| 2012-04-23

Ivy Bridge - premiera i test

kategoria: procesory

Producenci: Intel

 

Podsumowanie

Co otrzymujemy wraz z nową platformą Intela (procesory + układy logiki)?

  • większą wydajność i energooszczędność (22-nanometrowy proces technologiczny)
  • szereg technologii usprawniających pracę dysków oraz aktualizacje (Smart Response, Smart Connect i Rapid Start)
  • wydajniejszą i bardziej nowoczesną zintegrowaną grafikę (obsługa DX11, OpenCL 1.1 oraz OpenGL 3.1)
  • ulepszone technologie związane z przetwarzaniem i przesyłaniem treści multimedialnych (QuickSync, Insider, Wireless Display, InThru 3D i HD Video Conferencing)
  • obsługa HDMI 1.4a i trzech niezależnych wyświetlaczy
  • ulepszone technologie zarządzania sprzętem i bezpieczeństwa (m.in. 2012 vPro)
  • nowoczesne wersje interfejsów PCIe (3.0), SATA III, USB 3.0 (kontroler zintegrowany z chipsetem) i wsparcie dla wielu technologii bezprzewodowych

Co ze starymi chipsetami? Obsługę Ivy (pod warunkiem aktualizacji BIOS/EFI) zapewnią chipsety H61, H67, P67 i Z68. Takiej możliwości zabraknie przy użyciu Q65, Q67 i B65.

Ivy Bridge

Jakie wrażenie zrobił na nas flagowy model trzeciej generacji procesorów Core? Wiele spośród informacji dotyczących nowych procesorów dawno wyciekło już do sieci. Wiadomo było, czego się mniej więcej spodziewać, więc wielkich zaskoczeń nie ma. Pomimo tego, że zgodnie z zapowiedziami Ivy Bridge mają bardziej wydajną grafikę, są nieco wydajniejsze, bardziej energooszczędne i wyposażone w kilka nowych "ficzerów", zawsze pozostaje pewien niedosyt. Czy posiadacze topowych modeli Sandy Bridge mają powód, żeby wymienić swoje procesory na Ivy Bridge? Na pewno nie, jeśli istotna jest dla nich przede wszystkim kwestia wydajności rdzeni procesora. Ta zmieniła się (na korzyść) w dość niewielkim stopniu. Jeśli jednak zamierzają wykorzystywać zintegrowaną grafikę, czy korzystać z nowości, które przynosi nowa platforma Intela, mogą na poważnie pomyśleć o nowych układach. Nie bez znaczenia jest też kwestia energooszczędności nowego procesora - zwłaszcza pod obciążeniem.

Osoby, które miały nadzieję, że 22-nanometrowy proces produkcyjny przyniesie przełom w podkręcaniu zapewne są nieco zawiedzione. Przypominamy jednak, że testowaliśmy próbki inżynieryjne, a nie sklepowe wersje procesorów, więc w tej kwestii również może sie dużo zmienić. Jeśli chodzi o zintegrowaną grafikę, to Intel HD 4000 w niektórych przypadkach potrafi dogonić topowe Llano, ale w innych pozostaje w tyle (wydajność DX11). Tymczasem na horyzoncie majaczą już AMD Trinity. Na pewno jednak dla wielu osób takie możliwości "integry", jakie oferuje Intel, będą w zupełności wystarczające.

Core i7 3770K to bez dwóch zdań bardzo dobry układ, ale z pewnością nie jest przełomowy. Intel ulepszył architekturę Sandy Bridge i dokonał kilku istotnych modyfikacji. W tym segmencie i w tej cenie (miejmy nadzieję, że podatek od nowości nie okaże się zbyt wysoki) nic lepszego na rynku nie znajdziecie.

 

  Ocena: Intel Core i7 3770K
  plusy:
bardzo dobry stosunek ceny do możliwości
22-nm i tranzystory TriGate
świetna wydajność w średnim segmencie
kontroler PCIe 3.0
szybsza zintegrowana grafika
energooszczędność
  minusy:
wysokie temperatury rdzeni procesora przy podkręcaniu
Orientacyjna cena w dniu publikacji testu: ok. 1300

 



odsłon: 408161

Komentarze

(204)

Samarytanin

15 + - 2012-04-23 18:01

No proszę. Równo 18:00 i mamy test na każdym portalu internetowym :)

Rakieta1

-4 + - 2012-04-23 18:07

Kiepski sposób na reklamę. Zastraszyli redakcje NDA i myślą że są fajni, skoro pokażą że umieją trzymać w ryzach testerów. Po cholere musiałem czekać do 18.00?

Lightning

2 + - 2012-04-23 18:24

Gdyby tego nie zrobili to potem mogliby mieć problemy - być może Intel nie chciałby ponownie wysłać do nich procesorów.

Rakieta1

9 + - 2012-04-23 18:34

Ale to wymysł Intela. Redakcja musiała się podporządkować, ale skoro premiera 23 kwiecień to po co jeszcze każą czekać, skoro wielkiego szoku nie było - to nie jest skok na miarę z Core 2 Duo czy pierwszych Core i7 1366

kamaleon

5 + - 2012-04-23 19:21

NDA to calkowita normalnosc, przy grafikach czy procesorach, niezaleznie od producenta.

Kolejna rzecz ktorej widze nie ogarniasz to to, ze premiera ma byc rownoczesnie o tej samej godzinie na calym swiecie, dlatego u jednych jest juz 23 kwietnia, a u innych jeszcze 22. Teraz rozumiesz jaka przewage mialy by europejskie serwisy nad amerkanskimi? Amerykanie musieli by kilka godzin wczesniej buszowac po "naszym" internecie.
Dlatego moim zdaniem fair jest ustalanie jednego globalnego czasu premiery.

Marcin Jaskólski

0 + - 2012-04-24 12:30

Tak jak pisze kamaleon, NDA to nie żaden cyrograf, przez podpisanie którego redaktorzy sprzedają swoje dusze, ale umowa, by nie publikować wyników PRZED oficjalną premierą.

Intel daje nam jako jednym z pierwszych sprzęt do testów, zapewnia wsparcie i mówi: "Róbta co chceta, ale nie róbcie nam siary i publikujcie wyniki PO oficjalnej premierze".

rahimpfk

1 + - 2012-04-25 20:32

juz to widze jak ktos z "US and A" szuka w EU procka bo premiera u niego dzien pozniej....

leming

9 + - 2012-04-23 19:59

Rakieta, czy to przypadkiem nie chodzi o to, że musiałeś cały dzień być online, żeby zdążyć zatrollować jako jeden z pierwszych, a na swoje nieszczęście nie doczytałeś o której godzinie odbędzie się premiera??

mierniko

1 + - 2012-05-09 17:16

Dla tych, którzy chcą zobaczyć porównanie wyników 3770K z 2600K w większej liczbie gier (z kilku serwisów) zapraszam do:

(..)

pomidor

-46 + - 2012-04-23 18:01

Komentarz zakopany przez użytkowników pokaż

Samarytanin

10 + - 2012-04-23 18:02

Bujaj się trolu.

Samarytanin

18 + - 2012-04-23 18:03

18:01 a ty już skomentowałeś artykuł 15 stronicowy podsumowując wszystko.

To wystarczający powód byś dostał Bana.

pomidor

-39 + - 2012-04-23 18:10

Komentarz zakopany przez użytkowników pokaż

ciasteczkowy potwór

0 + - 2012-04-23 18:14

akurat według mnie ketchup ma racje :] amd nie dawno wbiło się na 32 nm z fx'ami a tutaj już 22 nm, intel znów krok do przodu. Tak, 15 stronicowy artykuł, z samymi screenami :/ pomyśl trochę. Czepiasz się że już skomentował 15 stronicowy artykuł a kto o równo o 18.01 jako pierwszy dodał komentarz? Ty też powinieneś dostać bana za obrażanie -,-

Samarytanin

5 + - 2012-04-23 19:33

Akurat ty jesteś drugi do odstrzału za te trolowanie w komentarzach więc się nie udzielaj. 15 stron artykułu w 1 minute oznacza że nawet zdania nie przeczytał. Ja nie wiem co te trole mają do Siebie, że się tak bronicie.

ciasteczkowy potwór

-8 + - 2012-04-23 19:41

1. ale nie obrażam nikogo a ty tak -,-
2. zapraszam do okulisty... kto napisał pierwszy komentarz?

Samarytanin

2 + - 2012-04-23 19:44

Nie wiem czy dostrzegłeś sokole oko, ale ja nie komentowałem testu a kolega wyżej zdążył już wszystko podsumować. Wypatrywałem trola i wypatrzyłem :) To tylko potwierdza fakt, że nim jest.

Rakieta1

0 + - 2012-04-23 18:11

Mimo że ostatnie "wynalazki" AMD nie robią na mnie dobrego wrażenia, to słowo "krok" jest trochę zbyt mocne, skoro układu graficznego 75% nabywców nie wykorzysta, zaś CPU odnotowuję momentami wzrost wydajności na poziomie zaledwie 2%.

klosz007

0 + - 2012-04-25 13:36

Jest to krok ale technologiczny ale nie wydajnościowy. Wychodzi na to, że pierwsza wersja technologii 22nm nie jest super-energooszczędna i zegarów nie dało się bardzo podnieść a przy tej samej architekturze i tych samych zegarach ciężko się spodziewać zasadniczego wzrostu wydajności względem SB.

Pozostaje mieć nadzieję, że kolejne rewizje i modele IB będą korzystać z coraz bardziej dopracowanego procesu technologicznego 22nm i TDP będzie spadać a zegary wzrastać.

Sn1PeR

7 + - 2012-04-23 18:05

Jeśli ktoś ma SB to zmiana nie opłacalna, ale jeśli ktoś planuje zakup warto rozważyć, chyba że SB będą tańsze, na co mam nadzieję. Czekamy na rekordy OC i midi-end.

klosz007

0 + - 2012-04-25 13:28

Raczej nie bo skoro IB jest droższe nieznacznie, lepsze prawie wcale to raczej nie pojawi się wysyp używek SB bo jaki sens wymieniać ?
Intel też cen SB nie obniży - będzie po staremu tj. wycofa je ze sprzedaży i zostanie IB które po jakimś czasie odrobinę stanieje zrówna się obecną ceną SB.
Nie mają żadnej presji na obniżki bo AMD nie ma nic konkurencyjnego wydajnościowo (mówię o i7).

Rakieta1

7 + - 2012-04-23 18:06

Wzrost wydajnośći CPU i tak mało kto odczuję.

Ale wrażenie i tak lepsze niż po październikowym "debiucie" bulldozera. Oj, AMD poprzedniej poprzeczki nie przeskoczyła , ma zaległość bo nie pokonali SB, a teraz mają pokonać IB. Ciężko będzie dla AMD...

po cholere dodają grafikę, skoro do gier i tak sie nie nadaje. Mogliby dac taką grafike tylko do mobilnych i slabszych modeli.

ciasteczkowy potwór

6 + - 2012-04-23 18:16

dokładnie :/ mogli by dodać ten szrot zwany integrą tylko do middle-end i low-end :/

klosz007

0 + - 2012-04-25 13:31

Coś mi się swego czasu obiło o uszy, że IB ma mieć wersje bez zintegrowanej grafiki. Tylko jaki sens dla Intela - musieli by je sprzedawać taniej.

Rakieta1

1 + - 2012-04-23 18:16

Pytanie do ekspertów: czy wersje energooszczędne 3770S i 3770T ukażą się w Polsce? 2600S na próżno szukać w Polsce.

Marcin Jaskólski

4 + - 2012-04-23 20:22

Teoretycznie: tak. W praktyce może być różnie, bowiem takie wersje procesorów po prostu nie cieszą się w naszym kraju dużym powodzeniem.

R2rrO

-2 + - 2012-04-24 04:12

Oj, bo wszyscy "opętani cyframi" sami nie wiedząc dlaczego, kupują wersje "K" ;) A pozostali normalne.

A tak teraz na serio: Czy BMK postara się o jakieś egzemplarze ? Przeprowadzi testy ? Być może dzięki temu zachęci do kupna, nieświadomych rodaków ? ;)

Bany_krk

0 + - 2012-04-24 15:52

xbitlabs zawsze robi takie testy

Mat87

-2 + - 2012-04-23 18:39

Dla takich gimbów grajacych w gierki jak ty.. i tak za dużo dodali.

Rakieta1

-1 + - 2012-04-23 18:43

Ot chodzi gimbie że ja nie gram w gry. W płycie głównej mogliby integrować grafiki i nie dodawać gówna do procesora.

ciasteczkowy potwór

2 + - 2012-04-23 20:48

mogli by w to miejsce jeszcze ze 2 rdzenie dopakować

R2rrO

-1 + - 2012-04-24 04:15

Eeee tam, od razu z dziesięć! Nie ważne po co, ale liczy się ilość - prawda?

ciasteczkowy potwór

0 + - 2012-04-24 14:32

a nie :/ na pewno coś się znajdzie do roboty by procka czymś zająć i nie nie chodzi mi o occt :)

Aerious

3 + - 2012-04-23 19:12

1. Jak któregoś dnia padnie Ci dedykowana grafa i przez tydzień nie będziesz mógł nawet plików zgrać z kompa to docenisz posiadanie back-upa w postaci integry.

2. Nawet jeśli nie grasz w gry, to jakieś GPU potrzebujesz a rozwiązanie GPU + CPU na jednym kawałku krzemu jest po prostu tańsze niż 2 oddzielne układy. Na tyle tanie, że można dawać zintegrowana grafikę każdemu, nawet jeżeli nie jest mu niezbędna.

3. W ten sposób firma skutecznie zabezpiecza się przed łączeniem CPU Intela ze zintegrowanym GPU innych firm (bo po co, skoro temu kto byłby zainteresowany GPU na płycie i tak wystarczy to intelowskie?) i zgarnia zyski i ze sprzedaży CPU i ze sprzedaży GPU.

Szymon331

0 + - 2012-04-23 19:34

Ja właśnie tylko dlatego nie jadę po Intelu za tą Integrę. Jakby szlag trafił kartę graficzną PCI-E to zawsze można przesiedzieć na tym szrocie w procesorze, do pracy ujdzie.

mutissj

-1 + - 2012-04-24 02:05

już wole z szafy wyciągnąć 8600GT :d

SoundsGreat

0 + - 2012-04-24 20:43

Tia, jak by jeszcze tej integry można było użyć na każdym chipsecie :P

SoundsGreat

0 + - 2012-04-24 20:43

Tia, jak by jeszcze tej integry można było użyć na każdym chipsecie :P

Ethreivis

0 + - 2012-04-24 22:36

Akurat integra się przydaję gdy masz awarię GPU. Wtedy możesz na niej przeglądać neta, oglądać filmy, a to spora dogodność w porównaniu do miesięcznego (czas realizacji gwarancji) braku kompa.

tarrok111

4 + - 2012-04-23 18:15

Po 3 latach przesiadka z netachelma nadal nie jest opłacalna.
Może haswell coś zmieni??

Rakieta1

3 + - 2012-04-23 18:23

I długo nie będzie. Po pierwsze Nehalem Quad to bardzo dobry procesor jeszcze przez długi czas będzie do wszystkiego starczał. Ogólnie nie należy myśleć o przesiadce z quada na quada czy z duala na duala, ale np. z duala na hexa[6rdzeni]. Oczywiście pomijając obecne rozwiązania AMD, które raczej nie można brać pod uwage mając nawet staruszka Core 2 Duo, bo może się okazać że w aplikacjach jednordzeniowych nastąpi niewielki spadek wydajności. Ja swojego Ph II X2 wymienie na 6-cio rdzeniowca. Inaczej to kiepski interes.

saddam

1 + - 2012-04-23 21:09

Mam w pracy xeony westmere-ep oraz SB-e i musze przyznac, ze nahalem dostaje strasze baty. Juz nawet glupi i7 2600 robi z nim co chce bez podkrecania.

9e0r9e

7 + - 2012-04-23 18:16

Po 1. dlaczego test jest na płycie Intela?
Po 2. dlaczego użyliście HD 6970 zamiast 7970/
Po 3. dlaczego takie chłodzenie, skoro zazwyczaj stosujecie Noctua DH-14?!

Mam nadzieję, że w krótkim czasie będą testy mobo i GPU różnych producentów na i7 3770K zarówno z podkręconym jak i w normalnych taktowaniach (standardowych i turbo).

Jeśli ktoś się spodziewał wielkiego przyrostu wydajności to chyba się nie interesował doniesieniami nt. Ivy Bridge.

A jeśli chodzi o godzinę dodania artykułu to najwidoczniej takie było embargo wystosowane przez Intela. Cieszmy się, że nie było później.

Damian Szymański

1 + - 2012-04-23 18:18

Może nie doczytałem ale jak wygląda kwestia Blu-Ray na HD 4000? Jest te 30 klatek czy może tak jak na poprzednich dwóch generacjach Core i - coś koło 29,XX klatek, że odtwarzanie było utrudnione na Integrze?

Marcin Jaskólski

0 + - 2012-04-23 20:30

Przyznam się, że ta kwestia mi umknęła. Sprawdzę to w najbliższym czasie.

Paweł Maziarz

0 + - 2012-04-23 20:48

Z tego co kojarzę to poprawnie miało być 29,97 kl/s, a SB zaokrąglało tą wartość do 30 i w efekcie co jakiś czas ścinał obraz (albo dźwięk się nie zgadzał?)

wujashek

4 + - 2012-04-23 18:27

macie błąd w ocenie końcowej. "kondensatory TriGate" to jakiś nowy wytwór?

Marcin Jaskólski

0 + - 2012-04-23 20:25

Auć. Drugi raz już się tak przejęzyczyłem. Dzięki za wskazanie błędu

Lightning

2 + - 2012-04-23 18:30

"bardzo dobry stosunek ceny do możliwości" ja bym tak odważnego plusa nie dał. Może i po podkręceniu potrafi wyprzedzić sześciordzeniowe procesory poprzedniej generacji, ale dać 1300 zł. za sam procesor to jednak drogo.
Jeśli ktoś już kupił dobry procesor Sandy Bridge, to nie opłaca mu sie wymieniać.

BTW fakt, że Intel potrafi zrobić super wydajne procesory nie jest dobrą wiadomością do klientów, ponieważ jak na razie mamy monopol.

Rakieta1

6 + - 2012-04-23 18:38

To że czeka nas monopol stało się jasne już 12 pażdziernika zeszłego roku. FX-y w mulicore ledwie dochodziły CZASEM do Core i7 średniej klasy, w jednordzeniowych aplikacjach i pobór prądu to żaden postęp w stosubnku do Phenoma II, zaś ukazały się pół roku później niż SB. Szkoda, aż miło powspominać czasy Athlona 64, kiedy były chociaż dwie liczace się firmy przy zakupie procesora.

Marcin Jaskólski

3 + - 2012-04-23 20:28

Tak, ale jeśli ktoś posiada coś starszego (np. Core 2 Duo) i szuka nowego, wydajnego i nowoczesnego procesora, to poleciłbym właśnie ten. Oczywiście, jeśli naprawdę potrzebuje takiej wydajności. 2500K nadal urywa... głowę, jeśli chodzi o stosunek cena/wydajność.

R2rrO

0 + - 2012-04-24 03:53

Otóż to :)
Np. Jednym z nich jestem ja :)
Ale czekam na wersje "S" a najlepiej "T" ^^
Mimo wszystko ceny i tak z kosmosu, przez cholerny brak konkurencji :/

Rakieta1

0 + - 2012-04-24 09:26

Też uważam że wersje S i T są najfajniejsze.

Odnośnie braku konkurencji...odpowiedź AMD na ivy dopiero w iii kwartale - vishera-piledriver. Ale wątpie żeby pokonali ivy, a wręcz nie wierzę. Piledriver przyniesie względem blldzra niewielki wzrost wydajności.

Bardzo nieciekawie zapowiada się przyszły rok. AMD nie przewiduję odpowiedzi na procesory haswell w segmencie "i7" i dopiero w 2014 może zobaczymy coś mniej lub bardziej przełomowego od AMD czyli CPU-Steamroller.

R2rrO

0 + - 2012-04-24 17:26

Wystarczy żeby chociaż trochę się zbliżyć, zmniejszyć pobór prądu i zrobić konkurencyjną cenę. Myśle, że to powinno w jakimś stopniu wpłynąć na cenę. No ale trzeba być cierpliwym.

kitamo

0 + - 2012-04-24 17:59

Problem w tym ze rynek typowo desktopowy nie ma zapotrzebowania obecnie na wieksza moc. Raczej na tanie rozwiazania polaczone z energooszczednymi. Stad tez prace nad wielordzeniowymi procesorami o obnizonej czestotliwosci. Obecnie jest spory boom na rozwiazania mobilne i glownie tutaj wszyscy sie skupiaja , o tyle o ile intel na tym polu nie ma za wiele do zaoferowania , tak amd zaczyna działac co raz lepiej.
Wydaje mi sie ze popyt na mega wydajne CPU nie ma tendencji rosnacej, raczej teraz wiecej mowi sie o energooszczednosci.

R2rrO

0 + - 2012-04-25 00:41

Tak, bo to się najbardziej liczy :)
Jednak to jest największa bolączka AMD :( Nie potrafią zrobić wydajnego i oszczędnego CPU. Zrobią jedno, albo drugie - trzeba poczekać, aż to połącza ;)

GreQonE

0 + - 2012-04-23 18:38

A co z OC ? :(

Lightning

2 + - 2012-04-23 18:45

Czytałeś w ogóle ten test, czy tylko na szybko wykresy przejrzałeś?

Podkręca się przeciętnie (jak na taką architekturę, ale jak redaktor napisał "testowaliśmy próbki inżynieryjne, a nie sklepowe wersje procesorów, więc w tej kwestii również może sie dużo zmienić" tak więc trzeba trochę poczekać żeby to ocenić.

Biafra1987

0 + - 2012-04-23 19:24

Czytał na bank i ja też czytałem i tego co mnie najbardziej interesowało- prawdziwego testu OC nie znalazłem ;P Najważniejszy przekaz jednak trafił do mnie dość jasno. 2500k zostaje do następnej generacji procków ;) Nie stresuj się.

Szymon331

0 + - 2012-04-23 19:42

Albo i jeszcze dalej, ja swojego 2500K nie zmienię przez 3-4 lata.

Raz że na horyzoncie nie widać by miał się przez ten czas upowszechnić standard filmowy ponad Full HD. By w miarę wydajnie montować Full HD wystarczy Intel 2500K.

Dwa że procek kręci się ponad 5.2GHz co sprawia że wystarczy nawet do bardziej skomplikowanych projektów i przyszłych zaawansowanych programów do montażu.

GunarDAN

0 + - 2012-04-23 18:41

Generalnie szału nie ma. Nawet nie widzę sensu inwestować więcej kasy, jak można złożyć coś równie bardzo wydajnego na Sandy Bridge. Jedynie co mi się podoba, to nowy wymiar technologiczny - mniej papu i mniejsze temperatury.

Szymon331

0 + - 2012-04-23 19:43

Mniej papu tak (chociaż różnica dziwnie mała) a co do temperatur to byłbym ostrożny.

GunarDAN

0 + - 2012-04-23 23:08

Jeżeli nie będziesz na siłę kręcił, to temperatury są ok. Nie liczmy, że wypuszczą procka tej klasy, który w stresie będzie wyciągał niecałe 40 stopni.

Szymon331

0 + - 2012-04-24 08:25

Ale tu chodzi o porównanie do SB. SB dopiero po podniesieniu napięcia i zegarze oscylującym w okolicach 5GHz zaczyna się grzać. Według mnie IV nie popisały się na tym polu.

saddam

0 + - 2012-04-23 21:14

Niczego szczegolnego nie bylo co sie w ogole spodziewac. Ciekawe beda dopiero ib-e 10-core i ekonomiczne octocore.

Szczyrczek 11

1 + - 2012-04-23 18:42

kiedy będą testy i5 3550k ?

Szczyrczek 11

1 + - 2012-04-23 18:43

3570k jednak :)

Marcin Jaskólski

0 + - 2012-04-23 20:29

Jeszcze nie wiemy, kiedy dostaniemy kolejne nowe procki.

hideo

3 + - 2012-04-23 18:45

procek dobry tak jak sandy jest dobre ale cudów nie ma i spodziewałem się po intelu i po 22nm więcej, no ale 22nm intel zapewne dopakuje następnym razem

pudel

7 + - 2012-04-23 18:50

Test utwierdza mnie tylko w przekonaniu że mój I7 2600 to był świetny zakup po każdym względem, jak widać starczy na długo.
W nowych prockach na duży minus temperatury po oc.

Rayearth

3 + - 2012-04-23 18:56

Średni segment w tej cenie to jakaś pomyłka.

mm251

1 + - 2012-04-24 09:04

To jest średni segment ale na zachodzie, nie u nas ;)

malboro51

7 + - 2012-04-23 18:59

moge tylko poiedziec AHA

stary w nowej oprawie i tyle, co do prockow to juz pewnie wszystko co mozna osiagnac, tylko wsadzic mozna grafe ktora jest jak dzazga w penisie i inne bzdety, ciekawe jaka bedzie ostateczna cena za i7

Michur

3 + - 2012-04-23 19:19

Szału nima

metiu-20

2 + - 2012-04-23 19:20

Popieram Malboro51, ta grafa to jakaś totalna pomyłka. Kupuje i5 2500k, bo widzę, że nie wiele zyskam dopłacając do ivy

Szymon331

3 + - 2012-04-23 19:30

Dobrze że nie czekałem na Ivy. Poza niezłą zintegrowaną grafiką (której ja osobiście w ogóle nie używam) nie dodali prawie nic. Wzrost wydajności zegar w zegar nie jest warty zachodu. szczególnie jeśli IVy będzie droższe od Sandy.

Mniejszy wymiar technologiczny a pobór prądu zbliżony do Sandy. Coś tu nie gra, na początku myślałem że to przez wyższe wartości zegara Ivy bridge ale jak wiadomo nie to jest powodem.

Problemy z OC? Czy to możliwe że Ivy produkowane w 22nm procesie grzeją się aż tak bardzo że z trudem można przekroczyć 4.5GHz na niereferencyjnym chłodzeniu? Dla mnie to wręcz porażka. Tyle to robią przeciętne 2500K i 2600K.

Do samego artykułu to mam wrażenie że jest to tekst posklejany na szybko z kawałków różnych autorów.
Słaby wstęp, brak szerszego tekstu o architekturze samego procesora, raz wykresy benchmarkowe raz chyba od Intela. Takie to nijakie i bez składu.

Coś się Benchmark.pl tym razem nie postarał. Tak samo z resztą Intel...

Jake24

0 + - 2012-04-23 23:17

Dokladnie, ja też się cieszę z mojego wyboru, bo z Ivy szału nie ma.
P.S. Jednak nie wytrzymałeś do Ivy ;)

Szymon331

0 + - 2012-04-24 08:27

Cóż, chciałem przetestować nową kartę. Napisałem dwie mini-recenzje o tym temacie, przy czym jak dotąd opublikowana została jedna. Druga ponad miesiąc czeka na akceptację...

karolek1076

4 + - 2012-04-23 19:35

Do gier totalna porażka - nie będę dopłacał 500 zł do 3 klatek w np. mafii 2. pffff

karolek1076

0 + - 2012-04-23 19:35

Dopłacał względem i5 2500K oczywiście :D

Bakak

6 + - 2012-04-23 19:38

Fajny procek, fajna cena, fajna wydajność w ogóle wszystko jest fajnie... ;)

Ja się natomiast dowiedziałem z tego artu. 2 bardzo istotnych rzeczy.

Po pierwsze nie muszę zmieniać platformy bo mój 3-letni Phenom II x4 955 @3,7 Ghz (analogiczny zegar do modelu PII 970) nadal daje rade :)

Po drugie spokojnie mogę kupić grafikę na poziomie Radeona 6970/7870/7950 lub GTX560ti/570/580 bez obawy o wyrzucenie pieniędzy w błoto bo nie rozwiną skrzydeł :)

Dawno na rynku podzespołów PC nie było takiego przestoju. 3-letni komp spokojnie radzi sobie z każdą grą :)

Szymon331

0 + - 2012-04-23 19:47

Dokładnie.

Osobiście wolałem czasy gdy nowiutka karta graficzna dawała radę w grach przez 10 miesięcy po czym była już za słaba i wypadałoby kupić nową. Człowiek męczył się dwa lata i dokonywał upragnionego zakupu zapewniając sobie wydajność na kolejnych parę miesięcy.

Ale przynajmniej było warto kupować nowe karty i procesory. Grafika szła do przodu w błyskawicznym tempie, gry rozwijały się niesamowicie szybko.

Obecnie mamy taki zastój że właściwie przestałem grać w gry. Nie wiem, może się starzeję...

Michur

3 + - 2012-04-23 19:59

Mam to samo, obecnie są może 3 tytuły w które na pewno zagram w tym długo wyczekiwany Max Payne a tak to nie ma w co grać. Skok graficzny praktycznie żaden , fabuła coraz prostsza jak tak dalej pójdzie to sprzęt będziemy kupować dla pustych cyferek w benchmarkach.

Bakak

0 + - 2012-04-23 20:13

Stary już ludzie kupują nowe graty tylko po to żeby mieć 100pkt więcej w jakimś benchmarku, ale jak kogoś na to stać to niech się bawi.

Ostatnio składałem jednemu chłopakowi kompa. Jak go spytałem ile chce wydać to powiedział max do 10K bez monitora i systemu. A jak się go zapytałem jakie che graty to powiedział, że komp ma osiągać przynajmniej 1/3 większy wynik w 3Dmark11 niż jego obecna konfiguracja.

A jego ówczesna konfiguracja osiągał bagatela 11k pkt :P hehe

Szkoda że starego kompa oddał siostrze :P bo bym odkupił :P

Michur

3 + - 2012-04-23 20:37

Niestety obecnie panuje taki system, że na tego jednego chłopaka przypada 10, którzy cieszą się z dodatkowej kości ramu poprzedniej generacji. Ci co mieli dużo mają jeszcze więcej. Ja należę do osób, która nie może sobie pozwolić na szastanie kasą, dlatego wolę kupić raz a dobrze. I mimo iż wiązałem z Ivy Brige pewne plany to już wiem iż jej nie kupię. Może się okazać, że Sandy Bridge będzie bardziej opłacalny.

Jake24

3 + - 2012-04-23 23:26

No niestety smutne to, ale prawdziwe. Ja już nawet nie czekam z niecierpliwością na premiery nowych kart graficznych, czy procesorów, bo wiem, że jakie by one nie były, to i tak nie mają przy czym się męczyć... Właściwie do tego już doszło, że prawie dzisiaj przegapiłem test nowego Ivy...

malboro51

-1 + - 2012-04-23 19:44

ivy beda drozsze od sandy o 100-200zl zalezy czy allegro czy sklep, za nowego i7 1300zl nie wiem czy nie lepiej i7-3820K tanszy tylko ze plyty duzo drozsze ale za to sandy-bridge-E wyzsza półka

kozamasters

3 + - 2012-04-23 19:47

Po jakiego grzyba opisujecie że Mafia2 obsługuje zaawansowane efekty Phys-X jak używacie radeonów które takowej funkcji nie posiadają !

Szymon331

0 + - 2012-04-23 19:48

BO w tej grze można zmusić procesor do liczenia fizyki charakterystycznej dla PhysX?

Marcin Jaskólski

0 + - 2012-04-23 20:34

To informacja w jakich ustawieniach testujemy?

malboro51

0 + - 2012-04-23 19:47

Bakak ty mowisz o 3 latenim kompie ze moze nie dac rady, to chiba nie wiesz na jakim swiecie zyjesz, stary dual core e5200 bez OC i 9800GT ciagnie BF3 na minimalnych wiec ten twoj jest git i dlaczego myslisz te ten AMD moze ograniczac takie grafy chiba zartujesz w tym momencie

Bakak

0 + - 2012-04-23 19:55

Chyba słabo czytałeś mój Koment, ja napisałem coś całkowicie odwrotnego, cytuję:

"PO DRUGIE MOGĘ SPOKOJNIE KUPIĆ grafikę na poziomie Radeona 6970/7870/7950 lub GTX560ti/570/580 BEZ OBAWY o wyrzucenie pieniędzy w błoto bo nie rozwiną skrzydeł"

CZYTAJ ZE ZROZUMIENIEM :)

9e0r9e

4 + - 2012-04-23 19:54

Dziwią mnie komentarze typu - "mam SB i zmiana na Ivy się nie opłaca", albo "po co IB skoro nie daje dużo więcej niż SB". Jeśli kogoś stać wymieniać procesor (czy też inne podzespoły) co miesiąc/dwa to gratuluję, ale większość posiadaczy SB nie zmieni procka na IB, bo już swojego pieca nie będzie zmieniać przez kilka lat. A jeśli chodzi o tych przed kupnem PC to wiadomo, że za taką samą cenę (ewentualnie małą dopłatą) warto mieć więcej, w tym pomijaną przez Was PCI-E 3.0 (wiele osób ma już GPU je wykorzystujące, ale nie mogą z nich w pełni korzystać właśnie z powodu nieposiadania IB).

Naprawdę spodziewaliście się mega skoku w stosunku do SB?!

Bakak

-1 + - 2012-04-23 19:57

"Naprawdę spodziewaliście się mega skoku w stosunku do SB?! "

TAK!? ;p

malboro51

1 + - 2012-04-23 19:56

Naprawde to dla czego ty wiezysz w PCI 3.0 tak samo bylo z pci 16x a pci 2.0,

9e0r9e

0 + - 2012-04-24 10:30

Pożyjemy zobaczymy - pojawią się testy na PCI-E 3.0 to się okaże.
Tutaj prosiłbym redakcję o przeprowadzenie testów HD 7970 i GTX 680 na takiej samej platformie jak wcześniej jedynie ze zmianą procka na i7 3770K wraz z chipsetem P67, a potem dopiero na platformie z Z77, porównując do HD 6970 i GTX 580.

To rozwiałoby wiele wątpliwości dla tych, którzy są przed kupnem nowego PC.

klosz007

1 + - 2012-04-25 13:18

Testy (np. Tom's Hardware) pokazują, że na obecnych kartach graficznych przełączenie PCIe 2.0 z trybu x16 do trybu x8 daje niezauważalny spadek wydajności, dopiero wymuszenie x4 jest widoczne a x1 to dramat. Czyli karty wykorzystują przepustowość PCIe 2.0 16x w połowie. Po PCIe 3.0 nie możemy więc spodziewać się widocznych zmian w wydajności kart.
W przyszłości PCIe 3.0 na pewno się przyda ale na dziś jest to zbędny bajer.

dawidex999

3 + - 2012-04-23 19:58

No tak jak myślałem hitu nie ma i prawdopodobnie szybko nie będzie ;p

malboro51

0 + - 2012-04-23 20:00

Ja nie czekalem na nic tylko na cene, zeby Sb byly odrobine tansze ale i tez IB byly w zalozmy takiej jak teraz SB, wiekszosc czekala na 22nm bo skok w wydajnosci to chiba byl dla niewidomych

malboro51

0 + - 2012-04-23 20:02

To juz jest max jaki mozna wyciągnąć z procka chiba ze beda jeszcze fabrycznie podkrecone, teraz bedzie lepsza grafika zintegrowana i anty wirus w procesorze wedlug mnie to dla gracza to jak bombki na samochodzie

Kuba Mily JDM

1 + - 2012-04-23 20:06

i tak pentium 4 rządzi :P

metiu-20

0 + - 2012-04-30 14:44

Proszę Cię! Mojemu musiałem dziś zmniejszyć taktowanie z 3 do 2,4 bo się gotować zaczynał. Ja mam jeszcze na s478 to już całkiem źle.

Daroo7777

0 + - 2012-04-23 20:09

Osłabili mnie z tą wysoką temeraturą. Liczyłem najbardziej na to, że temperatura będzie przyzwoita. Nie widzę w zestawie testowym obudowy. Czy to świadczy że testy były przeprowadzone bez obudowy na "świeżym powietrzu"?

kubas246

0 + - 2012-04-23 20:14

Ja bym tam chciał zobaczyć test i5-3570K, i5-3550 i i5-3450

malboro51

0 + - 2012-04-23 20:17

Wazne to są teraz ceny, bo duzo osób chce złożyć kompa

kropak

0 + - 2012-04-23 20:19

Cóż żadna rewelacja do Sb2 trzeba poczekać ze zmianą na kolejną wersje, która będzie już całkiem inną to i będzie widoczna różnica, a tak to cieniutko...

steelek

0 + - 2012-04-23 20:28

Tak troche strzal w stope. Wypuscili Ivy Bridge, ktory topowo kosztuje tyle co dobry procesor i karta graficzna (albo Llano i 800zl na imprezowanie).

Niby nic takiego, ale intel mimo iz robi wydajne procesory to dopoki sie nie dogadaja z jakims producentem grafiki (wiadomo ze z AMD im sie nie uda wiec zostaje tylko nvidia) to lepiej niech sie skupia nad doskonaleniem swoich procesorow a nie na kombinowaniu z ukladami graficznymi.

hedzik

0 + - 2012-04-23 20:33

"a HD 2500 około 10-20% szybszy od HD 2500." na 3 stronie, chyba od HD 2000;pp

Marcin Jaskólski

0 + - 2012-04-23 20:36

Dzięki, poprawione

Kieresz

5 + - 2012-04-23 20:47

z perspektywy gracza bida...za 500zl mniej moza kupic i5 2500k + OC na 4.5ghz i ivy moze isc do domu....zreszta nawet bez OC nie bedzie zbytniej roznicy w grach...

Wenezo

0 + - 2012-04-23 20:47

Brawa za zuzycie energii, w końcu ktoś napisał prawde że kompterek może zużywać 40W w IDLE.

Marych

0 + - 2012-04-23 21:20

Jeśli ma się Sandy Bridge, to nie ma większego sensu wymiana tego znakomitego procka na ciut lepszego Ivy Bridge. No chyba, że się jest fanboy'em Intela. Składać nowego kompa od podstaw na Ivy też bym sobie darował, skoro w przyszłym roku wejdą Haswelle...

Factory

1 + - 2012-04-23 21:23

Rozczarowały mnie te Ivy Bridge.
Kto czeka na Haswell?Bo ja tak.

Rakieta1

0 + - 2012-04-24 09:35

Ja czekam na Haswell, o ile będzie mi potrzebne coś lepszego niż Phenom II X2, którego mam. Dlatego nie wykluczam że poczekam na architekturę Skylake. Mojego Durona 1600 używałem przez 7 lat, aż do 2010 roku, bo nic lepszego mi nie było potrzebne. Nie sztuką jest kupić 3960X i grać na nim w sapera,ale w pełni wykorzystać moc chociaż jakiegoś staruszka ala Athlon 64 X2.

Malcolm Feth

2 + - 2012-04-23 21:37

czyli absolutnie nie zaluje ze dwa miesiace temu kupilem 2600k ;)

R2rrO

-5 + - 2012-04-24 04:08

Dzięki, że się z nami podzieliłeś nowiną :)

Ja się kilka dni temu uderzyłem w mały palec u nogi :/

I wiesz co? Obie wypowiedzi maja wiele wspólnego:) Mozna by je podsumować: "A co mnie to obchodzi?" ;)

Malcolm Feth

0 + - 2012-04-24 22:13

a co mnie obchodzi, ze Ciebie nie obchodzi? ;)
dziekuje za podzielenie sie informacja o dzieleniu sie informacja :P

Metropolis

-1 + - 2012-04-23 21:45

Chyba prpducenci dochodza juz do granicy mozliwosci krzemu, stad te "wzrosty wydajnosci" w kolejnych modelach procesorow siegajace w niektorych testach "az do" 10%. W grafikach jeszcze jakis postep jest (chociaz tez nie az tak duzy jak lata temu), ale to co pokazuja procki (tak intel z kolejnymi i5/i7 jak AMD z buldozerami) to troche lipa. Wiekszych wzrostow nalezy raczej oczekiwac dopiero wraz z nadejsciem grafenu. Jest swego rodzaju zastoj, moze po prostu nie wiele da sie juz ulepszyc. Tak jak kiedys z 1 rdzenia wiecej sie nie dalo wycisnac i producenci poszli w dodawanie liczby rdzeni tak teraz dodaja/ulepszaja zintegrowane graficzki, VT-d i inne "duperele, swiecidelka". Jeśli chodzi o graczy to sa + jak i - tego stanu rzeczy. Z jednej strony zastoj w grafice dzieki konsolom past generation ale z drugiej nie trzeba zmieniac podzespolow w budzie. Mnie moje core i5 760 spokojnie starcza i jak widac dlugo wystarczy (zwlaszcza ze spokojnie kreci sie na 4GHz jak trzeba). A jesli plotki o nastepnych konsolach sie potwierdza (x oraz ps4 z radkiem 6770 + 3 rdzeniowy procek 3GHz) to nie ma co aktualnie ulepszac kompa, porty z nowych konsol wszystkim pojda na ultra. Najnowsze procki to chyba juz tylko do zastosowan profesjonalnych, jak ktos bawi sie np 3D Maxem czy Maya to tak, do gier nie ma sensu.
p.s. dodawanie obslugi DX11 do Intel HD i chwalenie sie jego obsluga to smiech na sali :)

Dexter77

0 + - 2012-04-23 23:00

Tu nie chodzi o mozliwosci krzemu. Wiadomo bylo ze IB bedzie sie opierac na tej samej architekturze co SB. Wiec tylko podnoszenie zegara moze dac lepsza wydajnosc. I zapewne niektore moduly sa taktowane wyzej (np. kontroler pamieci). Prawdopodobnie tez dzieki mniejszemu procesowi udalo sie nieco zmniejszyc opoznienia w dostepie do pamieci cache. Kosmetyczne zmiany prowadza do kosmetycznego wzrostu wydajnosci. Rewolucyjne zmiany w architekturze x86 zachodzily w czasach Pentium Pro, teraz juz niewiele da sie poprawic. Poczekaj rok na Haswella, nowa architektura zapewne srednio podniesie wydajnosc o 20%

Samarytanin

3 + - 2012-04-24 00:22

20% to wciąż niewiele. Wskoczy grafen i będzie przebitka kilkaset procent. Oczywiście zaczną nas obsypywać prockami 10ghz co by na kolejne 20 lat zostawić sobie furtkę do 100ghz :P

Metropolis

-1 + - 2012-04-23 21:46

Zchodzenie coraz nizej z procesem technologicznym tez juz widac niewiele daje, zmiany kosmetyczne. To nie te czasy co nm przejscie z 80nm na 65nm. Grafen na horyzoncie?

bolth

1 + - 2012-04-23 22:48

zgadza się
mi też sie wydaje ze wszystko zwalnia tempo
teraz czas na APU i AMD da rade w tym segmencie

ktoś pisał komu komp na APU?
dla mojej córki do szkoły?
dla rodziców ?

nie wszyscy kupuja kompa do 3dmarkow

przesiadka z LGA775 na Ivy ma sens to każdy tempak wie
jak czytam ze przesiadka z SB na IB nie ma sensu to widać poziom intelektualny czytelnikow,przecież oczywiste jest ze przyrost bedzie marny

Samarytanin

0 + - 2012-04-24 00:16

Zwalnia panie kolego bo w nieskończoność nie można zmniejszać procesu technologicznego a możliwość uzyskania wyższego taktowania się powoli kończą ze względu na temperatury.

Niestety ale moim zdaniem następnym krokiem jest po prostu Grafen. Do puki tego nie rozwiną doputy będzie coraz słabiej.

Wystarczy spojrzeć na historię procesorów i widać jak wół kiedy zwolnili ze zwiększaniem taktowania zegarów a zaczęli iść w stronę zmniejszania procesu. Prawda jest taka, że i Intel jak i AMD nie mają już w którą stronę uciekać. Na krzemie mogą jeszcze pojechać z 5 lat i będzie po zabiegu.

Dexter77

0 + - 2012-04-23 23:10

Maly kroczek do przodu. Kto sie interesuje ta tematyka to wiedzial ze wydajnosc nie bedzie zaskakujaco wieksza. Wydajnosc na wat juz prezentuje sie lepiej. Tu skok jest wiekszy, ale znow nic zaskakujacego, w koncu przeciez mniejszy proces technologiczny.
Zaskakujace natomiast sa te temperatury. Widac tranzystory TriGate maja niekorzystna ceche jaka jest podnoszenie parametru Rthjc ukladu. Dla niewtajemniczonych jest to rezystancja termiczna zlacze-obudowa. Przez to krzem osiaga wieksze temperatury, cieplo ma utrudniona droge do radiatora. A jak wiadomo cieplo to wrog OC, nie zdadza sie tu wymyslne uklady chlodzace, ktore przeciez odbieraja cieplo z obudowy a nie z krzemu bezposrednio.

SoundsGreat

-1 + - 2012-04-23 23:12

Więc dzisiaj AMD przoduje w jednym - w zintegrowanych kartach graficznych, hahaha :D

Minimal

0 + - 2012-04-23 23:13

Czy mógłbym prosić redakcje aby przy testach flagowego i5 IB dodali do testow i5 750 ?

wiadome, że między SB a IB nie ma wiekszej roznicy :) a chcialbym zobaczyc czy oplaca sie przejscie dwie generacje do przodu :)

ipkis

0 + - 2012-04-23 23:31

Ja proponuje test nie tylko flagowego i5 IB (nie wszyscy podkręcają)

pattt671

0 + - 2012-04-24 01:22

Pytanko mam. Czy zmieniając procek na Ivy z Sandy 2500k na płycie P67A-G45 będę mógł korzystać z grafiki zintegrowanej procka? Czy to jednak zależy od płyty? Może dla niektórych okaże się to głupie pytanie, a może jest późno i już nie ogarniam pisząc tego posta ale liczyłbym na konkretną odpowiedź :) Bo aktualnie z integry nie mogę korzystać z winy płyty głównej jak mniemam? Więc już sam nie wiem. Zamotałem się wiem :)

pattt671

0 + - 2012-04-24 01:27

Dobra zamotałem się :D Oczywiste, że wymiana procka nic nie da, płyta winna :) pzdr

R2rrO

-1 + - 2012-04-24 04:23

Wymień płytę, kup IB i będziesz mógł korzystać z 2 grafik na przemian (jeśli będziesz posiadał dodatkowo jakiegoś Radeonka czy GTX-a). Podobno już te technologie trochę lepiej dopracowali. Zawsze to jakaś oszczędność na energii:)

PS: Nim zakupisz, najpierw poczytaj trochę o tym (które chipsety, jakie płyty itd.) - wybierz rozsądnie ;)

green2012

0 + - 2012-04-24 06:42

Sam artykuł spoko . Co do samego produktu intela żżeennaaddaa wydajność od 5 do 25 procent lepsza od AMD , oczywiście chodzi mi o gry bo kto używa zintegrowanej grafiki do gier. Czekam na PCI-e 3.0 od konkurencji , a firmę z doliny krzemowej radzę omijać z daleka .

R2rrO

0 + - 2012-04-24 07:14

Dlaczego omijać, skoro obecnie ma najlepsze układy ?
Z powodu ceny? To prawda, zdzierają ile mogą... Ale poczekaj, na pewno tak będzie, że AMD wskoczy na miejsce lidera (podobnie jak to było kiedyś), przekonasz sie jakie wtedy ceny będą, gdy nic im po piętach nie będzie deptać. Równie wysokie.

Juz to pokazali z kartami serii "7" gdy konkurencji na horyzoncie nie było. Pojawiła się konkurencja - pojawiły się obniżki i to nie małe, jeśli chodzi o topowe karty.

Zresztą nikt nikomu nie nakazuje wyboru tego producenta i tego produktu ;)

Noobek P-ce

0 + - 2012-04-24 07:48

Test super Redakcjo. Już mi się marzy ten 3770 K z innymi podzespołami w nowym PC ;)

mgtan

0 + - 2012-04-24 09:40

Intel HD 4000... brakuje jednej rzeczy... porównania takiej karty graficznej zintegrowanej w procku do np. GF 540 czy 550Ti.... ogółem z tego co widzę to grafika w procku jest tylko o około 10-15% słabasza od stacjonarnej wersji Radeona 9600GT. Rewelacja.

W zasdzie już obecnie przy takiej integrze sens tracą grfiki w lpkach - oczywiście nie ma co się łudzić na HD4000 o takiej wydajności w laptopie.

goransol

0 + - 2012-04-24 10:36

Zastanawiam się kiedy produktu zostaną wprowadzone do Polskich sklepów i jak odczują to procesory SB cenowo.

Sklepy muszą wziąć pod uwagę iż wiele osób będzie czekało na zakup nowych komputerów dopóki nie pojawią się nowe podzespoły z IB.

Barwa

0 + - 2012-04-24 11:27

Generalnie to fajnie, nowy 22nm proces Intel w zjeżdżaniu w dól "góruje" ale z drugiej strony wydajność 2-10% większa mało temperatury szału nie robią szczególnie po OC no i jak zwykle cena ... 1300zł!! no bez jaj, Wbudowany układ graficzny?? WTF po co to komu? skoro 2x tańsze liano ma lepsze wyniki?? a nowe Trinity od AMD zrobi pogrom tych procków?? Tylko po to to dali by jeszcze podbić cenę procesora bo innego sensownego zastosowania to nie ma, jak ktoś będzie chciał APU wiadomo że kupi AMD

Marcin Jaskólski

0 + - 2012-04-24 12:31

Wszystko zależy od indywidualnych potrzeb, oraz tego, czy potrzebny jest ci mocny CPU, czy GPU

untalented

0 + - 2012-04-24 19:31

dokładnie, niektórzy mogą HD4000 wykorzystać do obróbki filmów, a w tej materii integra intela, spisuje się bardzo dobrze.

SoundsGreat

0 + - 2012-04-24 20:39

Tylko, że nie wszyscy odbiorcy 3770 potrzebują go do obróbki wideo. Jak ktoś się tym zajmuje profesjonalnie to pewnie i tak zaopatrzy się w coś mocniejszego. A tak ten procek faktycznie mógłby stać po 1000 zł...

saddam

2 + - 2012-04-25 22:22

Jak kiedyś dorośniesz to może się zorientujesz, że na gierkach zastosowania komputera się nie kończą, a do pracy potrzeba mocnego procka, a grafa ma po prostu działać. APU również przecierają szlaki dla szerszych implementacji OpenCL.

kIngpIn

0 + - 2012-04-24 12:09

Ludzie ja trzymam swojego i5 2500K do 2017r nie ma co patrzeć.

dodo.gemini

0 + - 2012-04-24 13:56

myslicie, że HD4000 da radę z Diablo III? nie gram od wieków ale na to bym się skusił i to by była jedyna gra na kompie, reszta to programy wykorzystujące procek

SoundsGreat

0 + - 2012-04-24 20:37

Poszukaj testu Diablo III "vintage" na 8600GT. HD4000 prezentuje podobną wydajność.

radek658

0 + - 2012-04-24 14:42

Witam.
Mam takie pytanko:)
Chciałbym zainwestować w nowe core i5 3570K i mam kartę graficzną Ati Radeon HD 6870 HIS Turbo i tu jest moje pytanie czy warto?, bo aktualnie posiadam Core2duo e7600^^

SoundsGreat

-1 + - 2012-04-24 16:02

Nie, nie warto. Zmień tego Radeona na dwa HD7970 i dopiero w tedy myśl o procesorze...

radek658

0 + - 2012-04-24 17:46

Weź się opanuj a jak nie masz nic do powiedzenia to się nie odzywaj bo po co? :)

untalented

0 + - 2012-04-24 19:25

hahaha:D to sobie chłopaki pogadali;)

SoundsGreat

-1 + - 2012-04-24 20:36

Jakie pytanie taka odpowiedź.

KamiKAzeDBC

0 + - 2012-04-24 15:57

Poprawiono: TDP (niższy proces), GPU, doszlifowano parę szczegółów i to wszystko.

marcon

3 + - 2012-04-24 16:02

plusy:
• bardzo dobry stosunek ceny do możliwości
zerknijmy na stronę: HD 4000 vs Llano
600pln kontra 1300pln faktycznie bardzo dobry stosunek, że też sam tego nie zauważyłem.

SoundsGreat

0 + - 2012-04-24 16:03

To jest przede wszystkim procesor. Ta integra to dodatek, który mało kto użyje. Jako procesor jest bezkonkurencyjny ze strony marnej firemki AMD.

marcon

3 + - 2012-04-24 16:08

To po co ten dodatek niech wyrzucą ten dodatek i obniżą cenę o 600 pln. Poza tym nie chodzi o twoje argumenty wyssane z palca, tylko o rzetelność informacji przekazywanych przez redakcję.

SoundsGreat

1 + - 2012-04-24 20:34

Kiedy ja sam nie wiem po jaką chorobę Intel robi te śmieszne HDx000 i wrzuca w procesory. W i3 bym takie HD4000 chętnie widział, ale w i7? Nie miałbym nic przeciwko zwykłemu 3770 bez grafy, 3770k do OC i 3770g z grafiką. Gdyby ta karta potrafiła sama się uruchamiać wyłączając kartę rozszerzeń to spoko, fajny patent (i tak nie wart choćby 100zł), ale w takiej formie w jakiej istnieje dzisiaj jest totalnym bezsensem.

A Argumenty wyssane z palca nie są, dla każdego kto oczekuje jakości AMD to Gie, szczególnie w kwestii procesorów.

SoundsGreat

2 + - 2012-04-24 20:35

Zaś redakcja jest tu rzetelna. Jako całość - jako procesor do PC, jest "super".

marcon

0 + - 2012-04-24 21:54

Skoro jest super to go sobie kup. Ja potrafię czytać, oceniać informacje i liczyć, więc nie zapłacę 1300pln za odgrzewanego kotleta. Nie wiem z czego wynika twój szowinizm, ale wiem, że nigdy nie przynosi korzyści samemu szowiniście. Wiem też, że twój ukochany intel to monopolista, który czuje rękę w nocniku, wiec próbuje nas wydoić póki jeszcze może. Właśnie się ocknęli, że komputer PC to dzisiaj nie jest blaszane pudełko, tylko ten co mamy w kieszeni lub plecaczku. A jeśli chodzi o intela to jakoś nie widzę tam wyrobów twojej ukochanej firmy. Nie wiem czy zwróciliście uwagę na rewelacje w stylu reklama laptopa z której jasno wynika, że intel=dell. Przeczytałem też parę newsów w stylu do końca roku intel wprowadzi do produkcji 32 modele tabletów. Wydawało mi się, że no może prócz dysków i płyt głównych intel nie produkuje elektroniki użytkowej. Już prowadzi kampanię reklamową urządzeń które nie istnieją. Ciekawe prawda ?

SoundsGreat

1 + - 2012-04-24 22:47

Szowinizm?

Gdzie napisałem, że "kocham" Intela? Nie przeinaczaj moich słów. To nie moja wina, że procesory konkurencji od pewnego czasu nie potrafią nawiązać walki na najwyższym segmencie rynkowym. Myślisz, że cieszę się z tej sytuacji? Albo, że pochwalam ciągła zmianę podstawek u Intela? Co najwyżej rozumiem co tym kieruje, ale nigdzie nie "kocham" tej firmy.

Nazywasz to "odgrzewanym kotletem". Walnij się w łeb. Nigdzie Intel nie zapowiadał rewolucji. To nie jest inna architektura. To tylko zejście na niższy proces. Jeśli masz problem z czytaniem informacji ze zrozumieniem to nie przelewaj swoich złości na mnie.

i7 3770k nie jest super procesorem? To pokaż mi lepszy. Najlepiej od konkurencji.

Twój wywód o urządzeniach mobilnych... nie wiem po co to. Jesteś jakimś fanatykiem? Pytam poważnie, zaczynam się bać o Ciebie. Dobrze sypiasz?

marcon

1 + - 2012-04-24 23:45

Aleś Pan drażliwy. Przy tym poziomie argumentów, odechciało mi się z tobą gadać.

R2rrO

-1 + - 2012-04-25 00:54

A Twój poziom argumentów, no jaki jest ?
Kotlet? Wolne żarty:)
Wiesz jeśli takie miałyby być "kotlety", to ja już się cieszę i pewnie wiele osób też by się ucieszyło!
Poczytaj o Tick-Tock, jak zapoznasz się z tematem dopiero wtedy usiądź do komentowania.

kitamo

0 + - 2012-04-24 17:50

Ok, dupy nie urywa ale tragedii nie ma, szkoda tylko ze medialnie wszyscy nastawieni byli na znaczny skok w wydajnosci a szczegolnie w poborze energii i temperaturach pracy. O ile 20W roznicy w stosunku do Sandy mozna uznac za sukces tak wieksza wydajnosc jest marginalna. Jesli Ivy mialby zastapic po prostu sandy to spoko, jest krok do przodu. Nawet ta integra juz tak nie straszy choc jak widac pod tym wzgledem sporo brakuje do Llano ktory kosztuje polowe mniej kasy (chodzi glownie o multimedia). Dosc ciekawie zapowiada sie obsluga openCl ale dopiero wtedy gdy uda sie to przetestowac w pelni mozna sie wypowiedziec czy warto. Szkoda tylko ze HD4000 jest tylko w mocniejszych modelach - jak by byl w tych najslabszych to juz mozna by pomyslec o zbutowaniu kompa multimedialnego za mniejsze nieco pieniadze a tak to pozostaje albo Llano albo dlugo dlugo nic jesli chodzi o ten przedzial cenowy.
Tak czy siak, moze nie zawodzi (ja nie spodziewalem sie cudow po Ivy), widac architektura sandy jest wystarczajaca jak narazie i nie ma co narzekac.
Overclocking nie rozczarowal mnie - wrecz spodziewalem sie ze nie bedzie tu szału. Mysle ze TriGate nie bedzie predko oferowac mozliwosci OC takich jak przy SB, ale jak taki Ivy pojdzie nawet na 4.4Ghz to i tak bedzie dobrze.

siban

0 + - 2012-04-24 18:11

Jestem ciekawy jak wypada i7-3770K na tle pozostałych procesorów: i7-3770, i7-3770T oraz i7-3770S.
Niektórzy pewnie zwrócą uwagę na brak chociażby vPro w wersji "K". Trochę szkoda, że płacąc więcej masz mniej.

Seasail

0 + - 2012-04-24 20:24


Dlaczego właśnie te gry. Wiedźmin rozumie, ale mafia 2 ?
Wolał bym SKYRIM a nie coś, co jest rozj..... po 10 godzinach , strata pieniędzy na taką grę chyba że pirat wtedy ok. Test gier jest mało czytelny lepsze by były dwie osobne tabele rozdzielczości. Widzę że w teście gier amd tragicznie nie ostaje - co jest nieprawdą bo amd jest tragiczne i domyślam się sprytnej manipulacji osoby testującej. Szkoda że jako sklep cena nowości będzie jedna jedną z najwyszych i na ag... bedzie dużo taniej dlaczego benchmark ma tak gigantyczne marże. Bądźmy ludźmi.

SoundsGreat

2 + - 2012-04-24 20:30

Kiedy właśnie gdy w grę wchodzą zintegrowane karty graficzne to AMD przoduje. Ich Llano jest bardzo mocne jak na taki układzik i AMD ma zamiar rozwijać się właśnie w tym kierunku. Nikt nic tu nie zmanipulował. Integry Intela są słabiutkie. Intel przoduje w samym CPU.

marcon

0 + - 2012-04-24 23:17

Rozumiem, że powyższe zdanie mocno zabolało, ale jednak można być obiektywnym. Przecież cały ten Ivy Bridge to hicior na miarę Bulldożera. Pól roku opowieści z mchu i paproci zapowiedzi firmy AMD i w końcu rozczarowanie. Teraz dokładnie to samo. W końcu nie chodzi o gloryfikowanie jednej czy drugiej firmy. To są zwykli, krwiopijcy, a my musimy używać mózgów, żeby się nie dać wydymać. Jak widać z powyższego słabo nam idzie. Intel od kilku lat znowu udaje, że wprowadza nowe technologie. AMD znalazł sobie własną dróżkę i płynie dalej. Tak więc nie potępiaj firmy, dzięki, której ten nowoczesny wysokozaawansowany produkt od intela nie kosztuje 2300. Chociaż patrząc obiektywnie i czytając takie recenzje dziwię się, że nie kosztuje 2300. Nie zapominając o tym, że AMD prowadzi działalność gospodarczą, a intel przestępczą, należy oceniać produkty takimi jakie one są, a nie od kogo pochodzą.

R2rrO

-1 + - 2012-04-25 01:12

No cóż, szału nie ma, ale nie można powiedzieć, że IB jest do dupy.
Poprawione GPU, kontroler pamięci, wiele innych drobiazgów i przede wszystkim bardziej energooszczędny. Wydajnością nie ustępuje poprzedniej serii a czasami o kilka punktów lepszy.
Gdyby AMD zaliczyło taka "wpadkę" chyba nikt nie byłby zły.
Jednak w przypadku AMD wyszło trochę gorzej. Bo w jednej aplikacji nowy CPU był wydajniejszy od poprzedniej serii a w innych dostawał po dupie od swoich braciszków - co w ogóle nie powinno mieć miejsca! Nowe procesory nie okazały sie również bardziej energooszczędne. A po durnym OC chciały pożreć całą elektrownie.
Być może dlatego Intel, mimo wszystko nie zaliczył takiej wpadki jak AMD.

SoundsGreat

1 + - 2012-04-25 01:34

marcon, ale Ivy nie miał być nigdy przełomem. To od początku miał być tylko niższy proces technologicznym. To Haswell ma wnieść nową architekturę i przyrost wydajności.

marcon

0 + - 2012-04-25 06:00

Toteż ja nie deprecjonuję wartości produktów intela tylko sposób jego działania na rynku. Masz rację jako cpu intel jest lepszy od AMD. Ale fakt pozostaje faktem, jako APU Liano ma większe możliwości w stosunku do ceny. W związku z tym opinia redakcji, jakoby procesor intela miał bardzo dobry stosunek możliwości do ceny jest fałszywa, skoro tak "marna firemka" jak AMD za pół ceny robi coś co dorównuje Ivy Bridge. Czy już kumamy o co loto ? Intel nas dyma. Owszem zmienia się numerologia 22 nm i inne pierdółki, nawet imię się zmieniło (Sandy Ivy), tyle, że nic z tego dla nas nie wynika. Nadal stare Liano dorównuje nowemu Ivy Bridge.

SoundsGreat

1 + - 2012-04-25 09:23

Ale nie w głównym jego zastosowaniu, czyt. byciu procesorem. Toteż niżej piszę, że jak APU to AMD, ale CPU, szczególnie mocne CPU - Intel.

marcon

0 + - 2012-04-25 11:55

No dobrze jeszcze raz, Nikt nie neguje, że Intel produkuje zdecydowanie lepsze cpu niż jakakolwiek inna firma. Tyle że my tu oceniamy produkt, a nie kawałek jego możliwości. Stąd prosty wniosek redakcji "W kwestii integr AMD pozostanie więc liderem". Czy to wreszcie jest zrozumiałe. Liano za pół ceny, jest tak dobre, jak Ivy Bridge. Jeśli intel wyrzuci dodatek w postaci HDX000 i porównamy go z Buldożerem zdecydowanie wygra. Na tle Liano Ivy Bridge wypada blado, czy to już wystarczy ?

SoundsGreat

1 + - 2012-04-25 12:53

"Tyle że my tu oceniamy produkt, a nie kawałek jego możliwości." Właśnie ta integra jest dla Intela zaledwie kawałkiem.

marcon

0 + - 2012-04-25 11:59

Jeszcze jedno wniosek dla klientów z tego testu jest taki, chcesz przyzwoity procesor ze zintegrowaną grafiką? Kup Liano, bo intel na tym samym poziomie to drożyzna.

Seasail

0 + - 2012-04-24 20:41

Co do zintegrowanych grafik zgadzam się w całej rozciągłości.
Mam na myśli cpu + normalna wydajna karta grafiki, a i zamiast albo najlepiej z nią powinien być gtx 680. Jest trochę manipulacji po względem growym.

SoundsGreat

0 + - 2012-04-24 22:52

Chodzi Ci o testy CPU + HD69x0? Nie widzę manipulacji. Intele z przodu, a AMD tam gdzie być powinno. Wróć. Nie tyle gdzie powinno, bo powinno konkurować, a raczej tam gdzie "jest".

kochas66

0 + - 2012-04-25 07:46

jesli chodzi o testy to jakas lipa,przedstawili tylko procesory z wyższej półki cenowej,a gdzie testy ''procesorów dla nas'' ?? mam nadzieje ze wkrótce sie ukaża.

SoundsGreat

0 + - 2012-04-25 09:24

Testują to co im przysłali, proste.

nazaropeth

0 + - 2012-04-25 08:44

Szału istotnie nie ma. Poczekajmy na słabsze układy, bo to one będą grać główne skrzypce w wolumenie sprzedaży.
Choć przyznać muszę, że nowa integra faktycznie daje radę, ale mimo wszystko nawet w tej kwestii AMD ma przewagę w postaci możliwości OC integry. Sam swoje HD6410 mam na stałe podkręcone ze standardowych 600MHz do 750MHz i da się to odczuć, nie wspominając o mocniejszych układach pokroju HD6550D.

klosz007

0 + - 2012-04-25 13:09

Rewolucji nie ma, ewolucja i to delikatna. Posiadacze 2600K (jak ja) nie mają musu do wymiany - ani płyty ani procesora.

Gdyby ktoś jednak chciał sprzedać SB to na pewno wiele nie straci - skoro IB dużo lepsze nie jest od SB a kosztuje podobnie to SB będzie trzymać cenę.

klosz007

1 + - 2012-04-25 13:24

Odnosząc premierę do salonów samochodowych to Intel wypuścił właśnie SB po liftingu. Dali nowe światła i parę bajerów, silnik niby nowy i trochę mniej pali ale osiągi te same ;)

kokosnh

0 + - 2012-04-25 18:20

jakim cudem można było porównywać 2600 k z 3770 k, trzeba było wziąć 2700 k lub podkręcić 2600 k dla sprawiedliwych wyników, które by coś mówiły o wydajności.
To że grafa jest mocniejsza to wszyscy wiemy, skoro dołożyli procesorów, to wydajność raczej nie spadła !
gdzie się podziały temperatury 2600 k podczas obciążenia na nominalnych i OC

Arivald Hagel

0 + - 2012-04-27 09:32

"HD 4000 z pewnością jest wydajniejszy od swego poprzednika i momentami może konkurować nawet z Llano (przypominamy, że najdroższy model Llano kosztuje ok. 550 zł, a Core i7 3770K ok. 1300 zł)."

Co z tego że konkuruje z Llano jak cenę ma 2.5 większą?

Promyk

0 + - 2012-04-28 23:09

Intel zrobił w konia producentów płyt (MSI, Gigabyte, Asus i inni). Każdy z nich dodał zaawansowane programy podkręcania, radiatory itp. i co z tego ? Ivy Bridge się źle podkręca tylko z tego powodu że wewnątrz jest pasta silikonowa (i to dość kiepska).

(http://www.purepc.pl/procesory/ivy_bridge_tajemnica_wysokich_temperatur_wyjasniona

Nieładnie Intel

angryman

1 + - 2012-05-01 20:37

Nawet gdyby ivy miały lutowane IHS jak w sandy, to i tak będą miały większe temperatury. Na pewnym angielskim forum jeden użytkownik zdjął IHS i co się okazało? Na NH-d14 temperatury spadły o 3 stopnie tak więc winna jest tu architektura i mała powierzchnia rdzenia, która nie jest w stanie oddawać ciepła jak sandy. Też czekałem na ivy ale chyba jednak kupię 2500k. pzdr

Daroo7777

0 + - 2012-04-29 14:45

Odrazu wiedziałem że coś nie gra. Prosiłem o napisanie szanownej redakcji czy testy były przeprowadzowe w "budzie" bo w zestawie nie widziałem. Jestem zainteresowany zakupem Ivy i takie informacje są dla mnie bardzo ważne. Pozdrawiam.

green2012

0 + - 2012-05-06 08:40

Zróbcie test z kartą graficzną na PCI-e 3.0 , bo z tego co wiem HIS 6970 chodzi na PCI-e 2.1

mierniko

0 + - 2012-05-09 17:16

Dla tych, którzy chcą zobaczyć porównanie wyników 3770K z 2600K w większej liczbie gier (z kilku serwisów) zapraszam do:

(..)

GrUbEn95

-1 + - 2012-05-20 14:04

A mnie zastanawia czemu wszystkie serwisy wystawiają pozytywną ocenę dla Ivy Bridge. Przecież w porównaniu z poprzednią generacją Ivy wypada niezbyt dobrze. Co więcej, w niektórych zastosowaniach jest gorszy od Sandy Bridge (czytałem recki z innych serwisów). Intel zaliczył fail tak jak AMD z Buldożerami, choć w nieco mniejszym stopniu (ratuje go nieco mniejszy pobór mocy i nowe technologie). Lepszym wyborem okazuje się być Sandy Bridge.

Marcin Jaskólski

3 + - 2012-05-23 15:51

Bo Ivy jest odrobinę lepszy od świetnego Sandy, natomiast Bulldozer w pewnych zastosowaniach potrafi być gorszy od Thubana. Jeśli ktoś chciałby się teraz przesiąść z Core 2 Quad poleciłbym Ivy. Jeśli posiada Sandy nie polecam wymiany, chyba, że użytkownikowi zależy na szybszej zintegrowanej grafice

waderr73

0 + - 2012-05-25 23:35

Nic dodać nic ująć. Plusik :D

PanCiastovy

0 + - 2012-08-18 11:01

Czyli jak mam i5 2500k/i7 2600k to nie warto zmieniać? Na tego Ivy

 
zgłoś naruszenie netykiety lub złe
zachowanie

Polecamy
Polecane klawiatury. TOP-10 kwiecień 2014
Szukasz najlepszej klawiatury? W TOP-10 polecamy wyróżniające się lub ...
kategoria: klawiatury producent: A4Tech Ocena: - 17
Samsung Galaxy S4 mini - sukces w mniejszej skali?
S4 mini ma wielkość zbliżoną do S2, ale wydajnościowo konkurować może z ...
kategoria: producent: - Ocena: - 33
Nokia Lumia 520: jak tani może być dobry Windows Phone 8?
Najnowszy budżetowy smartfon Nokii sprzedaje się jak ciepłe bułeczki. ...
kategoria: smartfony, telefony producent: Nokia Ocena: 13 28
LG Swift G: gdyby przy tworzeniu Nexusa 4 nie maczało rąk Google
Niepozorny na pierwszy rzut oka smartfon, Nexus 4 tak jak widzi go LG, który ...
kategoria: smartfony, telefony producent: LG Ocena: 9 16
Grid 2 – optymalne karty graficzne i recenzja gry
Świetna oprawa audiowizualna i rozgrywka bardziej w klimatach arcade niż ...
kategoria: gry producent: Codemasters Ocena: 6 56