Na topie

Podsumowanie - oceny urządzeń

Autor:

więcej artykułów ze strefy:
Tunery TV

A A

Dekodery DVB-T firmy WIWA wywarły na mnie bardzo pozytywne wrażenie. Niewielkie, tanie Set-Top-Boksy oferują znacznie więcej niż można byłoby się spodziewać po ich gabarytach i cenie.

Ważną cechą jest to, że mają zbliżone funkcje, możliwości i oprogramowanie. Funkcje, które wymagane są ustawowo przez Ministerstwo Infrastruktury spełnione są bez zarzutu. Dodatkowe opcje dodane przez producenta sprawiają, że te małe urządzenia mogą spełniać rolę prawdziwych centrów multimedialnych. Prezentują programy cyfrowej telewizji naziemnej zarówno w jakości SD, jak i HD (720p), są zdolne do prezentacji zdjęć, odtwarzania muzyki oraz filmów w większości znanych i popularnych formatów. Doskonale radzą sobie z prezentacją napisów w filmach, a co ważne obsługują wszystkie popularne w naszym kraju formaty, łącznie z TXT, co niestety nadal nie jest regułą, a wręcz wyjątkiem.

Nie można nie wspomnieć o możliwości nagrywania programów, a także dobrze działającej funkcji Time Shift.

Aby zadośćuczynić wszystkim, których interesuje pobór prądu przez urządzenia takie jak przystawki DVB-T zmierzyliśmy go w różnych konfiguracjach wykorzystując model WIWA HD80:

  • tryb TV - antena pasywna: 4 W
  • tryb TV - antena AN200 z wykorzystaniem zasilania z tunera: 4,2 W
  • tryb StandBy: 0,35 W
  • tryb nagrywania PVR na HDD Toshiba HDDR500E04X: 6,5 W
  • tryb odtwarzania z HDD (dysk j.w.): 5,75 W

Urządzenia różnią się wyglądem i niektórymi funkcjami. Przy opisie każdego z nich wystawiłem oceny bliskie maksymalnej, bo prawdę pisząc zasługują na nie bez dwóch zdań - zwłaszcza w tych cenach. Drobne mankamenty nie przeszkadzają w codziennym użytkowaniu urządzenia, ale i one mają być wkrótce wyeliminowane.

 

  Ocena: WIWA HD-80
  plusy:
niewielkie wymiary
estetyczny wygląd
bardzo wygodny pilot
duży zasięg pilota
klawisze pilota świecą w ciemności (fluorescencja)
złącza SCART i HDMI
cyfrowe elektryczne wyjście dźwięku
analogowe wyjście stereo
wejście i wyjście antenowe
możliwość zasilania anteny z dekodera
wejście USB
zasilanie z USB wystarcza do obsługi dysków HDD 2,5”
przełączenie w tryb czuwania wyłącza zasilanie USB
przejrzyste i intuicyjne menu
dopracowany odtwarzacz filmów, muzyki i zdjęć
obsługa polskich napisów w najpopularniejszych formatach
możliwość wyboru wielkości i koloru napisów
dobrze rozwiązano podział długich napisów
dobrze działa funkcja Time Shift
możliwość nagrywania programów
nie przegrzewa się nawet po długiej pracy
bez problemów obsługuje polskie znaki w EPG, opisach i innych funkcjach dekodera
bezproblemowy dostęp do uaktualnienia oprogramowania
szybka reakcja firmy na sugerowane poprawki i dostrzeżone problemy
kompetentna i kulturalna obsługa klienta
  minusy:
przy odtwarzaniu dużych plików filmowych o jakości 1080p mogą pojawiać się mikroprzycięcia
niezbyt intuicyjne umieszczenie przycisku PLAY na pilocie
brak wyświetlacza z numerami kanałów i zegara
Orientacyjna cena w dniu publikacji testu: ok. 85 zł
 

 

  Ocena: WIWA HD-90
  plusy:
niewielkie wymiary
estetyczny wygląd
bardzo wygodny pilot
duży zasięg pilota
klawisze pilota świecą w ciemności (fluorescencja)
złącza SCART i HDMI
cyfrowe elektryczne wyjście dźwięku
analogowe wyjście stereo
wejście i wyjście antenowe
możliwość zasilania anteny z dekodera
wejście USB
zasilanie z USB wystarcza do obsługi dysków HDD 2,5”
przełączenie w tryb czuwania wyłącza zasilanie USB
przejrzyste i intuicyjne menu
dopracowany odtwarzacz filmów, muzyki i zdjęć
obsługa polskich napisów w najpopularniejszych formatach
możliwość wyboru wielkości i koloru napisów
dobrze rozwiązano podział długich napisów
dobrze działa funkcja Time Shift
możliwość nagrywania programów
wbudowany zasilacz
wyświetlacz numeryczny – numer kanału lub zegarek
przyciski zmiany kanału na obudowie
nie przegrzewa się nawet po długiej pracy
bez problemów obsługuje polskie znaki w EPG, opisach i innych funkcjach dekodera
bezproblemowy dostęp do uaktualnienia oprogramowania
szybka reakcja firmy na sugerowane poprawki i dostrzeżone problemy
kompetentna i kulturalna obsługa klienta
  minusy:
przy odtwarzaniu dużych plików filmowych o jakości 1080p mogą pojawiać się mikroprzycięcia
nie obsługuje bezstratnego formatu audio FLAC
niezbyt intuicyjne umieszczenie przycisku PLAY na pilocie
Orientacyjna cena w dniu publikacji testu: ok. 97 zł
Super Jakość benchmark.plSuper Opłacalność benchmark.pl

 

  Ocena: WIWA HD-100
  plusy:
niewielkie wymiary
estetyczny wygląd
bardzo wygodny pilot
duży zasięg pilota
klawisze pilota świecą w ciemności (fluorescencja)
złącza SCART i HDMI
cyfrowe elektryczne wyjście dźwięku
analogowe wyjście stereo
wejście i wyjście antenowe
możliwość zasilania anteny z dekodera
wejście USB
zasilanie z USB wystarcza do obsługi dysków HDD 2,5”
przełączenie w tryb czuwania wyłącza zasilanie USB
czytnik kart SD/MMC/MS
przejrzyste i intuicyjne menu
dopracowany odtwarzacz filmów, muzyki i zdjęć
obsługa polskich napisów w najpopularniejszych formatach
możliwość wyboru wielkości i koloru napisów
dobrze rozwiązano podział długich napisów
dobrze działa funkcja Time Shift
możliwość nagrywania programów
nie przegrzewa się nawet po długiej pracy
bez problemów obsługuje polskie znaki w EPG, opisach i innych funkcjach dekodera
bezproblemowy dostęp do uaktualnienia oprogramowania
szybka reakcja firmy na sugerowane poprawki i dostrzeżone problemy
kompetentna i kulturalna obsługa klienta
  minusy:
przy odtwarzaniu dużych plików filmowych o jakości 1080p mogą pojawiać się mikroprzycięcia
nie obsługuje bezstratnego formatu audio FLAC
niezbyt intuicyjne umieszczenie przycisku PLAY na pilocie
brak wyświetlacza z numerami kanałów i zegara
Orientacyjna cena w dniu publikacji testu: ok. 110 zł
Super Design benchmark.pl

 

  Ocena: WIWA HD-50
  plusy:
niewielkie wymiary
estetyczny wygląd
bardzo wygodny pilot
duży zasięg pilota
klawisze pilota świecą w ciemności (fluorescencja)
złącza SCART i HDMI
cyfrowe elektryczne wyjście dźwięku
analogowe wyjście stereo
wejście i wyjście antenowe
możliwość zasilania anteny z dekodera
wejście USB
zasilanie z USB wystarcza do obsługi dysków HDD 2,5”
przełączenie w tryb czuwania wyłącza zasilanie USB
przejrzyste i intuicyjne menu
dopracowany odtwarzacz filmów, muzyki i zdjęć
obsługa polskich napisów w najpopularniejszych formatach
możliwość wyboru wielkości i koloru napisów
dobrze rozwiązano podział długich napisów
dobrze działa funkcja Time Shift
możliwość nagrywania programów
nie przegrzewa się nawet po długiej pracy
bez problemów obsługuje polskie znaki w EPG, opisach i innych funkcjach dekodera
bezproblemowy dostęp do uaktualnienia oprogramowania
szybka reakcja firmy na sugerowane poprawki i dostrzeżone problemy
kompetentna i kulturalna obsługa klienta
możliwość zawieszenia dekodera na tylnej ściance telewizora
przewodowy odbiornik pilota
  minusy:
przy odtwarzaniu dużych plików filmowych o jakości 1080p mogą pojawiać się mikroprzycięcia
nie obsługuje bezstratnego formatu audio FLAC
niezbyt intuicyjne umieszczenie przycisku PLAY na pilocie
brak wyświetlacza z numerami kanałów i zegara
Orientacyjna cena w dniu publikacji testu: ok. 89 zł
Super Jakość benchmark.plSuper Opłacalność benchmark.plSuper Opłacalność benchmark.pl

 

  Ocena: ANTENA WIWA AN220
  plusy:
estetyczny wygląd
dołączone uchwyty montażowe na ścianę z małym ramieniem
dołączony zestaw do montażu na maszcie
dołączony przewód antenowy
dołączony separator (tylko w wersji AN 220)
dobra jakość sygnału
  minusy:
dołączony przewód może być za krótki w przypadku montażu za oknem
Orientacyjna cena w dniu publikacji testu: ok. 65 zł
Super Jakość benchmark.plSuper Opłacalność benchmark.plSuper Opłacalność benchmark.pl

 

Odsłon: 832488 Skomentuj artykuł
Komentarze

74

Udostępnij
  1. radier
    Oceń komentarz:

    28    

    Opublikowano: 2012-06-25 14:58

    Artykuł sponsorowany Detected !

    Skomentuj

    1. wildthink
      Oceń komentarz:

      11    

      Opublikowano: 2012-06-25 15:06

      Od razu też takich podejrzeń nabieram, jak testuje się produkty jednego tylko producenta.

      Skomentuj

      1. Maciej Lewczuk
        Oceń komentarz:

        -13    

        Opublikowano: 2012-06-25 15:30

        To nie jest test porównawczy ;D
        To samo napiszesz przy teście procesora czy karty graficznej? ;D

        Skomentuj

        1. czesio
          Oceń komentarz:

          11    

          Opublikowano: 2012-06-25 16:58

          procesor i kartę graf. zwykle testuje się i przedstawia osiągi na tle określonego segmentu produktów konkurencji, tutaj nie ma nawet wymienionej konkurencji :D dlatego na pierwszej stronie należałoby umieścić wielki widoczny napis ARTYKUŁ SPONSOROWANY ! ! ! :D

          Skomentuj

          1. Maciej Lewczuk
            Oceń komentarz:

            -15    

            Opublikowano: 2012-06-25 17:10

            Informacje o konkurencji będzie wkrótce na naszych łamach, a pewnie też niedługo pojawią się testy następnych urządzeń i będziesz miał wypadkową. Wtedy będzie można już porównać oferowane przez nie funkcje do tych z niniejszego tekstu.

            Skomentuj

          2. czesio
            Oceń komentarz:

            3    

            Opublikowano: 2012-06-25 23:05

            ...czyli, to nie jest test, a jedynie przegląd - produktów, ich funkcji, opcji itd itp. :D

            Skomentuj

          3. Maciej Lewczuk
            Oceń komentarz:

            -2    

            Opublikowano: 2012-06-26 08:14

            Masz dziwną definicję testu:
            http://slowniki.gazeta.pl/pl/test

            Skomentuj

          4. czesio
            Oceń komentarz:

            3    

            Opublikowano: 2012-06-26 09:23

            i właśnie dlatego nigdy nie opieram się na informacjach zawartych w tym portalu, gdyż nie posiadają absolutnie żadnej wartości merytorycznej :] nie wierz ślepo we wszystko co jest napisane w sieci ;)

            Skomentuj

          5. Maciej Lewczuk
            Oceń komentarz:

            6    

            Opublikowano: 2012-06-26 09:33

            Cieszy nas to, że nie zamykasz się na jedno źródło.
            Proszę zatem o przykłady w czym się pomyliłem, lub o czym nie napisałem przy testach i opisach tychże produktów. Jakiej "wartości merytorycznej" oczekujesz? Na razie Twoje zarzuty nie mają absolutnie żadnych podstaw, gdyż nie podajesz ani jednego konkretu. Oczekujesz benchmarków, wykresów, tabelek z wynikami? To są urządzenia, które testuje się użytkowo i przedstawia ich możliwości i wady - jeśli masz inny sposób na przedstawienie ich wad i zalet to oczywiście jestem otwarty na dyskusję, ale poważną, a nie w stylu "test jest do kitu, bo ja chciałbym inny" ;D
            Jeśli chodzi o porównanie do innych urządzeń, to takie będzie. Kolejne produkty będą porównywane do tych i oceniane przez pryzmat wszystkich, poprzednio testowanych urządzeń, ale o tym pisałem już wcześniej (w odpowiedzi na wpis innego użytkownika).

            Skomentuj

          6. karer
            Oceń komentarz:

            -1    

            Opublikowano: 2012-06-27 13:07

            Niektorzy na pytanie "czego ode mnie oczekujesz w takim razie?" nie potrafia odpowiedziec sensownie.

            Skomentuj

          7. dj-dave
            Oceń komentarz:

            1    

            Opublikowano: 2012-07-06 23:10

            Po pół roku wszedłem na ten portal i na dzień dobry jakaś żenua.

            Skomentuj

  2. radier
    Oceń komentarz:

    5    

    Opublikowano: 2012-06-25 15:04

    "• bezproblemowy dostęp do uaktualnienia oprogramowania
    • szybka reakcja firmy na sugerowane poprawki i dostrzeżone problemy
    • kompetentna i kulturalna obsługa klienta"

    Haha, zapraszam na forum Emitel'a gdzie można rzeczowo podyskutować o DVB-T.

    W ogóle co to za test. Brak zdjęć z wyglądem menu czy z samej pracy urządzeń z sygnałem DVB-T. Co to za test anteny polegający na przeczytaniu ulotki reklamowej? Gdzie wskazania siły i jakość sygnału poszczególnych dekoderów na antenie WIWY i jakieś innej do porównania.

    Merytorycznie test to dno.

    Skomentuj

    1. Maciej Lewczuk
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2012-06-25 15:29

      Strona 8ma ;D Coś chyba się przegapiło? ;D
      A na forum Emitela także można o tych urządzeniach przeczytać - link do tej strony także podałem w tekście.
      Czytaj całość przed komentowaniem, bo strzelasz sobie w stopę ;D

      Skomentuj

      1. radier
        Oceń komentarz:

        1    

        Opublikowano: 2012-06-25 16:07

        Czy cały sprzęt prezentowany w artykule był "testowany" w siedzibie w Poznaniu?

        Skomentuj

        1. Maciej Lewczuk
          Oceń komentarz:

          -1    

          Opublikowano: 2012-06-25 16:34

          Żaden z tychże sprzętów nie był testowany w siedzibie w Poznaniu, tam były robione tylko zdjęcia produktów. Testowano w okolicy Wrocławia. Dodatkowo można napisać, że w moich okolicach odbierał także MUXy zza naszej południowej granicy - czysto i wyraźnie. Oczywiście idealne, gdy ktoś zna i lubi ten język - dodatkowe darmowe kanały ;)

          Skomentuj

          1. radier
            Oceń komentarz:

            3    

            Opublikowano: 2012-06-25 16:44

            Zatem który nadajnik w okolicach Wrocławia nadaje MUX-3 na kanale 55 częstotliwość 746MHz??

            Żaden !

            Całość screenów pochodzi pewnie od producenta. Wspomniany nadajnik znajduje się w Warszawie (PKiN i Raszyn).


            Zatem podtrzymuje swoje słowa. Guzik nie test. Kopiuj/Wklej z materiałów dostarczonych przez producenta/dystrybutora.

            Szkoda waszego zachodu. Temat jest poważny punktu widzenia społecznego, a wy jak zwykle odstawiacie chałturę.

            Skomentuj

          2. Maciej Lewczuk
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2012-06-25 16:57

            Lepiej zamieścić zdjęcie wykonane aparatem z tv plazmowego (odblaskowa szyba na ekranie) czy zrzut z menu wykonany dzięki możliwości zgrania obrazu przez HDMI? W mojej okolicy jakość sygnału uzyskana z anteny powieszonej na oknie (nie na zewnątrz) jest zdecydowanie lepsza niż na zrzutach. Gdzie w materiałach producenta masz informacje na temat działania funkcji, wygody użytkowania, problemów ze sprzętem? Odwoływałeś się do strony Emitela - czy tam ktoś opisał wszystkie problemy o jakich wspomniałem w tym artykule? Zwrócił uwagę na pewne mankamenty odtwarzacza? Problem z niezasiloną anteną i pierwszą instalacją? Czego w/g Ciebie tu brakuje? Na razie nie podałeś ani jednego merytorycznego zarzutu tylko jak na razie odnosisz się do bodaj jednego screenu ;D Zgadzam się, że DVB-T to jest obecnie bardzo poważny temat, dlatego od pewnego czasu coraz mocniej go poruszamy. Opisaliśmy kilka tematów związanych z Naziemną Telewizją Cyfrową, błędami jakie pojawiły się nawet w Wiadomościach TVP1, teraz przedstawiamy pierwsze produkty z tej działki.
            Jeśli nie opisałem czegoś bardzo ważnego dla tej technologii lub problemów związanych ze wspomnianym sprzętem to proszę o pytania i wskazanie co powinno się tu jeszcze znaleźć. Technologiczne teksty będą się ukazywać nadal, testy kolejnych sprzętów także. Przydadzą się każde merytoryczne i poważne sugestie.

            Skomentuj

    2. Cleaner_1980
      Oceń komentarz:

      6    

      Opublikowano: 2012-06-25 23:17

      Chociaż nie podzielam skrajnie krytycznego tonu Radiera, to muszę przyznać, że mnie też brakło testu siły i jakości sygnału. To w sumie dla osób mieszkających daleko od nadajników jeden z najistotniejszych parametrów.
      W mieście korzystam z kablówki i nowego TV i dekoder mi niepotrzebny, ale na działce w środku głuszy to co innego. Samo znalezienie sygnału już jest sztuką. Chciałbym wiedzieć czy urządzenia posiadają wsparcie do wyszukiwania sygnału i jak sobie radzą ze słabym sygnałem.
      Jeśli rozważacie kolejne artykuły o DVB-T rozważcie przeprowadzenie testu porównawczego anten.
      Wiele osób wymienia anteny niepotrzebnie, często kupując gorsze od tych, które posiadali tylko dlatego, że sprzedawca wmówił im, że tylko konkretna antena odbiera telewizję cyfrową.
      Poza tym uważam test za pożyteczny.

      Skomentuj

      1. Maciej Lewczuk
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2012-06-26 09:39

        Mierzenie siły sygnału nie da nic osobie, która mieszka w innej odległości od nadajnika (mają one różną moc, są posadowione w różnym terenie). Poza tym spore różnice bedą przy róznym ukształtowaniu terenu, zabudowie, zalesieniu w okolicy, czy mieszkaniu pomiędzy nadajnikami (wtedy sygnały mogą się nakładać jak w Warszawie w centrum). Test idealny byłby wtedy gdyby zrobić go w wielu miejscach w Polsce, z uwzględnieniem położenia anteny, granicznym zakresom sygnału z nadajników, etc. Niestety z przyczyn oczywistych (czas, koszty, logistyka) nie jest to możliwe. Wątpię, by nawet największy producent pokusił się o zlecenie takiego testu "niezależnej instytucji", gdyż byłyby to gigantyczne koszty i zabrałoby to sporo czasu, a wyniki mogłyby... nie usatysfakcjonować kilku wypowiadających się tu osób - z różnych ciekawych lub nie powodów ;)

        Skomentuj

  3. serek
    Oceń komentarz:

    3    

    Opublikowano: 2012-06-25 15:04

    na stronie 8 na 9 zrzucie jest siła 100% natomiast jakość tylko 78%. W takim razie od czego zależy jakość obrazu skoro żadne zakłócenia nie występują (przypominam siła sygnału 100%)?

    Skomentuj

  4. poter007
    Oceń komentarz:

    2    

    Opublikowano: 2012-06-25 15:08

    WIWA HD-50 gorąco polecam sam mam takie urządzenie w domu i sprawdza się znakomicie :)

    Skomentuj

  5. iPito
    Oceń komentarz:

    6    

    Opublikowano: 2012-06-25 15:32

    Imo myślę, że lepiej nazbierać na fergusona t65 ;]

    Skomentuj

    1. Silent83PL
      Oceń komentarz:

      3    

      Opublikowano: 2012-06-25 16:35

      Kupiłem WIWA HD-90 i po dwóch dniach zmieniłem na Fergusona.
      WIWA jest strasznie zmulona, przełączanie kanałów zajmuje "wieki", pilotem trzeba trafić prosto w diodę na odbiorniku, czasami obraz bez powodu przygasa - jednym słowem szajs.
      Ferguson jest znacznie szybszy, pilot działa jak należy, a jakość obrazu jest bardzo dobra.

      Skomentuj

      1. Maciej Lewczuk
        Oceń komentarz:

        1    

        Opublikowano: 2012-06-25 16:46

        Nie zanotowałem takich problemów o jakich piszesz. Możliwe, że coś takiego było w poprzedniej wersji softu, na stronie jest nowy firmware:
        http://www.wiwa.info.pl/index.php?id=37
        Z tego co wiem, przygotowywany jest kolejny firmware uwzględniający kilka poprawek, w tym część dostrzeżonych i opisanych w tym artykule. Gdy się pojawi pewnie nie omieszkamy sprawdzić zmian.

        Skomentuj

    2. Maciej Lewczuk
      Oceń komentarz:

      2    

      Opublikowano: 2012-06-25 17:14

      @iPito - Jest wiele firm na rynku, wiele marek pewnie się też pojawi. Dzięki temu każdy ma wybór. Zaczęliśmy testować sprzęt od tego, niedługo pewnie pojawią się kolejne. Mam nadzieję, że po kilku miesiacach bedzie już w naszej bazie wiele danych o wielu produktach. Do tego jeśli pojawią się ciekawe sugestie od Was, to będzie można poszerzać zakres testów i opisywać to co Was najbardziej interesuje. To pierwsza publikacja na ten temat i cenne są dla nas wszystkie poważne uwagi i propozycje.

      Skomentuj

  6. jakub1t
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2012-06-25 17:23

    Mam hd50 i wielu powodów do narzekań nie mam . Pierwszy to brak obsługi formatu rmvb . Drugi to dosyć długie przewijanie filmów (a film potrafię oglądać na 5 i więcej razy :) ) . Można by wprowadzić takie usprawnienie jak w dekoderze ntv , Wciskamy na klawiaturze numerycznej minutę do której chcemy przewinąć .

    Skomentuj

    1. radier
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2012-06-25 17:49

      W Ferguson Ariva T65 wprowadzili coś na kształt takiej funkcji. Mianowicie po naciśnięciu np. cyfry 4 na pilocie przeskakujemy na 40% czasu trwania filmu.

      Skomentuj

      1. Maciej Lewczuk
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2012-06-25 17:57

        Mam taką funckję w odtwarzaczu Popcorn Hour i działa doskonale. Może inni pójdą także tym tropem, bo to bardzo wygodny sposób na przemieszczanie się po filmach ;D

        Skomentuj

  7. Armo11
    Oceń komentarz:

    2    

    Opublikowano: 2012-06-25 17:34

    Szanowna redakcjo. Kiedy doczekamy się porządnego testu tunerów DVB-T do komputerów PC?

    Skomentuj

  8. Ari93
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-06-25 19:35

    a czym sie rozni taki WIWA HD-90 od np takiego carrefour'owego MULTISAT 4601HD? Bo nigdzie zadnych danych nie moge znalesc o tym multisacie

    Skomentuj

  9. mirage
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-06-25 20:52

    Do autora. Wiwa to dekodery najbardziej awaryjne, najczęściej reklamowane i zwracane, no może oprócz manty. Bardziej poleciłbym już Stronga, fergusona (ariva) czy zwykłego technisata. Od 1 czerwca sam przyjąłem około 6 reklamacji na dekodery wiwy.

    Skomentuj

    1. Maciej Lewczuk
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2012-06-25 21:20

      @mirage - Na ile sprzedanych sztuk? Jakie modele? Co padało?

      Awaryjności nie jesteśmy w stanie sprawdzić przy testach użytkowych w standardowym czasie.

      Skomentuj

      1. mirage
        Oceń komentarz:

        1    

        Opublikowano: 2012-06-27 12:59

        Ilości sztuk nie jestem w stanie podać. Nie wszystko przechodzi przez ręce sprzedawców. Czasem klienci idą prosto do kasy. Poza tym odradzamy te tunery, więc klienci pytający nas o radę nie kupują wiwy. W sprzedaży mamy hd-90 i hd-50. Nie pamiętam ile dokładnie było reklamacji na każdy z nich, ale np. jedna z 50 była niesprawna bo gniazdo euro było uszkodzone (fabrycznie), inne po prostu przestały działać. Nie podam dokładnie przyczyny bo nie jestem serwisantem, a tylko przyjmowałem te reklamacje.

        Skomentuj

  10. -AssassiN-
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2012-06-25 22:59

    Mam w domu dwa dekodery DVB-T Evolve Galaxy oraz Manta i myślę, że są ciekawsze niż te od Wiwa. Poza tym brakuje to konkurencyjnych mark w tescie...

    Skomentuj

  11. klosz007
    Oceń komentarz:

    2    

    Opublikowano: 2012-06-25 23:45

    Test sponsorowany i tyle.

    Skomentuj

  12. wildchild
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-06-25 23:49

    mam wiwę hd-50 podpiętą pod plazmę Panasa VT20 i obraz jest lepszy niż z wbudowanego tunera, polecam :)

    Skomentuj

  13. aendrju
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-06-26 07:21

    mi by się przydał dekoder ale z wyjściem optycznym dźwięku

    Skomentuj

  14. Hakuren
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2012-06-26 07:31

    Mam odpowiednik Wiwa-HD-50 (tylko inny napis na opakowaniu, ot taniocha sprowadzona na potege, no wiadomo skad ;) ) podpiety do starego Sony an starej antenie z rownie wiekowym kablem antenowym (wszystko utopione w scianie wiec bez opcji wymiany). To, ze ten artykul wyglada na sposorowany nie ma wielkiego znaczenia. Wszystkie te tunery to jak porownywanie dwoch chinskich t-shitow - ktory jest lepszy. LOL Te same uklady, montuja w te same obudowy, a pozniej kazdy chce zarobic, malujac co innego na obudowie i kartoniku. Wracajac jednak do tunera...

    Musze powiedziec rewelacja. Nie spodziewalem sie takiego rezultatu. Zwykla analogowka rwala sie czasami strasznie (wina kabla). A tu ciach, podlaczyc, zaprogramowac, et Voila! Obraz zyleta. Prosze nie oczekiwac od HD-50 cudow - to inny departament. Za te cene, jak znalazl do starszych TV. Nie ma nad czym myslec tylko brac.

    Skomentuj

  15. jasko
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-06-26 08:12

    Artykuł rzuca pewne światło na ofertę WIWy szkoda, że nie ma porównania kilku tunerów konkurencji ( Manta, Ferguson, Thomson, Cabletech, Kruger&Matz).
    Co do anteny, antena ma to do siebie, że często popularny widelec wystarcza do złapania sygnału. Ustawienie i kształt ma największe znaczenie, a do pomiaru anten służy trochę bardziej specjalistyczny sprzęt niż wbudowany w tuner miernik. Jeśli już to ciekawe mogłoby być porównanie osiągów anteny na sprzęcie konkurencji, który z pewnością różni się trochę wykonaniem.
    Ogólnie przedstawienie oferty na +, zawsze to coś więcej niż suche hasła producenta.

    Skomentuj

    1. Maciej Lewczuk
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2012-06-26 08:23

      Widelec wystarczy pewnie w przypadku, gdy mieszkasz w okolicy, gdzie do nadajnika jest wystarczająco blisko. Przy dalszych odległościach najprawdopodobniej nie wystarczy nawet bardzo duży widelec ;)

      Skomentuj

  16. Maciej Lewczuk
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-06-26 08:18

    Od pewnego czasu obserwuję odejście od optycznych wyjść dźwięku. Bardzo wiele urządzeń, które są w sprzedaży mają cyfrowe wyjście, ale elektryczne. Wydaje mi się, że nie ma różnicy, a udowadnianie, że dzięki optyce scena muzycnza jest lepsza, głębsza separacja, etc. przy sprzętach popularnych (nieprzesadnie drogich) nie ma sensu. Sprzęt audiofilski to inna grupa produktów i raczej dla bardzo wąskiej grupy odbiorców.

    Skomentuj

  17. kajotte
    Oceń komentarz:

    3    

    Opublikowano: 2012-06-26 09:28

    Brakuje technicznych informacji a to w przypadku STB na naszym rynku podstawa.
    Każdy porównuje po nazwie firmy na pudełku, po wyglądzie po pilocie itp. itd.
    A tak naprawdę Wiwa, Manta, Ferguson, Media-Tech i inne klony mają te same "flaki". Wszystko to tani chiński chipset Mstar.

    Są również i Sunplusy, Ali czy też droższe Realteki ale to mniejszość.

    Sam używam od 9 miechów Wiwy HD-90. Tanie i dobre.

    Bardziej "techniczny" test tunerów Wiwa i innych można znaleźć na forum Emitela.

    Skomentuj

    1. Maciej Lewczuk
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2012-06-26 09:48

      Techniczny czyli taki, gdzie ktoś poda jaki jest chipset i poszczególni producenci komponentów? OK, zanotowałem by w przyszłości podać te dane. Jednak sądzę, że to zainteresuje garść potencjalnych nabywców lub wielbicieli i znawców elektroniki. Wychodzę z założenia (od lat się to sprawdza), że sporą większość ludzi interesuje fakt, czy dane urządzenie sprawdza się dobrze w dziedzinie do jakiej zostało stworzone, jakie są lub mogą z nim być problemy i co poza podstawowymi funkcjami można z nim zrobić, jak je wykorzystać w pełni.
      Faktycznie większość tego typu STB bazuje na niemal tych samych podzespołach, lecz różnią się często detalami jak np. możliwość zasilenia dysku 2,5" USB bez konieczności podpięcia zasilacza do tegoż dysku, wygodą korzystania z pilota, poprawkami w oprogramowaniu, dodatkowymi funkcjonalnościami w odtwarzaczu. Jeśli miałeś okazję czytać moje testy sprzed kilku lat (dotyczące odtwarzaczy DVD/DivX/Media Tanków) to trafisz na opinie na temat wielkości napisów, ich obsługi, możliwości włączenia żółtych (takie lubię), a nie wszystkie urządzenia to mają. Nie twierdzę, że konkurencja WIWY nie ma ciekawszych rozwiązań, lecz o tym przekonacie się przy kolejnych testach, bo te na 100% się pojawią, dlatego proszę o sugestie i merytoryczną dyskusję, a nie zarzuty, które nie są poparte poważnymi propozycjami zmian. Podkreślam, że każda rozsądna uwaga jest ważna i będzie brana pod uwagę w kolejnych testach - w miarę możliwości jej wdrożenia do testu.

      Skomentuj

  18. czesio
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2012-06-26 10:44

    test jest procesem badawczym, a ty niczego nie badałeś - przeleciałeś przez pudełko i funkcje niczym kobietę lekkich obyczajów i tyle, niczego nowego nie odkryłeś, czytając tekst odniosłem wrażenie, że czytam opis producenta z opakowania kakao. Nie jestem człowiekiem którego interesują benchmarki, bo są zupełnie nieobiektywne z wiadomych względów. Szanuję Twój wkład w napisanie niniejszego artykułu i nawet dam łapkę w górę ale nie nazywajmy czegoś testem co nim po prostu nie jest, bo to tak jakby napisać przy wykresie Pobór prądu - Obciążenie [W] albo to albo to, to nie jest to samo.

    Skomentuj

    1. Maciej Lewczuk
      Oceń komentarz:

      -1    

      Opublikowano: 2012-06-26 11:21

      Nadal nie podajesz żadnych konkretów, tylko sypiesz ogólnikami. Fakt - niczego nie badałem, a sprawdzałem działanie wszelkich funkcji oferowanych przez urządzenie, co znalazło się w opisie urządzeń, oprogramowania, odtwarzacza, pilota, a także w podsumowaniu. Podaj czego konkretnie brakuje, a jest ważne dla potencjalnego nabywcy.

      Skomentuj

  19. czesio
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2012-06-26 15:09

    sam sobie odpowiedziałeś - niczego nie badałem, a sprawdzałem działanie wszelkich funkcji oferowanych przez urządzenie, co znalazło się w opisie urządzeń - nie brakuje niczego, bo to przegląd - opisałeś co ma do zaoferowania i tyle w tym temacie

    Skomentuj

    1. Maciej Lewczuk
      Oceń komentarz:

      -1    

      Opublikowano: 2012-06-26 19:39

      Poraz kolejny pytam - skoro tak Ci nie pasuje, to napisz w końcu czego brakuje, a co jest ważne dla potencjalnego nabywcy takiego sprzętu.

      Skomentuj

    2. AcE.wmv
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2012-06-27 06:57

      Po co tacy ludzie jak Ty mają konto tutaj? Chyba tylko po to, żeby móc pojechać autora za "denny tekst". Jak Tobie nie pasuje poziom, bo jesteś za bardzo prO to nikt nie zmusza Ciebie do czytania tutaj czegokolwiek. Prawda jest taka ze nie potrafiłbyś napisać nawet podobnego tekstu, nie mówiąc nawet o czymś porządniejszym, skoro nawet nie potrafisz napisać, czego brakuje w tekście.

      Skomentuj

  20. rafmar
    Oceń komentarz:

    4    

    Opublikowano: 2012-06-26 21:40

    Ceny się nie zgadzają. Po kliknięciu na link do sklepu benchmarku są one wyższe o ponad 20% od podanych.
    Co jest grane, to są ceny netto ?

    Skomentuj

    1. Maciej Lewczuk
      Oceń komentarz:

      -2    

      Opublikowano: 2012-06-26 22:17

      Masz rację. Ceny w treści były najniższymi jakie znalazłem w sklepach internetowych w momencie oddawania tekstu do składu - można to sprawdzić w ceneo czy skąpcu. Były oznaczone jako "od xxx zł", osoba, która je wstawiała pominęła "od". Na szczęście pod artykułem i komentarzami przez cały czas były właściwe. Poprawiłem i przepraszam za zamieszanie. Przy Antenach zostawiam takie jakie były, gdyż nie ma ich jeszcze w naszym sklepie.

      Skomentuj

  21. berger6630
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-06-27 00:09

    ja tam daje + dowiedziałem sie podstawowych parametrów ,jak wygląda menu i jak mniej więcej się to sprawuje - moja mama chce sobie takie coś sprawić ma stary tv którego nie chce wyrzucać i takie urządzenie jej wystarczy i tak 90% funkcji ją nie zainteresuje -ma działać mieć wielkie klawisze ,wielki pilot -a jak do tego da radę nagrać Plebanie i czy jakiś inny Klan Lubiczów lub Mostowiaków to luxior

    Skomentuj

  22. Adam1
    Oceń komentarz:

    3    

    Opublikowano: 2012-06-27 09:19

    @Maciej Lewczuk

    Miałem do czynienia z 2 egzemplarzami Wiwy HD 90 i w każdym był problem z trafianiem pilotem w czujnik podczerwieni zamontowany w obudowie. Pilot musi być skierowany dokładnie na czujnik, gdyż ten został zamontowany zbyt głęboko w obudowie dlatego jest utrudniony odbiór "poleceń" pilota. Problem jest szeroko opisywany przez użytkowników wiwy na forum emitela. Jak to jest że TY Macieju Lewczuk nie miałeś z tym problemu? Tylko prosze cię nie wciskaj kitu że Twój egzemplarz nie posiada tego problemu, gdyż problem dotyczy wszystkich egzemplarzy bez wyjątku!

    Jako plusy pilota wiwy hd90 możemy bzdurnie przeczytać:
    +bardzo wygodny pilot
    +duży zasięg pilota
    ...wtf?!

    Skomentuj

    1. opi13
      Oceń komentarz:

      2    

      Opublikowano: 2012-06-27 09:39

      Ja mam HD-90 - no trzeba trafić tak do 30 cm wkoło odbiornika... co mnie zdziwiło trochu w dzisiejszych czasach :)
      ale coś mi się zdaje że autor gdyby opisywał rower by było plusy: -ma dwa koła -siodełko -łańcuch -dwonek -regulacja siodelka itp. minusy: może się zepsuć jak na nim pojedziemy :)

      A co do sprzętu nie jest taki zły, zwykła tania wszystkomająca marketówka (sprzedaż produktów głównie przez markety) co akurat jest jej plusem

      Skomentuj

      1. Maciej Lewczuk
        Oceń komentarz:

        -2    

        Opublikowano: 2012-06-28 08:31

        Przypominam sobie, że niegdyś przy testach DVD i media tanków bywały problemy, gdy przy montażu ktoś w fabryce nie przyłożył się i źle umieszczał czujnik podczerwieni w otworze w obudowie. Gdy byl on prawidłowo włożony, to sygnał odbierany był ok, ale jeśli za płytko umieszczano czujnik w otworze mogły być problemy z obsługą pilotem.
        Do kolejnego testu wprowadzę zatem dodatkowe sprawdzanie maksymalnego kąta pod jakim odbiorniki reagują na pilota, a także zdjęcia wnętrza urządzenia z uwzględnieniem jakości montażu, umiejscowienia czujnika podczerwieni i radiatorów chłodzących układy. Dziękuję za poddanie pomysłu.

        Skomentuj

    2. Maciej Lewczuk
      Oceń komentarz:

      -1    

      Opublikowano: 2012-06-27 21:51

      Pilot jest bardzo wygodny - opisałem to w osobnym rozdziale - miałem do czynienia z bardzo wieloma pilotami. Jego mankamenty także są wspomniane, a z trafianiem nie miałem problemów... Urządzenia jak i czujnik przewodowy leżały na podstawie plazmy i z każdego miejsca, z którego zwykle oglądam TV nie było problemu z przełączaniem. Jakoś nie musiałem specjalnie celować - jedynie w przypadku sprawdzania zasięgu faktycznie celowałem, ale to test max zasięgu. Gdyby taki problem wystąpił to bym to opisał.

      Skomentuj

  23. opi13
    Oceń komentarz:

    6    

    Opublikowano: 2012-06-27 09:24

    Kiedyś szanowałem wasze znaczki jakości... teraz niczym Polska mistrzem Polski - viva wygrywa z vivą i dostaje wszystkie rekomendacje...

    a jeśli przy testowaniu innych urządzeń - okażą się dużo lepsze to będzie odbieranie rekomendacji czy może będzie Pan rozdawał np. jakość x3 ? :)

    \

    Skomentuj

  24. Gasek
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2012-06-27 12:33

    Posiadam tuner WIWA HD-80 i już drugi raz oddałem go na gwarancję! Tuner po prostu przestał działać...

    Skomentuj

  25. luckyboy
    Oceń komentarz:

    2    

    Opublikowano: 2012-06-28 20:25

    Witajcie,

    zachęcony artykułem, kupiłem dzisiaj tuner WIWA-90 w ramach odtwarzacza filmów. Bez problemu działa z dyskiem 2,5" co jest wielkim pozytywem, czyta napisy do filmów i optymalnie wyświetla na ekranie. Czyta bez problemu filmy 720p. W tej cenie oferuje więcej niż inne "odtwarzacze DVD" z USB. Jeśli nie zepsuje się to zrobiłem zakup 10/10.

    Skomentuj

  26. frog01
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-07-11 23:42

    dodam coś od siebie:

    pracuję w handlu RTV... i powiem, że jak na ilość sprzedawanych Wiwek... bardzo mało wraca się na serwis.

    Statystycznie na 20-25 sztuk... może jedna się zepsuje (najczęściej jakieś problemy z zasilaniem).

    Proste w obsłudze i bardzo funkcjonalne.

    Skomentuj

  27. michasu2
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-07-19 20:31

    Od niedawna posiadam tuner WIWA HD-50 i jest to absolutna rewelacja! Nawet pliki w 1080p (mov i m2ts) z najnowszą wersją softu nie przycinają się nawet trochę! Polecam te produkty !!! :)

    Skomentuj

  28. fiolek
    Oceń komentarz:

    2    

    Opublikowano: 2012-07-23 14:42

    Posiadam dekoder WIWA 85 i jest to badziew jakich mało. Przy zaniku zasilania zawsze startuje włączony (zapewne błąd w obwodzie - przekaźnik domyślnie zwarty. Dekoder wiesza się regularnie, średnio co 1h. Ma duże problemy z zapisem (wiesza się częściej). Sygnał telewizyjny łapie OK, jeśli siła sygnału jest OK. W co 4 pliku HDReady czy FullHD nie mam dźwięku!! Generalnie padaczka... kupiłem swego czasu gniazdka zdalnie sterowane... jedno wykorzystuje do resetowania dekodera WIWA'y, bo nie mam już siły wstawać z łóżka co chwile, aby wypiąć i wpiąć wtyczkę. Totalna olewka ze strony producenta. ZERO WSPARCIA, ZERO AKTUALIZACJI!! Wielka szkoda, wszystkie niedoróbki są czysto programowe albo da się je softwarowo usunąć, ale producent nie kiwnie palcem.. wypuści nowy produkt, po co "naprawiać" stary. Ja na pewno przez kilkanaście lat nie kopie nic co będzie miało znaczek WIWA.

    Skomentuj

  29. rumzajs
    Oceń komentarz:

    3    

    Opublikowano: 2012-07-23 19:17

    Dekodery tej firmy sa po prostu ch.... mam taki i zwiesza się przy zaplanowanym nagrywaniu oraz często podczas oglądania, nie polecam, to nie tylko moja opinia ale i innych uzytkowników tego modelu. Jak już dajecie takie artykuły to chociaż dobrej firmy, a nie kału.

    Skomentuj

  30. scorpeus
    Oceń komentarz:

    -2    

    Opublikowano: 2012-07-23 20:49

    Akurat sprzęt tej firmy jest całkiem dobry, mam ich odtwarzacz DVD i sprawuje się już kilka ładnych lat bez zarzutów. Narzekanie na brak obsługi FLACa to tak samo jak narzekanie na to, że w mikrofalówce nie mamy wbudowanego radia i tv. Mało popularny jest to format a to, że bezstratny no cóż fakt, ale kto go używa? A owe mikroprzycięcia nie wynikają przypadkiem z faktu wyłapywania sygnału poprzez antenę? Bo moim zdaniem to jest przyczyną tych przycięć, wąskie gardło dla sygnału i tyle.

    Skomentuj

  31. Kamil Grzegorzewski
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2012-07-23 20:57

    Nie polecam. Jedyny plus to cena ;-)

    Skomentuj

    1. Maciej Lewczuk
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2012-07-27 15:52

      Napisz dlaczego - jakie problemy miałeś i z którym tunerem? Ceny są porównywalne do sprzętów konkurencji. Gdzieś znajdziesz taniej, gdzie inedziej drożej. Jeśli trafiłeś na felerny model, to myślę, że od ręki został Ci wymieniony w ramach gwarancji, jeśli zaś inne przykrości Cię spotkały to bardzo chciałbym o nich wiedzieć. Przydałoby mi się to w przyszłych testach.

      Skomentuj

  32. crow86
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-07-27 20:35

    Chętnie przeczytam test obejmujący więcej urządzeń dostępnych na rynku

    Skomentuj

  33. gustine
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-12-01 14:17

    Witam, wie ktos moze jak w wiwa HD 90 ustawic zegar na wyswietlaczu ? Za cholere nie wiem jak :)

    Skomentuj

  34. jurek60
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2013-02-04 20:54

    Mam pytanie do autora testu: skąd ma Pan informacje o dobrej i fachowej obsłudze klienta? Tak się składa, że dwa tygodnie temu zostałem "szczęśliwym" posiadaczem dekodera WIWA HD 90 i po 11 dniu użytkowania dekoder diabli wzięli.Pokazały się dwie informacje: na ekranie tv- brak sygnału, a na dekoderze wyświetlił mi się kod[chyba]- A81. Po dostarczeniu dekodera do punktu zakupu dowiedziałem się że naprawa potrwa około 2-3 tygodnie. Coś mi się zdaje że zostałem wyrolowany, bo żeby nie było serwisu miejscowego w Kaliszu lub okolicy to coś nie tak. Czyżby firma "krzak"? Szczęście że jeszcze odbieram analog, ale co będzie jak wyłączą????










    /

    Skomentuj

    1. Maciej Lewczuk
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2013-03-28 18:03

      Miejsce zakupu a serwis firmowy to dwie różne sprawy. Piszę o serwisie producenta, gdzie dzwoniłem incognito z "problemami" oraz w sprawie wymiany czy naprawy sprzętu. Warto rozgraniczać pewne sprawy i nie wprowadzać innych w błąd. Żadna chyba firma nie ma "serwisu firmowego" w każdym mieście w Polsce. Są punkty odbioru, a niektórzy WIELCY mają podpisane umowy z kilkunastoma serwisami w większych miastach wojewódzkich. Większość serwisów polega na wysyłce do jednego centrum serwisowego, które świadczy usługi dla wielu marek. Stąd terminy. Często jednak producent gwarantuje wymianę sprzętu na nowy - to warto sprawdzać przed zakupem na stronie producenta, nie sklepu.

      Skomentuj

  35. mikoko
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2013-04-05 13:16

    Może moje pytanie wyda się głupie, ale z nowoczesnością jestem na bakier. ;) Jest w artykule info, że ten dekoder nagrywa i odtwarza. Nagrywa rozumiem dowolny program nadawany przez tv. Na co go nagrywa? I odtwarzanie tyczy sie właśnie takiego nagranego na nim programu, tak?

    Skomentuj

  36. gloryseeker
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2013-07-31 00:08

    Po roku korzystania z dekodera Wiwa 100 wygranego w tutejszym konkursie stwierdzam, że powyższy egzemplarz nie jest wart złamanego miedziaka (z perspektywy użytkowników w wieku 80+). A oto dlaczego:
    1. korzystanie z oprogramowania - włączania samego dekodera, przebrnięcia przez menu główne wymaga więcej niż jednego przycisku.
    2. dekoder stojąc obok telewizora wyłapuje sygnał jedynie kiedy pilot znajduje się pod odpowiednim kątem i w odpowiednim miejscu (czasem nie działa nawet na wprost)- żeby nie było, na nowych bateriach i w ręku które miało już nie jeden pilot zdalnego sterowania.
    3. ogólnie dodatkowe funkcje są zbędne osobom chcącym jedynie oglądać TV, a z samym oglądaniem jest problem, bo u mnie wyłapało tylko multipleks 1...
    Przygoda z dekoderem skończyła się na kupnie plazmy panasonica i żonglowanie pilotami odłożono do lamusa, a nawet bez problemu telewizor złapał wszystkie kanały naziemne (multipleks 1 nawet siła i jakość się poprawiły), widocznie w TV montują lepsze dekodery niż w samych dekoderach :)
    Ogólnie sprzętu nie polecam. Młodzi może się zorientują jak to działa, ale dla starszych ludzi to mordęga...
    Jedynym plusem, to że kineskop u dziadków został zastąpiony plazmą i ten marny model dekodera rozdawany za darmo w konkursie poszedł do szafy. Jeśli starzy ludzie kupują nowy telewizor, żeby nie korzystać z tego dekodera, to o czymś świadczy i to raczej pejoratywnie.

    Skomentuj

  37. andrzej55
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2015-02-27 14:33

    witam mam w naprawie na gwarancji WIWA 80HD w polowie stycznia zanioslem do sklepu w kturym kupilem i znikly mi kanaly a caly dekoder hodzi i funkcjonuje to serwisant nie naprawil go i przyslal go nienaprawiony piszac ze ktos go otwieral a ja wiem ze dzialal przez 1.5 roku bez zarzutu a w styczniu nastepnego dnia juz kanaluw nie mozna bylo wprowadzic i nikt tego dekodera nie otwieral na pasku SILA pokazywal tak jakby ant byla wlozona hociaz ant byla wyjeta z dekodera a serwisant napisal ze go ktos otwieral hoc od spodu byly na srubkah blaby odeslalem mu z pismem osobistym z spowrotwm do naprawy bylem dzis w skepie pytac czy juz go naprawili czekam juz 1.5 miesiaca i dekodera dalej niemam naprawionego a mam gwarancje do LIPCA 2015r czyzby az taka awaria wymagala putora miesiaca naprawy pytam pana Macieja Lewczuka ? uzytkownik a

    Skomentuj

Dodaj komentarz

Przy komentowaniu prosimy o przestrzeganie netykiety i regulaminu.

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany!