo b) testy ostatnich modeli jakie wyszly.
Bo ?
Bo 965 podkrecisz do 4.1-4.2ghz co jest o wiele wyzszym procentowo wskaznikiem jak podkrecenie z 3.8--4.2 do 4.4.
W phenomach mozna sobie jeszcze ZNACZNIE podkrecic mostek co daje czasem (zwlaszcza w grach) znaczne zwyzki.
Prawda natomiast jest taka ze poza kilkoma wyjatkami,rdzenie piledriver w trinity nadaja sie tylko do zastosowan BEZ osobnej karty graficznej, i nie jest to malo wazne bo beda sprzedawac je takze w formie bez czesci gpu.

Maxforces

0 + - 2012-10-03 04:49

znajdź w sklepie w tym przedziale cenowym 1100T. Powodzenia.
1045T bezproblemowo znajdziesz a co bardziej inteligentny w dalszej części artykułu wyciągnie wnioski z OC,zegar do zegara, porównanie IPC.

retigon

4 + - 2012-10-02 12:17

A10-5800k to dobry procek do HTPC. Dobrze by było gdyby Vishera, była by wydajnym prockiem w deskopach.

Shadov

7 + - 2012-10-02 12:24

Moim zdaniem fajny procek wyszedl AMD, ktory spokojnie starczy kazdemu poza hardcorowym graczom.

mariusz.o

-13 + - 2012-10-02 12:20

Komentarz zakopany przez użytkowników pokaż

Shadov

4 + - 2012-10-02 12:25

A Ty jestes czego fanatykiem ignorujac jak AMD goruje w grafice oraz wydajnosci APU przy OpenCL?

barsiu

-2 + - 2012-10-02 12:47

no... przy low endowych konfiguracjach, zgarniajac pare % rynku, tylko dlatego ze intel nie moze wziac calosci ze wzgledu na antyrynkowe przepisy dot. monopolistow. Wiec raczej marne powody do zadowolenia w amd maja.

retigon

1 + - 2012-10-02 18:43

Zgoda ale ceny wysokie. Jakby nie było konkurencji to ceny Intel by wywindował bardzo wysoko.

kitamo

5 + - 2012-10-03 11:54

Lepszy, nie lepszy - co za roznica ?
Liczy sie produkt na rynku.
Jak idziesz do sklepu po chleb to tez przegladasz forum i testy ktory bedzie lepszy ? Kupujesz bo jest to wystarczajacy produkt nad ktorym nie trzeba sie wywodzic i zastanawiac.

Obecnie tu na forum panuje moda na hejtowanie wszystkiego jak leci. Dla niektorych jest to wrecz misja czy nawet krucjata.

Panowie, trzeba dorosnac. Jak podorastacie jeden z drugim to roznica w wydajnosci procesorow intela czy amd nie bedzie wam spedzala snu z powiek.

Morgi..

-18 + - 2012-10-02 12:24

Komentarz zakopany przez użytkowników pokaż

mariusz.o

-21 + - 2012-10-02 12:27

Komentarz zakopany przez użytkowników pokaż

RV6x6

1 + - 2012-10-02 12:30

a AMD ma miljon razy lepszom grafeike!!!!!1111

mariusz.o

-14 + - 2012-10-02 12:33

Komentarz zakopany przez użytkowników pokaż

RV6x6

11 + - 2012-10-02 12:46

Poprostu staram sie jak moge zejsc do waszego poziomu :)

Morgi..

-14 + - 2012-10-02 13:26

Komentarz zakopany przez użytkowników pokaż

pomidor

-7 + - 2012-10-02 13:45

To jeszcze nie jest najgorsze. Najgorsze będzie jeżeli zażądają umieszczenia własnych benchmarków w teście ...

Czekamy na Steamroller, bo 10% wzrostu to nadal za mało. Kiepskie CPU dołują procesory i samą firemkę, a Intel idzie do przodu jak taran. W Haswell będzie dalsza 50% redukcja poboru mocy, wzrost IPC, prostsze płyty główne ze względu na zintegrowane zasilanie z CPU, pamięc transakcyjna, itd. Jedna generacja u Intala to tyle samo co pięć u AMD.

wesker

8 + - 2012-10-02 14:12

widzisz morgi trollu - najpierw z twojepc cie odstrzelili razem z pomidorem teraz tutaj cie napastuja - nie pozostaje ci nic innego jak z ketchupem zejsc do podziemia i stamtad prowadzic atak na tych niewiernych z AMD :) dacie rade ! co 2 trolle to nie jeden :)

Morgi..

-13 + - 2012-10-02 14:54

Komentarz zakopany przez użytkowników pokaż

Eclipse

8 + - 2012-10-02 15:03

Gdyby nie firma AMD to na swój i3,i5 lub i7 które i tak nie są wcale lepsze od AMD (nie tylko fps się liczy) odkładałbyś cały rok.Pamiętam swój pierwszy procesor AMD Am486DX2 66MHz wcale nie był gorszy od intela a tańszy i tak jest do dzisiaj.Poczytaj, pomyśl a potem dopiero coś napisz.

Morgi..

-13 + - 2012-10-02 15:23

Komentarz zakopany przez użytkowników pokaż

retigon

0 + - 2012-10-02 19:03

wcześniej krótko INTEL był beznzdziejny...

retigon

4 + - 2012-10-02 19:05

Nie jestem fanem ani jednych, ani drugich. Do Anglika mówi się po angielsku, do morgiego po morgońsku :)

Tabcin

5 + - 2012-10-02 15:20

Bardzo dobre procesory do codziennych zastosowań. Komuś kto lubi sobie pograć na średnich detalach, pooglądać filmy czy przeglądać neta te procesory będą genialnym rozwiązaniem. A jeśli komuś zależy na wysokich detalach, to jak napisali wyżej, można dokupić AMD HD 6670 za 350zł i po problemie.

Malcolm Feth

-1 + - 2012-10-02 22:59

jak komus naprawde zalezy na detalach, to idzie i kupuje GRAFE a nie imitacje :D

adrian78

-15 + - 2012-10-02 15:29

Komentarz zakopany przez użytkowników pokaż

Morgi..

-14 + - 2012-10-02 15:36

Komentarz zakopany przez użytkowników pokaż

retigon

0 + - 2012-10-05 15:16

To nie tylko procek, to apu.

Galnospoke

2 + - 2012-10-02 16:49

Tstrasznie suchy ten tekst, nie podoba mi sie. Za malo wydajnosci w praktyce, za duzo syntetykow ktore wlasciwie wiele nie mowia.

fachman

-3 + - 2012-10-02 17:20

Czy do testow procesora TRINITY wgraliscie patche dla Windows 7?
http://support.microsoft.com/kb/2646060
http://support.microsoft.com/kb/2645594

Te patche w przypadku tego systemu daly bulldozerowi jakies 10%, a z tego co sie orientuje NIE SA instalowane przez Windows Update!!!!

Dlaczego trybu Dual graphics nie przetestowaliscie w lepszych ustawieniach graficznych a tylko w Niskich??? Przy takich wynikach az by sie prosilo o nie!!!

Maxforces

1 + - 2012-10-03 04:39

w marzeniach jest te 10% po tych poprawkach

Marcin Jaskólski

0 + - 2012-10-03 14:21

Nie dogrywamy żadnych poprawek beta, które nie są instalowane przez Windows Update. Wedle AMD te 10% można zobaczyć wyłącznie w programach które wykorzystują 2 do 4 rdzeni.

Co do Dual Graphics - sprawdzaliśmy w wyższych ustawieniach, ale rezultat był identyczny tzn. pomimo teoretycznego wzrostu klatek na sekundę, nie uzyskujemy większej płynności.

fachman

0 + - 2012-10-03 18:27

Szanowny Panie Marcinie

Prosze mi wierzyc, ze mam wiele szacunku do Pana pracy bo sam kiedys bylem recenzentem i wiem jak trudna jest to funkcja. Co do zasad jakie stosujecie pelna zgoda. Nie mozecie wiedziec wszystkiego. Co zas sie tyczy istoty tego co chcialem podkreslic to to ze cos mi tu nie gra.

Nie jest bowiem tak, jak Pan mowi, ze najwieksze roznice sa w aplikacjach wilowatkowych, ale wlasnie jednowatkowych, ze wzgledu na funkcje turbo. Jesli windows uruchomi dwa watki na dwoch modulach, to kazdy z nich bedzie dzialal z nominalna predkoscia, natomiast jesli uruchomi go na jednym module to ten modul wykorzystujac funkcje TURBO zwieksza swoje taktowanie. Jeden modul wykonujacy dwa watki z predkoscia 4GHz jest szybszy niz dwa polobciazone moduly pracujace z predkoscia 3.5GHz/ Wlasnie to ten patch poprawia.
Jest Pan dziennikarzem, wiec licze tu na Pana dociekliwosc i prosze by spytal sie Pan oficjalnie zarowno AMD jak i Microsoft dlaczego te dwa patche nie sa obslugiwane przez Windows Update, bo znowu nie moge sie zgodzic ze stwierdzeniem ze sa to jakies patche BETA, skoro sa umieszczone na oficjalnych stronach Microsoftu i nie ma tam o betowosci zadnej wzmianki.

I jeszcze jedno, poniewaz wlasnie zakupilem swiezutkiego I7, trudno mnie posadzac o jakies fanboyostwo. To ze o tym pisze to wylacznie kwestia mojej dociekliwosci.
Mam nadzieje ze uzupelni Pan ten test tymi wynikami.

Co do trybu Dual graphics mam rowniez nadzieje na dalsze testy, gdyz jest to wazne.

Marcin Jaskólski

0 + - 2012-10-03 18:50

Myślę, że te poprawki nie są dogrywane przez WU dlatego, że nie spełniły pełni oczekiwań. Nie można tak łatwo spatchować schedulera systemu operacyjnego.

Jest dokładnie tak jak mówisz - chodzi o lepsze funkcjonowanie Turbo i wyłączanie niepotrzebnych modułów. Informację, że łata poprawia działanie aplikacji wykorzystujących 2 i 4 rdzenie (jak rozumiemy - na procesorach 8-rdzeniowych, czyli czteromodułowych) otrzymaliśmy bezpośrednio od AMD. Po wgraniu łaty MS i testu 1-CPU w Cinebench nie dostrzeżemy żadnego wzrostu wydajności.

Marcin Jaskólski

0 + - 2012-10-03 18:53

Dodam jeszcze, że moim zdaniem problem ten będzie w mniejszym stopniu dotyczył topowego modelu Vishera, ze względu na wysoki zegar bazowy i mało "agresywne" Turbo

bison616

0 + - 2012-10-02 18:28

ostatnio złożyłem kumplowi PC z APU 3850 oczywiście bez grafy, nie mogł wyjśc ze zdziwienia jak ta integra świetnie sobie radzi (gry LOL, ET ponad 120 fps) Płyta, ram i proc łacznie 690zł, reszte już miał.
I taki zestaw spokojnie starczy na 2-3 lata.

sebik

-2 + - 2012-10-02 18:47

toż G850 + HD4850 kładzie tego gniota na łopatki.. żadnej rewolucji nie widzę :/ no może nieduże zużycie prądu, ale tym to i llano mógł się pochwalić

kitin

1 + - 2012-10-02 18:48

Według mnie to bardzo ciekawy procek ;) Może złożę sobie z nim kompa? Naprawdę bardzo mi się podoba ;)

Enkaliv

0 + - 2012-10-02 19:41

Mam takie pytanie. Czy APU pod względem wydajności CPU jest tak samo wydajny jak sam CPU? Chodzi mi o to, czy kupując APU+GPU mamy taką samą wydajność procesora jak CPU+GPU? Chciałem teraz kupić APU i poczekać na serie HD8000, ale nie wiem czy kupienie APU nie spowoduje, że będę miał gorszą część CPU.

szatkus

1 + - 2012-10-02 20:08

Z takimi pytaniami to raczej na forum. APU nie ma mocnego, ani jednego, ani drugiego, ale za 500zł lepszego CPU+GPU nie znajdziesz. Poza tym zostaje potem jeszcze trochę mocy obliczeniowej, żeby potem z czystym sumieniem dołożyć kartę graficzną, ale lepiej nic mocnego. Jeśli nie chcesz za dużo kasy wydawać i nie potrzebujesz 120 fps na Ultra w Full HD to opłaca się.

Enkaliv

1 + - 2012-10-02 20:23

Dzięki. W takim razie poczekam na Piledrivery. Jakąś starą kartę jak HD4670 za 100zł i poczekam z tym na HD8950 do Rome 2 TW i Thief 4. Żeby LOL działał, WORD, EXEl i CHROME. :P

sebik

1 + - 2012-10-02 23:33

co to exel?

majkel152

-4 + - 2012-10-03 10:53

to wszystko ? mamy się śmiać czy płakać? amd jest w tak głębokiej ciemnej doopie i tylko ich może uratować procek zaprojektowany od zera, z wysokimi taktami an pojedynczy rdzeń a nie pseudordzenie, no i 22nm czy mniej to już chyba mus, choć teraz to 4 rdzenie wystarczają w zupełności go gejmingu , w innym wypadku jakoś sobie to radzi, miło by było zobaczyć od intela xeony pod 2011 8c16t z wyższym mnożnikiem lub odblokowanym ale to tylko do poważnej pracy a nie gier

Scoop

3 + - 2012-10-03 17:00

w głębokiej i ciemnej dupie ,to są serwisy komputerowe.. przez takich czytelników jak ty.

czekoczeko

-3 + - 2012-10-03 15:46

Czemu tak negatywnie. Procesor ma odblokowany mnożnik, ma najmocniejszą pokładówkę na rynku - w niektórych zastosowaniach zjada Intela więc nabywców znajdzie. Jeśli Haswell okażą się mieć godną integrę AMD będzie naprawdę w ciemnej doopie.

onboard

0 + - 2012-10-04 14:36

Wątpię żeby Haswell dorósł w grafice do pięt Trinity i dlatego też planuje zrobić odważny krok i złożyć platformę na FM2 z jakimś prockiem za ok 500zł i płytą:

http://www.gigabyte.eu/products/product-page.aspx?pid=4352#ov

Mam nadzieję, że grafika dodatkowa nie będzie mi potrzebna.

Morgi..

-10 + - 2012-10-03 15:58

Komentarz zakopany przez użytkowników pokaż

sebik

2 + - 2012-10-04 10:30

a o tobie - "skazany na minusa"

retigon

0 + - 2012-10-07 19:42

o o tobie skaznany na gupotę

GunarDAN

-4 + - 2012-10-03 17:38

AMD wchłonęło ATI i dlatego Intel jeszcze długo nie będzie miał wydajnej grafiki zintegrowanej z CPU. Chyba, że polubi się z Nvidią, a to chyba nigdy nie nastąpi.

Morgi..

4 + - 2012-10-05 19:55

Dobra macie rację, ze jestem marnym trollem. Przepraszam wszystkich za swój debilizm którym się ostatnio bardzo wykazałem. Wybór procesora AMD bulldozer wykonałem z własnego wyboru i jestem zadowolony, karty graficzne zawsze miałem nvidia, ale oczywiście radeony tez są bardzo dobre. Od dziś kończę z trollowaniem i będę starał się pisać rozsądnie, ale nie mylcie mnie z drugim morgim bo on nie jest mną. Jeszcze raz wszystkich przepraszam mam nadzieję ze już drugi raz nie będę z siebie robił pajaca.

Zero-Cool

0 + - 2012-10-06 18:46

Hmmm... po obejrzeniu kilku testów w grach nowy trinity (za jakieś 500zł+ zł) wypada gorzej od nowych i3 (za jakieś 500zł- i bez możliwości podkręcania) no ale może dlatego że platformy testowe były uzbrojone w pamięci o taktowaniu 1600 a nie 1866 które podobnież daje trochę fps'ów trinity, no i teraz ciężki wybór bo budżetowy trinity (który może łączyć się w CF tylko z 1 modelem radeona co jeszcze bardziej pogarsza sprawę) nie jest taki tani jak powinien być (jak znajdzie go ktoś za 460zł to gratuluje) a przez to nie jest taki atrakcyjny, a płyty główne pod FM2 kosztują ładnie(conajmniej 550zł), może i są przyszłościowe ale taniej ostatecznie wychodzi budżetowy intel, paranoja...

Zero-Cool

0 + - 2012-10-06 19:20

hmmm... muszę skorygować... Na ESC jest A10 5800K za 480zł, A8 5600k za 400zł no i płytki główne Gigabyte GA-F2A85X-UP4 za 500zł i Asus F2A85-V PRO za 550 zł...

Tak więc teraz pytanie, jak wypada powyższy A8 na tle A10 bo 80zł to jednak sporo jak na procesory tej klasy...

anurex

0 + - 2012-10-09 15:55

F2A85X-UP4 ponoć zjada tego Asusa -cenowo gigus wypada o wiele lepiej i bardziej stabilniej się kręci 5800K. Nie mówiąc o problemach z USB na Asusie.

lodowiecowiec

0 + - 2012-10-12 14:58

Zdecydowanie Gigabyte na FM1 królował i już dziś widać po tej F2A85X-UP4, że na FM2 podobnie będzie.

infinitimind

2 + - 2012-10-06 22:50

Ktory Morgi jest prawdziwy??

Romano-75

0 + - 2012-11-05 18:40

Witam Wszystkich.
Chciałbym poskładać kompa do netu,oglądania filmów HD matroska,blu ray 3d,własnie zastanawiam się nad tym amd, bo czytałem o i5 intela że z blu rayem klatkuje.

 
zgłoś naruszenie netykiety lub złe
zachowanie

AMD A10-5800K
Polecamy
Polecane klawiatury. TOP-10 kwiecień 2014
Szukasz najlepszej klawiatury? W TOP-10 polecamy wyróżniające się lub ...
kategoria: klawiatury producent: A4Tech Ocena: - 17
Samsung Galaxy S4 mini - sukces w mniejszej skali?
S4 mini ma wielkość zbliżoną do S2, ale wydajnościowo konkurować może z ...
kategoria: producent: - Ocena: - 34
Nokia Lumia 520: jak tani może być dobry Windows Phone 8?
Najnowszy budżetowy smartfon Nokii sprzedaje się jak ciepłe bułeczki. ...
kategoria: smartfony, telefony producent: Nokia Ocena: 13 28
LG Swift G: gdyby przy tworzeniu Nexusa 4 nie maczało rąk Google
Niepozorny na pierwszy rzut oka smartfon, Nexus 4 tak jak widzi go LG, który ...
kategoria: smartfony, telefony producent: LG Ocena: 9 16
Grid 2 – optymalne karty graficzne i recenzja gry
Świetna oprawa audiowizualna i rozgrywka bardziej w klimatach arcade niż ...
kategoria: gry producent: Codemasters Ocena: 6 56