Na topie

Kumpel 4K zniósł, obejrzałem HDR i nie mogłem w nocy spać

Autor:
Tomasz Chmielewski

więcej artykułów ze strefy:
Telewizory

Kategoria: RTV Telewizory Tematyka: 4K HDR publicystyka Producenci: Samsung SONY

Na długo zapamiętam wczorajszy wieczór. 22 marca 2016 roku to historyczny dzień w moim życiu. Kamień milowy. Przełom. Eureka. Krótko mówiąc: czad. Wow!

  • Kumpel 4K zniósł, obejrzałem HDR i nie mogłem w nocy spać | zdjęcie 1
Ocena redakcji

5

super

 

A A

Nie jestem osobą, którą łatwo zaskoczyć. Jestem odporny na reklamę i PR. Mam gdzieś marketingowy bełkot producentów telewizorów. Śmieję się do rozpuku gdy słyszę, że ktoś wierzy w wymyślone przez nich pseudoparametry.

Nie wstrzymuję oddechu gdy producenci pokazują nowe, jeszcze bardziej „perfekcyjne” telewizory. Nie kwiczę z radości gdy machają nowym magicznym pilotem lub pokazują jakąś super aplikację Smart, o której za kilka lat nikt nie będzie pamiętał. Nie zbieram szczęki z podłogi gdy widzę nową wersję Tizena, webOSa, Firefoksa, czy Androida. Nie sikam w majtki gdy mówią o przełomie, rewolucji, czy rewelacji. Pozostaję niewzruszony. Taki techniczny zimny drań.

Przetestowałem w komfortowych warunkach prawie wszystkie najlepsze telewizory dostępne na naszym rynku. Spędziłem niemal półtora miesiąca testując dwa najlepsze OLED-y LG. Rozmawiałem osobiście z czołowymi inżynierami Sony i Panasonica. Byłem w studiach filmowych w Los Angeles (SPE) i Londynie (Pinewood). Zrobiłem jedne z pierwszych w Polsce testów Samsungów z nanokryształami. Jako jedyny w kraju testowałem 75-calowego Sony X94C z jasnością obrazu niemal 1000 kandeli. Podziwiałem wyświetlacze Mirasol, SED i Crystal LED. Widziałem 4K, 5K i 8K. Ale nic nie przygotowało mnie na szok wczorajszego wieczoru.

A cóż takiego się stało? Czyżbym zobaczył Elvisa? A może UFO? No cóż, może nie UFO, ale, hmm, byłem … na Marsie. Tak, serio byłem wczoraj na Marsie. Dotarłem tam w kilka minut, a pomógł mi w tym następujący sprzęt:

  • płyta Blu-ray 4K UHD z filmem „Marsjanin”,
  • telewizor 4K HDR Sony KD-55XD9305 oraz
  • odtwarzacz Blu-ray 4K UHD UBD-K8500 firmy Samsung.

To właśnie na ten odtwarzacz długo, długo czekałem. Najpierw Amazon przysłał z USA zapakowane w nienaruszony celofan płyty 4K. Potem Sony dostarczył swój najlepszy 55-calowy telewizor 4K HDR z gamy na rok 2016. Tak więc gdy Samsung powiadomił mnie, że wypożyczy mi dosłownie na kilka dni swój najnowszy, pierwszy na rynku odtwarzacz Blu-ray 4K UHD, po prostu nie mogłem się doczekać.

„Marsjanina” w reżyserii Ridleya Scotta obejrzałem wcześniej z 6 lub 7 razy. Z własnej płyty Blu-ray, z dobrego sprawdzonego odtwarzacza, który znakomicie ją przeskalował z Full HD do 4K, na wysokiej klasy własnoręcznie skalibrowanym telewizorze 4K. Z ekstrapolacją przestrzeni barw z sRGB do DCI-P3. W komfortowych warunkach, w całkowicie zaciemnionym pomieszczeniu. Siedząc w piżamie w ulubionym fotelu i sącząc wyborną Earl Gray. I muszę stwierdzić, że „Marsjanin” przeskalowany z Full HD do 4K, a „Marsjanin” z prawdziwej płyty 4K, z prawdziwego odtwarzacza 4K i, nade wszystko, „Marsjanin” oglądany w trybie HDR to zupełnie inne filmy! Całkowicie różne. Krańcowo odmienne. Po prostu szok.

Oglądanie bez HDR i bez szerokiej palety barw (DCI) to obraz płaski, mało atrakcyjny, przyszarzały, krótko mówiąc: niemalże nędzny. HDR to z kolei światło, życie, realizm, naturalność, po prostu nowy, inny wymiar. W szerokiej palecie barw Mars wreszcie wygląda jak czerwona planeta! Tak wiem, że jako techniczny zimny drań wpadam teraz niemalże w egzaltację, ale musicie mi to wybaczyć. Mój pierwszy raz z prawdziwym HDR-owym i szerokogamutowym 4K był po prostu niezapomnianym przeżyciem.

„Marsjanin” w HDR niemalże powala kolorem i światłem. Tak, światłem. Oglądanie bez HDR jest jak, jak … jak jedzenie twardego i zimnego steka, jak jedzenie kurczaka bez soli, jak picie pozbawionej gazu ciepłej coli. Życie kinomaniaka bez HDR jest jak los ryby wyrzuconej na brzeg, jak Flip bez Flapa, jak Bolek bez Lolka.

Film „Marsjanin” jest stworzony do HDR-u. Pełno w nim różnych świetlnych detali i smaczków, światełek, lampek, czy błysków. „Marsjanin” w HDR-ze wygląda po prostu … nieziemsko. Serio. To trzeba samemu zobaczyć, aby uwierzyć. Dlatego też postanowiłem, że nie będę nawet próbował robić jakichkolwiek zdjęć.

Nie jestem liryczną osobą. Nie lubię czytać wierszy. Nie przepadam za poezją. Ale w takich chwilach jak ta, chciałbym mimo wszystko westchnąć za poetą:

O, gdybym kiedy dożył tej pociechy,

Żeby HDR-y zbłądziły pod strzechy …

O jak bardzo bym chciał abyście mogli zobaczyć to, co ja ujrzałem wczoraj! Każdy z Was zasługuje na tak przełomową jakość obrazu.

Ladies and gentlemen! Moim skromnym zdaniem rok 2016 zapisze się w historii techniki złotymi zgłoskami. Nie, nie dlatego, że w tym to właśnie roku tracimy 3D, lecz dlatego, że zyskujemy coś dużo bardziej wartościowego: HDR. Prawdę mówiąc, widziałem już HDR wcześniej na różnych pokazach i demonstracjach i to nawet w wersji Dolby Vision. Nie zrobił on wtedy na mnie większego wrażenia. Jednakże ujrzeć HDR w jego dopracowanej wersji, a przy tym z prawdziwego odtwarzacza 4K i na świetnym, skalibrowanym telewizorze to zupełnie inna bajka. I choć wiem, że czekają mnie nowe wydatki związane z kupowaniem, co tu ukrywać, bardzo drogich płyt Blu-ray 4K, to jestem pełen optymizmu. Wiem też, że standardowych Blu-ray’ów nie będę już mógł oglądać, tak duża jest to różnica.

To napisałem ja, sceptyk nawrócony. I przepraszam, jeśli kiedykolwiek napisałem coś złego o HDR. Teraz wiem, że all else is gaslight*. Wiem, że wczoraj przekroczyłem Rubikon. Tak proszę Państwa. Ja tu sobie veni i vidi, a HDR po prostu powalił mnie.

Dzięki Ci Ridley Scott. Dzięki Ci Twentieth Century Fox. Dziękuję Wam Piotrze P. (Sony) i Henryku Ch. (Samsung). Dzięki Wam wszystkim teraz już wiem, co tak naprawdę i w praktyce znaczy HDR. To nie tylko Hiper Dawka Relaksu, lecz przede wszystkim Horrendalnie Duży Realizm.

*słowa Herberta von Karajana, które wypowiedział gdy usłyszał dźwięk z płyty kompaktowej.

PS. Wygląda na to, że HDR może mieć także pozytywny wpływ na zdrowie. Choć położyłem się spać grubo po pierwszej, żona twierdzi, że w ogóle nie chrapałem tej nocy. Czyżby HDR = z (c)Hrapaniem Definitywny Rozwód? :)

Odsłon: 42383 Skomentuj artykuł
Komentarze

49

Udostępnij

Telewizory w marketplace

  1. GLI75
    Oceń komentarz:

    4    

    Opublikowano: 2016-03-23 19:45

    Jakoś tak się mi skojarzyło podczas czytania:

    "I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time... like tears in rain... Time to die."

    ;-)

    Skomentuj

    1. bakczysaraj
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2016-03-23 19:52

      Ja chcę 2 część z Fordem :)

      Skomentuj

    1. Marek2704
      Oceń komentarz:

      78    

      Opublikowano: 2016-03-23 20:06

      Wczoraj odeszło od nas ponad 150.000 ludzi. A Ty jadłeś pajdę z szynką i serem, siorbiąc przy tym herbatę.

      Skomentuj

    2. usuniety_b274873f01f4
      Oceń komentarz:

      12    

      Opublikowano: 2016-03-23 23:27

      A masz pojęcie ilu ludzi zginęło ostatnio w zamachach w innych krajach? No tak, zamach nie był w Europie więc się nie liczy…

      Skomentuj

    3. hrabin1
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2016-03-26 12:50

      co kilka minut umiera człowiek... często dziecko i co ? każdego szkoda, no może prawie (stalin, hitler, putler, i inni dyktatorzy, niewielkiego wzrostu też.) walisz kupę, a na drugiej półkuli ktoś właśnie kona w męczarniach... wrażliwość i empatia są dobre, ale nie wtedy gdy działają wybiórczo... a jak masz pretensje to zgłaszaj do pana bozi co ten świat zmajstrował

      Skomentuj

  2. obcypl
    Oceń komentarz:

    16    

    Opublikowano: 2016-03-23 19:51

    Czyli 1% bogaczy ma się z czego cieszyć, reszta może wierzyć na słowo bo kilkudziesięciu tysięcy na TV umieszczony we własnej sali kinowej, która na co dzień nie jest salonem z aneksem kuchennym raczej nie doświadczy.

    Skomentuj

  3. bakczysaraj
    Oceń komentarz:

    9    

    Opublikowano: 2016-03-23 19:52

    Co cię urzekło w Marsjaninie że obejrzałeś go już 6 lub 7 razy? ten film był dobry ale no bez przesady.

    Skomentuj

    1. PL_SBX
      Oceń komentarz:

      4    

      Opublikowano: 2016-03-23 20:19

      Porównanie sprzętowe lub ustawień może?

      Skomentuj

    2. Player1
      Oceń komentarz:

      19    

      Opublikowano: 2016-03-23 22:14

      Ja nie obejrzałbym tego filmu 2 raz na żadnym ekranie i w żadnej rozdzielczości. Trzyma w napięciu jak uprawa ziemniaka.

      Skomentuj

      1. bakczysaraj
        Oceń komentarz:

        8    

        Opublikowano: 2016-03-24 09:58

        No to był akurat najlepszy moment w filmie :P

        Skomentuj

  4. filips11
    Oceń komentarz:

    13    

    Opublikowano: 2016-03-23 20:12

    Bardzo oryginalnie napisany tekst! Moim zdaniem na plus, wybija się spośród innych, ciągle tak samo pisanych.

    Skomentuj

    1. .Alx.
      Oceń komentarz:

      6    

      Opublikowano: 2016-03-23 21:09

      Najlepszy jest tytuł !

      Dla tych co nie skojarzyli (pewnie za młodzi), to nawiązanie do legendarnej Autobiografii grupy Perfect. Oryginalny tekst :
      "Kumpel radio zniósł
      Usłyszałem blue suede shoes
      I nie mogłem w nocy spać"

      Pozdrowienia dla autora :)

      Skomentuj

      1. kitamo
        Oceń komentarz:

        1    

        Opublikowano: 2016-04-04 11:14

        dzieki kapitanie, nikt nie wiedział

        Skomentuj

  5. ddeante
    Oceń komentarz:

    6    

    Opublikowano: 2016-03-23 20:23

    Cieszę się, że się podobało, ja jednak miałbym prośbę do tak doświadczonego eksperta od TV. Niedawno kupiłem nowy TV LCD i od regulacji parametrów wyświetlanego obrazu głowa boli.
    Czy można prosić o tekst/poradnik podający w przystępny dla laika sposób jak skalibrować TV?

    Skomentuj

    1. Dunny
      Oceń komentarz:

      4    

      Opublikowano: 2016-03-23 21:40

      Jezusicku. Widziałem mnóstwo niekoneicznie skalibrowanych i skalibrowanych telewizorów i wszystko sprowadza sie w zasadzie do jednego. Telewizor i tak sam ustawiasz pod swoje oko. Mnie np denerwuje jasny , mocny, jaskrawy obraz wole stonowany i ciemniejszy. Ot ....

      Skomentuj

    2. Dunny
      Oceń komentarz:

      -1    

      Opublikowano: 2016-03-23 21:40

      Jezusicku. Widziałem mnóstwo niekoneicznie skalibrowanych i skalibrowanych telewizorów i wszystko sprowadza sie w zasadzie do jednego. Telewizor i tak sam ustawiasz pod swoje oko. Mnie np denerwuje jasny , mocny, jaskrawy obraz wole stonowany i ciemniejszy. Ot ....

      Skomentuj

  6. zeniu
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2016-03-23 20:39

    Podobnie zachwycano się HDR w pecetach, gdy 10 lat temu pojawiły się pierwsze karty graficzne zdolne do wyświetlania HDR.

    Skomentuj

    1. mr_rzeznik
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2016-03-31 10:39

      Karty graficzne potrafią liczyć kolory (jaskrawość światła) w rozdzielczości HDR, ale tego nie wyświetlą bo monitor nie potrafi wyświetlić głębi HDR. Tak więc karty tylko imitują HDR, policzą jak trzeba, a potem "spłaszczą" głębię tak żeby monitor mógł to wyświetlić. Wygląda to ładniej, ale to nie jest prawdziwy HDR.

      Fajnie by było ujrzeć kiedyś gry renderowane i wyświetlane w prawdziwym HDR ;)

      Skomentuj

  7. AndreoKomp
    Oceń komentarz:

    7    

    Opublikowano: 2016-03-23 21:09

    Mnie Avatar w 3D również wcisnął w fotel. Szkoda, że tylko jeden taki film wciskający w fotel powstał w 3D. Żeby z tym HDR nie było podobnie, skoro wcześniej na Panu Tomaszu technologia HDR wrażenia nie zrobiła, a dopiero przy filmie Marsjanin. Ja niestety cały czas obawiam się tego, że technologia HDR będzie oślepiać widza chcąc oddać realizm. Już w tej chwili nie lubię jak w kadrze pojawia się ostre słońce, światła samochodów itd., a mimo wszystko nadal te rzeczy są zbyt ciemne, żeby oddać realizm.

    Skomentuj

  8. Kleofass
    Oceń komentarz:

    -3    

    Opublikowano: 2016-03-23 21:21

    przyjemny tekst i bardzo optymistyczny, jedyne co mnie martwi to nieprawidłowe sformułowanie "Wiem, że wczoraj przekroczyłem Rubikon" Rubikon ??? czy aby to pewne? Prawda demokracji mówi że raczej Rubikoń co potwierdza Ryszard Petru

    Skomentuj

  9. tomajek
    Oceń komentarz:

    8    

    Opublikowano: 2016-03-23 22:12

    lepiej interstellar

    Skomentuj

    1. Daniel Sajdyk
      Oceń komentarz:

      9    

      Opublikowano: 2016-03-23 22:19

      Interstellar... ten film ma u mnie wyjątkowe miejsce. Nie jest idealny, ale klimat + muzyka tworzą całość, która się wybija.

      Skomentuj

  10. Myszkin
    Oceń komentarz:

    7    

    Opublikowano: 2016-03-23 22:20

    Marketingowa ściema.

    Skomentuj

  11. Hel1os
    Oceń komentarz:

    -5    

    Opublikowano: 2016-03-23 22:25

    Pokaż komentarz zakopany przez użytkowników

    Stanął Ci?

    Skomentuj

  12. showtek2
    Oceń komentarz:

    6    

    Opublikowano: 2016-03-23 23:27

    zalosna reklama :)

    Skomentuj

  13. januszb
    Oceń komentarz:

    10    

    Opublikowano: 2016-03-23 23:36

    Nawiązując do innego artykułu w sieci o firmie Apple - napiszę: "Samsung się naśmiewa z 6-letnich telewizorów".

    Kupujcie, kupujcie, kupujcie.
    4K, HDR...whatever...

    Za 5 lat.
    Fajnie, ze to wszystko jest już nagłaśniane teraz a urządzenia trafiają do recenzentów - ale cel tych recenzji jest tylko jeden. Napalić klientelę już teraz. Żeby jak najszybciej, już za rok albo dwa zebrać żniwo.

    Recenzent powinien być człowiekiem i wyraźnie napisać - było zajeb*** ale nie za te nie pieniądze i nie teraz.
    Te teksty, że czekają go zakupy drogich płyt 4K ale HD już nie będzie oglądał. Wymyślone znaczenia pod skrót "HDR"... No naprawdę... Proszę. Wystarczyło napisać, że doznania były wspaniałe i poczekajmy Polacy z naszymi portfelami aż stanie się to taniochą. To, że mnie stać, nie znaczy, że zaraz polecę po 3*UHD do sklepu.

    Skomentuj

    1. AndreoKomp
      Oceń komentarz:

      5    

      Opublikowano: 2016-03-24 02:57

      Moim zdaniem nie tylko statystyczny polak nie może sobie pozwolić na zakup sprzętu do oglądania filmów w UltraHD z HDR. Na to nie może sobie pozwolić każdy, kto nie może wydawać pieniędzy na prawo i lewo. Dlaczego? Bo to się w ogóle nie opłaca. Cena biletu w kinie to 15zł w promocyjny dzień. W sieci kin Cinema City można kupić karnet miesięczny za 42zł i oglądamy co chcemy i ile chcemy. Ile tysięcy filmów, trzeba by było obejrzeć w domu i to po kilkanaście razy (żeby koszt płyty się wrócił), żeby wrócił się sprzęt audio-video oraz wykończenie odpowiedniego pomieszczenia. O wiele bardziej opłaca się chodzić do kina na każdy interesujący film. Tak drogie sprzęty są dla ludzi, co nie wiedzą co robić z pieniędzmi.

      Skomentuj

        1. AndreoKomp
          Oceń komentarz:

          2    

          Opublikowano: 2016-03-25 00:21

          Przecież ja pisałem o zestawie z "recenzji", który umożliwia oglądanie w rozdzielczości UltraHD z HDR. Pisałem o sensie zakupu topowego sprzętu do oglądania filmów czyli np. TV za 10000zł, a nie taniego domowego zestawu. Mówiąc o oglądaniu na wyższym poziomie porównywałem oglądanie do kina, co zresztą Ty sam również zrobiłeś, ale gdzie w Twoich obliczeniach koszt przygotowania i wygłuszenia pomieszczenia do oglądania? Wychodzi na to, że kino porównałeś do domowego salonu :/. 10 000zł na to pomieszczenie nie starczy na pewno. Głośniki za 3000zł dają Ci dźwięk jak w kinie? Do pierwszego kwietnia blisko, ale bez przesady, bez takich żartów :). Kable do głośników będą kosztować 3000zł jeśli mówimy o oglądaniu na najwyższym poziomie. Jeszcze nigdy nie spotkałem super grającego głośnika za 3000zł, a Ty na cały zestaw tyle policzyłeś. Widać od razu, że dźwięk dla Ciebie jest całkowicie nie ważny, a tylko skupiasz się na obrazie, a w szczególności na jego wielkości stąd obecność projektora. No nie tędy droga :).

          Powiedz mi gdzie w necie można pobrać filmy na płycie Ultra HD Blu-ray i to LEGALNIE (czyli pliki o pojemności ok. 100GB muszą znajdować się na jakimś serwerze)? Mogę się mylić, ale jeszcze zabezpieczenie chyba nie zostało złamane :) Wątpię żeby nawet Ci się udało pobrać film na Blu-ray z tych Twoich "Legalnych" źródeł.

          Pewnie, że warto byłoby mieć w domu takie warunki oglądania jakie są w kinie. Zalety są bezdyskusyjne, niestety ale to są ogromne pieniądze na pomieszczenie, zestaw audio i video.

          Skomentuj

  14. john rambo
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2016-03-24 06:05

    Było na ślisko czy e tam?>

    Skomentuj

  15. xpert
    Oceń komentarz:

    17    

    Opublikowano: 2016-03-24 06:27

    Czytając tą recenzję nasuwa mi się myśl jak płytkie musi być życie człowieka który ją napisał skoro obejrzenie filmu w 4K staje się dla niego najważniejszym wydarzeniem w całym jego dotychczasowym życiu. No chyba że to pisał ktoś kto całe swoje życie spędził przy telewizorze. W takim razie polecam oderwać wzrok od telewizora i spojrzeć przez okno. Zobaczysz tam świat w jeszcze szerszej palecie barw i dużo większej rozdzielczości i w dodatku w pełnym pasywnym 3D i bez przeplotu. To dopiero będzie szok ;)

    Skomentuj

    1. Kaczor3_exe
      Oceń komentarz:

      8    

      Opublikowano: 2016-03-24 09:32

      Świetna puenta i zgadzam się z kolegą. Ale o gustach się nie dyskutuje :) dla jednego historyczny dzień w życiu to pierwszy raz :), pierwsze dziecko, praca, samochód, a dla innego fajny film w ekstra jakości. Sam jestem wielkim fanem nowych technolog, a branża IT i elektroniczna należy do moich głównych zainteresowań ale zachowuję umiar w tym co ważne i ważniejsze. Trzeba wiedzieć z czego się najpierw żyje, ale tu akurat autor właśnie żyje z tego, więc nie wchodzę w głębsza polemikę :) A tak na marginesie. Z merytorycznego punktu widzenia to nie dla autora historyczny dzień, tylko już co najwyżej dla inżynierów co tą technologię stworzyli, bo jaki wpływ miał autor na to ?

      Skomentuj

  16. john rambo
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2016-03-24 06:30

    Hehe dobre, ale ogólnie rzecz biorąc to chodzi o reklamę sprzętu...

    Skomentuj

  17. Luiso
    Oceń komentarz:

    3    

    Opublikowano: 2016-03-24 09:18

    Cholera coś ze mną jest nie tak.
    Widziałem ten film w kinie i uważam go co najwyżej za średni. Choć i to nieco naciągane.
    Miałem spore oczekiwania natomiast bardzo się rozczarowałem. W zasadzie to tylko kilka efektów właśnie na plus mogę przypisać.
    A taki interstaller totalnie mnie zaskoczył. Film rewelacyjny mimo kilku niedociągnięć.

    Skomentuj

  18. Radical
    Oceń komentarz:

    3    

    Opublikowano: 2016-03-24 09:38

    7 razy oglądnąć tak niedorzeczny i niemrawy film? Chyba za dużo wolnego czasu.

    Skomentuj

  19. saass
    Oceń komentarz:

    4    

    Opublikowano: 2016-03-24 10:18

    Jakoś nie wierzę tak entuzjastycznej recenzji i rzekomo gigantycznej różnicy 1080p vs 4K(z HDR). Bardziej wierzę np. tej recenzji: http://www.blu-ray.com/movies/The-Martian-4K-Blu-ray/147430/#Review gdzie piszą, że różnica owszem jest, ale do ideału do Marsjaninowi jeszcze daleko.
    Warto również wiedzieć, że chociaż film nagrywano kamerami 4K i 6K, to cyfrowe efekty specjalne były wykonane w 2K, ostateczny montaż również odbywał się w 2K, więc wydanie Blu Ray 4K jest upscalem z mastera w 2K. Nie słyszałem póki co o żadnym filmie, którego efekty byłyby robione w 4K.

    Skomentuj

  20. soltys
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2016-03-24 14:09

    No wszytko może i wygląda pięknie ale wymiana dowolnego sprzętu bo jest jeden odtwarzacz i jeden film w 4K,HDR to mało. Tak jak napisał AndreoKomp - na tą chwilę lepiej iść do kina.
    Statystycznie jednak pewnie najwięcej ogląda się TV. Sytuacja jest taka że oby wszystko było w 16:9 o HD nie wspominając. Czyli takiego sprzętu nie wykorzystasz.
    Druga rzecz to jednak piraciki filmów i seriali z torrenta wieczorem przy winku z żoną. Też mało materiału. Marsjanin by zmienić sprzęt? Tak z ciekawości ile giga zajmuje 3 godzinny film w 4K,HDR?

    Skomentuj

  21. Koriolan
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2016-03-24 14:44

    Jeśli wierzyć bezkrytycznie tej recenzji, to przeskok w jakości obrazu pomiędzy BD 1080p a BD 4k HDR jest większy niż pomiędzy VCR a BD?
    bez żartów.

    Pierwsze pytanie - z jakiej odległości trzeba to oglądać by dostrzec różnicę pomiędzy FHD a 4K.
    równej przekątnej ekranu? czyli przy 55 calach mniej niż 1,5 metra?
    Oczywiście wyświetlacz szerokogamutowy robi różnice, natomiast HDR znana jest i stosowana w fotografii. Czasem się sprawdza czasem daje efekt przerysowania i nienaturalności.

    Skomentuj

  22. saass
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2016-03-24 14:47

    Oprócz Marsjanina wyszło jeszcze kilka innych filmów w 4K na płytach Blu Ray, poza tym przykładowo Netflix oferuje 4K (raczej teoretycznie, bo bitrate w tym niby 4K gorszy niż z Blu Ray).
    Co do pojemności, to płytki UHD BD mają od 50 do 100 GB.

    Skomentuj

  23. SoundsGreat
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2016-03-24 19:11

    Tomasz Chmielewski

    Czy Twoim zdaniem warto wymieniać plazmę Panasonica P50GT30 na coś nowszego, gdy telewizor służy w 50% do seansów i w 50% do grania? Zaznaczam że mówię tu o urządzeniach cenowo dzisiaj podobnych do cen dawnego nowego Panasa, czyli taka średnia półka, 5-6 tyś przy 50 calach. Nie musi być 4K.

    Pozdrawiam.

    Skomentuj

    1. brzozamagda
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2016-03-25 12:16

      i jeszcze do tego też jestem ciekawa odtwarzacza blue-ray 4K z panasa. Ciekawe czy robi też takie wrażenie

      Skomentuj

  24. pawluto
    Oceń komentarz:

    2    

    Opublikowano: 2016-03-24 19:45

    Trudno uwierzyć że ktoś ogląda tak słaby i nudny film aż 4 razy.
    Tak samo trudno mi było uwierzyć że ten film dostał oskara...!!!

    Skomentuj

  25. Ruseus
    Oceń komentarz:

    5    

    Opublikowano: 2016-03-25 13:14

    Styl i poziom artykułu dorównuje poziomowi SpidersWeb/Antyweb. Brawo, czekam na reklamę serwisów licytacji groszowych, gdzie autor będzie przekonywał że ten zestaw do 4K HDR dostaniemy za 12,63zł

    Skomentuj

  26. hrabin1
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2016-03-26 12:40

    jestem w 1/3 tekstu i robię przerwę bo to napięcie mi nie służy...
    ...........................
    poszedłem do lodówki po piwo dla uspokojenia emocji...otwieram butelczynę i czytam dalej !

    Skomentuj

  27. elfirek
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2016-03-27 11:42

    Film dobry, ale ksiazka jeszcze lepsza.

    Skomentuj

  28. elfirek
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2016-03-27 11:42

    Film dobry, ale ksiazka jeszcze lepsza.

    Skomentuj

  29. Fiona
    Oceń komentarz:

    2    

    Opublikowano: 2016-03-27 13:49

    Autor ma duży problem z wielkością swojego ego. Ale do tego ma prawo. Gorzej że jako recenzent jest mówiąc jego językiem całkowicie do .......

    wykropkowałam z okazji świąt - taki chrześcijański gest miłosierdzia....

    Skomentuj

  30. vidio
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2016-03-27 15:52

    na nie mogę w nocy spać przez to, że w grudniu 2014 r, zamiast jakiegoś 75-82 cale telewizora full HD kupiłem 65 calowego 4K... i co z tego, że wyższa półka, już 1,5 roku oglądam bluraye i jakieś kanały HD(?) w tv, gdzie ten 4K? i ile ta przyjemność ma kosztować?

    Skomentuj

  31. zielony888
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2016-03-31 15:48

    Jestem bardzo ciekawy czy HDR się po prostu przyjmie, bo nie jest to takie oczywiste. Wystarczy popatrzeć na archiwa portali i przekonać się co w roku 2009 pisano o technologii 3D. Ten sam entuzjazm. Philips wprowadza w tym roku te HDR nawet w tanich modelach, więc nawet przeciętny Kowalski będzie mógł się przekonać ile to jest warte.

    Skomentuj

  32. ssinn
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2016-04-07 14:04

    gdzie do kupienia odtwarzacz i płyty?

    Skomentuj

Dodaj komentarz

Przy komentowaniu prosimy o przestrzeganie netykiety i regulaminu.

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany!