Na topie

Łotr 1: Gwiezdne Wojny – historie – mroczne widmo nie śpi

Autor:
Jakub Jakubowicz

więcej artykułów ze strefy:
Wydarzenia

Kategoria: Ciekawostki Wydarzenia Tematyka: Disney Star Wars

Poszliśmy na Łotr 1: Gwiezdne Wojny – historie w poszukiwaniu nowej przygody. Zamiast tego znaleźliśmy kino moralnego niepokoju. W dodatku dosyć średnich lotów.

  • Łotr 1: Gwiezdne Wojny – historie – mroczne widmo nie śpi | zdjęcie 1
  • Łotr 1: Gwiezdne Wojny – historie – mroczne widmo nie śpi | zdjęcie 2
  • Łotr 1: Gwiezdne Wojny – historie – mroczne widmo nie śpi | zdjęcie 3
Ocena redakcji

3.3

zadowalający plus

 

A A

Łotr 1: Gwiezdne Wojny - historie, czyli napisów nie będzie

Rok temu z duszą na ramieniu i nową nadzieją w sercu szedłem do kina na Przebudzenie Mocy. Chociaż niepewności we mnie było aż nadto, koniec końców VII epizod Star Wars okazał się pozytywną niespodzianką. I to wrażenie u mnie nie wygasa, nawet teraz, kiedy odświeżam sobie gwiezdnowojenne dzieło Abramsa podczas domowych seansów.

Dlatego też myślałem, że od tego momentu będzie już tylko lepiej, a przygotowywane przez Disneya kontynuacje pociągną dalej tę dobrą passę. Również w ramach nowej podserii ochrzczonej wieloznacznym tytułem Gwiezdne wojny – historie.

Łotr 1: Gwiezdne Wojny - historie - kadr z filmu

Tak, tak, premiera Łotra 1 wiązała się dla mnie z ogromnymi oczekiwaniami, a towarzyszący jej dodatek do Star Wars: Battlefront tylko je podsycił. Wprawdzie filmowa opowieść o zdobywaniu planów Gwiazdy Śmierci robi wszystko, co w jej (nomen omen) mocy, żeby odciąć się od głównej serii, ale i tak liczyłem na to, że pójdzie w jej ślady. W każdym razie jakościowo. 

Niestety, okazało się, że brak słynnych napisów sunących w przestrzeni kosmicznej, jakie zawsze widywaliśmy na wstępie filmów, i oszczędne korzystanie ze znanej muzyki Williamsa, to zwiastuny absolutnego zerwania ze znaną formułą. Mówię „niestety”, ponieważ Łotr 1: Gwiezdne Wony - historie z jednej strony stara się za wszelką cenę trafić do serc fanów sagi Lucasa, ale z drugiej chyba zapomina, za co tak naprawdę kochamy Gwiezdne Wojny.

Łotr 1: Gwiezdne Wojny - historie - imperial troopers

Tak jak Mroczne Widmo zafundowało nam naiwną bajeczkę dla dzieci, zamiast dojrzałego filmu przygodowego, tak Łotr 1: Gwiezdne Wojny Historie przesadza w drugą stronę. Ja również byłem pośród tych, którzy po każdym kolejnym epizodzie krzyczeli: „Powinno być ambitniej, posępniej i bardziej krwawo!”. No cóż... Jak mawiają Anglicy, „be careful what you wish for”. Twórcy Łotra 1 posłuchali tego apelu i – krótko mówiąc – przedobrzyli.  

Darth Wallenrod

Ostatnio zwolennicy Trumpa podjęli decyzję o bojkocie Gwiezdnych Wojen. To już samo w sobie jest nieco zabawne, ale jeszcze dziwaczniej prezentuje się odpowiedź aktualnych szafarzy marki, którzy twierdzą, że stworzona przez Lucasa opowieść nie jest sprawą polityczną.

Ha! A to niespodzianka – tak zareaguje chyba każdy fan Star Wars. Tym bardziej, że akurat najnowszy film z tego uniwersum, czyli Łotr 1: Gwiezdne Wojny - historie, to dzieło tak polityczne, jak to tylko możliwe.

Starczy wspomnieć partyzanckie walki na planecie do złudzenia przypominającej nasz Bliski Wschód. To stamtąd właśnie siły Imperium wykradają cenny surowiec, a rebelianci okrzyknięci „terrorystami” i „ekstremistami” próbują go odbić. Aluzje aż nadto oczywiste, nieprawdaż?

Łotr 1: Gwiezdne Wojny - historie - księżyc Jedha

Nie piszę tego jednak po to, żeby dolewać oliwy do ognia, jaki wywołała deklaracja trumpistów. Jest to jedynie przykład na to, jak poważnie podchodzi do tematu Łotr 1. Jest to zupełnie inne spojrzenie na świat Gwiezdnych Wojen od czarno-białej wizji, do jakiej przyzwyczaiła nas chociażby Nowa Nadzieja.

I sam ten pomysł wydał mi się niezwykle ciekawy. Oto widzimy, że rebeliancki sojusz to nie monolit scalony ze szlachetnych wojowników, ale zbieranina kierowana bardzo różnymi pobudkami, walczący na frontach wojny z Imperium żołnierze nie zawsze są tak bohaterscy jak można było przypuszczać, a Moc to jedynie zabobon, w który tak naprawdę wierzą tylko szaleńcy. 

Zdrada, mistyfikacja, paranoja, zemsta, prywata – to słowa-klucze, które przewijają się między wierszami historii opowiadanej w Łotr 1. Niestety, koniec końców dołączają do nich także nadzieja, heroizm i inne bardzo szczytne wartości, które jednak tutaj raczej przybierają postać banałów psujących nieźle zapowiadającą się fabułę. Mieszanka tych wszystkich elementów daje efekt w postaci pretensjonalnego koktajlu, który z trudem przechodzi przez gardło.  

Łotr 1: Gwiezdne Wojny - historie - atak na Scarif

Szeregowiec Ryan w kosmosie

Kto nie zna tego kultowego filmu Stevena Spielberga? A kto kojarzy te sceny, które miały wyciskać łzy z oczu, a powodowały jedynie ziewanie? Pamięć jest łaskawa dla dobrego kina i zwykle wymazuje fragmenty, które nie przystają do pozytywnej wizji, dajmy na to, Szeregowca Ryana. 

W związku z tym z łatwością przypominamy sobie lądowanie na plaży w Normandii, ale już trudniej nam wygrzebać ze zwojów mózgowych scenę na cmentarzu poległych. Niepotrzebny patos łatwo pokrywa się kurzem niepamięci. Jednak w przypadku Łotra 1 nasze łaskawe dla filmowych twórców umysły czeka szczególnie trudne zadanie, bo wzniosłych momentów jest tutaj od groma.

Łotr 1: Gwiezdne Wojny - historie - Mon Mothma

Wiedzieliście, na przykład, że Rebelia wzniesiona jest na nadziei? Jeśli nie, to Łotr 1: Gwiezdne Wojny - historie Wam to uświadomi! Chciałoby się powiedzieć: raz, a dobrze. Ale to nieprawda. Będzie wbijał Wam to do głowy przez trzy czwarte trwania filmu z częstotliwością jednego dialogu poświęconemu tej kwestii na każde pięć minut.

Co gorsza, te wzniosłe przemowy niemal zupełnie zastępują tak charakterystyczny dla serii Lucasa humor. (W Łotrze 1 znajdzie się wprawdzie parę dobrych żartów, ale ani one wybitne, ani nie ma ich znowuż tak wiele.) A to sprawia, że całość nabiera ciężaru, który czasami trudno dźwignąć. Koniec końców, Łotr 1: Gwiezdne Wojny - historie to zwykły film przygodowy, a aspiruje do miana Bóg wie jakiego arcydzieła kinematografii.

Łotr 1: Gwiezdne Wojny - historie - Chirrut Imwe

Lucas, ty draniu!

Kolejnym mankamentem Łotra 1 jest chroniczny syndrom Zemsty Sithów. Rozumiem przez to ciągłe i usilne dopasowywanie każdego elementu scenariusza do fabuły Nowej Nadziei.

Zupełnie, jak gdyby pierwsza część sagi Lucasa nie była dla twórców Łotra 1 inspiracją, ale ograniczeniem. Ach, chciałoby się puścić wodze fantazji, ale ten drań Lucas nie pozwala! W związku z tym, wszystko musi zostać poukładane, poprzycinane, zinterpretowane tak, aby pozostawało w zgodzie ze scenariuszem Epizodu IV.

Żeby było zabawniej, jest to też źródłem pewnych absurdów scenariusza. Czasami słuchając strategicznych knowań rebeliantów, możemy się zastanawiać, jakim cudem w ogóle udało im się cokolwiek zorganizować. No, dobrze, dobrze, dodajmy na obronę przywódców Sojuszu, że nadmierna komplikacja ich rozkazów wynika raczej z nieudolności scenarzystów.

Łotr 1: Gwiezdne Wojny - historie - Orson Krennic

O ile jednak jestem w stanie zrozumieć, że czasem trzeba różne elementy dopasować do istniejących już filmów, o tyle zadziwia mnie liczba aluzji, jakie autorzy Łotra 1 z własnej, nieprzymuszonej woli serwują widzowi. Ten film to prawdziwy festiwal „easter eggów”, który po pewnym czasie przestaje już bawić, a zaczyna zwyczajnie męczyć.

Całe szczęście, że poza mieleniem ochłapów starej trylogii i próbami jak najwygodniejszego przytulenia się do niej, Łotr 1: Gwiezdne Wojny - historie ukazuje nam także niewidziane dotąd kulisy rebelianckiej walki, pozwala lepiej poznać motywację znanych już bohaterów, a nawet nadaje trochę większe znaczenie niektórym (do tej pory niezbyt poruszającym) zdaniom z Nowej Nadziei.  

 Łotr 1: Gwiezdne Wojny - historie - gwiezdny niszczyciel

Są momenty

Zacząłem od zarzutów, choć stara szkoła dobrego wychowania mówi, żeby na początek dawać informacje pozytywne. Ale nic nie poradzę na to, że wady Łotra 1 wysuwają się na pierwszy plan. Co nie zmienia faktu, że jego mocne strony też momentami dochodzą do głosu.

Pominę już tę oczywistą zaletę, jaką jest oprawa audiowizualna. To absolutny majstersztyk, który widać już na zwiastunach i zdjęciach. Nie trzeba więcej o nim mówić. Natomiast warto powiedzieć, że fabule Łotra 1 też zdarzają się czasami przebłyski geniuszu.

Rzadko, bo rzadko, ale miejscami dorównuje on oryginalnej trylogii. Chciałbym wskazać palcem poszczególne sceny, kiedy tak się dzieje, jednak to zdradzałoby zbyt wiele z fabuły filmu. Dlatego dopóki nie przekonacie się o tym sami, dopóty możecie mi tylko wierzyć na słowo. A ja mówię, że w niektórych momentach można poczuć uścisk w gardle. I nie jest to efekt słynnej sztuczki Vadera z podduszaniem, ale przejaw podniecenia rebelianckimi przygodami.

Szkoda tylko, że tak wiele z tych chwil jest zaraz zagłuszanych kanonadą blasterów i dział niszczycieli. Przedłużające się sceny bitew to puste pokazy efektów specjalnych, w których jest za dużo i za mało jednocześnie. Za dużo atrakcji, a za mało tych pojedynczych momentów, które na długo zapadłyby w naszą pamięć.

Łotr 1: Gwiezdne Wojny - historie - ochrona Krennica

Historia i historie

Łotr 1: Gwiezdne Wojny - historie to rzecz niezwykła. Nie mówię, oczywiście, o jakości filmu, ale o samym wydarzeniu, jakim stało się zapoczątkowanie nowej podserii. Jej przyszłość wciąż jest przesłonięta mgłą tajemnicy, ale już teraz otwiera ona przestrzeń dla różnych twórców na przedstawienie swojej własnej wizji gwiezdnowojennego uniwersum.

A znając popularność zarówno Disneya, jak i marki Star Wars, historii ze świata Gwiezdnych Wojen nie braknie. Pytanie tylko, czy zdołają one dorównać filmom głównego nurtu? Wiemy tylko, że na wstępie nie udała im się ta sztuka. 

Nie znaczy to jednak, że Łotr 1: Gwiezdne Wojny - historie jest zupełnie bezwartościowy. Nic z tych rzeczy! Dla fanów Star Wars to lektura obowiązkowa, dla przypadkowych widzów przyciężka, ale jednak widowiskowa rozrywka, a dla mnie... Hm. Może lepiej raz jeszcze obejrzę Przebudzenie Mocy.

Łotr 1: Gwiezdne Wojny - historie - Gwiazda Śmierci

Ocena końcowa:

  • Gwiezdne Wojny mroczne jak nigdy
  • poszerzenie uniwersum i ukazanie z innej perspektywy znanych postaci i wydarzeń
  • miejscami chwyta za serce
  • widowiskowe sceny batalistyczne
  • humor....
     
  • ...którego jednak nie ma za wiele
  • opowieść miejscami niepotrzebnie wydłużana
  • patos w ilościach przemysłowych
  • wiele elementów na siłę dopasowywanych do Nowej Nadziei
  • mało wyraziste postaci
  • całość aż nazbyt mroczna

64%

Odsłon: 9489 Skomentuj artykuł
Komentarze

44

Udostępnij
  1. golem_t
    Oceń komentarz:

    2    

    Opublikowano: 2016-12-16 12:39

    Pierwsza godzina filmu jest w miarę oryginalna. Potem niestety zaczynają się kalki z poprzednich trylogii - głównie ze starej. Jak dostać się do chronionej polem siłowym bazy? Użyć ukradzionego wahadłowca. Czy Imperium nie prowadzi listy zaginionych statków? Teraz wystarczy się podkraść do bunkra a potem alleluja i do przodu -czyli Endor - tylko lasów jakby mniej.
    Jak przebić się przez pole siłowe - użyć zwykłego niszczyciela jak Executor-a na Endorem do zniszczenia bazy sterującej polem na orbicie. Ale zaraz zamiast ładować w niszczyciel torpedami protonowymi nie łatwiej było zaatakować nimi samą bazę?
    Ja rozumiem że fizyka GW jest dziwna i nie udaję że wiem jak działa napęd nadprzestrzenny. Ale może myszowaci zrobią jakąś sensowną ściągawkę. W starej trylogii Han miał problem ze skokiem na Alderan - musiał wylecieć z planety. A teraz skok w nadprzestrzeń jest możliwy z powierzchni planety.
    W sumie da się to oglądnąć ale to raczej cit powyżej VII epizodu.

    Skomentuj

  2. winged
    Oceń komentarz:

    18    

    Opublikowano: 2016-12-16 13:14

    jeśli dla autora epizod 7 jest filmem fajnym to ze spokojem moge iść na łotra ;)

    Skomentuj

  3. Kubba
    Oceń komentarz:

    5    

    Opublikowano: 2016-12-16 13:31

    Autor zaznacza, że twórcy na siłę starali się usilnie dopasować fabułę pod Nową Nadzieję. Z jednej strony to źle, bo faktycznie film może sprawiać wrażenie robionego na siłę, ale z drugiej strony twórcy musieli mieć w pamięci falę oburzenia po epizodzie VII, który "pogwałcił i zhańbił całe Expanded Universe!". Możliwe, że po prostu nie znieśliby fali krytyki i obniżonej oglądalności gdyby zdecydowali się lekko ponaginać Nową Nadzieję.

    Skomentuj

    1. Mandalorian
      Oceń komentarz:

      4    

      Opublikowano: 2016-12-17 13:09

      Lotr 1 musiał być idealnie dopasowany do Nowej Nadziei. Cała aktywność rebelii w Ep. 4. jest skutkiem wydarzeń z Łotr 1.
      Film nie wprowadził żadnych nowych "plot holi" i nie naciąga wydarzeń z pozostałych filmów (chyba, że czegoś nie zauważyłem to mnie poprawcie).

      Jestem też bardzo wdzięczny twórcom, że nie zrobili takiego bajzlu jaki jest teraz np. w X-Menach.

      Skomentuj

      1. Vithanare
        Oceń komentarz:

        -1    

        Opublikowano: 2016-12-22 13:40

        Z tym dopasowaniem to jednak słabo wyszło... Przykłady? Scena z uciekającą korwetą nie zgrywa się moim zdaniem za bardzo ze sceną z TNH. AT-AT (jakaś wersja AT-ACT według niektórych źródeł ale jak dla mnie wygląda identycznie) w akcji na HOTH był wielkim zaskoczeniem dla rebeliantów a tutaj nie wzbudza większego zainteresowania i po chwili jest niszczony. Już nie wspomnę, że cała fabuła filmu nie do końca trzyma się kupy i w TFA była ona daleko bardziej spójna (mimo, że wtórna). Ponadto w Rogue One leży większość postaci a na koniec i tak żal jest tylko i wyłącznie K-2SO. Los całej reszty, mozolnie wprowadzanej przez pół filmu jest przeciętnemu oglądającemu kompletnie obojętny. W dodatku po co było całe to wprowadzanie skoro i tak wszyscy giną??? Strata czasu. A ta technologia... No - sterowanie anteną to i tak bajka w porównaniu z automatem zręcznościowym do obsługi archiwum :) O tym, że zarówno Imperium jak i Rebelia nie panują w "swojej" przestrzeni powietrznej a do każdej tajnej bazy można podlecieć i odlecieć nie wzbudzając szczególnego zainteresowania to może nie powinienem wspominać. Filmu bronią tak naprawdę chyba wyłącznie sceny z Vaderem i dobre efekty specjalne.
        Film miał potencjał na bardzo dobry lub nawet wielki a jest zaledwie średni. Obejrzałem i pewnie wrócę za jakiś czas ale The Force Awaken jednak lepsze :)

        Skomentuj

  4. Himoto
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2016-12-16 13:45

    A największym problemem Star Wars jest właśnie samo Star Wars :P Coś co świetnie się sprawdza w Japońskich Anime, a co w Amerykańskim kinie nie ma szansy przejść to właśnie "Alternatywne Historię". Za to pokochałem animacje Japońskie, bo często po dobrych seriach pojawiają się nowe pod tym samym szyldem ale np. jak w Gundamach każde Uni jest nowe oryginalne i nie zawsze nawiązuję do reszty. Coś co buduję wręcz jedną z najpotężniejszych baz pomysłów :) Albo właśnie alternatywki czyli te same postacie ale inny ciąg zdarzeń :D to też jest niezłe rozwiązanie i potrafi pokazać że pierwsza wersja wcale nie jest najlepszą :)

    Moim zdaniem Nowe Star Wars powinno zaryzykować i napisać całkowicie nowy Scenariusz dla wszystkich wydarzeń. Myślę o porzuceniu tego co już znamy a rozpoczęcia od momentu w którym zawiązuję się Imperium, Republika ich wojna i pokazanie tego nawet w 3 filmach jako całkowicie nowej wizji rozwoju sytuacji, wcale nie kończącej się zwycięstwem jednej ze stron. Taki film mógłby w pewien sposób wywrócić stkostniały temat Star Wars bo wybaczcie ale po za 3 częściami z lat 70-80 nie daję rady tych dalszych wypocin oglądać, są za płytkie, przewidywalne i bezsensowne i każdy wie do czego prowadzą.

    Wiecznie wracam do Gundamów, ale one są czymś o czym nawet Star Warsy marzyć nie mogą. Absolutny twór który ciągle się rozrasta, dzięki pomysłowości coraz to nowych scenarzystów, jednocześnie porzucając monolityczny układ pętli czasu, a tworząc całkowicie wolne odrębne serię połączone jedynie poszczególnymi elementami, dzięki czemu każdy nowy GUNDAM nawet jeśli pewnymi elementami fabularnymi przypomina wcześniejsze, to jednak każdy nowy wprowadza coś takiego co na kilka lat staje się wyznacznikiem gatunku Mecha.

    Można się nie zgadzać z moim poglądem na sprawę serii Star Wars, szanuję to - ale proponuję się pochylić nad tym i pomyśleć, czy nie byłby fajnie zobaczyć ekranizację czegoś takiego jak Łotr 1, gdzie porzuca się chęć doprowadzenia serii Łotrów do wątku znanego z Mrocznego Widma czy idąc nawet dalej z Nowej Nadziei?

    pozostawiam to wam do przemyślenia :)

    Skomentuj

    1. Kubba
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2016-12-16 14:20

      Czemu nie ma szansy przejść w amerykańskim kinie? Marvel i DC bazują właśnie na alternatywnych historiach. Każda z postaci tych uniwersów (czy raczej multiwersów) ma kilka różnych historii, a co więcej nieraz te same postaci ze swoimi odpowiednikami z różnych "wymiarów" się ze sobą spotykały. Jednak nie jest to raczej coś co chciałbym obserwować w Gwiezdnych Wojnach, aczkolwiek propozycja całkiem interesująca.

      Skomentuj

      1. Himoto
        Oceń komentarz:

        1    

        Opublikowano: 2016-12-16 15:37

        Bo o ile w seriach które w czystej formie opierają się na komiksach które same w sobie często są już alternatywnymi historiami się to sprawdza, o tyle SW urosło do rangi kultu i tu 70% fanów nawet jakby nowa historia była lepsza od starszej będzie to hejcić po całości, taka mentalności fana :).

        Zresztą mam podobnie bo sam jestem fanem Berserka - autorstwa Miury, i o ile mangę kocham o tyle każda ekranizacja niemiłosiernie mnie wkurza bo właśnie wszelkie uproszczenia i zmiany są dla mnie nie do przyjęcia jeśli chodzi o tą historię [ale cóż się dziwić skoro Berserk to gotowy ideał do ekranizacji xD ].

        Zastanawiam się czy jakby Zekranizować Berserka w stylu Hollywood tyle ze w grafice 3DCGI czy nie byłoby to zbyt ostre xP, w końcu byłaby ekranizacja dark fantasy z krwi i kości R+, a nie jakieś opowiadanka dla dzieci xD.

        Marzenia dobra rzecz, tyle tylko że rzadko się sprawdzają.

        Skomentuj

  5. rTech
    Oceń komentarz:

    9    

    Opublikowano: 2016-12-16 14:06

    Mi się bardziej podobał Łotr 1 jak Przebudzenie mocy, nareszcie było mrocznie i wcale moim zdaniem nie przesadnie, humor był w sam raz też. Jeśli chodzi o ostatnie 30 minut to po prostu miazga :)

    Skomentuj

  6. Vassago
    Oceń komentarz:

    16    

    Opublikowano: 2016-12-16 14:10

    Na chwilę obecną: Filmweb: 8/10 IMBD 8,3/10. Przy głosowaniu kilkudziesięciu tysięcy czyli ocena znacząco się nie zmieni. I po seansie mogę z czystym sumieniem postawić 9-tkę mimo wielu obaw które miałem przed obejrzeniem filmu, np. dot. głównej bohaterki. Proszę nie sugerować się tylko opinią jednego autora tekstu powyżej tylko pójść na seans i samemu dokonać oceny. Ja polecam.

    Skomentuj

    1. Smuga
      Oceń komentarz:

      7    

      Opublikowano: 2016-12-16 16:42

      Dokładnie. Szczególnie, że z tego co widzę - powszechne opinie są pozytywne (nie interesują mnie oceny liczbowe bo to bzdura) - najwyraźniej autor to po prostu zrzęda.

      Skomentuj

      1. Jakub Jakubowicz
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2016-12-17 19:09

        Być może i zrzęda ze mnie, ale nie pojedynczy. Jeśli chodzi o Łotra 1, to w mediach jest chyba równie dużo zachwytów, co zrzędzenia. A może nie tyle "zrzędzenia", co negatywnych ocen (niech każdy sam zdecyduje, które określenie trafniejsze). Jak widać, nie tylko świat przedstawiony w Łotrze 1 daleki jest od czarno-białej wyrazistości, ale też opinie na jego temat uśredniają się do szarego centrum.

        Skomentuj Historia edycji

        1. anglik666
          Oceń komentarz:

          0    

          Opublikowano: 2016-12-20 21:10

          A mnie Łotr 1 podobał się bardziej niż przebudzenie, polecam

          Skomentuj

  7. Eternal1
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2016-12-16 17:50

    "choć stara szkoła dobrego wychowania mówi, żeby na początek dawać informacje pozytywne"

    Dokładnie na odwrót.

    Dobre cechy i elementy zostawiamy na koniec bo "wszystko dobre co się dobrze kończy".

    Skomentuj

  8. Ethanar
    Oceń komentarz:

    3    

    Opublikowano: 2016-12-16 18:11

    Krótko mówiąc. O gustach się nie dyskutuje, ale nie takie jest zadanie recenzji. Natomiast autor nie przedstawia żadnych argumentów na poparcie w sumie negatywnej oceny filmu. A jednocześnie pod kątem estetyki zdaje się film odbierać dobrze. Stąd

    Skomentuj

  9. Mateusz02
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2016-12-16 19:03

    Gwiezdne Wony ?

    Skomentuj

  10. G-36_Rebel
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2016-12-16 19:30

    A ja chetnie obejrzalby te 100 kilka ksiazek z expanded universe a nie nowe pomysly ktore najczesciej wychodza z glow ludzi o iq ponizej 100 o lewackim nastawieniu. Przebudzenie mocy podobalo mi momentami ale po smierci Solo sobie darowalem. Przejrzalem film, jeszcze raz (wtedy juz nie podchodizlem do niego emocjonalnie) no i uznalem ze jest kiepski... glownie z tego powodu ze kompletnie brak bylo jowych pomyslow. Ni dobra byly ze 3. Ale statkow jowych praktycznie zero, podczas gdy w nowej nadziei bylo ich ze 30... i tak mozna by skomentowac caly film. Dla mnie byl wlasnie 30 razy gorszy od filmow ze starej trylogii. Owszem pozytwne aspekty tez byly chocby BB8, ale przycmiewaly je wielka niespyjnosc ubogosc swiata i modeli zamaskowana iloscia strzalkw z blastera i szybkoscia krecenia scen. Jakby to byl ten system. Zamiast skonstruowac 30 nowych starkoe zrobmy 3, ale jak damy 10x wiecej strzelanin i przyspieszymy akcje 10x to bedzie to samo... bullshit. Nie ogladalem, ale nie nastraja mnie to pozytywnie zwlaszcza ze disney z bajkowej wytworni po piratach stal sie mega lewacka firma slynaca z poiltycznej poprawnosci ktora powiewa nad kazda scena niczym amerykanska flaga nad kazdym domem i mieskzaniem. Az sie boje po tym co qidze ze SW co oni zrobia z Indiana Jonsem. Przy Krysztalowej czaszce ich film moze sie okazac jeszcze wiekszym kiczem.. i denm dla fanow serii.

    Skomentuj

  11. Rotgar
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2016-12-16 21:05

    Tak beznadziejnej recenzji jeszcze nie czytałem. Film od siebie polecam.

    Skomentuj

    1. Maciej Piotrowski
      Oceń komentarz:

      -1    

      Opublikowano: 2016-12-16 22:52

      Beznadziejnej, bo się z nią nie zgadzasz? Przecież recenzja to osobisty punkt widzenia. Dla mnie osobiście i Przebudzenie Mocy i Łotr 1 są słabe. Zaczynał się całkiem ok ale potemu to nuda z kilkoma przebłyskami .

      Skomentuj

      1. Tomek Stiller
        Oceń komentarz:

        2    

        Opublikowano: 2016-12-21 13:25

        Maciej, myślę że kolega przedmówca trafił w sedno. Nie chodzi o to, ze się nie zgadza - ale raczej o to, że autor nie przedstawił nam żadnych argumentów na poparcie swojej tezy. A przynajmniej, jak mi się wydaje - za mało tych argumentów.

        Mi się zawsze wydawało, że recenzja powinna być obiektywna, a nie subiektywna. Tutaj od początku czyta się to jako jęczenie kogoś, komu się nie podoba - ok, rozumiem. Nie każdemu musi się podobać, ale na miłość boską niech powie dlaczego :)

        Skomentuj

  12. pawluto
    Oceń komentarz:

    -2    

    Opublikowano: 2016-12-16 22:16

    Do dziś pamiętam jak pierwszy raz oglądałem Gwiezdne Wojny - To był po prostu szok !
    Rewelacja - te efekty specjalne...muzyka...dzwięk...
    Potem Imperium Kontratakuje - znowu rewelka.
    Sceny zimowe - genialne.
    No i zakończenie - Powrót Jedi - sceny w lesie i pościg.
    Genialne...
    A potem...
    Gdzieś tam w odległej galaktyce...
    Long...Loooongggg....Galaktik...
    Nastał czas ...tandety i chały...
    Mroczne Widno !
    Uuuuuu....Poszedłem do kina i żałowałem...
    Naciągana...naiwna...głupia...(Jar Jar Banks)
    Dobrze że nie poszedłem z dubingiem...To dopiero porażka.
    A co dalej ???
    Dalej był...Atak Klonów
    Popłuczyny bo słabiutkim Mrocznym Widmie.
    Czyżby całkowity upadek ?
    Nie !
    Nastała jeszcze ....Zemsta Sithów
    No i arcy tandetna bitwa - to już było dno dna.
    Kto pisał scenariusz ???
    Chyba dziecko w przedszkolu !
    Potem nastała długa przerwa...Long ...Long...Time :)
    10 lat i w końcu mamy...
    Przebudzenie Mocy !
    Można powiedzieć że trochę powrót do korzeni (Star Wars - Nowa Nadzieja , Imperium ...)
    Po trzech tandetnych filmach wreszcie człowiek się nie nudził na projekcji.
    No i powrót Hana Solo :)
    Udany powrót serii - Wreszcie.
    Jak będzie z Łotr 1 ???
    Czy zagości u nas na dłużj ?
    Czy spełni oczekiwania fanów ?
    To pokaże czas.
    Ja myślę że nie popełnią drugi raz błędu jaki zrobili w 1999 roku....
    ps. a pamiętacie serial z TV - Kosmos 1999 ??? :)
    Przypadek ?

    Skomentuj

    1. renholder1987
      Oceń komentarz:

      4    

      Opublikowano: 2016-12-17 11:13

      Nie rozumiem podniecania ludzi z 7 części.Przecież film był słaby... Kopiowali co się dało Zamiast gwiazdy śmierci mamy całą planetę,zamiast Vadera mamy jego wnuczka Kylo Rena w dodatku to najtandetniejszy czarny charakter w całym uniwersum gwiezdnych wojen to już nawet Gernrał Grievous był lepszy.Mówisz wielki powrót Hana Solo? Przez cały film Harrison Ford robił co mógł żeby przywrócić dawny blask swojej postaci sprzed lat(dodam,że jednej z moich ulubionych),budował atmosfere, serwował coraz lepszy humor tylko po to żeby w jednym głupim momencie wszystko zgasło.... Po 6 części powstało tyle na prawde dobrych książek z rozwinięciem historii po zniszczeniu 2 gwiazdy śmierci.... Ale oczywiście musieli namieszać i zamiast Jacena Solo(darth Caedusa)z bardzo barwną historią mamy Bena Solo(Kylo Rena) z tak beznadziejnymi rozterkami i syndromem roztrzepanego smarkacza... Koniec końców tak beznadziejny czarny charakter... Ech... Mógłbym tak pisać bez końca o słabych stronach nowych filmów o tematyce gwiezdnych wojen bo nie można ich nazwać kontynuacjami albo wypełniaczami luk z poprzednich części bo są nie porównywalnie gorsze.I tutaj mamy genialny przykład tego że mimo lepszej technologii upływu lat filmy są gorsze... Może i stara trylogia miała liche efekty specjalne,mnóstwo makiet itp ale historia była o niebo lepsza niż to co zaserwowali nam od mrocznego widma i ubarwili super efektami... A sam upadek anakina tak banalnie pokazany w jednej chwili chłopak obrócony o 180 stopni..... Zamiast jakoś stopniowo pokazać degradacje dobra i zamiane w Vadera... A ludzie i tak się zachwycają i potem mamy sytuacje jak z grami z kultowych przebojów z każdą kontynuacją coraz gorzej ale ludzie kupują i producenci się mniej starają bo wiedzą,że jaka by to kupa nie była ludzie kupią i mamy błędne koło.... Dlatego serdecznie dziękuję takim ludziom jak Ty,że dożyłem takich czasów,że nie ma na co do kina pójść albo w co pograć...

      Skomentuj

      1. pawluto
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2016-12-18 11:06

        Widać że lubisz komputerową tandetę , twoja wola , moja jest odmienna.

        Oto moja skala ocen.

        Skala od 1 do 10.
        Star Wars Episode I The Phantom Menace - 5/10
        Star Wars Episode II Attack of the clones - 4/10
        Star Wars Episode III Revenge of the Sith - 3/10
        Star Wars Episode IV A New Hope - 9/10
        Star Wars Episode V The Empire Strikes Back - 10/10
        Star Wars Episode VI Return of the Jedi - 8/10
        Star Wars Episode VII The Force Awakens - 6/10
        Rogue One: A Star Wars Story - ocena po obejrzeniu :)

        Skomentuj

  13. sqnke
    Oceń komentarz:

    5    

    Opublikowano: 2016-12-17 02:20

    Heh to teraz się autorze tej żałosnej recenzji przygotuj na ostry hejt w komentarzach. Prawie KAŻDY kto obejrzał film uważa, że jest to NAJLEPSZA część od czasów starej trylogii, która zniszczyła Przebudzenie Mocy, robiąc z Abramsa totalnego amatora, dla którego Gwiezdne Wojny okazały się mieć niestety za wysokie progi. Ł1 to film GENIALNY (zwłaszcza na tle miernego Przebudzenia Mocy) i nie jest to tylko moja opinia.

    Skomentuj

    1. Maciej Piotrowski
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2016-12-17 07:00

      "Prawie" robi różnicę.;) Ja z kolei z kimkolwiek rozmawiam z moich znajomych słyszę że film był taki sobie. Owszem, lepszy od Przebudzenia ale do genialnosci to mu daleko.

      Wszyscy chcemy żeby Gwiezdne Wojny zyskały nowy blask ale jak na razie próby w mniejszym lub większym stopniu zawodzą.

      Skomentuj

    2. renholder1987
      Oceń komentarz:

      2    

      Opublikowano: 2016-12-17 11:15

      Nie zgodzę się po filmie jakieś 90% osób na sali była zawiedziona.Sala pełna po brzegi i widziałem jak podjarani byli ludzie czekający na wejście na sale.A wyszło jak wyszło...

      Skomentuj

    3. Maciej Słaboszewski
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2016-12-17 14:05

      Ja mam dokładnie taką samą opinie jak moi koledzy z redakcji. Gdyby nie fakt, że przed seansem wypiłem kawę, to bym pewnie na nim usnął w połowie.

      Sala kinowa była zapełniona, ale po seansie nie słyszałem nawet jednej pozytywnej opinii na temat tego filmu. Praktycznie wszyscy byli zawiedzeni.

      A o Przebudzeniu Mocy to nawet nie ma sensu pisać, w mojej ocenie to była totalna porażka.

      Skomentuj

      1. Jakub Jakubowicz
        Oceń komentarz:

        2    

        Opublikowano: 2016-12-17 19:23

        Dla mnie Przebudzenie Mocy było naprawdę niezłym filmem. Można powiedzieć, że to danie odgrzewane. Ja jednak dodałbym, że także wyjątkowo smakowite. No, ale wiadomo, jak to jest ze smakami - każdy ma własny.
        Co do Łotra 1, zgadzam się w pełni. Jak nie ma Mocy, musi być kawa.

        Skomentuj

    4. Jakub Jakubowicz
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2016-12-17 19:18

      Byłem przygotowany na falę hejtu już w momencie, kiedy pisałem pierwsze zdanie tej recenzji. :) Gwiezdne Wojny to ważna sprawa, więc i reakcje obfitują w emocje. Z tym zawsze trzeba się liczyć. I uszanować to.

      Skomentuj

  14. Snake73
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2016-12-17 07:01

    Skala od 1 do 10.
    Star Wars Episode I The Phantom Menace - 5/10
    Star Wars Episode II Attack of the clones - 5/10
    Star Wars Episode III Revenge of the Sith - 6/10
    Star Wars Episode IV A New Hope - 6/10
    Star Wars Episode V The Empire Strikes Back - 8/10
    Star Wars Episode VI Return of the Jedi - 7/10
    Star Wars Episode VII The Force Awakens - 2/10
    Rogue One: A Star Wars Story - ?

    Skomentuj

    1. renholder1987
      Oceń komentarz:

      1    

      Opublikowano: 2016-12-17 11:18

      Z tymi 5 i szóstką dla ep.1-3 to przesadziłeś.3 zdecydowanie najsłabsza

      Skomentuj

  15. renholder1987
    Oceń komentarz:

    3    

    Opublikowano: 2016-12-17 10:43

    I tak najlepsze jest ostatnie 5min filmu.... Bo dzieje się coś konkretnego mamy bardzo wyrazistą postać z bardzo jasnym celem do wykonania i dosłownie idącym po trupach żeby to zrealizować.I właśnie takiego Vadera powinniśmy mieć częściej.Do tej pory Vader samym wizerunkiem budził strach i tak na prawde nie musiał robić nic(no może jakiś grip od czasu do czasu,zeby ktoś dostał awans) a tutaj mamy sieke w wykonaniu Vadera.I tak na prawde poza tymi ostatnimi scenami film nie wniósł nic,nie wypełnił żadnej pustki między 3 a 4 epizodem,momentami ludzie na sali przysypiali(moze z racji ze byłem na seansie na 21)... Bohaterowie byli taki przewidywalni i tak beznadziejnie napisani.Tak samo sposób w jaki zginęli Chirrut i Baze potrafili wysiekać kilka oddziałów troopersów a na koniec nagle kilku jak to Krennic powiedział "doborowych" troopersów pozamiatało obu... Cassian to marna próba podrobienia hana solo,więc nawet nie będe poruszał jego tematu... A Jyn to taka Rey nie wiadomo skąd,nie wiemy jak dorastała wszystko opowiedziane w dwóch zdaniach że jej ojcem jest Galen Orso i pracuje dla imperium a potem wychował ja Saw Gerrera,pod koniec filmu nagle dowiadujemy sie ze ja porzucił ale gdzie i kiedy,po ilu latach,dniach,tygodniach.... Ok znamy jej rodziców i tyle ale czy to byli jej biologiczni rodzice,czy była adoptowana,o co chodziło jej matce z wisiorkiem i wierze w moc?Już się nie dowiemy bo wszyscy nie żyją.... Także wg mnie film w skali od 1 do 10 to 4 i to tylko za smaczki ze starej trylogii,humor sytuacyjny którego było jak na lekarstwo i żwawszego Vadera.Osobom zainteresowanym radze się zastanowić zanim wybierzecie się na film do kina.Fanowie serii będą zawiedzeni a osoby idące z ciekawości mogą się przez większe pół filmu nudzić.Za spoilery nie przeproszę bo każdy czytający artykuł jest świadomy tego ze w komentarzach można się wszystkiego dowiedzieć :) Pozdrawiam

    Skomentuj

  16. king2127
    Oceń komentarz:

    -1    

    Opublikowano: 2016-12-18 08:08

    film daje radę , polecam dla fanów SW.

    Skomentuj

  17. legoras
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2016-12-18 10:29

    Po "koniec końców VII epizod Star Wars okazał się pozytywną niespodzianką" dalej nie ma sensu czytać tych wypocin.

    Skomentuj

  18. Ethanar
    Oceń komentarz:

    1    

    Opublikowano: 2016-12-18 13:03

    @ renholder1987

    Przepraszam, ale się uśmiałem. Piszesz o rzewidywalnych bohaterach nic nie wnoszących do flmu. Odpowiedz zatem na pytanie którzy bohaterowie Sagi nie byli przewidywalni wg kryteriów jakiegoś górnolotnego konkursu na oryginalność? Odpowiedź - obiektywnie żaden, ale byli za to często udanymi kreacjami. Nie inaczej jest R 1. Film jest zamkniętą opowieścią trwającą i tak stosunkowo długo jak na dzisiejsze filmy. Nie da się opowiedzieć historii życia kazdego bohatera bo to po prostu czasowo nie możliwe. Za to mamy tak zwane pierwsze wrażenie i jest ono zgrabnie zrobione. Postaci pojawiają się w kontekstowo, co należy ocenić obiektywnie za wystarczające w ograniczonych ramach czasowych filmu.
    R1 stanowi filmowy odpowiednik SW Republic Commando - gdzie nie było żadnego Jedi a klimat SW wylewał się wiadrami. Świat SW to nie tylko narcystyczni Jedi i Sithowie, półbogowie z trudem dostrzegający zwykłych śmiertelników ale właśnie miliardy tych innych. Film oddaje im sprawiedliwość i to też jest istotna nauczka dla nas.

    Skomentuj

    1. renholder1987
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2016-12-20 22:29

      I dzięki takiemu rozumowaniu jakie zaprezentowałeś i najprawdopodobniej twórcy też mamy film o niczym z nikim w roli głównej :) Zobaczymy co Han Solo,solo zaprezentuje

      Skomentuj

  19. Ethanar
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2016-12-18 13:03

    @ renholder1987

    Przepraszam, ale się uśmiałem. Piszesz o rzewidywalnych bohaterach nic nie wnoszących do flmu. Odpowiedz zatem na pytanie którzy bohaterowie Sagi nie byli przewidywalni wg kryteriów jakiegoś górnolotnego konkursu na oryginalność? Odpowiedź - obiektywnie żaden, ale byli za to często udanymi kreacjami. Nie inaczej jest R 1. Film jest zamkniętą opowieścią trwającą i tak stosunkowo długo jak na dzisiejsze filmy. Nie da się opowiedzieć historii życia kazdego bohatera bo to po prostu czasowo nie możliwe. Za to mamy tak zwane pierwsze wrażenie i jest ono zgrabnie zrobione. Postaci pojawiają się w kontekstowo, co należy ocenić obiektywnie za wystarczające w ograniczonych ramach czasowych filmu.
    R1 stanowi filmowy odpowiednik SW Republic Commando - gdzie nie było żadnego Jedi a klimat SW wylewał się wiadrami. Świat SW to nie tylko narcystyczni Jedi i Sithowie, półbogowie z trudem dostrzegający zwykłych śmiertelników ale właśnie miliardy tych innych. Film oddaje im sprawiedliwość i to też jest istotna nauczka dla nas.

    Skomentuj

  20. PawelSalsa
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2016-12-18 16:29

    Najbardziej co mnie uderzyło w filmie to do cholery uwaga spoiler...zmieniony głosLorda Vadera! Malo nie spadlem z krzesla w kinie. ! Po co zmienili cos cos bylo jego znakiem rozpoznawczym? To tak jakby doslownie zamiast tego prawdziwego Lorda zagrał jego nie do końca udany sobowtór! Dla mnie jest to strata niepowetowana bo tak naprawde niepotrzebna i ciezko wytlumaczalna. Po co i dlaczego , nie mam pojecia ale moim zdaniem dzieki temu zabiegowi film poprostu stracil 50% tej grozy ktora Vader wprowadzil do serii!

    Skomentuj

    1. Maciej Piotrowski
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2016-12-19 15:25

      Gdzie usłyszałeś ten zmieniony głos Vadera? Przecież nadal jego głos podkłada James Earl Jones. Owszem, gość ma teraz 85 lat przez co jego głos mógł nieco stracić na sile, ale nadal jest niezwykle charakterystyczny

      Skomentuj

  21. BriHecato
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2016-12-20 00:54

    Łotr się troche pląta przez pierwsza godzinę, słaby Saw Gerrera, bohaterowie po łebkach, ale od momentu z Vaderem na Mustafar ostatnie 3 kwadranse to siedzenie jak na szpilkach. Daję 8/10 czyli dwa punktu ponad wtórne TFA.

    Skomentuj

  22. legtom
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2016-12-20 22:50

    Scena z Vederem miazga

    Skomentuj

  23. bielin
    Oceń komentarz:

    0    

    Opublikowano: 2016-12-21 00:04

    Moim skromnym zdaniem to przebudzenie mocy było niemiłosiernym gniotem...wtórnym, który brałem na 4 razy bo za każdym przysypiałem. Leia (Carrie Fisher) postarzała się nie tylko fizycznie ale i mentalnie (sztuczne i naciągane sceny) . Uważam że Łotr1 to bardzo dobry, szybki film! Mroczny!! (nareszcie) a nie wymuskany jak "nowa trylogia" - vide błyszczące stateczki, syntetyczne miasta, bohaterowie bez moralnych rozterek.
    Tu faktycznie dużo patosu, może za dużo ale właśnie patosem karmią nas wszyscy i nawet w realnym życiu ludzie zdolni są do zrobienia rzeczy absurdalnych, samobójczych i sprzecznych z logicznym myśleniem i instynktem samozachowawczym (Sparta, Samosierra, Powstanie warszawskie itd) tylko dzięki PATOSOWI, który tym czynom towarzyszy (śmierć za ojczyznę, przekonania, wolność?)

    Skomentuj

    1. Pafun
      Oceń komentarz:

      0    

      Opublikowano: 2016-12-21 01:11

      A niby co w tym filmie jest mrocznego?
      "Zły Pan Dyrektor" stacji kosmicznej ubrany w białą pelerynkę?
      Faktycznie, ciary lecą HAHAHA!!!
      To już chyba "Trudne Sprawy" są bardziej mroczne :-D

      Skomentuj

      1. bielin
        Oceń komentarz:

        0    

        Opublikowano: 2016-12-21 01:41

        Mroczne jest pokazanie ciemnej strony rebelii, że walka toczy się nie tylko na otwartym polu i wiadomo kto jest w 100% dobry a kto zły. Tu rebelia ucieka się do metod jakich nie powstydziłoby się imperium. Dodatkowo znając Łotra1, płynnie przechodzimy do "Nowej Nadziei" gdzie bohaterowie za wszelką cenę chcą wykorzystać zdobyte plany bo wiedzą ile kosztowało ich zdobycie. Dodatkowo dziwnym faktem było zbudowanie gwiazdy śmierci z niedomkniętym kanałem wentylacyjnym idealnie dopasowanym do torped X-wingów, po Łotrze zaczyna to nabierać..niewielkiego ale jednak sensu :)

        Skomentuj

Dodaj komentarz

Przy komentowaniu prosimy o przestrzeganie netykiety i regulaminu.

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany!