Na topie

Wiedźmin 3: Dziki Gon - przedpremierowa recenzja

Autor:

więcej artykułów ze strefy:
Gry

Oficjalna premiera gry już 19-tego, ale my zdążyliśmy się już zmierzyć z Dzikim Gonem!

  • Wiedźmin 3: Dziki Gon - przedpremierowa recenzja | zdjęcie 1
  • Wiedźmin 3: Dziki Gon - przedpremierowa recenzja | zdjęcie 2
  • Wiedźmin 3: Dziki Gon - przedpremierowa recenzja | zdjęcie 3
  • Wiedźmin 3: Dziki Gon - przedpremierowa recenzja | zdjęcie 4
  • Wiedźmin 3: Dziki Gon - przedpremierowa recenzja | zdjęcie 5
  • Wiedźmin 3: Dziki Gon - przedpremierowa recenzja | zdjęcie 6
  • Wiedźmin 3: Dziki Gon - przedpremierowa recenzja | zdjęcie 7
  • Wiedźmin 3: Dziki Gon - przedpremierowa recenzja | zdjęcie 8
  • Wiedźmin 3: Dziki Gon - przedpremierowa recenzja | zdjęcie 9
  • Wiedźmin 3: Dziki Gon - przedpremierowa recenzja | zdjęcie 10

96%

Ocena benchmark.pl

 

Plusy

Olbrzymia wiedźmińska piaskownica do zabawy
Dojrzała fabuła, wybory moralne i ich konsekwencje oraz mnóstwo zadań pobocznych
Ulepszenia w stosunku do części drugiej (walka, pływanie, koń, wiedźmińskie zmysły, łódka itd.)
Rozbudowany, żyjący własnym życiem świat
Świetna oprawa dźwiękowa, wspierana przez folkowy zespół Percival
Dodatkowa gra karciana gwint

Minusy

spodziewaliśmy się więcej po oprawie wizualnej

A A

Nasze oczekiwanie dobiegło (niemal) końca. Przed wami brodaty wiedźmin Geralt z Rivii pomykający na koniu przez otwarty świat  w poszukiwaniu miłości i przybranej córki. Wiedźmin 3: Dziki Gon to zwieńczenie przygód Białego Wilka, niesamowita gratka dla tych wszystkich, którzy uważają, że Sapkowski nie wyczerpał tematu w swojej książkowej sadze. Oto przedpremierowa recenzja z pewnością najbardziej oczekiwanej gry roku. 

Uwaga - gra Wiedźmin 3: Dziki Gon oznaczona jest symbolem PEGI 18 i jest przeznaczona dla pełnoletniego odbiorcy.

Oficjalna premiera gry nastąpi już 19 maja (wtorek), ale dzięki uprzejmości producenta mieliśmy możliwość zagrania i opisania Wiedźmina 3 już wcześniej. Graliśmy na wersji PS4, a wkrótce możecie oczekiwać porównania do wersji pecetowej oraz oczywiście testów wydajnościowych na różnych kartach graficznych i procesorach. 

Dla wszystkich lubujących się w wideo-recenzjach przygotowaliśmy poniższy materiał, a cała reszta może klasycznie przeczytać recenzję Wiedźmina 3: Dziki Gon. Albo zrobić jedno i drugie ;-).

Gdy nadejdzie czas Białego Zimna, nie jedz żółtego śniegu

Nie chcemy spojlerować. To histora, którą każdy musi poznać sam, a przecież może ona toczyć się różnie, w zależności od wyborów dokonywanych podczas rozgrywki.

Fabuła trzeciej części gry nawiązuje bezpośrednio do zakończenia części drugiej (Zabójcy Królów). Przypomnijmy, że na koniec gry Geralt dowiaduje się, że jego ukochana Yennefer przebywa w Nilfgaardzie i wyrusza w tym kierunku. Nie musi jednak podróżować daleko, bowiem znane w wiedźmińskim świecie powiedzenie „Jeśli nie chcesz przyjść do Nilfgaardu, to Nilfgaard przyjdzie do Ciebie”, zaczyna się sprawdzać. Wojna trwa w najlepsze, a „Czarni” wkraczają do Temerii. Ostatnim bastionem Północy staje się Redania, na której czele stoi Radowid V, nie bez kozery zwany Srogim.

Wiedźmin 3 rozpoczyna się, gdy Geralt wraz ze swoim mentorem Vesemirem podąża tropem czarnowłosej czarodziejki. Ci którzy śledzili materiały na temat gry udostępnione przez producenta wiedzą, że w grze w końcu pojawi się Ciri. Dziecko-niespodzianka jest już dorosłą kobietą i ma poważne kłopoty. Jeśli myśleliście, że sprawa z Dzikim Gonem i Ludem Olch jest zamknięta, to się grubo myliliście. Upiorni jeźdźcy idą tropem Ciri i nie spoczną dopóki jej nie dopadną. Stawka jest zbyt wysoka.

W wiedźmińskiej historii oczywiście istotne są wybory z poprzednich części gry, które znacząco wpływały na fabułe,. Nie posiadasz zapisów z drugiej części gry? Nie martw się. Gra da ci możliwość opisania swoich najważniejszych wyborów z „dwójki” w trakcie rozgrywki.

Pora więc wziąć się do roboty i przejąć kontrolę nad białowłosym Wiedźminem, sprać po mordach kilku wieśniaków, obalić butelkę Temerskiej Żytniej, pochlastać kilka potworów i wychędożyć parę dziewek. No, może przesadzam z tym ostatnim, ale generalnie będzie to konkretna wiedźmińska robota.

Zasadźmy się na potworę! Na szczerbatą kowalównę?

Kwestię wersji pecetowej zostawiamy na razie otwartą – na razie graliśmy na PS4. Oprawę graficzną można porównać do Dragon Age: Inkwizycja, chociaż Dziki Gon z pewnością ma ładniejsze efekty oświetleniowe. Grafika jest ładna, ale nie można mówić o nowej jakości. Znajdziemy tu dynamiczny system zmiany pogody, efekty cząsteczkowe, system fizyki który pozwala niszczenie niektórych elementów otoczenia, bądź wykorzystywać je w walce (np. podpalenie znakiem Igni gazów bagiennych), ale nie ma tu niczego, co byłoby prawdziwą nowością, bądź powodowałoby opad szczęki. Od dawno wiadomo, że nie trzeba obawiać się o jakość audio - zadbał o to kompozytor Marcin Przybyłowicz, wraz ze wsparciem folkowego zespołu Percival.

Przypominamy, że graliśmy w wersję przedpremierową na PS4, a CD Projekt RED zaznacza, że w dniu premiery gra otrzyma patch, który poprawi między innymi  błędy, stabilność, wydajność, sztuczną inteligencję, zachowania ludzi, czy rozszerzy funkcjonalność łodzi. Z naszej strony naprawdę nie widzieliśmy dużo do poprawki – raz czy dwa spotkaliśmy się z niewielkim błędem cieniowania, które po chwili znikało. Poza tym gra śmigała bez najmniejszych problemów, co najwyżej można było zauważyć spowolnienie renderowania grafiki podczas walki z większą ilością przeciwników.

Gargantuiczny świat

Wiadomo, że każdy „otwarty świat” w grze ma swoje ograniczenia. Wiedźmin 2 oferował nam wąskie utarte ścieżki, z których nie mogliśmy zboczyć. Była to jedna z poważniejszych wad gry, bowiem wielu marzyło, by ruszyć na swobodną eksplorację świata. 

Dziki Gon jest ogromny. Niektóre mapy są duże, a inne wręcz ogromne. Zwiedzimy między innymi okolice Velen, miasta Oxenfurt i Novigrad, Kaer Morhen, czy Wyspy Skellige - a na tym świat trzeciej części gry się nie kończy. W Wiedźminie 3 na początku gry nie mamy dostępu do wszystkich lokacji (jest to spowodowane na przykład brakiem glejtu), ale szybko się to zmieni.  Co jednak najważniejsze, każdą z nich możemy badać do woli, a producent zadbał o to byśmy się na nich nie nudzili. Liczba zadań pobocznych jest potężna, a co najważniejsze są one przemyślane i ciekawie zrealizowane. 

Świat Wiedźmina 3 żyje własnym życiem, a na szlaku często możemy natknąć się na różne wydarzenia i zdecydować czy wziąć w nich udział, czy też przejechać obojętnie. Bogata i dojrzała fabuła oferuje nam również wiele wyborów moralnych. To nie jest typowe heroic fantasy, gdzie wybór ogranicza się do zasieczenia złego smoka, ale gra w której musimy decydować o naprawdę istotnych sprawach. W Wiedźminie często nie ma dobrych wyborów. Jest zło, lub mniejsze zło. Jak mawia Geralt, czasem trzeba wybrać większe zło, by powstało małe dobro. Wybór nie kończy sprawy, bowiem jego konsekwencje mogą się za nami ciągnąć naprawdę długo. Fabuła powoduje, że Wiedźmin 3: Dziki Gon to zdecydowanie zabawa dla dojrzałego odbiorcy. Dodajmy do tego krwawe sceny walk, często niewybredne dowcipy i plugawy język, którym posługując się niektóre postacie, a otrzymamy grę, która zdecydowanie nie jest przeznaczona dla młodszego odbiorcy.

Przemierzanie dużych przestrzeni ułatwi nam wierzchowiec Geralta, czyli Płotka. Koń jest dostępny praktycznie przez cały czas – wystarczy, że Geralt gwizdnie, a Płotka pojawi się w pobliżu. Jest to znakomite rozwiązanie, które sprawia, że nie musimy martwić się o zagubienie wierzchowca. System działa sprawnie, choć nie do końca idealnie. Zdarza się, że koń zablokuje się na jakimś płocie, czy krzaku i będziemy musieli do niego podejść i oswobodzić. Płotkę można też „usprawniać” za pomocą dodatkowego ekwipunku, jak siodło, czy juki.

Płotka z Geraltem na pokładzie może spokojnie dreptać, galopować lub cwałować – to ostatnie powoduje jednak dość szybkie zmęczenie wierzchowca. Można zadawać ciosy z konia – jeśli Płotka jest w galopie, celne trafienie może spowodować natychmiastowy zgon przeciwnika. Koń może się również spłoszyć z powodu obecności potworów i po prostu zrzucić Geralta, który będzie zmuszony zająć się przeciwnikiem. Będziemy mogli również brać udział w wyścigach konnych.

Geralt może skakać, wspinać się i w końcu nie boi się wody - może pływać, a nawet nurkować. Większe odległości szlakiem wodnym może pokonywać łódką. W przemierzaniu świata pomagają nam dodatkowe punkty szybkiej podróży, które znajdują się przy drogowskazach na rogatkach.

Już główny wątek fabularny oferuje mnóstwo zadań, a zadań pobocznych jest po prostu bez liku. Możemy je otrzymywać od napotkanych postaci, bądź po prostu wziąć zlecenie z tablicy ogłoszeń. Dodatkowo na mapach znajdziemy punkty, które oznaczają miejsca warte odwiedzenia. To gra na długie tygodnie. W Wiedźminie 3 nie mogło zabraknąć również romansów. Pomimo, że w okolicy krąży wyjątkowo zazdrosna ukochana wiedźmina, ten jednak wcale nie musi żyć w celibacie. Jeśli jednak Yennefer przyłapie go in flagranti, nie chcemy być w jego skórze ;-).

Walka, picie, chędożenie, być Wiedźminem to marzenie

Walka w Wiedźminie 2 nie była może najgorsza, ale pozostawiała sporo do życzenia. Uniki w postaci turlania powodowały, że była nieszczególnie efektowna. Dodajmy do tego nieszczególnie udany system parowania, przez co setki graczy turlało się tam i z powrotem, próbując unikać ciosów przeciwnika. Stałym elementem wystroju Geralta był też ochronny znak Quen, który powodował efektowne, ale denerwujące efekty wizualne. 

Ale po kolei – walka w Dzikim Gonie jest znacznie bardziej dopracowana i satysfakcjonująca. Geralt po prawdzie nadal może wykonać uskok, ale znacznie lepiej używa się teraz umiejętnościi uniku. Sprawia on, że walka staje się bardziej płynna i efektowna. Parowanie jest skuteczne, łatwo też o kontry. Walcząc z potworami lepiej jest stosować uniki, a w walce z ludźmi bardziej przydają się bloki i kontry. Potworów jest bez liku i z pewnością nie będziemy narzekać na ten aspekt gry. Przypominamy jednak, że nie otrzymujemy punktów doświadczenia za samą walkę - warto o tym pamiętać, bo ekwipunek się zużywa, a jego naprawa bywa kosztowna. Po potworach zostają jednak przydatne składniki, które możemy później wykorzystać w eliksirach, podnoszące nam statystyki trofea oraz mutageny, które możemy wykorzystać do ulepszenia postaci. Bardziej wymagający przeciwnicy mogą wymagać stosowania odpowiedniej taktyki.

Znak Quen nadal się przydaje, ale nie musi on już być podstawowym elementem wyposażenia gracza, tak jak to było w części drugiej. Jego użycie powoduje teraz dość skromne efekty wizualne, które nie powinny nikogo irytować. Podczas walki możemy spowolnić czas wybierając z menu kolejny znak jakim chcemy się posłużyć. Praktycznie bezużyteczny w poprzedniej części znak Aksji jest naprawdę pomocny i to nie tylko w czasie dialogów. Podczas walki można za jego pomocą oszołomić przeciwnika i spuścić mu gruby łomot. 

Rozwój postaci, wiedźmińskie zmysły i wyposażenie

Zmiany dotknęły również drzewko rozwoju postaci. W trzeciej części rozwijamy wybrane umiejętności za pomocą punktów doświadczenia zdobywanych za wykonywanie zadań i aktywujemy je umieszczając w drzewku rozwoju, które udostępniane są w miarę postępów w grze. Drzewka trzeba dodatkowo aktywować poprzez umieszczenie w nich mutagenu, który zdobywamy na co potężniejszych monstrach.

Do naszej dyspozycji oddano również inną nowość, a mianowicie wiedźmińskie zmysły. Dzięki nim Geralt może lokalizować przeciwników zanim ich zobaczy (np. poprzez dźwięki jakie wydają), widzieć dokładnie przedmioty do zebrania, a także tropić przy pomocy śladów, a nawet zapachów. Przydatna rzecz. Medalion tym razem sam reaguje na niebezpieczeństwo i nie trzeba go używać do lokalizacji przedmiotów w najbliższym otoczeniu.

Petardy i eliksiry pozostały, ale Geralt może je pić w czasie walki i ma dodatkowo do dyspozycji małą kuszę, tak zwanego gabriela, więc może skuteczniej prowadzić walkę dystansową. Wyposażenie naszego bohatera jest imponujące. Do naszej dyspozycji pozostawiono dziesiątki, jeśli nie setki różnego rodzaju uzbrojenia. Jeśli wejdziemy w posiadanie odpowiedniego schematu możemy zlecić kowalowi wykonanie ekwipunku. Powtórzę się, ale jest tego mnóstwo. Cała beczka miodu dla miłośników cRPG. W czasie rozgrywki mamy również możliwość wcielenia się w postać Ciri. Nie może ona korzystać ani z ekwipunków, ani znaków, ale na osłodę, posiada umięjętność błyskawicznego uniku przy pomocy swoich zdolności. 

Koniec z kościanym pokerem, pora na gwinta

Znika znany z poprzednich wiedźminów kościany poker. Od dziś rżniemy w karciochy, a konkretnie w krasnoludzką grę o nazwie Gwint. Stosuje się w niej specjalną, indywidualnie kolekcjonowaną talię. Talie można kompletować wedle frakcji i odmiennych dowódców, z których umiejętności możemy korzystać podczas rozgrywki. W Wiedźminie 3 znajdziemy ponad 150 unikalnych kart, cztery frakcje, zaklęcia, jednostki walczące wręcz i na dystans oraz mnóstwo planowania oraz strategii.

Nasz talia początkowo nie jest imponująca, ale karty można dokupywać, bądź zdobywać w czasie rozgrywki. Na dokładniejsze poznanie zasad i opracowanie taktyk trzeba poświęcić zdecydowanie więcej czasu niż na kościanego pokera, ale rozgrywka daje dużą satysfakcję. Nie obrazilibyśmy się, gdyby CD Projekt RED wydał gwinta jako oddzielną grę, na przykład w wersji na smartfony i tablety. Gracze prowadzą walkę przy użyciu postaci i kart specjalnych. Gra się do dwóch zwycięstw, przez maksymalnie trzy rundy.

Jeśli gwint jest dla ciebie zbyt wyrafinowaną rozrywką, czekają na ciebie również liczne pojedynki na pięści. Tym razem odbywają się one bez udziału QTE (tak jak w Wiedźminie 2), ale identycznie jak podczas zwyczajnej walki.

Dziki Gon

Wiedźmin 3: Dziki Gon nie zawodzi. To świetna, dojrzała produkcja i niesamowita gratka dla każdego, kto jest fanem gier cRPG z otwartym światem.

Na jaki czas rozgrywki możemy liczyć? CD Projekt RED wspominał nawet o 100 godzinach spędzonych w grze i jesteśmy skłonni się z nimi zgodzić. Zaznaczamy, że przedpremierową wersję gry do zrecenzowania otrzymaliśmy na tyle wcześnie, by dobrze zapoznać się ze światem gry, jednak na tyle późno, by nie zdążyć jej skończyć. Z tego powodu wystawiamy grze wstępną ocenę 4,8 na 5. To naprawdę wyśmienity kawał erpegowej roboty - i to w polskim wykonaniu.

Wiedźmin nie ma wielu konkurentów, którzy mogliby się z nim mierzyć pod względem rozbudowania, dojrzałej i emocjonującej opowieści, czy też budowania własnej historii poprzez wybory w grze. Wiedźmin 3: Dziki Gon jest w obecnej  chwili najpoważniejszym kandydatem do gry roku. Przypomnijmy, że producent obiecał 16 darmowych DLC i zapowiedział już dwa płatne dodatki. Ta historia będzie żyć własnym życiem jeszcze długo po premierze.

Ocena końcowa (wersja przedpremierowa):

  • Olbrzymia wiedźmińska piaskownica do zabawy
  • Dojrzała fabuła, wybory moralne i ich konsekwencje oraz mnóstwo zadań pobocznych
  • Ulepszenia w stosunku do części drugiej (walka, pływanie, koń, wiedźmińskie zmysły, łódka itd.)
  • Rozbudowany, żyjący własnym życiem świat
  • Świetna oprawa dźwiękowa, wspierana przez folkowy zespół Percival
  • Dodatkowa gra karciana gwint
     
  • …spodziewaliśmy się więcej po oprawie wizualnej
Grafika: dobra
Dźwięk:  super
Grywalność:  super

Ocena ogólna:

96%

Odsłon: 29674 Skomentuj artykuł
Komentarze

86

Udostępnij
      1. DanteGamer
        Oceń komentarz:

        6    

        Opublikowano: 2015-05-12 17:22

        Strollował Cię :D

        Skomentuj

        1. auranoir
          Oceń komentarz:

          -3    

          Opublikowano: 2015-05-14 14:54

          Oczywiście, że Pillars jest lepsze...

          Skomentuj

    1. arial_adriano
      Oceń komentarz:

      2    

      Opublikowano: 2015-05-12 18:59

      GOL zatrzymał się gdzieś na 2005 roku czyli dobrą dekadę temu, kiedyś chętnie odwiedzałem, dziś unikam jak mogę. za poradniki do gier i materiały pseudo HD każą płacić abonament, wstyd i hańba a to tylko przykład, jeśli już chcę przeczytać jakąś recenzję to już wolę Eurogamer.pl bo przynajmniej trzymają się tego co ma do powiedzenia Eurogamer.com choć tam też często osobiste upodobania recenzenta biorą górę na obiektywizmem.

      Skomentuj

      1. Yaceek
        Oceń komentarz:

        1    

        Opublikowano: 2015-05-12 19:32

        A Ty wiesz, że te poradniki ktoś musi napisać ? Zdajesz sobie w ogóle sprawę ile pracy trzeba wykonać żeby napisać durny poradnik ? Rozumiem, że autorzy mają siedzieć godzinami pisząc stronę za stroną i publikować je ZA DARMO dla takich królewiczy jak ty ? Może w takim razie ty też będziesz pracował za darmo ? (jeżeli masz tyle lat ale z tego co tu widzę, zaczynam w to wątpić)

        Skomentuj

        1. arial_adriano
          Oceń komentarz:

          1    

          Opublikowano: 2015-05-12 21:57

          podpaliłeś(aś) się jak młody po tym co napisałem, ale najwidoczniej wiesz na ten temat więcej ode mnie skoro tak zaciekle bronisz pracy jaką trzeba włożyć w wykonanie takiego poradnika. ujmę to tak: w gry się gra, a nie przechodzi z poradnikiem, a jeśli już ktoś czuje potrzebę to jest rok 2015 i na YouTube co trzeci gamer wrzuca swój tzw walktrough który jest swojego rodzaju poradnikiem "jak przejść dany etap X" lub "gdzie znaleźć przedmiot Y" i nikt tam nie każe sobie za to płacić choć forma wygodniejsza od pliku PDF. Powtarzam, GOL przestał się rozwijać i obecnie najbardziej kwitnie forum gdzie userzy pytają się gdzie można ściągnąć daną grę.

          Skomentuj

        2. arial_adriano
          Oceń komentarz:

          1    

          Opublikowano: 2015-05-12 22:01

          No i zapomniałem o najważniejszym jestem rocznik 86 chłopczyku i nie stawiam spacji pomiędzy zdaniem a znakiem zapytania - wyczuwam gimbaze ;)

          Skomentuj

          1. Pant C
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2015-05-12 22:54

            Kolega miał na myśli model biznesowy , nic nie wspomniał o tym czy korzysta z poradników, znając BIBKA mogę zapewnić iż brzydzi się on poradnikami tak samo jak kartami ATI AMD .
            Poradniki są dla nietęgich umysłowo ,to moje prywatne zdanie ,

            Skomentuj

          2. arial_adriano
            Oceń komentarz:

            2    

            Opublikowano: 2015-05-12 23:22

            tyle tylko że jak składałem komentarz pod @Yaceek tak jak Ty, a nie pod Tobą, chyba coś nie ogarnąłeś :D

            Skomentuj

          3. arial_adriano
            Oceń komentarz:

            3    

            Opublikowano: 2015-05-12 23:26

            mój komentarz jest w tej samej linii co Twój :) ale dzięki za zminusowanie :D

            Skomentuj

    2. Drift3R
      Oceń komentarz:

      -3    

      Opublikowano: 2015-05-13 00:01

      Ta recenzja o której wspomniałeś jest sama pełna błędów.
      Jest chaotyczna i niespójna - mało wiarygodna.

      Skomentuj

    3. adamgr
      Oceń komentarz:

      -2    

      Opublikowano: 2015-05-13 07:38

      PoE jest dobre dla tych ktorzy mieli 15 lat przerwy w grach.

      Skomentuj

      1. auranoir
        Oceń komentarz:

        1    

        Opublikowano: 2015-05-14 14:55

        albo dla tych którzy używają mózgów.

        Skomentuj

    4. Marucins
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2015-05-14 09:14

      Obecny GOL... to śmiech.

      Czasami zdarza się im racjonalnie podejść do tytuły ale to co pokazują w 95% to porażka.

      Skomentuj

  1. legoras
    Oceń komentarz:

    37    

    Opublikowano: 2015-05-12 16:05

    "…spodziewaliśmy więcej po oprawie wizualnej" No, a jak ktoś w komentarzach napisał że grafika względem trailerów z 2013 roku ma downgrade, to fanboje zminusowali i wyzwali :)

    Skomentuj

    1. qkiz_xt
      Oceń komentarz:

      10    

      Opublikowano: 2015-05-12 16:10

      To jest przedpremierowa wersja gry na PS4- poczekajmy na wersję finalną na PC

      Skomentuj

        1. Maciej Piotrowski
          Oceń komentarz:

          16    

          Opublikowano: 2015-05-12 16:18

          Może wpierw zagraj i obejrzyj świat, a dopiero potem wyrokuj.

          Skomentuj

          1. Maciej Piotrowski
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2015-05-12 16:30

            Ale nie pokazują zbyt wiele, a ta gra jest faktycznie ogromna.

            Skomentuj

          2. stupidisco111
            Oceń komentarz:

            5    

            Opublikowano: 2015-05-12 16:38

            Maćku ,nie warto. To typ człowieka oceniającego cukierka po papierku. Coraz więcej takich . Zresztą - to chyba główna cecha tego nowego pokolenia.
            Ps obejrzyj sobie South Park'a odcinek s18e09 :) Dość trafnie naświetla pewne tendencje.

            Skomentuj

          3. Venegart
            Oceń komentarz:

            -3    

            Opublikowano: 2015-05-12 17:59

            Dragon Age Inkwizycja wybitnej grafiki nie miał, wyglądał dla mnie gorzej niż Wiedźmin 2. Grafika strasznie pastelowa.

            Skomentuj

          4. Venegart
            Oceń komentarz:

            2    

            Opublikowano: 2015-05-12 18:37

            Technicznie grafika była bardzo dobra z tym że dobór kolorów mi nie przypadł do gustu. Natomiast z ocenianiem grafiki Wiedźmina 3 poczekam do momentu aż uruchomię go na moim komputerze. Czasami trzeba poczuć klimat gry by móc w pełni ocenić grafikę.

            Skomentuj

          5. Venegart
            Oceń komentarz:

            1    

            Opublikowano: 2015-05-12 19:52

            Dla mnie grafika jest uzupełnieniem klimatu.
            Jedni oceniają grafikę w taki sposób , a niektórzy w inny.
            Ocenie ją jak zagram.

            Skomentuj

      1. hasati
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2015-05-12 21:14

        Ta na jak na PS4 to nie ma co patrzeć. Ta konsola to działający downgrade wszystkiego :D

        Skomentuj

      2. nfs98
        Oceń komentarz:

        1    

        Opublikowano: 2015-05-18 18:23

        nom poczekaliśmy i co ? widzisz Grafike na pc z trailerów 2k13 ? ja nie :P W sumie to pc od ps4 graficznie sie niczym nie różni biorąc pod uwage tylko FHD. Bo przecież mało jaki komputer uciągnie gre w wyższej rozdzialce na Ultra przy stałym 30 fps tzn komputer taki z 5-6k owszem ale moze 20% graczy ma komputer za 6k polskich złotych :)

        Skomentuj

    2. LuckyNumber8
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2015-05-13 13:50

      http://forums.guru3d.com/showpost.php?p=5068898&postcount=1954

      Ciekawa wypowiedz odnośnie downgrade'u. Pewnie to samo było z W_D

      Skomentuj

      1. LuckyNumber8
        Oceń komentarz:

        2    

        Opublikowano: 2015-05-13 13:59

        http://forums.guru3d.com/showpost.php?p=5069040&postcount=2003

        A tu jeszcze ciekawe zestawienie wersji. Takiego downgrade'u nie było nawet przy Watch Dogs :(. Mimo wszystko gra wciąż wydaje się ciekawa, i dobra na tyle aby kupić za to jest, ale pozostaje niesmak, bo ludzie oczekiwali jakości 2013, a otrzymali w 2015 roku downgrade na miarę lat 2007.

        Skomentuj

        1. AkaRyupl
          Oceń komentarz:

          3    

          Opublikowano: 2015-05-14 02:53

          Wiesz co jest najgorsze? Wymagania. Jakby one jeszcze były takie same lub ciut wyższe jak rekomendowane wymagania Wiedźmina 2 (mówię tu o najniższych) to bym przebolał, a tak ma wymagania prawie jak Assasin Creed:Unity... Mam nadzieję, że chociaż nie będzie jazdy jak z AC:U na sprzęcie od AMD....
          Poza tym - wychodzi, że na konsolach mamy ustawienia low z PCta...

          Skomentuj

    1. Maciej Piotrowski
      Oceń komentarz:

      11    

      Opublikowano: 2015-05-12 16:17

      Jaassne. Jak zwykle - jeśli jest dobrze to od razu pojawiają się komentarze, że producent posmarował.

      My również, podobnie jak inne polskie redakcje, graliśmy na konsoli debugowej. Oznacza to, że udostępniona wersja może miewać problemy, szczególnie że finalna otrzyma zapewne 0-day patcha.

      Minusy zawsze są. Nie ma gry idealnej. Jednak tutaj nie są one jakieś szczególnie irytujące. Ja osobiście nie uświadczyłem na przykład tak potężnych spadków płynności żeby było to uciążliwe.

      A tak BTW - teksty o "smarowaniu" są iście dziecinne.

      Skomentuj

        1. Yaceek
          Oceń komentarz:

          -1    

          Opublikowano: 2015-05-12 17:23

          Przeczytaj chociaż całą recenzję GOL'a. UVi wyszczególnił WSZYSTKO co potrzebujesz. Gdyby nie bugi i niedociągnięcia z wersji recenzenckiej na PS4 (którą dostawali wszyscy tak na marginesie) ocena byłaby wyższa. Możesz być pewien, że na PC ocena ta wzrośnie o jedno oczko jeżeli dla Ciebie to OCENA końcowa jest wyznacznikiem jakości produktu a nie zawarty wcześniej tekst.

          Skomentuj

      1. Maciej Piotrowski
        Oceń komentarz:

        2    

        Opublikowano: 2015-05-12 16:22

        No to zobacz recenzje Gamespot - 10/10, IGN -9,3/10. A nie, sorki - na pewno im teraz taczkami Redzi kasę wożą:)

        Skomentuj

          1. Maciej Piotrowski
            Oceń komentarz:

            -1    

            Opublikowano: 2015-05-12 16:30

            Ale od jakiegoś czasu było wiadome że gra nie będzie wyglądała tak jak pierwszych zwiastunach. Zresztą już przykład Watch_Dogs pokazał jak mocno można rozminąć się pomiędzy pierwszymi zapowiedziami a produktem finalnym.

            Na szczęście przy Wieśku nie ma aż takiej przepaści jak tam. Gra wygląda naprawdę nieźle, i to na Playstation 4. Mam nadzieje że na PC będzie jeszcze lepiej.

            Skomentuj

          2. Maciej Piotrowski
            Oceń komentarz:

            1    

            Opublikowano: 2015-05-12 16:50

            Przepraszam, ale ja tu akurat jestem jak najdalszy od ewentualnego biadolenia nad tym "jak to nas CDP oszukało". W ogóle mam wrażenie że ta cała awantura o downgrade została wszczęta tylko po to aby niektórym portalom kliki nabić.

            Skomentuj

          3. Maciej Piotrowski
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2015-05-12 17:11

            Nie my rozpoczęliśmy tę awanturę. Poszukaj w necie.

            A Mortal będzie w tym tygodniu.

            Skomentuj

    2. JimmyS
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2015-05-12 16:21

      Nie wiem kto kogo smarował, ale Gamespot postawił 10, a to oznacza że zagraniczni recenzenci doceniają grę.

      Skomentuj

      1. legoras
        Oceń komentarz:

        1    

        Opublikowano: 2015-05-12 16:36

        Tia.. A teraz zobaczcie sobie oceny przed premierowe Rome 2: Total Crap. Praktycznie same 90-100...

        Skomentuj

        1. JimmyS
          Oceń komentarz:

          0    

          Opublikowano: 2015-05-12 19:06

          Może masz rację z recenzją gry Total War: Rome 2, ale zauważ że Wiedźmina oceniał Kevin VanOrd. Sugerowałem się recenzjami tego gościa i jestem zadowolony w 90% z tego jak ocenia gry.

          Skomentuj

    3. xsemi
      Oceń komentarz:

      -3    

      Opublikowano: 2015-05-12 16:46

      Ta redaktorzyna z GOL-a dała AC: Bugity 9/10 za stan techniczny gry oraz Watch dogs 8/10 XDDD jego opinia w żadnym stopniu nie jest dla mnie rzetelna, zresztą tak jak twoja polaczku

      Skomentuj

  2. Yaceek
    Oceń komentarz:

    7    

    Opublikowano: 2015-05-12 16:40

    Na screenach widać, że grze na PS4 czegoś brakuje.. jakby cieniowanie zostało kompletnie wyłączone.. albo oświetlenie jest równomierne na wszystkich obiektach. Wygląda to... jak unity na LOW. Źdźbła trawy żywcem wyjęte z xboxa 360. No to ładnie...

    Skomentuj

    1. mr_rzeznik
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2015-05-13 09:34

      Brakuje porządnego cieniowania Ambient Occlusion. Pewnie na konsolach jest jakieś proste SSAO. Możliwe że na pecetach będzie o wiele lepiej. Najczęściej na PC daje się HBAO, które to jest dużo bardziej realistyczne. Niedługo zobaczymy.

      PS. W tej grze najważniejsza jest grywalność i fabuła, a widząc po recenzjach o to się martwić nie trzeba. A "narzekaczom" radzę poczekać i po premierze użyć konkretnych argumentów (a nie tekstu "bo ja na YT widziałem i wiem że będzie kupa").

      Skomentuj

    2. LuckyNumber8
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2015-05-13 16:06

      https://www.youtube.com/watch?v=EkQ_moS4tTg&feature=youtu.be

      Ten filmik pokazuje bardzo dobrze, jakie zmiany zaszły w wersji na PS4. Polecam od razu przełączyć na 3 minutę. Nie ta sama gra

      Skomentuj

  3. kabanosek
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2015-05-12 16:50

    Narzekaliście w innych grach na glicze to macie ;o

    Skomentuj

  4. raznow
    Oceń komentarz:

    5    

    Opublikowano: 2015-05-12 17:00

    Gram teraz w W2 by sobie historie odświeżyć i muszę niestety powiedzieć że W2 przynajmniej u mnie na ustawieniach ULTRA wygląda 20x lepiej niż to co tu pokazujecie. Porównajcie sobie roślinność z W2 do tego co tu jest ;( ręce opadają co to ma być trawa w postacie zwykłej bitmapy w 2015roku SERIO!!!!! Mam wrażenie że zamiast iść do przody ciągle się cofamy ale nie oceniam bo jeszcze nie grałem a do 19 jeszcze trochę zostało. Oby wersja PC prezentowała przynajmniej lepszy poziom niż W2 to wtedy będzie dobrze.

    Skomentuj

    1. Maciej Piotrowski
      Oceń komentarz:

      -1    

      Opublikowano: 2015-05-12 17:24

      Ja również przypominam sobie drugiego Wieśka na PC i jego ograniczenia po kontakcie z W3 strasznie bolą. Szczególnie brak swobody.

      Skomentuj

  5. G0R088
    Oceń komentarz:

    2    

    Opublikowano: 2015-05-12 17:45

    Panie redaktorze/recenzencie zazdroszczę możliwości gry we Wieśka przed czasem. Dzięki za pozytywną i ogólnikową recenzje, za nie zdradzenie dużej ilości szczegółów :). Powiem jedno, nie samą grafiką człowiek żyje, jako fan czekam na finał historii i na spotkanie ze starymi znajomymi z sagi, zaszlachtowanie paru potworów - tych w ludzkiej skórze i nie... :) Pozostaje przebieranie nogami i cierpliwe czekanie na kuriera... Ci co narzekają na grafikę niech wrócą do swojego CODa i BFa i niech nie kupują jak się nie podoba i psują nie radości innym swoim bezpodstawnym pierdzeniem - typu nie wiem, nie grałem, ale wiem lepiej bo widziałem skompresowany filmik na YT.

    Skomentuj

  6. skypan
    Oceń komentarz:

    5    

    Opublikowano: 2015-05-12 17:45

    Grafika jak z komiksu. Jakaś cukierkowata :/

    Skomentuj

    1. skypan
      Oceń komentarz:

      2    

      Opublikowano: 2015-05-12 17:46

      Brakuje jakiegoś klimatu.

      Skomentuj

    2. Next_Gen_1987
      Oceń komentarz:

      2    

      Opublikowano: 2015-05-12 18:10

      Zgadzam się, jakoś tak dziwnie wygląda nawet w porównaniu do tej z TW2 /ultra na PC. Niestety tworzenie takiej gry równocześnie na trzy platformy ma swoje wady.. Pierwsze dwie części były tworzone z myślą o PC co widać było po oprawie jak na tamte czasy. Tutaj grafa wygląda tak jakoś ''plastikowo''. Mam tylko nadzieję, że wersja PC trochę sprawę poprawi, ale na cuda też nie liczę, może ''Enhanced Edition'' za rok to naprawi...
      P.S. Walić grafę! Ponoć fabuła i grywalność biją na głowę Dragon Age 3 czy PoE! ;-)

      Skomentuj

        1. teslae
          Oceń komentarz:

          -1    

          Opublikowano: 2015-05-12 22:55

          true, true...

          Skomentuj

  7. dawid0711
    Oceń komentarz:

    5    

    Opublikowano: 2015-05-12 18:39

    Czemu w tej grze jest tyle GAMMY?? Wyglada to okropnie.

    Skomentuj

    1. mgkiler
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2015-05-12 18:55

      Może dlatego, że to wersja konsolowa.

      Ustawienia gamma pod TV, itp.

      Poczekajmy do wersji na PC.

      Skomentuj

      1. Fraa_Orolo
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2015-05-12 20:01

        Różnica będzie taka że pc dostanie hbao+ + drobne detale które widać tylko na wielkich zoomach.

        Skomentuj

  8. almon
    Oceń komentarz:

    -2    

    Opublikowano: 2015-05-12 19:07

    ps4 i wszystko wiadomo czemu grafika słaba :D

    Skomentuj

  9. almon
    Oceń komentarz:

    -3    

    Opublikowano: 2015-05-12 19:07

    ps4 i wszystko wiadomo czemu grafika słaba :D

    Skomentuj

      1. xsemi
        Oceń komentarz:

        1    

        Opublikowano: 2015-05-12 19:33

        cóż, słabiutką fabułę i pustość świata trzeba czymś nadrobić :)

        Skomentuj

      2. Echnaton
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2015-05-13 10:58

        W3 ma dużo lepszą grafikę gram praktycznie na max detalach w FHD na pc w DAI i jakoś tej super grafiki nie widzę! Lokacje małe świat jakiś ciasny, osady malutkie miast praktycznie brak, lokacje puste, bugów mnóstwo sterowanie na PC to tragedia (chodzi o tryb taktyczny). Sama gra chaotyczna 1 część była najlepsza 3 lepsza od 2 ale niewiele...

        Skomentuj

  10. guziel
    Oceń komentarz:

    4    

    Opublikowano: 2015-05-12 19:22

    grafa strasznie wygląda, może i fabuła będzie świetna ale graficznie jaj nie urywa.

    Skomentuj

    1. Marecki_CLF
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2015-05-17 02:46

      Cieszę się z tej "kiepskiej" grafiki. Jak dla mnie gra i tak wygląda świetnie, a dzięki nieznacznemu pogorszeniu grafiki istnieje szansa, że pogram na moim laptopie w przyzwoitych detalach i przy znośnym FPS.

      Skomentuj

  11. jacek111
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2015-05-12 19:30

    U mnie już zainstalowana z GOG, tylko czekać na premierę, aby ściągnąć ostatni plik. Całość nawet przy ewentualnych brakach technicznych musi być hitem. Sapkowski w sandboxie to ideał RPG. Przy masie infantylnych gier, bez historii, bez barwnych postaci, z nudnymi zadaniami, dialogami które się przeklikuje, wtórnością, Wiedźmin chyba będzie grą z innej bajki. Downgrade grafiki mnie nie wzrusza, jest konieczny aby większość graczy mogła w ogóle pograć. Nie każdy ma gtx 980x2. Grafika to tylko dodatek, za stary jestem aby podniecać się formą, a o treść się tu nie boje. Będzie hit roku, w ramach rpg pewnie dłużej. Jeszcze 7 dni.

    Skomentuj

      1. jacek111
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2015-05-12 20:35

        na razie opcjonalne były języki podstawowe, instalacja zatem po angielsku. mam nadzieję że spolszczenie będzie w dniu premiery

        Skomentuj

          1. jacek111
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2015-05-12 20:59

            rejonizacja jest, a jakże, do wyboru: ang, ger, rus, i jakiś arabski chyba

            Skomentuj

  12. pawlito011
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2015-05-12 19:31

    Fajna kolorowa grafika, ale rzeczywiście, spodziewałem się ładniejszej :) No, ale by sprostać takiemu bumowi jaki jest wokół Wieśka, to potrzeba gry idealnej.

    Skomentuj

    1. Maciej Piotrowski
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2015-05-13 11:05

      A skąd wziąłeś te 13 minut? To ma dotyczyć mapy całego świata?

      Skomentuj

  13. ygdersil
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2015-05-12 20:30

    Mam nadzieję ,że wersja PC będzie wyglądać lepiej

    Skomentuj

    1. krynka
      Oceń komentarz:

      3    

      Opublikowano: 2015-05-13 10:15

      Różnica między 2014 a 2015 jest moim zdaniem niewybaczalna, mam nadzieję, że później wydadzą jakiegoś patcha z lepszą grafiką...

      Skomentuj

      1. Marucins
        Oceń komentarz:

        1    

        Opublikowano: 2015-05-14 09:10

        BUHAHAHA
        W bajki wierzysz?
        Masz powtórkę z rozrywki, dawno Ubi$hit czarował marketingowa gadką ze swoim Watch_Dogs?
        Tu jest tak samo.

        Jak to dobrze że zasada "nie kupuje kota w worku" tyczy się nawet CDPR.

        Skomentuj

  14. Dziabunia
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2015-05-12 22:09

    https://www.youtube.com/watch?v=aiKj3Y5sUTQ :D

    Skomentuj

  15. LuckyNumber8
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2015-05-12 22:39

    Grałem tylko przelotnie w Wiedzmina 2, ale czytając teraz tą recenzję, to masz szczerą chęć zagrać w część 3'ą. Mam jedynie pytanie dla fanów, gdyż nie wiem czy zacząć od razu z część 3'ą, czy lepiej jednak zacząć od pierwszych dwóch?

    Skomentuj

      1. LuckyNumber8
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2015-05-13 13:15

        Tak jak piszesz, zacznę wpierw od części pierwszej. Co chwilę czytam gdzieś o nawiązaniach fabuły wiedzmina 3 do poprzednich części, więc mógłbym nie zrozumieć wielu wątków. A już swoją drogą dobry żarcik :D, faktycznie, w jakości rozwoju grafiki, prezentacja z 2013 powinna być na końcu.

        Skomentuj

  16. hideo
    Oceń komentarz:

    2    

    Opublikowano: 2015-05-13 00:23

    bardzo fajnie, że to właśnie wersja ps4 trafiła do recek na cały świat jako pierwsza :) dzięki dla Sony! jako posiadacz ps4 jestem z tego bardzo zadowolony :) a gra było wiadome, że będzie rewelacyjna, nawet nie śmiałem wątpić po fantastycznym Wiedźminie 2

    Skomentuj

  17. ICE1979
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2015-05-13 02:11

    Jezeli nie jestes fanem sapkowskiego zacznij od 3, jedynke i dwojke obejrzyj sobie najpierw na youtube bo to zupelnie rozne gry. Jezeli lubisz kiedy gra dokladnie prowadzi cie i mozesz isc tylko w jednym wybranym kierunku , lubisz klimat wiedzmina to pewnie 1 i 2 czesc rowniez ci sie spodoba. Jezeli jednak cenisz otwarty swiat to zostaje ci jedynie 3.
    PS zawsze mozesz zaczac od ksiazek.

    Skomentuj

  18. Balrogos
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2015-05-13 03:54

    Rozumiem ze filmik to nagrywany z konsol?

    Skomentuj

    1. Maciej Piotrowski
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2015-05-13 11:06

      No jeśli jedyną udostępnioną nam wersją była konsolowa to tak - to film z konsoli:)

      Skomentuj

    2. Marucins
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2015-05-14 09:16

      PCLol o tym pisał.
      Spokojnie wyjdzie patch pogarszający jakość dla każdej z wersji - CDPR ogłosiło że nie będzie marnowało czasu na dwie wersje gry.
      Wolą zrównać (zaniżyć) poziom do konsol.

      Skomentuj

      1. Maciej Piotrowski
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2015-05-14 22:19

        To co napisali na PCL to akurat niczym nie poparte spekulacje. Ktoś na jakimś forum napisał że jest pracownikiem CDP a wszyscy łykają to jak gęś kluski.

        Jasne że CDP Red mógł nie mieć mocy przerobowych by doszlifować wersje PC, ale ide o zakład że w przyszłym roku (a może i na tegoroczne święta doczekamy się wersji Enhanced). Rockstar wypuszcza edycje pecetowe z dwuletnim poślizgiem, a CDP wydaje wersje Enhanced - tak to już jest:)

        Skomentuj

  19. Powah
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2015-05-13 08:38

    Czy tylko ja mam takie wrażenie że do bani jest oświetlenie i cieniowanie w wersji końcowej gry ? Pomijam fakt że na pokazach E3 Wiesiek wyglądał o niebo lepiej na prezentacji, ale to teraz taka moda (patrz Watch Dogs...).
    Gra sama w sobie bardzo fajna, polecam.

    Skomentuj

  20. kudlaty_true
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2015-05-13 10:43

    A ja się bardzo boję o pecetową wersję gry.
    Redzi nie wypuścili na światło dzienne ANI JEDNEGO filmiku, który by prezentował rozgrywkę przy użyciu klawiatury i myszy.
    Zawsze używali pada. Wszyscy youtubrze i krytycy też.
    Bardzo się o to boję i obawiam się w tym aspekcie małego niewypału.
    Tak jak było ze sterowaniem K+M w dragon age.

    Skomentuj

  21. Dżon Rambo
    Oceń komentarz:

    2    

    Opublikowano: 2015-05-13 12:55

    Dlaczego wszystkie recenzje wideo jakie się ukazały mają gejmpleje z konsol?????

    Skomentuj

    1. skypan
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2015-05-13 15:00

      Bo tylko takie były więc te wszystkie niby recenzje są o kand dupy

      Skomentuj

  22. ICE1979
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2015-05-13 15:26

    Fajnie ze jest "przedpremierowa recenzja" ciekawe czy bedzie tez premierowa recenzja i popremierowa recenzja?

    Skomentuj

  23. Iceman2003
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2015-05-13 16:14

    Wersja PC już gotowa do wysyłki, 3h temu dostałem takie info z cdp.pl :D

    Witaj Iceman2003!
    Z radością zawiadamiamy, że Twoje zamówienie zostało skompletowane i oczekuje na wysyłkę.
    Teraz oczekuj na informację, kiedy będziesz mógł odebrać swoją paczkę.
    Zaloguj się do Twojego konta i wpisz poniższy kod. Dzięki niemu będziesz mógł śledzić losy przesyłki, gdy zostanie wydana z magazynu.


    Dawać mojego wiedźmina :D

    Skomentuj

      1. Iceman2003
        Oceń komentarz:

        -1    

        Opublikowano: 2015-05-13 21:27

        Ale jaki downgrade, downgrade to jest na PS4 i XOne, poczekajcie na wersje PC i potem biadolcie wszyscy :)

        Skomentuj

  24. Marucins
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2015-05-14 09:07

    Wygląda to strasznie.
    Oj zapowiada się powtórka z rozrywki tak jak to było swego czas z Watch_Dogs (konsola vs PC)

    http://gamegpu.ru/images/thumbnails/images/2015/%D0%9C%D0%B0%D0%B9/QcOH0nT-930x1047.jpg
    http://gamegpu.ru/images/thumbnails/images/2015/%D0%9C%D0%B0%D0%B9/gQybtzD-930x1020.jpg
    http://gamegpu.ru/images/2015/%D0%9C%D0%B0%D0%B9/admvLGj.jpg
    http://gamegpu.ru/images/2015/%D0%9C%D0%B0%D0%B9/c4DUx7k.jpg
    http://gamegpu.ru/images/2015/%D0%9C%D0%B0%D0%B9/JjyfctD.jpg
    http://gamegpu.ru/images/2015/%D0%9C%D0%B0%D0%B9/ozAzLD2.jpg
    ...
    http://static.gamespot.com/uploads/original/1525/15257558/2504401-6535952199-ip9VU.gif
    http://i.imgur.com/cWf3DID.png

    A jeśli to się sprawdzi to tylko pogratulować lemingom, którzy dali się nabrać na bajeczki i usilne bronili biznesu Michałka.

    Chcę się mylić, ale screeny pokazane nawet w tej recenzji pokazują jak żałośnie to wygląda.

    Skomentuj

  25. Dunny
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2015-05-14 09:45

    Hmmm ewidentnie brakuje cieni i na maxa podciagnęli gamme plus jasność. Wygląda raczej bardzo słabo. Podejrzewam ,ze na PC dojdą właśnie cienie i lepsze oświetlenie co jakimś cudem będzie zarzynać kompy.

    Skomentuj

  26. hrabin1
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2015-05-14 11:30

    wiejący wiatr, który wygina drzewa, a dym z komina leci do góry i do tego mgiełka...? takie absurdy potrafią dać z liścia po japie, która była już zanurzona w świecie gry...

    Skomentuj

  27. auranoir
    Oceń komentarz:

    -3    

    Opublikowano: 2015-05-14 14:53

    Tępym konsolowym biedakom dziękujemy za pogorszenie grafiki do ich standardów!

    Skomentuj

  28. Luiso
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2015-05-15 10:21

    redakcje, które oceniły grę dały bardzo wysokie noty za grafikę.
    Potwierdza się to, że oglądanie na YT nawet w 1080p a na żywo to dwie zupełnie inne rzeczy. Za wysoka gamma??? Nigdzie o tym nie czytałem. Nie wiadomo jak ocenia XO, ale grafika na ps4 wyszło zadziwiająco dobrze i właśnie oświetlenie, na które tak narzekacie na ps4 zdało egzamin. A to, że trzeba równać do poziomu XO to już zupełnie inna sprawa. Tak ten rynek funkcjonuje.
    Sam czekam oczywiście na wersję na PC bo ta będzie najładniejsza, ale posiadacze konsol przynajmniej ps4 zdecydowanie nie muszą się czuć gorsi. jestem ciekaw jak wypadnie wersja XO w stosunku do PS4 i PC.

    Skomentuj

  29. dezmont
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2015-05-20 20:55

    Sterowanie tak strasznie kuleje w tej grze że mi się odechciewa grać

    Skomentuj

Dodaj komentarz

Przy komentowaniu prosimy o przestrzeganie netykiety i regulaminu.

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany!