|

10 najlepszych darmowych programów antywirusowych

Program antywirusowy to dziś obowiązkowa ochrona każdego PC. Nie każdy z nich wymaga opłaty. Przedstawiamy 10 najlepszych darmowych programów antywirusowych.

Ocena redakcji

5

super

 

Poniżej opisujemy i polecamy następujące programy:

 

  1.  

    AVG AntiVirus Free Edition 2013

    pobierz program

    Ważne dane:
    Producent:
    AVG Technologies
    Licencja:
    bezpłatna, z wyłączeniem zastosowań komercyjnych
    Wersja programu:
    13.0 Build 2904a6150
    Wielkość pliku:
    124,41 MB
    Systemy operacyjne:
    Windows XP / Vista / 7 / 8 oraz osobna wersja na Linux
    Wersja:
    32-bit i 64-bit
    Wersja językowa:
    polska i inne

    Program wyposażony w skaner antywirusowy, anty-rootkitowy, rezydentny (kontrola zapisywanych plików), skaner poczty e-mail oraz moduł kwarantanny do przechowywania zainfekowanych danych. O odpowiednią ochronę podczas korzystania z Internetu dbają takie narzędzia jak Identity Protection – zabezpieczający przed nieznanymi lub nowymi zagrożeniami oraz LinkScanner, który chroni przed atakami podczas przeglądania stron internetowych, skanuje linki generowane przez najpopularniejsze przeglądarki oraz wykrywa miejsca zawierające exploity i inne zagrożenia. Zapora internetowa jest prosta w obsłudze i umożliwia wygodną personalizację ustawień prywatności i ochrony tożsamości online użytkownika. W stosunku do poprzednich wersji programu, dodany został tryb szybkiego, inteligentnego skanowania (ABG Turbo Scan) oraz nowy ekran powitalny. Aplikacja uruchamia się i pracuje znacznie szybciej. Tegoroczna wersja programu zawiera moduł PC Analyzer, skanujący komputer w poszukiwaniu błędów obniżających wydajność sprzętu, niepoprawnych skrótów i zbędnych plików na dysku twardym. Niestety możliwości dodatku na analizie się kończą, w celu naprawienia błędów użytkownikowi proponowane jest płatne oprogramowanie AVG PC Tuneup.
    pobierz AVG AntiVirus Free Edition 2013

    Chcesz wiedzieć więcej? Recenzja | Więcej informacji | Podyskutuj na forum



  2.  

    avast! Free Antivirus

    pobierz program

    Ważne dane:
    Producent:
    AVAST Software a.s.
    Licencja:
    bezpłatna, z wyłączeniem zastosowań komercyjnych
    Wersja programu:
    8.0.1483
    Wielkość pliku:
    106,52 MB
    Systemy operacyjne:
    Windows 2000 / XP / Vista / 7 / 8 oraz osobne wersje na: Linux / Mac OS / Android
    Wersja:
    32-bit i 64-bit
    Wersja językowa:
    polska i inne

    Popularny program antywirusowy, zabezpieczający komputer przed szkodliwym oprogramowaniem, również w czasie rzeczywistym. Umożliwia skanowanie komputera podczas bootowania, automatyczną kontrolę danych pobieranych przez sieć P2P i komunikatory internetowe oraz analizę stron i zawartych w nich skryptów. Program w celu ochrony przed szkodliwymi plikami i stronami internetowymi wykorzystuje system punktów reputacji. Przed otwarciem pliku, aplikacja sprawdza jaką reputacją cieszył się on wśród innych użytkowników i jeśli pojawiały się jakiekolwiek zastrzeżenia – użytkownik zostanie o tym poinformowany, a program zaproponuje uruchomienie aplikacji w trybie „piaskownicy”, czyli odizolowanym, wirtualnym, bezpiecznym środowisku. Najnowsza wersja  avast! Free Antivirus otrzymała zupełnie nowy interfejs graficzny, wzorowany na Modern UI z Windows 8 i przystosowany do pracy na monitorach dotykowych. Pojawiła się również funkcja Browser Cleanup umożliwiająca szybkie usuwanie zbędnych pasków narzędziowych z przeglądarki internetowej. Użytkowników urządzeń mobilnych ucieszy zapewne informacja, że avast! nareszcie rozpoznaje kiedy pracujemy na baterii i automatycznie wstrzymuje wówczas zaplanowane skanowanie.
    pobierz avast! Free Antivirus

    Chcesz wiedzieć więcej? Recenzja | Więcej informacji | Podyskutuj na forum



  3.  

    Ad-Aware Free Antivirus+

    pobierz program

    Ważne dane:
    Producent:
    Lavasoft
    Licencja:
    bezpłatna, z wyłączeniem zastosowań komercyjnych
    Wersja programu:
    10.5.1.4369
    Wielkość pliku:
    19,10 MB
    Systemy operacyjne:
    Windows XP / 2003 / Vista / 7 / 8
    Wersja:
    32-bit (współpracuje z systemami 64-bitowymi)
    Wersja językowa:
    angielska

    Ad-Aware to program znany przede wszystkim z usuwania obiektów szpiegujących. Najnowsza wersja chroni komputer przed szkodliwym oprogramowaniem oraz komponentami spyware, rootkit i keylogger. Mimo, iż darmowa wersja została mocno „okrojona” w stosunku do edycji płatnych, to jest wystarczająca do ochrony komputera przed wirusami i robakami. Skanuje w czasie rzeczywistym lub na żądanie użytkownika. Program wyposażono w moduł antyspyware, moduł kwarantanny oraz tryb dla graczy. Wersja płatna dodatkowo zawiera między innymi: moduł antyspamowy, rozbudowaną zaporę sieciową, ochronę przed atakami phishing, funkcję skanowania zewnętrznych pamięci USB. Uwaga! Program domyślnie instalowany jest jako wersja próbna płatnej edycji Pro, z której użytkownik może bezpłatnie korzystać przez 30 dni. Po tym czasie program automatycznie przechodzi w bezpłatną wersję Ad-Aware Free Antivirus+.
    pobierz Ad-Aware Free Antivirus+

    Chcesz wiedzieć więcej? Recenzja | Więcej informacji | Podyskutuj na forum



  4.  

    Avira Free Antivirus 2013

    pobierz program

    Ważne dane:
    Producent:
    Avira GmbH
    Licencja:
    bezpłatna, z wyłączeniem zastosowań komercyjnych
    Wersja programu:
    13.0.0.3185
    Wielkość pliku:
    104,81 MB
    Systemy operacyjne:
     Windows 2000 / XP / Vista / 7 / 8  oraz osobne wersje na: Mac OS / Android
    Wersja:
    32-bit (współpracuje z systemami 64-bitowymi)
    Wersja językowa:
    angielska

    Popularny antywirus do użytku domowego. Chroni komputer przed wirusami, robakami, trojanami i komponentami szpiegowskimi, również w czasie rzeczywistym. Monitoruje wszystkie otwierane i zapisywane dane. W celu ograniczenia "zasobożerności" programu, użytkownik ma możliwość z poziomu ustawień wyboru formatów plików, które będą kontrolowane. Aplikacja wyposażona została w moduł kwarantanny, system automatycznych aktualizacji oraz raportowania zdarzeń. Wersja bezpłatna nie posiada skanera poczty, lecz wszystkie e-maile zapisywane na dysku są sprawdzane za pomocą podstawowego modułu antywirusowego. Szczegółowe wymagania sprzętowe znajdują się na stronie producenta.
    pobierz Avira Free Antivirus 2013

    Chcesz wiedzieć więcej? Recenzja | Więcej informacji | Podyskutuj na forum



  5.  

    mks_vir

    pobierz program

    Ważne dane:
    Producent:
    ArcaBit Sp. z o.o.
    Licencja:
    bezpłatna, z wyłączeniem zastosowań komercyjnych
    Wersja programu:
    13.3.3201
    Wielkość pliku:
    101,53 MB
    Systemy operacyjne:
    Windows XP / Vista / 7
    Wersja:
    32-bit i 64-bit
    Wersja językowa:
    polska

    Najstarszy, polski program antywirusowy, przywrócony do życia przez firmę ArcaBit. Oferuje kompleksową ochronę przed wszelkiego typu złośliwym oprogramowaniem, wirusami, trojanami itp. Program monitoruje system automatycznie w czasie rzeczywistym, oraz na żądanie użytkownika. Kontroluje dyski i nośniki wymienne, a podejrzane pliki są zabezpieczane poprzez moduł kwarantanny. mks_vir charakteryzuje się niewielkimi wymaganiami sprzętowymi - do pracy w tle potrzebuje jedynie 8 MB pamięci RAM, co czyni go jednym z lepszych programów antywirusowych dla starszego sprzętu. Baza wirusów jest systematycznie aktualizowana. Uwaga! Podczas instalacji programu od użytkownika wymagane jest podanie adresu e-mail, na który zostanie wysłany numer licencji. Uprawnia ona użytkownika do korzystania z programu przez jeden rok na jednym stanowisku.
    pobierz mks_vir

    Chcesz wiedzieć więcej? Recenzja | Więcej informacji | Podyskutuj na forum



  6.  

    Comodo AntiVirus

    pobierz program

    Ważne dane:
    Producent:
    Comodo Group, Inc
    Licencja:
    Freeware (bezpłatna)
    Wersja programu:
    6.0.264710.2708
    Wielkość pliku:
    42,57 MB
    Systemy operacyjne:
    Windows XP / Vista / 7 / 8 oraz osobne wersje na: Mac OS / Android
    Wersja:
    32-bit i 64-bit
    Wersja językowa:
    polska i inne

    Całkowicie darmowy program antywirusowy, przeznaczony do użytku domowego i biurowego. Wykrywa, blokuje i usuwa między innymi wirusy, trojany i komponenty szpiegujące. Kontroluje sprzęt w czasie rzeczywistym, lecz umożliwia również skanowanie na żądanie użytkownika. Dzięki wykorzystaniu technologii chmury wykrywalność zainfekowanych plików jest bardzo wysoka, nawet, gdy użytkownik nie posiada aktualnej bazy sygnatur wirusów. Program wyposażony został w skaner poczty e-mail, tryb dla graczy, oraz moduł „piaskownicy” pozwalający na bezpieczne uruchomienie podejrzanego oprogramowania w odizolowanym od systemu środowisku. Interfejs  jest intuicyjny, a obsługa programu nie sprawia trudności nawet początkującym użytkownikom.
    pobierz Comodo AntiVirus

    Chcesz wiedzieć więcej? Recenzja | Więcej informacji | Podyskutuj na forum



  7.  

    Microsoft Security Essentials

    pobierz program

    Ważne dane:
    Producent:
    Microsoft Corporation
    Licencja:
    Freeware (bezpłatna)
    Wersja programu:
    4.2.223.1
    Wielkość pliku:
    10,58 MB
    Systemy operacyjne:
    Windows XP / Vista / 7
    Wersja:
    32-bit i 64-bit
    Wersja językowa:
    polska i inne

    Narzędzie zabezpieczające system Windows przed wirusami, trojanami, rootkitami i innym złośliwym i szpiegującym oprogramowaniem. Stanowi kontynuację programu Windows Defender. Wyposażony został w skaner pracujący w trzech trybach: pełnym (skanującym całą zawartość dysku), szybkim (skanującym lokalizacje najbardziej narażone na infekcje) oraz niestandardowym (definiowanym przez użytkownika). Zainfekowane dane zabezpieczane są przez moduł kwarantanny. Program umożliwia skanowanie nośników zewnętrznych oraz tworzenie punktów przywracania systemu, które pozwalają na odzyskanie uszkodzonych lub usuniętych plików. Aplikacja jest łatwa w obsłudze i oferuje szerokie możliwości konfiguracji oraz personalizacji. Licencja zezwala na komercyjne wykorzystanie aplikacji na maksymalnie 10 stanowiskach w firmie. Po zakończeniu instalacji programu zostanie on zaktualizowany do najnowszej wersji poprzez Windows Update.
    pobierz Microsoft Security Essentials

    Chcesz wiedzieć więcej? Recenzja | Więcej informacji | Podyskutuj na forum



  8.  

    PC Tools AntiVirus

    pobierz program

    Ważne dane:
    Producent:
    PC Tools
    Licencja:
    Freeware (bezpłatna)
    Wersja programu:
    9.1.0.2900
    Wielkość pliku:
    3,93 MB
    Systemy operacyjne:
    Windows XP / Vista / 7
    Wersja:
    32-bit (współpracuje z systemami 64-bitowymi)
    Wersja językowa:
    polska i inne

    Darmowa, lecz nieco okrojona wersja programu antywirusowego PC Tools. Chroni komputer w czasie rzeczywistym poprzez kontrolę poczty e-mail oraz otwieranych i zapisywanych plików. Wyposażony został w moduł kwarantanny, który zabezpiecza zainfekowane obiekty, a funkcja Secure Community przesyła dane o nich do analizy w laboratorium PC Tools. Rozbudowany konfigurator umożliwia ustalenie priorytetów skanowania, poziomu ochrony i obciążenia systemu, a także określenie rozmiaru pobieranej bazy danych o wirusach. W stosunku do wersji płatnej zabrakło systemu blokady dostępu do podejrzanych witryn internetowych, modułu wykrywania rootkitów, wykorzystywania mechanizmu chmury i kilku innych funkcji. Program bardzo dobrze sprawdza się na starszych komputerach (wymagany procesor 1 GHz oraz 1 GB pamięci RAM).
    pobierz PC Tools AntiVirus

    Chcesz wiedzieć więcej? Recenzja | Więcej informacji | Podyskutuj na forum



  9.  

    Rising Antivirus Free Edition

    pobierz program

    Ważne dane:
    Producent:
    Rising International Software Co.,Ltd
    Licencja:
    Freeware (bezpłatna)
    Wersja programu:
    23.00.70.66
    Wielkość pliku:
    37,56 MB
    Systemy operacyjne:
    Windows 2000 / XP / 2003 / 2008 / Vista / 7
    Wersja:
    32-bit (współpracuje z systemami 64-bitowymi)
    Wersja językowa:
    angielska

    Program chroniący komputer w czasie rzeczywistym, przed wirusami, robakami, trojanami, rootkitami i innym szkodliwym oprogramowaniem. Wyposażony w moduł skanowania na żądanie, w trzech trybach: pełnym, szybkim i dowolnym (definiowanym przez użytkownika). Podejrzane pliki są usuwane z dysku twardego lub uruchamiane i testowane w środowisku odizolowanym od systemu operacyjnego. Użytkownik ma do dyspozycji również skaner poczty e-mail oraz moduł skanujący nośniki USB.
    pobierz Rising Antivirus Free Edition

    Chcesz wiedzieć więcej? Recenzja | Więcej informacji | Podyskutuj na forum



  10.  

    Panda Cloud Antivirus 2013

    pobierz program

    Ważne dane:
    Producent:
    Panda Security
    Licencja:
    bezpłatna, z wyłączeniem zastosowań komercyjnych
    Wersja programu:
    2.1.1
    Wielkość pliku:
    40,56 MB
    Systemy operacyjne:
    Windows XP / Vista / 7 / 8
    Wersja:
    32-bit (współpracuje z systemami 64-bitowymi)
    Wersja językowa:
    polska i inne

    Jeden z pierwszych antywirusów korzystających z technologii pracy w tzw. chmurze. Chroni komputer przed wirusami, robakami, rootkitami, komponentami spyware i innym, złośliwym oprogramowaniem. Prócz ochrony w czasie rzeczywistym, umożliwia skanowanie na żądanie w trzech trybach: pełnym (cała zawartość dysku), podstawowym (lokalizacje najbardziej narażone na infekcje) oraz niestandardowym (definiowanym przez użytkownika). Potencjalnie szkodliwe obiekty są blokowane, aż do otrzymania odpowiednich wyników z chmury. Program raportuje wszelkie wykonane akcje. Dzięki korzystaniu z zasobów znajdujących się w tzw. chmurze, program nie wymaga tradycyjnych aktualizacji baz danych. Ma niewielkie wymagania sprzętowe, działa szybko i płynnie, lecz wymaga stałego połączenia z internetem.
    pobierz Panda Cloud Antivirus 2013

    Chcesz wiedzieć więcej? Recenzja | Więcej informacji | Podyskutuj na forum

 

Polecamy:

Komentarze (68)

  1. Minimal
    Oceń komentarz:

    4    

    Opublikowano: 2013-03-15 15:36

    Tak z ciekawości czy jest ktoś tutaj komu kiedykolwiek wykradziono jakieś dane ? Albo miał trojana korzystając z normalnych stron (bez jakiś porno stron, podejrzanych odsyłaczy etc.) ?

    Pytam dlatego bo używając ponad 20 lat PC'ta nigdy mi się coś takiego nie zdarzyło, owszem mam i miałem zainstalowany jakiś tam antywirus, ale nawet nigdy takowy nie wykrył jakiegoś cholerstwa o którym sam bym nie wiedział :)

    Skomentuj

    1. Zwierzak
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2013-03-15 20:02

      Podobnie jest z łatkami systemu.
      A prawdopodobieństwo ataku akurat na nasz bezwartościowy komputer jest równe prawdopodobieństwu wygrania w totka.

      Skomentuj

    2. chrismaliszewski
      Oceń komentarz:

      6    

      Opublikowano: 2013-03-15 21:35

      Mój ojciec złapał trojana grając na Kurniku - był to drugi raz jak złapał tego rodzaju trojana i za pierwszym razem nie wierzyłem mu, jak mówił "sprawdzałem pocztę", ale za drugim razem byłem świadkiem, że nie wchodził na porno, ani inne podejrzane strony.
      Trojan jest/był znany - "blokada komputera przez policję". Komputer nie był zabezpieczony antywirusem.
      W dzisiejszych czasach nie trzeba wejść na podejrzaną stronę, aby dostać włama, ani nie trzeba uruchamiać plików exe czy innych.

      Sam nie złapałem niczego od WIELU lat (10?) od czasu, gdy korzystam ze swojego laptopa (żeby nie było hejtów, że szczyl się wypowiada - jestem 26 letnim informatykiem).

      Skomentuj

      1. veteran97
        Oceń komentarz:

        2    

        Opublikowano: 2013-03-16 12:03

        Mi tak raz na tydzień avast wykrywał wira w niektórych reklamach. Zainstalowałem AdBlock'a i Ghostery i ani razu jeszcze nie wykryto wirus'a :) Malwarebytes również nic nie znajduje tak więc chyba żadnego syfu nie mam. Najczęściej łapiemy trojana wchodząc na polskie strony porno gdzie są zainfekowane reklamy (tak się łapie słynnego ukasha)

        Skomentuj

    3. michael85
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2013-03-15 22:17

      Bzdura. Twój komputer może jest bezwartościowy z punktu widzenia danych na nim zawartych. Ma z pewnością wartość i to przeliczaną na konkretne pieniądze gdy włączają go do botnetu. Można się zarazić nawet będąc ostrożnym to kwestia szczęścia.

      Skomentuj

    4. ICE1979
      Oceń komentarz:

      2    

      Opublikowano: 2013-03-16 02:16

      od cholery wywalam ludziom wirusow i to roznego rodzaju diabelstwa, nie koniecznie zwiazane z stronami porno. Uwazam nawet ze teraz tak samo latwo mozna cos zlapac nie wchodzac na strony xxx jak i odwiedzajac je czesto. Zbyt mala natomiast jest wiedza wielu ludzi czego nalezy unikac, co instalowac a co nie. Wiele osob instaluje jakies badziewia myslac ze to aktualizacja windy czy jakis darmowy antyvir badz skaner. Oczywiscie niewielki procent tych zachowan bedzie wsrod czytelnikow benchmarka poniewaz juz samo to ze czytaja portal wydaje sie wskazywac na to ze staraja sie kompa uzywac swiadomie, ale w spoleczenstwie to nie jest norma.

      Skomentuj

    5. Jozio
      Oceń komentarz:

      2    

      Opublikowano: 2013-03-16 09:35

      2 razy włamano mi się na komputer ( konkurencja freelancerska ), miałem juz do czynienia z robakami, trojanami jak i virutami ... nie nie wchodzę na żadne pornosy itd. Tak na prawdę nie musisz wiedzieć że masz trojana, on po prostu keyloguje ci to co wpisujesz razem z hasłami :) Jeżeli masz coś wartościowego na kompie to zawsze będziesz miał wirusy czy włamy. Ja niestety byłem ofiarą konkurencji, ale jak na razie odpukać spokój (anti malwar i nod32 + dodatkowo ostatnio zakupiłem firewalla działają - niestety i tak jest potrzebna dobra wiedza na temat rejestru { hijackthis bardzo pomaga w poszukiwaniu wirusów tak samo rsit } systemu jak i wiedza na temat wirusów oraz zabezpieczeń ) zobaczymy co będzie dalej :)

      Skomentuj

      1. TotallyNormal
        Oceń komentarz:

        1    

        Opublikowano: 2013-03-17 19:21

        Weź sobie wyższe stanowisko w dużym studiu, to będziesz inwigilowany non-stop.

        Skomentuj

    6. pilot67
      Oceń komentarz:

      3    

      Opublikowano: 2013-03-16 14:54

      Trochę cię nie rozumiem.
      Na jakiej podstawie twierdzisz, że nic ci nigdy nie wykradziono - czekasz na jakieś potwierdzenie poleconym, czy jak?
      To samo dotyczy antywirusa. To, że go masz, nic jeszcze nie znaczy.

      Skomentuj

    7. gooral1AM
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2013-09-15 01:57

      Zdarzyło mi się z 2lata temu że wykradziono mi wszystkie hasła które były zachowane w przeglądarce, stało się to przez moją głupotę-podpiąłem dysk "kolegi" by odzyskać mu dane, zignorowałem monit skanowania dysków wymiennych w KIS i zacząłem kopiować muzę i pare innych plikow, a że właśnie miesiąc wcześniej się licencja na antywira skończyła, to szybko pożałowałem. Następnego tygodnia ktoś próbował robić zakupy na moje konto,odzyskanie wszystkich polokowanych kont(ktoś spamował z mojej poczty i for w których subskrybowałem)zajęło mi prawie 2 miesiące. Teraz tylko menadżer haseł, hasła wpisywane wirtualną klawiaturą, pełna wersja antywirusa(nie żadne free jak chcesz coś więcej z plikami z neta robić) i nic się nie dzieje. Więc przestrzegam.....bez antywirusa raczej się nie obejdzie w dzisiejszych czasach, a czy free czy płatne to wszystko powinno zależeć od tego co kto ściąga z neta :)lub od "kolegi".

      Skomentuj

  2. stalkerpl
    Oceń komentarz:

    2    

    Opublikowano: 2013-03-15 15:40

    uzywalem avasta, darmowego, kiedy sprawdzilem sobie pendriva antywirusem eset nod32 okazalo sie ze mialem 2 trojany i jeszcze jakies dziadostwo- od tej pory nie mam zaufania do darmowego avasta

    Skomentuj

    1. Kiciulek
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2013-03-15 16:41

      Ja miałem tak z AVG, nie dość, że zamulał kompa, to po skanowaniu nodem wykryte zostały jakieś wirusy

      Skomentuj

    2. RTyszek
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2013-03-17 00:23

      No popatrz, a ja miałem odwrotnie: NOD32 wpuścił mi kilka razy wirusy w system (o czym dowiedziałem się od kumpla używającego Avasta) - a od zainstalowania tegoż darmowego Avasta mam spokój (potwierdzonych okresowymi skanowaniami skanerami on-line). I co powiesz? :-)

      Skomentuj

    3. PJSPP
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2013-03-17 08:47

      Dlatego od czasu do czasu należy zapuścić antywirusa innych producentów (np. online).

      Skomentuj

    4. FeniksLT
      Oceń komentarz:

      2    

      Opublikowano: 2013-03-18 01:26

      uzywam avasta, bez żadnych problemów od wielu lat. Noda nie trawię. Wyje co chwila, że wirus, nawet ściągając jakieś programy typu vlc media player z dobreprogramy itp. Dla mnie ten program to śmiech na sali. Dla niego wszystko to wirus.

      Skomentuj

  3. szramabdg
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2013-03-15 15:49

    Mi dzisiaj avast trojana wykrył na stronie głównej szkoły, w ciągu 30 min strona padła, przypadek ? :P Ale to tylko taka ciekawostka będąca zapewne zbiegiem okoliczności.

    Skomentuj

  4. naqerpl
    Oceń komentarz:

    14    

    Opublikowano: 2013-03-15 16:01

    Jakieś testy, porównania ...... cokolwiek?

    Skomentuj

    1. Endrju1
      Oceń komentarz:

      13    

      Opublikowano: 2013-03-15 17:25

      A no właśnie zauważyłem już kilka podobnych artykułów. Wypisać kilka antywirusów to i ja z pamięci potrafię, przeczytać co producent o nich napisał także bym potrafił.
      Czekam na jakiś prawdziwy test.
      Sam się nad zrobieniem takiego zastanawiam

      Skomentuj

  5. barst
    Oceń komentarz:

    2    

    Opublikowano: 2013-03-15 17:06

    Art o antywirusach, ja jednak poleciłbym Comodo Internet Security, czyli cały pakiet :) Używałem różnych i darmowych i płatnych i ten przypasował mi najbardziej, a fakt, że jest bezpłatny przypieczętował wybór :)

    Skomentuj

    1. michael85
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2013-03-15 22:19

      Popieram. Comodo używam od kilku dobrych lat. najpierw ich zapora później Antywirus a teraz Comodo IS. Bardzo dobry pakiet godny polecenia.

      Skomentuj

    2. The Dreamlord
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2013-03-17 02:05

      Nadal? Bo ja się już tego pozbyłem. Tak spartaczyli aktualną wersję (6), że nie nadaje się do niczego. Proces cmdagent zdecydowanie za bardzo męczy procesor, a o interfejsie szkoda gadać. Porobili animacji i innych bajerów, a to co potrzebne nie można znaleźć.

      Skomentuj

      1. barst
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2013-03-17 15:40

        Nadal :) Problemu z użyciem procesora nie uświadczyłem, natomiast co do menu, interface itp. - no cóż, kwestia gustu :) Na pewno go uprościli wizualnie, ale faktycznie, ktoś kto używał wersji poprzednich trochę może być zawiedziony; dla przeciętnego Kowalskiego jednak uproszczenie to jest in plus, mimo wszystko :)

        Skomentuj

        1. iras584
          Oceń komentarz:

          0    

          Opublikowano: 2013-03-17 18:44

          "Nadal :) Problemu z użyciem procesora nie uświadczyłem..."

          Jak się ma na pokładzie 4 rdzenie to i pracy antywirusa się nie czuje.
          Na starym jedno- lub dwujajowcu to co innego.

          Skomentuj

          1. barst
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2013-03-17 21:08

            Dzisiaj 4 rdzenie to już żadna nowość; poza tym mam widżet na pulpicie informujący o użyciu procesora i naprawdę nie zauważyłem by CIS jakość szczególnie pochłaniał moc mojego procka, a ma on już 3,5 roku, na rynku jest sporo lepszych procków także bez przesady ;)

            Skomentuj

            1. iras584
              Oceń komentarz:

              0    

              Opublikowano: 2013-04-06 14:18

              Owszem, 4 rdzenie to żadna nowość, jednak nie oznacza to że "wszyscy" taki procesor posiadają. Nie musiałbym tego pisać, jakbyś swój sprzęt kupił za własne ciężko zarobione pieniądze.
              Natomiast wykresik użycia procesora to niezbyt miarodajna informacja obciążenia systemu.

              Skomentuj

  6. kremowykac
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2013-03-15 17:11

    Używam od kilku lat Ad-Aware. Mało zazsobożerny ale Cracki wykrywa i usuwa jak głupi.

    Skomentuj

    1. barst
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2013-03-15 17:18

      Masz się czym chwalić, hehe ;-)

      Skomentuj

      1. Zwierzak
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2013-03-15 20:04

        Akurat spróbuj uruchomić oryginalny Starcraft na Windows 7. Bez cracka nie da rady. Potem logowanie na battlenet, ściąganie najnowszego patcha i już gry nie uruchomisz nawet z crackiem.

        Skomentuj

  7. windas
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2013-03-15 17:33

    mi brakuje tutaj malverebytes antymalwer
    bardzo dobry kawał softu .
    ja używam systemy 3. strażników tzn.
    hitman pro
    cis
    i
    ma
    Żadne zagrożenie nie straszne .
    serdecznie
    polecam .

    Skomentuj

  8. ghoul199
    Oceń komentarz:

    3    

    Opublikowano: 2013-03-15 17:54

    Avasta używam od kiedy pamiętam i jeszcze mnie nie zawiódł. Brakuje mi tylko tego starego komunikatu "Baza wirusów została zaktualizowana", ten nowy to już nie to samo ;]

    Skomentuj

  9. mati0706
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2013-03-15 18:22

    Ja kiedyś tam miałem Pandę...2005 rok. Niestety mnie zawodziła wiele razy i od 2007 Avast'a używam i mnie nie zawiódł do tej pory. :)

    Skomentuj

  10. mikovitz
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2013-03-15 19:04

    AVG ma wersję 64bit, która i tak instaluje się w Program Files (x86), czyli tak naprawdę to chyba 64bitowa nie jest.

    Skomentuj

  11. Varso
    Oceń komentarz:

    -2    

    Opublikowano: 2013-03-15 20:01

    Do każdego cracka wirus gratis :p

    I bardzo dobrze, jak ktoś używa nielegalnego softu to może zawirusowany crack sprawi, że przestanie piracić.

    Skomentuj

    1. jacy4
      Oceń komentarz:

      3    

      Opublikowano: 2013-03-15 21:02

      Tak to jest jak się ściąga dziadostwo z byle jakiego źródła. Każdy szanujący siebie pirat nie ściąga z stron typu chomikuj albo losowych stron z google.

      Skomentuj

      1. chrismaliszewski
        Oceń komentarz:

        3    

        Opublikowano: 2013-03-15 21:37

        A jak nawet ściąga ze stron których nie zna, to sprawdza pliki przed ich otwarciem przez skanery online ;)

        Skomentuj

    2. FeniksLT
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2013-03-18 01:29

      nie o to chodzi. Wiele wirusów z automatu traktuje cracki jako zagrożenie i wyją od razu, pomimo, że to tylko crack.

      Skomentuj

  12. Jogurcik12
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2013-03-15 20:31

    Ja osobiście dawno temu używałem Avasta. Komunikatu "Baza danych została zaktualizowana" nic nie przebije. Były krótkie epizody z Avirą, Pandą (muliła system). Od dłuższego czasu (paru lat) używam AVG, ale menu mu się ciągle zmienia (przeważnie zmniejsza). No i teraz pojawił się interfejs ala Windows 8, co mnie średnio przekonuje, ale przecież antywirus działa w tle... Korzystam też z linuxa i tutaj słowo wirus traci na znaczeniu.

    Skomentuj

    1. PJSPP
      Oceń komentarz:

      2    

      Opublikowano: 2013-03-17 08:50

      W Linuksie słowo 'wirus' nie traci na znaczenie, ale wręcz przeciwnie przybiera. Z tym, że zmienia znaczenie na 'użytkownik' :D

      Skomentuj

  13. jacy4
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2013-03-15 21:07

    Ja sam jakiś rok temu testowałem antywirusy, kasperskiego i noda nic nie pobije, avast przepuszczał ok. 60% wirusów, a AVG nawet nie patrzył chyba co na komputerze sie dzieje, pierwszy lepszy wirus i po AVG.

    Skomentuj

  14. Mareczq
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2013-03-15 23:15

    No niestety ale prawda , to nie są najlepsze, ale najbardziej popularne.

    Brakuje zdecydowanie Kingsoft. Zdecydowanie najlepsza "samodzielna" darmowa obrona ;) Jednak moim daniem warto mieć jeszcze darmowego malverebytes i czasami nim przeskanować.

    Skomentuj

  15. suru82
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2013-03-16 02:32

    ja używam dr web i nie narzekam skuteczna ochrona nic sie nie przeciśnie chyba ze chcemy:)

    Skomentuj

  16. Skaza
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2013-03-16 11:13


    Czekam na podobny artykuł dotyczący ochrony typu firewall.

    Skomentuj

  17. retigon
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2013-03-16 19:30

    Ja używam avast + comodo firewall, plus skanowanie od czasu do czasu malwarebytes, hitman pro i zero wirusów.

    Skomentuj

    1. retigon
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2013-05-18 11:00

      Porzuciłem avast na rzecz kingsoft antivirus. Polecam program jak ktoś szuka czegoś bardzo lekkiego.

      Z tych wszystkich wymienionych polecam comodo antivirius trochę cięższy od "chmury" ale skuteczniejszy.

      Odradzam "mks_vir" nie wiem czemu ten program jest w 10 najlepszych.

      Skomentuj

  18. arianek95
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2013-03-16 22:46

    Na laptopie używam AVG Free, bo to bardzo przyjemny i lekki dla systemu antywirus.Na PC nie używałem żadnego antywirusa i nie został zarażony przez jakiekolwiek wirusy, więc wszystko zależy od tego jak się korzysta z komputera. Trochę rozsądku i można zapomnieć o stosowaniu jakiegokolwiek programu antywirusowego, chociaż tego nie polecam osobą aktywnie korzystającym z internetu.

    Skomentuj

    1. arianek95
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2013-03-16 22:49

      *osobom

      Skomentuj

  19. Tabcin
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2013-03-17 01:15

    Po co te wszystkie antywirusy ? Linux i wszystko jasne ;p

    Skomentuj

    1. FeniksLT
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2013-03-18 01:30

      Uruchom mi tam autocada bądź co lepsze środowiska do pracy. Dziękuję, dobranoc, nie da się.

      Skomentuj

  20. emil59804
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2013-03-17 10:37

    jam na swoim kompie mam AVG 2013 roku i jestem bardzo zadowolony :D

    Skomentuj

    1. KoEnu
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2013-03-19 18:45

      AVG zły nie jest, ale jakoś takie przyzwyczajenie do Avasta :D

      Skomentuj

  21. Deadlous
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2013-03-17 13:13

    Może wypowie się jakiś użytkownik Microsoft Security Essentials?

    Skomentuj

  22. asfixcom
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2013-03-17 15:05

    a gdzie bitdefender free antivirus, ktory bije te wszystkie na głowę?

    Skomentuj

    1. TotallyNormal
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2013-03-17 19:19

      Bitdefender jest ok, ale ma idiotyczny interface i po dłuzym czasie ciężko o cierpliwość. Mam pakiety bitdefender IS na 2 komputerach i coraz większą niecheć do tych produktów, a na dodatek wykupiłem 3-letnie licencje.

      Skomentuj

  23. piksarwow
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2013-03-18 08:45

    Najlepszy z tych to chyba ten MS Essential ,10 MB skanowanie w czasie rzeczywistym jest nie zzera zasobow,pewnie jest lepszy niz niejeden darmowy Antywirus ,mialem jeszcze doczyniania z Avira i tez bardzo dobry lekki i skuteczny.

    Skomentuj

  24. dexmark
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2013-03-18 10:32

    Używam Comodo, ale to nie antywirus dla każdego :) Już wiele razy miał być na wygnaniu, ale w końcu się przyzwyczaiłem.

    Skomentuj

  25. XaRaDaS
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2013-03-18 12:47

    A tutaj jest przedstawione to od najlepszego do najgorszego czy z d..py, bo jeżeli tak to AVG to chyba pomyłka jeżeli jest pierwszy.

    Skomentuj

  26. Radysh
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2013-03-18 12:56

    Z darmowych, tylko Microsoft Security Essentials i długo nic. Praktycznie nieodczuwalny nawet na bardzo słabych maszynkach. Skuteczność bardzo wysoka. Niestety, najczęściej problem leży/siedzi przed komputerem.

    Skomentuj

    1. Burszczas1993
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2013-12-07 00:42

      Również go używam i bardzo sobie chwalę. Pracuje sobie spokojnie w tle nie zamulając zbędnie konta, przypomina o skanowaniu no i jest darmowy do oryginalnego Windowsa :)

      Skomentuj

  27. srogin
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2013-05-17 11:28

    Darmowy antywirus ma tylko jeden plus - jest darmowy. Wedlug wyników testów AV-Comparatives obrazujących spadek wydajności pracy komputera pracującego pod kontrolą programu antywirusowego.
    Najwyższe możliwe wyróżnienie ADVANCED+ otrzymały produkty firm: F-Secure, Kaspersky Lab, Sophos, ESET, Avast, Symantec, Bitdefender.

    Skomentuj

    1. retigon
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2013-05-18 11:09

      Bo do darmowego antywirusa potrzebny jest zdrowy rozsądek plus inne zabezpieczenia (porządna zapora, inne skanery antywirusowe).

      Skomentuj

  28. Krzysztofofo
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2013-06-02 23:54

    Ja długo korzystałem z Triali, ostatnim z którego korzystałem był Gdata2014.
    Potem stwierdziłem że kupię licencję i tak już zostałem ;)
    Wygodny,efektywny i niedrogi. To naprawdę skuteczny program.

    Skomentuj

  29. student84
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2013-06-08 22:13

    Osobiście wolę wydać te kilka złotych miesięcznie i mieć bardzo dobre zabezpieczenie swojego komputera. Używałem już kilku takich programów, a ostatnio w moje ręce wpadł najnowszy antywirus od G Data i powiem szczerze, że przez te kilka dni testowania jestem pełen podziwu i zadowolenia. Naprawdę bardzo dobry produkt.

    Skomentuj

  30. newsfan
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2013-07-19 20:36

    ten antywirus się bardzo poprawił, miałem okazję używać wersji 2014 i chodzi elegancko, nie ma się wrażenia że muli a wykrywa wszelki syf, też wolę parę złotych zapłacić i mieć więcej możliwosći

    Skomentuj

  31. student84
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2013-10-09 14:31

    Tak to prawda od poprzedniej wersji różni go wiele i to zdecydowanie na plus.

    Skomentuj

  32. newsfan
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2013-10-11 20:28

    dokładnie, widać że ostro nad nim pracują i dobrze im to wychodzi, co nie zajrzę do testów czy rankingów to gdata w czołówce albo dostaje jakieś wyróżnienie

    Skomentuj

  33. -fth-
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2014-01-18 19:47

    Wieki temu używałem kasperskiego w wersji 5.0 + kerio personal firewall i to była nalepsza kombinacja. A w dzisiejszych czasach szukając zamiennika, czyli dobrego antywirusa i firewalla w jednym, wybór po kilku nieudanych próbach padł na Comodo Internet Security, w sumie pakiet różnie sie zachowywał na windows xp (jednym chodził dobrze innym zamulał), natomiast jeżeli chodzi o windows 7 i wyżej to dla mnie nr. 1. Można go zostawić na domyślnych ustawieniach, a jeśli ktoś lubi pełną kontrole to da sie w nim skonfigurwać wszystko ;-). Jeśli kogoś interesują testy to stronka matousec co jakiś czas testuje wiekszość dostępnych produktów


    http://www.matousec.com/projects/proactive-security-challenge-64/results.php

    Skomentuj

  34. newsfan
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2014-04-12 20:17

    Ostatnio był test na AV-TEST, GDATA dalej na topie, 100% wykrywalności: https://www.gdata.pl/nowosci,gdata-avtest-2014#

    Skomentuj

Dodaj komentarz

Od komentujących wymagamy przestrzegania netykiety i regulaminu.

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany!

68 komentarzy