Na topie

Podsumowanie

Autor:
Kamil Myzia

więcej artykułów ze strefy:
Karty graficzne

A A

Premiera GeForce GTX 970 i 980 już za nami. Nowości wprowadzają nie tylko odpowiednią wydajność, ale i ciekawe usprawnienia. Po kolei...

Najważniejszą cechą układów graficznych Maxwell jest świetny stosunek wydajności do poboru prądu. Na naszej platformie różnice wynosiły nawet 100 W w porównaniu do GeForce GTX 780 Ti i kart graficznych konkurencji z serii Radeon R9 290/X. W przeszłości często nowo prezentowane akceleratory były oszczędniejsze od swych poprzedników, ale różnice nie były aż tak ogromne.

Czy wycena nowych modeli firmy Nvidia jest do przyjęcia? Według nas tak. GeForce GTX 970 trafia w segment wysoko wydajnych akceleratorów i rywalizuje z Radeonem R9 290. W większości naszych testów jest od niego szybszy. Natomiast GeForce GTX 980 skutecznie wygryza starszego brata - GeForce GTX 780 Ti. Oba kosztują praktycznie tyle samo, a Maxwell osiąga wyższą wydajność i jest znacząco oszczędniejszy. Wygląda więc na to, iż poprzednik oparty na Keplerze przejdzie niebawem do historii.

Nie tylko wydajność i oszczędność są domeną dwójki dzisiejszych bohaterów. Należy jeszcze wypunktować takie technologie, jak G-sync, DSR czy też nowej metodzie wygładzania ostrych krawędzi MFAA. Ta pierwsza technika wprowadza zupełnie inny i unikalny sposób na poprawę animacji obrazu. Nie da się tego przedstawić w żaden sposób, to trzeba zobaczyć i sprawdzić samemu. G-sync obsługują karty graficzne z serii GeForce GTX 970/980, jak również starsze począwszy od GeForce GTX 600. Wymagany jest oczywiście stosowny monitor z obsługą nowego typu synchronizacji.

Kolejna kwestia to znakomite podkręcanie. Nvidia spokojnie mogłaby ustanowić standardowe taktowanie rdzenia na poziomie 1,2 GHz, a i tak byłby jeszcze spory zapas w przetaktowywaniu.

Kilka słów na temat przetestowanych kart graficznych. Przez nasze ręce przewinęła się wersja referencyjna modelu GTX 980. Do sprzedaży trafiają już autorskie wersje z przerobionym chłodzeniem. W ich przypadku można spodziewać się niższej temperatury pracy (karta referencyjna osiągała 81 stopni) i trochę cichszej pracy.

Pochwała należy się dla konstrukcji ZOTAC GeForce GTX 970 AMP! Omega. Świetnie zaprojektowane chłodzenie, fabrycznie podniesiona częstotliwość taktowania, a w dodatku bardzo cicha. Jest to jeden z najciekawszych akceleratorów tego azjatyckiego producenta.

GeForce GTX 970 oraz GeForce GTX 980 są w tym momencie najlepszymi kartami graficznymi jakie może sobie kupić gracz. W tym momencie ciężko znaleźć lepszą alternatywę. Konkurencja będzie musiała szybko obniżyć ceny, albo wprowadzić nową serię, w której pobór prądu zostanie znacząco obniżony.  Akceleratory Maxwell są wydajne, bardzo oszczędne i nieziemsko się podkręcają. Sytuacja cenowa również wygląda dobrze. Jak tylko na półki sklepowe trafi większa partia kart, ceny powinny się ustabilizować, a nawet spaść w dół. Polecamy!

  Ocena: Nvidia GeForce GTX 980
  plusy:
bardzo wysoka wydajność
świetny stosunek poboru prądu do wydajności
niezła kultura systemu chłodzącego
możliwości w podkręcaniu
  minusy:
w zasadzie brak...
Orientacyjna cena w dniu publikacji testu: 2399 zł

  Ocena: ZOTAC GeForce GTX 970 AMP! Omega
  plusy:
dobra relacja ceny do wydajności
świetny stosunek poboru prądu do wydajności
fabrycznie podkręcona
świetny system chłodzący
właściwości w podkręcaniu
wydłużona gwarancja do 5 lat
  minusy:
brak
Orientacyjna cena w dniu publikacji testu: 1515 zł

Odsłon: 228385 Skomentuj artykuł
Komentarze

140

Udostępnij
  1. TheAstarot
    Oceń komentarz:

    14    

    Opublikowano: 2014-09-19 10:25

    Tosz to potwor!!!
    Brawo zieloni :)

    Skomentuj

    1. pietrov
      Oceń komentarz:

      -35    

      Opublikowano: 2014-09-19 16:00

      Pokaż komentarz zakopany przez użytkowników

      chyba kpisz...

      Skomentuj

      1. zerosouL
        Oceń komentarz:

        19    

        Opublikowano: 2014-09-19 17:21

        Bardziej wydajny uklad o nizszej cenie i duzo tanszej exploatacji? Nawet bez nowego procesu technologicznego wyprzedzili czerwonych o lata swietlne. No ale fanboy tego nie zrozumie.

        Skomentuj

        1. eryk1310
          Oceń komentarz:

          -19    

          Opublikowano: 2014-09-19 19:37

          Pokaż komentarz zakopany przez użytkowników

          przecież jak amd wypuści nowe to zdeklasuje te karty ...tak jest zawsze jeden drugich spycha.. co za idio** z gimbazy to pisza...

          Skomentuj

          1. darek79r19
            Oceń komentarz:

            6    

            Opublikowano: 2014-09-19 19:45

            Tak samo, jak wypuszcza nowe procki, ale jakoś Intel cały czas bije AMD na głowę. A jak by babcia miała wąsy... W tej chwili Nvidia prowadzi i takie są fakty, więc kto tu jest idio.... ?

            Skomentuj

          2. eryk1310
            Oceń komentarz:

            4    

            Opublikowano: 2014-09-19 23:47

            AMD jak wypuści nowe to co wtedy powiedz ze AMD jest w tyle może masz racje nvidiia teraz wygrywa ale poprzednie starcie wygrało AMD i to każdy chyba przyznał

            Skomentuj

          3. barrbarian
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2014-10-09 06:07

            AMD nigdy nie wygra, póki będzie wypuszczał wydajne, ale jednak golasy. Bo fps-y...co za argument! Nie każdy patrzy tylko na wydajność, ale również na jakość. NVidia ma technologię choćby physx, a AMD ma gówno. Tak, można dograć, tylko nie warto bo cpu dostaje po d..., itd,itp. AMD to alternatywa dla: cena i do tej pory ram, ale to się w zasadzie przydaje do UHD, wiele monitorów, a ludzie wybierają Radeony ze względu na cenę. Przeważnie. Efekty w grze są dla niektórych równie ważne co wydajność, więc od kiedy przesiadłem się na GTX-y to teraz AMD kijem bym nie tknął i tyle.

            Skomentuj

          4. czarbar3
            Oceń komentarz:

            2    

            Opublikowano: 2014-09-23 20:59

            jarnuszkiewiczm- kolega dobrze pisze r9 200 seria była konkurencją dla gtx 700. Poczekajmy do premiery r9 300.

            Skomentuj

          5. zerosouL
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2014-10-03 19:41

            Sekret polega na tym, ze AMD nie ma argumentow na polu 28nm bo nie jest wstanie rywalizowac pod katem wydajnosci termicznej na tym samym procesie. 20 nm AMd moze okazac sie rownie wydajne termicznie lub niewiele lepsze od 28 nm maxwella. W innym wypadku juz dawno bylaby zapowiedz tych kart jako zagrywka marketingowa. Tym czasem trzymaja wszytsko w tajemnicy bo nie sa pewni zapewnien TSMC odnosnie 20 nm, a bez 20 nm ich karty nie maja racji bytu.

            Skomentuj

    2. Ruter19
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2014-10-06 02:28

      MSI R9 290x Lightning to jest potwór 4K Multiplayer w BF4 zero zacięć,przycięć, spadków FPS

      Skomentuj

      1. Ruter19
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2014-10-06 02:29

        Oczywiście bez podkręcania tak chodzi !!!

        Skomentuj

  2. robertgr1
    Oceń komentarz:

    5    

    Opublikowano: 2014-09-19 10:48

    Nareszcie ale jak zwykle benchmark ostatni pokazał testy i w dodatku jest w n ich masę błędów ale pomijając to muszę przyznać ze jestem zaskoczony nie spodziewałem się że te nowe gtxy będą aż tak wydajne przy tak niskiej cenie , jako fan amd[ nie mylić z fan boyem ] Bravo NVidia nareszcie coś drgnęło na rynku kart i co najważniejsze w bardzo dobrej cenie http://www.overclockers.co.uk/productlist.php?groupid=701&catid=1914&subid=1010, http://www.scan.co.uk/products/4gb-msi-gtx-970-gaming-twin-frozr-5-pcie-30-%28x16%29-7010-mhz-gddr5-gpu-1140-mhz-cores-1664-dp-dvi-hdmi ,Trzeba się spieszyć bo popyt na te karty na pewno będzie bardzo duży i ceny pewnie szybko pójdą w górę

    Skomentuj

  3. Barwa
    Oceń komentarz:

    6    

    Opublikowano: 2014-09-19 10:54

    No i to się nazywa dobra premiera NV pokazało klasę wprowadzając nowa architekturę wydajność nie tylko energetyczna ale i realna super!!
    Teraz tylko czekać na to jak zareaguje AMD i czy dotrzyma kroku NV (i oby to było jak najszybciej)

    czekam tez na nieco niższy segment pokroju GTX 960 i jak to wypadnie na tle konkurencji

    Skomentuj

    1. Endruś
      Oceń komentarz:

      2    

      Opublikowano: 2014-09-19 16:46

      Najlepiej jakby nowe generacje kart obu koncernów były wydawane w tym samym czasie (ale niestety to niemożliwe :D). Radek R9 290 do tej pory królował w swoim segmencie lecz teraz musi ustąpić stołka dla GTX 970. Ale wracając, przy premierze gtx 780 w maju dopiero w październiku była odpowiedź AMD z nowymi rdzeniami i zaraz później odpowiedź NV z gtx 780 Ti. Idąc tym tokiem to Czerwoni swoją nową serię zaprezentują być może przed świętami w procesie 20nm jak to było z HD 7970 (na papierze), a w sklepach znajdą się jak to zawsze bywa na początku nowego roku. Każdy wie, że technologia GCN sięga 2011 roku, a więc co oczekuję w nowej serii: oczywiście mniejszy pobór prądu, konkurencyjna cena, pamięci HBM, ulepszone referencyjne chłodzenie (podobne do hd 5970 - proste i zarazem wydajne bez zbędnych wzorków), cała seria z crossfire xdma, true audio i oczywiście mantle (ale to i tak obecne HD 7xxx i R9 2xx mają, ale mogli by zwiększyć wydajność tego API).

      Skomentuj

      1. Barwa
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2014-09-19 19:32

        20nm to nie będzie do końca 2015
        z nieoficjalnych źródeł wiadomo że seria R9 3XX ma być w 28 i raczej na pewno nie w tym roku

        Skomentuj

  4. Daniou
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2014-09-19 10:56

    VR DIRECT
    Na pierwszej stronie artykułu na jednej z grafik zauważyłem napis vr direct. Przyznaję bez bicia, że nie przeczytałem artykułu od deski do deski, ale na stronie "Technologie" nie ma o tym wzmianki. Myslałem o zakupie nowego monitora, ale postanowiłem poczekać na oculus rift, więc jestem żywo zaintereswany tym co dzieje się w tym temacie. Jeśli ktoś chce sobie uzupełnić dziurę w tym artykule, to mżna znaleźć co nieco na blogu nVidia. http://blogs.nvidia.com/blog/2014/09/18/maxwell-virtual-reality/ Wygląda to jedyne na reklamówkę, ale lepsze niż nic (bmk). Jeśli takową wzmiankę przeoczyłem, to z góry przepraszam.

    Skomentuj

  5. LGA2011
    Oceń komentarz:

    -13    

    Opublikowano: 2014-09-19 10:57

    Pokaż komentarz zakopany przez użytkowników

    No i AMD może pakować walizki z rynku kart graficznych.

    Niedługo Radeony będą miały taką opinię jak FX-y, jeśli nie zmienią przestarzałej architektury GCN (lub wejdą w 20nm) a na to się nie zanosi w najbliższej przyszłości

    Skomentuj

    1. Eyesofthesouth
      Oceń komentarz:

      -1    

      Opublikowano: 2014-09-19 16:48

      i z czego tu się cieszyć dałnie? z tego że wtedy byśmy wszyscy płacili 3 razy więcej za sprzęt komputerowy??

      Skomentuj

      1. darek79r19
        Oceń komentarz:

        3    

        Opublikowano: 2014-09-19 19:49

        A czy on się cieszy ? Tylko stwierdza fakty, nie wyjeżdżaj od razu z downów.

        Skomentuj

      1. icecoldart
        Oceń komentarz:

        7    

        Opublikowano: 2014-09-19 11:33

        Przepraszam ale za cene 1450 zl masz wydajnosc w niektorych grach przewyzszajaca 780TI nie mowia cjuz o r9 290...

        I nie pije tu do tego konkretnego zotaca, bo konkurencja oferuje lepsze warianty, jak np gigabyte, czy evga FTW, czy MSI

        AMD ma teraz powazne zadanie przed soba, bo o ile sie nie pospiesza Nvidia zdominuje caly sredni i srednio wysoki segment, bo tzreb apamietac ze zaraz jeszcze pokaza gtx 960 a skoro 970 kosztuje 330 usd to gtx 960 pewnie bedzie kosztowac 260-280

        Skomentuj

      2. davidoff
        Oceń komentarz:

        2    

        Opublikowano: 2014-09-19 12:43

        o czym ty piszesz chciałem kupić R9 290 ale jak zobaczyłęm cene 970 to kupuje ją

        1. Wydajniejsza ( sterowniki dopracują to będzie jeszcze bardziej wydajniesza )
        2. Ta sama cena.
        3. 100W mniej

        więc jak nie ma żałoby? 970 zniszczyłą właśnie średnio-wysoki segment AMD.... teraz to tylko 280-280x-285 może powalczyć z 760/770 ale za miesiąc będzie 960 plotki mówią o cenie 199-250dolców/€ więc zagrożone są nawet te karty od AMD.... jeżeli nie obniży cen teraz AMD to może już być później za późno ( nowych kart raczej nie wypuszczą anulowali 285X)

        Skomentuj

          1. davidoff
            Oceń komentarz:

            5    

            Opublikowano: 2014-09-19 13:50

            780 kosztuje 1800zł czyli 400zl różnicy

            970 jest ogólnie wydajniesza niewiele ale jest no i ma ok 50W mniej jak 780

            Skomentuj

          2. mjwhite
            Oceń komentarz:

            2    

            Opublikowano: 2014-09-19 16:21

            też tak pomyślałem, z tym że przewaga 970 nad 780 będzie się pogłębiać wraz z nowszymi wersjami sterowników i DXów.

            Skomentuj

          3. AndreoKomp
            Oceń komentarz:

            6    

            Opublikowano: 2014-09-19 13:54

            GeForce GTX 970 vs. AMD Radeon R9 290
            TDP: 145 W vs. TDP: 275 W
            To jest rewolucja. Jak nie wiesz co to w praktyce oznacza i jak może się przełożyć na przyszłość, zachęcam do przeczytanie moich pozostałych komentarzy. Nie chce się tutaj powtarzać. AMD ma teraz spory problem.

            Skomentuj

          4. AndreoKomp
            Oceń komentarz:

            2    

            Opublikowano: 2014-09-19 17:58

            Radko kto patrzy na TDP. Jak najbardziej masz racje. Najważniejsze to ilość fps w grze i cena karty. Wynika to z tego, że ludzie się po prostu nie znają. Nawet jak kupią kartę, która będzie głośna i mocno będzie się grzała, będą myśleć, że tak po protu musi być. Bardziej wgłębiają się w temat jak karta huczy niemiłosiernie lub na ekranie zaczynają się dziać dziwne rzeczy jak karta zaczyna się przegrzewać. Druga sprawa, to jak ktoś używa taniego zasilacza, bo uważa, że lepszy jest nie potrzebny i standardowego coolera na CPU, bo mówi, że on procka nie będzie podkręcał to po co mu lepszy, to nawet po zakupie mniej wydajnej karty od AMD powie, że ona jest cicha. Ludzie nawet nie wiedzą, że na dzień dzisiejszy można bez problemu złożyć komputer cichszy niż lecący komar w pokoju i argument, że konsole są lepsze, bo są bezgłośne już dawno nie istnieje.
            Stwierdzenie, że w siedzibie AMD jest żałoba, moim zdaniem jest słuszne. Dlaczego? Skoro NV ma technologię, dzięki której karta przy tej samej wydajności może brać ponad 100W mniej prądu niż Radeon, to jest to powód do rwania włosów z głowy. Przecież w każdej chwili NV może podwoić ilość bloków obliczeniowych w swoich kartach zwiększając wydajność o blisko 100% i tym samym oczywiście TDP do 300W. AMD limit TDP osiągnęło, więc albo wezmą się ostro do roboty zwiększając wydajność na 1W albo niech wymyślą rewolucyjną technologie odprowadzania ciepła z rdzenia karty, po to, że móc dalej zwiększać TDP.

            Skomentuj

          5. davidoff
            Oceń komentarz:

            2    

            Opublikowano: 2014-09-19 18:40

            To sie zgadza że wielu nie patrzy na TDP ale nie biorą pod uwagę że wysoki TDP to cieplej a jak jest cieplej to jest mniejszy potencjał OC, dalej idąc jest głośniej bo trzeba to schłodzić, jest również głośniej jak ktoś ma słaby zasilacz który musi pracować na 90% swoich możliwości i wyje bo się poci.

            Sam posiadam zasilacz 750W a to dlatego by z gniazdka pobierał +-50% czyli 375W cały zestaw straty najmniejsze bo przy 50% ociążenia jest najlepsza sprawność zasilacza a dodatkowo przy 50% zasilacz nie męczy się czyt. nie wyje mi za uchem ( wiadomo najlepiej mieć mocny półpasywny zasilacz )

            Skomentuj

  6. kosmita
    Oceń komentarz:

    7    

    Opublikowano: 2014-09-19 11:12

    Jak to jest że co testy to inna różnica względem GTX 780Ti :)

    Skomentuj

  7. icecoldart
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2014-09-19 11:14

    Ten zotac jest slaby, inni producenci oferuja jeszcze wieksza wydajnosc, zerknijcie chocby na gigabyte

    http://www.guru3d.com/articles-pages/gigabyte-geforce-gtx-970-g1-gaming-review,1.html

    Skomentuj

    1. davidoff
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2014-09-19 12:45

      ZOTAC to chyba najgorszy producent....

      ver od GIGABYTE jest lepsza BARDZO MOCNO wykręcona i ma super osiągi ale lepsze jest MSI i ASUS ( półpasywne konstrukcje ) cisza w IDE

      Skomentuj

  8. icecoldart
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2014-09-19 11:14

    Ten zotac jest slaby, inni producenci oferuja jeszcze wieksza wydajnosc, zerknijcie chocby na gigabyte

    http://www.guru3d.com/articles-pages/gigabyte-geforce-gtx-970-g1-gaming-review,1.html

    Skomentuj

  9. icecoldart
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2014-09-19 11:18

    Przepraszam za podowjny komentarz, ale od rana benchmark mi sie wykrzacza i polecenie wyslania poslzo 2 razy. Strona jets dzis mocnoo niestabilna :/

    Skomentuj

  10. ifeelveryblah
    Oceń komentarz:

    -1    

    Opublikowano: 2014-09-19 11:23

    Na złom od razu to coś.

    Skomentuj

  11. AndreoKomp
    Oceń komentarz:

    5    

    Opublikowano: 2014-09-19 11:29

    GeForce GTX 970 vs. AMD Radeon R9 290 (wydajniejszy GeForce)
    TDP: 145 W vs. TDP: 275 W
    Cena: 1429 zł vs. Cena: 1500 zł
    To jest po prostu jakaś masakra! Szach AMD!!! Mam nadzieje, że nie MAT.
    Nie dość, że GeForce wydajniejszy, bierze ponad 100W mniej prądu przez co wydziela mniej ciepła, rewelacyjnie się podkręca to jeszcze tańszy.Technologii już w to nie mieszam, bo i jedni i drudzy posiadają swoje unikatowe rozwiązania.
    AMD ma moim zdaniem teraz spore problemy. Lepiej, żeby miał jakiegoś asa w rękawie, bo konkurencja jest nam bardzo potrzebna.

    Skomentuj

    1. mjwhite
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2014-09-19 12:06

      MSI 290 gaming 1439zł (http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=71_86&products_id=59616)
      a referent XFX jest nawet za 1299zł

      Skomentuj

      1. davidoff
        Oceń komentarz:

        5    

        Opublikowano: 2014-09-19 12:48

        to koniec R9 290 AMD musi obniżyć cene

        po co te linki i tak cena podobna a kolega podał Ci argumenty....

        Skomentuj

      2. AndreoKomp
        Oceń komentarz:

        1    

        Opublikowano: 2014-09-19 12:49

        Ceny, które podałem to ceny podawane przez redakcje w artykule. Są to ceny kart w dniu premiery i tak GeForce GTX970 wchodzi na rynek z ceną niższą niż robił to Radeon R9 290. Ty podajesz cenę karty, która jest już na rynku i na dodatek nie referenta. Tak zestawić będziemy mogli karty za co najmniej miesiąc, jak cena GTX970 się unormuje i przestanie to być nowością. Dobrze wiemy jak sprzedawcy wykorzystują nowości.

        Skomentuj

  12. Melman1980
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2014-09-19 11:29

    Czy chce ktoś kupić mojego R9 290 :P?

    Skomentuj

    1. krzysiek_mil
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2014-09-19 14:20

      A może kupisz ode mnie z iksem :)

      Skomentuj

    1. AndreoKomp
      Oceń komentarz:

      4    

      Opublikowano: 2014-09-19 12:13

      Odpowiadam na pytanie: Nie, bo będzie miał to gdzieś.
      A czy gracz, który może sobie pozwolić na zakup dowolnego sprzętu, będzie zadowolony z szumiącej karty graficznej czy jednak będzie wolał sięgnąć po bezgłośną propozycje, która na dodatek nie będzie mu podgrzewać pozostałych komponentów w obudowie? Odpowiedź oczywista.
      Dodam jeszcze, że NV jak będzie chciała zwiększyć wydajność swoich kart wystarczy, że zwiększy ilość bloków w rdzeniu. Może dzięki temu podwoić wydajność wraz z DTP. AMD może to zrobić? Nie, chyba, że do karty będą dołączać agregaty od lodówek :P.

      Skomentuj

      1. davidoff
        Oceń komentarz:

        2    

        Opublikowano: 2014-09-19 12:50

        znowu bardzo dobre argumenty :)

        NV jeżeli zechce zwiększy TDP do poziomu AMD i różnica w wydajności może się okazać nie 20% a 40%

        Skomentuj

        1. AndreoKomp
          Oceń komentarz:

          1    

          Opublikowano: 2014-09-19 15:28

          Tak TDP ;) Ja nie lubię grać w hałasie, więc kupiłem sobie GTX760. Karty z TDP powyżej 200W w ogóle nie wchodziły w grę. Teraz mogę już spokojnie przerzucić się na GTX970 lub GTX980 i nadal cieszyć się ciszą. Wszystko dzięki podejścia NV.

          Skomentuj

    2. Stasiek_Zabojca
      Oceń komentarz:

      2    

      Opublikowano: 2014-09-19 15:27

      Tutaj niekoniecznie chodzi o te "200zł".Pomyśl o ludziach,którzy budują komputer ze swoim wymarzonym,poczwórnym SLI.Teraz oszczędności są 4 razy większe,a można przez to oszczędzić jeszcze na zasilaczu,bo patrząc na pobór prądu to ok. 300-400W różnicy.

      Skomentuj

  13. jeomax.co.uk
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2014-09-19 11:33

    Eee... taka recenzja. Tyle to maja wszyscy.
    Spodziewalem sie, ze beda testy MFAA, ze bedzie pokazany DSR i VXGI. A tu kupa, tylko obrazki od nVidii. I na dodatek zle wytlumaczone DSR - przeciez tam chodzi o wewnetrzne renderowanie klatki w rozdzielczosci 4K, 5K czy nawet 8K i downscalling do rozdzielczosci monitora przy uzyciu 13-stopniowego filtru Gaussa. To, co napisaliscie - brzmi jak prosta kalka ze strony nVidii, ale z pelnym BRAKIEM ZROZUMIENIA. LoL.

    Skomentuj

    1. teslae
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2014-09-19 19:09

      O DSR i innych rzeczach jest obszerniej na Anandtech.

      Inna sprawa, że nvidia udostępniała już dość dawno temu SSAA, ale potem to wyłączyli.

      Ten kto zainstalował Nvidia Inspector może sobie włączać SSAA nawet na starych kartach więc może się obejść bez DSR, przynajmniej dopóki nvidia nie wprowadzi tego w starszych kartach.

      Powtórzę to, co gdzie indziej napisałem

      "Jedyny problem to ten, gdy gra nie współpracuje dobrze z SSAA. Wtedy pojawiają się błędy w wyświetlanej grafice, a które nie pojawiają się gdy gra jest natywnie odpalana np. w 3840x2160.
      Z takich gier które źle współpracują z SSAA to, o ile dobrze pamiętam, jest to Tomb Raider Underworld, na pewno jest ich więcej, ale nie testowałem masy gier, więc nie wiem.

      Jest jeszcze jeden problem, część gier, nie była tworzona z myślą o 4k UHD.
      Dlatego, o ile rozdziałka UHD działa całkowicie popranie, to jednak część efektów nie jest przeskalowana. Po prostu jest w wielkości takiej jak w 1080, podczas gdy reszta jest 2x większa.
      I tutaj na myśl przychodzi mi Prince of Persia z 2008 roku.
      Charakterystyczna obwódka wokół obiektów jak i tekstury, są źle przeskalowane i końcowy efekt wygląda inaczej.

      Dlatego SSAA czasami może dawać lepsze efekty na monitorze 1080p, gdyż SSAA działa trochę inaczej od renderowania w wysokiej rozdzielczości."

      Jeżeli jakaś gra źle działała z SSAA, to ludzie mogli się ratować opcją custom resolution, tym samym wymuszając na monitorze pracę w wyższej rozdzielczości. To jednak może wprowadzić pogorszenie obrazu.
      W każdym razie nie brakuje osób, które wymuszają rozdzielczość 3840x2160 na monitorze 1920x1080. Jest to mocno popularne na neogafie :)

      Oczywiście, to nie jedyne rozwiązania jakie są dostępne.
      Jest też GeDoSaTo,
      jest też ToMMTi-Systems SSAA Tool

      Skomentuj

  14. CoZTymPrzypomnieniemHasla
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2014-09-19 11:35

    A ja poczekam. Czekam na następców GTX 750/750 Ti oraz nową generację kart AMD.
    Jestem fanem AMD, ale nowa generacja GeForce'ów zrobiła na mnie spore wrażenie, ale nie dla nas kwitnie ananas, trzeba czekać na karty z przedziału 400-600 :]

    Skomentuj

    1. komputerowynoob
      Oceń komentarz:

      -1    

      Opublikowano: 2014-09-19 11:43

      obstawiam ze gtx960 bedzie takim następcom
      nie licz że ta karta bedzie za 600zł :D bardziej kolo 900 myśle.

      Skomentuj

      1. davidoff
        Oceń komentarz:

        3    

        Opublikowano: 2014-09-19 12:52

        plotki mówią o 199/250€ czyli +- 850-1000zł

        Skomentuj

  15. vanalrik
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2014-09-19 11:37

    Poprzeczka wysoko ustawiona, także teraz trzeba czekać na ruch czerwonych, co pewnie nastąpi i znów będzie stagnacja rynku aż ponownie wejdzie coś ala maxwell i rozrusza to wszystko ;p

    Skomentuj

  16. Lightning
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2014-09-19 11:45

    To ja powiem tylko, że komentarze dot. podkręcania chyba (chyba?) powinny dotyczyć kart GTX 970 i GTX 980, a nie R9 285.

    Skomentuj

    1. Adrian
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2014-09-19 12:53

      Nie ma to jak rzetelnie napisana recenzja :D

      Skomentuj

      1. entropic
        Oceń komentarz:

        1    

        Opublikowano: 2014-09-19 13:11

        wlasnie mialem o tym napisac, ja rozumiem ze premiera i trzeba wydac recenzje na szybko ale byloby fajnie jakby ktos ja przejrzal chociaz, brakuje poprawnych opisow niektorych wykresow (karty po oc nieopisane, bez nowego taktowania), brak niektorych wpisow na wykresach, kopiuj wklej opisow w podkrecaniu, troche fuszerka jak na taki 'powazny' portal, na przyszlosc lepiej chyba bedzie poswiecic ten kwadrans i sprawdzic wszystko zanim wrzucice recenzje w siec

        a co do samych kart, fakt pobieraja mniej pradu ale nie sa to karty bez wad, wydajnosc wcale nie jest duzo lepsza od poprzedniej generacji, chlodzenie referenta jest zalosne, temperatury dochodza do 80 stopni nawet bez podkrecania (czyli do maxa przy ktorym powertune bedzie zmniejszal boosta), pobor pradu co prawda poprawiony ale zamiast reklamowanych 165w tdp 980 potrafi pociagnac 200w, a po podkreceniu nawet wiecej (jak wyjda niereferenty z ludzkim chlodzeniem), summa summarum jest to dobry produkt i dobry ruch nvidii, zastepuja cala stara linie dwoma nowymi produktami (niebawem trzema jak wyjdzie 960) ktore sa tansze w produkcji i tym samym nvidia wychodzi na prowadzenie, teraz czekamy na odpowiedz od amd

        Skomentuj

  17. Maciej Kulis
    Oceń komentarz:

    2    

    Opublikowano: 2014-09-19 11:47

    widze, ze znikaja nieprzychylne komentarze:(
    znowu cenzura na benchu:(

    Skomentuj

  18. kakinowaty
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2014-09-19 11:51

    Dlaczego kilkukrotnie piszecie o Radeonie R9 285, którego w testach nawet nie ma? Przykładem może być tekst o temperaturach... Widać nikt nie czytał całego artykułu przed publikacja tylko bezmyślnie robił Ctrl+c, Ctrl+v.

    Skomentuj

    1. Lightning
      Oceń komentarz:

      3    

      Opublikowano: 2014-09-19 11:58

      Na małe usprawiedliwienie autora - sam tak kilkakrotnie zrobiłem podczas pisania mini-recenzji. Kopiowanie całego kodu HTML ze swojej poprzedniej recenzji znacznie skraca czas pisania całego artykułu.
      Mimo wszystko sam się "pilnowałem" a autor tej recenzji pisał ją chyba na szybko, bo rano jej jeszcze nie było (a u konkurencji owszem).

      Skomentuj

  19. danieloslaw1
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2014-09-19 11:58

    Kiedy beda do kupienia w Polsce?

    Skomentuj

    1. Lightning
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2014-09-19 12:02

      Jeśli ktoś bardzo chce to kupi już teraz.
      http://www.agito.pl/karta-graficzna-palit-geforce-gtx-980-4gb-ddr5-pci-e-box-84-1023139.html?attr=cena-2200+2600

      U Nvidii nie ma problemów z dostępnością kart w dniu premiery.

      Zresztą ja bym poczekał na autorskie wersje, które będą mieć 3 lata gwarancji, a ich cena będzie tylko minimalnie wyższa (20-50 zł.).

      Skomentuj

      1. danieloslaw1
        Oceń komentarz:

        -3    

        Opublikowano: 2014-09-19 13:27

        ja czekam na gtx970 od gigabyte :) zminie swojego zalosnego asusa gtx770 :)

        Skomentuj

      2. danieloslaw1
        Oceń komentarz:

        -4    

        Opublikowano: 2014-09-19 13:27

        ja czekam na gtx970 od gigabyte :) zminie swojego zalosnego asusa gtx770 :)

        Skomentuj

        1. Lightning
          Oceń komentarz:

          2    

          Opublikowano: 2014-09-19 17:14

          Możesz czekać dalej, a możesz kupić już teraz.

          1537 zł. to może i trochę dużo (chociaż i tak mało w porównaniu do kart GTX 780 czy R9 290X) no ale na pewno chętnie sie znajdą.

          PS: To ty jesteś tym entuzjastą, który smażył jajko na karcie GTX 480? ;)

          Skomentuj

          1. danieloslaw1
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2014-09-19 18:09

            Tak to ja a co?

            Skomentuj

          2. Lightning
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2014-09-19 19:00

            Pytałem z ciekawości.
            Wiedz, że ja mimo wszystko nie odważyłbym sie na taki eksperyment, zresztą można by go dokonać na każdej referencyjnej karcie graficznej, bo obniżałeś prędkość wentylatorów.

            Skomentuj

          3. Jake24
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2014-09-19 21:47

            A na bekonie smażyłeś? ;P

            Skomentuj

  20. teuton
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2014-09-19 12:02

    Ciekawe ile spadną teraz ceny GTX 780?

    Skomentuj

    1. davidoff
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2014-09-19 12:54

      nie spadną NV wycofuje 780Ti/780/770 z rynku tych kart już nie będzie w sprzedaży tak jak miało to miejsce z 660Ti po co walczyć sam ze sobą?

      Skomentuj

      1. teuton
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2014-09-19 13:35

        ale w magazynach pewnie mają tego nadal sporo i teraz mają też problem, bo przecież nie sprzedadzą tego po 1800PLN.

        Skomentuj

        1. davidoff
          Oceń komentarz:

          2    

          Opublikowano: 2014-09-19 13:52

          tak zgadza się zaczna po prostu polować na frajerów

          Skomentuj

          1. teuton
            Oceń komentarz:

            0    

            Opublikowano: 2014-09-19 13:55

            :)

            Skomentuj

  21. robertgr1
    Oceń komentarz:

    4    

    Opublikowano: 2014-09-19 12:04

    Trudno ze by nowe gtxy były gorsze od poprzedniej serii , naprawdę jestem zaskoczony cenną jaką nvidia sobie życzy nie spodziewałem sie że będzie ona taka niska , Karty od AMD wiadomo że nie mogą konkurować z nowością od nvida zwłaszcza gtxem 970 , one miały być konkrecją dla gtx z serii 780 i 780 TI w której zresztą zdecydowanie wygrywały porównując cenę do wydajności , Teraz czekamy na ruch AMD i ich nowe karty , co do poboru prądu to nie jest on tak bardzo istotny przy tak wydajnych kartach absolutnie robi żadnej różnicy 100 zł w skali roku liczy się tylko stosunek ceny do wydajności

    Skomentuj

    1. icecoldart
      Oceń komentarz:

      4    

      Opublikowano: 2014-09-19 12:16

      Widze za nie dostrzegasz szerszego obrazka wizacego sie z niskim TDP.
      A wiec wykladajac koledze lopatologicznie :)

      1: Nizsze TDP= mniej wydzielanego ciepla
      2. Mniej wydzielanego ciepla= wiekszy potenical OC= wieksza wydajnosc ( maxwell na powietrzu chodzi anwet na 1,5 ghz na rdzeniu! )
      3. Mniejsze rachunki za prad
      4. Sli nie wymagajace drogich i wydajnych zasilaczy.

      Skomentuj

    2. mjwhite
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2014-09-19 16:27

      980 ma o 2mld tranzystorów mniej niż 780ti, więc na pewno jest tańszy w produkcji i ma większy uzysk. miło że nv przerzuciła te oszczędności chociaż częściowo na klientów.

      Skomentuj

  22. maykey1
    Oceń komentarz:

    2    

    Opublikowano: 2014-09-19 12:16

    Bardzo dobry ruch ze strony NV. Na innym portalu widziałem magiczne 1,5 GHz, więc naprawdę świetny potencjał do oc.
    Przedstawcie proszę swoje wizje sytuacji, w której NV jest jedynym graczem na rynku.

    Skomentuj

  23. TruGeek
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2014-09-19 12:26

    No przyznam , że 970 zrobiła wrażenie . Teraz poczekać aż opadnie podatek od nowości i trzeba przymierzyć się do kupna ;)

    Skomentuj

    1. icecoldart
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2014-09-19 12:30

      Tutaj od niemca mozesz kupic tanio

      http://www.caseking.de/shop/catalog/Grafikkarten/Alle-Grafikkarten/Inno3D-GeForce-GTX-970-OC-HerculeZ-X2-4096-MB-DDR5::29149.html?campaign=psm/geizhals

      okolo 1300 zl.

      Skomentuj

  24. komputerowynoob
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2014-09-19 12:50

    Nom na innych portalach o podobnej tematyce strasznie jadą testy tutaj NP: w Bfi-e 4 że są strasznie przekłamane :D Ze 970 ma połowe mniej klatek od 980 i o jakies 20 mniej od R9 290 ... :D

    Skomentuj

  25. TruGeek
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2014-09-19 12:53

    W sferisie można dostać już palita 970 jetstream za 1450zł to pewnie jak pojawi się więcej wersji w sprzedaży w innych sklepach to cena jeszcze trochę opadnie.

    Skomentuj

  26. Alcedo1
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2014-09-19 13:08

    Proszę Redakcję o porównanie nowych gtx do starszych kart. Posiadam asusa gtx 560 top dcIi. Chciałbym zobaczyć czy warto wymienić. Czy rzeczywiście jest taka przepaść. Porównanie do serii 7 niewiele mi daje. Myślę że jest jeszcze sporo użytkowników serii 2, 4 czy 5. Sporo gram po sieci w bf3 i bf4, może trochę "prądu" oszczędzę. Serdeczne dzięki.

    Skomentuj

  27. kakinowaty
    Oceń komentarz:

    3    

    Opublikowano: 2014-09-19 13:11

    W testach podkręcania znowu piszecie o tym Radeonie. Czy naprawdę nikt nie czyta artykułów tylko patrzy na obrazki?

    Skomentuj

  28. Alcedo1
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2014-09-19 13:13

    Masz rację Rafi. Podobnie było z ssd crucial mx100 - ceny szybowały

    Skomentuj

  29. Towarzysz Komisarz
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2014-09-19 13:15

    Karta tańsza niż 290x, idzie łeb w łeb, ciągnąc 168W ze ściany. Dwie takie pociągną trochę więcej niż pojedyncza, podkręcona 290x, dając dużo lepszą wydajność. No cóż, AMD zawsze miało z efektywnością i chłodzeniem potworne problemy.

    mój 290x właśnie idzie do kosza, a przychodzi 970 STRIX.

    Skomentuj

  30. Towarzysz Komisarz
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2014-09-19 13:15

    Karta tańsza niż 290x, idzie łeb w łeb, ciągnąc 168W ze ściany. Dwie takie pociągną trochę więcej niż pojedyncza, podkręcona 290x, dając dużo lepszą wydajność. No cóż, AMD zawsze miało z efektywnością i chłodzeniem potworne problemy.

    mój 290x właśnie idzie do kosza, a przychodzi 970 STRIX.

    Skomentuj

  31. Alcedo1
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2014-09-19 13:18

    Rozrzutny jesteś, grafę do kosza......

    Skomentuj

  32. krzysiek_mil
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2014-09-19 13:18

    Za kilka miesięcy ceny powinny być niższe i być może pojawią się nowe Radeony. Mało prawdopodobne, ale udało się im uzyskać tak wysoką sprawność energetyczną. NV zaprezentowała bardzo wysoki skok technologiczny, przy tym samym wymiarze technologicznym, a to oznacza, że może mieć w zanadrzu jeszcze o wiele większy chip, który przy poborze takim jak obecne Radki będzie o 70% wydajniejszy. AMD tak łatwo się nie pozbiera po tej premierze. Potężny cios.

    Skomentuj

    1. mjwhite
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2014-09-19 16:32

      przecież były przecieki że za około 2miesiace nv zaczyna próbną produkcję pełnego maxwella(GM204-A2 980ti?) a w przyszłym roku przejście na 20nm, więc pewnie upchną ze 2x tyle SP i znowu będzie niezły skok wydajności.

      Skomentuj

    1. AndreoKomp
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2014-09-19 13:50

      To na 99% ceny kart w dniu ich premiery. Radeon R9 290, którego porównywałem sobie z GTX970 na pewno z ceną 1500zł wchodził na rynek.

      Skomentuj

  33. kot-kreskowy
    Oceń komentarz:

    -4    

    Opublikowano: 2014-09-19 13:38

    Wzrost wydajności bidaaaaa ale to było wiadomo od czasu wypuszczenia pierwszego Maxwella. Nie mniej jednak karty same w sobie a szczególnie 970 nie są złe, to kawałek przyzwoitej roboty.

    Skomentuj

    1. szahi
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2014-09-19 14:35

      A to dobre pytanie ?

      Z ciekawosci ustawiłem cpu na @ 4,4 Ghz karta 780Ti - default i prosze co mi wyszło :

      http://www.3dmark.com/3dm/4086248




      Skomentuj

  34. Towarzysz Komisarz
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2014-09-19 13:57

    Pytanie najważniejsze - kiedy będą w polskich sklepach? Spóźniłem się na pierwszą dostawę STRX do CadeKinga i będą dopiero w pon. Tymczasem nikt w Polsce kart nie sprzedaje....

    Skomentuj

    1. mjwhite
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2014-09-19 16:35

      na allegro od ręki

      http://allegro.pl/karta-palit-geforce-gtx-970-4gb-ddr5-pci-e-box-i4622202345.html

      Skomentuj

      1. Towarzysz Komisarz
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2014-09-19 17:02

        Od ręki są też inne karty.... mi chodzi o STRIX. Palitowi nie wierzę - do tego ta karta jest w wersji referencyjnej. EVGA 970 z ACX 2.0 będą dopiero w październiku, a Galax wygląda paskudnie :)

        Skomentuj

        1. mjwhite
          Oceń komentarz:

          0    

          Opublikowano: 2014-09-20 10:50

          też już jest na allegro z tym że cena raczej nie zachęca (1599zł)

          http://allegro.pl/geforce-cuda-gtx970oc-4gb-ddr5-pci-e-256bit-2dvi-i4624096747.html

          Skomentuj

  35. Alcedo1
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2014-09-19 14:28

    Czy to możliwe???
    Na stronie benchmarka znalazłem test gtx 560 ti, z niego wynika że cały zestaw z tą grafą może pobierać nawet 400 w. Wiem że test stary i stara konfiguracja, ale różnica 100 - 150 w jest ogromna (o wydajności nie wspomnę , pewnie znacznie > 50%). Chyba trzeba kasę zbierać na nową grafę. Miałem kupić większy ssd, ale chyba on poczeka. Mam nadzieję, że pojawią się aktualniejsze testy nowych gtx, w których będzie porównanie do starszych modeli.

    Skomentuj

  36. Alcedo1
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2014-09-19 14:35

    fx od zielonych też były klapą, pentium 4 od intela też były dziadowskie, każda firma ma/miała jakąś wpadkę. Zobaczcie na laptopy padają jak muchy. Kumpel miał lapka na pentium 3, chodził ponad 10 lat. Dla nas jako konsumentów nie są dobre monopole, bo za to płacimy więcej. Miejmy nadzieje, że amd weźmie się do roboty i w końcu wyda lepsze procki i grafy. A były czasy kiedy amd i ati królowały na "salonach wydajności".

    Skomentuj

  37. TruGeek
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2014-09-19 14:41

    Up Karty AMD są bardzo dobre i konkurencyjne , teraz wyszły nowe GTX to niedługo pewnie będą newsy o nowych radkach . Np. 280X przy niższej cenie był i jest na poziomie 770 a nawet czasami go przebija. Tak samo 290 w niższej cenie od 780 jest szybsza a 290x w dużo niższej cenie od 780Ti jest niewiele słabsza. Tak więc AMD w kartach radzi sobie bardzo dobrze , gorzej z prockami ale miejmy nadzieje , że coś się zmieni w tej materii. A wracając do kart Maxwelle zamieszały Highendem ale wystarczy poczekać do R9 3XX i okaże się czy dalej AMD będzie dawało rade w Hihgendzie.

    Skomentuj

  38. kapral.hicks
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2014-09-19 14:45

    To że nastąpił kryzys w wydajności przedstawia wykres wydajności nowych kart 980GTX na stronie Nv, zamiast do 780, porównali ją do 680 :D haha.

    Poważnie jednak mówiąc, ciekawie wyszedł wynik OC na guru3d w takim tomb raiderze. 114fps po OC w 980GTX, 780ti 92fps ti. Oznacza to, że że przy moim obecnym 680GTX (54 fps i 63 fps po OC według testu guru3d) jest już wreszcie znaczna różnica w wydajności, a dochodzi do tego jeszcze parę innych plusów. No cóż, ja jeszcze poczekam na pełnego maxwella 200, a ten obecny 204 jeszcze sobie odpuszczę, ale za rok pewnie już będę chciał zmienić sobie kartę na pełnego maxwella (pewnie nazwą go 1080GTX? hehe, idealna karta do 1080p :D).

    Swoją drogą te skalowanie obrazu z wyższej rozdziały to fajny ficzer, gdyż nie będzie potrzebna do tego żadna zewnętrzna aplikacja, jednak na siłę zarezerwowali to tylko dla modeli 980GTX. Używając aplikacji gedosato można sobie przeprowadzić downsampling w grach na każdej karcie Nv czy AMD, a po zastosowaniu filtru najlepszej jakości (Standardowe skalowanie Nv wykorzystuje zwykłą technikę bilinear, co dawało rozmazany obraz) obraz jest idealny, AA wygląda genialnie, lepiej niż MSAA, a obraz jest w dodatku super ostry (nie tak jak przy TXAA czy FXAA).

    Tutaj przykładowo nowe fable, gdzie downsampling wręcz drastycznie poprawił obraz, ponieważ standardowo gra używa filtra bardzo rozmazującego obraz.
    https://imagizer.imageshack.us/v2/1605x905q90/913/tgYJUS.jpg
    https://imagizer.imageshack.us/v2/1680x944q100/540/rdW0A8.jpg

    poniżej natomiast jak wygląda to już z moją korekcją kolorów, wzmacniającą kontrast i samą saturacje koloru
    https://imagizer.imageshack.us/v2/1680x946q100/538/F3do03.jpg
    https://imagizer.imageshack.us/v2/1680x948q100/661/WdHb9F.jpg

    tutaj jakby co więcej szczegółów o ustawieniach gedosato
    http://steamcommunity.com/app/288470/discussions/0/613936039562747705/

    Skomentuj

  39. Endruś
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2014-09-19 17:05

    Ty wgl. wiesz, że za karty graficzne odpowiada zespół ATI, który wykupił ich AMD?? Oni to tylko zajmują się reklamowaniem i wsparciem ja sam korzystam jeszcze z lapka z kartą ATI Mobility Radeon HD 4570. Tak naprawdę jest to konkurencja pomiędzy ATI i Nvidia. AMD dalej pracuje przy prockach lecz zastój w technologii to już ich problem, że zajęli się kombinowaniem z lepszym APU i wielowątkowością w Fx'ach. Ostatnio też zaczęli się rwać za marketing SSD i pamięci RAM pod swoim szyldem ale tak naprawdę oni ich nie skonstruowali (nie jestem pewien ale za dyski to OCZ, a pamięci to firma Patriot jest odpowiedzialna). Nvidia naprawdę zrobiła zamieszanie (cenowe jak i wydajność/pobór prądu) ale do rewolucji to daleka droga bo tak na prawdę w kolejce jeszcze czeka nowa rewizja maxwelli w niższym procesie i ulepszonym rdzeniem. Na videocardz były o tym nieraz przecieki.

    Skomentuj

    1. Endruś
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2014-09-19 17:07

      Ehhh te komentowanie :D. Miała to być odpowiedź do LGA2011.

      Skomentuj

    2. mjwhite
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2014-09-19 18:32

      wcześniej będzie jeszcze pełny maxwell(980ti), no przynajmniej ma być, za około 2mc.

      Skomentuj

  40. Benyv2
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2014-09-19 17:23

    Cytuję "W przypadku akceleratora Zotac GeForce GTX 980 AMP! Omega". Pomyłka na 10 stronie. Powinno być "W przypadku akceleratora Zotac GeForce GTX 970 AMP! Omega". Niby nic, a jednak malutki błąd. Dobrze zredagowany artykuł. Dziękuje.

    Skomentuj

    1. Kamil Myzia
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2014-09-22 10:20

      Poprawione, dzięki!

      Skomentuj

  41. Jedrzej093
    Oceń komentarz:

    -3    

    Opublikowano: 2014-09-19 17:26

    Proszę, nie znam się jakoś bardzo, ale powiedzcie mi że zakup karty ZOTAC GeForce'a GTX 770 AMP! 2GB niecały miesiąc temu nie był najgorszym zakupem mojego życia...proszę...

    Skomentuj

    1. AndreoKomp
      Oceń komentarz:

      3    

      Opublikowano: 2014-09-19 18:20

      Nikt na pewno nie będzie wiedział jakich złych zakupów w swoim życiu dokonałeś, żeby Ci odpowiedzieć czy ten był akurat najgorszy :) Do udanych na pewno zaliczyć go nie można, kart nie kupuje się krótko przed premierą nowych.

      Skomentuj

  42. eryk1310
    Oceń komentarz:

    -3    

    Opublikowano: 2014-09-19 19:37

    bez rewelacji :)

    Skomentuj

  43. KaYteck
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2014-09-19 20:02

    Z innej beczki... Teraz będę mógł bez upgrade'u zasilacza (Corsair 520W), korzystać z 970. Do 770 zalecany był, bodajże 600W.

    Skomentuj

    1. Speedstar
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2014-09-30 20:42

      U mnie ten zasilacz obsługuje i5 IB 4.5 Ghz + R9 290 bez problemu.

      Skomentuj

      1. KaYteck
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2014-10-04 02:47

        Wolałym żeby zasiłka miała coś "ekstra".

        Skomentuj

  44. FightMaker
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2014-09-19 20:21

    Do tej pory byłem i jestem fanboyem AMD (ATI), jednakże, teraz muszę powiedzieć brawo zieloni. Przynajmniej na papierze prezentuje się to naprawdę dobrze.

    Skomentuj

    1. KaYteck
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2014-10-04 01:47

      To jaki z Ciebie Fanboy??? Kalkulacja nie boli!

      Skomentuj

  45. hideo
    Oceń komentarz:

    2    

    Opublikowano: 2014-09-19 21:39

    wow świetne karty nvidii i to przy tak niskim TDP :O full zaskoczenie, AMD musi szybko obniżyć ceny i wydać nową serię

    Skomentuj

  46. kapral.hicks
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2014-09-20 00:00

    http://forums.guru3d.com/showthread.php?t=393063

    Wynik 2x lepszy jak 770GTX, aż 1550 MHz na powietrzu :D. EVGA natomiast podobno oferuje 1400 MHz boost w standardzie

    Skomentuj

  47. Marucins
    Oceń komentarz:

    -4    

    Opublikowano: 2014-09-20 12:03

    Jestem pewny gdy podczas premiery następcy Maxwella pojawi sie Volta i przepustowość pamięci RAM na poziomie ~ 1000 GB/s to wszystkie japy rozdziawią się i zaczną gadać o CZTEROKROTNYM USPRAWNIENIU... 224 GB/s.

    Tylko że wszyscy zapomną że mieliśmy takiego GTX 780Ti ze swoją przepustowością na poziomie 336 GB/s.

    Tak jak rozbawiło mnie porównanie nVidia 980 do 680.
    Czemu od razu nie do 580 albo jeszcze lepiej do 280?

    Wracając do kart.
    Nie jestem przekonany czy zrobiono aż taki krok naprzód.
    Czekam na 20nm usprawnienie.

    Skomentuj

    1. Kamil Myzia
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2014-09-22 10:18

      W porównaniu do starszej generacji zrobiono naprawdę dużo: usprawniona architektura, więcej jednostek wykonawczych i pomimo zastosowania magistrali 256-bit, wydajność powyżej poprzedników. Dodatkowo masz sporo niższy pobór. Pamiętaj, że Nvidia może jeszcze przygotować GTX'a 980 Ti, który podniesie wydajność. Jednak póki co, zapewne większe zainteresowanie przyniosą modele ze średniego segmentu, czyli następca GTX 760.

      Skomentuj

  48. 4NV815
    Oceń komentarz:

    -3    

    Opublikowano: 2014-09-20 12:08

    Po przeczytaniu artykułu... mój 680 nigdzie się nie wybiera jeszcze co najmniej przez 2 lata...

    Skomentuj

    1. davidoff
      Oceń komentarz:

      -1    

      Opublikowano: 2014-09-20 18:41

      to już dziadek nie pograsz na max w GTA V za mało VRAMU......

      Skomentuj

      1. kapral.hicks
        Oceń komentarz:

        1    

        Opublikowano: 2014-09-20 20:19

        Nie napisał czy to wersja 2 czy 4 GB, ale z tym Vramem ludzie przesadzają. Nie jest przecież powiedziane, że gra się nie uruchomi gdy masz mniej.

        Sam sprawdziłem takie COD Ghosts czy Dead Rising 3, oraz nawet tą pierwszą gierkę na UE4. W tych grach zużycie Vramu sięga 3 GB, jednakże na moim 680GTX pomimo tylko 2GB nic nie przycina, tzn. nie ma stutteringu. Jedyne co zauważyłem, aby przycinało na ultra przy zużyciu 3GB to te Watch_Dogs, ale ta gra według testerów (przynajmniej w czasie premiery) przycinała również na TITANIE z 6GB.

        Oczywiście powyższe nie oznacza, że nie jest lepiej posiadać karty z większą ilością Vramu. Osobiście już teraz chciałem kupić 980GTX, ale wydaje mi się, że wyjdzie jeszcze jakieś titanium czy coś w tą mańkę, tak więc wolę jeszcze poczekać (tym bardziej że nie ma gry, która by nie chodziła bardzo dobrze na moim 680GTX 2GB)

        Skomentuj

    2. Kamil Myzia
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2014-09-22 10:13

      Zależy jakich rozdzielczości używasz do grania. Również używam GTX'a 680 i o ile w 1920x1080 śmiga aż miło, o tyle do grania w wyższych trybach niestety już jest słabo. Zazwyczaj kupując akcelerator z najwyższej półki wystarcza do komfortowego grania przez przynajmniej 2 lata... a później obniżamy jakieś detale i starcza na jeszcze kolejne 2 lata :).

      Skomentuj

  49. figer
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2014-09-20 20:10

    Kurcze - od 10 lat mam grafike AMD w kompie, ale akurat wypada mojego dziadka HD5870 wymienić i wyjdzie, że chyba się przeproszę z N-Vidią.
    Kupie GTX970 a potem dokupię drugą do SLI. Razem łykną mi tyle samo prądu co w tej chwili bierze HD5870, a wydajność będę miał ponad 4 razy wyższą

    Skomentuj

    1. entropic
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2014-09-20 22:29

      biorac pod uwage ze 5870 ciagnie 210w a 970 ~180w to duzo na pradzie nie oszczedzisz, ale bezsprzecznie wydajnosc bedzie znacznie wyzsza, tego zotaca z 5 letnia gwarancja nawet i ja bym mogl lyknac mimo moich osobistych zlych doswiadczen z kartami nv

      Skomentuj

  50. szopen321
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2014-09-21 00:33

    miałem z 3 geforce teraz mam już drugi raz radeona i nie narzekam :) ale patrząc na ciekawą 970 wiem że to będzie kolejna karta którą kupie i myślę że do Wieśka 3 styknie mi :)

    Skomentuj

  51. PL_SBX
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2014-09-21 11:16

    Po prostu żałosne. Czy wy widzicie co piszecie? Porównujecie nowe karty nV do dość starych kart AMD. Z porównywaniem poczekajcie aż AMD wypuści Rx 3xx.

    Skomentuj

    1. Kamil Myzia
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2014-09-22 10:10

      W artykule głównie porównujemy GTX'a 970 do R9 290 - kosztują podobnie. W przypadku R9 290X i GTX'a 980 staraliśmy się ich nie konfrontować, bo pochodzą z nieco innych segmentów cenowych - R9 290X jest tańszy. Jak tylko pojawią się nowe układy Radeon, na pewno je przetestujemy, lecz w tym momencie AMD w najwyższym segmencie jednordzeniówek posiada R9 290/X, które znalazły się w porównaniu.

      Skomentuj

  52. R2rrO
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2014-09-21 16:42

    Ciężko uwierzyć, mając w pamięci GTX 480 ;) Pozytywne zaskoczenie :)

    Skomentuj

  53. BartmaX
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2014-09-21 20:49

    Wszystko super, ale tylko 256 bit?! Czy to wpłynie znacząco na wydajność karty szczególnie w grach?

    Skomentuj

    1. R2rrO
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2014-09-22 08:19

      Kolejny, który patrzy w cyferki...
      Proszę poczytaj o tym, dlaczego NV zastosowała taką szynę. Cyferki to nie wszystko, nie daj się ogłupić marketingowi.

      Skomentuj

      1. Kamil Myzia
        Oceń komentarz:

        1    

        Opublikowano: 2014-09-22 10:04

        Jak widać, nie wpłynęło. Poza tym zastosowanie takiej magistrali jest tańsze.

        Skomentuj

  54. BartmaX
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2014-09-21 20:52

    Wszystko super, ale tylko 256 bit?! Czy to wpłynie znacząco na wydajność karty szczególnie w grach?

    Skomentuj

    1. Kamil Myzia
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2014-09-22 10:03

      Jak widać po wydajności w grach, nie ma jakiegoś szczególnego wpływu. Wystarczy spojrzeć na GTX 980 i GTX 780 Ti, gdzie ten pierwszy ma magistralę 256 a ten drugi 384 i dużą różnicę w przepustowości. Karty nadrabiają architekturą.

      Skomentuj

  55. ketek
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2014-09-21 23:26

    A kiedy będą testy kart również na programach graficznych tj. Photoshop tego brakuje.

    Skomentuj

  56. digitmaster
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2014-09-22 14:58

    No to najlepsza pora żeby kupić GTX 780Ti na referencyjnym chłodzeniu.

    Skomentuj

  57. sebek777
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2014-09-22 16:23

    po przeczytaniu artykulu moj gtx 780 jeszcze zostanie ze mna na dlugo no napewno do tego czasu kiedy wejdzie jakis konkret w procesie 20 nm,dla mnie gtx 970 to napewno dobra karta,zapewne oszczedniejsza od gtx780,ale to taki troche lepszy keppler,ktory wyswietli wiecej klatek chodz nie zawsze,ale dobre trafienie w konkurencje,chodzi o radeony z seri r9,gtx 980 to juz karta,ktora wiele zamiesza na rynku,tylko tez w dalszym ciagu w porownaniu do gtx 780ti,
    nie zawsze az taka wieksza wydajnosc,oczywiscie sa to godni nastepcy ale warto czekac na proces 20nm, i moze jakis inny procesor.czasami sie tez zastanawiam jak to sie wszystko ma ja jeszcze 3 miesiace temu kupilem gtx 780 msi za 1850
    a tu pokazuje sie karta tansza o 300zl i wydajniejsza ,tanszy proces technologiczny moze i tak,ale ile ten silnik da rade przejechac czas pokarze,czytajac artykuly kiedy pracowano nad procesorem,,keppler,, i biorac pod uwage ceny w dniu jego premiery,a takze dlugo,dlugo po premierze i mozna powiedziec do dzis nasuwa sie pytanie i zdziwienie maluje sie na twarzach wielu ludzi ze ,,zieloni'' tak pobnizali ceny,dlatego ja poczekam jeszcze na nastepne dziecko nvidia,ktore juz napewno bedzie nowoscia......

    Skomentuj

  58. digitmaster
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2014-09-23 09:18

    Dlatego trzeba poczekać z zakupami jeszcze 3-4 tygodnie, aż w dystrybucji "stare" 7xx staną się EOL i kupić na wyprzedaży najlepiej z niekombinowanym chłodzeniem. 780 i 780Ti mają tendencje do przegrzewania się, więc wystarczy trochę przetaktować i po roku siadają. Na wymianę dostanie się 980 i po sprawie :)

    Skomentuj

  59. Maxdamage
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2014-09-23 09:25

    Wydajność nie powala, ale pobór mocy już tak.
    100W mniej przy tej samej wydajności... nadchodząca generacja laptopów będzie niesamowita.

    Skomentuj

  60. sebek777
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2014-09-23 13:08

    polityka zielonych jest troche niebezpieczna dla klijenta,szczegolnie mowa tu o nas polakach,ktorzy wiadomo licza sie z groszem ,dzisiaj balbym sie kupic gtx 980 za 2400zl, bo moze za pol roku za rok kupie cos wydajniejszego od gtx 980 a taniej o 500zl tak jak bylo to z moim gtx 780.owszem czytalem zapowiedzi ,ze nowe karty moga byc tansze ale nikt nie podejrzewal ze az tak,a tu prosze ja kupuje gtx 780 msi za 1850,a za dwa miesiace gtx 970 jest tanszy 0 300zl i czasami bije 780-ke,dzisiaj juz wiem ze dlugo sie zastanowie zanim wyloze na karte 2000tys no i bede czekal az do samej premiery nastepnych modeli,mam nadzieje ze w technologi 20nm.

    Skomentuj

  61. LuckyNumber8
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2014-09-26 12:34

    Niby wszystko fajnie, ale przydałoby się jednak 8GB Vramu na przyszłość :)

    Skomentuj

    1. mjwhite
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2014-09-27 22:05

      jest w ....laptopie

      Skomentuj

  62. cvbgvh
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2014-09-27 23:45

    CORAZ lepsze grafiki = gry coraz gorsze a niby czemu się pytacie to ja powiem 1 słowem : "Optymalizacja" .Według mnie bardziej powinni robić grafiki z możliwością użycia lepszego renderowania itp jak DiX 12 i mniej prądożerne,a Gry powinny mieć lepszą optymalizację gdzie np Watch Dogs gdyby był zoptymalizowany na maxa to nawet na lipnej grafice można by było go odpalić na maxymalnych i jeszcze by zostawili jakość jak z trailera z 2013r i by działało w 60fps. Więc gtxy z serii 9xx które idą w tym celu powinny być zapowiedziane na zasadzie : robimy nowe grafiki tańsze i lepsze nawet o 30% i obniżamy ceny starych grafik bo wycofujemy z użytku. A ONI co zrobili : byłem z tymi gtx 9xx na bieżąco i spotkałem artykuł ze strony Nvidii że gtx 970 ma być grafiką do gry a gtx 980 będzie 50/50 do gry i renderowania o wydajności 5% większej od gtx 780 w grach ale do renderowania jak gtx titan z a w cenie gtx 780 ti .Kłamliwe to Nvidia jak diabli i jeszcze jak usuną to to nie zostanie w necie.Sam osobiście miesiąc temu kupiłem gtx 770 i teraz zapłacił bym za niego 47zł mniej a za gtx 970 zapłacił bym 500zł więcej więc nie żałuję ale że gtx 780 jest teraz droższy o 150zł od gtx 770 z przed miesiąca to nie przeboleję bo nie mówili o aż takich obniżkach

    Skomentuj

  63. cvbgvh
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2014-09-27 23:53

    Wiadomość dla Nvidii : Jeżeli będziecie robić gtx 1100 a wycofacie gtx 970 i gtx 980 (i odpowiedniki) a w tedy znowu aż tak obniżycie ceny to tylko pogratulować marketingu i wiadomości do was żeby zwrócić kasę osobą które kupiły grafiki 3dni przed obniżką.Ja nie będę się skarżył bo mój gtx 770 staniał ledwie o 50zł.

    Skomentuj

  64. sebek777
    Oceń komentarz:

    -1    

    Opublikowano: 2014-09-28 17:02

    popieram ja juz mam nauczke czekam na ,,pascala'' ma wyjsc w 2016 podejrzewam ze karty te z wyzszej polki beda drogie tak jak 780-ki bo nad kepplerem zieloni sie napracowali ,a nad maxwellem to juz nie bo zmniejszyli kepplera o 28%,zmniejszyli szyne pamieci i podniesli zegary,dlatego tak pozanizali ceny,bo to troche odgrzewany kotlet,pobor energi im sie udal,ciekawe czy karty z seri 900 robily by tyle punktow w bechmarkach jak by mialy zegary tak jak 780,czy 780 ti, no coz ale na otarcie lez pozostalo mi tyle ze moj gtx 780 msi podkrecil sie do 1176mhz i zrobilem tyle punktow co gtx 970 w 3d mark fire strike,tylko ze 2 miesiace temu zaplacilem za niego 1850 zl....,dzieki nvidia,a tak was kocham...

    Skomentuj

  65. KaYteck
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2014-10-04 01:57

    Jedna Ci wystarczy, na razie, chyba, że chcesz grać na czterech monitorach.

    Skomentuj

  66. KaYteck
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2014-10-04 02:04

    Zawsze możesz dostać to samo co oddałeś na gwarę.

    Skomentuj

  67. TomPo75
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2014-10-05 00:23

    Jaki jest sens kupowania teraz kart za ponad 1,5k skoro za niecały rok będziemy się przesiadać na dx12 ? Nie zmienia to faktu, że NV ładnie namieszała, a premiery R9 3xx nie widać, a szkoda bo by ceny spadły.

    Skomentuj

Dodaj komentarz

Przy komentowaniu prosimy o przestrzeganie netykiety i regulaminu.

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany!