Na topie

Podsumowanie

Autor:

więcej artykułów ze strefy:
SSD

A A

Plextor M6GV 256 GB to nośnik ze średniej półki, który może być dobrą alternatywą dla standardowych modeli pod SATA 6 Gb/s – oczywiście pod warunkiem, że dysponujecie nową płytą główną lub laptopem ze złączem M.2 (a tych na pewno będzie przybywać).

Plextor M6GV 256 GB dysk SSD

Nośnik bazuje na kontrolerze Silicon Motion SM2246EN i kościach pamięci MLC NAND, co przekłada się na dobrą wydajność w testach odczytu i nieco gorszą w testach zapisu. W testach rzeczywistych jest różnie – o ile przy symulacji mniej wymagających zastosowań i kopiowaniu małych plików dysk jest naprawdę niezły, to przy innych testach wypada średnio. Trochę szkoda, że nie zastosowano czarnego PCB.

Głównym atutem modelu Plextor M6GV 256 GB jest jednak cena – ta wynosi niecałe 350 złotych, więc mamy do czynienia z jednym z najtańszych modeli pod M.2 w przedziale pojemnościowym 240 – 256 GB. Warto również wspomnieć, że model ten jest też nieco tańszy od standardowej wersji nośnika pod SATA 6 Gb/s (M6V). Tradycyjnie producent udziela 3-letniej gwarancji, która nie została ograniczoną zapisem danych (TBW).

Ocena końcowa:

  • bardzo dobra wydajność odczytu
  • dobra wydajność w symulacji realnego użytkowania (PCMark 8)
  • 3 lata gwarancji nieograniczonej zapisem danych
  • jeden z najtańszych dysków pod M.2 w tej klasie pojemnościowej
     
  • niekompatybilny ze starszymi i tańszymi płytami głównymi/laptopami
  • wydajność zapisu mogłaby być lepsza

Dobry Produkt  Super Opłacalność

Odsłon: 22651 Skomentuj artykuł
Komentarze

17

Udostępnij
  1. areklat
    Oceń komentarz:

    3    

    Opublikowano: 2016-04-14 15:18

    Ehh... ten koloru laminatu.

    Skomentuj Historia edycji

  2. nazir123
    Oceń komentarz:

    5    

    Opublikowano: 2016-04-14 15:19

    Nie rozumiem. Minusem jest "niekompatybilny ze starszymi i tańszymi płytami głównymi/laptopami" a w tekście nie ma ani słowa z czego taka niekompatybilność wynika.

    Skomentuj

    1. Paweł Maziarz
      Oceń komentarz:

      -2    

      Opublikowano: 2016-04-14 15:44

      Chodzi o to, że starsze i tańsze płyty główne/laptopy po prostu nie mają złącza M.2

      Skomentuj

      1. Thorns
        Oceń komentarz:

        8    

        Opublikowano: 2016-04-14 15:55

        wiec to wina starszych płyt a nie tego dysku

        Skomentuj

        1. Paweł Maziarz
          Oceń komentarz:

          2    

          Opublikowano: 2016-04-14 16:09

          To jest bardziej wada informacyjna - zwykły dysk 2,5" SATA 6 Gb/s jest kompatybilny z większością sprzętu, a tutaj już trzeba mieć nowszą płytę/laptopa.

          Skomentuj

      2. nazir123
        Oceń komentarz:

        6    

        Opublikowano: 2016-04-15 08:41

        To rozumiem, ale w takim razie dlaczego:
        - w recenzji Samsung 960 Pro nie ma takiego samego minusa?
        - czemu w recenzji dowolnego dysku 3,5" nie ma informacji, że jest niekompatybilny z laptopami?
        O to właśnie chodzi - albo jest jakaś konsekwencja albo podajemy bezsensowne minusy. Wiadomo, że jak ktoś nie ma złącza m.2 to nie będzie kupował takiego dysku. Tak samo jak nie masz u.2 to kupisz SSD intela w wersji pci-e :)

        Skomentuj

  3. raczek70
    Oceń komentarz:

    10    

    Opublikowano: 2016-04-14 17:16

    Czyli wadą dysku SATA powinno być brak złącza M.2 ;).

    Każdy chętny może sobie wybrać model z SATA lub M.2, w zależności od możliwości posiadanego sprzętu i rodzaj złącza nie powinien w teście być, ani plusem, ani minusem.

    Sądzę, że można wspomnieć, że korzystając z łącza M.2 pozostaje więcej miejsca w obudowie ( w przypadku micro ITX ma to znaczenie, można kolejny dysk SATA podpiąć ) - i to jest pozytyw :).

    Skomentuj

  4. studionti
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2016-04-14 18:22

    Czy ten dysk jest wydajniejszy od Samsung SSD 840 EVO?
    W testach mam sekwencyjny 492Mb/s odczyt i 501Mb/s zapis.

    Skomentuj

  5. seba_god
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2016-04-14 22:51

    Trochę się przyczepię do artykułu bo ciekawe byłoby porównanie do dysku M6V, który wg podanej informacji, ma te same bebechy. Widać by było, czy złącze M.2 ma faktycznie jakieś zalety, mimo, iż to deklarowane możliwości kontrolera ograniczają wydajność.

    Skomentuj

  6. piotr.potulski
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2016-04-14 23:00

    Dysk m.2 z wydajnością przeciętnego modelu sata - trochę bez sensu.

    Skomentuj

    1. rambosz
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2016-04-15 09:01

      Bardzo z sensem do laptopa wkładasz wtedy SSD m.2 + HDD sata

      Skomentuj

  7. BluePandoraBox
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2016-04-15 04:18

    to tak samo jakbyś napisał że bez sensu są wolne auta, wszystkie powinny jeździć tak szybko jak Lambo
    M.2 B-Key (takie jest oznaczenie tego standardu) się przydaje w lapach i małych komputerach gdzie nie zawsze wejdzie 2,5" nawet 7 mm a nie ma możliwości wyprowadzenia 2-4 lini PCIe dla szybszych nośników, prócz tego ich cena jest zbliżona do zwykłych nośników z łączem SATA, a te szybkie są kilka razy droższe, nie wszystkich na nie stać no i nie wszystkim potrzebna taka wydajność
    np. do HTPC nie musisz przecież mieć odczytu/zapisu 2,5 Gb/s , chyba że chcesz się pochwalić ;)

    Skomentuj

    1. asceta
      Oceń komentarz:

      5    

      Opublikowano: 2016-04-15 10:35

      Bez sensu minus z niekompatybilnością. To jak mieć pretensje, że nie można podłączyć dysku SATA do łącza IDE.

      Skomentuj

    2. asceta
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2016-04-15 10:35

      Bez sensu minus z niekompatybilnością. To jak mieć pretensje, że nie można podłączyć dysku SATA do łącza IDE.

      Skomentuj

  8. scooby
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2016-04-15 15:01

    Niekompatybilnosc z laptopami bez M.2 - zgoda.

    Niekompatybilnosc z desktopami bez M.2 - kompletna bzdura, wystarczy kupno przejsciowki na PCIE i smiga az milo.

    Skomentuj

    1. BluePandoraBox
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2016-04-15 23:21

      tylko tego nośnika nie podłączysz do PCIe, chyba że kupisz kontroler PCIe->SATA
      do tych nośników kupuje się przejściówkę ze zwykłym wyjściem ... SATA
      są takie same jak SSD 2,5" z SATA III, mają tylko inne złącze

      występują cztery rodzaje SSD na M.2

      Skomentuj

      1. scooby
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2016-04-16 00:13

        Wiekszosc przejsciowek ma wbudowany kontroler.
        Jesli ktos sie decyduje na takie cos musi jeszcze zobaczyc ile wolnych linii ma dostepnych ale przy powyzszym SSD jedna linia dostepna w zupelnosci wystarczy.

        Skomentuj

Dodaj komentarz

Przy komentowaniu prosimy o przestrzeganie netykiety i regulaminu.

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany!