Na topie

Encyklopedia: nVidia GeForce GTX 660 Ti

Autor:
redakcja

więcej artykułów ze strefy:
Karty graficzne

Kategoria: Karty graficzne

Specyfikacja i wydajność karty GTX 660 Ti

A A
podstawowe informacje

GTX 660 Ti

recenzje i testy

GeForce GTX 660 Ti - test, cena i opinie
GeForce GTX 660 Ti wkracza na szerokie wody. Przygotowaliśmy dla was obszerny test kilku autorskich konstrukcji tej karty graficznej. Tym razem udało nam się zebrać więcej modeli niż zazwyczaj, jak również wykonaliśmy więcej testów....
Data premiery 16.08.2012
technologia
wykonania
28 nm
pobór energii min: -
maks: 150 W
obsługiwane
technologie
DirectX 11
Shader Model 5.0
OpenGL 4.2
specjalne
technologie
CUDA,
GPU Boost,
Adaptive Vsync,
PhysX, 3DVision,
SLI
typ złącza PCI-Express x16 
v. 3.0
ilość
i typ pamięci
2048 MB
192 bit  / GDDR5
złącza wideo 2x DVI
Display Port
HDMI
zasilanie dodatkowe
2x 6-pin
dodatkowe informacje dla entuzjastów »

 

Dodatkowe informacje dla entuzjastów

parametry - wydajność
zmiennoprzecinkowa 2,46 TFlops
wypełniania pikseli 24 GPix/s
 wypełniania texeli 102,51 GTexel/s
 geometryczna -
przepustowość pamięci 144,2 GB/s
 
charakterystyka
nazwa kodowa GK104
częstotliwość GPU 915 MHz (tryb turbo ok. 980 MHz)
częstotliwość Shader -
częstotliwość pamięci 1502 MHz
 jednostek Shader 1344
  ilość potoków ROP 32
 ilość jednostek TMU 112

 

Wydajność GeForce GTX 660 Ti

 

3D Mark Vantage

Entry 90000
Performance 28200
High 20550
Extreme 15200


 

3D Mark 11

Entry 11270
Performance 7900
Extreme 2780

 

 

3D Mark 06

1280x1024 29900
1920x1200 29600

 

 

Crysis Warhead
jakość wysoka, DirectX9

1280x1024 64
1920x1200 54

 

 

DiRT 2
jakość grafiki maksymalna

1280x1024 172
1920x1200 127

 

 

Mafia II
jakość grafiki maksymalna

1280x1024 90
1920x1200 85

 

 Ocena benchmark.pl (16.08.2012)
plusy:
Świetna wydajność w rozdzielczości Full HD
Stosunek ceny do wydajności
Ciche chłodzenie
Pobór prądu
Technologie: GPU Boost, Adaptive Vsync
minusy:
Praca chłodzenia oraz dość wysoka temperatura w przypadku niektórych autorskich modeli kart
Orientacyjna cena w dniu publikacji testu: do 1350 zł

 

Zestawienie kart graficznychPoradnik dla kupujących

Odsłon: 76072 Skomentuj artykuł
Komentarze

18

Udostępnij
  1. HansX
    Oceń komentarz:

    3    

    Opublikowano: 2012-08-17 14:06

    hmmm pobór w normie przeciwieństwie do seri 4xx ale ciekawe jak bedzie z awaryjnością bo taką grafe niektórzy kupują na 3 lata a niestety przez morgiego znowu sie zniechencam a np radeon jest mniej awaryjny przynajmniej mi nigdy nie padl narazie uzywam hd5770 od sapphire i dobrze sie spisuje zero artow ale np seria 4xx oj potrafia byc awarje i mi niechodzi o wydajnosć.No a niestety nadal nie mam zaufania physx nie robi na mnie wrażenia a o awaryjnosci to i owo sie slyszalo XD

    Skomentuj

    1. Tranzystor
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2013-03-04 11:01

      gadasz glupoty chlopcze:)

      Skomentuj

  2. HansX
    Oceń komentarz:

    6    

    Opublikowano: 2012-08-17 14:11

    A i najlepsze niech morgi napisze recenzje o swoim geforsie to zobaczycie jak bedzie wychwalac XD

    Skomentuj

  3. Kasandera
    Oceń komentarz:

    2    

    Opublikowano: 2012-08-17 14:57

    Mnie to ciekawi czemu w komparatorze GPU nie zostały jeszcze zamieszczone dane Geforców serii 6... to już 6 miesięcy.

