|

Jak instalować starsze oprogramowanie w systemie Windows 8

Windows 8 obsługuje dwie różne kategorie programów. Pierwszą z nich są aplikacje dobrze znane z Windows 7, drugą programy „kafelkowe” dostosowane do Windows 8.

  • Jak instalować starsze oprogramowanie w systemie Windows 8 | zdjęcie 1
Ocena redakcji

4.5

dobry plus

 

Windows 8 obsługuje dwie różne kategorie programów. Pierwszą z nich są aplikacje dobrze znane z Windows 7, drugą programy „kafelkowe” dostosowane do Windows 8. Te ostatnie dostępne są po wywołaniu z ekranu startowego kafelka Sklep i przejściu do jego zawartości.

System Windows 8 został pomyślany tak, żeby można było od razu z niego korzystać bez potrzeby instalowania dodatkowych aplikacji – na przykład aplikacji multimedialnych, obsługi poczty czy komunikatora. Jednak dla większości użytkowników niezbędne okaże się instalowanie dodatkowego, dotychczas używanego oprogramowania. Jedną z najczęściej używanych aplikacji, zwłaszcza w firmach, jest pakiet Microsoft Office 2007 lub 2010. Na tym przykładzie można najlepiej sprawdzić zachowanie się systemu ze  starszymi programami.

Windows 8 - starsze oprogramowanie

Instalacja pakietu przebiega w sposób standardowy – należy po prostu uruchomić z płyty CD plik instalacyjny pakietu. Instalator uruchamia się prawidłowo, niemniej po jego uruchomieniu pojawia się okienko ochrony systemu, wymagające od użytkownika potwierdzenia instalacji programu. Pakiet nie został rozpoznany i przez system potraktowany został jako oprogramowanie nieznanego wydawcy.

Windows 8 - starsze oprogramowanie

Podczas instalacji może zdarzyć się, że pojawi się błąd z wewnętrznymi procedurami systemowymi i wymianą danych. Tego typu błędy nie są groźne i można je zignorować, oprogramowanie będzie działało poprawnie. W wypadku wspomnianego pakietu Microsoft Office wszystkie aplikacje działały bezproblemowo, tak jak na starszych wersjach okienkowego systemu operacyjnego Microsoftu.

Windows 8 - starsze oprogramowanie

Według zapewnień producenta nowy system operacyjny jest kompatybilny ze wszystkimi dotychczasowymi aplikacjami. Ciekawą funkcją jest opcja odświeżania systemu. W wypadku problemów z działaniem systemu można przywrócić system do pierwotnej wersji ustawień z zachowaniem plików użytkownika, indywidualnych preferencji i danych aplikacji. Ale uwaga, zachowane zostają jedynie programy zainstalowane za pośrednictwem Sklepu Microsoftu. Starsze aplikacje muszą zostać zainstalowane na nowo.

 

W strefie Windows 8 znajdziesz wszystkie publikacje dotyczące Windows 8.

Komentarze (23)

  1. Varso
    Oceń komentarz:

    11    

    Opublikowano: 2012-11-02 16:37

    " można było od razu z niego korzystać bez potrzeby instalowania dodatkowych aplikacji – na przykład aplikacji multimedialnych, obsługi poczty czy komunikatora"

    Hmmm to już Windows 95 miał też Windows Media Player, Outlook Express oraz netmeeting ;)

    Skomentuj

    1. Kobrar
      Oceń komentarz:

      -11    

      Opublikowano: 2012-11-04 12:59

      Pokaż komentarz zakopany przez użytkowników

      I o co chodzi? Nawet logo Win8 oznacza powrót do korzeni ;)

      Skomentuj

      1. Jozio
        Oceń komentarz:

        1    

        Opublikowano: 2012-11-06 22:13

        minimalizm akurat w tym przypadku jest pozytywną częścią windows :)

        Skomentuj

  2. suntzu
    Oceń komentarz:

    10    

    Opublikowano: 2012-11-06 11:15

    A pisali, OnetLab... heh co to za art?

    To news powinien być. Tytuł mylący, bo "art" opisuje nie jak zainstalować, tylko opisuje, że działa Office 2000.

    Ale proszę poszukać aplikacji, która nie działa i pokazać jak ją zainstalować by działała...
    Dam przykład Battery Eater :P Prosta aplikacja, która u mnie kuleje.

    Skomentuj

    1. Galnospoke
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2012-11-06 11:43

      Wiezli kase tylko za to, wiec jest co jest.

      Skomentuj

  3. sebik
    Oceń komentarz:

    7    

    Opublikowano: 2012-11-06 11:31

    Niczego się nie dowiedziałem, ten wstęp jest całym artykułem?

    Skomentuj

  4. Galnospoke
    Oceń komentarz:

    9    

    Opublikowano: 2012-11-06 11:43

    W bardzo prosty sposob: nie instalowac Windows 8. Ktos zna prostszy???

    Skomentuj

  5. aleksander12
    Oceń komentarz:

    7    

    Opublikowano: 2012-11-06 12:12

    Zaczynam miec dość tej strony

    Skomentuj

  6. kropak
    Oceń komentarz:

    5    

    Opublikowano: 2012-11-06 14:03

    Ooo jak dawno o tym nie było ;) Chyba wam płacą za promowanie tego szajsu :)

    Skomentuj

  7. SebeekS
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-11-06 15:03

    Testował ktoś jak wygląda sprawa Win8 i MsAccess 2007 lub 2010 ?

    Skomentuj

  8. Niezmordowany
    Oceń komentarz:

    4    

    Opublikowano: 2012-11-06 15:09

    Napiszcie wprost: "JAK KUPIĆ WINDOWS 8 BO OCZYWIŚCIE WARTO.
    Witam, jak kupić Windows 8. Wchodzicie na allegro, wpisujecie w wyszukiwarkę "Windows 8" i klikacie kup teraz pod warunkiem, że macie konto na alledrogo. Nie macie? Oto co należy zrobić..:".

    Skomentuj

  9. dominik_w_w
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-11-06 16:20

    smignalem 8 pro 64 bito pl jakieś 2 miesiące temu lub coś koło tego, na razie nie spotkałem się z problemami z softami i niekompatubilnoscia,
    kafelki podobają mi się średnio, ogólnie reszta chodzi spoko,
    denerwujacy brak menu kontekstowego i ruchy myszą ala dotykowy ekran,sterownik jak nie dedykowane do 8 to pasują te od 7, nie zaczekajcie na nią aż tak

    Skomentuj

    1. kitamo
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2012-11-07 09:57

      Mi przy samej instalacji juz znalazl kilka programow ktore nie zadzialaja, ale na szczescie mozna bylo sie bez nich obejsc. (robilem upgrade),
      Ogolnie brak tego menu start w ogole na dobra sprawe nie przeszkadza.

      Skomentuj

    2. Flaqs
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2012-12-13 16:37

      Zainstalowałem na osobnym dysku 8 Enterprice Evaluation żeby zobaczyć co to jest. Wcześniej byłem srodze sceptyczny, gdy zobaczyłem ten nowy interface. Teraz zaczyna mi się nawet podobać. A centrum wiadomości sportowych i nie tylko na kafelkach praktycznie mnie kupił :) Kiedyś jak siedziałem na W2000 SP4 to jęczałem, że XP jest jakiś przekombinowany i kolorowy. Spróbowałem i nie chciałem już wracać do poprzedniego! Teraz chyba będzie podobnie :)

      Skomentuj

  10. adamusik83
    Oceń komentarz:

    12    

    Opublikowano: 2012-11-06 16:20

    znowu popelnilem ten blad -- WSZEDLEM NA BENCHMARK.PL



    a teraz wyjde obiecam sobie ze nigdy tu juz nie wejde..

    Skomentuj

  11. mac88
    Oceń komentarz:

    2    

    Opublikowano: 2012-11-06 21:23

    TO JUŻ JEST PRZYTŁACZAJĄCE!!! Benchmark - gdzie nie spojrzysz tam Windows 8 i te kafle. Ta promocja sponsorowana przez Microsoft jest już do obrzygania... Zaraz lodówkę będzie strach otworzyć bo zaraz szyneczki, serka czy jogurtu wyskoczy mi Windows 8 :) Jakoś konkurencyjne strony traktujące o IT potrafiły się obronić przed tym zalewem.

    Skomentuj

  12. xPOW3Rx
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-11-06 21:30

    Hejtujcie dalej! Pewnie mnie zminusujecie, też uważam że najlepszymi windami były 7 i xP. Ale dajcie szansę 8. Mam nadzieję że zdoła obsłużyć starsze gry tj. Diablo2/twierdza/gothicI. A testy mówią same za siebie-win8 większa wydajność, mniej obciążenia dla podzespołów powodowanie systemem.

    Skomentuj

  13. Niezmordowany
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2012-11-07 08:09

    xPOW3Rx
    Inne testy mówią o zerowych różnicach. Pamietajmy, że to najdroższa kampania w historii M$ - sypnęli wszędzie gdzie można. Więc dlaczego myślisz, że część kasy nie powędrowała do mediów?

    Skomentuj

  14. COD418
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2012-11-07 16:07

    No dla mnie jest oczywiste że nawet najstarsze aplikację ze stajni Microsoft powinny ruszyć na ósemce. Ale mam wątpliwości co do programów typu Quake 1 (to akurat gra ;D) albo program typu snikers który i tak się bugował nawet na Win Xp xD

    Skomentuj

  15. jarekzon
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2012-11-08 09:15

    "System Windows 8 został pomyślany tak, żeby można było od razu z niego korzystać bez potrzeby instalowania dodatkowych aplikacji – na przykład aplikacji multimedialnych, obsługi poczty czy komunikatora"

    czyli to co inne systemy mają od 10 lat.

    Skomentuj

  16. tad111
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-11-08 13:44

    Ale po co, się pytam?
    Większość osób i tam ma pewnie Office 2003.
    Weście program od innego producenta niż MS,
    bo nawet Age Of Empire 1 dało radę zainstalować na win7.
    Np. zróbcie artykuł jak zainstalować Ghosta 15,
    a dokładniej co zrobić aby przyjął klucz
    licencyjny.

    Skomentuj

  17. yansen
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2012-11-16 08:36

    Błąd logiczny - system Windows nie został pomyślany, tylko zrobiony od razu. Pomyślany będzie ten następny.

    Skomentuj

Dodaj komentarz

Od komentujących wymagamy przestrzegania netykiety i regulaminu.

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany!

23 komentarzy