|

Procesory intel z serii Ivy Bridge - premiera i test

Podsumowanie

Co otrzymujemy wraz z nową platformą Intela (procesory + układy logiki)?

  • większą wydajność i energooszczędność (22-nanometrowy proces technologiczny)
  • szereg technologii usprawniających pracę dysków oraz aktualizacje (Smart Response, Smart Connect i Rapid Start)
  • wydajniejszą i bardziej nowoczesną zintegrowaną grafikę (obsługa DX11, OpenCL 1.1 oraz OpenGL 3.1)
  • ulepszone technologie związane z przetwarzaniem i przesyłaniem treści multimedialnych (QuickSync, Insider, Wireless Display, InThru 3D i HD Video Conferencing)
  • obsługa HDMI 1.4a i trzech niezależnych wyświetlaczy
  • ulepszone technologie zarządzania sprzętem i bezpieczeństwa (m.in. 2012 vPro)
  • nowoczesne wersje interfejsów PCIe (3.0), SATA III, USB 3.0 (kontroler zintegrowany z chipsetem) i wsparcie dla wielu technologii bezprzewodowych

Co ze starymi chipsetami? Obsługę Ivy (pod warunkiem aktualizacji BIOS/EFI) zapewnią chipsety H61, H67, P67 i Z68. Takiej możliwości zabraknie przy użyciu Q65, Q67 i B65.

Ivy Bridge

Jakie wrażenie zrobił na nas flagowy model trzeciej generacji procesorów Core? Wiele spośród informacji dotyczących nowych procesorów dawno wyciekło już do sieci. Wiadomo było, czego się mniej więcej spodziewać, więc wielkich zaskoczeń nie ma. Pomimo tego, że zgodnie z zapowiedziami Ivy Bridge mają bardziej wydajną grafikę, są nieco wydajniejsze, bardziej energooszczędne i wyposażone w kilka nowych "ficzerów", zawsze pozostaje pewien niedosyt. Czy posiadacze topowych modeli Sandy Bridge mają powód, żeby wymienić swoje procesory na Ivy Bridge? Na pewno nie, jeśli istotna jest dla nich przede wszystkim kwestia wydajności rdzeni procesora. Ta zmieniła się (na korzyść) w dość niewielkim stopniu. Jeśli jednak zamierzają wykorzystywać zintegrowaną grafikę, czy korzystać z nowości, które przynosi nowa platforma Intela, mogą na poważnie pomyśleć o nowych układach. Nie bez znaczenia jest też kwestia energooszczędności nowego procesora - zwłaszcza pod obciążeniem.

Osoby, które miały nadzieję, że 22-nanometrowy proces produkcyjny przyniesie przełom w podkręcaniu zapewne są nieco zawiedzione. Przypominamy jednak, że testowaliśmy próbki inżynieryjne, a nie sklepowe wersje procesorów, więc w tej kwestii również może sie dużo zmienić. Jeśli chodzi o zintegrowaną grafikę, to Intel HD 4000 w niektórych przypadkach potrafi dogonić topowe Llano, ale w innych pozostaje w tyle (wydajność DX11). Tymczasem na horyzoncie majaczą już AMD Trinity. Na pewno jednak dla wielu osób takie możliwości "integry", jakie oferuje Intel, będą w zupełności wystarczające.

Core i7 3770K to bez dwóch zdań bardzo dobry układ, ale z pewnością nie jest przełomowy. Intel ulepszył architekturę Sandy Bridge i dokonał kilku istotnych modyfikacji. W tym segmencie i w tej cenie (miejmy nadzieję, że podatek od nowości nie okaże się zbyt wysoki) nic lepszego na rynku nie znajdziecie.

 

  Ocena: Intel Core i7 3770K
  plusy:
bardzo dobry stosunek ceny do możliwości
22-nm i tranzystory TriGate
świetna wydajność w średnim segmencie
kontroler PCIe 3.0
szybsza zintegrowana grafika
energooszczędność
  minusy:
wysokie temperatury rdzeni procesora przy podkręcaniu
Orientacyjna cena w dniu publikacji testu: ok. 1300

 

Komentarze (202)

  1. Samarytanin
    Oceń komentarz:

    15    

    Opublikowano: 2012-04-23 18:01

    No proszę. Równo 18:00 i mamy test na każdym portalu internetowym :)

    Skomentuj

    1. Rakieta1
      Oceń komentarz:

      -4    

      Opublikowano: 2012-04-23 18:07

      Kiepski sposób na reklamę. Zastraszyli redakcje NDA i myślą że są fajni, skoro pokażą że umieją trzymać w ryzach testerów. Po cholere musiałem czekać do 18.00?

      Skomentuj

      1. Lightning
        Oceń komentarz:

        2    

        Opublikowano: 2012-04-23 18:24

        Gdyby tego nie zrobili to potem mogliby mieć problemy - być może Intel nie chciałby ponownie wysłać do nich procesorów.

        Skomentuj

        1. Rakieta1
          Oceń komentarz:

          9    

          Opublikowano: 2012-04-23 18:34

          Ale to wymysł Intela. Redakcja musiała się podporządkować, ale skoro premiera 23 kwiecień to po co jeszcze każą czekać, skoro wielkiego szoku nie było - to nie jest skok na miarę z Core 2 Duo czy pierwszych Core i7 1366

          Skomentuj

          1. kamaleon
            Oceń komentarz:

            5    

            Opublikowano: 2012-04-23 19:21

            NDA to calkowita normalnosc, przy grafikach czy procesorach, niezaleznie od producenta.

            Kolejna rzecz ktorej widze nie ogarniasz to to, ze premiera ma byc rownoczesnie o tej samej godzinie na calym swiecie, dlatego u jednych jest juz 23 kwietnia, a u innych jeszcze 22. Teraz rozumiesz jaka przewage mialy by europejskie serwisy nad amerkanskimi? Amerykanie musieli by kilka godzin wczesniej buszowac po "naszym" internecie.
            Dlatego moim zdaniem fair jest ustalanie jednego globalnego czasu premiery.

            Skomentuj

            1. Marcin Jaskólski
              Oceń komentarz:

              0    

              Opublikowano: 2012-04-24 12:30

              Tak jak pisze kamaleon, NDA to nie żaden cyrograf, przez podpisanie którego redaktorzy sprzedają swoje dusze, ale umowa, by nie publikować wyników PRZED oficjalną premierą.

              Intel daje nam jako jednym z pierwszych sprzęt do testów, zapewnia wsparcie i mówi: "Róbta co chceta, ale nie róbcie nam siary i publikujcie wyniki PO oficjalnej premierze".

              Skomentuj

            2. rahimpfk
              Oceń komentarz:

              1    

              Opublikowano: 2012-04-25 20:32

              juz to widze jak ktos z "US and A" szuka w EU procka bo premiera u niego dzien pozniej....

              Skomentuj

      2. leming
        Oceń komentarz:

        9    

        Opublikowano: 2012-04-23 19:59

        Rakieta, czy to przypadkiem nie chodzi o to, że musiałeś cały dzień być online, żeby zdążyć zatrollować jako jeden z pierwszych, a na swoje nieszczęście nie doczytałeś o której godzinie odbędzie się premiera??

        Skomentuj

    2. mierniko
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2012-05-09 17:16

      Dla tych, którzy chcą zobaczyć porównanie wyników 3770K z 2600K w większej liczbie gier (z kilku serwisów) zapraszam do:

      (..)

      Skomentuj

  2. pomidor
    Oceń komentarz:

    -46    

    Opublikowano: 2012-04-23 18:01

    Brawa dla Intela !!!
    Nowy krok w przyszłość
    Zieloni jaskiniowcy nadal dłubią swoje toporne kloce :)

    Skomentuj

    1. Samarytanin
      Oceń komentarz:

      10    

      Opublikowano: 2012-04-23 18:02

      Bujaj się trolu.

      Skomentuj

    2. Samarytanin
      Oceń komentarz:

      18    

      Opublikowano: 2012-04-23 18:03

      18:01 a ty już skomentowałeś artykuł 15 stronicowy podsumowując wszystko.

      To wystarczający powód byś dostał Bana.

      Skomentuj

      1. pomidor
        Oceń komentarz:

        -39    

        Opublikowano: 2012-04-23 18:10

        A Ty po co umieszczasz komentarze niezwiązane z artykułem ? Polujesz na pierwszy komentarz ?
        Bana mu !!!

        Skomentuj

      2. ciasteczkowy potwór
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2012-04-23 18:14

        akurat według mnie ketchup ma racje :] amd nie dawno wbiło się na 32 nm z fx'ami a tutaj już 22 nm, intel znów krok do przodu. Tak, 15 stronicowy artykuł, z samymi screenami :/ pomyśl trochę. Czepiasz się że już skomentował 15 stronicowy artykuł a kto o równo o 18.01 jako pierwszy dodał komentarz? Ty też powinieneś dostać bana za obrażanie -,-

        Skomentuj

        1. Samarytanin
          Oceń komentarz:

          5    

          Opublikowano: 2012-04-23 19:33

          Akurat ty jesteś drugi do odstrzału za te trolowanie w komentarzach więc się nie udzielaj. 15 stron artykułu w 1 minute oznacza że nawet zdania nie przeczytał. Ja nie wiem co te trole mają do Siebie, że się tak bronicie.

          Skomentuj

          1. ciasteczkowy potwór
            Oceń komentarz:

            -8    

            Opublikowano: 2012-04-23 19:41

            1. ale nie obrażam nikogo a ty tak -,-
            2. zapraszam do okulisty... kto napisał pierwszy komentarz?

            Skomentuj

            1. Samarytanin
              Oceń komentarz:

              2    

              Opublikowano: 2012-04-23 19:44

              Nie wiem czy dostrzegłeś sokole oko, ale ja nie komentowałem testu a kolega wyżej zdążył już wszystko podsumować. Wypatrywałem trola i wypatrzyłem :) To tylko potwierdza fakt, że nim jest.

              Skomentuj

    3. Rakieta1
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2012-04-23 18:11

      Mimo że ostatnie "wynalazki" AMD nie robią na mnie dobrego wrażenia, to słowo "krok" jest trochę zbyt mocne, skoro układu graficznego 75% nabywców nie wykorzysta, zaś CPU odnotowuję momentami wzrost wydajności na poziomie zaledwie 2%.

      Skomentuj

      1. klosz007
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2012-04-25 13:36

        Jest to krok ale technologiczny ale nie wydajnościowy. Wychodzi na to, że pierwsza wersja technologii 22nm nie jest super-energooszczędna i zegarów nie dało się bardzo podnieść a przy tej samej architekturze i tych samych zegarach ciężko się spodziewać zasadniczego wzrostu wydajności względem SB.

        Pozostaje mieć nadzieję, że kolejne rewizje i modele IB będą korzystać z coraz bardziej dopracowanego procesu technologicznego 22nm i TDP będzie spadać a zegary wzrastać.

        Skomentuj

  3. Sn1PeR
    Oceń komentarz:

    7    

    Opublikowano: 2012-04-23 18:05

    Jeśli ktoś ma SB to zmiana nie opłacalna, ale jeśli ktoś planuje zakup warto rozważyć, chyba że SB będą tańsze, na co mam nadzieję. Czekamy na rekordy OC i midi-end.

    Skomentuj

    1. klosz007
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2012-04-25 13:28

      Raczej nie bo skoro IB jest droższe nieznacznie, lepsze prawie wcale to raczej nie pojawi się wysyp używek SB bo jaki sens wymieniać ?
      Intel też cen SB nie obniży - będzie po staremu tj. wycofa je ze sprzedaży i zostanie IB które po jakimś czasie odrobinę stanieje zrówna się obecną ceną SB.
      Nie mają żadnej presji na obniżki bo AMD nie ma nic konkurencyjnego wydajnościowo (mówię o i7).

      Skomentuj

  4. Rakieta1
    Oceń komentarz:

    7    

    Opublikowano: 2012-04-23 18:06

    Wzrost wydajnośći CPU i tak mało kto odczuję.

    Ale wrażenie i tak lepsze niż po październikowym "debiucie" bulldozera. Oj, AMD poprzedniej poprzeczki nie przeskoczyła , ma zaległość bo nie pokonali SB, a teraz mają pokonać IB. Ciężko będzie dla AMD...

    po cholere dodają grafikę, skoro do gier i tak sie nie nadaje. Mogliby dac taką grafike tylko do mobilnych i slabszych modeli.

    Skomentuj

    1. ciasteczkowy potwór
      Oceń komentarz:

      6    

      Opublikowano: 2012-04-23 18:16

      dokładnie :/ mogli by dodać ten szrot zwany integrą tylko do middle-end i low-end :/

      Skomentuj

      1. klosz007
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2012-04-25 13:31

        Coś mi się swego czasu obiło o uszy, że IB ma mieć wersje bez zintegrowanej grafiki. Tylko jaki sens dla Intela - musieli by je sprzedawać taniej.

        Skomentuj

    2. Rakieta1
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2012-04-23 18:16

      Pytanie do ekspertów: czy wersje energooszczędne 3770S i 3770T ukażą się w Polsce? 2600S na próżno szukać w Polsce.

      Skomentuj

      1. Marcin Jaskólski
        Oceń komentarz:

        4    

        Opublikowano: 2012-04-23 20:22

        Teoretycznie: tak. W praktyce może być różnie, bowiem takie wersje procesorów po prostu nie cieszą się w naszym kraju dużym powodzeniem.

        Skomentuj

        1. R2rrO
          Oceń komentarz:

          -2    

          Opublikowano: 2012-04-24 04:12

          Oj, bo wszyscy "opętani cyframi" sami nie wiedząc dlaczego, kupują wersje "K" ;) A pozostali normalne.

          A tak teraz na serio: Czy BMK postara się o jakieś egzemplarze ? Przeprowadzi testy ? Być może dzięki temu zachęci do kupna, nieświadomych rodaków ? ;)

          Skomentuj

          1. Bany_krk
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2012-04-24 15:52

            xbitlabs zawsze robi takie testy

            Skomentuj

    3. Mat87
      Oceń komentarz:

      -2    

      Opublikowano: 2012-04-23 18:39

      Dla takich gimbów grajacych w gierki jak ty.. i tak za dużo dodali.

      Skomentuj

      1. Rakieta1
        Oceń komentarz:

        -1    

        Opublikowano: 2012-04-23 18:43

        Ot chodzi gimbie że ja nie gram w gry. W płycie głównej mogliby integrować grafiki i nie dodawać gówna do procesora.

        Skomentuj

        1. ciasteczkowy potwór
          Oceń komentarz:

          2    

          Opublikowano: 2012-04-23 20:48

          mogli by w to miejsce jeszcze ze 2 rdzenie dopakować

          Skomentuj

          1. R2rrO
            Oceń komentarz:

            -1    

            Opublikowano: 2012-04-24 04:15

            Eeee tam, od razu z dziesięć! Nie ważne po co, ale liczy się ilość - prawda?

            Skomentuj

            1. ciasteczkowy potwór
              Oceń komentarz:

              0    

              Opublikowano: 2012-04-24 14:32

              a nie :/ na pewno coś się znajdzie do roboty by procka czymś zająć i nie nie chodzi mi o occt :)

              Skomentuj

    4. Aerious
      Oceń komentarz:

      3    

      Opublikowano: 2012-04-23 19:12

      1. Jak któregoś dnia padnie Ci dedykowana grafa i przez tydzień nie będziesz mógł nawet plików zgrać z kompa to docenisz posiadanie back-upa w postaci integry.

      2. Nawet jeśli nie grasz w gry, to jakieś GPU potrzebujesz a rozwiązanie GPU + CPU na jednym kawałku krzemu jest po prostu tańsze niż 2 oddzielne układy. Na tyle tanie, że można dawać zintegrowana grafikę każdemu, nawet jeżeli nie jest mu niezbędna.

      3. W ten sposób firma skutecznie zabezpiecza się przed łączeniem CPU Intela ze zintegrowanym GPU innych firm (bo po co, skoro temu kto byłby zainteresowany GPU na płycie i tak wystarczy to intelowskie?) i zgarnia zyski i ze sprzedaży CPU i ze sprzedaży GPU.

      Skomentuj

      1. Szymon331
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2012-04-23 19:34

        Ja właśnie tylko dlatego nie jadę po Intelu za tą Integrę. Jakby szlag trafił kartę graficzną PCI-E to zawsze można przesiedzieć na tym szrocie w procesorze, do pracy ujdzie.

        Skomentuj

        1. mutissj
          Oceń komentarz:

          -1    

          Opublikowano: 2012-04-24 02:05

          już wole z szafy wyciągnąć 8600GT :d

          Skomentuj

      2. SoundsGreat
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2012-04-24 20:43

        Tia, jak by jeszcze tej integry można było użyć na każdym chipsecie :P

        Skomentuj

      3. SoundsGreat
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2012-04-24 20:43

        Tia, jak by jeszcze tej integry można było użyć na każdym chipsecie :P

        Skomentuj

    5. Ethreivis
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2012-04-24 22:36

      Akurat integra się przydaję gdy masz awarię GPU. Wtedy możesz na niej przeglądać neta, oglądać filmy, a to spora dogodność w porównaniu do miesięcznego (czas realizacji gwarancji) braku kompa.

      Skomentuj

  5. tarrok111
    Oceń komentarz:

    4    

    Opublikowano: 2012-04-23 18:15

    Po 3 latach przesiadka z netachelma nadal nie jest opłacalna.
    Może haswell coś zmieni??

    Skomentuj

    1. Rakieta1
      Oceń komentarz:

      3    

      Opublikowano: 2012-04-23 18:23

      I długo nie będzie. Po pierwsze Nehalem Quad to bardzo dobry procesor jeszcze przez długi czas będzie do wszystkiego starczał. Ogólnie nie należy myśleć o przesiadce z quada na quada czy z duala na duala, ale np. z duala na hexa[6rdzeni]. Oczywiście pomijając obecne rozwiązania AMD, które raczej nie można brać pod uwage mając nawet staruszka Core 2 Duo, bo może się okazać że w aplikacjach jednordzeniowych nastąpi niewielki spadek wydajności. Ja swojego Ph II X2 wymienie na 6-cio rdzeniowca. Inaczej to kiepski interes.

      Skomentuj

    2. saddam
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2012-04-23 21:09

      Mam w pracy xeony westmere-ep oraz SB-e i musze przyznac, ze nahalem dostaje strasze baty. Juz nawet glupi i7 2600 robi z nim co chce bez podkrecania.

      Skomentuj

  6. 9e0r9e
    Oceń komentarz:

    7    

    Opublikowano: 2012-04-23 18:16

    Po 1. dlaczego test jest na płycie Intela?
    Po 2. dlaczego użyliście HD 6970 zamiast 7970/
    Po 3. dlaczego takie chłodzenie, skoro zazwyczaj stosujecie Noctua DH-14?!

    Mam nadzieję, że w krótkim czasie będą testy mobo i GPU różnych producentów na i7 3770K zarówno z podkręconym jak i w normalnych taktowaniach (standardowych i turbo).

    Jeśli ktoś się spodziewał wielkiego przyrostu wydajności to chyba się nie interesował doniesieniami nt. Ivy Bridge.

    A jeśli chodzi o godzinę dodania artykułu to najwidoczniej takie było embargo wystosowane przez Intela. Cieszmy się, że nie było później.

    Skomentuj

  7. Damian Szymański
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2012-04-23 18:18

    Może nie doczytałem ale jak wygląda kwestia Blu-Ray na HD 4000? Jest te 30 klatek czy może tak jak na poprzednich dwóch generacjach Core i - coś koło 29,XX klatek, że odtwarzanie było utrudnione na Integrze?

    Skomentuj

    1. Marcin Jaskólski
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2012-04-23 20:30

      Przyznam się, że ta kwestia mi umknęła. Sprawdzę to w najbliższym czasie.

      Skomentuj

    2. Paweł Maziarz
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2012-04-23 20:48

      Z tego co kojarzę to poprawnie miało być 29,97 kl/s, a SB zaokrąglało tą wartość do 30 i w efekcie co jakiś czas ścinał obraz (albo dźwięk się nie zgadzał?)

      Skomentuj

  8. wujashek
    Oceń komentarz:

    4    

    Opublikowano: 2012-04-23 18:27

    macie błąd w ocenie końcowej. "kondensatory TriGate" to jakiś nowy wytwór?

    Skomentuj

    1. Marcin Jaskólski
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2012-04-23 20:25

      Auć. Drugi raz już się tak przejęzyczyłem. Dzięki za wskazanie błędu

      Skomentuj

  9. Lightning
    Oceń komentarz:

    2    

    Opublikowano: 2012-04-23 18:30

    "bardzo dobry stosunek ceny do możliwości" ja bym tak odważnego plusa nie dał. Może i po podkręceniu potrafi wyprzedzić sześciordzeniowe procesory poprzedniej generacji, ale dać 1300 zł. za sam procesor to jednak drogo.
    Jeśli ktoś już kupił dobry procesor Sandy Bridge, to nie opłaca mu sie wymieniać.

    BTW fakt, że Intel potrafi zrobić super wydajne procesory nie jest dobrą wiadomością do klientów, ponieważ jak na razie mamy monopol.

    Skomentuj

    1. Rakieta1
      Oceń komentarz:

      6    

      Opublikowano: 2012-04-23 18:38

      To że czeka nas monopol stało się jasne już 12 pażdziernika zeszłego roku. FX-y w mulicore ledwie dochodziły CZASEM do Core i7 średniej klasy, w jednordzeniowych aplikacjach i pobór prądu to żaden postęp w stosubnku do Phenoma II, zaś ukazały się pół roku później niż SB. Szkoda, aż miło powspominać czasy Athlona 64, kiedy były chociaż dwie liczace się firmy przy zakupie procesora.

      Skomentuj

    2. Marcin Jaskólski
      Oceń komentarz:

      3    

      Opublikowano: 2012-04-23 20:28

      Tak, ale jeśli ktoś posiada coś starszego (np. Core 2 Duo) i szuka nowego, wydajnego i nowoczesnego procesora, to poleciłbym właśnie ten. Oczywiście, jeśli naprawdę potrzebuje takiej wydajności. 2500K nadal urywa... głowę, jeśli chodzi o stosunek cena/wydajność.

      Skomentuj

      1. R2rrO
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2012-04-24 03:53

        Otóż to :)
        Np. Jednym z nich jestem ja :)
        Ale czekam na wersje "S" a najlepiej "T" ^^
        Mimo wszystko ceny i tak z kosmosu, przez cholerny brak konkurencji :/

        Skomentuj

        1. Rakieta1
          Oceń komentarz:

          0    

          Opublikowano: 2012-04-24 09:26

          Też uważam że wersje S i T są najfajniejsze.

          Odnośnie braku konkurencji...odpowiedź AMD na ivy dopiero w iii kwartale - vishera-piledriver. Ale wątpie żeby pokonali ivy, a wręcz nie wierzę. Piledriver przyniesie względem blldzra niewielki wzrost wydajności.

          Bardzo nieciekawie zapowiada się przyszły rok. AMD nie przewiduję odpowiedzi na procesory haswell w segmencie "i7" i dopiero w 2014 może zobaczymy coś mniej lub bardziej przełomowego od AMD czyli CPU-Steamroller.

          Skomentuj

          1. R2rrO
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2012-04-24 17:26

            Wystarczy żeby chociaż trochę się zbliżyć, zmniejszyć pobór prądu i zrobić konkurencyjną cenę. Myśle, że to powinno w jakimś stopniu wpłynąć na cenę. No ale trzeba być cierpliwym.

            Skomentuj

          2. kitamo
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2012-04-24 17:59

            Problem w tym ze rynek typowo desktopowy nie ma zapotrzebowania obecnie na wieksza moc. Raczej na tanie rozwiazania polaczone z energooszczednymi. Stad tez prace nad wielordzeniowymi procesorami o obnizonej czestotliwosci. Obecnie jest spory boom na rozwiazania mobilne i glownie tutaj wszyscy sie skupiaja , o tyle o ile intel na tym polu nie ma za wiele do zaoferowania , tak amd zaczyna działac co raz lepiej.
            Wydaje mi sie ze popyt na mega wydajne CPU nie ma tendencji rosnacej, raczej teraz wiecej mowi sie o energooszczednosci.

            Skomentuj

            1. R2rrO
              Oceń komentarz:

              0    

              Opublikowano: 2012-04-25 00:41

              Tak, bo to się najbardziej liczy :)
              Jednak to jest największa bolączka AMD :( Nie potrafią zrobić wydajnego i oszczędnego CPU. Zrobią jedno, albo drugie - trzeba poczekać, aż to połącza ;)

              Skomentuj

  10. GreQonE
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-04-23 18:38

    A co z OC ? :(

    Skomentuj

    1. Lightning
      Oceń komentarz:

      2    

      Opublikowano: 2012-04-23 18:45

      Czytałeś w ogóle ten test, czy tylko na szybko wykresy przejrzałeś?

      Podkręca się przeciętnie (jak na taką architekturę, ale jak redaktor napisał "testowaliśmy próbki inżynieryjne, a nie sklepowe wersje procesorów, więc w tej kwestii również może sie dużo zmienić" tak więc trzeba trochę poczekać żeby to ocenić.

      Skomentuj

      1. Biafra1987
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2012-04-23 19:24

        Czytał na bank i ja też czytałem i tego co mnie najbardziej interesowało- prawdziwego testu OC nie znalazłem ;P Najważniejszy przekaz jednak trafił do mnie dość jasno. 2500k zostaje do następnej generacji procków ;) Nie stresuj się.

        Skomentuj

        1. Szymon331
          Oceń komentarz:

          0    

          Opublikowano: 2012-04-23 19:42

          Albo i jeszcze dalej, ja swojego 2500K nie zmienię przez 3-4 lata.

          Raz że na horyzoncie nie widać by miał się przez ten czas upowszechnić standard filmowy ponad Full HD. By w miarę wydajnie montować Full HD wystarczy Intel 2500K.

          Dwa że procek kręci się ponad 5.2GHz co sprawia że wystarczy nawet do bardziej skomplikowanych projektów i przyszłych zaawansowanych programów do montażu.

          Skomentuj

  11. GunarDAN
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-04-23 18:41

    Generalnie szału nie ma. Nawet nie widzę sensu inwestować więcej kasy, jak można złożyć coś równie bardzo wydajnego na Sandy Bridge. Jedynie co mi się podoba, to nowy wymiar technologiczny - mniej papu i mniejsze temperatury.

    Skomentuj

    1. Szymon331
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2012-04-23 19:43

      Mniej papu tak (chociaż różnica dziwnie mała) a co do temperatur to byłbym ostrożny.

      Skomentuj

      1. GunarDAN
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2012-04-23 23:08

        Jeżeli nie będziesz na siłę kręcił, to temperatury są ok. Nie liczmy, że wypuszczą procka tej klasy, który w stresie będzie wyciągał niecałe 40 stopni.

        Skomentuj

        1. Szymon331
          Oceń komentarz:

          0    

          Opublikowano: 2012-04-24 08:25

          Ale tu chodzi o porównanie do SB. SB dopiero po podniesieniu napięcia i zegarze oscylującym w okolicach 5GHz zaczyna się grzać. Według mnie IV nie popisały się na tym polu.

          Skomentuj

    2. saddam
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2012-04-23 21:14

      Niczego szczegolnego nie bylo co sie w ogole spodziewac. Ciekawe beda dopiero ib-e 10-core i ekonomiczne octocore.

      Skomentuj

  12. Szczyrczek 11
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2012-04-23 18:42

    kiedy będą testy i5 3550k ?

    Skomentuj

    1. Szczyrczek 11
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2012-04-23 18:43

      3570k jednak :)

      Skomentuj

      1. Marcin Jaskólski
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2012-04-23 20:29

        Jeszcze nie wiemy, kiedy dostaniemy kolejne nowe procki.

        Skomentuj

  13. hideo
    Oceń komentarz:

    3    

    Opublikowano: 2012-04-23 18:45

    procek dobry tak jak sandy jest dobre ale cudów nie ma i spodziewałem się po intelu i po 22nm więcej, no ale 22nm intel zapewne dopakuje następnym razem

    Skomentuj

  14. pudel
    Oceń komentarz:

    7    

    Opublikowano: 2012-04-23 18:50

    Test utwierdza mnie tylko w przekonaniu że mój I7 2600 to był świetny zakup po każdym względem, jak widać starczy na długo.
    W nowych prockach na duży minus temperatury po oc.

    Skomentuj

  15. Rayearth
    Oceń komentarz:

    3    

    Opublikowano: 2012-04-23 18:56

    Średni segment w tej cenie to jakaś pomyłka.

    Skomentuj

    1. mm251
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2012-04-24 09:04

      To jest średni segment ale na zachodzie, nie u nas ;)

      Skomentuj

  16. malboro51
    Oceń komentarz:

    7    

    Opublikowano: 2012-04-23 18:59

    moge tylko poiedziec AHA

    stary w nowej oprawie i tyle, co do prockow to juz pewnie wszystko co mozna osiagnac, tylko wsadzic mozna grafe ktora jest jak dzazga w penisie i inne bzdety, ciekawe jaka bedzie ostateczna cena za i7

    Skomentuj

  17. Michur
    Oceń komentarz:

    3    

    Opublikowano: 2012-04-23 19:19

    Szału nima

    Skomentuj

  18. metiu-20
    Oceń komentarz:

    2    

    Opublikowano: 2012-04-23 19:20

    Popieram Malboro51, ta grafa to jakaś totalna pomyłka. Kupuje i5 2500k, bo widzę, że nie wiele zyskam dopłacając do ivy

    Skomentuj

  19. Szymon331
    Oceń komentarz:

    3    

    Opublikowano: 2012-04-23 19:30

    Dobrze że nie czekałem na Ivy. Poza niezłą zintegrowaną grafiką (której ja osobiście w ogóle nie używam) nie dodali prawie nic. Wzrost wydajności zegar w zegar nie jest warty zachodu. szczególnie jeśli IVy będzie droższe od Sandy.

    Mniejszy wymiar technologiczny a pobór prądu zbliżony do Sandy. Coś tu nie gra, na początku myślałem że to przez wyższe wartości zegara Ivy bridge ale jak wiadomo nie to jest powodem.

    Problemy z OC? Czy to możliwe że Ivy produkowane w 22nm procesie grzeją się aż tak bardzo że z trudem można przekroczyć 4.5GHz na niereferencyjnym chłodzeniu? Dla mnie to wręcz porażka. Tyle to robią przeciętne 2500K i 2600K.

    Do samego artykułu to mam wrażenie że jest to tekst posklejany na szybko z kawałków różnych autorów.
    Słaby wstęp, brak szerszego tekstu o architekturze samego procesora, raz wykresy benchmarkowe raz chyba od Intela. Takie to nijakie i bez składu.

    Coś się Benchmark.pl tym razem nie postarał. Tak samo z resztą Intel...

    Skomentuj

    1. Jake24
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2012-04-23 23:17

      Dokladnie, ja też się cieszę z mojego wyboru, bo z Ivy szału nie ma.
      P.S. Jednak nie wytrzymałeś do Ivy ;)

      Skomentuj

      1. Szymon331
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2012-04-24 08:27

        Cóż, chciałem przetestować nową kartę. Napisałem dwie mini-recenzje o tym temacie, przy czym jak dotąd opublikowana została jedna. Druga ponad miesiąc czeka na akceptację...

        Skomentuj

  20. karolek1076
    Oceń komentarz:

    4    

    Opublikowano: 2012-04-23 19:35

    Do gier totalna porażka - nie będę dopłacał 500 zł do 3 klatek w np. mafii 2. pffff

    Skomentuj

  21. karolek1076
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-04-23 19:35

    Dopłacał względem i5 2500K oczywiście :D

    Skomentuj

  22. Bakak
    Oceń komentarz:

    6    

    Opublikowano: 2012-04-23 19:38

    Fajny procek, fajna cena, fajna wydajność w ogóle wszystko jest fajnie... ;)

    Ja się natomiast dowiedziałem z tego artu. 2 bardzo istotnych rzeczy.

    Po pierwsze nie muszę zmieniać platformy bo mój 3-letni Phenom II x4 955 @3,7 Ghz (analogiczny zegar do modelu PII 970) nadal daje rade :)

    Po drugie spokojnie mogę kupić grafikę na poziomie Radeona 6970/7870/7950 lub GTX560ti/570/580 bez obawy o wyrzucenie pieniędzy w błoto bo nie rozwiną skrzydeł :)

    Dawno na rynku podzespołów PC nie było takiego przestoju. 3-letni komp spokojnie radzi sobie z każdą grą :)

    Skomentuj

    1. Szymon331
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2012-04-23 19:47

      Dokładnie.

      Osobiście wolałem czasy gdy nowiutka karta graficzna dawała radę w grach przez 10 miesięcy po czym była już za słaba i wypadałoby kupić nową. Człowiek męczył się dwa lata i dokonywał upragnionego zakupu zapewniając sobie wydajność na kolejnych parę miesięcy.

      Ale przynajmniej było warto kupować nowe karty i procesory. Grafika szła do przodu w błyskawicznym tempie, gry rozwijały się niesamowicie szybko.

      Obecnie mamy taki zastój że właściwie przestałem grać w gry. Nie wiem, może się starzeję...

      Skomentuj

      1. Michur
        Oceń komentarz:

        3    

        Opublikowano: 2012-04-23 19:59

        Mam to samo, obecnie są może 3 tytuły w które na pewno zagram w tym długo wyczekiwany Max Payne a tak to nie ma w co grać. Skok graficzny praktycznie żaden , fabuła coraz prostsza jak tak dalej pójdzie to sprzęt będziemy kupować dla pustych cyferek w benchmarkach.

        Skomentuj

        1. Bakak
          Oceń komentarz:

          0    

          Opublikowano: 2012-04-23 20:13

          Stary już ludzie kupują nowe graty tylko po to żeby mieć 100pkt więcej w jakimś benchmarku, ale jak kogoś na to stać to niech się bawi.

          Ostatnio składałem jednemu chłopakowi kompa. Jak go spytałem ile chce wydać to powiedział max do 10K bez monitora i systemu. A jak się go zapytałem jakie che graty to powiedział, że komp ma osiągać przynajmniej 1/3 większy wynik w 3Dmark11 niż jego obecna konfiguracja.

          A jego ówczesna konfiguracja osiągał bagatela 11k pkt :P hehe

          Szkoda że starego kompa oddał siostrze :P bo bym odkupił :P

          Skomentuj

          1. Michur
            Oceń komentarz:

            3    

            Opublikowano: 2012-04-23 20:37

            Niestety obecnie panuje taki system, że na tego jednego chłopaka przypada 10, którzy cieszą się z dodatkowej kości ramu poprzedniej generacji. Ci co mieli dużo mają jeszcze więcej. Ja należę do osób, która nie może sobie pozwolić na szastanie kasą, dlatego wolę kupić raz a dobrze. I mimo iż wiązałem z Ivy Brige pewne plany to już wiem iż jej nie kupię. Może się okazać, że Sandy Bridge będzie bardziej opłacalny.

            Skomentuj

        2. Jake24
          Oceń komentarz:

          3    

          Opublikowano: 2012-04-23 23:26

          No niestety smutne to, ale prawdziwe. Ja już nawet nie czekam z niecierpliwością na premiery nowych kart graficznych, czy procesorów, bo wiem, że jakie by one nie były, to i tak nie mają przy czym się męczyć... Właściwie do tego już doszło, że prawie dzisiaj przegapiłem test nowego Ivy...

          Skomentuj

  23. malboro51
    Oceń komentarz:

    -1    

    Opublikowano: 2012-04-23 19:44

    ivy beda drozsze od sandy o 100-200zl zalezy czy allegro czy sklep, za nowego i7 1300zl nie wiem czy nie lepiej i7-3820K tanszy tylko ze plyty duzo drozsze ale za to sandy-bridge-E wyzsza półka

    Skomentuj

  24. kozamasters
    Oceń komentarz:

    3    

    Opublikowano: 2012-04-23 19:47

    Po jakiego grzyba opisujecie że Mafia2 obsługuje zaawansowane efekty Phys-X jak używacie radeonów które takowej funkcji nie posiadają !

    Skomentuj

    1. Szymon331
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2012-04-23 19:48

      BO w tej grze można zmusić procesor do liczenia fizyki charakterystycznej dla PhysX?

      Skomentuj

    2. Marcin Jaskólski
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2012-04-23 20:34

      To informacja w jakich ustawieniach testujemy?

      Skomentuj

  25. malboro51
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-04-23 19:47

    Bakak ty mowisz o 3 latenim kompie ze moze nie dac rady, to chiba nie wiesz na jakim swiecie zyjesz, stary dual core e5200 bez OC i 9800GT ciagnie BF3 na minimalnych wiec ten twoj jest git i dlaczego myslisz te ten AMD moze ograniczac takie grafy chiba zartujesz w tym momencie

    Skomentuj

    1. Bakak
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2012-04-23 19:55

      Chyba słabo czytałeś mój Koment, ja napisałem coś całkowicie odwrotnego, cytuję:

      "PO DRUGIE MOGĘ SPOKOJNIE KUPIĆ grafikę na poziomie Radeona 6970/7870/7950 lub GTX560ti/570/580 BEZ OBAWY o wyrzucenie pieniędzy w błoto bo nie rozwiną skrzydeł"

      CZYTAJ ZE ZROZUMIENIEM :)

      Skomentuj

  26. 9e0r9e
    Oceń komentarz:

    4    

    Opublikowano: 2012-04-23 19:54

    Dziwią mnie komentarze typu - "mam SB i zmiana na Ivy się nie opłaca", albo "po co IB skoro nie daje dużo więcej niż SB". Jeśli kogoś stać wymieniać procesor (czy też inne podzespoły) co miesiąc/dwa to gratuluję, ale większość posiadaczy SB nie zmieni procka na IB, bo już swojego pieca nie będzie zmieniać przez kilka lat. A jeśli chodzi o tych przed kupnem PC to wiadomo, że za taką samą cenę (ewentualnie małą dopłatą) warto mieć więcej, w tym pomijaną przez Was PCI-E 3.0 (wiele osób ma już GPU je wykorzystujące, ale nie mogą z nich w pełni korzystać właśnie z powodu nieposiadania IB).

    Naprawdę spodziewaliście się mega skoku w stosunku do SB?!

    Skomentuj

    1. Bakak
      Oceń komentarz:

      -1    

      Opublikowano: 2012-04-23 19:57

      "Naprawdę spodziewaliście się mega skoku w stosunku do SB?! "

      TAK!? ;p

      Skomentuj

  27. malboro51
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2012-04-23 19:56

    Naprawde to dla czego ty wiezysz w PCI 3.0 tak samo bylo z pci 16x a pci 2.0,

    Skomentuj

    1. 9e0r9e
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2012-04-24 10:30

      Pożyjemy zobaczymy - pojawią się testy na PCI-E 3.0 to się okaże.
      Tutaj prosiłbym redakcję o przeprowadzenie testów HD 7970 i GTX 680 na takiej samej platformie jak wcześniej jedynie ze zmianą procka na i7 3770K wraz z chipsetem P67, a potem dopiero na platformie z Z77, porównując do HD 6970 i GTX 580.

      To rozwiałoby wiele wątpliwości dla tych, którzy są przed kupnem nowego PC.

      Skomentuj

      1. klosz007
        Oceń komentarz:

        1    

        Opublikowano: 2012-04-25 13:18

        Testy (np. Tom's Hardware) pokazują, że na obecnych kartach graficznych przełączenie PCIe 2.0 z trybu x16 do trybu x8 daje niezauważalny spadek wydajności, dopiero wymuszenie x4 jest widoczne a x1 to dramat. Czyli karty wykorzystują przepustowość PCIe 2.0 16x w połowie. Po PCIe 3.0 nie możemy więc spodziewać się widocznych zmian w wydajności kart.
        W przyszłości PCIe 3.0 na pewno się przyda ale na dziś jest to zbędny bajer.

        Skomentuj

  28. dawidex999
    Oceń komentarz:

    3    

    Opublikowano: 2012-04-23 19:58

    No tak jak myślałem hitu nie ma i prawdopodobnie szybko nie będzie ;p

    Skomentuj

  29. malboro51
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-04-23 20:00

    Ja nie czekalem na nic tylko na cene, zeby Sb byly odrobine tansze ale i tez IB byly w zalozmy takiej jak teraz SB, wiekszosc czekala na 22nm bo skok w wydajnosci to chiba byl dla niewidomych

    Skomentuj

  30. malboro51
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-04-23 20:02

    To juz jest max jaki mozna wyciągnąć z procka chiba ze beda jeszcze fabrycznie podkrecone, teraz bedzie lepsza grafika zintegrowana i anty wirus w procesorze wedlug mnie to dla gracza to jak bombki na samochodzie

    Skomentuj

  31. Kuba Mily JDM
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2012-04-23 20:06

    i tak pentium 4 rządzi :P

    Skomentuj

    1. metiu-20
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2012-04-30 14:44

      Proszę Cię! Mojemu musiałem dziś zmniejszyć taktowanie z 3 do 2,4 bo się gotować zaczynał. Ja mam jeszcze na s478 to już całkiem źle.

      Skomentuj

  32. Daroo7777
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-04-23 20:09

    Osłabili mnie z tą wysoką temeraturą. Liczyłem najbardziej na to, że temperatura będzie przyzwoita. Nie widzę w zestawie testowym obudowy. Czy to świadczy że testy były przeprowadzone bez obudowy na "świeżym powietrzu"?

    Skomentuj

  33. kubas246
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-04-23 20:14

    Ja bym tam chciał zobaczyć test i5-3570K, i5-3550 i i5-3450

    Skomentuj

  34. malboro51
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-04-23 20:17

    Wazne to są teraz ceny, bo duzo osób chce złożyć kompa

    Skomentuj

  35. kropak
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-04-23 20:19

    Cóż żadna rewelacja do Sb2 trzeba poczekać ze zmianą na kolejną wersje, która będzie już całkiem inną to i będzie widoczna różnica, a tak to cieniutko...

    Skomentuj

  36. steelek
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-04-23 20:28

    Tak troche strzal w stope. Wypuscili Ivy Bridge, ktory topowo kosztuje tyle co dobry procesor i karta graficzna (albo Llano i 800zl na imprezowanie).

    Niby nic takiego, ale intel mimo iz robi wydajne procesory to dopoki sie nie dogadaja z jakims producentem grafiki (wiadomo ze z AMD im sie nie uda wiec zostaje tylko nvidia) to lepiej niech sie skupia nad doskonaleniem swoich procesorow a nie na kombinowaniu z ukladami graficznymi.

    Skomentuj

  37. hedzik
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-04-23 20:33

    "a HD 2500 około 10-20% szybszy od HD 2500." na 3 stronie, chyba od HD 2000;pp

    Skomentuj

    1. Marcin Jaskólski
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2012-04-23 20:36

      Dzięki, poprawione

      Skomentuj

  38. Kieresz
    Oceń komentarz:

    5    

    Opublikowano: 2012-04-23 20:47

    z perspektywy gracza bida...za 500zl mniej moza kupic i5 2500k + OC na 4.5ghz i ivy moze isc do domu....zreszta nawet bez OC nie bedzie zbytniej roznicy w grach...

    Skomentuj

  39. Wenezo
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-04-23 20:47

    Brawa za zuzycie energii, w końcu ktoś napisał prawde że kompterek może zużywać 40W w IDLE.

    Skomentuj

  40. Marych
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-04-23 21:20

    Jeśli ma się Sandy Bridge, to nie ma większego sensu wymiana tego znakomitego procka na ciut lepszego Ivy Bridge. No chyba, że się jest fanboy'em Intela. Składać nowego kompa od podstaw na Ivy też bym sobie darował, skoro w przyszłym roku wejdą Haswelle...

    Skomentuj

  41. Factory
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2012-04-23 21:23

    Rozczarowały mnie te Ivy Bridge.
    Kto czeka na Haswell?Bo ja tak.

    Skomentuj

    1. Rakieta1
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2012-04-24 09:35

      Ja czekam na Haswell, o ile będzie mi potrzebne coś lepszego niż Phenom II X2, którego mam. Dlatego nie wykluczam że poczekam na architekturę Skylake. Mojego Durona 1600 używałem przez 7 lat, aż do 2010 roku, bo nic lepszego mi nie było potrzebne. Nie sztuką jest kupić 3960X i grać na nim w sapera,ale w pełni wykorzystać moc chociaż jakiegoś staruszka ala Athlon 64 X2.

      Skomentuj

  42. Malcolm Feth
    Oceń komentarz:

    2    

    Opublikowano: 2012-04-23 21:37

    czyli absolutnie nie zaluje ze dwa miesiace temu kupilem 2600k ;)

    Skomentuj

    1. R2rrO
      Oceń komentarz:

      -5    

      Opublikowano: 2012-04-24 04:08

      Dzięki, że się z nami podzieliłeś nowiną :)

      Ja się kilka dni temu uderzyłem w mały palec u nogi :/

      I wiesz co? Obie wypowiedzi maja wiele wspólnego:) Mozna by je podsumować: "A co mnie to obchodzi?" ;)

      Skomentuj

      1. Malcolm Feth
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2012-04-24 22:13

        a co mnie obchodzi, ze Ciebie nie obchodzi? ;)
        dziekuje za podzielenie sie informacja o dzieleniu sie informacja :P

        Skomentuj

  43. bolth
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2012-04-23 22:48

    zgadza się
    mi też sie wydaje ze wszystko zwalnia tempo
    teraz czas na APU i AMD da rade w tym segmencie

    ktoś pisał komu komp na APU?
    dla mojej córki do szkoły?
    dla rodziców ?

    nie wszyscy kupuja kompa do 3dmarkow

    przesiadka z LGA775 na Ivy ma sens to każdy tempak wie
    jak czytam ze przesiadka z SB na IB nie ma sensu to widać poziom intelektualny czytelnikow,przecież oczywiste jest ze przyrost bedzie marny

    Skomentuj

    1. Samarytanin
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2012-04-24 00:16

      Zwalnia panie kolego bo w nieskończoność nie można zmniejszać procesu technologicznego a możliwość uzyskania wyższego taktowania się powoli kończą ze względu na temperatury.

      Niestety ale moim zdaniem następnym krokiem jest po prostu Grafen. Do puki tego nie rozwiną doputy będzie coraz słabiej.

      Wystarczy spojrzeć na historię procesorów i widać jak wół kiedy zwolnili ze zwiększaniem taktowania zegarów a zaczęli iść w stronę zmniejszania procesu. Prawda jest taka, że i Intel jak i AMD nie mają już w którą stronę uciekać. Na krzemie mogą jeszcze pojechać z 5 lat i będzie po zabiegu.

      Skomentuj

  44. Dexter77
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-04-23 23:10

    Maly kroczek do przodu. Kto sie interesuje ta tematyka to wiedzial ze wydajnosc nie bedzie zaskakujaco wieksza. Wydajnosc na wat juz prezentuje sie lepiej. Tu skok jest wiekszy, ale znow nic zaskakujacego, w koncu przeciez mniejszy proces technologiczny.
    Zaskakujace natomiast sa te temperatury. Widac tranzystory TriGate maja niekorzystna ceche jaka jest podnoszenie parametru Rthjc ukladu. Dla niewtajemniczonych jest to rezystancja termiczna zlacze-obudowa. Przez to krzem osiaga wieksze temperatury, cieplo ma utrudniona droge do radiatora. A jak wiadomo cieplo to wrog OC, nie zdadza sie tu wymyslne uklady chlodzace, ktore przeciez odbieraja cieplo z obudowy a nie z krzemu bezposrednio.

    Skomentuj

  45. SoundsGreat
    Oceń komentarz:

    -1    

    Opublikowano: 2012-04-23 23:12

    Więc dzisiaj AMD przoduje w jednym - w zintegrowanych kartach graficznych, hahaha :D

    Skomentuj

  46. Minimal
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-04-23 23:13

    Czy mógłbym prosić redakcje aby przy testach flagowego i5 IB dodali do testow i5 750 ?

    wiadome, że między SB a IB nie ma wiekszej roznicy :) a chcialbym zobaczyc czy oplaca sie przejscie dwie generacje do przodu :)

    Skomentuj

    1. ipkis
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2012-04-23 23:31

      Ja proponuje test nie tylko flagowego i5 IB (nie wszyscy podkręcają)

      Skomentuj

  47. pattt671
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-04-24 01:22

    Pytanko mam. Czy zmieniając procek na Ivy z Sandy 2500k na płycie P67A-G45 będę mógł korzystać z grafiki zintegrowanej procka? Czy to jednak zależy od płyty? Może dla niektórych okaże się to głupie pytanie, a może jest późno i już nie ogarniam pisząc tego posta ale liczyłbym na konkretną odpowiedź :) Bo aktualnie z integry nie mogę korzystać z winy płyty głównej jak mniemam? Więc już sam nie wiem. Zamotałem się wiem :)

    Skomentuj

  48. pattt671
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-04-24 01:27

    Dobra zamotałem się :D Oczywiste, że wymiana procka nic nie da, płyta winna :) pzdr

    Skomentuj

    1. R2rrO
      Oceń komentarz:

      -1    

      Opublikowano: 2012-04-24 04:23

      Wymień płytę, kup IB i będziesz mógł korzystać z 2 grafik na przemian (jeśli będziesz posiadał dodatkowo jakiegoś Radeonka czy GTX-a). Podobno już te technologie trochę lepiej dopracowali. Zawsze to jakaś oszczędność na energii:)

      PS: Nim zakupisz, najpierw poczytaj trochę o tym (które chipsety, jakie płyty itd.) - wybierz rozsądnie ;)

      Skomentuj

  49. green2012
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-04-24 06:42

    Sam artykuł spoko . Co do samego produktu intela żżeennaaddaa wydajność od 5 do 25 procent lepsza od AMD , oczywiście chodzi mi o gry bo kto używa zintegrowanej grafiki do gier. Czekam na PCI-e 3.0 od konkurencji , a firmę z doliny krzemowej radzę omijać z daleka .

    Skomentuj

    1. R2rrO
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2012-04-24 07:14

      Dlaczego omijać, skoro obecnie ma najlepsze układy ?
      Z powodu ceny? To prawda, zdzierają ile mogą... Ale poczekaj, na pewno tak będzie, że AMD wskoczy na miejsce lidera (podobnie jak to było kiedyś), przekonasz sie jakie wtedy ceny będą, gdy nic im po piętach nie będzie deptać. Równie wysokie.

      Juz to pokazali z kartami serii "7" gdy konkurencji na horyzoncie nie było. Pojawiła się konkurencja - pojawiły się obniżki i to nie małe, jeśli chodzi o topowe karty.

      Zresztą nikt nikomu nie nakazuje wyboru tego producenta i tego produktu ;)

      Skomentuj

  50. Noobek P-ce
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-04-24 07:48

    Test super Redakcjo. Już mi się marzy ten 3770 K z innymi podzespołami w nowym PC ;)

    Skomentuj

  51. mgtan
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-04-24 09:40

    Intel HD 4000... brakuje jednej rzeczy... porównania takiej karty graficznej zintegrowanej w procku do np. GF 540 czy 550Ti.... ogółem z tego co widzę to grafika w procku jest tylko o około 10-15% słabasza od stacjonarnej wersji Radeona 9600GT. Rewelacja.

    W zasdzie już obecnie przy takiej integrze sens tracą grfiki w lpkach - oczywiście nie ma co się łudzić na HD4000 o takiej wydajności w laptopie.

    Skomentuj

  52. goransol
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-04-24 10:36

    Zastanawiam się kiedy produktu zostaną wprowadzone do Polskich sklepów i jak odczują to procesory SB cenowo.

    Sklepy muszą wziąć pod uwagę iż wiele osób będzie czekało na zakup nowych komputerów dopóki nie pojawią się nowe podzespoły z IB.

    Skomentuj

  53. Barwa
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-04-24 11:27

    Generalnie to fajnie, nowy 22nm proces Intel w zjeżdżaniu w dól "góruje" ale z drugiej strony wydajność 2-10% większa mało temperatury szału nie robią szczególnie po OC no i jak zwykle cena ... 1300zł!! no bez jaj, Wbudowany układ graficzny?? WTF po co to komu? skoro 2x tańsze liano ma lepsze wyniki?? a nowe Trinity od AMD zrobi pogrom tych procków?? Tylko po to to dali by jeszcze podbić cenę procesora bo innego sensownego zastosowania to nie ma, jak ktoś będzie chciał APU wiadomo że kupi AMD

    Skomentuj

    1. Marcin Jaskólski
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2012-04-24 12:31

      Wszystko zależy od indywidualnych potrzeb, oraz tego, czy potrzebny jest ci mocny CPU, czy GPU

      Skomentuj

      1. untalented
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2012-04-24 19:31

        dokładnie, niektórzy mogą HD4000 wykorzystać do obróbki filmów, a w tej materii integra intela, spisuje się bardzo dobrze.

        Skomentuj

        1. SoundsGreat
          Oceń komentarz:

          0    

          Opublikowano: 2012-04-24 20:39

          Tylko, że nie wszyscy odbiorcy 3770 potrzebują go do obróbki wideo. Jak ktoś się tym zajmuje profesjonalnie to pewnie i tak zaopatrzy się w coś mocniejszego. A tak ten procek faktycznie mógłby stać po 1000 zł...

          Skomentuj

    2. saddam
      Oceń komentarz:

      2    

      Opublikowano: 2012-04-25 22:22

      Jak kiedyś dorośniesz to może się zorientujesz, że na gierkach zastosowania komputera się nie kończą, a do pracy potrzeba mocnego procka, a grafa ma po prostu działać. APU również przecierają szlaki dla szerszych implementacji OpenCL.

      Skomentuj

  54. kIngpIn
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-04-24 12:09

    Ludzie ja trzymam swojego i5 2500K do 2017r nie ma co patrzeć.

    Skomentuj

  55. dodo.gemini
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-04-24 13:56

    myslicie, że HD4000 da radę z Diablo III? nie gram od wieków ale na to bym się skusił i to by była jedyna gra na kompie, reszta to programy wykorzystujące procek

    Skomentuj

    1. SoundsGreat
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2012-04-24 20:37

      Poszukaj testu Diablo III "vintage" na 8600GT. HD4000 prezentuje podobną wydajność.

      Skomentuj

  56. radek658
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-04-24 14:42

    Witam.
    Mam takie pytanko:)
    Chciałbym zainwestować w nowe core i5 3570K i mam kartę graficzną Ati Radeon HD 6870 HIS Turbo i tu jest moje pytanie czy warto?, bo aktualnie posiadam Core2duo e7600^^

    Skomentuj

    1. SoundsGreat
      Oceń komentarz:

      -1    

      Opublikowano: 2012-04-24 16:02

      Nie, nie warto. Zmień tego Radeona na dwa HD7970 i dopiero w tedy myśl o procesorze...

      Skomentuj

      1. radek658
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2012-04-24 17:46

        Weź się opanuj a jak nie masz nic do powiedzenia to się nie odzywaj bo po co? :)

        Skomentuj

        1. untalented
          Oceń komentarz:

          0    

          Opublikowano: 2012-04-24 19:25

          hahaha:D to sobie chłopaki pogadali;)

          Skomentuj

        2. SoundsGreat
          Oceń komentarz:

          -1    

          Opublikowano: 2012-04-24 20:36

          Jakie pytanie taka odpowiedź.

          Skomentuj

  57. KamiKAzeDBC
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-04-24 15:57

    Poprawiono: TDP (niższy proces), GPU, doszlifowano parę szczegółów i to wszystko.

    Skomentuj

  58. marcon
    Oceń komentarz:

    3    

    Opublikowano: 2012-04-24 16:02

    plusy:
    • bardzo dobry stosunek ceny do możliwości
    zerknijmy na stronę: HD 4000 vs Llano
    600pln kontra 1300pln faktycznie bardzo dobry stosunek, że też sam tego nie zauważyłem.

    Skomentuj

    1. SoundsGreat
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2012-04-24 16:03

      To jest przede wszystkim procesor. Ta integra to dodatek, który mało kto użyje. Jako procesor jest bezkonkurencyjny ze strony marnej firemki AMD.

      Skomentuj

      1. marcon
        Oceń komentarz:

        3    

        Opublikowano: 2012-04-24 16:08

        To po co ten dodatek niech wyrzucą ten dodatek i obniżą cenę o 600 pln. Poza tym nie chodzi o twoje argumenty wyssane z palca, tylko o rzetelność informacji przekazywanych przez redakcję.

        Skomentuj

        1. SoundsGreat
          Oceń komentarz:

          1    

          Opublikowano: 2012-04-24 20:34

          Kiedy ja sam nie wiem po jaką chorobę Intel robi te śmieszne HDx000 i wrzuca w procesory. W i3 bym takie HD4000 chętnie widział, ale w i7? Nie miałbym nic przeciwko zwykłemu 3770 bez grafy, 3770k do OC i 3770g z grafiką. Gdyby ta karta potrafiła sama się uruchamiać wyłączając kartę rozszerzeń to spoko, fajny patent (i tak nie wart choćby 100zł), ale w takiej formie w jakiej istnieje dzisiaj jest totalnym bezsensem.

          A Argumenty wyssane z palca nie są, dla każdego kto oczekuje jakości AMD to Gie, szczególnie w kwestii procesorów.

          Skomentuj

        2. SoundsGreat
          Oceń komentarz:

          2    

          Opublikowano: 2012-04-24 20:35

          Zaś redakcja jest tu rzetelna. Jako całość - jako procesor do PC, jest "super".

          Skomentuj

          1. marcon
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2012-04-24 21:54

            Skoro jest super to go sobie kup. Ja potrafię czytać, oceniać informacje i liczyć, więc nie zapłacę 1300pln za odgrzewanego kotleta. Nie wiem z czego wynika twój szowinizm, ale wiem, że nigdy nie przynosi korzyści samemu szowiniście. Wiem też, że twój ukochany intel to monopolista, który czuje rękę w nocniku, wiec próbuje nas wydoić póki jeszcze może. Właśnie się ocknęli, że komputer PC to dzisiaj nie jest blaszane pudełko, tylko ten co mamy w kieszeni lub plecaczku. A jeśli chodzi o intela to jakoś nie widzę tam wyrobów twojej ukochanej firmy. Nie wiem czy zwróciliście uwagę na rewelacje w stylu reklama laptopa z której jasno wynika, że intel=dell. Przeczytałem też parę newsów w stylu do końca roku intel wprowadzi do produkcji 32 modele tabletów. Wydawało mi się, że no może prócz dysków i płyt głównych intel nie produkuje elektroniki użytkowej. Już prowadzi kampanię reklamową urządzeń które nie istnieją. Ciekawe prawda ?

            Skomentuj

            1. SoundsGreat
              Oceń komentarz:

              1    

              Opublikowano: 2012-04-24 22:47

              Szowinizm?

              Gdzie napisałem, że "kocham" Intela? Nie przeinaczaj moich słów. To nie moja wina, że procesory konkurencji od pewnego czasu nie potrafią nawiązać walki na najwyższym segmencie rynkowym. Myślisz, że cieszę się z tej sytuacji? Albo, że pochwalam ciągła zmianę podstawek u Intela? Co najwyżej rozumiem co tym kieruje, ale nigdzie nie "kocham" tej firmy.

              Nazywasz to "odgrzewanym kotletem". Walnij się w łeb. Nigdzie Intel nie zapowiadał rewolucji. To nie jest inna architektura. To tylko zejście na niższy proces. Jeśli masz problem z czytaniem informacji ze zrozumieniem to nie przelewaj swoich złości na mnie.

              i7 3770k nie jest super procesorem? To pokaż mi lepszy. Najlepiej od konkurencji.

              Twój wywód o urządzeniach mobilnych... nie wiem po co to. Jesteś jakimś fanatykiem? Pytam poważnie, zaczynam się bać o Ciebie. Dobrze sypiasz?

              Skomentuj

              1. marcon
                Oceń komentarz:

                1    

                Opublikowano: 2012-04-24 23:45

                Aleś Pan drażliwy. Przy tym poziomie argumentów, odechciało mi się z tobą gadać.

                Skomentuj

                1. R2rrO
                  Oceń komentarz:

                  -1    

                  Opublikowano: 2012-04-25 00:54

                  A Twój poziom argumentów, no jaki jest ?
                  Kotlet? Wolne żarty:)
                  Wiesz jeśli takie miałyby być "kotlety", to ja już się cieszę i pewnie wiele osób też by się ucieszyło!
                  Poczytaj o Tick-Tock, jak zapoznasz się z tematem dopiero wtedy usiądź do komentowania.

                  Skomentuj

  59. kitamo
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-04-24 17:50

    Ok, dupy nie urywa ale tragedii nie ma, szkoda tylko ze medialnie wszyscy nastawieni byli na znaczny skok w wydajnosci a szczegolnie w poborze energii i temperaturach pracy. O ile 20W roznicy w stosunku do Sandy mozna uznac za sukces tak wieksza wydajnosc jest marginalna. Jesli Ivy mialby zastapic po prostu sandy to spoko, jest krok do przodu. Nawet ta integra juz tak nie straszy choc jak widac pod tym wzgledem sporo brakuje do Llano ktory kosztuje polowe mniej kasy (chodzi glownie o multimedia). Dosc ciekawie zapowiada sie obsluga openCl ale dopiero wtedy gdy uda sie to przetestowac w pelni mozna sie wypowiedziec czy warto. Szkoda tylko ze HD4000 jest tylko w mocniejszych modelach - jak by byl w tych najslabszych to juz mozna by pomyslec o zbutowaniu kompa multimedialnego za mniejsze nieco pieniadze a tak to pozostaje albo Llano albo dlugo dlugo nic jesli chodzi o ten przedzial cenowy.
    Tak czy siak, moze nie zawodzi (ja nie spodziewalem sie cudow po Ivy), widac architektura sandy jest wystarczajaca jak narazie i nie ma co narzekac.
    Overclocking nie rozczarowal mnie - wrecz spodziewalem sie ze nie bedzie tu szału. Mysle ze TriGate nie bedzie predko oferowac mozliwosci OC takich jak przy SB, ale jak taki Ivy pojdzie nawet na 4.4Ghz to i tak bedzie dobrze.

    Skomentuj

  60. siban
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-04-24 18:11

    Jestem ciekawy jak wypada i7-3770K na tle pozostałych procesorów: i7-3770, i7-3770T oraz i7-3770S.
    Niektórzy pewnie zwrócą uwagę na brak chociażby vPro w wersji "K". Trochę szkoda, że płacąc więcej masz mniej.

    Skomentuj

  61. Seasail
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-04-24 20:24


    Dlaczego właśnie te gry. Wiedźmin rozumie, ale mafia 2 ?
    Wolał bym SKYRIM a nie coś, co jest rozj..... po 10 godzinach , strata pieniędzy na taką grę chyba że pirat wtedy ok. Test gier jest mało czytelny lepsze by były dwie osobne tabele rozdzielczości. Widzę że w teście gier amd tragicznie nie ostaje - co jest nieprawdą bo amd jest tragiczne i domyślam się sprytnej manipulacji osoby testującej. Szkoda że jako sklep cena nowości będzie jedna jedną z najwyszych i na ag... bedzie dużo taniej dlaczego benchmark ma tak gigantyczne marże. Bądźmy ludźmi.

    Skomentuj

    1. SoundsGreat
      Oceń komentarz:

      2    

      Opublikowano: 2012-04-24 20:30

      Kiedy właśnie gdy w grę wchodzą zintegrowane karty graficzne to AMD przoduje. Ich Llano jest bardzo mocne jak na taki układzik i AMD ma zamiar rozwijać się właśnie w tym kierunku. Nikt nic tu nie zmanipulował. Integry Intela są słabiutkie. Intel przoduje w samym CPU.

      Skomentuj

      1. marcon
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2012-04-24 23:17

        Rozumiem, że powyższe zdanie mocno zabolało, ale jednak można być obiektywnym. Przecież cały ten Ivy Bridge to hicior na miarę Bulldożera. Pól roku opowieści z mchu i paproci zapowiedzi firmy AMD i w końcu rozczarowanie. Teraz dokładnie to samo. W końcu nie chodzi o gloryfikowanie jednej czy drugiej firmy. To są zwykli, krwiopijcy, a my musimy używać mózgów, żeby się nie dać wydymać. Jak widać z powyższego słabo nam idzie. Intel od kilku lat znowu udaje, że wprowadza nowe technologie. AMD znalazł sobie własną dróżkę i płynie dalej. Tak więc nie potępiaj firmy, dzięki, której ten nowoczesny wysokozaawansowany produkt od intela nie kosztuje 2300. Chociaż patrząc obiektywnie i czytając takie recenzje dziwię się, że nie kosztuje 2300. Nie zapominając o tym, że AMD prowadzi działalność gospodarczą, a intel przestępczą, należy oceniać produkty takimi jakie one są, a nie od kogo pochodzą.

        Skomentuj

        1. R2rrO
          Oceń komentarz:

          -1    

          Opublikowano: 2012-04-25 01:12

          No cóż, szału nie ma, ale nie można powiedzieć, że IB jest do dupy.
          Poprawione GPU, kontroler pamięci, wiele innych drobiazgów i przede wszystkim bardziej energooszczędny. Wydajnością nie ustępuje poprzedniej serii a czasami o kilka punktów lepszy.
          Gdyby AMD zaliczyło taka "wpadkę" chyba nikt nie byłby zły.
          Jednak w przypadku AMD wyszło trochę gorzej. Bo w jednej aplikacji nowy CPU był wydajniejszy od poprzedniej serii a w innych dostawał po dupie od swoich braciszków - co w ogóle nie powinno mieć miejsca! Nowe procesory nie okazały sie również bardziej energooszczędne. A po durnym OC chciały pożreć całą elektrownie.
          Być może dlatego Intel, mimo wszystko nie zaliczył takiej wpadki jak AMD.

          Skomentuj

        2. SoundsGreat
          Oceń komentarz:

          1    

          Opublikowano: 2012-04-25 01:34

          marcon, ale Ivy nie miał być nigdy przełomem. To od początku miał być tylko niższy proces technologicznym. To Haswell ma wnieść nową architekturę i przyrost wydajności.

          Skomentuj

          1. marcon
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2012-04-25 06:00

            Toteż ja nie deprecjonuję wartości produktów intela tylko sposób jego działania na rynku. Masz rację jako cpu intel jest lepszy od AMD. Ale fakt pozostaje faktem, jako APU Liano ma większe możliwości w stosunku do ceny. W związku z tym opinia redakcji, jakoby procesor intela miał bardzo dobry stosunek możliwości do ceny jest fałszywa, skoro tak "marna firemka" jak AMD za pół ceny robi coś co dorównuje Ivy Bridge. Czy już kumamy o co loto ? Intel nas dyma. Owszem zmienia się numerologia 22 nm i inne pierdółki, nawet imię się zmieniło (Sandy Ivy), tyle, że nic z tego dla nas nie wynika. Nadal stare Liano dorównuje nowemu Ivy Bridge.

            Skomentuj

            1. SoundsGreat
              Oceń komentarz:

              1    

              Opublikowano: 2012-04-25 09:23

              Ale nie w głównym jego zastosowaniu, czyt. byciu procesorem. Toteż niżej piszę, że jak APU to AMD, ale CPU, szczególnie mocne CPU - Intel.

              Skomentuj

              1. marcon
                Oceń komentarz:

                0    

                Opublikowano: 2012-04-25 11:55

                No dobrze jeszcze raz, Nikt nie neguje, że Intel produkuje zdecydowanie lepsze cpu niż jakakolwiek inna firma. Tyle że my tu oceniamy produkt, a nie kawałek jego możliwości. Stąd prosty wniosek redakcji "W kwestii integr AMD pozostanie więc liderem". Czy to wreszcie jest zrozumiałe. Liano za pół ceny, jest tak dobre, jak Ivy Bridge. Jeśli intel wyrzuci dodatek w postaci HDX000 i porównamy go z Buldożerem zdecydowanie wygra. Na tle Liano Ivy Bridge wypada blado, czy to już wystarczy ?

                Skomentuj

                1. SoundsGreat
                  Oceń komentarz:

                  1    

                  Opublikowano: 2012-04-25 12:53

                  "Tyle że my tu oceniamy produkt, a nie kawałek jego możliwości." Właśnie ta integra jest dla Intela zaledwie kawałkiem.

                  Skomentuj

              2. marcon
                Oceń komentarz:

                0    

                Opublikowano: 2012-04-25 11:59

                Jeszcze jedno wniosek dla klientów z tego testu jest taki, chcesz przyzwoity procesor ze zintegrowaną grafiką? Kup Liano, bo intel na tym samym poziomie to drożyzna.

                Skomentuj

  62. Seasail
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-04-24 20:41

    Co do zintegrowanych grafik zgadzam się w całej rozciągłości.
    Mam na myśli cpu + normalna wydajna karta grafiki, a i zamiast albo najlepiej z nią powinien być gtx 680. Jest trochę manipulacji po względem growym.

    Skomentuj

    1. SoundsGreat
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2012-04-24 22:52

      Chodzi Ci o testy CPU + HD69x0? Nie widzę manipulacji. Intele z przodu, a AMD tam gdzie być powinno. Wróć. Nie tyle gdzie powinno, bo powinno konkurować, a raczej tam gdzie "jest".

      Skomentuj

  63. kochas66
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-04-25 07:46

    jesli chodzi o testy to jakas lipa,przedstawili tylko procesory z wyższej półki cenowej,a gdzie testy ''procesorów dla nas'' ?? mam nadzieje ze wkrótce sie ukaża.

    Skomentuj

    1. SoundsGreat
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2012-04-25 09:24

      Testują to co im przysłali, proste.

      Skomentuj

  64. nazaropeth
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-04-25 08:44

    Szału istotnie nie ma. Poczekajmy na słabsze układy, bo to one będą grać główne skrzypce w wolumenie sprzedaży.
    Choć przyznać muszę, że nowa integra faktycznie daje radę, ale mimo wszystko nawet w tej kwestii AMD ma przewagę w postaci możliwości OC integry. Sam swoje HD6410 mam na stałe podkręcone ze standardowych 600MHz do 750MHz i da się to odczuć, nie wspominając o mocniejszych układach pokroju HD6550D.

    Skomentuj

  65. klosz007
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-04-25 13:09

    Rewolucji nie ma, ewolucja i to delikatna. Posiadacze 2600K (jak ja) nie mają musu do wymiany - ani płyty ani procesora.

    Gdyby ktoś jednak chciał sprzedać SB to na pewno wiele nie straci - skoro IB dużo lepsze nie jest od SB a kosztuje podobnie to SB będzie trzymać cenę.

    Skomentuj

    1. klosz007
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2012-04-25 13:24

      Odnosząc premierę do salonów samochodowych to Intel wypuścił właśnie SB po liftingu. Dali nowe światła i parę bajerów, silnik niby nowy i trochę mniej pali ale osiągi te same ;)

      Skomentuj

  66. kokosnh
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-04-25 18:20

    jakim cudem można było porównywać 2600 k z 3770 k, trzeba było wziąć 2700 k lub podkręcić 2600 k dla sprawiedliwych wyników, które by coś mówiły o wydajności.
    To że grafa jest mocniejsza to wszyscy wiemy, skoro dołożyli procesorów, to wydajność raczej nie spadła !
    gdzie się podziały temperatury 2600 k podczas obciążenia na nominalnych i OC

    Skomentuj

  67. Arivald Hagel
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-04-27 09:32

    "HD 4000 z pewnością jest wydajniejszy od swego poprzednika i momentami może konkurować nawet z Llano (przypominamy, że najdroższy model Llano kosztuje ok. 550 zł, a Core i7 3770K ok. 1300 zł)."

    Co z tego że konkuruje z Llano jak cenę ma 2.5 większą?

    Skomentuj

  68. Promyk
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-04-28 23:09

    Intel zrobił w konia producentów płyt (MSI, Gigabyte, Asus i inni). Każdy z nich dodał zaawansowane programy podkręcania, radiatory itp. i co z tego ? Ivy Bridge się źle podkręca tylko z tego powodu że wewnątrz jest pasta silikonowa (i to dość kiepska).

    (http://www.purepc.pl/procesory/ivy_bridge_tajemnica_wysokich_temperatur_wyjasniona

    Nieładnie Intel

    Skomentuj

    1. angryman
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2012-05-01 20:37

      Nawet gdyby ivy miały lutowane IHS jak w sandy, to i tak będą miały większe temperatury. Na pewnym angielskim forum jeden użytkownik zdjął IHS i co się okazało? Na NH-d14 temperatury spadły o 3 stopnie tak więc winna jest tu architektura i mała powierzchnia rdzenia, która nie jest w stanie oddawać ciepła jak sandy. Też czekałem na ivy ale chyba jednak kupię 2500k. pzdr

      Skomentuj

  69. Daroo7777
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-04-29 14:45

    Odrazu wiedziałem że coś nie gra. Prosiłem o napisanie szanownej redakcji czy testy były przeprowadzowe w "budzie" bo w zestawie nie widziałem. Jestem zainteresowany zakupem Ivy i takie informacje są dla mnie bardzo ważne. Pozdrawiam.

    Skomentuj

  70. green2012
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-05-06 08:40

    Zróbcie test z kartą graficzną na PCI-e 3.0 , bo z tego co wiem HIS 6970 chodzi na PCI-e 2.1

    Skomentuj

  71. mierniko
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-05-09 17:16

    Dla tych, którzy chcą zobaczyć porównanie wyników 3770K z 2600K w większej liczbie gier (z kilku serwisów) zapraszam do:

    (..)

    Skomentuj

  72. GrUbEn95
    Oceń komentarz:

    -1    

    Opublikowano: 2012-05-20 14:04

    A mnie zastanawia czemu wszystkie serwisy wystawiają pozytywną ocenę dla Ivy Bridge. Przecież w porównaniu z poprzednią generacją Ivy wypada niezbyt dobrze. Co więcej, w niektórych zastosowaniach jest gorszy od Sandy Bridge (czytałem recki z innych serwisów). Intel zaliczył fail tak jak AMD z Buldożerami, choć w nieco mniejszym stopniu (ratuje go nieco mniejszy pobór mocy i nowe technologie). Lepszym wyborem okazuje się być Sandy Bridge.

    Skomentuj

    1. Marcin Jaskólski
      Oceń komentarz:

      3    

      Opublikowano: 2012-05-23 15:51

      Bo Ivy jest odrobinę lepszy od świetnego Sandy, natomiast Bulldozer w pewnych zastosowaniach potrafi być gorszy od Thubana. Jeśli ktoś chciałby się teraz przesiąść z Core 2 Quad poleciłbym Ivy. Jeśli posiada Sandy nie polecam wymiany, chyba, że użytkownikowi zależy na szybszej zintegrowanej grafice

      Skomentuj

      1. waderr73
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2012-05-25 23:35

        Nic dodać nic ująć. Plusik :D

        Skomentuj

  73. PanCiastovy
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-08-18 11:01

    Czyli jak mam i5 2500k/i7 2600k to nie warto zmieniać? Na tego Ivy

    Skomentuj

Dodaj komentarz

Od komentujących wymagamy przestrzegania netykiety i regulaminu.

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany!

202 komentarzy