    Skomentuj

    1. bobek9000
      Oceń komentarz:

      3    

      Opublikowano: 2012-08-17 15:20

      za to został zamieszczony w zestawieniu kart grafiki, według którego jest wydajniejszy od HD 7970 :),czyżby Morgi był tajnym współpracownikiem benchmarku?? :)w/w osobnik mało mnie nie zniechęcił do zakupu GTX 670,już prawie na złość miałem kupić AMD...

      Skomentuj

        1. bobek9000
          Oceń komentarz:

          3    

          Opublikowano: 2012-08-19 17:46

          czytaj ze zrozumieniem idioto...

          Skomentuj

  4. ViltariS
    Oceń komentarz:

    -11    

    Opublikowano: 2012-08-17 18:22

    Pokaż komentarz zakopany przez użytkowników

    GeForce rulez... ^^ Kurde no ja musze kupić jedną z tych kart do nowych gier ^^ Wydajność bardzo dobra :)

    Skomentuj

  5. Owocowy
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2012-08-18 22:05

    Cholera jak patrze na pobór w tej karcie a w mojej 450GTS to tylko zacząć płakać.

    Skomentuj

  6. MatiXF1
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-08-19 13:39

    I to samo co przy GTX 670/ Niewiele mniej wydajna od karty ,,o stopień wyżej" a tańsza.

    Skomentuj

  7. JackHammer
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-08-19 21:28

    Karta bardzo dobra jak na tą cene, można powiedzieć że nVidia się postarała. Oby nie spoczeła na laurach.

    Skomentuj

  8. KepasOM
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-08-22 13:23

    Hmm. To teraz już się nie opłaca gtx 670,bo za ok 1300zł po Oc mam granie z bdb płynnością/wydajnością ^;^.

    Skomentuj

  9. erenhardt
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2012-09-03 17:05

    Dlaczego w 3D Mark Vantage ta karta ma podane takie same wartosci jak GTX670? A w 3D Mark 11 jest niby szybsza?

    Skomentuj

    1. PaveuSan
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2012-10-09 09:21

      Również dołączam sie do pytania.

      Skomentuj

  10. emiliozzz
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-09-09 21:12

    jakie sa różnice między różnymi producentami tej karty?
    czy karta: "Gainward GeForce GTX 660 TI 2GB DDR5 (192 bit), HDMI, 2xDVI, DP" jest ta kartą? na allegro jest dużo 660 ti a interesuje mnie ta która jest w opisie wyżej.

    Skomentuj

  11. Tranzystor
    Oceń komentarz:

    2    

    Opublikowano: 2013-03-04 10:59

    gtx660 ti w wesrsjach od asusa (szczegolnie top) w niektorych grach przewyzszaja gtx670, do 7950 nie ma co porownywac, 660 ti wygrywa we wszystkim procz wydajnosci programow 3d lub metro, pozostale gry na nvidi chodza jak miod:) przy ultra na 2000- rozdzialce. goraco polecam

    Skomentuj

  12. Mowca_Umarlych
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2013-04-15 14:04

    ja np w far cry 3 na ultra detalach wszystko na maxa w rozdzialce 1900> mam 80-120 fps, posiadam i53570k i 8 gb ramu, widzialem ze radeony kiepsko radza sobie w tej grze, wygladzaje tekstur jak i plynnosc dzialania w ati jest niska...

    Skomentuj

  13. Mowca_Umarlych
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2013-04-15 14:26

    pozatym ze zauwazylem ze w dziale 660ti 7950 tkowcy sie wypowiadaja, zal im dupke sciska bo ati to porazka jesli chodzi osterowniki:)

    Skomentuj

  14. mwnek
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2014-02-02 16:26

    Kupiłem kartę jak już wyszła 760. Cena 660ti nie przekraczała wtedy 900 zł. Z karty jestem bardzo zadowolony, wszystko lub prawie wszystko śmiga w Full HD na Maks detalach lub wysokich i nie ma takich spadków jak na radeonie. Do tego sterowniki pojawiają się jak tylko wejdzie jakiś tytuł a AMD ma około dwutygodniową obsuwę

    Skomentuj

Dodaj komentarz

Przy komentowaniu prosimy o przestrzeganie netykiety i regulaminu.

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany!