Na topie

Podsumowanie

A A

Nadszedł więc czas na podsumowanie. Płyta Gigabyte GA-H97-Gaming 3 to bardzo udana konstrukcja z niższego segmnetu średniego. Już na pierwszy rzut oka widać, że mamy do czynienia z modelem dedykowanym graczom. Oprócz efektownego wyglądu, producent zastosował jeszcze dobrej jakości kartę dźwiękową AMP-UP Audio oraz sieciową Killer E2201.

Płyta sprawdzi się podczas budowy całkiem wydajnego komputera z procesorem Intel Haswell lub Haswell Refresh, a w przyszłości również kolejnej generacji Broadwell. Producent udostępnił dla pamięci cztery banki DDR3, a dla kart rozszerzeń dwa PCI-Express x16, dwa PCI-Express x1 i trzy starsze PCI. Można zatem połączyć dwie karty graficzne w trybie AMD CrossFireX. Dla dysków i napędów przeznaczono cztery gniazda SATA 6 Gb/s oraz przyszłościowe SATA Express i M.2. Na pochwałę zasługuje też bogaty zestaw złączy na tylnym panelu – m.in. cztery wyjścia wideo.

Całość działa pod obsługą nowego UEFI DualBIOS, który może pracować w trzech trybach graficznych. Dostępnych opcji jest dużo, a uszeregowano je w intuicyjny sposób. Płyta oferuje też możliwość przyspieszania odblokowanych procesorów – zarówno w trybie automatycznym dla mniej doświadczonych użytkowników, jak i tradycyjnym dla tych bardziej doświadczonych.

Gigabyte GA-H97-Gaming 3 kosztuje około 400 złotych, a więc naprawdę niewiele jak na płytę o takich możliwościach. Jeżeli zatem składacie przyszłościowy komputer i nie chcecie wydawać na płytę główną majątku, warto zastanowić się nad tą propozycją. Szczerze możemy ją polecić.

  Opinia redakcji
  plusy:
obsługa procesorów Intel Haswell, Haswell Refresh i Broadwell
pozwala na podkręcanie odblokowanych procesorów
cztery gniazda SATA 6 Gb/s i jedno SATA Express
gniazdo M.2 z obsługą nośników 2242, 2260 i 2280
cztery wyjścia wideo
karta sieciowa Killer E2201
układ dźwiękowy AMP-UP Audio
efektowny wygląd
atrakcyjna cena
  minusy:
brak znaczących
Orientacyjna cena w dniu publikacji testu: ok 400 zł
Odsłon: 40213 Skomentuj artykuł
Komentarze

14

Udostępnij

Płyty główne w marketplace

Smartfon z TOP-10 do 500 zł

ASUS Zenfone Go (ZB452K)

Cena od 399zł do 399zł

zobacz oferty

  1. Rudinxon
    Oceń komentarz:

    2    

    Opublikowano: 2014-08-05 10:12

    I to brązowe PCB... ble :/

    Skomentuj

  2. k3m0t
    Oceń komentarz:

    5    

    Opublikowano: 2014-08-05 10:33

    brąz najbrzydszy PCB jaki może być... niech zrobią białe lub czarne... do takich kolorów każde chłodzenie będzie pasować.

    Skomentuj

    1. gboor
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2014-08-06 13:09

      A mi się podoba, kwestia gustu. Zresztą, ilu nabywców ma obudowy z oknami i zajmuje się oglądaniem wnętrzności swojego komputera - 1-2 %?. Dla całej reszty, czyli niemal wszystkich, nie ma to jakiegokolwiek znaczenia, bo się to zamyka i się to używa, zamiast oglądać.

      Skomentuj

    2. Balrogos
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2014-08-10 07:35

      A moze to jest wlasnie czarne PCB :)

      Skomentuj

  3. qwerty1997
    Oceń komentarz:

    5    

    Opublikowano: 2014-08-05 10:52

    Mam prośbę do redakcji. Czy możecie zrobić test płyt głównych mini-itx? Takich z RAID?

    Skomentuj

  4. Qpers
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2014-08-05 11:52

    A testy? Jakiś punkt odniesienia chociażby? :(

    Skomentuj

  5. Varso
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2014-08-05 18:22

    400 zeta jak za darmo ;) płyta za 200zeta + dopłata za słowo gaming i kolorowe radiatorki.

    Skomentuj

  6. klosz007
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2014-08-05 22:39

    Błędy w specyfikacji. Piszecie PCIe 2.0 x1 - 4 szt. a są tylko dwie za to są jeszcze 3 szt. starego PCI (!). W opisie jest OK. Myślałem, że nikt już nie robi płyt ze starym PCI a jeśli już to z góra jednym slotem.

    Skomentuj

    1. Paweł Maziarz
      Oceń komentarz:

      -2    

      Opublikowano: 2014-08-06 08:02

      Źle odczytałeś specyfikację, bo tam jest mowa m.in. o PCI-Express x16 2.0 w wersji ograniczonej do przepustowości x4 ;)

      Skomentuj

  7. marcin_kg
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2014-08-06 05:24

    I nad czym te zachwyty? Zupełnie standardowa konstrukcja w zawyżonej cenie.

    Za 400 zł mamy do wyboru kilka dobrych modeli na Z97.

    Nie widzę uzasadnienia dla tej płyty w tej cenie.

    Skomentuj

    1. Paweł Maziarz
      Oceń komentarz:

      -1    

      Opublikowano: 2014-08-06 07:58

      Czy aby na pewno? Zwróć uwagę, że w tym modelu jest całkiem wydajna sekcja zasilania, złącza SATA Express i M.2, a na tylnym panelu cztery wyjścia wideo

      Skomentuj

  8. marcin_kg
    Oceń komentarz:

    2    

    Opublikowano: 2014-08-06 23:36

    Sekcja jest standardowa i chłodzona przez mały radiator przykręcany na kołeczki, co nie wróży dobrych temperatur przy OC (pominięte w recenzji).

    Skomentuj

  9. zibiaszek
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2014-08-10 07:08


    3x PCI...???WTF???2014 MOTHERBOARD GAME ???

    Skomentuj

  10. hyziek
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2015-01-26 14:44

    Bardzo ciekawa propozycja w tym przedziale cenowym

    Skomentuj

Dodaj komentarz

Od komentujących wymagamy przestrzegania netykiety i regulaminu.

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany!