Na topie

| 2011-02-09

AMD Brazos - energooszczędne APU

kategoria: procesory

Producenci: AMD

 

Podsumowanie

Redaktorzy benchmark.pl z niejednej fabryki procesory widzieli i naprawdę trudno nas zaskoczyć nowym rozwiązaniem sprzętowym. Firma AMD sprawiła, że na naszych twarzach pojawił się naprawdę szeroki uśmiech. Zacate to bardzo udany sprzęt. Do tej pory wybór w tak energooszczędnym segmencie był ograniczony właściwie tylko do Atoma (przypomnijmy, że jeszcze w tym roku pojawią się nowe wersje tego procesora). VIA próbowała nieśmiało przebić się ze swoimi procesorami Nano, ale ich popularność jest na razie znikoma.

AMD E-350 obok swojego starszego brata Phenoma II

Tym razem AMD doskonale wyczuła koniunkturę i jeśli tylko producenci sprzętu nie zawiodą, Brazos powinno wpasować się w lukę na rynku. Połączenie ceny, energooszczędności i możliwości platformy AMD Brazos sprawia, że jest to  znakomite rozwiązanie. Właśnie - cena. W przypadku tego produktu bardzo istotna cecha. Na przykładzie płyty firmy ASRock wiemy, że ceny na polskim rynku będą - o dziwo - nawet niższe od sugerowanych. O ile producent wycenił swój produkt na bardzo atrakcyjną kwotę 390 zł, to można go już kupić w cenie od 340 do 440 zł. Przetestowane przez nas platformy są na razie nieco droższe, ale i lepiej wyposażone. O ile Asus otrzymał od nas "rozgrzeszenie" z powodu znakomitego wyposażenia, to konstrukcja Sapphire mogłaby być jednak nieco tańsza. Jeśli i w tym przypadku sprzedawcy obniżą sugerowaną cenę, będzie to naprawdę dobry produkt.

Sapphire PURE Fusion Mini E350

APU to doskonały pomysł, ale do tej pory nie było widać by oprogramowanie użytkowe wykorzystujące Stream czy OpenCL było dla AMD imperatywem - co zresztą skrzętnie wykorzystała NVIDIA ze swoim rozwiązaniem CUDA. To się musi zmienić (i wszystko wskazuje na to, że się zmienia), jeśli APU ma pokazać pełnię swoich możłiwości. Firma AMD zaprezentowała już listę oprogramowania, które wykorzystuje Fusion, ale na przykładzie ArcSoft Media Converter 7 (który również znajduje się na tej liście) widać, że jest tu jeszcze sporo do zrobienia.

Gigabyte GA-E350N-USB3 i Asus E35M1-I Deluxe

Co istotne: AMD Zacate E-350 jest w tym momencie najsilniejszym procesorem platformy Brazos, ale AMD nie powiedziało ostatniego słowa jeśli chodzi o procesory do zastosowań mobilnych. Już niedługo czeka nas premiera Llano. Wydawałoby się, że w segmencie laptopów sytuacja jest "pozamiatana" przez Intela i mobilne procesory Sandy Bridge, które praktycznie otworzyły nową epokę wydajności jeśli chodzi o notebooki. Niestety, wpadka z chipsetami oznacza opóźnienia. Czy dzięki temu firma AMD będzie miała czas by zaatakować również segment komputerów przenośnych o większej wydajności? Czas pokaże.

 

   

   Podsumowanie: Asus E35M1-I Deluxe
  plusy:
4 porty USB 3.0 (2 na tylnym panelu)
SATA III
niski pobór energii
EFI BIOS
pasywne i wydajne chłodzenie
Wi-Fi i Bluetooth 3.0
  minusy:
cena

 

Ocena: Asus E35M1-I Deluxe
Jakość wykonania:
bardzo dobra
Dodatkowe wyposażenie:
bardzo dobre
Układ komponentów:
dobry
Ergonomia:
dobra
EFI-BIOS:
bardzo dobry
Wydajność:
dobra
Podkręcanie:
dobre
Chłodzenie: dobre
Oprogramowanie:
zadowalający
Stosunek możliwości/cena:
zadowalający
Ogólna ocena:
Sugerowana cena producenta: 589 zł

   

   Podsumowanie: Sapphire PURE Fusion Mini E350
  plusy:
SATA III i USB 3.0
niewielki pobór energii
cyfrowy wyświetlacz pomocny w identyfikacji błędów
komplet wyjść obrazu
Bluetooth 2.1+EDR
  minusy:
cena
skromny i słyszalny układ chłodzenia

 

Ocena: Sapphire PURE Fusion Mini E350
Jakość wykonania:
dobra
Dodatkowe wyposażenie:
dobre
Układ komponentów:
dobry
Ergonomia:
dobra
BIOS:
zadowalający
Wydajność:
dobra
Podkręcanie:
zadowalające
Chłodzenie: zadowalające
Oprogramowanie:
zadowalające
Stosunek możliwości/cena:
zadowalający
Ogólna ocena:
Sugerowana cena producenta: 509 zł
 

   

   Podsumowanie: Gigabyte GA-E350N-USB3
  plusy:
SATA III i USB 3.0
komplet wyjść obrazu
pełne wyprowadzenie portów audio (6 x minijack i 1 x S/PDIF)
  minusy:
aktywny i średnio wydajny system chłodzenia

 

Ocena: Gigabyte GA-E350N-USB3
Jakość wykonania:
dobra
Dodatkowe wyposażenie:
dobre
Układ komponentów:
dobry
Ergonomia:
dobra
BIOS:
zadowalający
Wydajność:
dobra
Podkręcanie:
zadowalające
Chłodzenie: zadowalające
Oprogramowanie:
zadowalające
Stosunek możliwości/cena:
dobry
Ogólna ocena:
Orientacyjna cena: ok. 450 zł

 

Przeczytaj także:
Intel Sandy Bridge - chipset P67 vs H67 Gigabyte vs MSI: pojedynek płyt z LGA 1366 Intel vs AMD: spotkanie mini-ITX na szczycie

 



odsłon: 311554

Komentarze

(64)

Gakudini

0 + - 2011-02-09 11:59

Za drogo. Płytę z Atomem kopiłem za 200zł daaawno temu. Mimo sympatii do AMD nie zmienię jej. Czarno wróżę konkurencję w kategorii netbooków, może jako słaby notebook z 14" ekranem będzie w dobrej cenie.

_nick_

0 + - 2011-02-09 12:01

Słabe OC tego Zacate, ja Atoma D510 podkręciłem do 2,1 GHz, a pewnie poszłoby więcej gdyby nie pamięci. Wtedy (pomijając wydajność grafiki) Atom jest lepszy :)

tazik21

1 + - 2011-02-09 12:05

co niezmnienia faktu, że atom jest przegrany

_nick_

0 + - 2011-02-09 12:10

To zależy, jeśli chodzi o kompa do domu/netbooka to się zgadzam, ale jeśli chodzi o mini-serwer to nie :)

Fourth Illusion

0 + - 2011-02-09 12:14

ale podnosisz napiecia a tutaj wyraznie mowa ze napiec nie zmieniali

_nick_

0 + - 2011-02-09 12:16

Bez zmiany napięcia mam 2,0 GHz ;)

Fourth Illusion

0 + - 2011-02-09 12:39

na n160 na 2.0 sie podnosza napiecia zapodaj screeny czy c isie napiecie nie zmienia z jakims benchmarkiem w tle madralo

Fourth Illusion

0 + - 2011-02-09 12:39

n260*

_nick_

0 + - 2011-02-09 13:29

Napięcie jest ustawiane na sztywno, a N260 to jednak trochę inny proc (D510 ma np. wbudowaną grafikę).

Tu mój wynik na 2,1:
http://benchit.pl/rankingi/overclocking/cpu/Intel+Atom+D510

Mam dostępne jedynie aplikacje linuksowe na Atomie, bo od dawna stoi na nim serwer. Jak znasz aplikację co podaje aktualne napięcie dla linucha to podaj nazwę, bo chętnie bym sprawdził ;)

Fourth Illusion

0 + - 2011-02-09 13:48

hehe nie znam niestety nie siedzie w linuxach niestety nie mam czasu na zabawe ;)

a swoja droga jestem ciekaw extreme oc tego zacate :D np z azocikiem 3 4 ghz ? jestem ciekaw jakie by byly jego wyniki zegar w zegar z x4 phenomem II 955 albo x2 555

hideo

0 + - 2011-02-09 12:28

ciekawy art, małe niedopatrzenie chyba - nvidia "the way it's meant to be played" (autor zjadł 2 pierwsze słowa? ;), amd apu bardzo udane imho lepsze od intela z ionem2 :)

Marcin Jaskólski

0 + - 2011-02-09 12:31

oj tam, oj tam ;)

dysan112

-2 + - 2011-02-09 12:29

a ja bez zmiany napięcia mam 3GHz na atomie :)

Viperus

0 + - 2011-02-09 12:32

szkoda że niema porównania do athlona x2 3600, ten e350 będzie od niego szybszy ?

Kamecha

0 + - 2011-02-09 12:56

czy ktoś wie kiedy producenci łaskawie wprowadzą te płyty do sklepów?

Marcin Jaskólski

0 + - 2011-02-09 13:54

Wedle Asusa ich płytka będzie w sprzedaży jeszcze tym miesiącu

snakeplissken

0 + - 2011-02-09 13:01

Wszystko cacy ale najbardziej rozwalił mnie tekst: "Brak technologii HT odbija się na wydajności Pentiuma" autor chyba zapomniał że kiedyś wszystkie procesory były uno-rdzeniowe i nikt na to nie narzekał, potem wyszedł "wielki" P4 z jego HT i zaczęły sie wielkie ochy i achy jak to niby o wiele lepiej pracuje się na sytemie. Skończcie z tym jakby to była najważniejsza część procesora

Marcin Jaskólski

0 + - 2011-02-09 13:06

Porównaj wydajność Core i3 z HT i Pentium bez HT - choćby w testach Sandra.

snakeplissken

0 + - 2011-02-09 13:11

wiem że jest wydajniejszy z HT ale autor to tak napisał jakby cały świat od tego zależał

Marcin Jaskólski

0 + - 2011-02-09 13:28

Faktycznie, cały artykuł oparłem na tym stwierdzeniu ;)

lesiux

0 + - 2011-02-09 13:11

Testowane płyty posiadają port pci-ex. Jaką kartę graficzną można tam wsadzić patrząc na rozmiary i aby procesor jej nie ograniczał?

Marcin Jaskólski

0 + - 2011-02-09 13:17

Elektrycznie jest to x4...

Promilus

0 + - 2011-02-09 13:56

HD2400 pro ;) Nie, żartuje, ale proc ogranicza już swoją własną integrę to czego oczekujesz.

jewgienij

0 + - 2011-02-09 13:36

Dobry patent z ta dziurawa blacha. Calego kompa mozna przykrecic do tylnej sciany monitora!!

Promilus

0 + - 2011-02-09 13:57

Ciekawe ile po podniesieniu napięcia zacate wyciąga. 2.4GHz na rdzeniu CPU byłoby fajne. Ok. 2GHz i już by nie ograniczał IGP.

lesiux

0 + - 2011-02-09 14:22

w takim razie po co ten port?

Marcin Jaskólski

0 + - 2011-02-09 14:46

Kartę podłączysz. Która jednak karta zaoferuje Ci moc zauważalnie większą od integry i równocześnie nie będzie mocno spowalniana przez port x4... to wypadałoby sprawdzić w praktyce, a nie chciałbym gdybać.

19arek93

0 + - 2011-02-09 15:01

Można wsadzić jakiegoś potwora SSD. ;)
Lub jakiś kontroler.

kbm87

0 + - 2011-02-09 14:27

nie można by jakoś zatrzymać tego wentylatorka w zasilaczu? :p

Marcin Jaskólski

0 + - 2011-02-09 14:48

Zatrzymać nie problem, ale raczej producent zasilacza tego nie przewidział ;)

RV6x6

0 + - 2011-02-09 14:46

Jestem wrecz zdziwiony ale recenzja jest nawet udana :) .Brakuje mi tylko wynikow w grach po oc i cpu i gpu.
A takze wrazen z uzytkownia i wydajnosci w zadaniach niewykorzystujacych wielu rdzeni/watkow.
No i moze wiekszej ilosci testow wydajnosci w czyms mniej syntetycznym ;-).
Przyklady:
http://images.anandtech.com/graphs/intelpinetrail_122009194423/35251.png
http://images.anandtech.com/graphs/intelpinetrail_122009194423/35252.png
http://images.anandtech.com/graphs/intelpinetrail_122009194423/30342.png

Promilus

0 + - 2011-02-09 15:36

Przydałyby się testy w OpenCLu np. najnowszy SmallLuxGPU (SLG). Jest tam możliwość odpalenia na CPU+GPU i na GPU only.

Marcin Jaskólski

0 + - 2011-02-09 21:36

Poczekamy na oficjalne stery (ze wsparciem OpenCL) i sprawdzimy to przy okazji testów kolejnych płyt Brazos

Promilus

0 + - 2011-02-10 00:12

Oficjalne stery? Rozumiem, że chodzi o stery z APP. Równie dobrze można by sprawdzić obecne stery z APP SDK które ma niby obsługiwać w pełni zarówno caymany jak i właśnie APU. Catalyst APP Drivers zawierają w sobie również SDK tylko w ciutkę starszej wersji.

Marcin Jaskólski

0 + - 2011-02-10 01:15

Sprawdzałem, wedle GPU-Z wsparcia dla OpenCL brak.

Promilus

0 + - 2011-02-10 08:25

GPU-Z często to pokazuje gdy support w praktyce jest, zobacz GPU Caps Viewer i jego demka.

suntzu

0 + - 2011-02-10 17:07

Jest wpsarcie dla OpenCL, błąd w GPU-Z. GPUCAPS czy tak pokazuje np. poprawnie.

Jednak u AMD opencl jeszcze kuleje. Całe OpenCL jeszcze kuleje nie ma dobrych kompilatorów.

Paweł Maziarz

0 + - 2011-02-09 15:42

Fajny artykuł, ale trochę szkoda, że do redakcji nie zawitał ASRock (wiem, że to nie wina redakcji). Na plus zaliczam:
- wyniki z 3DMarka 2006, choć przydały by się też z 3DMarka Vantage w trybie Performance
- autorskie zdjęcia płyt - nie te pospolite z informacji prasowej
- nareszcie zdjęty układ chłodzenia

Marcin Jaskólski

0 + - 2011-02-09 21:41

Zdaje się już Kamil pisał, że ze zdejmowaniem chłodzenia czasem jest problem. Niektórzy vendorzy na dźwięk słów "rozkęcić" czy "zdjąć chłodzenie" dostają drgawek ;) Zwłaszcza jeśli mają tylko kilka sztuk sampli. Albo jedną sztukę, co też czasami się zdarza z nowym, czy przedpremierowym sprzętem.

Paweł Maziarz

0 + - 2011-02-10 06:58

No tak - vendorzy olewają Polskę ;/ W takich Stanach Zjednoczonych lub Niemczech to pewnie na kraj jest więcej sampli i mogą rozbierać sprzęt, dzięki czemu recenzje są trochę ciekawsze. Albo po prostu vendorzy nie mają zaufania do polskich recenzentów i myślą, że rozbierają oni np. grafy łomem ;)

PS. z zasilaczami jest podobnie?

Marcin Jaskólski

0 + - 2011-02-10 11:43

Wiesz, że nie wiem. Jakoś nigdy nie miałem ciągot do rozkręcania zasilaczy ;)

Kamecha

0 + - 2011-02-10 10:41

"- wyniki z 3DMarka 2006, choć przydały by się też z 3DMarka Vantage w trybie Performance"

a może jeszcze crysisa w trybie ultra? To słaba grafika więc nie wiem po co komu testy z Vantage, poza tym ten benchmark jest do bani

Kamecha

0 + - 2011-02-09 16:07

hmm, skąpiec pokazuje, że ASRock E350M1 można kupić już za 350 zł. Dla mnie bomba.

Piotr M

0 + - 2011-02-09 16:10

Czy tylko ja odnosze wrazenie, ze jednokanalowy kontroler pamieci ogranicza procesor i grafike?

Kamecha

0 + - 2011-02-09 16:19

myślę, że przy takich zegarach CPU nie robi to raczej różnicy

Gulczkwas1

0 + - 2011-02-09 16:50

obie produkcje są do bani i wogule nie widzę tego sensu, marnowania pieniędzy - chyba że z nudów...

Shadov

0 + - 2011-02-09 16:57

Jesli na masz potrzeby na energooszczedny, latwo przenosny sprzet to po co w ogole komentujesz?

AMD Brazos to nowa klasa w tego typu rozwiazaniach i teraz Intel bedzie musial gonic ze swoim Atomem.

Ponury

0 + - 2011-02-09 17:24

Na szczęście istnieje AsRock i ceny tego maleństwa już są za 350-360
Viva la AsRock E350M1 !!!

amonet

0 + - 2011-02-09 20:37

Jak dla mnie to jest świetna rzecz takie plyty ITX.

Planuję postawić HTPC właśnie na takim czymś ale dodatkowo chcę kupić jeszcze jedną (najbardziej pasuje ASROCk E350M1) posiadającą min 4 SATA i zbudować sobie w szafie NAS na 4 dyskach. wszystko małym kosztem i w dodatku mało prądu bierze.

Pozdrawiam.

Curinga

0 + - 2011-02-10 08:22

Ja już chciałem zamawiać tego ślicznego, pasywnego asusa, by ustawić HTPC + NAS, ale moją krew w żyłach zmroziła informacja o BRAKU RAID!!! Niestety będę musiał pomyśleć nad innym rozwiązaniem, ale szkoda... wielka szkoda, bo ta płyta jest wprost idealna... :)

Yorus Pierwszy

0 + - 2011-02-10 08:21

przeglądałem na szybkiego i zauważyłem dysk ssd, albo coś przeoczyłem, albo są potrzebne testy na tradycyjny dysk

Marcin Jaskólski

0 + - 2011-02-10 11:42

W testach wziął udział 2,5 calowy Seagate Momentus XT, to nie SSD tylko hybryda.

Alart

0 + - 2011-02-10 15:41

Fajny art.
Co za obrazek na końcu ten brązowy z napisem AMD?

Marcin Jaskólski

0 + - 2011-02-10 16:57

Mam nadzieję, że AMD mnie nie zje, jeśli się przyznam, że to odrobinę przerobiony obrazek z filmu AMD Fusion - Sand Art Performance

Bany_krk

0 + - 2011-02-10 16:38

wystarczy wypuścić płytę z socketem pod mobilne procki Intela i taki 10W lub 17W proc po prostu zje wszystkie Atomy, Zacate i inne cuda

Sławekpl

0 + - 2011-02-11 23:22

czy nikt już nic nie czyta na innych portalach...
wejdź na strony producentów między innymi ECS, Aopen nawet Tayan robi serwerowe płyty pod mobilne procki Intela

redlum

0 + - 2011-02-11 22:35

czy te płyty mają HDMI 1.4?

Sławekpl

0 + - 2011-02-11 23:20

świetna recenzja, dokładna i tłumacząca wszystkie niuanse
BRAWO macie ode mnie 5 punktów i kredki :)

troszkę zaskoczony jestem problemami Gigabyte, być może trzeba poczekać na kolejne rewizje 2.1 np :)
płytka chłodzona pasywnie wygląda obiecująco, tylko ta nazwa (A... coś tam) u mnie ją dyskwalifikuje :P
mam nadzieję, że nastąpi w najbliższym czasie wysyp różnych ciekawych rozwiązań bazujących na tej platformie :)

Marcin Jaskólski

0 + - 2011-02-12 12:08

Jak dajesz kredki to dorzuć do nich piórnik ;) Dzięki.

Sławekpl

0 + - 2011-02-14 08:31

to następnym razem, na razie trzymaj luzem w szufladzie albo kubku :)))

Piotr Cyrek

0 + - 2011-05-04 19:23

Ja dorzucam gumki. A co tam. Poużywaj sobie :-p

rom123

0 + - 2011-06-01 12:38

witam
mam pytanie z innej beczki...odrazu przepraszam za swoja niewiedze na temat sprzetu komputerowego .....jestem szczesliwym posiadaczem laptopa firmy dell .... chcialem sprawdzic jego wydajnosc wiec zapuscilem 3dmark2003 program sie laduje przechodzi pierwszy test --ten z samolotami - po czym sie wylacza i wywala blad .. mam windows7 home premium 64bit --probowalem wlaczyc 3dmark w trybie zgodnosci z winxp ale ten sam problem
pod szczegolami problemu mam cos takiego----dla mnie magia

Problem signature:
Problem Event Name: APPCRASH
Application Name: 3DMark03.exe
Application Version: 3.2.0.0
Application Timestamp: 3ea636d8
Fault Module Name: SI3.dll
Fault Module Version: 0.0.0.0
Fault Module Timestamp: 3ea5325c
Exception Code: c0000005
Exception Offset: 00022936
OS Version: 6.1.7600.2.0.0.768.3
Locale ID: 2057
Additional Information 1: b449
Additional Information 2: b449eefd410cf6368b840cad7390d560
Additional Information 3: 9d9a
Additional Information 4: 9d9a80927304678a858fa1dc56a9f68c


jakies sugestie jjak zmusic go do dzialania?

probowalem uruchomic program jako administratir --to samo.... a zeby bylo dziwne to sciagnelem 3dmark2000 i on dziala
dzieki za wszelkie info


Marcin Jaskólski

0 + - 2011-06-04 22:23

O ile dobrze pamiętam to był dość "popularny" błąd związany z 3D Markiem 2003. Futuremark miał to załatać, ale nie pamiętam jak się to skończyło. Onegdaj niektóre antywirusy gryzły się z 2003 np. Norton.

arteek84

0 + - 2011-09-17 15:49

Witam. Fajny artykuł. Mam pytanie. Testowaliście sprzęt więc zapytam dokładnie o chłodzenie na Asus E35M1-I Deluxe. Napisaliście, że jest ono wydajne ale czy naprawdę dobrze odprowadza ciepło? Czytałem inny art tyle, że o atomie na asusie z podobnym chłodzeniem i podobno tego radiatora nie dało się dotknąć a ten wygląda łudząco podobnie. Kolejne pytanie to jak zachowuje się w systemie Windows 7? Czy jest jakiś dyskomfort w poruszaniu się po samym systemie? Proste odpalanie folderów ze zdjęciami, włączanie zdjęć, programów, filmów czy muzyki? Posiadam w tej chwili Athlona II 250 na płycie gigabyte z 4gb ram i chciałbym się przesiąść na te testowane cudeńko. czy odczuje dużą różnicę jeśli chodzi o sam system? Bardzo proszę o odpowiedź Marcinie bo chciałbym ją jak najszybciej nabyć. Pozdrawiam

 
zgłoś naruszenie netykiety lub złe
zachowanie

Polecamy
Polecane klawiatury. TOP 10 - maj 2016
Szukasz najlepszej klawiatury? W TOP 10 polecamy wyróżniające się lub ...
kategoria: klawiatury producent: A4Tech Ocena: - 12
Samsung Galaxy S4 mini - sukces w mniejszej skali?
S4 mini ma wielkość zbliżoną do S2, ale wydajnościowo konkurować może z ...
kategoria: producent: - Ocena: - 34
Nokia Lumia 520: jak tani może być dobry Windows Phone 8?
Najnowszy budżetowy smartfon Nokii sprzedaje się jak ciepłe bułeczki. ...
kategoria: smartfony, telefony producent: Nokia Ocena: 13 28
LG Swift G: gdyby przy tworzeniu Nexusa 4 nie maczało rąk Google
Niepozorny na pierwszy rzut oka smartfon, Nexus 4 tak jak widzi go LG, który ...
kategoria: smartfony, telefony producent: LG Ocena: 9 16
Grid 2 – optymalne karty graficzne i recenzja gry
Świetna oprawa audiowizualna i rozgrywka bardziej w klimatach arcade niż ...
kategoria: gry producent: Codemasters Ocena: 6 57